Goa Gezi Rehberi – Dev Öneri Rehberi
Goa … Yorgunum. Canım tükendi. Zayıfladım. Ruhum yaşlandı. Hala korkuyorum. Açım. Hayatımda hiç olmadığı kadar kaygılıyım. Bir şey oldu. Ne oldu bilmiyorum. Bir şeyleri sorgulamaya başladım. Kargaşa, kaos, kabus, pislik, koku… Bir şey oldu. Dünyada varlığından bile haberdar olmadığım gizemli bir duygunun varlığını farkettim. Bunca korkuma, tereddütüme, “Geri mi dönsek diyecek kadar !” şaşkınlığıma rağmen bir şeyi farkettim dostum.
Bu kadar pis, rezalet, iğrenç bir ülke nasıl olur da bu kadar etkileyici ve güzel olabilir ? Yahu pis, leş gibi pis hem de. Neden kaçıp kurtulamıyorum. Neden ardıma bile bakmadan bu Hindistan denen cehennemden ardımda tozu dumana katarak bir daha dönmemek üzere kaçamıyorum ? Söyleyeyim dostum. Aşık oluyorum…

Palolem Beach-Goa
Mumbai’den ayrılırken, yavaş yavaş ülkenin düzenine ve kültürüne alışmıştık. Ne o ilk günlerdeki acemilik kaldı, ne de korku. Yavaş yavaş düzene ve kargaşaya alışır olmuştuk. Buraya insanlar nasıl yalnız geliyorlar anlamıyorum doğrusu.
İtiraf edeyim; İlk gün Mumbai’ye geldikten sonra eğer ki Ali olmasaydı Hindistan’dan kaçardım. Ama şimdi, Hindistan’dan başka yere gitmek istemiyorum. Çarptı beni. Hem de fena…
1. Goa’ya Başlangıç
Mumbai’de 2 gün kaldıktan sonra, yolumuzu Hindistan’ın en güzel sahillerinin olduğu Goa eyaletine çeviriyoruz. Tren ile mi gitsek, uçak ile mi ikilemini yaşadıktan sonra, uçakla gitmeye karar verdiğimiz için yaklaşık 1 buçuk saatlik bir uçuş sonrasında Goa’ya ulaşıyoruz.
Bu arada, bu yazılarımı okumadan önce, eğer ki Hindistan’a gideceksen, mutlaka “Hindistan Gezi ve Seyahat Rehberi” yazımı okumanı öneririm. Orada Hindistan’a dair ne biliyorsam anlattım.

Goa’da Sıradan Şeyler Bunlar
Uçak daha alçalmaya başlarken, yemyeşil bir coğrafyaya geldiğini anlıyor insan. Her yer palmiye ağaçları ile kaplı. Küçük küçük göller, daracık yollar, upuzun sapsarı sahiller.
Zaten şehir hayatından nefret eden ben, Mumbai’de 2 gün kalmamıza rağmen sakinlik ve dinlik hasretini çektiğimi farkediyorum. İşte Goa’ya gelmemizin de aslında en önemli nedeni bu oluyor. Neden ? Anlatayım.

Goa Yolları
Goa aslında hippilerin cenneti, partilerin en çılgınlarının yaşandığı bölge. Hindistan’ın belki de en özgür coğrafyası. E sonuçta hippiler dedik. Bilirsiniz. Rahat adamlardır. İşte Goa’da egzotik tatil arayanların uğrak durağı. Hem de Hindistan’da. Şaşırma hemen. Bu ülkede sadece fakirlik ve pislik yok. En büyük zenginliği doğası sonuçta.
Cam kenarı kavgası ede ede ulaştığımız Goa’da, küçücük bir havalimanı bulunuyor. Hatta itiraf edeyim gördüğüm en küçük havalimanı. Hemen bagajlarımızı alıp, kendimizi doğruca köylere ve sahillere atmak derdindeyiz.
Mumbai’de olduğu gibi Goa’da da, havalimanında önce pre-paid yani ön ödemeli taksilere ücretini ödüyoruz. Bİraz pahalı 1000 Rupi. Çünkü biz yaklaşık 1 saatten fazla uzaklıktaki Palolem Beach’e gidiyor olacağız. Söylenene göre en güzel ve en huzurlu yer orasıymış. Huzur nerede biz orada…
Hava yine nemli ve sıcak. Daha başımızı dışarıya çıkarır çıkarmaz bütün vücudumda hissediyorum. “Namaste” sesi kulağımı dibinde biterken, güleryüzlü taksi şöförümüz Hinçte “Hoşgeldiniz”i çıtlatıveriyor.
Bembeyaz dişleri olan bu abideki pozitifliği ilk bakışta farketmemek mümkün değil. Çok geçmeden sebebi aklımda beliriyor : Çünkü burası Goa. Mutlu insanların, Hindistan’daki en fazla refahın olduğu eyalet. Deniz-kum-güneş ve doğanın içerisinde yaşayan bu insanlar nasıl mutlu olmasın…
Atlıyoruz taksiye. Döküntüden biraz hallice. Yolboyunca ödümüz patlıyor. Öylesine delice sürüyorlar ki arabaları, zaten daracık köy yolu gibi olan bu eski yollar, üzerine bir de sürat yapan araç sürücüleri yüzünden daha da heyecanlı oluyor.
“Dont worry. Dont worry. I am a good driver !” diyen taksi şöförü kadar pozitif yaklaşamıyorum bu duruma doğrusu. Sonra da patlatıyor lafı : “Incredible India. Incredible India”…
2. Goa Hakkında
Küçük küçük köylerin, yemyeşil doğanın, göllerin, kuşların, ormanların hüküm sürdüğü bir yer Goa.”Burası Hindistan olamaz ya.” dedirten bir yer. Nefes alışınızın bile değiştiği, zaten sürekli gülerek, kafalarını hafifçe sağa-sola sallayan Hintlilerin sanırım en mutlu oldukları yer. Zaten bunu farketmemek ne mümkün. Goa eyaleti aynen söylendiği gibi. Mutlu insanların memleketi.

Goa Gezilecek Yerlerin Haritası
Dedim ya Goa yemyeşil diye. İşte bu yüzden Goa adı, aslında Hintçede “Uzun çimen” anlamına geliyor. Biyoçeşitlilik olarak ülkenin en zengin topraklarından birisi. Hindistan’da kişi başı gelirin en çok olduğu bölge. Neden ?
Çünkü Goa turizmle iç içe. Hindistan’ın batı sahillerindeki en popüler yoga destinasyonu. 450 yıl Portekiz hakimiyetinde kaldığı için hala Latin ruhu taşıyan Goa’da, bir çok şehir merkezleri Goa’nın kuzeyinde yer alıyor. Aslında Goa, 68 kuşağının keşfi. Şu hippi abilerimiz, ablalarımız vardı ya hani. Onların buldukları çok değerli bir hazine.
Eskiden hippi grupları keşif ve arınma için gelirmiş Goa’ya. Hindistan’ın en güzel sahillerini barındıran güzel bölgelerden birisi olduğu için buraya gelen Hippiler, bir yerleşirlermiş, bir daha anca musonlar gelince giderlermiş.
En uygun dönem olan ekim-mayıs arası hem ruhlarından arınmak için yoga yaparlarmış hem de çılgınlar gibi eğlenirlermiş. Şimdilerde de aynı gelenek devam ediyor.
Ama hippilerin değil, onlara benzemeye çalışan turistlerin uğrak noktası. Hala da bir çok yoga merkezi ve turistik tesisler ekim-mayıs döneminde hizmet veriyor.
Goa tarihi
Goa başlıbaşına Hindistan’da gördüğüm diğer yerlerden çok ama çok farklıydı. Tamam burada da inekler kutsal, yine Hintli kadınlar sarilerini giyiyor, tipler yine Hintlilere benziyor ama burası Katolik dininin çok yoğun olarak izlerini görebileceğiniz ve bir çok Katolik dinine inanan Hintli ile dolu.
1500’lü yıllarda buraya gelen Portekizliler, 1961’e kadar buraları sömürmüşler. E haliyle artlarında da bir çok tarihi yapı, hatta dinlerini bırakmışlar.

Palolem Beach-Dünyada Çok Fazla Ülkede Bu Manzaraya Şahit Olamazsınız
Hatta Goa, Portekiz İmparatorluğu’nun başşehri olarak bilinen bir yermiş. O zamanlar Lizbon neyse, Goa da oymuş. Ama zamanla Hollanda, denizdeki üstünlüğü ele geçirdikçe, Portekiz eski gücünü kaybetmiş ve haliyle Goa eski ihtişamlı döneminden uzak kalmaya başlamış.
Yalnız farkettiniz mi ; Portekiz-Hollanda gibi ülkelerden bahsediyoruz. Nereye gidersem gideyim, bütün dünyanın canını okumuş bu Avrupalılar. Şimdi insan haklarından söz ediyorlar ya hani ?

Anjuna Sahilleri. Yoğun sezonda bu kadar kalabalık oluyormuş.
Hala hiç bir şey değişmedi. Hala sömürüyorlar. Artık 21.y.y sömürgeciliği yapıyorlar. Mesela İsviçre, dünyada hiç elmas üretmeyip, dünyanın en büyük ticaretini yapan ülkedir. Nereden ? Afrikadaki gariban insanların elleri ile kazdıkları madenlerden. Neyse çok uzatmayayım. Yoksa bu hususta kanayan yaram büyük…
Dünyanın düzeni böyledir. Heryerde böyledir. İşte özellikle daha da uzaklara gittikçe, insanın bakış açısı, vizyonu tamamen değişiyor. Çok daha farklı açıdan yargılamayı öğreniyorsun. Bu siteyi kurarken, ne biliyorsam anlatacağım demiştim.
O yüzden özellikle genç kardeşlerime sesleniyorum. Gezmek için gezmeyin. Öğrenmek, kendinizi geliştirmek için gezin. Bunu bir bayrak yarışı olarak düşünün.

Palolem Goa
Zaten bu işlerde ne kadar geri kaldığımızı televizyonlardaki belgesel sayımızın yetersizliğinden, internetteki kaynak eksikliğimizden anlayabilirsiniz ! Böyle ülkelere geldikçe de, en önemli öğreneceğiniz kelime ne olacak biliyor musunuz ?
“Refah !” O yüzden her daim önceliğiniz insanlığın refahını arttırmak olsun. Din-dil-millet ayırmayın. İnsanları sırf insan olduğu için sevin. Eğer bu duygulara sahipseniz, Goa ve hatta Hindistan, senin için çok güzel bir rota olacaktır.
3. Goa’ya nasıl gidilir ?
Goa’ya nasıl ulaşılır ? Önce şunu bilin ; Goa’da her plaj ismi, aslında o köyün adını alıyor. Yani Goa ile ilgili sayacağım bir çok plaja, aslında bu köylerde konaklayarak ya da sahillerdeki otel-bungalov tarzı yerlerde kalarak ulaşabileceksiniz.
Bu köylere veya sahillere de, ister taksi ister tutktuk ister kiralayacağınız bir motorla gidebilirsiniz. Haydi başlayalım. Goa’da nasıl gezeceğiz !

Uçmak Güzeldir…
Havalimanı ; Biz Mumbai’den uçakla Goa’ya geldik. Dabolim havalimanını kullandık. Kapı önünde yine pre-paid ödemeli taksilerden kiraladık ve yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıktaki Palolem beach’e gittik.
Taksiye de 1,000 Rupi ödedik. Eğer taksi kiralamasaydık; otobüslerle de Palolem Beach’e gidebilirdik.
Önce otobüsle Vasco’ya gidecek, sonrasında ise bir başka otobüsle Madgaon’a ulaşacaktık. Madgaon’dan da bir otobüs daha değiştirip Palolem’e gelebilirdik. Ama bu kadar uğraşmak yerine, direk taksi kullanalım dedik.
Otobüsle Palolem’e gelecek olsaydık muhtemelen ödediğimiz rakamın yarısını ödeyecektik. Ama gün ölmesin diye, biraz acele etmek amacıyla taksi daha mantıklı geldi.
Yurtdışında nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi arama motorlarını kullandığımı “En İyi Uçak Bileti Arama Motorları” yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Tren ; Buraya Mumbai-Kerala-Delhi gibi şehirlerden gelebilirsin. İneceğin durak Madgaon tren istasyonu olacak. Burası Goa’nın güneyinde yer alıyor. Palolem’e 40 km, Panjim’e 50 Km. Madgaon’dan ise otobüsle Palolem’e ulaşabilirsin.
Eğer Kuzey Goa’da ineceksen Thivim istayonunu kullanıyor olacaksın. İndikten sonra Mapusa kasabasına gidecek, orada otobüsle dilediğin yere gidebiliyor olacaksın.
Otobüs ; Panaji terminalini kullanacaksınız. Oradan Mapusa’ya gidecek, sonrasında ise Arambol veya Anjuna’ya otobüsle geçeceksiniz. Eğer Palolem’e gelecek olursan da, dediğim gibi Madgaon’a gelecek, diğer otobüsle Palolem’e geçeceksin.
Zaten bölge halkı turistlere alışık olduğu için, tabiri caizse sen leb demeden onlar leblebiyi anlıyorlar. Hindistan’da turistlere en iyi davranan bölge olarak biliniyor ki ben de % 100 katılıyorum.

Hindistan’da Otobüsler
Şehiriçi ; dediğim gibi şehir içi otobüslerin hepsini kullanabiliyorsunuz. Ama benim sana en büyük tavsiyem, eğer ehliyetin varsa mutlaka ama mutlaka motor kiralaman yönünde. Böyle sahil kasabalarının olduğu tatil beldelerinde motorla gezmekten gerisi koca bir yalandır.
Ayrıca, motor kiralarsan hem dilediğin köyü ziyaret edebilir, hem de yorulduğun zaman sağa çekip, sapsarı kumlar üzerinden oturur, büyüleyici gün batımına şahit olabilirsin.
Biz motor kiralamadık. İlk defa Asya ülkesine gittiğimiz için biraz çekingen davrandık. Çünkü ikimizin de motor ehliyeti yoktu. Tedirginlik diyelim. Ama sonradan gerek Tayland gerek Filipinler’de motorsuz gezmedik.
Asya ülkelerinin bir çoğundan motor vücudun bir uzvu kadar değerlidir. O yüzden ehliyetiniz olmasa da, kaskınızı taktığınız müddetçe hiç bir sıkıntı yaşamazsınız. Günlük motor kiraları da 300-500 Rupi arasında değişir.

Hindistan’da motorlarla ulaşımı sağlamak çok yaygın
Biz motor kiralamadık. İlk defa Asya ülkesine gittiğimiz için biraz çekingen davrandık. Çünkü ikimizin de motor ehliyeti yoktu. Tedirginlik diyelim. Ama sonradan gerek Tayland gerek Filipinler’de motorsuz gezmedik.
Asya ülkelerinin bir çoğundan motor vücudun bir uzvu kadar değerlidir. O yüzden ehliyetiniz olmasa da, kaskınızı taktığınız müddetçe hiç bir sıkıntı yaşamazsınız. Günlük motor kiraları da 300-500 Rupi arasında değişir.
4. Goa’da nerede yemek yenir – içilir ?
Goa’da ne yenir ? Hindistan’da aç kalmadığımız tek yer Goa’idi. Offf o balıklar keşke yine olsa da doyana kadar yesem ! Sadece deniz ürünleri mi ? Hindistan cevizi, envai çeşit tropik meyve, karidesler, kalamarlar ve mis gibi renkli renkli balıkların hepsinden tadılabiliyor, 500-600 Rupi rahatça yetiyor.

Palolem Beach-Yemekler Enfes. Direk Sahildeki Restoran. Zaten tek.
Yani 8-10 dolar gibi bir şey. Bu rakam aslında çok bile. Goa’da “Bebinca” adında tatlılardan yiyebilirsiniz. Bir de kajuya benzeyen “Cashew Nuts” da tüketebilirsiniz. Bu saydıklarım sadece Palolem için değil, tüm Goa eyaleti için geçerli. Arambol veya Anjuna’ya da gitseniz, Goa eyaletinde saydığım bu yemeklerden bolca tadabilirsiniz.

Goa- Her Daim Tercimiz Balık
Goa’da bir de meşhur bir şefin restoranı var. Adı Chef Soumyen’s Kitchen. Biz gidememiş, fırsatımız olmamıştı ama senin vaktin olursa mutlaka git. Onlarca ödülü boşa almamış bir yer. Hindistan şartlarında pahalı ama sana bir öğün yemek 20 dolara falan mal olur.
Eğer para konusunda sıkıntın yoksa muhakkak uğra. Burayı çok kişi tavsiye etmişti. Aynı zamanda bir çok İtalyan ve Fransız restoranı da bölgede bulunuyor. Zaten Hint yemeklerinden bahsetmiyorum bile. Hindistan’da yeme içme kültürüne dair yazıma bakabilirsiniz.
5. Goa’da Konaklama
Goa’da nerede kalınır ? Öncelikle Goa’yı 2 bölge olarak düşünmekte fayda var. Kuzey Goa eğlencenin merkezi, Güney Goa ise sakinlik ve huzurun. O yüzden beklentilerinize göre karar verirsiniz. Biz deniz-kum-güneş ve sakinlik arayanlardandık. Yaşlandık biz yaşladık ! Yok ya o yüzden değil.

Goa Sahillerinde Islanmak Güzeldir-Yaz Aylarında Muson Aniden Bastırır
Yaz aylarında gelmiştik biz. O yüzden parti, eğlence yoktu. Gidemedik. Çamur atıyorum yaşlandık falan diye. Sen bakma bana. Denk gelirsen ne yap ne et bu çılgın partilere katıl. Çok güzeldir. Bir çok arkadaşım gitti. Pişman olmazsın. Let the sunshine !!!
Eğer kuzeyde konaklayacaksan ; Çılgın partiler Anjuna, Baga ve Calangute plajlarında yapılıyor. O yüzden buralara yakın yerde konaklayabilirsin. Ama tercihiniz mutlaka Anjuna olsun.
Çünkü diğer 2 plaja göre daha temiz bir bölge. Festival demişken, buraların olayı Aralık ayı sonu. Haberiniz ola. Günlük konaklama fiyatları da genellikle 400-500 Rupi civarında. Kuzey Goa’da bulunan otelleri görmek için tıklayınız.

Goa Palolem-Bunlar hep mutluluktan
Güneyde ise ki biz Palolem beach bölgesinde konakladık, sakinlik ve huzurun adresi. Ayrıca Agonda plajı da oldukça güzel sahili olan diğer bölge. Ayrıca Güney Goa, kuzeyine göre çok daha ucuz. Kişibaşı 300-500 Rupi’ye konaklayabilirsiniz. Güney Goa otelleri için tıklayınız.
Yurtdışında nasıl ekonomik konakladığımı, ucuza otel-hostel ve ev kiraladığımı, “Ekonomik otel arama motorları” yazımda satır satır anlattım. Mutlaka bir göz gezdirmenizi tavsiye ederim.
6. Goa’da Eğlence – Alışveriş – Gece Hayatı
Goa’da nerede eğlenilir, alışveriş yapılır, gece hayatı yaşanır ? Bilinmesi gereken en mühim husus, Goa’dan ne bekliyorsun ? Eğer “Eğlencesiz asla yapamıyorum !” diyorsan, adresin Kuzey Goa olsun. Dediğim gibi Anjuna tarafları güzel. Ancak özellikle Aralık ayında fiyatlar % 30 daha pahalı oluyormuş.

Goa Sahilleri-Burası bir balıkçı kasabası
Alışveriş için de, zaten nereye gidersen git, küçük küçük butik dükkanlar görüyor olacaksın. El işleri, takılar, rengarenk kıyafetler bu küçük butiklerde satılıyor. Ancak unutmadan, her daim pazarlık yapın.
Her zaman söylediğim gibi, Hindistan’da alışveriş yaparken 10 Rupi ederindeki bir ürünü, 100 Rupi’den satmaya çalışırlar. Özellikle turistleri “zengin” olarak algıladıkları için, ellerinden geleni yapıyorlar.
Bununla birlikte, Kasım-Nisan döneminde bölgede bulunan dalış merkezlerinde dalış yapabilirsin. Hatta sadece sabah henüz güneş doğmadan önce organize edilen yunus gözlem turuna katılabilirsin.
Bak bu enteresan bir deneyim olabilirdi. Biz uyanamamıştık. O yüzden iptal etmek zorunda kaldık. Eğer kumara düşkünsen, Goa’da 6 tane kumarhane bulunuyor. Belki gitmek istersin diye yazayım dedim
7. Goa’da gezilecek yerler nereler ?
Goa’da nereler gezilir ? Şimdi. Öncelikle bu adamların çok güzel “Goa Turizm” siteleri var. Bu her daim bir kenarda dursun. İngilizcen yeterliyse, çok ama çok işine yarayacak. Görmek için tıklayınız. Gezilecek yerlere gelince:
Bu eyalatte 30’dan fazla plaj bulunuyor ki irili ufaklı olanları saymıyorum bile. Atlarsın araca. Açarsın camları. Alırsın rüzgarı ardına. Tarifi mümkün olamayan güzellikleri yaşarsın. Akşamüzeri palmiye ağaçlarının altında oturup, rengarenk ışıklar saçan günbatımının keyfini sürersin.

Goa-Hindistan (Evet çok pis. Ama böyle yerler de göreceksin.)
Böyle yerlere ne zaman gitsem, insan bir anlık bile olsa hiç uyanmak istemediği rüyanın içinde buluyor kendini. Hani bazen uyanmakla uyanmamak arasında kalırsın da, pazar sabahı keyfini uzattıkça uzatırsın ya ! Goa böyle bir yer işte.
Öyle güzelliker yaşattı ki bana, ne gözlerimi açasım geliyordu ne de uyanmak istiyordum. Bırak uyanmayı, yataktan çıkmak dahi istemiyordum. Öyle güzel, öyle huzurlu, öyle dinlendiriciydi. Hindistan’ın en güzel duraklarından. Goa…

Goa Gezilecek Yerlerin Haritası
Goa aslında 3 ana bölgeye ayrılıyor : Goa Velha (Old Goa), Panjim (New Goa ) ve Margao (Madgaon) bölgeleri Goa’yı oluşturan bölgeler. Goa’yı yaşayıp, huzura erip, iliklerine kadar hissetmek istiyorsan, ne yap ne et motor kirala.
Günlük fiyatları 300-500 Rupi idi. O da en pahalısı. Bizde ehliyet yoktu. Bazen adilik yapabiliyormuş polisler ve haraç istiyorlarmış. O yüzden riske etmek istemedik. Ama senin fırsatın olursa % 100 bunu deneyimi yaşa derim.
Gezilecek yerleri anlatmadan önce, biraz ön bilgi olsun diye Goa’da bulunan bölgelere değinmek istiyorum. Up uzun sahil şeridi olduğu için, belki benim görmediğim yerlere sen gidersin veya Palolem’e gitmek yerine, şimdi sayacağım yerleri tercih edersin diye anlatmak istiyorum.
Zaten az olan Türkçe kaynak sayısı bizim de en zorlandığımız nokta olduğu için, senin de aynı meşgaleyle uğraşmanı istemiyorum.

Goa’da Gezilecek Yerler-İzlediğimiz Rota
Arambol Beach : En kuzeyden başlıyorum. Sırasıyla bölge bölge anlatacağım. Hippilerin merkezi. Diyorum ya “Let the sunshine !” diye. Orası burası işte. Sabahlara kadar süren partiler, bitmek tükenmek bilmeyen müzikler, dans, eğlence.
İşte bunların hepsi bu sahillerde yaşanıyor. Özellikle aralık ayında iğne atsan yere düşmeyen bir kalabalık oluyorumuş. Ancak dediğim gibi bu dönemlerde biraz daha pahalı oluyormuş. Haberin olsun.

Arambol Sahilleri Eğlence Merkezi
Anjuna Beach : Burası da parti sahili. Hatta en ağır partilerin burada düzenlendiği söyleniyor. Kasım-mart dönemi en yoğun dönem olarak biliniyor.
Gezginlerin uğrak yeri olduğu için, konaklama masrafları bu dönemde yüksek. Ayrıca çarşamba günleri Flea Market yani halk pazarı ya da bit pazarı mutlaka görülmesi gereken yerlerdenmiş.
Calangute ve Baga : Anjuna’nın güneyinde bulunan bu bölge, şu meşhur hippilerin ilk uğrak durağıymış. Vakti zamanında özgürlük ortamında partiler, çılgınlıklar yaşarlar, hatta denize çıplak girer, sahilde çıplak gezerlermiş.
Sonradan ise bölge popülerleştikçe, insanlar daha sakin yerleri tercih etmeye başlamışlar ve Calangute ve Baga eski ihtişamını kaybetmiş. Artık yeni nesil Arambol, Anjuna ve Palolem beach gibi yerlere kaçmaya başlamış ki bizde onlardan birisiydik.

Baga Sahilleri
Panjim : Hükümet binaları ve alışveriş merkezleri hep bu bölgede bulunuyor. Aslında eyaletin merkezi. Akşamları günbatımı vaktinde açılan tekneler ile Hint okyanusuna açılabiliyorsunuz. Kişi başı 100-200 Rupi civarında.
Old Goa : 16. y.y’dan kalan Kilise ve katedrallerin olduğu küçük bir kasaba. Portekiz sömürgesi etkisi hakim ve bir zamanlar başkent olmuş bir yer.
Gelince ; Se Katedrali, Engizisyon Sarayı, Convent of St. Francis of Asisi Arkeoloji müzesi, Bom Jesus Basilica’sı görülmesi gereken yerleden. Zaten hemen hemen hepsi aynı bölgede. O yüzden bu bölgeye ulaştıktan sonra, hepsini yürüyerek gezebilirsiniz. Onları da aşağıda anlatıyor olacağım.

Old Goa
Palolem beach : Güney Goa daha sakin. Hele Palolem beach (Cennet plajı demek.) muhteşem. Öncesinde ise, vakit kalırsa kilometrelerce uzunluktaki Colva plajı da görülmelidir.
Ama Goa’nın gözbebeği, yarım ay şeklindeki Palolemdir. Altın sarısı kumu, yemyeşil palmiye ağaçları, rengarenk sarileri ile sahilde dolaşan Hintlileri, sabah akşam denize açılan balıkçıları ile huzurdan öldüğümüz bir yerdi.
En güzeli de, dokusunu kaybetmemiş olan bu sahilerde, betondan hiç bir şey yoktu. Sadece derme çatma kulübeden bozma ve bambu ağacından yapılan işletmeler vardı. İçerisinde ne tuvalet, ne de banyo bulunuyordu. Ama biz şanslıydık. Seçtiğimiz otelde herşey vardı ve sahile 2 dakika mesadeydi.

Palolem Sahilleri-Goa
1.Gün rotamız
Palolem Beach : Taksiyle meşakatli geçen bir yolculuk sonrasında, sonunda Palolem’e ulaşıyoruz. Havalimanından Palolem’e gelirken 3 defa ineklerin yolumuzu kestiği enteresan köy yollarında, okula giden küçücük çocuklar, daracık yollar ve her zamanki o düzensizlik hakimdi.
Ama öyle güzel sahiller gördük ki, inan insan bir anlığına bile bu düzensizliği önemsemiyor. Zaten yemyeşil ormanları, palmiye ağaçlarının büyüleyici güzellikleri benim için yetmişti bile. Her şey çok güzel başladı. Tıpkı planlandığı gibi…

Sürekli Bizi Güldüren Hintli Abimiz. Taksicilerin Kralı
Akşamüzeri otele geldikten sonra, hemen 2 dakika uzaklığımızda bulunan sahile atıyoruz kendimizi. Gün batımını kaçırmaya niyetimiz yok ! Kırmızıdan turuncuya geçerken insanın ruhunu dinlendiren bu güzelliği görmek için binlerce kilometre yol kat etmeyi geçtim de, o an gözlerinin önünde uzunca zaman fotoğraflara bakıp, hayalini kurduğun yere gelince insan çok başka hissediyor be !
Nasıl anlatsam bilmiyorum. Sanki çok mühim bir şey başarmış gibi hisediyorsun. Önünde Hint Okyanusu, ardında sonu görünmeyen palmiye ağaçları, aylardan yaz…
Güneş tam batarken sahilde top oynayan Hintli çocuklarla da tanışıp, onlarla biraz muhabbet etmeden olmaz ! Bir ülkeye gelince, ilk yapman gereken şey, çocuklarla konuşmak olmalı.
Onlar, bir ülkenin gülen yüzleridir. Sanki 12 yaşında çocuklar gibi biz de, onlarla top koşturup, nefes ala ala bu güzel sahilin keyfini çıkardık. Yorulduk. Nefessiz kaldık. Ama çok eğlendik.
Hatta göresiniz diye de, çocuklarla çektiğim bir vidyoyu aşağıya ekledim. O zamanlar Galatasaray’ın maçı vardır Türkiye’de. Destek amaçlı çektiğim bu vidyo, Hindistan seyahatimin en unutulmaz anlarındandır. Sanırım hayatımda en çok güldüğüm, hissederek eğlendiğim nadir günlerdi. Bunlar hep mutluluktan!
İlk gün yol yorgunluğu ve maç oynamanın verdiği yorgunlukta sonra, akşam şöyle güzel bir yemek yiyelim diyoruz. Dalgaların sesi eşliğinde oturduğumuz restoranda, harika balıklar yedikten sonra, sahile uzanıp keyif çatıyoruz. Bir şeyi farkediyorum. Gökyüzünde bu kadar çok yıldız var mıydı ?
2.Gün rotamız
Güney Goa: Sabah erkenden uyanıyoruz. Bugün civardaki sahilleri keşfedeceğiz. Motor kiralamaya cesaret edemiyoruz. Diyorum ya ! O zamanlar ürkektik. Tedirginlik vardı.
O yüzden hiç riske etmiyor, küçük bir araç kiralıyoruz. Derme çatma, eskiden bozma bir araç. “Brother 2.000 Rupi” ile başlayan pazarlığımız sonunda 1.000 Rupi ile neticeleniyor. Ülke şartlarında çok para. Ama yapacak bir şey yok. Buralara kadar gelmişken, o sahiller keşfedilmeden olmaz.
Palolem’den ayrıldıktan sonra, yol boyunca gördüğüm güzellikleri nasıl anlatırım bilmiyorum. Dün, Kuzey Goa’da bulunan havalimanından Palolem’e gelirken gördüklerimiz, meğer daha başlangıçmış.
Asıl güzellikler Güney Goa’daymış. Derlerdi de inanmazdım. Kali Nehri’nden geçerek önce Mountain Beach, sonra da Nature Beach’e kadar olan bölgeyi gezerek gidiyoruz. Yol boyunca gördüğümüz sahiller, ağaçlar, doğa öylesine güzel ki !
Şöförümüz de muhteşem bir adam. Gerçi her daim yabancı müzikleri sonuna kadar açıp, bir türlü huzura erdirmiyor ama yine de sürekli bizi güldürüyor.
Hatta ormanın içerisinden geçerken elimizdeki kolayı almaya çalışan maymunlarla bile eğlenirken bizden daha çok gülüyor. Neden ? Çünkü burada insanlar, Hindistan’ın diğer bütün eyaletlerine göre çok daha mutlu !
Yaklaşık 6-7 saat gezdikten sonra, artık geri dönmeye karar veriyoruz. Buralara yolunuz düşerse, sahillerin isimlerine çok takılmayın. Zaten bütün yollar kıyılardan geçiyor ve dilediğiniz manzarada sağa çekip, doğanın keyfini sürebilirsiniz. O yüzden Palolem’den, Nature Beach’e kadar olan kısma kadar gelseniz yeter.
Eğer vaktiniz olursa, daha da güneye inebilirsiniz. Ama dediğim gibi, bu coğrafyada bütün sahiller muhteşem. Ayrıca gittiğiniz bir çok köyde de bolca kilise görüyor olacaksınız. Bir çok kilise, aynen aşağıda eklediğim fotoğraftaki gibi görünüyor oalcak. Goalılar dinlerine düşkün insanlar.

Goa’da Bulunan Kiliseler
Akşamüzeri yavaş yavaş gün dinlenmeye başlarken “Geri dönelim biraz daha Palolem’ın keyfini sürelim.” diyoruz. Dönerken gördüğümüz manzaralar insanın bir türlü bırakamayacağı cinsten. Yaşamak ne güzel, bambaşka dünyalar ne güzel, Asya ne güzel…
Palolem’e döndükten sonra bir kalabalık görüyoruz. Hayırdır diyerekten başlıyoruz koşturmaya. Sular 20-30 metre çekilmiş. Daha dün denizin olduğu bölgede, bu sefer yalın ayak yürüyoruz. Offffff. Neyse !
Derken kalabalığın ne iş yaptığını farkediyorum. Bizim ülkemizde yasak olan balıkçılık düzenini kullanıyorlar. Ağları 200-300 metre açıkta attıntan sonra, 2 taraftan çektikleri halatları kullanarak, ağları sürüyorlar ve bölgedeki bütün balıklar karış karış taranan alandan sürünerek, karaya çekiliyor. Özellikle gelişmemiş ülkelerde çok yaygın olan bu yöntem, en çokta balık yuvalarına zarar verdiği için bir çok ülke tarafından yasaklanıyor.
Balıkçılarla başlıyoruz muhabbete. 1 saatten fazla süren ağ çekme işleminden sonra, sonunda ağın torba kısmı olarak bilinen bölümü karaya ulaşıyor. 50 kilogram kadar kalamar ve biraz balık yakalıyorlar.
He bu arada, Hint Okyanusu’nun kalamarları, bizim kalamarlarımız kadar lezzetli değil. Sanırım sebebi denizdeki tuzdan dolayı. Buralar biraz göl gibi. Nerde bizim Fethiye’nin balıkları… Goalıların nasıl balık tuttuklarını görmeniz için, aşağıya vidyoyu da ekledim.
Gündüz iyice gezip,erkenden de uyandığımız için, bugün biraz yorulduk. Sahilde dolaşıp, biraz uzanalım diyoruz. Derken bir adam yaklaştı. Direk Türkçe şunu söyledi : “Beyler çakmak var mı ? “
Biz de alışkanlık ya, sanki her gün Hindistan’ın Goa eyalatinde, İstanbul’dan bilmem kaç kilometre uzaklarda her gün bizim oralardan birisine rastlıyormuşuz gibi “Yok abi.” dedik. O an jeton düştü. Başladık muhabbete ve Şahin abi ile tanıştık…
Şahin abi, dünya turuna çıkmış, eski bir beyaz yakalı çalışan. Gerçi dünya turundan sonra tekrar işe geri döndü ama o an anlatıyormuşum gibi olsun istedim. Basmış gitmiş Güney Amerika’ya.
Oradan Asya’ya sıçramış ve bir sonraki durağı da Hindistan’mış. Konuştukça konuştuk. Hatta akşam bizi yemeğe de davet etti ve İspanyol-İsrail ve biz Türklerden oluşan çok güzel bir ortamda yemek yedik. Dünya gerçekten çok ama çok küçük. İnsanın nerede, kimle tanışacağı hiç belli olmuyor doğrusu. Burdan Şahin abime de selam edeyim….

Goa’da Tanıştığımız Şahin Abi (Uzun Sakallı Olan ) ve diğer gezginler
3. Gün Rotamız
Kuzey Goa: Bugün Goa’da son günümüz ve Old Goa bölgesini gezmeyi planlıyoruz. Sonrasında da, havalimanına geçip, oradan bir sonraki durağımız Jaipur’a uçacağız. Old Goa bölgesine taksi ile ulaşıp, 16. y.y’dan kalan Kilise ve katedrallerin olduğu bu bölgeyi görmeyi planlıyoruz.
Dönerken bir burukluk içimizi kaplamıyor değil ! Buraların bu kadar güzel olacağını bilseydik, muhakkak çok daha uzun kalacak şekilde plan yapardık. Dediğim gibi, biz Kuzey Goa’yı gezemedik. Belki oraya da 3 gün ayırmak gerekirdi. Bir dahakine artık.

Old Goa Bölgesi
Old Goa’ya geldikten sonra, Portekiz sömürgesinin etkisi altında kalmış olan ve bir zamanlar da Goa’nın başkenti olan Old Goa’da ; Se Katedrali, Engizisyon Sarayı, Convent of St. Francis of Asisi Arkeoloji müzesi, Bom Jesus Basilica’sı görülmesi gereken yerlerden. Zaten hemen hemen hepsi aynı bölgede. O yüzden bu bölgeye ulaştıktan sonra, hepsini yürüyerek gezebilirsiniz.
3-4 saat Old Goa’da dolaştıktan sonra, artık yavaş yavaş havalimanına yol alma vakti gelmişti. İçimde bir burukluk, ardımda bıraktığım o güzel anıları sırtıma yüklemiş bir şekilde Jaipur’a gitmek üzere yollara düşmüştük.
O gözleri gülen çocuklar, her daim sıcak kanlı insanlar, tertemiz doğası ve büyüleyici sahilleri ile Goa, hayatım boyunca asla unutmayacağım yerlerden birisi olacaktı.
Hindistan’ın onca pisliğine rağmen, arandığı zaman sana kalbini açan güzellikleri sunan ender yerlerden birisi, bu rotamızda sonlanarak, hayatımızın en güzel yaşlarında, en güzel anılarla dönmemi sağlamıştı. Elveda Goa. Söz bir daha döneceğim sana…
8. Goa’da kaç gün kalmalı ?
İtiraf edeyim. “Deniz. Goa’da kaç gün kalmak gerekir ?” diye sorsan, sanırım “En az 1 hafta kalmalısın !” derdim. Bilmiyorum. Ben nedense Goa’yı çok ama çok sevdim. Belki de Fethiyeli olduğu içi deniz-kum-güneş söz konusu olunca, e bir de üzerine ucuz bir tatil destinasyonu olunca, böyle şehirlere gitmeyi çok seviyorum.

Goa-Hindistan
O yüzden dürüst olmak gerekirse, kalabildiğin kadar kalmanı öneririm. Biz 3 gün kalmıştık. Goa’dan ayrılması çok zor gelmişti. Eğer fırsatın olursa, hem Güney Goa’da hem de Kuzey Goa’da en az 3’er gün kal derim.
9. Goa’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler
Goa’da muhakkak yapılması gereken öyle çok şey var ki ! Hatta sadece Goa için “Mutlaka görülmesi gereken 10 sahil.” yazısı bile hazırlayabilirim. Ama yine de, elimden geldiğince Goa’ya gelmişken görülmesi gereken ve deneyimlenmesi gerekenleri kendimce sıralayayım.

Goa-Hindistan (Bunlar hep mutluluktan )
- Palolem Beach’de konaklamadan
- Motor kiralayıp baştan sonra tüm Goa’yı gezmeden
- Motor kiralayamazsan, araç kiralayıp bütün sahilleri boydan boya görmeden
- Sezon zamanı gidersen Kuzey Goa sahillerinde partilerde eğlenmeden
- Yazın gidersen, yaz yağmurunda ıslanmadan
- Goa halkı ile kaynaşıp, onlarla muhabbet etmeden
- Bölgede tutulan deniz mahsullerini tatmadan (Özellikle ızgaralar harika)
- Old Goa bölgesini ziyaret edip, Goalıların gündelik yaşamlarını görmeden
- Sahillerde günbatımı keyfini sürmeden
- Hint yemeklerini tatmadan
- Sahilde çocuklarla top oynamadan
- Gelmişken en az 3 gün kalmadan
sakın dönme. Hindistan’da en çok sevdiğim yerlerin başında gelen Goa, fırsatım olsa bir kez daha gideceğim yerlerden birisidir. O köy yollarının üzerinden sarkan yemyeşil palmiye ağaçlarının altında yürüyerek, Goalılarlar ile muhabbet ettiğim, Hintli çocuklar ile sahillerinde top koşturduğum, akşam biramı alıp şöyle saatlerce günbatımı keyfi sürdüğüm muhteşem bir yerdi Goa.
Yolun Hindistan’a düşerse, muhakkak “Git.” Dünya tam anlamıyla keşfetmeden, eğer yolun Hindistan’a hele ki Mumbai’ye düşerse, mutlaka Goa’ya da uğra derim.
10. Goa’ya ne zaman gitmeli ?
Goa’ya ne zaman gidilir ? Kasım-Mart ayları Goa’ya gelmek için en ideal dönem olarak biliniyor. “Hava hem güzeldir hem de deniz severler için daha uygundur” diyor her daim yüzü gülen Goalılar. En uygun dönem ise, yeni yıl zamanı olan Aralık sonu.

Goa’ya gitmek için özellikle Kasım-Mart arası en iyi dönem
Özellikle parti düşkünlerinin koşarak geldiği Goa, bu dönemde dünyanın dört bir yanından gelen gezme sevdalılarını ağırlıyor. Olur da siz de bizim gibi yaz aylarında buraya gelirseniz, 2 avantajınız olur : İlki fiyatlar ki diğer dönemlere göre çok daha ucuz. Diğeri ise yaz yağmurunda ıslanmanın keyfini sürebilirsiniz…
11. Goa’da benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- 3 gün kaldığımız için Kuzey Goa bölgsinde bulunan Anjuna-Calangute ve Candolim sahilerini karış karış gezemedim
- Motor kiralayıp köyleri tek tek ziyaret edemedim

Sadhular – Hindistan
- Yoga dersleri alamadım. Goa, Hindistan’da yoga eğitimi almak için en ideal yerlerden birisi olarak biliniyor.
- Yunusları görmek için tekne ile Hint okyanusuna açılamadım. Sezonu değildi.
- Parti-eğlence yaşayamadım. Dediğim gibi biz huzur peşindeydik.
12. Goa Seyahati uyarılarım
- Yaz aylarında giderseniz muson yağmuru aniden bastırabilir
- Motor kiralarsanız, ehliyetinizin olmasına dikkat edin. Polisler çakallık yapabiliyorlar.
- Yerel restoranlardan asla görüntülerinden dolayı çekinmeyin. Enfes lezzetlidir.
- Satıcılar 10 Rupi değerindeki ürünleri 40-50 Rupi’ye satmaya çalışırlar.
- Yoğun sezonlarda taksiler pahalı oluyor. Fırsat olursa ve kullanmayı biliyorsanız muhakkak motor kiralayın.
- Bir yerden başka bir yere gitmek saatler sürebilir. Haritaya aldanmayın. Yollar fena.

Goa-Hindistan (En Mutlu Olduğum Anlardan )
İnsan, bazen gittiği şehirlerden hiç dönmek istemiyor. Kendini buluyor. Huzura eriyor. “Dünyanın güzel olduğunu derlerdi de, bu kadar güzel olacağı aklımın ucundan bile geçmezdi !” cümlesini kurdurtuyor o büyüleyici topraklar.
Hindistan İle İlgili Onlarca Yazı Yazdım. Bunlar :
1. Mumbai gezi rehberi
2. Tac Mahal Agra gezi rehberi
3. Hindistan gezi rehberi
4. Hindistan’da gezilecek yerler
5. Jaipur gezi rehberi
İşte Goa, benim de gördüğüm en güzel yerlerden birisi oldu. Doğası, sahilleri, ormanları, insanları ile nedense, Hindistan’da ayılıp bayıldığım bir eyaletti. Goa’dan dönmesi çok ama çok zordu. Ama söz verdim kendime. Bir gün bir daha Goa’ya gideceğim diye. Bir sonraki durak. Hindistan’ın saraylar şehri. Jaipur. Jaipur Gezi Rehberi ile devam edebilirsiniz.
Cok guzel yazdiniz Deniz bey.
Hindistan hakkikatan pis, igrenc bir yerdir, ama neden ise, ayrilamiyoruz burdan.
Kuzey Goa’da yasiyorum, bu taraf gercekten turistlere daha acik. Huzurluk konusu ise, o kadar deli, partilere dolu bir yer degildir. Parti bolgesi genelde sadece Calangute tarafinda oluyor. Yani asil bakarsaniz, kuzey Goa’ya tatile gelmek cok daha iyidir. Hem kalabalik yerlerden huzur yerlere kacis var (Vagator, Beach Street), hem etrafta daha cok gezilecek, gorebilecek yerleri da var.
Yollariniz acik olsun 🙂
Hindistan güzeldir. Goa’da gezilecek yerler ve doğa efsanedir 🙂
Merhaba,
2 Mart 4 Mart arası iki gece Goa’ya gelmek gibi bir planımız var, ama okuduklarımızdan olayı pek emin olamıyoruz. Deniz Bey’n yazdıklarından dolayı içimiz biraz rahatladı aslında… Kış ortasında güneşli bir yaz tatili yapma düşüncemiz var. Vasco Da Gama’da çok güzel görünen bir guesthouse bulduk. Ama sanki masmavi bir deniz beklemiyor bizi goa’da doğru mudur? Orada yaşadığınız için bizi biraz aydınlatabilir misiniz?
Kesinlikle, Goa’da mavi bir deniz beklemeyin
Teşekkürler…..
Gercektek ayagina kalemine kuvvet….bizler de yaziyi okurken gitmis kadar olduk.Ben de sehrin kokusunun kotu oldugunu duymusdum.Bence cocuklukdan hep hind dizlilerini izledigimizden kopamamiyoruz
Deniz Bey selamlar, Mumbai-Goa-Jaipur-Agra(gün sıkıntısı olmazsa)-Varanasi rotasını izleyerek 15 günlük bir Hindistan seyahatine çıkacağım ancak şu an için sadece THY gidiş ve dönüş biletlerini almış durumdayım, Goa’dan -Jaipur’a olan uçuşların tamamının Mumbai aktarmalı olduğunu gördüm (skyscanner-Jet Airways), tren ise uzun sürüyor anladığım kadarıyla (tren yolculuğu yapacağım ancak zaman kaybı olmaması adına daha kısa mesafede düşünüyorum), siz ne şekilde geçmiştiniz Goa’dan Jaipur’a ? Bilgi verirseniz sevinirim.
Teşekkürler.
Selam. Biz hep uçak kullanmıştık
Aşık oldum bu yere. Bir motorla baştan aşağı gezmek isterdim 🙂
Goa güzeldir
Vasco Da Gama iyi midir konaklama için?
Emin olamadım. Ben, daha çok 2 bölge odaklı bir tatil yapmıştım
MERHABAAA… BIZ HINDISTANA IKI KERE GITTIK KERELA VE GOA YA… 2018 KASIM ARALIKTA TEKRAR DUSUNUYORUZ…. BERABER GITMEK ISTEYEN OLURSA HABERLESEBILIRIZ…
lütfen beni de alın
Selam bende gitmek istiyorum. Çok merak ediyorum Hindistan’ı
15-20 Günlük bir Hindistan gezisi benim de hayalimde. Bende birlikte seyahat edecek arkadşlar arıyorum.
Merhaba kuzey goa da balık nerede yiyebiliriz ve hangi balıkları yiyebiliriz
eylül sonu hava durumu nasıl oluyor yağmur var mı?
O dönem de GOA için muson dönemi yani yağışlı dönem diye biliyorum
Şu anda Mumbai’den hareket eden yataklı trenin içinde, Goa’ya giderken pencereden dışarıdaki yıldızları izlerken okuyorum sizi. Hindistan öylesine büyüleyici bir dünya ki (ülke demek az kalır!) mutlaka herkesin gelmesini tavsiye ediyorum. Yazılarınız ise çok yardımcı oluyor, emeğinize sağlık..