Malezya Nerede : Malezya Haritası – Dini – Nüfusu Hakkında Her Şey

Malezya, özellikle Singapur, Kamboçya, Tayland ve Endonezya turu yaparken uğradığım bir ülke olmasına rağmen; bu yıl tekrar gidip, 130 milyon yıllık yağmur ormanları ve tarifsiz doğası ile beni benden alan bir ülke oldu. Bu gezimde sosyal medyada yaptığım paylaşımlarda sıkça sizlerden aldığım sorular olan : Malezya Nerede, Malezya din konusunda baskıcı mı, Malezya’ya gidersek gezerken zorlanır mıyız gibi sorulardan yola çıkarak size bir Malezya rehberi yaratacağım.

1.Malezya Nerede ? Malezya Haritası Örneği

Malezya, Singapur gibi küçücük bir ülke değil. Aman bu konuda, özellikle plan yaparken dikkatli olun. Neden böyle diyorum. Çünkü ben bu hatayı ilk gidişimde yaptım da o yüzden.

Malezya’ya giderken, sadece Malezya Başkenti Kuala Lumpur’un bulunduğu yarımadadan ibaret sanıyordum koca ülkeyi. Ama aşağıdaki haritada göreceğiniz üzere, aslında bir de Borneo adası (2 numara) olan bölge de Malezya’nınmış.

malezya_nerede_harita

Malezya Nerede : Malezya haritasında gördüğünüz 1 numara Ana kara, 2 numara ise Borneo adası

Arkadaşlar Malezya, Tayland’ın güneyinde; Singapur’un hem kuzeyinde hem doğusunda; Endonezya’nın da hem doğusunda hem kuzeyinde yer alan, hatta 2 numara ile gösterdiğim Borne Adası’nın kuzeyinde yer alan Brunei Sultanlığı’nın da komşusu olan; alan olarak Türkiye’nin % 40’ı kadar bir yüz ölçümüne sahip Güney Doğu Asya’nın en büyük ülkelerinden birisi.

MUTLAKA ÖNCE BU YAZIYI OKUYUN : MALEZYA

2.Malezya’ya Nasıl Gidilir ?

Malezya’ya gitmek için yüzlerce alternatifin olduğunu söyleyebilirim. Ama direkt olarak Malezya’ya nasıl gidilir derseniz :

THY’nin başkent Kuala Lumpur’a direk karşılıklı seferleri var. Uçuş yaklaşık 10 saat sürüyor. Ben de bu uçuşla Kuala Lumpur’a THY ile uçtum. Hatta videosunu da aşağıya ekliyorum. Bir izlemenizi öneririm. Kanala da ücretsiz abone olursanız, böyle güzel güzel hazırladığım VLOG’lardan haberdar olabilirsiniz. Tabi bildirimleri açmak kaydı ile.

“Kuala Lumpur uçakla kaç saat sürer ?” diye soracak olursanız 10 saatlik bir yolculukla ulaşmanız mümkün.

Bunun yanında aktarmalı uçuş yaparak da Malezya’ya gidebilirsiniz. Özellikle QatarAirways, Emirates gibi hava yolları her gün Kuala Lumpur’a seferler düzenliyorlar.

Eğer, Langwaki veya Penang gibi adalara uçmak isterseniz ; Türkiye’den direk seferler yok ama QatarAirways gibi firmalar, Doha aktarmalı seferler düzenlemeye başladılar diye biliyorum.

Bu arada, Güneydoğu Asya’da yer alan Endonezya, Tayland gibi ülkelerden de; Airasia gibi düşük bütçeli hava yolu firmalar ile 50-100 dolara uçak bileti bularak Malezya’ya gidebilirsiniz. Hatta bana sorarsanız mutlaka gidin derim. Eğer vaktiniz ve bütçeniz yeterse.

Plan Yapmadan Önce : Singapur ve Tayland yazılarımı mutlaka okuyun 

Malezya’ya bölgedeki diğer ülkelerden kara yolu veya tren yolu hatta deniz yolu ile de geçebilirsiniz. Aslında anlatacak ne çok şey ve alternatifleri var. Ama ben elimden geldiğince önemli gördüğüm rotaları size özetle anlatayım :

Örnekler vererek gidelim ama tabiki hava yolundan bahsetmeyeceğim :

  • Tayland’dan Malezya’ya ulaşım : Kara yolu ile güney Tayland’a giriş yapabilirsiniz. Hatta Güney Tayland sınır kapısına kadar otobüs-tren ile ulaşıp, oradan devam edebilirsiniz.
  • Endonezya’dan Malezya’ya ulaşım : Feribotlar ile Endonezya Dumai’den Port Dickson’a gidebilirsiniz.
  • Singapur’dan Malezya’ya ulaşım : Otobüs veya taksi ile Singapur’a da ulaşım çok ama çok kolaydır. Malezya’da bir çok yerden kolayca ulaşabilirsiniz.

Malezya’da gecelik 10-20 euroya kalabileceğiniz otellerin listesi için tıklayın

Aslında tüm bu alternatifleri, ulaşım seçeneklerini ve fiyatları Rome2Rio.com uygulamasını kullanarak da görebilirsiniz ama ben yine de örnek olması için bir kaç ülkeden bahsetmek istedim.

Malezya’ya uçak bileti almadan önce  En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

3. Malezya Nüfusu Ne Kadar ?

Malezya’nın nüfusu 30 milyon civarında. En kalabalık kent ise pek tabiki Başkent Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur yazımdan tüm detayları muhakkak okuyunuz

Malezya’da 30 milyon kişi yaşıyor dedik. Peki bu 30 milyonluk nüfusun içerisinde; onlarca etnik kökenin olduğunu ve bu kadar çeşitliliğe rağmen uyum içerisinde yaşadıklarını söylesem ?

penang_sokaklari

Malezya’da en sevdiğim sokakların olduğu Penang Adası’ndaki Georgetown sokakları

Evet. Sokakta yürürken, bir anda etrafınızda bambaşka, birbirine hiç benzemeyen Malezyalı yüzleri görebilirsiniz. Bu kişiler aslen Malay, Çin veya Hindistan kökenli olabilir.

Nedeni ise, bundan 500 yıl öncesine kadar, Malezya ticaretin beşiği bir ülke idi. Hali ile İngilizler başta olmak üzere, bir çok millet bu ülkeyi sömürdü.

Sömürünün olduğu yerde başka ülkelerden gelen köleler de, pek tabiki bu topraklarda yaşamaya başladı. Zaman içerisinde bu durum, 1900’lü yıllarda bağımsızlığını ilan eden Malezya’da farklı etnik kitlelerin birlikte yaşamasına neden oldu.

4. Malezya Din Konusunda Nasıl

E nüfus çeşitliliği olur da, din çeşitliliği olmaz mı ! Oldu tabi. Her gelen etnik köken, beraberinde kendi inancını da getirdi.

Şimdilerde İslamiyet başta olmak üzere, Malezya’da en çok inanılan dinlerin nüfusa oranı şu şekilde :

  • İslam %61
  • Budizm % 20
  • Hristiyanlık % 9
  • Hinduizm % 6
  • Çin Dinleri % 1.3 (Taoizm ve Konfüçyanizm)

Ama bu kadar din çeşitliliğin olduğu bir ülkede, çatışma veya kavga olur mu diyeceksiniz şimdi. Eskiden çok olurmuş. Ama artık günümüzde kimse kimseye karışmazmış.

georgetown_gezisi

Malezya’da din çeşitliliği oldukça fazladır. Malezya nerede – nasıl gidilir

Hatta öyle ki, bir çok mahallede gezerken, bir yanda camii, hemen yanında Tao tapınağı, 100 metre ötede Hindu tapınağı gördüm. Birbirlerine böyle saygı duymayı nasıl başarmışlar hayran kaldım doğrusu.

5. Malezya Vize Durumu ve Malezya Para Birimi

Malezya para birimi olarak Malezya Ringit’i kullanıyor. 1 dolar 3.65 Ringit ederinde ve ülkede hem bankalardan hem de döviz bürolarından paranızı güvenle bozdurabiliyorsunuz.

belum_yagmur_ormanlari

Malezya’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarında yaşayan aborjinler. Malezya nerede – Malezya’ya nasıl gidilir

Bir de Malezya vize durumu var. En güzel kısmı sanırım bu : Malezya vizesiz ülkeler arasında yer alıyor. 90 güne kadar vize istemiyorlar.

Malezya linkinden tüm Malezya yazılarıma mutlaka göz atınız

Tek yapmanız gereken ülkeye giriş yaparken, dönüş biletinizi ve konaklayacağınız otellerin rezervasyonlarını gümrükteki memurlara göstermek. Hatta iadeli otellerden rezervasyon yaptırmak için :

Malezya’da gecelik 10-20 euroya kalabileceğiniz otellerin listesi için tıklayın

Malezya, sonsuz yeşillikteki ormanları, bir kez dahi asık suratlı göremediğim güler yüzlü insanları, her ne kadar sevemesem de kendinelerine has yemekleri ile çok sevdiğim bir ülke oldu. 1 hafta kaldığım bu ülke hakkında yazdığım yüzlerce sayfa yazımı, yukarıda belirttiğim ilgili yazılardan okumayı unutmayın. Hatta aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan da takip ederseniz çok mutlu olurum. Hayal edelim. Düşelim peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.