MUSCAT UMMAN GEZİ VE SEYAHAT REHBERİ
Muscat, yani diğer adı ile Muskat veya Maskat, Umman’ın en önemli şehriymiş. Hayat damarıymış. Yönetim, finans, eğitim merkeziymiş. Gitmeden önce, “Deniz haritada göster bakalım. Neredeymiş bu o çok övdüğün Umman ?” deseler, sanırım çat diye gösteremezdim. Çok bir fikrim yoktu. İtiraf edeyim: aklımdan bile geçmiyordu. Ama yanılmışım. Meğer Umman ne güzel ülkeymiş ? Sadece Muscat’ta değil, Umman’da gezilecek ne çok yer varmış !
“Umman nasıl bir yer ?” diyenlere : 2 gece 2 gün uyumadan gezdiğimiz Umman turu serüvenimizde, Wahabi Sands’da harika çöl yaşamını gördük. Wadi Tiwi ve Wadi Bani Khalid’de saatlerce yürüyerek harika yerler keşfettik. Hani filmlerde olur ya. Çölün ortasında vaha gibi. Öyle muazzam yerlerdi. Canımız istediğinde çöl hayatının yerini, turkuaz rengi deniz aldı.
Bu denizlerin sahillerinde sevimli arkadaşlarımız deniz kaplumbağalarının yumurtlama anına tanık olduk. Harikaydı. Mucizeviydi. Yani uzun lafın kısası, biz Umman’ı çok sevdik.
Sizlere de yardımcı olsun diye, başlıyorum Umman Gezi Rehberi ve Muscat Seyahat önerileri yazımı yazmaya. Keyifli okumalar. Ama önce Umman’da çektiğim çekimleri izleyelim.
1.Muscat’a Başlangıç
Umman’a THY, Gezimanya ve Umman Turizm Ofisi‘nin davetlisi olarak gidiyorum. Benim için de sürpriz oldu doğrusu. Aklımın ucundan bile geçmezdi Umman’a gitmek. Her şey de bir hayır vardır diyerek düştük yollara. İstikamet Başkent Muscat.
Pencereye başını dayayan ben; sonu gelmeyen hayallere dalıyorum yol boyunca. Hayallerime yıldızlar eşlik ediyor. Başımı cama dayayınca, aşağıda gördüğüm şehirlerin ışıklarına bakıp bakıp rüyalara dalıyorum.
Güneş yavaş yavaş ufukta kaybolurken, hayatımın anlamı olan yolda olma duygusu ile mutluluk hormonum tavan yapıyor. Ah bu yıldızlar neden güzel ? Başlıyorum düşünmeye. Hatta size hayatımın en büyük hayalini anlatayım mı ?
Bir gün İstanbul-Dalaman rotasında, hayatımda ilk kez bir uçağa binmiştim. 8A koltuğunda oturuyordum. Elimde THY’nin dergisi vardı. Bir yandan kahvemi yudumluyordum. O kadar farklı bir duyguydu ki.
Uçağın kanatları bulutları yavaşça okşarken, uçmanın öylesine güzel bir şey olduğunu öğrendim ki o gün. Ve o gün kendime : “Keşke Deniz dedim. Hep havada olsan. Gezsen. Ordan oraya gitsen.”
O gün bugündür hayalimin ve rüyamın peşindeyim. Bugün biraz olsa da gerçekleştirdim gibi. Siz de sakın hayal etmekten vazgeçmeyin. İnanın çalıştıktan sonra her şey gerçekleşiyor.
Her şey küçücük bir kıvılcımla başlıyor. Mutlaka hayallerinizin peşinden koşun. Ne istediğinizi arayın. Sorgulayın. Keşfedin.
2.Umman’ın Başkenti Muscat Hakkında
Umman, aslında bir sultanlık. Umman Sultanlığı’nın başkenti ise Muscat. Ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 2.7 milyon. Bu nüfusun ise neredeyse yarısı, Başkent Muscat’da yaşıyor.
Bu arada, size küçük bir gözlemimden bahsedeyim : Sanırım, ülkenin % 25’i göçmen. Pakistan, Hindistan, Bangladeş gibi ülkelerden binlerce göçmen Umman’da yaşıyor.
Bunu, ülkenin dört bir yanını gezerken de görüyorsunuz. Konuştuğumuz Umman halkından öğrendimize göre, hiç bir sorun yaşanmıyormuş. Herkes, hayatına devam ediyormuş bu ülkede. Sevindim.
Biraz da, kısa kısa size Umman ve Muscat hakkında bilgileri listeleyeyim diyorum :
- Sultan Kabus bin Seyd El Ebu Seyd çok ama çok seviliyor. Özellikle modern bir devlet yapısı kurmak istemesiyle biliniyor. Öyle diğer Arap ülkelerindeki gibi kısıtlamalar bu ülkede yok. Herkes yönetimden çok memnun. Ummanda yaşam şartları güzelmiş. Yerel halk genelde bu kanıda.
- Umman, Ateşin Anası anlamına geliyor. Böyle denmesinin nedeni ise, ülkenin volkanik patlamalar sonucu oluşması.
- Umman’ın yönetim şekli Üniter parlamenter monarşi.
- Umman’ın resmi dili Arapça ve dini İslam. Ülkenin % 95’i müslüman. Umman’ın İslamiyeti kabulü, Hz. Muhammed’in mektubu sayesinde başlıyor.
- Ekononimin temeli petrol. İhracatın neredeyse % 70’i petrol ihracatından.
- Umman, öyle aşırı zengin bir ülke değil. Ben, çok ama çok zenginler sanıyordum. Kişi başı yıllık ortalama gelir 18.000 dolar civarında. İyi, ama öyle çok dehşet zengin değillermiş mesela.
- Umman’da resmi tatiller Cuma ve Cumartesi. Bir çok Arap ülkesinde olduğu gibi.
- Umman, eskiden Birleşik Krallık’ın yönetimindeymiş. 1970 yılında bağımsız olmuş. Bu yakın tarihleri. Aslında Umman tarihi çok ama çok eskilere dayanıyor.
- Umman Muscat nerede diyenler için : Ülkenin kuzeyinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Arabistan var. Batı da ise Yemen. Doğu’da Hint Okyanusu. Umman Hakkında Bilgiler için Vikipedia Umman‘a bakabilirsiniz.
- Başkent Muscat’da, neredeyse nüfusun 30’u yabancılardan ve göçmenlerden oluşuyor.
- Ülkede trafik sağdan akıyor. Prizler, bizimkiler ile benzer.
- Kıyafet olarak ; erkekler Dishdasha yani entari gibi bir kıyafet giyiyorlar. Başlarında ise fesin beyaz hali olan “Kuma” giyiyorlar. Bir çoğu hançer taşıyor. Ülkede kültür gibi desem yeridir. Zaten bayraklarında bile hançer işareti var. Umman kadınları ise Omaniya diye kıyafetler giyiyorlar. Genelde renkli oluyor. Tabi peçe ve türban da çok yaygın. Ama özellikle turist bayanlar istedikleri gibi dolaşabiliyorlar.
- Umman’da yaşam nasıldır ? diyenler için : Özetle, ve gördüğüm kadarıyla, gayet güzel bir ülke. Yaşanır. İnsanlar mutlu.
3.Muscat-Umman gezi rehberi
Ülkenin can damarı olan Muscat, hem gezilecek yerler ile, hem de kültürü ile çok hoşuma gitti. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına da çok ama çok sıcak davranan Ummanlılar, gördüğüm en sıcak kanlı Arap toplumundan birisi desem yeridir. Bunu abartmadan söylüyorum.
Bu ülkeyi gezerken karşılaşacağınız en güzel nokta bu olacak: Umman halkı efsane sıcak kanlı, yardımsever ve çok iyi insanlar. Eminim siz de çok seveceksiniz.
Umman Muscat ‘a geldiğinizde, öncelikle vize işini halletmek gerekiyor. Maskat’a indikten sonra, hemen gümrük ofislerinin önünde yer alan vize noktasına gidiyoruz. “Umman vize istiyor mu ?” diyenlere hemen cevabı da verelim : Kapı vizesi istiyor. Biz de, Umman vizesi almak için 5 Riyal ödüyoruz ve kolayca ülkeye giriyoruz.
Eğer 30 günden fazla kalacaksanız, o halde 20 Riyal ödemeniz gerekecek. Umman kapı vizesi sakın zihninizi megul etmesin. 5 dakikada halledebilirsiniz.
Yeri gelmişken, Umman Para Birimi olan Umman Riyali hakkında da biraz konuşalım. Umman Sultanlığı da, bir çok Arap ülkesi gibi Riyal kullanıyor ama tabi ki kendine özgü para birimi ile. 1 Umman Riyali (Omani Rial) 0.39 USD civarında. Yani şöyle söyleyeyim :
Para birimleri, bizim Türk Lirası’na göre neredeyse 8 kat daha değerli. Bizim 8 TL’miz, onların 1 Umman Riyal’i yapıyor. Ama bakmayın 8 kat değerli gibi göründüğüne. Fiyatlar da, ona göre
Mesela :
- Umman Havalimanı’ndan (Umman Muskat Havalimanı), Grand Hyatt otele 10 Umman Dinarı’na gidebiliyorsunuz. Araçlar da gayet lüks. Eğer 3-4 kişi olursanız orta halli bir maaliyet.
- Umman turistik yerler giriş fiyatları konusunda çok güzel bir ülke. Mesela bir çok yere 2 Umman Riyal’i ödeyerek girebiliyorsunuz. Aşağıda Maskat’ta gezilecek yerler kısmında fiyatları da tek tek söyleyeceğim.
- Markette kola 0.10-0.20 Umman Riyali.
- Yarım litrelik meyve suları 0.30 Umman Riyali.
- Küçük pringlesslar 0.20 Umman Riyali civarında.
- Halkın gittiği restoranlara gittik. Tıka basa tavuk-pilav 1.5 Riyaldi.
4. Muscat’a nasıl gidilir ? Umman’da ulaşım nasıl sağlanır ?
Muscat’a nasıl gidilir ? Umman’da ulaşım nasıl sağlanır ?
Havalimanı : Umman’a havayolu ile gidecekseniz eğer, muhtemelen ilk durağınız Muscat olacaktır. Biz, Türkiye-İran ve Körfez rotası sonrasında Umman’a 4:30 dakikada vardık. THY her gün karşılıklı olarak Maskat’a seferler düzenliyor. Uçaklar da hizmet de gayet güzel.
Buarada, baştan söyleyeyim.THY’nin yurtdışı uçuşları çok ama çok başarılı. Hem hizmet hem de kalite olarak tüm övgüleri hakediyor. Özellikle uçaktaki şeflerden Maşita Memduha Birol’a buradan bir kez daha teşekkürler. İkramlar harikaydı.
Umman’da ulaşım : Farkettiyseniz ne trenden, ne de otobüsden bahsettim. Normalde biliyorsunuz, hepsini tek tek yazarım. Çünkü bu sefer kısa keseceğim. Neden ? Hem Maskat’ta hem de Umman’da gezerken araç kiralamanızı öneriyorum.
Ülkede ulaşımın en kolay yolu bu. Mutlaka araç kiralayarak gezin derim. Umman’da toplu taşıma pek gelişmiş değil. Umman’a gitmeden önce, eğer ki araç kiralamayı düşünürseniz, Yurtdışında araç kiralama yazıma bir bakın. Yardımcı olacaktır.
5.Umman’da ne yenir ?
Muscat’da ne yenir ? Umman’da ne meşhur ? Biz, Umman’ı gezerken hiç aç kalmadık. Her daim yiyecek bir şeyler vardı. Şahsen ben, Arap kültürünün hakim olduğu ülkerde hiç bir zaman aç kalmadım.
Umman da bunlardan birisi. O yüzden, şimdi sizlere hem Muscat mutfağı hakkında hem de Umman yemek önerilerine ve restoranlarına dair deneyimlerimi anlatacağım.
Umman Yemekleri :
- Kahvaltılar : Biz, Grand Hyatt Muscat‘da konakladık. Sabah kahvaltısı enfesti. Aklınıza gelen her şey vardı doğrusu. Zeytinler, peynirler, envai çeşit tropik meyveler, yumurtalar ve daha nicesi soframızdaydı.
- Fattoush salatası : Bu salata ile Ürdün’de tanışmıştım (Ürdün gezi rehberi yazıma bakabilirsiniz.). Çok beğenmiştim. İçerisinde pita ekmeği, sumak, karabiber, domatez, susam, salatalık, zeytinyağı var. Bir çok restoranda bulabilirsiniz. Seveceğinize eminim.
- Pilavlar : Umman kültüründe çok farklı pilavlar vardır. Beyaz pilavın yanında, kahverengi, sarı ve turuncu renkte de pilavlar bulunur. Benim favorim sarı ve turuncu olanlar. Qabuli ve makbus pilavı güzeldi.
- Tavuk : Çok seviyorlar. Sadece Ummanlılar değil, tüm Arap kültürü tavuk konusunda çok başarılı. Hiç çekinmeden, nerede denk gelirseniz gelin tavuk yemenizi öneririm. Görüntüsüne, kokusuna asla aldanmayın. Gerçekten çok ama çok lezzetli yapıyorlar. Özellikle kömür ateşinde pişenler enfes.
- Etler : Lam shwa diye bir şey yemiştik. Harikaydı. Size de mutlaka tavsiye ederim. Sadece bu eti değil, diğer etleri de rahatça Umman’da tüketebilirsiniz.
- Balıklar : Umman, okyanus kıyısında bir ülke.Hal böyle olunca, balık konusunda da çok ama çok zengin bir toplum. O yüzden, rengarenk balıkları tatmanızı tavsiye ederim. Bu işte de gayet başarılılar.
- İçecekler : Omani coffee yani Umman kahvesi çok lezzetli. Çay konusunda genelde poşet çay kullanıyorlar. Ama kahve konusunda bayıldım. Küçük fincanlarda sunuyorlar.
- Tatlılar : Khbeesa tatlısı enfesti. Çok beğenmiştim.
Peki Muscat’da ve Umman’da hangi restoranda yemek yenir ?
Bait al luban : Muscat’ta yer alan bu restoranda, harika bir akşam yemeği yedik. Umman yemeklerinin bu kadar lezzetli olduğunu bilmezdim. Yediğimiz hem başlangıçlar, hem ana yemekler hem de tatlılar harikaydı. Maskat’ın en iyi restoranlarından birisi olan Bait Al Luban, sahilde balık halinin karşısında yer alıyor.
İçerisi tamamen Umman kültürünü yansıtan işlemeler ve eşyalar ile tasarlanmış. Oldukça havadar ve tertermiz. Benim çok ama çok sevdiğim bir restoran oldu. Ve evet. Biraz pahalı bir restoran. Mesela fiyatlar : Karışık deniz mahsuller 10.000 Riyal, Lam Shwa 9.000 Riyal, Pilavlar 1.500 Riyal, Khbeesa tatlısı 4.200 Riyaldi.
2 kişi sanırım 25.000 Riyal gibi bir hesaba tıka basa doyar. Ama dediğim gibi burası pahalı bir restoran ama eğer ki en azından 1 gece kendinizi şımartmak isterseniz, mutlaka Maskat’ta uğrayacağınız bir restoran olsun.
Wadi Shab Resort : Burası aslında bir oteldi. Harika plajı, turkuvaz rengi denizi ile insanın okyanusa baktıkça bakası geliyor. Biz bu restoranda, açık büfe yemek yedik. Hem balıklar, hem de çorbalar çok güzeldi. 8.000-10.000 Riyal ödeyerek işletmeden siz de yararlanabiliyorsunuz. Özellikle Wadi Tiwi’ye gitmeden önce bu restorana uğramanızı öneririm. Hatta konaklama için de Wadi Shab Resort‘de kalabilirsiniz. Havuzu hala aklımda.
6.Umman ve Muscat Otel Önerilerim
Umman’da nerede kalınır ? Muscat otelleri tavsiyelerim nelerdir ?
Umman, konaklama açısından da zengin bir ülke. Hemen hemen her bütçeye göre alternatifler var. İsterseniz size, 3-4 farklı şehirden, bütçelere göre önerilerde bulunayım. Böylece, bir yandan da rota çıkarmış oluruz.
Önce, Umman’ın başkenti Maskat, sonra yol üzerinde gördüğümüz Wadi Shab Resort, Wadi Bani Khalid ve en son olarak ise karettaların yumurtlama anına tanık olduğumuz ve sadece gece görebileceğiniz Ras al Jinz. Hazırsak başlıyorum !
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
Maskat (Muscat) Konaklama Önerileri
Grand Hyatt Muscat : Mucsat’a indiğimiz gün, yol yorgunluğu ile beraber uyku çökmüştü. Ama bu otele gelince, ne uykusuzluk kaldı ne yorgunluk. Muhteşem bir oteldi. Hem girişi, hem bahçeleri hem de odalar çok güzeldi. Camlardaki işlemelerden tutun da, uçsuz bucaksız okyanus manzarasına kadar her şey harikaydı. He bir de kahvaltı. Normalde benim için en büyük sorundur. Ama Grand Hyatt Muscat‘da böyle bir sorun söz konusu bile olmadı.
Waves International Hotel : Bu otel, eski şehir bölgesi ile, havalimanının tam ortasında kalıyor. 2 kişi gecelik konaklama fiyatı 214 TL.
Wadi Shab Resort : Wadi Shab Resort’de konaklamasak da, turkuvaz rengi denizi ve sakin havuzu benim için yeterli olmuştu. Tek katlı olarak tasarlanmış otelin, tüm odaları sonsuz okyanus manzaralı. 2 kişilik oda fiyatları 450 TL’den başlıyor. Umman’daki vadileri keşfe çıkacaksanız, bu otelde kalmanızı öneriyorum. Ulaşım açısından da rahat edersiniz.
Wadi Bani Khalid Bölgesi Otel Önerilerim
Ben Wadi Bani Khalid’e bayıldım. Çöldeki bir vaha gibiydi. Nasıl anlatsam bilmiyorum doğrusu ! Bu kadar güzel bir yerin olacağını aklımın ucundan dahi geçirmezdim. Ben ve yol arkadaşlarım “Keşke burada 1 gece konaklasaydık yahu !”diye üzülerek ayrıldık.
O yüzden, eğer olur da bu bölgeye giderseniz, ki mutlaka ama mutlaka gidin, hemen bölgede bulunan otellerin birisinde konaklayın derim. Booking’de otel göremedim. O yüzden bölgeye gidince pansiyon tarzı yerlere bir bakarsınız.
Ras al Jinz Bölgesi Otel Önerilerim
Bu bölge turtle yani deniz kaplumbağaları koruma bölgesi olarak geçiyor. Binlerce, hatta onbinlerce kaplumbağa sahile yumurtlamaya geliyor. Siz de bu ana şahit oluyorsunuz.
Milyonlarca yıldız gökyüzünde size eşlik ediyor. Sanırım hayatımda gördüğüm en fazla yıldız, bu bölgede kaplumbağaların yumurtladıkları ana şahit olduğum gece gördüklerimdi. Ras Al Jinz Turtle Reserve bölgesindeki otellere bir bakın derim. Fiyatlar 2 kişi 300 TL civarında.
Sanırım Muscat’ta nerede kalmalı sorusunu da detaylıca açıklamış oldum. Sırada, Muscat’ta neler yapılır sorusunu cevaplayayım.
7.Maskat’ta Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
Maskat’ta nerede alışveriş yapılır ? Umman’dan ne alınır ?
Muscat’da alışverişin adresi Mutrah Souq yani Muskat’ın Kapalıçarşısı. Rengarenk yöresel kıyafetler, safranlar, ipekler, mis gibi kokan esanslar, el işlemeleri, altınlar, gümüşler, süs eşyaları ve daha neler neler ! Umman’da alışveriş için mutlaka adresiniz burası olsun. Özellikle altın çarşısında bulunan altınlara bir göz atın derim.
Bununla beraber “buhur” kokusuna doymadan dönmeyin. Umman halkının evlerinde, dükkanlarda güzel koku vermesi için kullandıkları tütsü gibi bitki özünde.
Bunu, bir çok yerde görebilirsiniz. Ayrıca, Muscat alışveriş konusunda AVM’leri de olan bir şehir. Adresiniz Oman Avenues Mall olsun. Ne ararsanız orada bulabilirsiniz.
Umman’da yapılacak en eğlenceli aktivitelerden bir tanesi, dalış olsa gerek. Biz yapamadık. Ama siz giderseniz ve imkanınız olursa, mutlaka ama mutlaka dalış yapmadan dönmeyin. Eğer daha önce hiç dalış yapmamışsanız, o halde discovery yani keşif dalışı yapabilirsiniz.
Bayılacağınıza eminim. Ayrıca son olarak, mutlaka çöl safarisi yapın. 4×4 araçlar ile yapılan bu safariler, çok ama çok keyiflidir. Umman’ın çölleri ve o harika kum rengi…
Peki Muscat gece hayatı ? Öyle gece kulüpleri falan beklemeyin Umman’da. En fazla nargile kafelere gidebilir, ya da bizim yaptığımız gibi sahillere akıp, caretta carettaların yumurtlama anına şahit olabilirsiniz. Hatta, bunun yanında milyonlarca yıldızı çölün ortasında da izleyebilirsiniz.
Dünyanın hemen hemen heryerinde gece hayatını yaşayabilirsiniz ama kaç yerde, başınızı gök yüzüne kaldırınca milyonlarca yıldızı görebilirsiniz ? O anı hala unutamıyorum.
Son olarak, Umman’da özellikle Muskat şehrinde Ekim’in son haftalarında düzenlenen Muskat Festivali’de görülebilir. Bir de, Kurban ve Ramazan bayramlarıdan ülkenin farklı noktalarında etkinlikler düzenlenebiliyormuş.
8.Muscat’da Gezilecek yerler
“Muscat’ta nereler gezilir ? Umman’da görülecek yerler nerelerdir ?” sorumuzun cevabına geldi sıra. Size, 2 farklı gezi rehberi yaratacağım. İlki, Muscat gezilecek yerler olacak. O bittikten sonra ise, Umman’da gezdiğimiz diğer yerleri ve şehirleri ayrı bir yazıda anlatacağım.
Öncelikle Muscat görülmesi gereken yerler ile başlıyorum. Biter bitmez, ülkede gezilecek diğer yerlere ait yazıma sizi yönlendireceğim. İlk durak : Maskat
Maskat Gezilecek Noktalar
- Sultan Qaboos Mosque yani Sultan Qaboos Camii ( Sultan Kabus Camii )
- Muscat Kraliyet Opera Binası
- Old Muscat (Eski şehir)
- Muscat Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı
- Muscat Al Jalali ve Al Mirani Kaleleri
- Muscat Kordon yani Muscat Corniche
- Muscat City
- Muscat Souk (Diğer adı ile Mutrah Souq – Muscat Pazarları )
- Muscat Riyam Manzara Noktası
Umman’da Gezilecek Yerler
- Wadi Shab Resort
- Bimah Sinkhole
- Wadi Al Shab
- Wadi Tiwi
- Sur şehri
- Ras Al Jinz
- Wahabi Sands
- Wadi Bani Khalid
Muscat Gezilecek Yerler
- Sultan Qaboos Mosque yani
Sabah erkenden uyanıyoruz. Otelimizde güzelce bir kahvaltı yaptığımız gibi, kendimizi sokağa atıyoruz. Yaz mevsiminin o sıcak ve nemli havası hüküm sürüyor bu coğrafyada. Ama bizi etkiler mi ? Hemen, touroman‘ın bizim için organize ettiği rehberimiz Ramazan ile buluşuyoruz.
Efsane efsane efsane bir rehber kendisi. Gördüğüm en sıcak kanlı rehberlerden. “Hoşgeldiniz” diyerek gülmeye başlıyor. Bir insan hep güler mi ? Gülüyormuş doğrusu ! Bu konuda touroman’a ve Ramazan’a şimdiden teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Bu kadar güzel geçeceğini tahmin etmiyordum. Eğer Umman’da tur firması ararsanız mutlaka touroman‘dan hizmet alın derim. Şahsen çok ama çok memnun kaldım.
İlk durağımız Sultan Camii oluyor. Bu arada, ülkede yüksek katlı yapılar yok. Hepsi bir kaç katlı. Beyaz ve bej rengi. Ülkelerdeki böyle düzene ve uyuma bayılıyorum. Ruhunu hissediyorsunuz. Kurak bir bölge olmasına rağmen, yol kenarlarındaki bir çok bölge yemyeşil.
Sulama sistemleri sayesinde yeşili korumayı başarmışlar. Yollar geniş ve ferah. Tabelalar hem Arapça hem de İngilizce. Hiç sorun yaşamadan arabanızla Umman’ı gezebilirsiniz. İnsanlar gerçekten çok ama çok saygılı. Zaten en medeni Arap ülkelerinden birisi olarak biliniyor. Takdir edilesi.
Hayatımda bir çok cami gördüm. Farklı tarzlardaki Umman camileri de bunlardan birisi. Ama Sultan Qaboos Camii, gördüğüm en güzel 10 camiden birisidir. İçerideki devasa avize, ki gördüğüm en büyük avizelerden birisi oldu, gözlerimi faltaşı gibi açtı. Saatlerce caminin içerisinde dolaşıp, güzelliğine baktıkça bakasım geldi. Peki bu cami nasıl bir cami ? Farklı olan ne ? Biraz da bilgiler verelim :
-Cami yapımında 300.0000 ton Hint kumtaşı kullanılmış ve 1993 yılında inşa edilmiş
-Tam 20.000 kişi bu camide namaz kılabiliyormuş.
-416.000 Metrekare alana kuruluymuş.
-Dünyanın en büyük 2. el yapımı halısı olan ve tam 21 ton ağırlığındaki halı bu camide bulunuyormuş.
-Caminin dev kapıları Türkiye’de yapılmış.
- Muscat Kraliyet Opera Binası
Caminin şaşalı güzelliğinde dua eden Umman halkını gözlemledikten sonra, bir sonraki durağımız, Muscat Kraliyet Opera binası oluyor. 1.100 kişilik bu dev komplekse girmek için 3 Riyal ödüyoruz. Beklemezdim. İtiraf edeyim. Umman’da Opera binasının olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi.
Ülkeyi gezerken şaşırmaya devam ediyorum. Neden mi ? Çünkü burada, Andrea Bocelli, Placido Domingo gibi efsaneler konserlerini çoktan vermişler bile. Eğer siz de bir konsere denk gelme şansı yakalarsanız, mutlaka gidin derim. Resmi websiteleri olan Muscat Kraliyet Opera Binası sitelerine bakabilirsiniz.
- Old Muscat (Eski şehir)
Şehirlerin en eski bölgelerini gezmeye bayılırım. Tarih kokar. Anı kokar. Fotoğraf çekmeniz için poz verircesine süslenirler. Muscat’da da aynısını yapıyoruz ve Eski şehir bölgesini geziyoruz. Bölgedeki tarihi mahallelerde dolanıyoruz. Derken karşımıza meşhur bir yapı çıkıyor aniden. Adı Umman Sultanlığı Sarayı.
- Muscat Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı
Sarı ve mavi renk işlemeli sarayın kapısına kadar geliyoruz. Ama giremeyeceğimizi söylüyor Ramazan. Kral iş başında. Anca fotoğraf çekersiniz. 70’li yaşlarında olan Kral, hiç evlenmemiş. Çocukları yokmuş. Bundan sonraki kralın kim olacağı henüz bilinmiyormuş.
Bilinen tek şey, Umman Kralı’nın çok ama çok sevildiği, sanata, ilimi ve bilime çok düşkün olduğu. Her ne kadar Umman Krallık ile yönetilse de, 83 milletvekili ülke yönetimine eşlik ediyor. Herkes oy kullanabiliyor ve gördüğüm kadarı ile bu ülkede özgürlük gayet hat safhada.
- Muscat Al Jalali ve Al Mirani Kaleleri
Eski şehir bölgesinden, sahil bandına ilerliyoruz. Asıl adı Fort Al Jalali (Fort Al Jalali Wikipedia‘ya bakabilirsiniz.) 1580 yılında inşa edilmiş bir kale. 2 kez Osmanlı İmparatorluğu tarafından kapılara dayanılmış. Sonrasında Persler de kaleyi ele geçirmeye çalışmışlar. Yıllar sonra yönetim tarafından kale onarılmış ve bugünki görünümünü almış. Ülkedeki en meşhur kalelerdir kendileri.
- Muscat Kordon yani Muscat Corniche
Arap kültüründe bir kelime vardır : Corniche. Beyrut‘ta da vardır, Katar’da da. Bana göre anlamı sahil bandı. Aslında öyle değil de, ben kordon gibi anlıyorum doğrusu. İşte bu meşhur Corniche (Okunuşu korniş), Muscat şehrinde de var.
Özellikle akşamüstü tüm halk bu kordonlara hücum ediyor ve mis gibi deniz havasını içlerine çekerek bir baştan diğer başa yürüyorlar. Sahilde yürürken karşınızda dev gemiler belirecektir. İşte onlar Kral’ın gemileri.
- Muscat Souk (Diğer adı ile Mutrah Souq – Muscat Pazarları )
Biraz da halk içine karışalım diyoruz ve Corniche’den doğruca Souq yani namıdiğer Muscat’ın Kapalıçarşısı’na gidelim diyoruz. Envai çeşit hediyelik eşyalar, ipekler, altınlar, rengarenk kumaşlar. Ne ararsanız burada var. Ama her daim pazarlık yapmak lazım. Biz sırtçantalı seyahatseverler, pazarlık yapmadan hiç bir şey almayız. Bilirsiniz !
- Muscat Riyam Manzara Noktası
Akşam üzeri şöyle güzel bir fotoğraf çekelim diyoruz. Güneş batarken, şehrin dışında bulunan Muscat Riyam’a gidiyoruz. Hemen Shangria La otelinde yanıbaşında bulunan marinanın tepe noktasından harika fotoğraflar çekerek güneşi batırıyoruz. Hint okyanusunun mis gibisi havasını içimize çekerek, günü bitiriyoruz.
Muscat gezi rotamız bu şekilde tamamlanıyor ve Umman Muskat’ta gezilecek yerleri bitirdikten sonra, artık diğer şehirlere gidiyoruz.
Toprak renginin bambaşka güzelliklere büründüğü, güneş batarken binlerce fotoğraf çekmem için süslenen dağları, sonsuz vadileri keşfettiğimiz Umman Gezilecek Yerler yazıma sizi davet ediyorum. Her şey, yeni başlıyor …
9.Umman ve Muskat’da kaç gün kalmalı ?
Umman’da kaç gün kalsak yeter ? Peki ya Muscat için ? Direk söyleyeyim: Maskat için 1 gün yeter.
Ama size anlatacağım tüm bu maceramdaki rota için, sanırım 3 gün yeterli olur. 1 gün Muscat’ı, 2 gün bölgedeki diğer Umman şehirlerini gezebiliriniz.
10.Muscat’ta yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
Umman’da gezilecek yerler o kadar çok ki.
- Sultan Qaboos Camii’ne hayran olmadan
- Bait Al Luban’da enfes yemekleri tatmadan
- Muscat pazarlarında gerçek Umman’ı keşfetmeden
- Yukarıda anlattığım civardaki diğer şehirleri gezmeden
- Sıcak kanlı Umman halkı ile 2 lafın belini kırmadan
- Fırsat bulursanız Muscat Kraliyet Opera Sarayı’nda bir gösteri izlemeden
- Akşam üzere Hint Okyanusu’na karşı güneşi batırmadan
dönmemek gerekir. Başkent Umman’da 1 gün dolu dolu yaşayıp, rotanızı enfes vadilere, karettaların yumurtladığı harika anlara şahit olacağınız sahillere çevirmeden dönmeyin.
11.Umman’da nasıl bir rota izlemeli ?
Dediğim gibi; Umman, sadece Maskat’tan ibaret değil. Yukarıda zaten Maskat’ta gezilecek yerleri anlattım. Bununla beraber, özellikle güneydeki şehirleri, sahilleri, efsane vadileri ve köyleri de görmek lazım. Zaten onları da Umman’da gezilecek yerler yazımda anlattım.
Ama özetle ; Maskat’tan başlayarak, Sur şehrine kadar gidin. Oradan Ras Al Jinz Turtle Reserve son durağınız olsun. Sonra geriye dönün ve Vadi Tiwi ve Vadi Bani Khalid’i gezin.
Bu rotayı yaparsanız, sanırım 3-4 günde çok güzel manzaralara şahit olursunuz. Güneş batarken çöl manzarası için Wahabi Sands’daki muhteşem anlara şahit olmayı da unutmayın.
12.Neden Umman’a gitmeli ?
- Abartıdan uzak bir ülke. Kendi kültürlerine ve dokularına sadık kalmışlar
- Yaz-kış sıcak. Özellikle biz kışı yaşarken, yazı yaşamak için bile gidilir.
- Sahilleri ve denizi çok güzel. Sadece su üstü değil, su altı güzelliği ile de Umman çok popüler.
- Gördüğüm en güzel vadiler bu ülkedeydi. Umman’daki vadiler, Umman’da görülecekler listenizde ilk sırada olsun.
- Aşırı turist kalabalığı yok burada. Daha sakin.
- Yemekler çok güzel. Asla aç kalmazsınız.
- İnsanlar harika. Yine söylüyorum. Çok nazik ve bilgili insanlar Ummanlılar.
- Çöl hayatı da gözler önünde. Eğer hayatınızda bu deneyimi hiç yaşamadıysanız, mutlaka gidin.
- Karetta karettaların o yumurtlama anına şahit olurken, gökyüzüne bakıp binlerce yıldızı izlediğim anı unutmayacağım. Siz de yapın.
Umman’da otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız. Tüm detayları o yazımda anlattım
13.Umman seyahati kaça mal olur ?
Öncelikle en önemli sorunun cevabını vereyim: Umman ne aşırı pahalı ne de aşırı ucuz. Ve evet. Bize göre pahalı. Ama sanırım % 10-20 falandır. Tahmini olarak Umman masraflarınızı şöyle özetleyeyim dedim :
- Ulaşım– Maskat’a Uçak Bileti fiyatları genelde 1.000 TL civarında. THY hergün seferler düzenliyor. Özellikle Cuma akşamı gidip, pazartesi gece dönebilirsiniz. 2 gün kaçamak yapmak isterseniz size güzel bir alternatif işte. Ülke içerisinde gezerken ve Muscat içi ulaşım konusunda araç kiralamanız lazım. Taksi pahalı olur. Günlük araç fiyatlar 100 TL civarında.
- Yemek– Restoranlar orta halli pahalı. Dediğim gibi, rastgele bir restorana girdik ve 1.500 Riyal’e tavuk-pilav yedik ve koskocaman tabaklarda geldi. Ama sanırım günde 8.000-10.000 Dinar, yemek için yeterli olabilir. Bu dediğim, sırtçantası ile gezenler için geçerli. Tatil gibi tatil olsun derseniz, bütçenizi 15.000-25.000 dinara çekmelisiniz.
Otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.
- Konaklama– Konaklamalar, genellikle kişi başı 100-200 TL. Tamamen kalacağınız otelin ismine göre fiyatı da değişiyor. Ama ortalama bu rakamlarda.
- Eğlence- Dediğim gibi, Avrupa’daki gibi eğlence hayatı aramayın Umman’da. Gece hayatı çok az. Anca otellerde oluyormuş. Onlarda pahalı olacaktır. Global otellerin gece kulüplerine gidebilirsiniz. Ama scuba diving, çöl safarisi ve carettaların yumurtlama anına şahit olmak, eğlence ve keyif anlamında yeter de artar bile.
- Alışveriş- Muscat’da alışveriş yapabilirsiniz. Global markaların fiyatları bizdekiler ile aynı. Pazarlarda alışveriş yaparsanız her daim pazalığa devam.
Genel itibari ile ; günde 70-80 dolar Umman seyahati için yeterli olabilir. Diyorum : Çok ucuz bir ülke değil.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
14.Umman’a ne zaman gidilmeli ?
Umman’a gitmek için en uygun dönem ne zaman ? Muscat’a ne zaman gidilir ? Kış mevsimiymiş. Ama genellikle ekim-nisan arasında gidebilirsiniz. Biz eylülde gittik.
Evet sıcaktı. İtiraf ediyorum. Ama en en ideal ay Aralık-Ocak. Fırsatınız olursa, bu aylarda gidin derim.
15.Umman’da benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?
- Dalış yapmadım. Siz mutlaka yapın. Muskat’da firmalar var. İrtibat kurun. Biraz pahalıymış ama. Haberiniz olsun.
- Kuzey ve Doğu şehirlerini görmedim. Araba kiralayıp road trip yapılabilirdi. Güzel olurdu.
- Çölde gece konaklamadım. Bu konuda firmalar var mı bilmiyorum. Ama siz mutlaka yapın. Benzerini Ürdün’de yapmıştım. O kadar güzeldi ki. Şiddetle tavsiye ederim.
- Al Qurm Park’a gitmedim. Muskat’ın kalbindeki bu park görülebilirdi.
- Özellikle Umman’daki müzeleri gezmedim. Doğal Tarih Müzesi ve Ulusal müze ziyaret edilebilirdi. Umman müzelerine bakabilirsiniz.
16.Umman seyahati hakkında uyarılarım
- Sıcak. Oldukça sıcak. Her daim küçük bir çantanız olsun. İçerisinde yedek t shirtler ve su bulundurun.
- Rezervasyonlarınızı erken yaptırın. Fiyatlar çok hızlı artabilir.
- Ülkede ulaşım kolay değil. Araba ile gezin. Ya da bir rehber ile anlaşın. Dediğim gibi Touroman bu konuda çok yardımcı oldu.
- Ayrıca, eğer olurda turla gitmek isterseniz; paket turlar alın. Daha ekonomik olur.
- Umman’da alkol çoğu yerde yok. Sadece Global otellerde var.
- Bayanların, camilere girerken uzun kollu kıyafet giymeleri gerekiyor. Yanınızda uzun kollu kıyafetler ve eşarp olsun.
Umman, beni çok ama çok şaşırttı. Hiç bir fikrim olmadan gittiğim bu ülke, geriye dönerken onlarca anılar bıraktı zihnimde. “Yine olsa yine giderim. İyi ki de gitmişim” dedim. Sonsuz vadileri, kıpkırmızı çölleri, turkuvaz rengi denizi, güleryüzlü halkı (Rehberimiz Ramazan’a bir kez daha teşekkürler.), lezzetli yemekleri ile Umman beni kazandı.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Muscat’dan başlayacağınız bu gezinizde, sizlerin de çok memnun olacağınıza adım gibi eminim. Uçsuz bucaksız çöllere selam olsun. Umman gezilecek yerler yazım ile, Umman’daki diğer şehirleri keşfe devam. Hayal edin. Düşün peşine…
Neden bütün fotolarda kollar açık bir haykırış pozisyonu?
Benim tarzım öyle 🙂
Merhaba ben oradaki kuyumcular hakkında bilgi almak istiyorum nasıl yapmalıyım
Bir çok kuyumcu vardı ama fiyatlar konusunda çok bir bilgim yok Umman’daki
Merhaba Deniz bey, 4 günlük bir tur tek kişi her şey dahil 5000 tl gibi fiyat rahatça yeter mi sizce?
Uçak bileti dahil mi ? Hem Umman geneli hem de Muscat oldukça pahalı ama günde 60-70 dolar rahat gidiyor. Ona göre çıkarımda bulunabilirsiniz
Merhaba Umman Riyali nin neredeyse 10 lira olduğu söylenebilir, bir akşam yemeği de minimumda 1,000 riyal tutarsa.. Bir yeri yanlış anlıyor olabilir miyim? Yoksa öyle mi? 🙂
Yok o anlamda yazmadım. Rakamlar sonunda 3 sıfırlı gösteriliyordu. Yoksa 10 Riyal desek daha doğru. Onu da yaklaşık 8-9 ile çarpın. TL ederi o kadar Umman’da
Deniz Bey merhaba,
Muscat a ticari gezi icin gidecegim. Arapca tercuman ihtiyacimiz olur mu sizce,?
Tekstil toptan pazari mevcut mu?
Cetinkaya tarzi tekstil marketi bildiginiz var mi?
Arapça bilen birisi olursa daha rahat gezersiniz Umman’da. Bir çok da pazar var. Özellikle Muscat’da
Rehber ramazan turkce biliyormu ve nasil iirtibat kurabilirim..?
İngilizce biliyor. Yukarıda firmanın ismini yazdım. Umman gezisinde çok yardımcı olurlar
Merhaba Deniz bey, çocuklarla sömestr tatili için karasız kaldık ürdün mü umman mı diye her ikisinide çok güzel anlatmışsınız lakin sizce çocuklar için hangi rota daha keyifli olur, ne tavsiye edersiniz?:)
Benim favorim hala Ürdün.
deniz bey ummana yerleşip yaşanılabilirmi böyle bir durumum var ailemide götürmek mantıklı olurmu
Umman’da yaşam konusunda kesin bir şey söylemem doğru olmaz
Merhabalar,
Dubaiye tatil için eşimle gideceğiz Mart başı bir hafta, gitmişken Umman’a da geçelim dedik, sınırda kapıda vize alabiliyoruz anladığım kadarıyla. Peki güncel vize ücretini bulamadım bilginiz var mıdır ?
Teşekkürler
Sevgiler,
Evet. Umman için vizeyi sınırda aldık biz de
Merhaba Deniz Bey,
Eşim Umman’da çalışmakta ve ben de onu ziyarete gitmek istiyorum. Umman vizesini Türkiye’den mi almalıyım yoksa Umman’a vardığımda havaalanında mı? Türkiyedeki şirketler 100 dolar civarı istiyorlar vize için. Umman sınırında daha mı uygun olur? Şimdiden teşekkür ederim.
Umman’a varınca hava limanından vize alınır
fiyatı konusunda bilginiz mevcut mu ?
Merhaba
Umman için biletlerimizi aldık fakat bir konuda tedirgin oldum. Siz yazınızda turist kadınların kıyafetlerine karışmıyorlar demişsiniz fakat başka birinin yazısında “şort ve omuzları açıkta bırakan kıyafetler giymek yasak” yazıyordu. Hangisine inanmalıyız bilemedik, 2 kadın gidiyoruz oraya.
Merhaba. Umman için bu konuda yasak diyebileceğim bir durum görmedim. Ama bildiğim, ibadethaneler hariç bir çok yerde özgürce kıyafet giyebilirsiniz
Merhaba, bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Ben Umman Riyali’ni nereden aldığınızı soracaktım. Umman’da TL’yi riyale çevirmek mümkün mü, Türkiye’den alınabilir mi, yoksa dolar alıp mı gitmek gerekir? Şimdiden teşekkürler.
Yanımda dolar götürüp, Umman’da paramı çevirtmiştim
Selamün aleyküm deniz bey, bende 4aylik bir okul dönemi için gideceğim uçak ve kalacak yer okul tarafından karşılanacak sadece gezi yol ve öğle yemekleri bizden . Dolar çok yükseldi 1 riyal 16tl yani 5000tl 800dolar o da 314 riyal oluyor takriben sizce bu yeterli mi ve öğrenci olarak soruyorum sadece gezi amaçlı değil 😊
4 ay için biraz az gelebilir çünkü Umman oldukça pahalı bir ülke ama imkansız değil. İdareli olursanız yetebilir de
denize girdiniz mi ? ve denizi ege gibi az tuzlu mu yoksa antalya gibi cok mu tuzluydu