Malezya Gezisi Yapacaklara : Mutlaka Bilmeniz Gereken 10 Efsane Öneri
Malezya, bir çoğumuza uzak bir ülke aslında. Ama özellikle Singapur, Tayland veya Endonezya gibi ülkelere gezmeyi planlayanların mutlaka rotasında olması gereken yemyeşil bir ülke. 3 kez gittiğim Malezya’da, kuzeydeki Belum yağmur ormanları, batıdaki Langwaki ve Penang adaları beni benden aldı doğrusu. Daha önceden sadece Malezya Başkenti Kuala Lumpur’a gitmiştim. Aslında, Malezya’da daha ne güzel yerler varmış da haberimiz yokmuş doğrusu. İşte bu yazımda, Malezya Gezisi yapacak olanlar için tüm deneyimlerimi satır satır anlattım. Keyifli geziler.
Malezya Hakkında Deneyimlerim ve Bilgiler
Malezya gezimden önce hazırladığım notlara ve önerilere, biraz da gitmediklerim ama bildiklerimi de dahil ederek size güzel bir kaç Malezya gezi yazısı yazarak deneyimlerimi paylaşacağım.
O yüzden bu yazım, sadece Malezya geziniz için değil; o coğrafyaya yapmayı planladığınız diğer ülkelere dair önerileri de içerecek. Tek bir yazıda, Malezya hakkında tüm bilgileri alabileceksiniz. Yazının sonunda değerli yorumlarınızı da bırakmayı unutmayın. Malezya gezimiz, başlıyor.
Malezya’da yaşam oldukça sakin. İnsanlar rahat. Öyle bizdeki gibi acele etmiyorlar. Çok saygılılar. Kazandıkları para da yetiyor. Yani en azından tanıştığım insanlar bunları söylediler.
Ülkedeki otelleri Şu Linkten inceleyiniz
Malezya insanları şeker gibi insanlar. Çok kibar, nazik ve yardımseverler. Ve inanın bana, ne sorarsanız sorun gülerek cevap veriyorlar. Hatta gitmeden biraz selamlaşma kelimelerini öğrenin derim. Gerçekten de, Malayca bir şey söylediğiniz zaman resmen mutluluktan ölüyorlar :
- Selamat : Merhaba
- Selamat Datang : Hoşgeldiniz
- Sama Sama : Rica ederim
- Maafkan saya : Afedersiniz
- Apa khabar : Nasılsınız ?
- Selamat pagi : Günaydın
- Selamat petang : İyi akşamlar
- Selamat malam : İyi geceler
- Masjid : Cami
- Tutup : Kapalı
- Selamat tinggal : Hoşçakalın
- Lebuh : Sokak
- Jalan : Cadde
- Bukit : Tepe
Kısa kısa Malezya hakkında bilgiler :
- Malezya yemyeşil bir ülke. Topraklarının 3’te 2’si ormanlarla kaplı. Önceden bu rakam, yüzde seksenlerde imiş. Gerçi hala muhteşem bir oran. 130 milyon yıllık yağmur ormanlarından bahsetmiyorum bile.
- Malezya’da özellikle çiftler çok fazla sarılma veya öpüşme eğleminde bulunmasın. Yani bir şey olacağından değil de, hoşgörü anlamında, özellikle halk arasında pek fazla sarmaş dolaş olunmazsa saygılı davranılmış olur.
- Bu arada günlük hayatta asla birinin başına dokunmayın. Çünkü saygısızlık olarak algılıyorlar. Ayrıca, asla ayak tabanı kısmınızı göstermeyin. Mesela rahat oturmak için ayağınızı yukarıya doğru kaldırmayın. Bu da, saygısızlık olarak algılanıyor.
- Trafik soldan akıyor. O yüzden araba kiralamadan önce iyi düşünün derim.
- Dini mabetlerin neredeyse hepsine ayakkabınızı çıkartarak girmeniz bekleniyor.
- Prizleri bizden farklı. 3’lü olanlardan kullanıyorlar. Yanınızda mutlaka dönüştürücü bulundurun.
- Gündüzleri nemli ve sıcak hava olabilir. Geceleri ise biraz daha serin. Özellikle daha yüksek tepelerden ve otobüslerde hava serindir. O yüzden her daim hazırlıklı olun. Hatta aniden yağmur yağabilir. Yanınızda yağmurluk bulundurun. Hatta su geçirmez çantanız bile olsun. Yağmur ormanlarında gezerken, özellikle ayak bileklerinizi böcekler ısırabilir. Ya uzun eşofman giyin, ya da böcekler için ilaç alın.
- Malezya’da uyuşturucu kaçakçılığının sonu : İDAM’dır.
- Ülkede resmi tatil sayısı da oldukça bol. Mesela öğrencilerin; kasım, aralık, ocak, şubat ve mart aylarında 1’er hafta; haziranda 3 hafta; ağustosta 1 hafta tatilleri var. O yüzden, gitmeden önce mutlaka resmi tatil günlerini bilerek otel rezervasyonu yaptırın.
1. Malezya Nerede ? Malezya Nüfusu Ne Kadar ?
İlk olarak Malezya’nın nerede olduğu ile başlayalım. Malezya, Tayland’ın güneyinde, Endonezya’nın doğusunda, Singapur’un hem güneyinde hem de kuzeyinde bulunuyor. Neden mi ?
Çünkü, Singapur eskiden Malezya toprağı iken, 9 Ağustos 1965 yılında Malezya’dan ayrıldı. Hatta bu konuda Yasaklar Ülkesi Singapur Gezi Notları yazımıza bir göz atın derim. Orada en ince ayrıntısına kadar anlattık.
Malezya nüfusu : yaklaşık 30 milyon. En kalabalık şehir Başkent Kuala Lumpur
Bu arada, özellikle Başkent Kuala Lumpur’un bulunduğu bölge, ana yarım ada olarak bilinirken; güneyde Sabah ve Saravak eyaletleri hemen Brunei Sultanlığı’nın etrafında bulunuyor.
O yüzden Malezya Haritası üzerinde de göreceğiniz üzre, Malezya arazi olarak gayet büyük bir ülke. Türkiye’nin % 40’ı kadar desem yanılmam heralde. Hatta daha detaylı bilgi içi Malezya Nerede yazıma da bir göz atmanızı öneririm.
2. Malezya Vize İstiyor mu ?
Malezya, 90 güne kadar olan ziyaretlerimizde bizden vize istemiyor. Kapıdan girerken otel rezervasyonu ve ülkeden çıkacağınızı gösteren ulaşım aracına dair rezervasyonu göstermeniz halinde, kolayca Malezya’ya giriş yapabiliyoruz.
Lütfen öncelikle Kuala Lumpur’a nasıl uçtuğumu anlattığım videomu izleyip, Youtube kanalıma ücretsiz abone olun. Tüm gezi deneyimlerimi kanalımda tek tek anlatıyorum
Malezya’ya giriş yapmadan önce, iadeli otel rezervasyonu yaptırmanızı öneririm. Böylece, ülkeye girerken herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Şu Linkten en ekonomik iadeli otelleri liste olarak görebilirsiniz.
3. Malezya Para Birimi Değerli mi ?
Malezya para birimi, Malezya Ringit’i olarak biliniyor. Yaklaşık 5 sene önce TL, Malezya Ringit’inden neredeyse % 30 değerli idi.
Ama özellikle 2018 yılındaki kur artışından dolayı, Malezya Ringit’i ben gittiğim zaman TL’ye göre % 5 daha değerli idi. Yani Malezya’nın 100 Ringit’i, bizim 105 TL’miz ederinde.
Malezya Para Birimi : 1 Dolar : 3.65 Malezya Ringit’i ederinde
O yüzden, Malezya’daki fiyatları göz önüne alınca, ülke genel anlamı ile gayet ekonomik. Mesela, orta halli bir otelde 2 kişi konaklama 150 TL civarında; güzel bir restoranda yemek 30 TL civarında diyebilirim. Hatta şu videom ile başlayabiliriz :
Malezya’daki ilk durağım Putrajaya videosunu izleyin
Örnekler verecek olursam :
- Malezya’da telefon hattı : Hotlink firmasından 1 hafta geçerli 6 GB interneti 70 Ringit
- Marketlerde bira 8-10 Ringit, kola 2 Ringit, snickers 3 Ringit, sigara 12-15 Ringit civarında
- Güzel bir restoranda yemek, ortalama 30-40 Ringit
- Orta halli bir restoranda yemek 20 Ringit
4. Malezya’da Ulaşım Kolay mı ?
Özellikle Başkent Kuala Lumpur’dan Malezya’yı gezmeye başlayacaksanız ; Hava limanından şehir merkezine otobüs-tren-taksi ne ararsanız var. Bu arada, hava limanı Kuala Lumpur merkeze 60 kilometre kadar uzaklıkta.
Kuala Lumpur nerede yazımı da sonuna kadar okuyunuz
Ayrıca hava limanında farklı terminaller var ve terminaller arası ulaşım trenler ile sağlanıyor. O yüzden, hangi terminalden uçağınızın kalkacağını önceden öğrenin ve ona göre doğru terminalde olduğunuzdan emin olun. Yoksa bir terminalden diğerine gitmek 15-20 dakika sürebilir ve uçağınızı kaçırabilirsiniz.
Malezya uçak bileti almadan önce : En iyi arama motorları yazımı okuyun
Ama en güzeli, meşhur Uber veya Grab uygulamalarını kullanarak böyle uzun mesafelerde ulaşımınızı sağlamaktır. Haberiniz olsun.
Malezya’da otobüsler her daim soğuktur. Mutlaka yanınızda uzun kollu kıyafetiniz olsun
Şehirler arası ulaşım için :
Tren : Ets adında şehirler arası tren hatları var ama genelde cuma-cumartesi-pazar günleri yer kalmıyor. O yüzden erkenden tren bileti almak lazım. Yoksa ya otobüs, ya da taksi kullanmak gerekiyor.
Malezya’nın, Proton adında kendi ürettikleri araba markları var
Otobüs : Bir çok şehre otobüs bulabilirsiniz. Ama, özellikle resmi tatil dönemlerinde tüm otobüsler dolu olabiliyormuş. Ülkede ulaşım planlaması yapmadan önce, Rome2rio.com sitesinden tüm şehirlerarası alternatifleri ve fiyatları görebilirsiniz.
Adalarda : En kolay yolu motor kiralayıp gezmek. Genelde de motor ehliyetiniz yoksa motor kiralamanıza izin vermiyorlar. Haberiniz olsun. Fiyatları ise, günlük 40 TL civarında.
5. Malezya Başkenti’nde Elektronik Eşyalar Ucuz mu ?
Evet. Malezya’da elektronik eşyalar, Türkiye’ye nazaran ortalama % 20 daha ekonomik.
Mesela; Kuala Lumpur’daki Low Yat Plaza, elektronik almak için en güzel yerlerden birisi olarak biliniyor.
Kuala Lumpur’da yaşadığım deneyimlerimi de video olarak hazırladım. Keyifli seyirler.
Ayrıca, özellikle Kuala Lumpur’da bulunan Bukit Bintang bölgesinde onlarca mağazadan ve gece pazarlarından alışveriş yapabilirsiniz. Hatta bu konuda daha fazla bilgi için Kuala Lumpur linkinden gezi yazımı okuyun. Orada tüm adresleri tek tek yazdım.
6. Malezya Ekonomisi Gelişmiş mi ?
Şimdi efendim, tahmin edebiliyorum : Malezya denince, bir çok kişinin aklında 3. dünya ülkesi gibi bir yer belirebiliyordur ama belirmesin. Neden mi ?
Çünkü Malezya ekonomisi, sanıldığından çok daha büyüktür ve ülke, benim gördüklerim çerçevesinde, gayet de gelişmiştir.
Mesela, Malezya’da kişi başı gelir 10.000 dolar seviyelerindedir. Turizm konusunda da, özellikle son yıllarda gelişmişler. Mesela, sadece geçen yıl 30 milyondan fazla turist, Malezya’yı ziyaret etmiş. Bu, 30 milyonluk bir ülkenin, bence çok ama çok büyük başarısı aslında.
Malezya’da eğitim ve sağlık parasızmış. Ama tabi ki, özel okul mantığı ve muayane ücreti sistemi Malezya’da da geçerliymiş.
Malezya’nın en büyük geliri petrol sondajından ve palmiye yağı satışından sağlanıyor. Hatta dünyanın en büyük palmiye yağı üreten ülkelerinden birisi.
Yukarıda söylemiştim : Kendi araba markaları bile var. Deniz ticareti ve teknoloji yatırımlarından bahsetmiyorum bile. Yani anlayacağınız, bu topraklar gayet gelişmiş bir ülke tarafından yönetiliyor.
7. Malezya Yemekleri Nasıldır ?
İtiraf edeyim : Aç kalmadım Malezya’da. Ama öyle “Ne yedik be!” durumu da olmadı. Genelde köri soslu ve baharatlı yemekler ağırlıklı mutfakları var. Peki, sahiden ne yedik ?
Sabah kahvaltısında anca yumurta ve ekmek; yanında ise bol bol tropik meyveler yedim. Peynir, zeytin, tere yağı gibi gıdaları kahvaltıda bulmayı asla beklemeyin.
Öğle yemeklerinde ise, genelde noodle ağırlıklı yemekler tükettim. Fiyatları, 12-15 TL ederinde idi. Mesela, ülkenin dört bir yanında şubeleri olan Oldtown White Coffee adında restoranı tavsiye ederim.
Akşamları ise, balık-et restoranları bulmaya çalıştım. Langkawi, Kuala Lumpur, Penang ve Melaka’da her daim güzel restoranların olduğunu söyleyebilirim.
Sanırım Malezya’da en çok yediğim ve en ünlü yemek olarak bilinen Malay yemeği, Satay oldu. Bildiğiniz ızgarada et-tavuk ama birazcık tatlı oluyor. Fiyatları da 7-8 Ringit civarında.
Tropik meyveler :
- Yıldız meyvesi (Star Fruit)
- Guava
- Sarı karpuz
- Durian
- Jak
- Rambutan
- Papaya
- Mango
- Sarı karpuz
- Muz bolca tükettiğim meyveler oldu.
Ayrıca meyve sularına da bayılıyorlar. Koskocaman bir bardakta meyve suyuna 4-5 Ringit ödeyebilirsiniz.
Malezya gezilecek yerler yazımı sonuna kadar okuyun. Orada hem gezilecek yerleri, hem de restoranları tek tek anlattım.
8. Malezya’da Din ve Kültür Çeşitliliği Nasıldır ?
Ülkede 3 farklı ana etnik köken var : Çinliler, Hintliler ve Malaylar. İşte bu etnik köken çeşitliliği, yemek kültüründen tutun da; sokaklardaki ibadethanelere kadar gözler önüne serilir. Aynı mahallede yan yana cami-pagoda-kilise ya da tapınak görebiliyor insan. Mesela Penang Adası’ndaki George Town bölgesindekiler buna örnek.
Örneğin, Kuala Lumpur’da bir caddede yürürken; yanınızda birbirine hiç benzemeyen 3-5 farklı yüz görseniz ve hepsinin Malezyalı olduğunu söylesem ? Bunu, aslında ülkenin dört bir yanında yaşıyorsunuz.
Malezya dili : Malayca resmi dil ama İngilizce de oldukça yaygın. Bununla beraber İslam ulusal din olarak kabul ediliyor. Ama bütün dinlerin özgürce yaşanması devlet tarafından güvence altındaymış.
Ülkede her alanda inanılmaz bir çeşitlilik var. Yüzler, renkler, kültürler, sokaklar, yemekler, sabah kulağınıza farklı ibadethanelerden gelen dualar. Daha nicesi.
Ama en güzeli, bu kadar etnik kökenli farklı milletten insanların aynı bayrak altında birbirlerine saygı duyarak yaşayabilmeleri olsa gerek.
Ülkede 13 farklı eyalet var ve her eyaletin farklı renkte bayrağı var. En tepede ise Sultan. 9 farklı Sultan arasından, her 5 senede 1, farklı sultan seçilip, ülkenin yönetimi ona devrediliyormuş. Tabi, aynı zamanda Başbakan da ayrıca yönetimde oluyor.
Mesela, size bir örnek vereyim : Putrajaya’da, bir tiyatroya gittim. Gösteri bitiminde, benimle beraber gezen Aswad şovu yapan arkadaşların yanına gidip, onlarla ingilizce-Malayca karışımı konuşuyordu.
Enteresan bir şekilde, insanlar birbirleri ile anlaşırken dahi, ingilizce konuşuyorlar bu ülkede. Sanırım, aralarındaki iletişimleri bağlamak için böyle anlaşıyorlar diye düşünüyorum.
Malezya’da en çok inanılan dinlerin nüfusa oranı şu şekilde :
- İslam %61
- Budizm % 20
- Hristiyanlık % 9
- Hinduizm % 6
- Çin Dinleri % 1.3 (Taoizm ve Konfüçyanizm)
Ülkede en zengin kesim aslında Çinliler. Neden ? Çünkü vakti zamanında Çin’den gelen tüccarların torunları, hala ticaret ile uğraşmaya devam ediyorlar.
Hintliler ise en yoksulları. Bununla beraber nüfus olarak bakılınca, en kalabalık kitle yerel halk olan Malaylar olarak biliniyor.
9. Malezya’da Gezilecek Yerler Nereler ?
E artık yavaş yavaş sadede gelelim. Malezya’da gezmek için en en en az 1 hafta ayırın. Vaktiniz varsa 2-3 hafta bile ayırın derim. Neden mi ?
Çünkü Malezya’da gezilecek yerler en az 10 farklı Malezya şehrinde bulunuyor. Yukarıda da bahsettiğim gibi, yağmur ormanlarından tutun da; su altı güzelliklerine, harika ıssız köylere, tertemiz adalara kadar her şeyi bu ülkede bulabilirsiniz.
Ülkede gezilecek en güzel yerlerden birisi olan Belum Yağmur Ormanları’nı gezdim ve video olarak hazırladım.
Ben, 1 haftalık Malezya gezimde, şöyle bir Malezya gezilecek noktalarını izledim.
- Putrajaya
- Kuala Lumpur
- Belum Yağmur Ormanları
- Penang Adası
- Langkawi Adası
- Melaka
Bu rotamın tamamını yapmam 1 haftamı aldı. Ve inanın bana, aslında Malezya’da küçücük bir yer görmüş oldum. Daha neler vardı neler !
Sıradaki videom ise Penang Adası’ndan
O yüzden, eğer ki bu rotamı incelemek ve alternatif önerilerimi görmek isterseniz ; Malezya Gezilecek Yerler yazımı okuyunuz.
10. Malezya Gece Hayatı Güzel mi ?
Şimdi. Malezya müslüman bir ülke olarak kabul görüyor demiştim ya. Direk aklınıza Suudi Arabistan gibi bir ülke gelmesin. Neden ? Çünkü Malezya da, bizim gibi yaşayan müslüman ülkelerden birisi. Yani sosyal hayatta öyle ağır kurallar ve yaptırımlar yok ülkede.
Kimse kimsenin giyinmesine karışmıyor. İsteyen sabah akşam içki içiyor; isteyen ibadet ediyor. Ama şöyle bir durum var :
Ülkede alkol pahalı. Kuala Lumpur, Penang Adası, Langkawi gibi adalarda gece hayatını doyasıya yaşayabilirsiniz. Ama alkol fiyatları; kokteyller 25-30 Ringit; Biralar 15-20 Ringit civarında olacaktır. Son olarak;
Mutlaka ama mutlaka : Langkawi gezi yazıma göz atınız
- Akşam 9’dan sonra alkol satışı yasaktır
- Gece 2’den sonra kulüpler kapanır ve son alkol servis saati gece 1’dir.
Benim Yapmadığım Ama Önerdiklerim
Şimdi efendim, ülkede gezmek için 1 haftam yetmedi demiştim. O yüzden, eğer olur da sizin daha fazla vaktiniz olursa; ya da daha farklı şeyler deneyimlemek isterseniz size diğer gezi önerilerimi anlatmak istiyorum :
- Kuala Lumpur’a kadar gelmişken; Genting highlands diye bir park var. Burası bildiğiniz Universal Studios gibiymiş. Ama şehirden 40-50 km uzakta yer alıyormuş. 1 gününüzü böyle bir tematik park gezisi için ayırabilirsiniz. Hatta burası, ülkede tek kumarhanelerin olduğu yermiş.
- Redang adası ve Perhentian adaları çok güzelmiş balayı için. Yarımadanın doğusun kalıyor ama ben gidemedim. Deniz konusunda harika diyorlar.
- Keza Sabah ve Saravak eyaletlerini de göremedim. Zamanım yetmedi. Bana sorarsanız asıl Malezya buralar. Doğa, deniz, kum, güneş ve doğal hayat arıyorsanız, bu 2 eyalet için en az 1 hafta ayırın. Hatta bu 2 eyaletin tam ortasında yer alan Brunei Sultanlığı’nı da listenize ekleyin. Vizesiz ülkeler arasında yer alıyor.
Ülkedeki otelleri Şu Linkten inceleyiniz
- Cameron Yaylaları, sanırım mutlaka görülmesi gereken yerlerdendi ama benim vaktim yetmedi. Burası, yüz yıllar önce İngiliz askerlerin, özellikle yaz mevsimlerinde serinlemek için yaşadıkları yüksek bölgeler ve çay yetiştiriciliğinin yapıldığı harika köyler bölgesi olarak biliniyor. Konaklama tesisleri ve özellikle Kuala Lumpur’dan ulaşım konusunda bir sorun olmaz diye biliyorum. Bu arada buraya ulaşım için Kuala Lumpur’dan önce tren ile Tapah Road Station’a gelip, oradan araçlar ile ulaşabilirsiniz. Şahsen burası içimde bir ukte olarak kalmadı değil !
Penang Adası’danki diğer videom aşağıda. Sonuna kadar izleyin derim.
- Taman Negara adında harika bir yağmur ormanları bölgesi varmış. Kuala Lumpur’a 230 kilometre kadar uzaklıkta yer alıyor. Burası da çok güzelmiş.
- Ayrıca yine Kuala Lumpur’ yakın konumda olan Templer Parkı da görmenizi öneririm. Dediğim gibi ülkede doğal parklar ve ormanlar say say bitmez aslında.
Malezya Gezisi Yapmadan Önce Sırası İle Okuyunuz
Malezya, envai çeşit etnik kökeni, milyonlarca yıllık yağmur ormanları, masmavi denizi, her daim sıcak havası ile çok çok beğendiğim bir ülke oldu. Yukarıda da belirttiğim gibi, bir daha giderim diyecek kadar sevdim bu ülkeyi. O yüzden, yukarıda bahsettiğim tüm ilgili yazılarımı da okuyun ve güzel bir gezi planı yaparak bu güler yüzlü insanların yaşadıkları ülkeyi listenize alın. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip etmeyi unutmayın. Hayal edin. Düşün peşine…