Yasaklar Ülkesi Singapur Gezi Notları
Yasaklar Ülkesi Singapur; Güney Doğu Asya ülkeleri arasında en gelişmişi ve belki de en yaşanılası. Özellikle Tayland, Endonezya gibi ülkelere giden bizler, fırsat buldukça da Singapur Turu yapmayı ihmal etmeyenlerdeniz. Bu konuda çokça soru gelse de, öncelikle “Singapur Nerede” diyecek olanlara plan yapmaları açısında cevap verelim; hemen Malezya’nın güneyinde, Endonezya’nın doğusunda yer alıyor. Peki, bu Singapur nasıl bir ülkedir ? Neden bu kadar önemlidir ?

Bu güzel manzaralar beni benden alıyor : Singapur hakkında bilgi derlemelerim
Bu yazımda, Singapur gece hayatı, Singapur yemekleri, Singapur hakkında detaylı bilgiler, Singapur’da gezilecek yerler hakkında aradığınız tüm soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Singapur, her ay sıcak, eğlence hayatı harika olan, vizesiz ülkeler arasında ve Türkiye’nin yanı sıra Güneydoğu Asya’nın ve dünyanın her yerinden çok kolay ulaşılabilen bir şehir devletidir. (Şehir devleti dememin nedenini de aşağıda anlatacağım). Böyle olunca da, uzun bir gezi veya aktarmalu uçuş arasında birkaç günlük dinlenme için benzersiz bir merkez oluyor bizler için. Singapur, her ne kadar, “Yasakları” ve “Gelişmişlik” seviyesi ile nam salsa da, aynı zamanda efsaneeee bir ülke.
Merak etmeyin. Singapur yasakları hakkında da, ayrıntılı olarak listeyi aşağıda görebilirsiniz.
Sokakların renginden, yemeklerin kokusuna uzanan Singapur Gezi Rehberi yazımda, bildiğim ne varsa; otelinden Singapur vize durumuna, ulaşımından Singapur gece hayatına kadar her şeyi bu yazımda anlatacağım. Singapur gezinizin, şimdiden keyifli geçmesini diliyorum.
1.Singapur’a Başlangıç
“Singapur nerede?”, “Singapur başkenti neresi?”, “Singapur’da yaşam nasıl?” sorularıyla başlayalım yazımızın bu bölümüne…
Çoğu seyahat sitelerinde görülen “gelmen lazım” diye kulağına fısıldayan o davetkar manzara, uçsuz bucaksız ferah bir şehir… O şehrin çevrelediği merkezde konuşlanmış mistik, harika şekilde işlenmiş bir havuzun etrafında kümelenmiş keyifli insanlar ve üstüne bilim kurgu filmlerini andıran ışıklandırmalarla dolu parklar…

Bilim kurgu filmlerinde hissetmiştim bu ağaçların altında yürürken…
İşte bu fotoğraflarıyla benim de kanıma girmiş bu büyülü şehri Malezya-Hong Kong seyahatimin planlarına dahil edip görme fırsatı oluşturdum, pişman değilim! Hatta ilk fırsatta yine giderim ve sizlere de şidddeetttle tavsiye ederim. Peki Singapur nasıl bir şehir ?
Singapur, bir şehir devleti yani Singapur’un başkenti de yine Singapur. Genelde bir çok kişi, Singapur’u, bir ülkenin Başkenti olarak sansa da, aslında Singapur, tek bir şehir ve aynı zamanda tek bir ülke. Hattaa küçücük, minicik bir ülke.
İşte bu dünya haritasında nokta kadar yeri işgal eden ülke, işlek bir liman olduğundan Güneydoğu Asya’daki diğer ülkelere kıyasla daha gelişmiş bir yer. Öylesine gelişmiş bir ülke ki, bir çok dev ülke ile ekonomi açısından yarışır düzeyde. Evet. 5 milyon kişilik bu ülkenin geliri 486 milyar dolar. Yani kişi başı gelir, 87.000 dolar civarında.
Türkiye’de kişi başı gelir 10.000 dolar seviyesindedir. Ekonomik gücü siz tahmin edin.
Alışveriş, gece hayatı, otelleri, casinoları, sadece eğlenme üstüne kurulu Sentosa adası ve tarihin doğaya tutunduğu sokaklarda gezinirken farklı kültürlerin bu güzel harmanını içimde hissediyorum.
Ayak bastığım ilk anda beni karşılayan Changi Havaalanı‘yla birlikte neredeyse başlı başına bir ülkeye giriyor ve ayrılana kadar da şaşırmaya devam ediyorum. Şehrin gökdelenlerle çevrelenmiş sokaklarının arasında kalan kısa evlerden biraz uzaklaştığımda ise karşımda parklar, okyanus, botanik bahçesi ve adalar… Singapur turuna artık başlayabiliriz.
2.Singapur Hakkında Bilgiler
Singapur, geçmişi 11. yüzyıla uzanan bir şehir. 14. yüzyılda önemi, kurulan prensliklerle artsa da, sonrasında tamamen yıkılmış ve 19. yüzyılda İngilizler tarafından kurulan limanla yeniden “dünya şehirleri” arasındaki cazibe oyununa katılmış.
Uzun yıllar Malezya ve İngiliz kontrolü altında kaldıktan sonra, nihayet 1965’te bağımsız olmuş bir devlet. Daha doğru bir kullanımla bir “Şehir devleti” yani kocaman, büyüleyici tek bir şehirden oluşan bir Cumhuriyet; resmi adı: Singapur Cumhuriyeti…

Singapur, Ekvator çizgisine çok yakın ve Güneydoğu Asya’da bulunmaktadır. : Singapur nereye bağlı
Sakız çiğnemeyi yasaklayan ülkenin tavrındaki bu farklılık, yapısına da büyük etkide bulunmuş; trafiğin soldan akması, katı kuralların olması, insanların çok farklı inanç yapılarının olması birkaç örnek sadece. Mesela, Singapur dini Budizm, Hinduizm, Hıristiyanlık ve İslam yoğunluğunda.
Şehir devlet olmasının yanında çok işlek bir de Singapur limanına sahip Singapur. Ekonomik olarak da her geçen gün ilerlemekte, gelişip güzelleşmekte. Ticari açıdan aktif bir bölgede olunca da, tümüyle bir kültür cenneti haline gelmiş. Bu yüzden, şehri gezerken küçük ama güzel detaylar her daim köşe başında sizleri bekliyor.
“Singapur nerede?” deyince biraz daha detaylı cevap versem iyi olacak. Dünya haritasına baktığımda, Ekvator’un üstünde denebilecek bir yerde(Kuzey yarım kürede olsa da çok uzak değil) ve Avusturalya ile Çin arasında kalan Güneydoğu Asya bölgesinde, Singapur.

Bu güzel liman aynı zamanda da bölge ticaretinde kilit nokta. : Singapur görülecek yerler
Konumunun etkisiyle de her mevsim sıcak bir şehir, ancak hava durumu anlık değişebiliyor ve yağmur yağabiliyor. Bu duruma her daim hazırlıklı olduktan sonra başka bir sorunla karşılaşmak çok da mümkün değil. Tabi bu benim için bir sorun değildi. Siz, kendinize göre önleminizi alabilirsiniz. Özellikle yaz mevsiminde bunaltıcı bir nem, sıcak her daim yüzünüze çarpar. Bilginize…
Singapur gezi rehberinden önce Asya ile ilgili fikir sahibi olmak isterseniz Asya Kıtası Gezi Rehberi yazısını okuyabilirsiniz.
3.Singapur Yasakları
Sakız çiğnemeyi yasaklayan ülke, “Yasaklar Ülkesi Singapur”… Bir ülkeye giderken bu kadar dikkatli olmak benim aklımın ucundan geçmezdi ama yazılanları okuyunca dedim ki dikkat! Siz de gitmeden önce rahat edin ve yasakları önceden bilin diye sakız çiğnemeyi yasaklayan ülke ile ilgili her detayı yazıyorum…
Çoğu yasak günlük hayatı düzenlemek için koyulan mantıklı şeyler olsa da Singapur’da sakız çiğnemek neden yasak olsun ki?

Singapur’da yasaklara dikkat etmezseniz tatil bütçenizi yitirebilirsiniz…
- Yere çöp atmak yasak; çoğu ülkede olduğu gibi burada da yasak ve cezası S$300.
- Sokakta içki içip yere dökmek yasak. Çok dikkat edin ve yerleri ne olursa olsun kirletmeyin…
- Asansöre çiş yapmak veya tuvaleti pis bırakmak yasak. Kim neden asansöre işesin ki diye düşünebilirsiniz ama özellikle turistik bölgede benzer olaylar yaşanmış ve asansörlere dedektör bile konulmuş…
- Sakız çiğnemenin yasak olduğu ülke Singapur diye boşuna söylemiyorum… Sakız satmak, yere atmak ve tıbbi amaç dışı çiğnemek yasak. Sıcak bir iklimde hem temizliği zor olunca hem de elektronik aletleri bozunca böyle bir çözüm bulmuşlar; inat edip çiğneyeceğim derseniz de S$1000 cezası.
- Duryanla (Tropik bir meyve) toplu taşımaya binmek yasak. Çok kötü kokuyor cidden, bu yasak olmasa toplu taşıma araçlarına binmek zulüm olabilir.
- Uygunsuz davranışlar yasak. Buna ev çevresinde çıplak yürümek, tecavüz, taciz ve sarkıntılık yapıp laf atmak dahil edilebilir.
- Kapalı alanda sigara içmek yasak, ülkeye birden fazla paket sigara sokmak yasak. Bu yasağa açık kamu alanlarında da kısıtlamalar getirildi. Yerli sigara satışında vergi de arttığından her şekilde zorlaştırmaya çalışıyorlar; ne diyim, destekliyorum.
- Toplu taşımada yemek/içmek ve tükürmek yasak. Çoğu ülkede gördüğüm bir yasak bu aslında.
Sakız çiğnemek isterseniz sadece S$1000 😉
- Uyuşturucu kullanımı, satışı, ülkeye sokulması yasak.
- Graffiti yasak. Okuduğum bir haberde Amerikan vatandaşı bir turistin bu yüzden hapse girdiğini öğrenmiştim.
- Yaya geçidi dışında karşıdan karşıya geçmek yasak. Buna çok ama çok dikkat etmelisiniz.
- Taksi durdurma noktası dışında taksiye binmek yasak. Bizde alışkanlıktır, boş taksi görünce el kaldırıp hemen atlamak, dikkat! Bu alışkanlığı Singapur’da bırakıyoruz ve özel alanlardan binmeye devam ediyoruz.
- Araba üstüne yazı yazmak ya da kirletmek yasak. Hem kendi arabanıza hem de diğer arabalara iyi bakmak zorundasınız. Markalar iyi ve çoğu aracın değeri yüksek, kısa süreli kalacaksanız çok da mühim bir kural değil.
- Eşcinsel ilişki yasak. Saçma gelince ve nedenini araştırınca hükümetin doğaya aykırı diye düşünüp böyle bir yasak koyduğunu okudum, el ele tutuşulsa bile 2 yıla kadar hapis cezası olabilirmiş.
- Silah taşımak yasak. Gayet makul bir şekilde olay çıkmaması için silah da taşınamıyor.
Hepsini düşünüp kanunları koymuşlar ve tatilimi güzel geçirmek başımı ağrıtmamak için ben dikkat ettim, bir yerden sonra düşünmenize gerek yok; modern ve normal şekilde hayata devam etseniz yeter. Ama mutlaka bu kuralları bir yere not edip, Singapur’a öyle gidin derim.
Anı için yasakların şekillerinin ve yazılarının olduğu magnet, tshirt gibi şeyler alabilirsiniz; nereden alacağınızı ise en küçük ayrıntısına kadar aşağıda yazdım…
4.Singapur gezi rehberi
“Singapur doları kaç TL ?”, “Singapur nüfusu ne kadar ?”, “Sakız çiğnemeyi yasaklayan ülke nasıl bir yer ?” dediğinizi duyar gibiyim.
Singapur’un sözcük anlamı “Aslan Şehir”. Efsaneye göre, adada garip bir hayvan gören prens, onu aslan sanır ve ona bu isimi verir. Şehrin simgesi de bu benzetmeden esinlenerek “Merlion” olur.

Şehrin simgesi Merlion, marina bölgesinde gelenleri karşılıyor. : Singapore nerede
Aslan başı taşıyan balık bedenli Merlion’a, diğer kültürlerde de rastlamak mümkün tabii. Sentosa Adası ve Marina’da en büyükleri bulunmakla birlikte şehrin her yanına hediyelik eşya olarak yayılmış bu sembol.
Neredeyse İstanbul’un yarısı büyüklüğünde bir ülke olsa da, Singapur nüfusu 5-6 milyon civarı. Şehir nüfusu oranı ise çok yüksek ve 40’a yakın adasıyla birlikte ticaret-turizm ana geçim kaynakları.

Küçük bir şehrin içinde bu kadar fazla kültürün olması beni çok etkiledi.
Ülkenin resmi dilleri Malayca, Çince, İngilizce. Bir resmi dil zenginliği olsa da, insalarla anlaşma konusunda bir sıkıntı çekmedim, yardım etmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Havaalanından başlayarak yeterli bilgilendirmeyi bulabilmiştim. Türk olduğumu öğrendiklerinde çok daha yakın davranmaları ise ayrı hoşuma gitmişti. Sebebini bilmiyorum !
Emin olun, biraz samimiyet ve muhabbetin size çok yardımı dokunacaktır; yalnız şimdiden söyleyeyim her zaman pazarlık yapın ve uyanık olun.
Singapur para birimi, Singapur Doları ve 1 Singapur Dolar’ı yaklaşık 2,5 TL. Singapır, vize istenmemesi nedeniyle de belge hazırlama, ücret yatırma gibi şeylerle uğraşmaya gerek kalmadan biletimi alıp yola koyulduğum bir ülke oldu.Tıpkı ; Malezya, Tayland gibi.

Şehrin en uygun hediyelik eşya merkezi, Chinatown.
Singapur Türkiye saat farkı ise 5 saat; uçuşlarda veya plan yaparken bunu göz önünde bulundurmakta fayda var. Singapur’un saat olarak ileride olmasından ben çok etkilenmediğim için rahattım ancak henüz planınızı yapmadıysanız “Seyahat Tüyoları” yazısını okuyabilirsiniz. Bu yazılar, sizleri seyahate hazırlamak üzere, bizzat Deniz tarafından yazıldı ve inanın bana, aradığınız tüm soruların cevaplarını o yazılarda tek tek bulabilirsiniz.
5.Singapur’a nasıl gidilir ?
“Singapur Türkiye uçakla kaç saat ?”, “Singapur havaalanı nerede ?”, “Singapur vize istiyor mu ?”
Dünyanın her yerinden direkt uçuşla rahat bir şekilde ulaşım sağlanabilen, Türk vatandaşlarından vize istemeyen ve küçük olduğu için de, gezinizin büyük bölümünü yollarda geçirmenize gerek kalmayan bir yer burası.
Türkiye’den direkt uçuş 12 saat sürdüğü için havaalanından hemen otelinize geçip biraz dinlenmek isteyebilirsiniz. Ya da, havaalanında biraz vakit geçirmek isterseniz de sizin için her şey düşünülmüş. Çünkü Singapur’daki Changi Havalimanı, dünyanın en iyi havalimanı seçilmiş bir liman. Ben çok vakit kaybetmeden eşyalarımı odama bırakıp sokaklarda gezinmek istediğim için, hemen yola koyuldum. Ama size de ön bir bilgi vermek istedim.

Singapur Changi Havaalanı şehre çok yakın ve ulaşım çok kolay.
Merkeze geldikten sonra yürüyerek çoğu yere ulaşabilmiştim. Şehrin sokaklarını, kültürünü tanımak adına en güzeli ama “Yok, ben daha hızlı bir gezi seviyorum.” diyorsanız da çoğu yere çok rahat toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Peki Singapur’da ulaşım seçenekleriniz neler ?

Changi Havaalanı modern ve bütün ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir yer.
Singapur’a ulaşım için:
Singapur Havaalanı: Singapur uçak biletini aldıktan sonra, Singapur Changi Havaalanı uçuşumu gerçekleştirdiğim büyük, güzel; içinde bahçesi, restorantları, cafeleri, duş vb ihtiyaçlar için her şeyin düşünüldüğü ödüllü bir havaalanı. Hatta, bu havalimanın içerisinde, botanik bahçesi, avmler, restoranlar, terminaller arasında ulaşımı sağlayan trenler bile var. O derece büyük yani.
Changi Havalimanına Ulaşım için:
- Tren (Gece 12-5 arası çalışmıyor; bunun dışında kısa sürede Tanah Merah istasyonunda aktarma yaparak diğer istasyonlara gitmek gerekiyor ve gidilen mesafeye göre de ücretlendirme oluyor. Fiyatlar aşağıda yazıyor.)
- Otobüs (Gece 12-6 arası çalışmıyor; trene göre daha ucuz, yaklaşık S$2 tutar ve iki farklı otobüs hattı-36.36A- ile ulaşım sağlanır)
- Taksi (Yaklaşık yarım saat sürer ve S$20-40 tutar. Geceleri daha pahalıdır)
- Limuzin ile ulaşım sağlanabilir. (Bunun fiyatını yazma gereği duymadım. Neden dersiniz ? )

Changi Havaalanı’ndan şehir merkezine ulaşım yolları; en ideal otobüs ya da tren.
Kalacağım yere trenle kolay gidildiği için tercihim tren oluyor ve kısa bir sürede odama varıyorum.
Burada taksiye binecekseniz oteliniz aracılığı ile binmek, taksimetre açtırmak ya da binmeden fiyatı konuşmak sizin yararınıza olacaktır; aksi takdirde fazla miktarda para ödemeniz gerekebilir.
Karşılaşabileceğiniz sorunlar ve önerilerimiz için Uçuş ve Havalimanı Önerileri yazısını okuyabilirsiniz.
Singapur’a Tren ile Ulaşım : Bangkok-Penang-Kuala Lumpur-Singapur hattı ile ulaşılabilir ancak bunun için JB Sentral istasyonuna kadar taksi vb ile ulaşmanız gerekir ki zor bir yoldur. Bunun yerine uçak bileti almanız bence daha rahat olur.
Singapur’a Otobüs ile Ulaşım : Kuala Lumpur’dan birçok firma buraya otobüs ile ulaşım sağlamaktadır ve The Plaza durağı sizin için en uygunu; otelinizin yerine göre Little India, Woodland gibi duraklarda da inerek toplu taşıma veya taksi ile istediğiniz yere geçebilirsiniz. Otobüsler çok konforlu olmasa da uçak saatleri uymadığında uygun bir seçenek olabilir. Singapur metro haritasını da aşağıya ekliyorum.

Metro haritasının detaylı haline resme tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Singapur Şehiriçi Ulaşım : Şehir küçük olduğundan çoğu yere yürümeniz mümkün olsa da, sıcak ve nemden dolayı toplu taşıma sizin kurtarıcınız olacaktır. EZ-Pass denen kartları alarak MRT ya da LRT denen trenler ile ulaşım sizin için en rahatı ve hızlısı olacak. Metro hattında bulunduğunuz ve varacağınız istasyonları seçerek kartınızı alıyorsunuz ve otobüslerde de aynı kart ile seyahat edebiliyorsunuz.
2 saat içinde 45 dakika aralıklara kadar 5 aktarma yapabilirsiniz. Kısa bir markete uğrarken bu işime yaramış ve daha fazla para ödemeden dönebilmiştim. Geceleri ulaşım daha pahalı ayrıca daha seyrek.
Haritadan gideceğiniz yeri kontrol etmeniz her zaman mantıklı olacaktır. Şehir küçük olduğundan birkaç kişiyseniz taksi ile hem daha uyguna hem de daha konforlu şekilde ulaşabilirsiniz. Tabi karar yine de sizlerin. Peki ya günlük pass kartınız varsa ?

Ulaşım ya da turist kartlarından böyle simgeler anı olarak kalmıştı.
Singapore Tourist Pass ile günlük S$10’a, hatları sınırsız kullanabilirsiniz. Şehir aslında küçük. Ben gün içinde ikiden fazla hiç ulaşım araçlarını kullanmadım. O yüzden, bu kartı almak çok mantıklı gelmedi. Çünkü, hatlar arasında aktarma yapmazsanız S$2 maaliyeti oluyor. Hani olurda, çok uzağa giderseniz, S$5’a çıkabilirmiş ama ben hiç denk gelmedim.
Bu arada, Sentosa Adası (Mutlaka görmeniz gereken bir yer. Singapore gezilecek yerler kısmında değineceğim) için özel bir tren var ve S$4 ödeyip gidebiliyorsunuz. En uygun ulaşım yöntemi kesinlikle bu. Ayrıca, manzarasını da sevmiştim. Dönüşte serin olduğu için, yürüyüp zamanımı geçirmiştim. Bu arada, Tourist pass burada geçerli değildi. Bu konuda bir değişiklik olursa da buradan güncelleyeceğim.
Son olarak, sizler için çok çok ayrıntılı hazırladığımız En İyi Uçak Bileti Arama Motorları yazımızdan, Singapur’a ucuza uçak bileti bulabilirsiniz. O yazıda, uçak bileti bulurken kullandığımız tüm arama motorlarını görebilirsiniz.
6.Singapur’da ne yenir-içilir ?
Singapur denince akla nedense çok fazla yemek gelmez. Japonya, Çin hatta Vietnam mutfağı kadar meşhur değildir. Diğer güzelliklerin arasında unutulmuş belki de. Ancak, bana göre yeme-içme konusunda da oldukça fazla çeşitliliğe sahip. Deniz ürünlerinden salatalara, kahveden içki çeşitlerine tadı damağınızda kalacak bolca şey sizi bekliyor. O halde, Singapur’da ne yenir sorunuzu da, hadi gelin beraber cevaplayalım.

Singapur’un birası Tiger ve meşhur yemekleri Chili Crab, kesinlikle denemelisiniz.
Peki bu bolca çeşit ne ?? Neler var sırada? Çok kısaca; kopi, satay, chilli crab, Asya mutfağından da noodle vb.
Kahvaltı
Madem güne kahvaltı ile başlanıyor, biz de öyle başlayalım: Gelenekselleşmiş birkaç kahvaltı var. İçlerinde en sevdiğim kopi-tost-yumurta üçlüsü oldu. Biraz daha açıklamak lazım tabii:

Kopi, tost ve yumurtadan oluşan leziz kahvaltı
Kopi yüksek kafeinli, robusta çekirdeklerinden full-bodied bir kahve. Genelde süt ile (Hindistan cevizi sütü ya da normal süt) içiliyor; kopi-c, kopi-o gibi farklı şekillerde de içilmektedir.

Bir kahve delisi olarak bu fotoğrafa bayılıyorum.
Tost ise kızarmış ekmek aslında. Kaya-tost olarak geçiyor ve yağ ile hafif tatlı şekilde yeniyor.
Yumurtası az pişmiş biçimde masanıza kaynar su içinde geliyor, size süresini söyleseler de alışık değilseniz biraz daha bekleyebilir ve tam pişmiş yiyebilirsiniz. Sos olarak soya tercih ediliyor. Bu kahvaltı kombinasyonunun meblağı yerine göre değişmekle birlikte S$6-8 civarında tutuyor.
Güneydoğu Asya’da yaygın olan Nasi Lemak da ayrı bir seçenek. Kızarmış balık ve pirinçten oluşan hafif soslu bir yemek. Tabii ki bunlar dışında da otelinizde ya da merkezde alışık olduğunuz kahvaltı çeşitlerini bulabilirsiniz.

Bir Güneydoğu Asya klasiği, Nasi Lemak.
Öğle ve Akşam Yemekleri
Öğle ve akşam yemeklerinde gittiğiniz yerlere göre güzel restoranlar bulabilirsiniz; sokak yemeği kültürü çok olmasa da Hawker Center veya Çin mahallesi denen yerlerde belli bir alan içinde yerel ve ucuz yemek bulabiliyorsunuz. Merak etmeyin. İsimlere de değineceğim.
Olmazsa olmazı, en ünlü yemekleri olan chilli crab; çoğu yerde bulabilirsiniz. Okumaya devam.

Bir diğer Güneydoğu Asya klasiği; satay.
Satay, bu bölgenin namlı yemeği, kendisi bizdeki çöp şişin biraz daha tatlı sosla yapılmış hali, yanında turp veya lime ile servis ediliyor, alışana kadar değişik gelebilir.
Noodle çeşitleri oldukça fazla: Sulu-susuz, etli, balıklı, tavuklu, vejeteryan gibi zevkinize göre birçok çeşit bulabilirsiniz. Tavuk ve pilav ile yapılan yemekler ve Nasi Lemak da yine bu bölgenin yaygın yemekleri. Benim her daim favorim, deniz mahsullü olanları.
Bunun dışında fast-food seçenekleri, pizza, sushi, dünya mutfağının neredeyse her yemeği burada bulunabilmektedir.

Rambutan, ananas ve diğer leziz tropik meyveler, mükemmeller!
Yemeklerde son sözüm ise tropik meyveler; bu bölgenin en sevdiğim özelliklerinden değişik renkli tatlı birçok meyve var ve fiyatları da gayet uygun.
- Durian (Ben sevemedim. Kokusu da pek iç açıcı değil. Ayak kokan meyve diyorlar. Hatta metroya durian ile binmek yasak.)
- Rambutan (Dışı tüylü saçı andırıyor, içi ise yumuşacık tatlı bir meyve),
- Mango ( Söze gerek yok. Mango!)
- Pitahaya (Dragon fruit deniyor turistik merkezlerde. Tadı yoğun değil. Görünüşü çok egzotik)
- Son olarak da papaya (Mango kadar kendine yer edinmiş) ve daha daha fazlası…
İçeceklere gelince… Kopi olmazsa olmaz!

Bir Raffles Singapur klasiği, sling, kokteyl severlere tavsiyem…
Bunun yanında Sentosa Adası’na gittiğinizde, denize karşı ananas içinde kokteylinizi yudumlayabilir, kafi gelmez ise Singapore Sling isimli ananas-cin-brandy-meyve aromalı yerel ve ünlü kokteylerini tadabilirsiniz (Bu kokteyl Raffles Hotel’de ilk kez yapılmış ve orada denemek tabii ki en iyisi)

Kolay içimli lager birasının yanında böyle güzel dark biralar da bulabilirseniz kaçırmayın.
Yerel ve milli biraları ise Tiger Beer; İsminin nereden geldiğini ise tahmin etmişsinizdir; 1932’den beri yapılan bu bira hafif içimli bir lager ve marketlerden barlara neredeyse her yerde bulabilmek mümkün. Bu kadar alkol kafi azıcık ayılsak fena olmaz derseniz, doğal bitki çayları güzel bir seçim olabilir; bubble tea denen çayları da sıcak havalarda sizi serinletmek için bire bir.
Peki Singapur’da hangi restoranta gitmeli ? ( İşte o “Az sonra”ların sırası geldi)
Long Beach Seafood Restaurant: En iyi chilli crab yaptığını iddia eden ve çok tercih edilen bu restoranta gitmeden rezervasyon yaptırmanızı öneriyorum. Paya Lebar meydanında ve bolca ödüllü bir restoran ve değişik pişirme türleriyle de tadım imkanı sunuyor. Kişi başı yaklaşık S$60.
Jumbo Seafood Restaurant: Clark Quay bölgesinde bulunuyor. Bu bölgede, bolca cafe-restoran alternatifi yer alıyor. Gece hayatı başlamadan güzel bir chilli crab ile içkinizi yudumlayıp, nehir kenarında kısa bir yürüyüşün tadını manzarayla birlikte çıkarabilirsiniz. Klasik, hafif yoğun ve orta acılıkta sunulan chilli crab ise en çok tercih edilen… Tabii ki karides, balık ve birçok başka yemek çeşidi de servis ediyorlar. Kişi başı yaklaşık S$50.

Jumbo Seafood, güzel bir yemek için tercih edilebilecek bir mekan.
Chinatown Complex Food Center: Daha önce de bahsettiğim uygun fiyatlı ve bolca çeşidin bulunduğu yemek merkezlerinden. Satay, noodle, chilli-crab gibi yemeklerin yanında, sayamadığım birçok farklı yemek de denenebilecekler listesinde bulunabilir. Sabahları da yerel kahvaltı seçeneklerini deneyebilirsiniz. Kişi başı S$10-15 ile bol bol dilediğinizi yiyebilirsiniz.

Chinatown Food Complex Center, sokak yemeklerinin en güzellerinin merkezi…
Chomp Chomp Food Center: Geç saate kadar açık ve en iyi satayların olduğu söylenen bir yer, ki benim gibi satay-severseniz burası sizin için hem ucuz hem de güzel bir seçenek. Kensington Park Road üstünde bulunuyor ve toplu taşıma ile ulaşım kolaylıkla halledebilirsiniz.
Son olarak ise %10 bahşiş otomatik fiyatlara eklenmekte ve bazı yerlerde %7 vergi de ekstra yazılmaktadır. Üzgünüm.
7.Singapur Otelleri
“Singapur havuzlu otel nerede?“, “Singapur’da en uygun nasıl kalınır?“
Havuzlu otel diye söze başlamak zorundayım. Çükü kendileri, dünyanın en en en önemli otellerinden birisi. Aşağıda anlatacağım merak etmeyin.
Singapur’da, otel ve konaklama konusunda dikkatli olmak gerekiyor. En ucuz bölgeler olan Little India ve Chinatown dışında Clark Quay ve Marina bölgesinde de güzel yerler bulunsa da, fiyatlar fenaaaa.

Marina Bay Sands’in benzersiz havuz manzarasında güneşin batışını izleyebilirsiniz.
Kendi seyahatimde yaşadığım küçük problemleri sizin de yaşamamanız için hem bütçenize hem de konumuna göre seçilmiş en mantıklı yerleri ise aşağıda sizin için sıraladım. Bu önerilerim, inanın bana tam da bütçe dostu tesislerdir. Tesislerin isimlerine tıklayarak, inceleyebilirsiniz.

Hosteller merkeze yürüme mesafesinde ve kolay ulaşılabilir.
Singapur Hostel Önerisi:
- The InnCrowd Backpackers’ Hostel: Kişi başı gecelik S$15 civarında ve kahvaltı dahil. Konum ve yardımseverlik konusunda da çok iyiler. Yalnız yerleri çabuk tükeniyor. Önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın! Little India bölgesinde ve ulaşım konusunda da çok rahat.
- The Bohemian Chic: Chinatown bölgesinde yer alan bu hostel biraz daha pahalı olsa da 8,8’lik bir puanı ile bölgedeki en iyilerden birisi. Kişi başı yaklaşık S$25. Konum puanı ise 9,3!
Singapur Düşük Bütçeli Otel Önerisi:

Merkeze yürüme mesafesindeki bu oteller uygun sayılabilecek fiyatlı.
- The Pod @ Beach Road Boutique Capsule Hotel: Değişik bir deneyim için bu kapsül otel denenebilir (Kapsul oteller, genelde Japonya‘da çok yaygındır.). Kişi başı gecelik S$35 ve memnuniyet oranı çok yüksek. Tek kötü yanı ise odaların aylar öncesinden tükenmesi. Kahvaltı dahil ve merkeze yürüme mesafesinde…
- ZEN Premium Little India: Kişi başı S$45 ile hem merkeze yakın hem de yorumları iyi bir oteldir kendileri.
Singapur Orta Bütçeli Otel Önerisi:

Singapur için orta bütçeli sayılan bu oteller kalite olarak üst sınıfa girebilir.
- Swissotel Merchant Court Singapore: Kişi başı gecelik S$100’a Swissotel kalitesi ve konforu. Aslında çokta pahalı değil. Sonuçta Swiss. Daha ne diyeyim ki. Merkezi, manzaralı ve cüzi bir farkla da dilerseniz balkonlu odaları rezerv edebilirsiniz. Konum puanı ise 9,4.
- Amara Singapore: Diğer otellere kıyasla şehrin bir başka bölgesinde olsa da, modern yapısı ve güzel hizmeti ile öne çıkıyor. Kişi başı gecelik S$100 ve dünya mutfağı seçenekli restorantların yanıbaşında.
Singapur Yüksek Bütçeli Otel Önerisi:

Üst kalite ve hatta en iyi oteller merkezin en güzel noktalarındadır.
- Marina Bay Sands Singapore: Sıra geldi, meşhurrrr çatı katındaki havuzu olan otelimize. Muhteşem manzaralı havuzu, Skyparkı’ı ve içinde bulundurduğu birçok aktivite imkanıyla belki de en ünlü ve güzel otel Marina Bay Sands. Sadece otelde kalanların kullanabildiği 57. kattaki havuzun keyfini çıkarmak isterseniz ise gecelik kişi başı yaklaşık S$300. Balayı için gelmişseniz, mutlaka bu otel listenizde olsun.
- Raffles Singapore: Merkezi konumu, muhteşem kokteylleri ve memnuniyet garantisi. Kişi başı gecelik S$350-400 ve hızlı şekilde tükeniyor. Aylar öncesinden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Yukarıdaki Singapur konaklama seçeneklerinin hepsi, şehir merkezinde ve gerek toplu taşıma, gerek yürüyerek ulaşımı açısından, çoğu yere çok kolay ulaşmanızı sağlıyor. Asya şehirleri içinde biraz pahalı bir bölge olsa da, size bahsettiğim seçenekler, fiyat/kalite açısından en iyileri. Emin olabilirsiniz.
8.Singapur’da Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
Singapur’da nereden ne almalı ? Hediyelik olarak en güzel şeyler neler ?
Alışveriş için en büyük ve en uzun cadde Orchard Road. İstanbul’un Nişantaşı semti yahut Bağdat Caddesi gibi düşünebilirsiniz. Birçok şaşalı, ünlü mağaza, sürekli denk gelebileceğiniz indirim kampanyaları ile sizleri karşılıyor. Özellikle hanımlara sesleniyorum : Burası, aradığınız adres.

Singapur gece hayatı meşhurdur demiş miydim?
Singapur hediyelik eşyalar için ise en uygun ve çeşidin en bol olduğu yer Chinatown. Şehir merkezi genelinde neredeyse her yerde hediyelilk eşya satan dükkanlar ya da satıcılar görseniz de Chinatown seçeneklerin en iyisi olacaktır.
Ülkenin sembolü olan Merlion ise her türlü eşyada bulunabilir, almadan dönmeyin derim. Kesinlikle pazarlık yapın!!!

Chinatown hem gezme hem de hediyelik eşya için ideal bir yer.
Tekrar söylüyorum: ne olursa olsun satıcılarla pazalık yapın, söyledikleri fiyatın yarısına çok rahat indirebilirsiniz. Israrlı olun. Gerekirse gidiyormuş gibi yapın ve birkaç yere bakıp fikir edinip öyle alın. Eğer çok bilmediğinizi fark ederlerse kazıklamaya çalışacaklardır.
Chinatown’a ulaşım gayet basit: Metro ya da otobüslerde kendi adında durağı bile var. Chinatown’un bahsi yine geçecek…
Bir diğer ucuz seçenek ise Mustafa Center. Evet bildiğiniz Mustafa. Bir avm ve içinde ne ararsanız var; tabii kalite konusunda çok bir beklentiniz olmasın. Bence tek güzel yanı iyi kurdan döviz bozabilmeniz. Little India’da kolayca ulaşılabilecek bir kolayca var.
Teknoloji alışverişi sevenlere bir başka yer de Funan DigitaLife Mall; City Hall’dan birkaç dakika yürüme mesafesinde. Pazarlığı unutmayın!!!
Alışveriş yapıp gezerken sıkıntı yaşamamak için Tatilde Paramı Nasıl Taşımalıyım yazımıza bakmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Alışveriş için çoğu kişinin tercih ettiği Orchard Road, genelde kalabalık ve ünlü markalar burada bulunmakta.
Singapur gece hayatı, Singapur gece hayatı tavsiyeleri ve Singapur gece hayatı yorumları ise sıradaki konumuz.
Alışveriş yapıldı, yemekler yenildi. Şimdi ise sırada tabii ki Singapur gece hayatı var! Onun için de çok canlı ve merkezi bir yer olan Clarke Quay en ünlü merkezlerden. Boat Quay, Geylang Caddesi de diğer merkezlerden.
Nehir kenarında olması, cafe restorantlarla iç içe olup merkezde olması sebebiyle Clarke Quay çoğu kişinin tercihi. Geç saate kadar eğlence bu semtte yaşanıyor. Tabii alkol fiyatları mekanlara göre değişkenlik göstermekte, girmeden bir kontrol edin derim. (Bira fiyatları bile, genellikle 10 dolar civarında. Yani, Singapur gece hayatı biraz pahalıdır. Bilginize.)
Geylang bölgesi ise biraz daha Red Light District yani cinsellik odaklı merkez. Dj’leri ile ünlü Zouk ve Trace Club; sokağa taşan eğlencesi ile Chupitos; rock müzik sevenler için de Crazy Elephant ile Clarke Quay tam gece hayatı severlere göre. Benim, Singapur’da en en en sevdiğim gece hayatı mekanları bunlar oldu.

Borsa takip eder gibi heyecanla fiyat takip etmek isterseniz burası tam sizlik.
Buradaki bir başka değişik konsept ise Beer Market. Adından da anlaşılacağı gibi bira odaklı borsa. Tüketilen ürünlere göre değişen fiyatlar ile değişik bir rekabet ve eğlence sizi bekliyor burada. Şehir merkezi ve marina yakınlarında ise Rooftop bar olan 1-Altitude güzel bir seçenek olabilir. Ama yine söylüyorum : Singapur gece hayatı oldukça pahalıdır.
9.Singapur’da gezilecek yerler
“Singapur turu nasıl yapılır ?”, “Sakız çiğnemenin yasak olduğu ülkede nasıl gezilir ?”, “Singapur’da gezilecek yerler nereler ?” sorularının cevabında sıra…
Singapur başkenti veya ayrı şehirleri olmadığından küçük bir şehir devleti. Şehir içinde yürüyerek rahat olarak gezebilir ve birkaç günde her yeri görebilirsiniz. Ben iki gün içinde çoğu yeri görmüş ve dolu dolu geçirmiştim. Daha uzun süresi olanlar ya da kısıtlı zamanda her yeri göreyim diyenler için her şeyiyle Singapur turu rehberini hazırladım. Lakin :

Singapur için 1. ve 2. gün rotalarım. : Singapur gezilecek yerler
Singapur’da gezilecek yerler hakkında ise “Yasaklar Şehri Singapur’da Gezilecek Yerler” yazımda en detaylı şekilde anlatıp size özel günlük Singapur turları yazdım. Bunu ayrı bir yazıda anlatmak istedim. Çünkü, çok çok detaylı bir Singapur da gezilecek yerler listesi hazırlamak istedim. Görmek için, tıklayınız.
10.Singapur’da kaç gün kalmalı ?
“Yasaklar Şehri Singapur’da Gezilecek Yerler” yazımı okuduysanız, şehrin her köşesinin dopdolu olduğunu fark etmişsinizdir. Saydıklarımın hepsini yapmak isterseniz 1 gün Sentosa Adası için, 1 gün de Singapur merkezi için yeterli olabilir ama bu çok yoğun geçeceğinden çok tavsiye etmiyorum.
2 gece 3 gün olacak şekilde planlarsanız rahat ve güzel bir tatil geçirirsiniz. Gece hayatını da hem Sentosa Adası’nda hem de Clarke Quay’de görmüş olursunuz.

Sentosa Adası, Merlion ve havuzuyla hoş bir anı…
Ben 1 gece 2 gün olacak şekilde kalmış ve çoğu yeri görebilmiştim. Malezya, Tayland ve Hong Kong gibi yakın, vize istemeyen ülkelerle kombine edip 7-10-14 günlük değişik tatiller de ayarlayıp, Singapur’da hem deniz hem alışveriş ve hem de gece hayatını yaşayabilirsiniz.
Gezilecek yerleri anlatarak hazırladığım 3 ve 7 günlük Singapur turunu okumak için “Yasaklar Şehri Singapur’da Gezilecek Yerler” yazıma bakınız.
Hala kalacağınız yeri ayarlamadıysanız oteller için “Booking.com“, hosteller için “Hostelworld” sitelerine bakabilirsiniz.
11.Singapur’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
- Kopi ile birlikte yerel kahvaltı ile güne başlamadan
- Gardens by the Bay’de akşamüstü ışık şovlarını izlemeden
- Sentosa Adası’nda sahilin ve kokteyllerin tadını çıkarmadan

En fazla türde orkidenin bulunduğu bahçe olmazsa olmazlardan. : Singapur gezisi
- Marinaya gidip Merlion ile fotoğraf çektirip Chinatown’dan hatıra için minyatürlerini almadan
- Clarke Quay’de akşamüstü yürüyüşüne çıkıp Chilli Crab (Acılı yengeç) yedikten sonra Singapur gece hayatının tadını çıkarmadan
- Botanik bahçesindeki benzersiz Orkide Bahçesi’ni gezmeden
- Hindu ve Budist tapınalarını gezmeden dönmeyin. Bunların hepsini yapmak için dediğim gibi 2 gece 3 gün yeter de artar bile.
12.Singapur’da nasıl bir rota izlemeli ?
Şehir merkezi ve gezilecek yerler iç içe olduğundan, Singapur Havaalanı’na ulaştıktan sonra belirttiğim seçeneklerden biriyle şehre ulaşabilir ve gezmeye başlayabilirsiniz.

Gardens by the Bay ve Marina Bay Sands ile gün batımı.
Marina bölgesi, Sentosa Adası, Chinatown olacak şekilde üç ayrı sınıflandırma yapıp, buraları sabahları gezip, akşam yemeğini de Clark Quay’de yiyebilirsiniz. Singapur’dan Kuala Lumpur ve diğer şehirlere çok kolay ulaşabildiğinizi, başka yerlerle kombine ederek çok güzel bir tatil geçirebileceğinizi de belirtmek isterim.
Rotanızı belirlerken en ekonomik şekilde zamanınızı geçirmek için Seyahatta Ekonomik Gezmenin 10 Yolu yazımıza bakmadan yola çıkmayın!
13.Neden Singapur’a gitmeli ?
- Vizesiz. Ülkeye girişte hiç sıkıntı olmadan pasaport kontrolünden geçebilirsiniz.
- Güney Doğu Asya’nın merkezi Singapur hem Avusturalya gibi uzak bölgelere hem de Endonezya gibi biraz daha benzer bölgelere ulaşım için merkez denebilir. Havaalanı çok aktif, büyük ve ulaşım çok kolay. THY ile direk uçuşlar da mümkün.
- Modern ve egzotik kültür iç içe. Şehir merkezinde efsane güzel gece hayatı, lokantalar; Sentosa Adası’nda müthiş bir tatil, Singapour Universal Studios sizi beklerken, hemen yanında da yerel lezzetler, tapınaklar iç içe. Budizm ilginizi çekiyorsa benzersiz bir kültür sizi bekliyor.

Farklı kültürlere özgü günleri de Singapur’da kutlayabilirsiniz.
- Lezzetli. Özellikle Kopi (Yerel kahve) ve Chilli Crab olmazsa olmazlardan.
- Dopdolu ve küçük. Her şey birbirine yakın, bambaşka yerlerde hissetseniz de yürüyerek bile çoğu yere ulaşabiliyorsunuz.
- Eğlenceli. Sentosa Adası sadece eğlence ve zevk üstüne kurulmuş bir ada, şehir merkezinde de gece hayatı tam size göre.
- Huzurlu. Botanik bahçesi kafa dinlemek, daha önce görmediğiniz çeşit çeşit bitki türünü suyun sesiyle birlikte izlemek isterseniz burası tam sizlik.
- Dünyanın en temiz ülkesi. Şaşırdınız mı? Bu kadar yasak ve özen hep sizin için.
Singapur‘a gitmişken neden tatilinize başka ülkeleri de eklemeyesiniz ? Asya kıtasındaki diğer ülkeler için hemen buraya tıklayabilirsiniz.
14.Singapur seyahati kaça mal olur ?
“Singapur pahalı mı?“, “Singapur’da yaşam maliyetleri nasıl ?”. Cevabım evet pahalı. Dünyanın en pahalı şehirlerinden. Buna rağmen en uygun şekilde gezmeniz için her detayı ve maliyeti sırayla yazdım. Umarım yardımcı olacaktır.

Yeni yıla neden Singapur’da girmeyesiniz ? Singapur pahalı mı : Evet. Oldukça pahalı
- Singapur’a Ulaşım: Direk uçuşlar THY ve Singapur Havayolları ile 2’500 TL’den başlıyor ne yazık ki ! Aktarmalı uçuşlarda ise Qatar Havayolları ve Emirates gibi firmalardan 1’500TL’ye kadar indirimli bilet bulunabiliyor. Şehir içinde çoğu yere yürüyebilirsiniz. Ama yinede, 10 veya S$15 sizin tüm seyahatinizde şehir içinde harcayacağınız ulaşım masrafı olabilir.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
- Singapur’da Yemek: Bir öğün S$5’a bile gelebilir ancak biraz daha güzel bir yemek yiyelim derseniz kişi başı S$30-40’a çıkarsınız ki Türkiye’de de yemek isteseniz ancak bu fiyatlarla ayrılırsınız mekandan. Alkol fiyatları biralar için S$7; mekanlarda S$15 kadar olabilir. Diğer alkoller de en fazla S$25 olur.
Dediğim gibi sizin tercihinize kalmış ama size uyarım : Sokakta içmeyin. İçerken yere dökmeyin. Ceza kesilme ihtimali çok çok çok fazla.
- Singapur’da Konaklama: Gecelik S$15’ kalabilirsiniz ya da S$150’ye. Aslında şanslıysanız, kampanyalarla S$10’a kadar iner bu fiyatlar. Biraz daha iyi bir otelde kalalım derseniz kişi başı gecelik S$50-60 yeterlidir. Zaten yukarıda konaklama kısmında tüm alternatifleri yazmıştım.
Otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.
- Singapur’da Alışveriş: Orchard Road alışveriş severler için bulunmaz fırsat. İstediğiniz her şeyi bulursunuz. Fiyatlar Türkiye’ye benzer ama Mustafa Center’a giderseniz çok rahat pazarlıkla elektronik vb şeyleri ucuz fiyatlarla bulursunuz.
Chinatown da hediyelik eşya için en iyi yer. Pazarlık pazarlık pazarlık. Size söyledikleri fiyatın yarısından çok vermeyin. Pazarlığa başlarsanız, bırakıp kaçın eğer fazlasını söyerlerse.
- Singapur’da Eğlence: Sentosa Adası’nda sörf, deniz, Universal Studios gibi onlarca seçenek sizi bekliyor olacak. Clarke Quay’de ise; Singapur gece hayatı konusunda hayli iyi. S$15’a çok güzel içkiler bulabilir ve gerçekten de eğlenebilirsiniz. Ah Singapur Ah…
Konaklama konusunda Booking.com, Hotelscombined.com ve Hostel konusunda ise Hostelworld.com linklerini kullanınız.
Günlük harcayacağınız miktar size bağlı olsa da, sanırım S$70-80’ her şeyi yapabilirsiniz. Tabii ki fazlasını harcamak da size kalmış. Ama unutmayın. Burası, dünyanın en en en pahalı ülkelerinden birisidir.
15.Singapur’a ne zaman gidilmeli ?
Ben Singapur’a gittiğimde bağımsızlıklarının 50. Yılını kutluyorlardı. Büyük kutlamalar vardı. Gardens by the Bay’de çok güzel ışık şovları yapılmıştı.
Havaya gelecek olursak, en sıcak ay Şubat ve ortalaması 27 derece; en soğuk ay Ocak ve ortalama 26. Müthiş farklar değil mi ? En yağışlı ay Aralık olarak geçse de, genel olarak güneşli ve güzel bir hava hakim. Arada yağmur geçişleri olabilir. Malum : Muson ikliminin hakim olduğu bölge sonuçta. O yüzden, hem yaz tatilleri hem de kışın bir haftalık bir nefes alma arası için gayet ideal bir yer Singapur.

Festival zamanlarında Singapur sokakları çok renkli ve hareketli.
Bu arada, sene içinde bolca festival yapılmakta Singapur’da. Bunlardan sizin için seçtiklerim:
- Christmas, 25 aralıktır ancak hafta boyu hatta yıl başına kadar kutlanır. Gitmişken yılbaşına özel kutlamalarla birleştirip unutulmaz bir hafta geçirmek muhteşem olur,
- Pongal, Hint hasat festivaline verilen addır ve 14-17 ocak arasında kutlanır,
- Çin yeni yılı, her sene tarihi kaysa da 21 ocak-20 şubat arasına denk gelir, mesela 28 Ocak 2017 ve sokaklar süslenir her yer cıvıl cıvıl festival alanı olur.
Gideceğiniz zamanlar büyük ihtimal bir festival ya da kutlamaya denk gelirsiniz; gelmezseniz de üzülmeyin. Her zaman müzik, eğlence ve renkli sokaklar sizi bekliyor.
16.Singapur’da benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?
- Sentosa Adası’na gitsem de gece orada konaklayacak zamanım olmadı. Gece hayatını bir de burada yaşamak isterseniz bence pişman olmazsınız; çok fazla aktivite olduğundan bunların da büyük kısmını deneyebilirsiniz.
- Singapur Sanat Müzesi çok büyük olmasa da bölgenin kültürünü yansıtan çok güzel örnekler varmış. Giriş S$10 civarı ve ulaşım, toplu taşıma ya da yürüyerek gayet kolay.

Singapur Sanat Müzesi’nde bölgeye özgü birçok özgün sanat eseri bulunmakta.
- Gece safarisi; egzotik hayatı sevenler için hayvanat bahçesi, kuş parkı ve bu aktivite kombine şeklinde alınırsa daha ucuza geliyor; bir tam günü buna ayırmanız gerekir ve pişman olmazsınız. Hepsi bir arada S$80 civarında.
- Kampong Glam: Müslüman nüfusun ağırlıkta olduğu, kafe ve restorantlarla büyük bir camiiye ev sahipliği yapan bu bölgeyi gezmek isterseniz Bugis veya Lavender istasyonunda inebilirsiniz.
17.Singapur seyahati hakkında uyarılarım
“Singapur yasakları“, “Sakız yasaklanan ülke” herkesin çoğu kez duyduğu ancak çok araştırmadığı bilgiler…
- Kurallara dikkat! Belki duymuşsunuzdur, duymadıysanız da ben söyleyim; her yerde her an ceza kesilebilir. Sigara içmek neredeyse her yerde yasak, trafik kuralları katı ve sakız konusunda çok canayakın oldukları söylenemez. Etrafınızdakiler ne yapıyorsa siz de onlara uyabilirsiniz ama ne zaman nereden ceza geleceği belli olmaz benden söylemesi.

Sakız çiğnerken dikkat etmeli… : Singapur tatil önerileri
- Son kez belirteyim: Ne alırsanız alın, siz turistsiniz ve para kaynağısınız. Türkiye’den geldiğinizi söylediğinizde size yakın davranırlar ama çaktırmadan fazla para isteyebilirler. Birkaç yere sorup sonra olabildiğince düşük fiyata indirmek en iyisi.
- Türkiye ile saat farkı olduğundan jetlag olmayı sevmeyenler için gitmeden birkaç gün önce uyku saatlerine dikkat etmek mantıklı olabilir.
- Herhangi bir yeri gezeceğinizde tur satarmış gibi yapanlara ve orası kapalı burası daha güzel diyenlere inanmayın. Ne zaman, neresi açık diye merak ediyorsanız, internette ya da gideceğiniz yerde zaten yazıyordur. Sahtekarlar bu taktiği çok kullanıyorlar. Hem de çok…
- Taksi kullanacaksanız, taksimetresiz taksi ya da binmeden anlaşmadığınız herhangi bir taksi kullanmayın.
- Otel ücretini rezervason yaptırdığınızda kontrol edin ve nelerin dahil olduğuna iyice bakın.
- Singapur yaşam şartları açısından da oldukça pahalıdır. O yüzden, temelli Singapur’a yerleşmek gibi bir hayaliniz varsa, lütfen iyi araştırın derim. Dışarıdan güzel görünür ama içerisinde yaşamak zordur.

Singapur her sokağıyla, bahçesiyle beni hayran bıraktı.
Singapur, beklentilerimin de üstünde güzeller güzeli bir ülkeydi. Doğası ve özellikle botanik bahçesi beni çok etkiledi. Şehir merkezindeki yapay ağaçlar sizi bilimkurgu filmlerine götürürken, kahvesi ve yemekleri dünyanın ne kadar güzel olduğunu bir kez daha hatırlattı bana.
Singapur’da gezilecek yerler yazımdan devam ediniz.
Modernizmi, geleceği, kültür korunmuşluğunu ve egzotizmi dengeyle bir arada bulmak çoğu şehir için zordur. Sanırım Singapur, bunu başardığı için bu kadar çekici geldi bana. Küçük ve aktarma yapılan bir nokta gibi görülse de, bana göre Singapur, bir tatilden beklediğiniz her şeyi size sunabilecek çeşitliliğe sahip. Tabi kayak hariç. İster bir sırt çantanızı, isterseniz de bavulları doldurun; düşün yola ve dolanın sokaklarda, bütün ülkeler ve dünya sizin için keşfedilmeyi bekliyor! Hayal edin. Düşün peşine.
Asya seyahat planımı gerçekleştirirsem Singapura’da mutlaka zaman ayıracağım,teşekkürler 🙂
Singapur çok güzel bir ülkedir. Herkes mutlaka 1 kez görmeli
Merhabalar, gayet istek uyandıran bir yazı olmuş elinize sağlık. Temmuz ayında transit uçuşum sebebiyle Singapur’da geçireceğim 6-7 saatim olacak ancak saatleri 16.00-00.00 arası gibi. Bu zaman aralığında neler yapmamı önerirsiniz?
Şehir merkezinde, Marina civarında yürüyebilir, Singapur’un en güzel yerlerinden China Town bölgesinde gezebilirsiniz
ellerinize sağlık bilgi için teşekkürler
Rica ederiz. Singapur gezisi yapacaklara faydamız olduysa ne mutlu
Abi sen nasıl insansın ya!
Hiç zorsunmadan sayfalar dolusu yazmayı hangi insani güçle başardın?
Tek cümle ile helal olsun.Dünya güzeli bir insan olduğun belli.Tebrik ve teşekkür ederim.
ADANA’DAN Saygı ve sevgilerimle.
Sizce Bangkok phuket mi Singapur phuket mi yazınız Harika bayıldım birde Singapur’dan sensoteye nasıl geçiyorsunuz gece hayatını görüp oradan Singapur’a geç saatte dönüş nasıl olur güvenlimidir
Bence Singapur Phuket diye düşünüyorum. Farklı 2 kültür görmüş olursunuz. Taksi ile dönebilirsiniz gece metro kapanıyor diye hatırlıyorum
Uzak doğu seyahatim için listemde olan bir ülkeydi.Ancak son zamanlarda ülkeye giriş yapan Türk vatandaşları için sıkıntı çıkarıyorlar diye bir çok yorum okudum. Bitmek bilmeyen sorular, herşeyiniz hazır olsa dahi tatmin olmayan polisler, suçlu muamelesi gibi yapılıp göz altına almalar falan beni aşırı derecede soğuttu bu ülkeden. Listemden istemeyerekte olsa çıkardım, belki başka bir zaman :)…Bu arada yazılarını severek okuyorum ve tavsiyelerini gittiğim her ülke de yapmaya çalışıyorum. Verdiğin emek,bilgi ve tavsiyeler için gerçekten teşekkürler.
Merhaba singapurda kredi kartlarimiz gecerli oluyormu yurtdisi harcama aciksa.
Ve en onemlisi yanimizda nakit goturmelimiyiz ne kadar goturmeliyiz izin ne kadar,ve amerikan mi singapur dolarimi olmasi daha iyi