60. Ülkem Myanmar’a Gidiyorum
Nasıl peki ? Anlatayım : Bu sene 36 gün resmi tatil var dedim. Bu tatilleri çok iyi planlayın diye anlattım. Hatta bu Resmi tatilleri listeledim. Ucuza uçak bileti almanın yollarını özetledim. Hatta en çok merak ettiğiniz soruyu da cevaplayayım : Bu seyahatimde hiç bir havayolu firmasından destek almadım. Her şeyi kendim karşılayacağım ve size anlattığım şu uçak biletini ucuza bulma yollarındaki kredi kartları sayesinde bu 9 günlük seyahatimi Güneydoğu Asya ülkeleri olan Myanmar ve Tayland’a yapacağım. Peki rotam nasıl olacak ?

Myanmar Bagan : Güneydoğu Asya ülkeleri
1. Hangi ülkelere gidiyorum ?
Önce Dubai aktarmalı olarak Tayland’ın başkenti Bangkok ve sonrasında ise kuzeyde bulunan Myanmar’a gideceğim. Nasıl olacağını aşağıda anlatacağım. Ama önce, biraz Myanmar izleyelim.
2. Nasıl bir rota izleyeceğim ?
Tayland’ta da, Myanmar’da da gezecek yüzlerce yer var. Ama, Tayland’ta gezilecek yerler olan :
- Bangkok(2-3 gün)
- Phuket(3 gün. Phi phi adası ve James Bond adası turlarına 1’er gün ayırın)
- Pattaya (2 gün yeter. Özellikle Mercan adası çok güzel.)
- Koh Phangan (2 gün yeter. Ama özellikle Moonlight party dönemine denk getirin derim. )
- Koh Samui (Romantizm adasıdır. 2-3 gün kalmak gerekir.)
- Krabi (Doğanın kalbidir. 2-3 gün ayırın.)

Myanmar, en ucuz tatil yerlerinden
gibi yerler zaten benim için tamamlandı. Bu sefer daha farklı bir coğrafya olan Kuzey Tayland’a gideceğim. Hani şu gerçek Tayland. Hani şu meşhur ince boyunlu kadınlar var ya ! İşte onları görmeye gideceğim. Fırsat kalırsa da, Beyaz Tapınak’ı göreceğim.
Kuzey Tayland’ta diğer merak ettiğim şey ise; Mae Hong Son Loop (Mae Hong Son Loop Vikipedia‘dan bakabilirsiniz.) rotasını yapmak. Dünyanın en meşhur motorla gezilecek rotalarından. Aslında hava çok elverişli olmayacak ama gidince bir çaresine bakacağız artık.
Tayland bittikten sonra ise; Chiang Mai’den Myanmar’a (Başkent Mandalay’a) uçakla geçeceğim. Aslında gün içerisinde bir sürü uçak var ama direkt olarak sadece 1 uçuş var. Aslında Myanmar’da gezilecek onlarca yer var.

Tayland : Beyaz Tapınak
Ama biz ne yazık ki sadece Mandalay ve Old Bagan’ı göreceğiz. Inle lake ve Yangon bir başka bahara kaldı. Ama buna da şükür. Artık gördüğümüzü kar sayacağız.
3. Tayland ve Myanmar’a vize var mı ?
Vizesiz Tayland, zaten bizlerin en çok tercih ettiği duraklardan. Ülkede 30 güne kadar vize almadan kalınabiliyor. Peki Myanmar’a vize var mı ? Var. Ama e-vize var. Onu da zaten 3 günde, websitelerinden alabiliyorsunuz. Otel-uçak rezervasyonu isteniyor ve kredi kartınızdan 50 dolar ödeniyor. Hepsi bu.
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız.
Başvuru için Myanmar E Vize adresine bakabilirsiniz. Bu arada, bu e vizeyi alınca, sadece uçak ile ülkeye girebiliyorsunuz. Bildiğim kadarı ile, sınır kapılarından geçmek kolay olmuyormuş. Yanlış isem, lütfen düzeltmek amacı ile aşağıya yorum bırakınız.
4. Güneydoğu Asya’da konaklamayı nasıl halledeceğim ?
Umurumda bile değil. Sonuçta bir çok otel, hostel, kiralık ev var. Hepsini zaten Yurtdışında Ucuza Konaklama Önerileri yazımda anlattığım sitelerden bulacağım. Yollara düşmeden önce, tüm rezervasyonları yapmak zorundayım.

Pingxi Lantern Festival Tayvan : En iyi Festivaller
Çünkü: Sınır kapılarından girerken, bütün Güneydoğu Asya ülkeleri, hem otel rezervasyonlarını hem de geri dönüş uçak biletlerini istiyor olacaklar. O yüzden, gitmeden önce en azından rezervasyonlarını yapmayı planlıyorum. Bu aralar birazcık bizi sevmiyorlarmış. Öyle bir duyum aldım.
5. Güneydoğu Asya’da başka nereye gidelim ?
Biliyorsunuz ki : Benim bu gezi blogu kurmamdaki asıl amacım, sizlere deneyimlerimden bahsederek rotalar çıkarmak. O yüzden hem yaptığım rotaları anlatıyorum hem de yapmamış olsam da bildiklerimi anlatıyorum :

Siem Reap (Angkor Wat)-Kamboçya
Buraya kadar gelmişken (Güneydoğu Asya Vikipedi’den detaylı ülkeler listesini görebilirsiniz.) :
Laos Gezi Önerileri : Başkent Vientiane’ye geçebilirsiniz. Ama Laos vizesi almak için ya Bangkok’ta bulunan konsolosluklarına ya da Khon Kaen’de bulunan konsolosluğa gitmek gerekiyormuş. Aynı gün vizeyi veriyorlarmış. Laos’u gezmek için 4 gün yeter.
Kamboçya Gezi Önerileri : Kamboçya kapı vizesi alarak gidebildiğimiz bir ülke. Ülke sınırlarına girerken yanınızda otel-uçak rezervasyonlarınız olsa yetiyor. Kapıda 20-35 dolar arası ücret ödeniyor. Siem reap (Angkor Wat Vikipedia ‘da ayrıntılı bilgiler var.) ve Phnom Penh görülmeli. 2’si için 5 gün yeter.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Vietnam Gezi Önerileri : Zor vize veren ülkelerden. Vietnam’dan aracı bir acente bulmak lazım. Oldukça masraflı olabiliyor. En son araştırdığımda 80 dolar gibi bir bedeli vardı toplamda.
Eğer gidebilirseniz ; Vietnam’da motor satın alın. Çok ucuzmuş. En kuzeyden, en güneye inin. Kalabildiğiniz kadar kalın. Dönerken motoru satın. Bunu bir çok arkadaşım yaptı. Ben de bu kış yaptım. Vietnam linkine tıklayarak gezi yazılarımı okuyun.
6. Güneydoğu Asya ülkelerinde yeme-içme nasıldır ?
Bir çok kez bölgede bulunmuş olarak şunu söyleyebilirim : Hiç yemek sorunu yaşamadım. Özellikle, deniz mahsullü yemekleri sevenlerdenseniz, bırakın aç kalmayı, kilo alıp geri dönersiniz. Karidesler, kalamalar, ahtapotlar derken keyifli bir yemek kültürüne boğulurusunuz.

Siem Reap-Kamboçya
Meyve sevenler için tropikal meyvelerden bahsetmiyorum bile. Ayrıca, özellikle kuzey bölgelerde bulunan köyler çok ama çok ucuzdur. O yüzden sürekli yiyecek bir şey satın alabilirsiniz. Bu arada, turistik yerlerde global markaların restoranları da var. Ama pahalı oluyor. Haberiniz olsun.
7. Güneydoğu Asya seyahatim kaça mal olacak ?
Tayland ve Myanmar gibi ülkeler pahalı mıdır ? Özellikle Kuzey Tayland’a gidecekseniz, ucuz olacağına hiç şüphem yok. Ama Phuket, Bangkok ve Pattaya gibi turistik şehirler çok pahalı olacaktır. Çok derken : Tabi ki bir Norveç veya İsveç değil ama ülke şartlarına göre diyelim.

Siem Reap-Kamboçya
Benim, bu seyahatimde ayırdığım günlük bütçem 40 dolar olacak. Bakalım, geri dönünce tutturabilecek miyim ! Zaten her zaman yaptığım gibi dönünce sizleri bilgilendiririm. Hatta bu sefer döndükten sonra, kaldığım otellerin linklerine kadar vereyim diyorum. Bakalım nasıl olacak !
8. Güneydoğu Asya ülkelerinde sağlık ne durumda ?
Hiç bir sorun yok. Daha önce de olmadı. Gerçi, 1 kez üşüttüm ki bunun sebebi sürekli açık olan klima ve dışarıdaki inanılmaz sıcak hava dengesizliği idi. Ama ölümcül bir hastalık ile karşılaşmayacağımı düşünüyorum. İnşallah da karşılaşmam. Beni tek tedirgin eden hava durumu. Aniden bastıracak olan yağmurlar biraz düşündürüyor. Ama eriyecek değiliz ya ! Bir şekilde hallederiz. Hem seyahat hani yolda şekillenirdi ?

Siem Reap-Kamboçya
Yani dostlar, ben, hem fiziksel hem de psikolojik olarak bu harika seyahate şimdiden hazırım. Biliyorum. Şu anda gitmek için uygun bir mevsim değil. Ama olsun. Ne mevsim umrumda, ne de gidince karşılacağım sorunlar. Tek derdim var :
Sabah erkenden kalkıp, tapınakların üzerinde uçacak olan balonların seyrine doymak, uzun boyunlu kadınları görünce yaşayacağım heyecanı unutamamak, motoru kaptığım gibi ardımdan esen rüzgara kendimi bırakmak, bilmediğim köylere dalmak, tanımadığım insanlarla vücut dili ile sohbet etmeye çalışırken kahkahalara boğulmak, sabaha kadar eğlenmek, yorgunluktan bitap düşmek ama gideceğim yerleri hayal ederken aniden enerji ile dolan ruhumu hayallerimin peşine sürüklemek. Kısacası, yaşamak için gidiyorum…