Malezya Gezilecek Yerler TÜM ŞEHİRLER
Malezya gezilecek yerler hakkında böyle bir yazıya başlarken, aslında tamamen size Malezya‘da gezi rotası çıkarmayı amaçladım. Siz bana Malezya’da nereye gidilir diye sormadan önce; ben sizin için gün gün nerelere gitmeniz gerektiğini, Malezya’da görülecek noktaları ve şehirleri aşağıda kendi deneyimlerime dayanarak anlattım. Bu ülkeyi tam anlamıyla gezmek için en az 2 hafta gerekse de; benim 1 hafta süren macerama göre güzel bir plan hazırladım. Hatta yazının en sonunda da, gitmediğim ama size önerdiğim yerleri bile anlattım. Belki siz, benden daha çok kalıp, bu güzeller güzeli ülkeye doyarsınız diye !!! Ama önce Malezya nerede kısmından başlayalım.
Malezya Nerede ? Malezya’ya Nasıl Gidilir ?
Malezya, Tayland’ın güneyinde, Endonezya’nın doğusunda, Singapur’un hem güneyinde hem de doğusunda bulunuyor.
Malezya nüfusu : yaklaşık 30 milyon. En kalabalık şehir Başkent Kuala Lumpur
Bu arada Malezya, aslında 2 farklı ada bölgesinde yer alıyor. Bir tanesi Kuala Lumpur’un da bulunduğu ana yarımada; diğeri ise ülkenin doğusundaki Borneo adası. Bu Borneo adasında ise, Sabah ve Saravak eyaletleri bulunuyor.

Malezya Nerede : Malezya haritasında gördüğünüz 1 numara Ana kara, 2 numara ise Borneo adası
Malezya, alan olarak Türkiye’nin % 40’ı büyüklükte olsa da; ülkede 30 milyondan fazla insan yaşıyor. Sokakların ve ibadethanelerin rengarenk olduğu ülkede, en kalabalık etnik köken Malaylar, Çinliler ve Hintliler olarak biliniyor.
Malezya nerede yazımdan daha ayrıntılı önerilerime mutlaka göz atın
Malezya’ya nasıl gidilir diye soracak olursanız; THY’nin direk uçuşu ile Başkent Kuala Lumpur’a gidebildiğimiz gibi; dilerseniz Qatar Airways veya Emirates gibi daha onca hava yolu firması ile de Malezya’ya ulaşabilirsiniz.
Uçak bileti almadan önce mutlaka : En iyi arama motorları yazımı okuyunuz
Malezya Gezilecek Yerler ve Malezya Şehirleri Rehberi
Malezya’da nereye gidilir ? Nereye gidilmez ki ! Efendim bu ülkede 130 milyon yıllık yağmur ormanları da var, dünyanın en güzel adaları da, su altı dalışı için efsane denizleri de. Yani uzun lafın kısası, Malezya gezilecek yerler açısında inanılmaz zengin bir ülke.
O yüzden, bu kadar seçenek arasından kendi merakıma göre uygun bulduğum bir rotayı seçmek zorunda kaldım. Çünkü 2 seçeneğim vardı : Ya ana yarımadadaki rotaya yakın yerleri gezecektim (Yukarıdaki haritada 1 numara olan yer) ; ya da doğudaki Borneo adasına gidip, Sabah ve Saravak eyaletlerini gezecektim (Haritada 2 numaralı bölge).

Malezya gezilecek yerler listemin haritadaki konumları
İşte Sabah ve Saravak rotası bir sonraki bahara kaldığı için (Çünkü 1 haftaya daha ihtiyacım vardı), ben de Putrajaya – Kuala Lumpur – Belum Yağmur Ormanları – Penang – Langwaki – Melaka rotasını yaptım. Bu rotayı tamamlamam 7 günümü aldı. Zaten aşağıda sırası ile gün gün neler yaptığımı görebileceksiniz merak etmeyin.
Biraz sonra, sanki bir günlük okurmuş gibi tüm Malezya gezimi rota olarak okumaya başlayacaksınız. Ama önce, İstanbul-Malezya uçuşumuz yani Youtube VLOG’umuz ile başlayalım. Kanala da ücretsiz abone olursanız, beni mutlu edersiniz. Yukarıdaki videomu sonuna kadar izlemenizi öneririm.
1. Putrajaya
İstanbul’dan Kuala Lumpur’a, THY ile yaklaşık 10 saatlik pırıl pırıl bir uçuş yaptıktan sonra, öğleden sonra 4 gibi Malezya’ya ilk adımımı atıyorum. Bu, benim 2. kez Malezya’ya gelişim.
Ama daha önce, Endonezya, Singapur, Tayland, Malezya turu rotamda sadece Kuala Lumpur olduğu için, Malezya’yı tam anlamıyla gezememiştim. Bu sefer, elimden geldikçe en ince ayrıntısına kadar keşfetmek için düşüyorum yollara.
Bu arada, mutlaka öncelikle Malezya yazımı okuyun. O yazıyı okumadan Malezya gezisi yapmayın
Hava limanından indikten sonra, Turizm Ofisi yetkilileri ile buluşuyorum. Buraya onların davetlisi olarak geldim. Gerçi kendimi zorla davet ettirdim de diyebilirim. Hatta buyrun, yine Youtube kanalımda hazırladığım Putrajaya gezimin videosunu da aşağıya ekliyorum. Daha ne yapayım bilemedim doğrusu !!!
Hava limanında para bozdurup telefon hattımı çıkardıktan sonra, yol üzerindeki meşhur şehirleri Putrajaya’ya gidiyoruz. Artık bireysel bir gezide olmayacağım için, Turizm Ofisinde çalışan Aswad kardeşim bu gezimde yol arkadaşım olacak. Baştan söyleyeyim : Bu kadar sevimli, sıcak kanlı, güler yüzlü ve naif insanlarla gezeceğimi tahmin etmemiştim. Hepsine, buradan da sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Putrajaya’daki meşhur Başbakanlık binası : Malezya gezilecek yerler rotamda olmazsa olmazlardan
Kuala Lumpur’a 40 kilometre kadar uzalıkta bulunan Putrajaya, aslında yapay bir bölge. Burada daha çok devlet daireleri var. Ama öyle böyle güzel bir bölge yapmamışlar arkadaşlar.
Yapay göller mi istersiniz, devasa parklar mı ? Ne ararsanız var ama özetle gezilecek yerleri :
- Pembe Camii (Pink Mosque)
- Hemen aşağısındaki nehrin olduğu bölgenin kordonu
- Başbakanlık Binası (Prime Minister Office)
- Millenium Anıtı (Malezya tarihini anlatan bir yapı)
- Convention Center (Burada çok güzel oyunlar sergileniyor. FantasyRainforest gösterisine katıldık. Giriş 120 Ringit. )
Bu saydığım tüm noktaların hepsi birbirine çok yakın. Özellikle hafta sonları çocukları ile gezmeye gelen ailelerin çoğunlukta olduğu bölgede, aslında, yukarıda da anlattığım gibi, devlet binaları var. Yukarıda eklediğim videodan her bir detayını görebilirsiniz.
Ama o kadar güzel bir bölge inşa etmişler ki, halkın sosyalleşmesi ve vakit geçirmesi için her şeyi düşünmüşler. “Burası olmazsa olmaz mı ? ” diye soracak olursanız; vaktiniz varsa uğrayın derim.

Putrajaya’da katıldığım şov bitince, böyle güzel de bir fotoğraf çektirdik
Eğer tarih, sanat veya doğa arıyorsanız, Putrajaya olmazsa olmaz değil bence. Ama zamanınız varsa ve örnek bir şehir nasıl inşa edilirmiş diye yerinde görmek isterseniz, Putrajaya’yı görmeden dönmeyin.
Bu arada buraya Kuala Lumpur’dan kalkan otobüslerle gelebilirsiniz. Tren hattı da olacakmış ama bildiğim kadarı ile henüz tamamlanmamış.
- Ulaşım : Kuala Lumpur’daki KL Sentral istasyonundan Putrajaya Central’e tren ile gidebilirsiniz.
- Konakladığım Otel : Pulse Grande adında çok güzel ve nezih bir otelde kaldım. Eğer Putrajaya’da konaklayacaksanız mutlaka tavsiye ederim. Görmek için tıklayın
- Putrajaya için kaç gün gerekir : Bence maksimum 1 gün yeter.
Malezya’da Konaklama : Şu Linkten rezervasyon yaptırın. Özellikle iadeli otelleri seçmenizi öneririm.
2. Kuala Kumpur
Putrajaya gezimden sonra, artık 1 gece konaklayıp ertesi gün ayrılacak şekilde Malezya Başkenti Kuala Lumpur’a gidiyorum. Bu, benim 2. kez Kuala Lumpur’a gidişim.
Kuala Lumpur linkinden detaylı yazıma muhakkak göz atın
Kuala Lumpur’da tam 8 milyon kişi yaşıyor. Kocaman bir metropol. Aklınıza gelebilecek her türlü şeyi bu devasa şehirde bulabilirsiniz. Hatta Kuala Lumpur için de harika bir VLOG hazırladım. Aşağıdan izleyip, kanala ücretsiz abone olursun değil mi ?
Kuala Lumpur gezilecek ve görülecek yerler açısında çok zengin bir şehir olduğu için, ben de ayrıca bir yazı yazarak en ince ayrıntısına kadar anlatayım dedim. Kuala Lumpur linkiden detaylı yazıma muhakkak göz atın. Orada her şeyi anlattım. Ama Kuala Lumpur’da özetle gezilecek yerler nerelerde derseniz şu şekilde listeleyebilirim.
- Merdaka Meydanı
- Masjid Jamek
- Little India
- China Town
- KLCC Park
- Petronas İkiz Kuleleri
- Thean Hou Temple
- Perdana Botanical Garden
- Batu Caves
Bunlar tamamen özet olarak yazdığım noktalar. Yukarıda belirttiğim Kuala Lumpur yazımda aradığınız her şeyi en ince ayrıntısına kadar bulabilirsiniz.
- Ulaşım : Kuala Lumpur hava limanına dünyanın, neredeyse tüm ülkelerinden uçak bileti bulabilirsiniz. Ülke içerisindeki tüm hava yolları ve otobüsleri ile de Kuala Lumpur’a ulaşabilirsiniz.
- Konakladığım Otel : Dorset Kuala Lumpur adında çok merkezi ve temiz bir otelde konakladım. Hem orta halli bir oteldi hem de her açıdan beklentilerimi karşıladı. Görmek için tıklayın
- Kuala Lumpur için kaç gün gerekir : Bence 2 gün kalmanızı öneririm. 1 gün Kuala Lumpur gezilecek yerler için, 2. gün ise eksik kalan yerler ve Batu Caves için.
Kuala Lumpur’da gecelik 100-200 TL’ye konaklayabilirsiniz. Şu Linkte en uygun otelleri listeledim
3. Belum Rain Forest
Malezya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında, kuzeyde, Tayland sınırında yer alan 130 milyon yıllık yağmur ormanlar geliyormuş. Ormanların içerisinde Malezyalı aborjinlerden tutun da, doğal hayatında yaşayan filler, kaplanlar ve daha nice hayvan varmış.
TAYLAND linkinden tüm Tayland yazılarımı okuyabilirsiniz
Buraları görmeden dönmemek gerekirmiş. Biz de Kuala Lumpur’dan aracımıza atlayıp, 5 saat uzaklıktaki bu ormanların olduğu yere gidiyoruz.
İşte bu Belum Yağmur Ormanları’nın kalbinde, ülkenin kuzeyindeki bölgede Şu Otelde 1 gece 2 gün konakladım. Otelde ister oda-kahvaltı, ister full paket yemek alabiliyorsunuz. Fiyat da ona göre değişiyor. Şu linkten incelersiniz. Malezya’da kaldığım en güzel, en doğal otellerden birisi olabilir kendisi.

Konakladığım harika otel buydu işte
Otelin önünde harika bir göl ve hemen arka kısmında ise mis gibi yağmur ormanları var. Gece safarisi hayali ile geldiğim bu bölgede, hava elverişli olmadığı için, anca gündüz gezisi yaptık.
Önce tekneler ile, Tayland-Malezya sınırına doğru gidip, oradaki ormanlarda muhteşem bir hazineyi gördük. Onun adı Raflesia çiçeği.
Bu çiçeğin kökü yok. Dünyada da sayılı. 2 hafta süre içerisinde açıp, sonrasında ölüyor ve dünyanın en büyük çiçeği olarak biliniyor. Bu bölgede bu çiçeği görme şansınız da oldukça fazla.

Raflasia çiçeği böyle bir şey. Fotoğraf bizzat tarafımdan çekildi
Ayrıca, bu bölgede yaşayan, evlerinde internet-telefon olmayan; elektriği de jeneratörler ile sağlayan aborjinlerin (Yani yüzyıllardır buradaki ormanlarda yaşayan yerliler) köyüne gidiyoruz.
Burada 10-15 ağaçtan yapılma evler var. Ama insanlar o kadar mutlular ki, dayanamayıp kabile reyisine soruyoruz : “Mutlu musunuz ? ”

Malezya’nın kuzeyindeki yağmur ormanlarında yaşayan aborjinler. Kabilenin reyisi bu abi
Reyis gülerek ne diyor biliyor musunuz ? “Mutlu olmasak, burada yaşamazdık ki !”. Beni bir düşünceler alıp gidiyor. Belki de hayatımda en çok sorguladığım şey olan “Mululuk” kavramını, elinde sadece evi ve ailesi olan bir aborjinden duyunca şaşırmıyor değilim. Hayat, aslında mutlu olmaktan ibaret değil mi ?
Bu arada bu tur 300-400 Ringit arasına değişiyor. Öğle yemeği de dahil. Sabah 8’de yola çıkıyor; öğleden sonra 3 gibi geri dönüyorsunuz.

Belum Yağmur Ormanları’nda yaşayan kabilenin çocukları ile fotoğraf çektirmeden olur mu
Ayrıca, bu geziyi yaparken mutlaka yanınızda küçük bir çanta yapmanızı öneririm. Kıyafet, belki az da olsa abur cubur falan yanınızda getirebilirsiniz.
Hatta, güneş kremi, gözlük gibi sıcak havalarda ihtiyacınız olan şeyler getirebilirsiniz. Bir de böcekler olabiliyor. Bileklerinizi kavrayan kıyafetlerden veya kalın çoraplardan yanınızda bulundurursanız rahat edersiniz.
- Ulaşım : Kuala Lumpur’dan araba kiralayarak gelmenizi öneririm. En kolay yolu buymuş.
- Konakladığım Otel : Burada yukarıda bahsettiğim şu otelde kaldım. Gözüm kapalı tavsiye ederim. 2 kişi gecelik 280 Tl civarında.
- Belum Yağmur Ormanları için kaç gün gerekir : 1 gece 2 gün rahat yeter.
4. Penang
Belum yağmur ormanlarından, Penang Adası’na yani Malay dilindeki Hurma Adası’na araba ile gidelim diyoruz. Öğleden sonra, yaklaşık 3 saat sürecek araç yolculuğu ile yolumuza devam ederken, yol üstünde Müslüman mahalleleri ve köyleri bizi karşılıyor. Rastgele bir tanesine uğrayıp, yemek yiyelim diyoruz.
Penang Adası planları yapmadan önce, aşağıdaki videomu sonuna kadar izleyin
4 Ringit ödeyerek, yine noodle yemeyi tercih etsem de, tezgahlarda tavuk bacağı dahil ne ararsanız bulabileceğinizi belirtmeme gerek yok diye düşünüyorum.

Malezya’da en sevdiğim yemek noodle olabilir. Malezya gezilecek yerler rotamda her daim en büyük dostum
Penang Adası’na geldiğimizde, şu otelde kalıyoruz. Kaldığımız otel, adanın kuzey batısında yer alıyor. Hem konumu, hem de otelin kalitesi gayet güzel. Gecelik 2 kişi 300 Tl civarında. Gözüm kapalı tavsiye ederim.
Penang’da, Gurney plaza adında bir alışveriş merkezi var. İlk akşam buraya gidelim diyoruz. Burası, Georgetown’da gayet güzel bir alışveriş merkezi. Bu arada Malezyalılar, özellikle yaz mevsiminde havalar çok sıcak olduğu için kendilerini sürekli alışveriş merkezlerine atıyormuş.
Bu alışveriş merkezi de, Penang’ın en en iyilerindenmiş. Özellikle alışveriş yapmayı düşünürseniz, burada ne ararsanız bulabilirsiniz. Hatta benim Malezya’da çok sevdiğim Old Town White Coffee restoran zincirinin, burada da güzel bir şubesi var. Tavsiye ederim.

Penang adasında konakladığım otelimden bir sabah manzarası
Bu arada, Penang adasında sokaklarda yer alan masaj salonlarında, yarım saatlik masaj 30 ringit. Özellikle benim kaldığım otelin bulunduğu bölgede bir çok yerde masaj salonu da var zaten.
Ayrıca, Penang adasında, benim kaldığım otelin bulunduğu bölge, sanırım Penang’ın en turistik yerlerinden bir tanesi. Bununla beraber hemen otelin bulunduğu konuma yakın olarak, Bora Bora adında bir bar var. Burası hemen deniz kenarında çok güzel bir bar. Genelde yabancılar takılıyor pub tarzında bir işletme. Fiyatlar ise, kokteyller 30 Ringit, biralar ise 20 Ringit civarında.
Ayrıca Penang’da, The ship restoranda et yani daha çok steak odaklı yemekleri yemenizi öneririm. Burası şehrin en iyilerinde. Fiyatları 50-70 Ringit civarında.

Penang adasında yemek konusunda ne ararsanız bulabilirsiniz
Hemen yanında ise, Seafood market restaurant bulunuyor. Burası, balık pazarı kafasında bir yer. Canlı canlı balıkları alıp, hemen yanıbaşındaki restoranda yiyorsunuz. Genelde 100 gr balık 18-20 Ringit civarında. Ama özellikle ıstakoz çok pahalı. 100 gramı 70 ringit.
Ertesi gün, Penang’daki George Town’a gidiyorum. Yolda giderken, Miami beach dikkatimi çekiyor. Burası, halk plajı imiş. Giriş ücretsiz.
George Town’a gelirken, onlarca eski malikaneler görüyorum. Bu binalar çok ama çok değerli ve pahalı. Çünkü bir çok yapı tarihi ve bu yüzden özellikle tarihi yapıları sevenler, paraya kıyıp bu binaları satın alıyormuş. Ayrıca, eskisi kadar çok fazla olmadıkları için, değerlenmişler.

Georgetown’da bir çok din yan yana yaşıyor
Bu arada, adanın eskiden ana geçim kaynağı balıkçılıkmış. Şimdilerde turizm olmuş ama bölgede, özellikle balık çiftlikleri kurmuşlar. Neden mi ? Çünkü yıllık 1.5 milyar $ ihracat yapmaya başlamışlar bu çiftlikler sayesinde. Bu arada buraya neden Penang deniyor biliyor musun ?
Palmiye ağacına benzeyen bir ağaç var burada. Onun meyvesine Penang diyorlar. Önceden İngilizlerin kontrolünde iken başka bir isim koymuşlar ama burada yaşayan yerliler, kendilerine ait bir isim olsun istemişler. Bu ağacın meyvesinden esinlenerek, Penang adını vermişler.

Penang Adası : Malezya gezilecek yerler rotasında olmazsa olmaz
Bugün George Town’u gezmeye başlarken, Queen Victoria Clock Tower’ın olduğu yerden aslında George Town başlıyor. Zamanında buraya İngilizler yönettikleri için böyle bir saat kulesi yapmışlar.
Çünkü Kraliçeleri olan Elizabeth, 60 yaşında ölmüş ve bu yüzden 60 seneyi temsil eden bir kule yapmışlar. Kulenin hemen ilerisinde, pazar günleri kurulan pazara doğru ilerliyoruz. Burada, genelde hediyelik eşya satıyorlar; aileler toplanıp çay-çorba içip hafta sonları kaynaşıyor.

Pinang Peranakan Mansion : Penang’da olmazsa olmazlarda
Pazardan çıkıp, meşhur Pinang Peranakan Mansion’a ilerliyorum. Burası, bildiğiniz müze ama çok özel bir müze. Neden mi ? Vakti zamanında, bu bölgeleri yöneten, İngilizler ile içli-dışlı olan bir Baba yani mafya varmış. Bu zengin aileye de Baba Nyonya denirmiş. Baba “Erkeklere”, Nyonya ise “Kadınlara” derlermiş.
Bu Baba Nyonya toplumu, aslen Çinli erkeklermiş. Bu erkekler (Babalar), Malay kadınları ile evlenip, bu topluluğu kurmuşlar. Kadınlara da Nyonya denirmiş. Penang-Melaka-Singapur hattındaki ticaretin liderleri olan bu toplum, o zamanlar buraların en zengin aileleri imiş
İşte bu Baba’nın o dönemlerde yaşadığı bir evmiş burası. İçeride, mafyanın o dönemlere kullandığı tüm ekipmanlar, mücevherler, yemek yedikleri masalar, yani her şey var. Çok ama çok güzel bir müze.
Tüm kullanılan eşyalar ise tamamen orjinal. İnanılmaz lüks bir yer burası. Hatta o dönemin en lüks yerlerinden bir tanesi olarak biliniyor.
Ayrıca, o zamanın mafyası sırf eğitim almak için İngiltere’ye gitmiş hukuk okumuş ki böylece İngiltere’ye yakın olmaya çalışmış. Burayı çok detaylıca gezin derim. Giriş 20 Ringit.
Buradan sonra meşhur Hint mahallesine geçiyorum. Yolda, woodlands adında vejeteryan bir restoran görüyorum. Bu restoran çok ünlüymüş. Özellikle Hindistan’da da bir sürü şubesi varmış haberiniz olsun. Yolda dikkatimi çektiği için belirtmek istedim.

Baba Nyonya Müzesi’nde sergilenen eşyalar. Sanırım sadece şu karede 100 milyon dolar vardır.
Bu bölgede, 3 ana din birlikte yaşıyor. Bunlar İslam, Taoizm ve Hinduizm. Hatta bölgedeki en meşhur Hindu tapınağı Sri Mahamariamman Temple (1883 yılında yapıldı) adında bir Hint tapınağı sıradaki durağımız oluyor.
Ama ne enteresandır ki, hemen biraz arkasında Yap temple adında Tao Tapınağı da bulunuyor. Azıcık ilerisinde ise, müslümanların en sevdikleri camilerden Masjid Capitan (1800’lü yıllarda yapıldı) bulunuyor. O yüzden diyorum tüm dinler özgürce Malezya’da yaşıyor diye.
Malezya’da en en en sevdiğim şeylerden birisi ne oldu biliyor musunuz ? Mural sanatı. Hani şu duvarlara çizilen harika resimler var ya. İşte onlara mural deniyor ve George Town’da bu murallar genelde Lebuh ah quee sokağında ve hemen yanıbaşındaki sokaklarda yer alıyor.

Malezya’da en sevdiğim sokakların olduğu Penang Adası’ndaki Georgetown sokakları
Özellikle instagram fotoğrafları çektirmek istiyorsanız, siz de bu sanatın özenle süslediği duvarlara hayran olacaksınız. Artık yavaş yavaş yorulmaya başlarken, Hai nan town restoranı adında çin restoranına gidelim diyoruz.
Burası, hemen feribot iskelesinin olduğu yerde bulunuyor. Bu restoranda çin mutfağı ağırlıklı balık-tavuk yedikten sonra, George Town’un en yüksek binasına gidelim diyoruz. The Top Komtar Penang binası 65 katlı up uzun bir bina.
Penang Adası’ndan 2. videom da yayında. Çok emek verdim umarım beğenirsiniz.
“Ne yani Deniz. Bina görmeye buralara kadar gelmeye ne gerek var şimdi !” diye söylenmeyin. Çünkü, buranın çatı katında eğlenceli şeyler var. Mesela, çatıda tam 61. katta, binanın dışına çıkarak yürümek için buraya geldim desem ?
Evet. Bunu yaptım. Çığlık atarken sesim kısıldı. Ama hayatımda 1 kez dahi olsa denedim. Bu etkinlik, 68 Ringit idi ama verdiğim her kuruş feda olsun. Bir daha yapar mıyım ?

61. kattan manzaram buydu. Hayatımın en güzel deneyimlerinden
Yapmam. Orası kesin. Ama benden size tavsiye : Ömrünüzde bu deneyimi bir kez dahi olsa yaşayın. Çelik halatlara bağlı bir şekilde, yaklaşık 30 dakikalık bu etkinliği sadece burada yaşayabilirsiniz. Bildiğim kadarı ile, burası dünyanın da en yüksek bina noktasında yürüyebildiğiniz yer olarak biliniyor. Adına da Sky Walk diyorlar.
Bu binayı bilerek bu şekilde tasarlamışlar. Hem atraksiyon olsun hem de turistler gelsin diye yapmışlar. Hatrı sayılır turist de bu deneyimi yaşamak için buraya akın ediyor doğrusu.
Binanın girişinde yer alan Japon food street adında bir bölüm kurmuşlar. Burada harika Japon restoranları var. Nigiriler 16 Ringit, sushiler 6-10 Ringit civarında. Japon mutfağını seviyorsanız mutlaka uğrayın.

Penang Adası’nda bu deneyimi yaşamadan dönmeyin. Malezya gezilecek yerler
Artık yavaş yavaş akşam üzeri olmaya başlıyor. Şehri tepeden görelim diyoruz. Penang hill adında bir tepeye, füniküler ile gidiyoruz. Biletler : yavaş sıra 30 Ringit, hızlı sıra 80 ringit.
Penang Hill, Penang’ı tepeden izleyebileceğiniz yem yeşil bir coğrafya. Tepeye ulaştıktan sonra The Habitat Penang Hill’e gidelim diyoruz. Yemyeşil yağmur ormanları arasında kaybolup, envai çeşit hayvan ile ormanda kayboluyoruz.
En son ise, özel bir platformda yürüyerek Penang Adası manzarasının keyfine varıyoruz. Bu etkinlik ise 50 Ringit.

Akşam üzeri Penang Hill’den manzaramız
Akşam, yine bir Çin restoranında soluğu alıyoruz. Zheng Xian Ge Restaurant’da genelde deniz mahsullü yemekler var. George Town’da bulunuyor. Çorbalar 8.80; içecekler 4.80; kalamar 20-30; tavuk 15; karides 30 civarında.
Akşam güzelce dinlendikten sonra, artık ertesi gün büyük gün olan Langkawi Adası için hazırlanıyorum. Penang şehir merkezine yakın bir mesafede bulunan Penang Uluslar Arası havalimanına yaklaşık 30 dakikada arabayla ulaşıyoruz.
Hava limanı gayet modern. Özellikle adalar arasında pırpırlı uçaklarla gidiyorsanız, pek muhtemel bu hava limanına yolunuz düşecektir. Dilerseniz feribotlar ile de Langkawi Adası’na gidebilirsiniz. Bu arada uçak bileti konusunda Firefly firması ile uçtuğumuzu belirteyim diyorum. Bilet fiyatları ortalam 200 Ringit civarında.

Penang Adası’ndan Langkawi’ye gidiyoruz.
Penang Adası’nda benim yapmadığım ama size önerilerim :
- Kek Lok Si (Cennet Tapınağı) : Ben gitmedim. Çinli Budacılar 1910 yılında inşa etmiş. İnşası tam 20 yılda tamamlanmış.
- Monkey Beach : Penang’daki en güzel sahillerden bir tanesi olarak biliniyor. Ayrıca buradaki Penang National Park’ta, dilerseniz yürüyüş yapıp doğada kaybolabilirsiniz. Bu parkta yaban domuzları, maymunları hatta panter görebilirsiniz. Tabi hepsi doğal hayatında yaşıyor olacaklar.
- Penang Butterfly Farm : Yüzlerce kelebeği görebileceğiniz bir çiftlik. Başka ülkelerde bir çok muadili gördüğüm için ben es geçtim.
- Penang İçin Kaç Gün Yeter : En az 2-3 gün ayırmanızı öneririm. Penang çok güzel bir ada.
Penang’da gecelik 40-50 TL’ye konaklayacak yerler var. Liste olarak hazırladım. Penang Otelleri linkinden bakabilirsiniz
5. Langkawi
Pırpırlı uçağımız ile yaklaşık 40 dakikada Penang Adası’ndan Langkawi Adası’ndaki tek hava limanı olan Langkawi Uluslararası Havalimanı’na ulaşıyoruz.
Detaylı gezi önerilerimi Langkawi linkinden görebilirsiniz
Langwaki, Malezya’da en turistik noktalardan bir tanesi. Yılda 3.5 milyon turisti ağırlıyorlar. Çok fazla bir rakam gibi görünmeyebilir ama 150.000 kişinin olduğu bir yer için bu rakam inanılmaz başarılı.

Langwaki Adası’na bayıldım doğrusu. Malezya gezilecek yerler rotanıza mutlaka ekleyin
Ben, Langkawi adasını da öyle 2-3 cümle ile geçiştirmek istemedim. Tıpkı Kuala Lumpur yazımdaki gibi, Langkawi Adası’nı da en ince ayrıntısına kadar her bir detayı anlatayım istedim. Detayları da Langkawi linkinden görebilirsiniz. Bildiğim tüm detayları, kaldığım otelleri, gezdiğim yerleri o yazımdan mutlaka okuyun.
Ama özetle Langkawi’de gezilecek yerler nereler derseniz :
- Tekne Turu
- Kilim Karst Geoforest Parkı
- Art in Paradise Langkawi
- Umgawa Zipline Eco Tour
sadece özeti. Listenin kısa göründüğüne bakmayın. Bu etkinliklerin hepsi oldukça zaman alan etkinlikler. Ama inanın bana hepsi birbirinden keyifli ve güzel.
6. Melaka
Malezya’nın en tarihi şehirlerinden birisi olan Melaka (Malakka) artık Malezya’daki son durağım oluyor. Burası, Malezya’nın belki de en tarihi şehri. Langkawi’den uçakla önce Kuala Lumpur’a; oradan araba ile Melaka’ya gidiyoruz. Peki Melaka neden bu kadar değerli ? Neden Melaka’ya gitmeli ? Melaka gezilecek yerler nereler ?

Malezya’nın en tarihi şehirlerinden Melaka
Portekizliler, İngilizler ve daha nice milletin hükmettiği bölge, yüz yıllarca ticaretin beşiği olmuş bir kent. Özellikle 15 y.y.’da altın dönemini yaşamış; binlerce geminin altınları, gümüşleri, değerli madenleri taşıyıp, aracılık ettiği değerli bir liman kenti olmuş.
Kuala Lumpur’dan yaklaşık 2 saat mesafede bulunan Melaka, benim de çok ama çok sevdiğim bir şehir oluyor. Şehrin hemen girişinde; Zoo Melaka; Melaka bird park; Melaka Crocodile park ve Melaka Mini Malaysia Parkı gibi yerleri görsem de, ziyaret etmiyorum. Dilerseniz siz gezebilirsiniz. Hatta internetten de bir araştırabilirsiniz.

Melaka gezilecek yerler açısından da çok zengin : Malezya gezilecek yerler
Benim asıl amacım, merkezde yer alan tarihi mahalleleri görmek. Ama ilk gün, akşam üstü güneş yavaş yavaş dinlenirken, Melaka River Cruise turu (Malakka Nehri boyunca) yapıyoruz. Bu turun fiyatı kişi başı 18 Ringit.
Yaklaşık 30 dakika süren nehir turunda, grafitilerin binaları renklendirdiği sokakları selamlayarak, tarihi köprülerin altında süzülerek nehri geziyoruz.

Melaka nehir turu mutlaka deneyimlemenizi önerdiğim etkinliklerden : Malezya gezilecek yerler
Akşam üstü ise, Kampung Morten Village adındaki Malay kültürünü anlatan bir köye gidiyoruz. Burada, eski dönemden kalan ve hala korunan köy evlerini geziyoruz. Bu arada Kampung Malay dilinde köy demek.
Köyü gezdikten sonra, şehri tepeden görmek için Menara Taming Sari adında bir kuleye kişi başı 23 Ringit ödeyerek çıkalım diyoruz.
Buradan, hem Melaka manzarasını hemde olağanüstü gün batımını yaşıyoruz. Hemen kulenin aşağısında ise, durian meyvesi ile yapılan tatlıları yani Cendol tatlısını tatıyoruz.
Ben, nedense çok çok sevemiyorum durian meyvesini ama mutlaka denemenizi de öneriyorum. Fiyatı 30 Ringit. Durian, Malezya’da hatta Güneydoğu Asya’da mutlaka tadılması gereken bir meyvedir. Milli meyveleri gibi düşünebilirsiniz.

Meşhur durian meyvesi böyle bir şey. Bir kaç kilo büyüklükte bile olabiliyor : Malezya gezilecek yerler
Bu arada Melaka’da şu otelde konaklıyorum. Burası hem konum olarak, hem de kalite olarak çok sevdiğim bir otel. Gecelik 2 kişi 275 TL. Hatta otelin hem restoranı hem de rooftop barı da var.
Otelde kalmasınız bile, bir şeyler içmek için 30. kattaki restoranında veya barında keyif yapabilirsiniz. Yemekler 25-30 Ringit; etler 60-70 Ringit; kokteyller 28 Ringit civarında. Restoranın adı Sky Garden.

Akşam bu güzel restoranda bir şeyler içerek günün yorgunluğunu atabilirsiniz : Malezya gezilecek yerler
Akşam ise, Melaka’da en en en önemli yer olan Jonker Street Night Market bölgesine gidiyorum. Burada onlarca gece pazarı ve dükkan bulunuyor. Hem alışveriş yapmak hem de gece zaman geçirmek için biçilmiş kaftan.
Ayaklarıma kara sular indikten sonra, artık gece erkenden uyuyorum. Çünkü yarın, Malezya’daki son günüm.
Bugün otelde uyandıktan sonra hemen otelin giriş katındaki alışveriş merkezine gidiyoruz. Burada Sky tower, 3d interactive park, Sky deli ve Toy museum gibi etkinlikleri yapalım diyoruz. Özellikle çocuklu ailelere öneririm.
Alış veriş merkezi içerisinde ve hemen yanıbaşındaki dev binada dolaşıp, Melaka manzarasının keyfini çıkarıyoruz. Bu arada, bu etkinlikleri yapmak için paket giriş 85 Ringit; tek tek satın almak isterseniz 30 Ringit ödüyorsunuz.

Çok güzel müzeler yapmışlar. Özellikle çocuklu ailelere tavsiye ederim : Malezya gezilecek yerler
Artık, Melaka’daki en önemli yer olan Unesco korumasındaki bölgeye gidiyoruz. Hani dün gittiğimiz gece pazarının olduğu bölge var ya. İşte oraya gidiyoruz.
Burası şehrin en eski yerlerinden. 1200’lü yıllardan kalma. Bu bölgeye bayılıyorum. Olağanüstü bir mahalle. Neredeyse her dinden bir mabet var. Ayrıca bu bölgede çok güzel restoranlar da bulunuyor. Bir de Baba Nyonya Heritage Museum var. Giriş 16 Ringit.
Ama ben Penang Adası’ndaki müzeyi daha çok sevdim. Bu Baba Nyonya’ya ait bir kaç yerde müze var zaten. Eğer Penang Adası’ndaki gitmişseniz, Melaka’dakine gitmenize gerek yok diye düşünüyorum. Çünkü yine Baba döneminden kalma süslü eşyalar, takılar, kıyafetler aynı tarzda sergileniyor.
Az önce belirttiğim gibi, bu bölge tamamen Unesco World Heritage bölgesi olarak biliniyor aslında. O yüzden nereye bakarsanız bakın hayran olmamamanız imkansız desem yeridir.

Melaka’daki tarihi bölge : Malezya gezilecek yerler rehberi
Bu arada, eğer alışveriş yapacaksanız, Baba Nyonya Müzesi’nin olduğu yerdeki dükkanları gezin. Burada, 100 yıldır devam eden bir gelenek var. Ne biliyor musunuz ?
O dönemdeki kadınların giydikleri küçücük ayakkabılar var. Bebek ayakkabısı boyutunda. O dönemlerde Baba Nyonya ailesindeki kadınlar, küçük ayaklı görünmek için ayaklarını küçülten ayakkabılar yaptırıp onları giyermiş.
İnanışa göre, daha güzel görünürlermiş. İşte şimdilerde, bu ayakkabıları turistlere satmak ve geleneği devam ettirmek için hala el işi ayakkabılar üretiyorlar. Fiyatları 95 Ringit. Şu anda son kuşağı devam ettiren 60’lı yaşlarda bir amca var. Ondan sonra bayrağı devir alan olmayacakmış !

Melaka gezisinde en sevdiğim yerlerden : Malezya gezilecek yerler rehberi
Ayrıca, Baba Nyonya (Erkeklere Baba, Kadınlara Nyonya denirmiş) döneminde, Baba’lar birden fazla kadınlar evlenirlermiş. En değerlisi olmak isteyen kadınlar, el işi halılar-kıyafetler dikerlermiş. Bu dikilen eşyaları tamamlamak 5-10 senelerini alırmış.
Baba’lar beğenirse, o kadın en değerli karısı olurmuş. Beğenmezlerse, 2-3-4 artık kaç tane eşleri varsa, geri sıralarda yer alırmış eşler. Bunu da bilgi olarak vereyim dedim.
Sokaklarda kaybolup, harika fotoğraflar çektirdikten sonra, artık yorulmaya başlıyoruz ve Geographer Cafe’de yemek yiyelim diyoruz. Bu restoranda yemekler çok lezzetli. Ayrıca, bu restoran da çok tarihi bir restoran. Fiyatlar : makarna 15 Ringit, içecekler 7 Ringit, ana yemekler 20 Ringit civarında. Kokteyller ise 26 Ringit’ten başlıyor.

Malezya yemeklerinde olmazsa olmazlardan satay yani ızgara tavuk : Malezya gezilecek yerler rehberi
Bu arada gün içerisinde yorulursanız, masaj yaptırabilirsiniz. Bölgede bir çok masaj hizmeti veren işletme var. Yarım saati 28 Ringit.
Melaka’da gezmeye devam ediyoruz. Jonker Walk Melaka heykelinin olduğu yere gidiyoruz. Burası bence Melaka’nın tam kalbi. Hemen yanında Hard Rock Kafe bulunuyor. Ne ararsanız bu bölgede bulabilirsiniz.
Hemen ilerisinde ise, Red Squre yani Kızıl Meydan bulunuyor. Efsaneye göre, zamanında burayı işgal edenler ağızlarında bir şey çiğneyip sonra tükürürlermiş. İşte bu tükürükleri şey de kırmızı olurmuş. O yüzden bu bölgeyi sömürenler duvarları ve yapıları kırmızıya boyamışlar. Adına da Red Squre demişler.

Kızıl Meydan Melaka : Malezya gezilecek yerler
Hemen meydanda, saat kulesi ve çeşme bulunuyor. Hemen ilerisinde ise, St Paul’s Church (Kilisesi) adında bir de kilise bulunuyor. Burası Katolik bir kilise ve tüm şehir ayaklarınızın altında. Aslında bu kilise, buraya ilk Katolik dinini getiren adam için yapılmış.
Güneydoğu Asya’nın en eski Katolik kilisesi olan bu kilise, sonradan Hollandalılar burayı işgal edince, ismini St Paul olarak değiştirilmiş. Burada, özellikle akşam üstü esen hafif rüzgarın ruhumda ve bedenimdeki yorgunluğu süpürürcesine alıp götürdüğü anı hayatım boyunca unutmayacağım !

St Paul Kilisesi Malezya Melaka gezilecek yerler : Malezya gezilecek yerler konusunda olmazsa olmaz
Kiliseden çıkıp, arka bölgede bulunan A Famosa adında kapıdan çıkış yapıyoruz. Bu kapı aslında 500 yıllık tarihi bir kapı. Zamanında burada kocaman bir kale de varmış ama bütün surlar yıkılınca sadece burası kalmış orjinal olarak.
Aslında Melaka hakkında anlatacak daha çok şey var ama ben kısa keseyim diyorum. Çünkü tarihi açıdan her bir köşesinde onlarca hikaye barındıran bu yüzlerce yıllık şehir, aslında dokusu bozulmadan hala ayakta kalmayı başardığı için, derinlere inip anlatacak ne hikayeler var !
- Ulaşım : Kuala Lumpur’dan otobüs veya özel aracınız ile 2 saatte ulaşabilirsiniz.
- Konakladığım Otel : Swiss garden otelde konakladım. Gecelik 2 kişi 145 TL. Şu Linkten incelemenizi öneririm. Güzel oteldi.
- Melaka için kaç gün gerekir : Bence 1 full gün, 1 gece çok rahat yeter.
Malezya gezi planları yapmadan öncen : Malezya linkinden tüm yazılarımı okuyun
Harika geçen 1 hafta sonrasında, ağlaya ağlaya İstanbul’a geri dönüyorum. Gidemediğim diğer harika yerler için kendime söz veriyorum : “Malezya. Bir daha geleceğim ve bu sefer yine en az 1-2 hafta kalıp, keşfedilmemiş şehirlerini keşfedeceğim.” diye… Çünkü Malezya gezilecek yerler açısından öyle zengin ki. Sanırım insan gezdikçe, sahildeki kum tanesini kadar yeri anca gördüğünü farketmeye başlıyor. Ama en önemlisi : Hayal ettikçe, düşüyor peşine…
Merhabalar, bilgi dolu postlariniz malezya gezimde asiri faydali oldu. 2 gun kuala lumpur 2 gun de penang adasinda bulundum. Skywalk hakkinda bir duzeltme yapmak istiyorum. The top penang binasi 64 katli bir binaymis ve sonradan 65-68 katlari eklenmis. 68rm vererek 65 kattaki observatory kismina cikip 68 kattaki cati katina ulasabiliyorsunuz. Fakat sizin yaptiginiz bina disindaki yurume etkinligi icin ek olarak 200rm den fazla para istediler. Sanirim size bir torpil gecmisler orada 🙂 Gidecek arkadaslarin haberi olsun istedim.
Aaa olabilir valla şaşırmam 🙂 Malezya gezi notlarımı beğendiğinize sevindim. Düzeltme için de ayrıca teşekkürler
Selamlar Deniz Bey,
Filipinler ile Malezya,Endonezya gibi rotalara hic gitmemis biri olarak.Cocukla gezilebilecek, 2 haftada nasil bir rota önerirsiniz. Ben,esim ve 5 yasinda oglumla bu civarlari gezmek istiyoruz. Daha önce Tayland-bangkok ve Phukete gitmistik. Filipinler ile Malezya arasında secim yapmak zorunda olsak yine hangisini önerirsiniz. Sizi takdirle takip ediyoruz 🙂