Olimpos Tatili Yapmak İçin 10 Efsane Neden!
Antalya Olimpos, Antalya’da gezilecek yerler arasında en en en favorilerimden. Özellikle bir Suluada denen yer var ki, aşağıda fotoğraflarda ve videolarda görünce “Harbi Deniz. Ne güzelmiş oralar yahu!” şaşkınlığınızı şimdiden duyar gibiyim. Ayrıca, Olimpos Antik Kenti‘nde tarih, binlerce yıldır sönmeden yanan Yanartaş, Olimpos’ta yapılacak aktivitelerden olan : Kaya tırmanışı, scuba diving, kano gezisi gibi daha onca şey, sanırım Olympos Tatili yapmanız için yeter de artar bile.
Merak etmeyin. Sadece Olympos hakkında değil; komşuları olan Adrasan ve Çıralı bölgelerine dair de gezi önerilerimi aşağıda bulabilirsiniz. Uzun lafın kısası, Antalya Olimpos’a gelmek için neden çok anlayacağınız. Hadi Olimpos Gezi Rehberimiz başlasın.
Olimpos Nerede, Olimpos’a Nasıl Gidilir?
Hemen hızlıca bu sorunuzu cevaplayayım. Olimpos, Antalya Hava Limanı’ndan 119 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Eğer hava limanından araba kiralayıp Olimpos’a gelirseniz, ortalama 1 buçuk saatte Olimpos’a ulaşırsınız.
Eğer taksi v.s. ile gelmek isterseniz, 100-200 TL arasında rakam talep ediyorlar. Uçak bileti almadan önce şu yazımı sonuna kadar okuyun.
Eğer toplu taşıma ile Olimpos’a gelmek isterseniz; önce Antalya Otogarı’na gidip, oradan Kumluca yönüne giden otobüs-dolmuşlara binmeniz gerekir.
Daha sonra ise, Çıralı kavşağında inip, kavşaktan Çıralı veya Olimpos yönüne giden dolmuşlara bineceksiniz.
Bana sorarsanız, en en en güzeli, şahsi aracınız ile Olimpos’a gitmek. Özellikle Fethiye’den Olimpos’a kadar olan kısmı araba ile gezin derim.
Hatta hemen şu linkten araç kiralama fiyatlarına bakabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirden araç kiralayıp, Fethiye’den Akdeniz sahil şeridini geçerek Olimpos’a gelmek harika bir rota seçeneği.
Eğer rota hakkında daha detaylı bilgi isterseniz, sizi Olimpos Nerede, Nasıl Gidilir? Harita yazıma davet ediyorum.
Onlarca sakin plajı, binlerce tarifsiz güzel manzarayı görünce ne demek istediğimi anlayacaksınız. Hatta gitmeden, Fethiye Gezilecek Yerler linkinden de tüm yazılarıma göz atın. Orada da rota ile ilgili güzel noktalar bulunuyor.
Antalya Olimpos’a Gitmek İçin 10 Güzel Neden
Olimpos’un ismini çokça duymuşuzdur etraftan. Sevenler tekrar tekrar gitmek ister. Gerçi bir çoğumuz başka bir ülkede sanırız bu güzel Akdeniz bölgesini. Ama baştan hemen belirteyim: Macera ve kamp kafasındaysanız, Olimpos tam size göre.
Olimpos’a geleceksen parmak arası terliğinle, rahat edeceğin kıyafetlerle ve sırt çantanla geleceksin. Topuklu ayakkabı ya da gece kıyafeti kaldıracak bir yer değil burası. Tam bizlik yani. Backpackerlık, doğal, samimi ve içten bir yer.
Şehrin karmaşıklığından kaçıp sadeliğin tam ortasına atmak isteriz ya kendimizi, işte Olympos Antalya tam olarak sadeliğin ve doğallığın adresi.
Bu hayran olunası doğa, birinci dereceden SİT alanı arkadaşlar. Yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzre; denizin kenarında hiç bir işletme yok.
Bu yüzden, hangi pansiyonda kalırsanız kalın, plaja yürüyerek ulaşıyorsunuz. Siz sormadan ben konaklama konusunda en büyük önerimi vermiş olayım.
Antalya Olimpos’u daha iyi tanımanız için sizlere vlog hazırladım. Yazıyı okumadan önce mutlaka aşağıdaki videoda izleyin. Hatta Youtube kanalıma ücretsiz abone olun. Tüm deneyimlerimi orada da paylaşıyorum.
Burada, deniz ile kalacağınız tesisler arasında geçmişe tanıklık edebileceğiniz muhteşem bir antik kent var. Onu da aşağıda anlatacağım merak etmeyin.
Bende Olimpos’un yeri neden başka biliyor musun ? Ülkemizde böyle korunan, kollanan yerlerin hala var olması ve doğanın hala özenle korunmaya çalışılması beni mutlu ediyor. İnsan gidip görüp tanık olunca daha bir sahipleniyor, daha bir seviyor yaşadığı toprakları…
Neyse. Anlatacak şey çok. Lafı uzatmadan Olimpos’a gelmeniz için tüm muhteşem nedenleri sıralamaya başlamak istiyorum. Hadi bakalım, alın çayınızı kahvenizi. Çok keyifli sebeplerim var !
1. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil 250 TL’ye konaklayın
Olimpos’a gitmeden önce bir kaç yerde duydum bu fiyatları. “Abartıyorlardır ya da rezil tesislerdir.” deyip, dikkate almamıştım. Sonra Olimpos’a bir gittim. Gayet güzel tesislerde kalıp; üstüne sabah ve akşam yemeği de yedim. Valla 250 TL’ye bunları yaptım. Instagram hesabım Birhayalinpeşinde’de bir çok kez paylaştım. Binlerce mesaj aldım.
Valla ben de bu kadarını beklemiyordum açıkçası. Dünyanın neredeyse en ucuz yeri yanıbaşımızdaymış da haberimiz yokmuş meğer.
O kadar ülke gezdim dolaştım ama hem güzel ağırlanabildiğim hem yemekleri keyifle yiyebildiğim hem de huzurla dinlenebildiğim bu kadar uygun fiyatlı bir yer olmamıştı. Bunu tüm samimiyetimle, gözüm kapalı söylüyorum. Hatta detayları aşağıda anlatıcam ama önce :
Olimpos’da tüm işletmelerin düzeni aynıdır. Abartı olmaz, her yer salaş ve sadedir. Olimpos, ağaç evleri ve bungalovlarıyla ön plana çıkar.
Yani lüks otel ya da restoran tercih ediyorsanız, Olimpos’da aradığınızı bulamazsınız. Burada lüks restoran bile yok. Tüm yeme içme alanları ya pansiyonların içinde ya da hemen yanıbaşındaki butik dükkanlarda.
Sıra geldi bu deneyimlerimi nerede yaşadığımı anlatmaya:
Ben, Olimpos’da Alaturka Pansiyon’da kalmıştım ve öyle güzel ağırlandım ki hiç geri dönmek istemedim. Derenin kenarına kurulmuş çardakların içinde hafif rüzgar ile bir kaç saat uyumak, şehirde uyuduğum 2 güne bedeldi.
Bir de üzerine Duygu ve Mehmet çiftinin müşterilerine karşı samimi yaklaşımları var tabii. Her yerde bu sıcaklığı bulamazsınız.
Duygu ve Mehmet, Alaturka Pansiyon’u işleten çift. Aynı zamanda kendileri de orada yaşıyor. Evleri orası olduğu için güzel enerjilerini tüm alanda hissediyorsunuz.
Hem pozitifler hem güler yüzlüler hem de müşterilerin memnuniyeti için büyük bir emek sarf ediyorlar. Ve bunca güzel şeye rağmen konaklama fiyatları da 200-300 TL.
Olimpos Alaturka Pansiyon konaklama fiyatları:
- Kahvaltı ve akşam yemeği dahil: 200-300 TL
- Temmuz ve Ağustos aylarında: 250-300 TL, TV’li odalar 300 TL
- Bayramda kişi başı fiyatı: 350 TL
- TV’li geniş oda isterseniz: 330 TL
- Birhayalinpeşinde selamını götürürseniz de yardımcı olacaklardır.
- Instagram’dan ulaşabilirsiniz: Olympos Alaturka
Bu tesisin, toplam 40 odası var, 2-3 ve 4 kişi olarak değişiyor. Odaların hepsi çok güzel. Hatta Olimpos standartlarına göre 2 tık üstte diyebilirim. Olimpos sahile 15 dakika yürüme mesafesinde.
Karmaşadan uzak durmak isterseniz de, kuş sesleri arasında hamak keyfi yapın, çardakta gözlerinizi kapatıp ılık rüzgar ile dinlenin, etrafta dolanan şirin kedileri sevin, akşamları yakılan ateşin etrafında da biranızı yudumlayın. İnanın hepsi insanı yeniliyor.
Ayrıca Alaturka Pansiyon’un yemekleri de şahane. Düşünün o fiyata hem çok huzurlu bir yerde konaklıyor hem de anne yemekleri yiyorsunuz.
Mutfakta kullandıkları her şey organik. Zeytini bile kendileri yapıyorlar. Peyniri köylü teyzelerden alıyorlar. Kahvaltıda çeşit çeşit börek, kurabiye oluyor. Akşam yemeklerinde lezzetli tatlılar çıkıyor.
Alaturka Pansiyon ile iletişim için : Telefon +90 242 892 11 82 / +90 536 368 80 20
Eğer burada konaklamıyorsanız bile, dışarıdan gelip bir şeyler yiyip içebilirsiniz. Fiyatlar makul, yemekler de oldukça lezzetli.
Mesela köfte ekmek yerseniz 25-30 TL, balık tercih ederseniz 30-40 TL, tost isterseniz de fiyatları 10-15 TL’den başlıyor.
Olimpos’daki pansiyonların hepsi salaş, menüleri belli ve fiyatları da uygun. İstediğiniz yerde istediğiniz menüyü seçip yiyebilirsiniz.
Olimpos’da önereceğim diğer pansiyonlar:
- Çamlık Pansiyon: Burası Alaturka Pansiyon’un hemen karşısında. İşletmecisi Fuat kardeşimiz gelenlere çok ilgili. Birhayalinpeşinde selamını söyleyenlere de ayrıca yardımcı oluyormuş diye duydum, bilginize.
- Deep Green: Bahçesinde çalan güzel müzikleri ve birbirinden bağımsız ahşap evleriyle huzurlu bir ortamı var. Fiyatlar kişi başı 280 TL’den başlayıp 300 TL’ye kadar değişiyor.
- Zeytin Pansiyon: Olimpos’un sahile en yakın pansiyonlarından olan Zeytin’de de fiyatlar 240 TL’den 300 TL’ye kadar değişiklik gösteriyor.
- Tatilya Pansiyon: Şirin ve huzurlu bir diğer alternatif de Tatilya. Sabahları mis gibi portakal kokusuna uyanıp tüm yılın stresini üzerinizden atabilirsiniz.
- Kadirin Ağaç Evleri: Olimpos’a ilk ağaç evleri kuran yer burası. Dünya çapında da ün salmış üstelik. İçerisinde eğlence mekanı Hangar Bar da var. 12’ye kadar burada eğlenirsiniz. 12’den sonra da yine aynı yerde bulunan Öküz Bar’a geçersiniz. Orada da eğlence kaldığı yerden devam eder.
- Saban: Şirin yapısı ve huzur dolu tatil ortamı ile Saban Ağaç Evleri’ni de tercih edebilirsiniz.
Bölgedeki tüm tesislere, Şu Linkten bakabilirsiniz.
Son olarak, Olimpos Kamp Yerleri konusunda da sıkça soru almıştım. Olimpos’da kamp yapabileceğiniz bir çok tesis bulunuyor. Artık sahilde çadır atmanıza izin VERMİYORLAR.
O yüzden, yine bölgedeki pansiyonlara gidip, günlük 40-60 TL gibi rakamlar ödeyerek, Olimpos’da çadır kurabilirsiniz arkadaşlar. Hatta bazıları, sabah ve akşam yemekleri de veriyor. Böylece hem rahat edersiniz hem de ekonomik olur.
2. Mucizevi bir ada olan Suluada’ya hayran olun
‘Maldivler‘e gidemedim’ diye üzülmeyin artık arkadaşlar. Ailenizin sevilen Blogger’ı, Maldivler’i ayağınıza getirdi…
Geçen yıl Sulu Ada’ya gelmeden önce adını duyunca “Gelmişken uğrayalım bakalım.” diyerekten gittim. Gidince aklım yerinden çıktı. Hatta size bir şey itiraf edeyim : ” Ben daha önce, nasıl oldu da buraya gelmedim.” diye kendime söylendim.
Abartmıyorum, beyaz kumu, parlak çakıl taşları ve mavinin hatta turkuvazın her tonu var bu adada. Hele bir de rüzgar yoksa, insan sadece sahile oturup “Nereye geldim ben.” mutluluğunu yaşamak istiyor doğrusu.
İyi güzel de bu Sulu Ada’ya nasıl gidicez diyenler merak etmeyin. Aşağıda satır satır anlattım.
Suluada’ya her gün giden yaklaşık 60 tur teknesi var ve adayı yaz aylarında günde 1000 kişinin ziyaret ettiği oluyormuş.
Adrasan ile Gelidonya arasında kalan bu muhteşem adanın en büyük özelliği, tatlı su kaynağının olması ve Akdeniz foklarının en fazla uğradığı yer olması…
Biz Alaturka Pansiyon’da kaldığımız güzel bir günün sabahında kalkıp Adrasan’a doğru yola çıktık. Yaklaşık 15 dakika sonra Adrasan Yat Limanı’ndaydık.
Bizi Suluada Teknesi’nin sahibi Yusuf Kaptan ve ailesi karşıladı. Öyle sıcak karşılıyorlar ki kendinizi aileden biri gibi hissediyorsunuz.
Adrasan’dan tekne turuna çıkmak istediğinizde 2 farklı tur seçeneği ile karşılaşıyorsunuz:
Birinde Akseki Koyu, Sazak Koyu, Ceneviz Koyu, Korsan Koyu ve Aşk Mağarası’nın bulunduğu koylar; diğerinde de Ada turu olmak üzere 2 tane ada plajı, 1 tane adanın ismini aldığı buz gibi kaynak suyunun aktığı bölge, Amerikan Koyu ve Fener Koyu’nu görüyorsunuz.
Hangi tura katılırsanız katılın, gördüğünüz her yer ayrı bir güzel ama Suluada çok başka tabii. Aklıma geldikçe hala etkisi altına giriyorum.
Gelelim ‘Suluada’ teknesiyle yolculuk yapmanın ayrıntılarına:
- Tura çıkmak, kişi başı 200-220 TL. Özel tekne kiralarsanız, fiyatı güne ve kişi sayısına göre kaptan belirliyor.
- Tur genelde sabah 10’da başlayıp saat 17:00’a kadar devam ediyor.
- Öğlen yemeğini teknede yiyorsunuz, menü standart. Levrek ya da çipura, spagetti ve salata servis ediliyor. Biz levrek yedik. İnanılmaz lezzetliydi.
- Balık yiyemiyorsanız, önceden söylemeniz gerek. O zaman size özel tavuk pişiriliyor.
- Ayrıca çay, bisküvi ve meyve servisleri de gün boyu hizmetinizde…
Tekne, Suluada çevresindeki mağaralardan da geçiyor. Hepsi birbirinden gizemli. Mesela Suluada Dilek Mağarası var. Tekne mağaranın uç kısmına kadar giriyor.
Burada yüzde 90 dilekler kabul oluyormuş. Tabii dileğinizin kabul olması için 3 kere gitmek zorundaymışsınız. Bu sebepten gidenler de varmış valla.
Bu arada bu mağaralar bölgesinde yüzmek kesinlikle yasak. Çünkü fok balıklarının yaşam alanı burası. Aynı zamanda akıntı olduğu için tehlikeli.
Adanın ismini aldığı bölgede bir kayanın içinden şifalı tatlı su akıyor. Su buz gibi, herkes şişelerini dolduruyor. Çünkü bu sudan içen gençleşiyormuş. Benden söylemesi.
Son uğradığımız Fener Koyu da akşamüzeri çok güzel oluyormuş. Burada da kısa bir yüzme molası vermiştik. Suyu pırıl pırıl. Buradan dönüşte yunusları görme şansınız da çok yüksek.
Ülkemizde bulunan bu doğa harikası adayı görmek isterseniz, Yusuf Kaptan’ın iletişim bilgilerini aşağıya bırakıyorum.
- Adres: Suluada Teknesi Adrasan Yat Limanı / ADRASAN
- Telefon: 0536 864 23 62
- Yusuf Kaptan’ın Instagram hesabı: Zuhal & Yusuf Kaptan
3. Olimpos Antik Kenti’nde tarihe doyun
Yine Alaturka Pansiyon’da kaldığımız bir günün sabahında çantalarımızı hazırlayıp hem Olimpos plajında yüzmek hem de Olimpos Örenyeri’ni yakından görmek için yola koyulduk.
Daha önce de söylediğim gibi Olimpos’da her pansiyondan plaja yürüyerek geçiyorsunuz. Bizim kaldığımız pansiyonun plaja uzaklığı, yürüyerek 15 dakika.
Zaten doğa içerisine gizlenmiş bir yolda yürümek, insanı çok mutlu ediyor. Etrafınızda dağlar, aşkla öten kuşların eşliğinde ruhunuzu dinlendire dinlendire adımlarınızı atıyorsunuz.
Olimpos Plajı’na girmek ücretli. Çünkü sahile, Olympos Antik Kenti içinden dere boyunca yürüyerek varıyorsunuz. Asıl parayı aslında bu antik kent için ödüyorsunuz. Ücretleri aşağıda anlatacağım.
Plaja vardığınızda sağ tarafınızda su kanalıyla birleşen tarihi küçük bir havuz ile karşılaşıyorsunuz. Masal kitaplarında yazan satırlara benzettim ben.
Üzerinde ördekler ahenkle yüzüyor. Arka tarafı devasa dağlar ile çevrili. Önünde masmavi uzun bir plaj… Büyülenmemek elde değil.
Plajın sol tarafında boylu boyunca uzanan kumsal, Caretta’ların yumurtlama alanı ve Çıralı Plajı bulunuyor.
Olympos Plajı’nda halka açık kabin ve duş alma imkanı yok. Ama plaj üzerinde bulunan restoranlarda bu imkanı bulabilirsiniz.
Olympos Antik Kenti Hakkında Bilgi:
Helenistik Dönem’de kurulan Olimpos Antik Kenti, M.Ö 1. yüzyılda korsanların yerleştiği bir yermiş.
M.Ö 78. yüzyılda korsanlardan temizlenerek Roma topraklarına dahil olmuş. Çıralı’da sürekli olarak yanan Yanartaş ile o zamanlardan büyük ün kazanmış. Hatta o zamanlar demirci tanrı Hephaistos kültüyle anılıyormuş.
Kumsaldan görülen yapı kalıntıları Ortaçağ’a ait olan surlara ait. Aynı zamanda Olympos Örenyeri’nde bazilika, hamam yapısı ve Roma Dönemi’ne ait klasik tiyatro yapısı da bulunuyor.
Antalya Olimpos Örenyeri Giriş-Çıkış Saatleri:
Yaz Açılış-Kapanış Saati: 08:00 – 19:00 (15 Nisan / 2 Ekim)
Kış Açılış-Kapanış Saati: 08:00 – 17:00 (3 Ekim / 14 Nisan)
Tatil Günü: Yok
Olimpos Örenyeri ve plaja giriş ücreti 30-40 TL. Ama kaldığınız pansiyondan 15-20 TL’ye 10 defa giriş yapabileceğiniz çoklu karttan alabiliyorsunuz. Müzekartı olanlara giriş ücretsiz.
Araba ile geldiyseniz, Örenyeri’ndeki otopark ücretli. Pansiyonlarda ise ücretsiz otoparklar mevcut.
Eğer Olimpos sahiline gelirseniz, hemen sağ köşede bir kale göreceksiniz. Oraya çıkın ve tam o noktadan manzaranın tadını çıkarın derim. Benim en sevdiğim köşelerdendir.
4. Olimpos doğa sporları aktivitelerinin tadını çıkarın
İşte bu kısmı yazmak için sabırsızlanıyorum çünkü adrenalini bol önerilerim geliyor !!!
Olimpos sadece kafa dinleyip kamp yapacağınız bir yer değil aslında. Doğa sporlarına da bolca doyacağınız bir yer.
Hangi doğa sporlarını yapabilirsiniz mesela ?
- Kaya tırmanışı
- Kano turu
- Kanyon turu
- Hiking
- Dalış
- Atv turu
Size Olimpos’a gittiğinizde bu aktiviteleri nerede yapacağınızı da hemen söyleyeyim.
Kaya tırmanışı, kano turu, hiking, dalış ve kanyon turunu kesinlikle Yıldırım Seçmen abimiz ile yapın. Kendisi işinde uzman. Bir çok ödülü var.
En önemlisi sporları yaparken çok iyi yönlendiriyor. İlk defa yapıyor bile olsanız, hiç kasmıyorsunuz kendinizi. Yıldırım abi siz yapana kadar sabırla sizi yönlendirmeye, taktik vermeye devam ediyor.
Mesela ben hayatımda ilk defa kaya tırmanışı yaptım. Kiminle ? Yıldırım abimle.
Olimpos kaya tırmanışını yapmak çok zor görünüyordu. Ama öyle güzel yönlendirdi ki, yaklaşık 20 metre dağ yamacına ellerimle tırmandım.
Baktığınız zaman kolay geliyor ama kıyafeti giyip kayanın başına geldiğinizde hafiften elleriniz titremeye başlıyor tabi orası ayrı.
Bunlar bedenimizin gösterdiği doğal refleksler aslında. Yoksa korkulacak hiç bir şey yok. Hatta o kadar zevkli ki indikten sonra tekrar tırmanmayı bile düşünüyorsunuz.
Olimpos’da 8 farklı alanda toplam 350 tırmanış rotası var. En yükseği 70 metre. Deneme tırmanışı yapacak olanlar daha kolay rotalardan başlıyor.
Gerçekten korkulacak hiçbir şey yok. Kayada emniyet noktası olarak metal halkalar var. Yıldırım abi lider tırmanışı yaparak bu metal halkalara ipi geçirerek rotayı oluşturuyor. Siz de o rotayı takip ederek tırmanış yapıyorsunuz. Yukarıda eklediğim video vardı ya. İşte onu bir izleyin derim. Orada video olarak tüm süreci anlattım.
Bu arada, diyelim ayağınız takılsa ve düşecek gibi olsanız bile, aşağıda ipin ucunda Yıldırım abi oluyor. Sizi hemen sabitliyor ve olduğunuz yerde kalıyorsunuz. Tamamen güvenli yani.
Ayrıca, emniyetli tırmanış için magnezyum tozu kullanmanız önemli. Özellikle sıcak havalarda ellerinizin kaymamasını sağlıyor. Tırmanış esnasında sürekli belinize bağlı duruyor.
4 kişi olursanız, kişi başı 120 TL. 2-3 farklı rotada tırmanış yapabiliyorsunuz. Tek kişiyseniz de fiyat 180 TL. Yine 2 farklı rotada tırmanabiliyorsunuz.
Doğrusu hayatınızda bir kere de olsa deneyip kaya tırmanışı heyecanını yaşayın derim. Tırmanış yapmayı çok severseniz, Yıldırım abimiz bunun eğitimini de veriyor. Aklınızda bulunsun.
Dedim ya Olimpos’da yapılacaklar say say bitmez diye. Mesela Kemer Kuzdere Kanyonu’nda unutamayacağınız bir tur yapabilirsiniz. Kanyon yürüyüşü tek yönlü ve hep iniş var.
Olimpos’tan kalkan servis ile yaklaşık 1 saate kanyonda oluyorsunuz. Hem serin sularda yürüyor hem ufak şelalelerden atlayış yapıyor hem de mağaraları ziyaret ediyorsunuz. Kişi başı 200 TL.
Kanyon girişinde karpuz kesilip ikram ediliyor. Tur sonunda ise Ulupınar’da güzel bir yemek yiyorsunuz. Her şey fiyata dahil.
Başka ne yapalım derseniz, Olimpos kano turunu da kesinlikle tavsiye ederim. Kollarınız sonlara doğru kürek çekmekten yoruluyor ama gördüğünüz ve yaşadığınız herbir dakikaya değiyor.
Kano turuna Olimpos sahilden çıkıyorsunuz. 2,5 – 3 saat sürüyor. Tabii sürekli kürek çekmiyorsunuz.
Mesela yarasaların olduğu esrarengiz bir mağaraya giriyorsunuz. Küçük koylarda şnorkel ile dalış yapıyorsunuz. Kimselerin olmadığı sahillere gidip, Yıldırım Abi ile uçurumlardan denize atlıyorsunuz. Kano turu da çok ama çok keyiflidir.
Ayrıca kano güzergahında tırmanış ve atlayış da yapabiliyorsunuz. Tur epey dolu geçiyor. Ve kişi başı sadece 100 TL.
Olimpos tüplü dalışı da Adrasan koylarında yapmak çok keyifli. Deneme dalışları 6 metreden başlıyor.
Dalış yapmanın fiyatı 240 TL. Eğer dalış belgeniz varsa fiyat 180 TL’ye düşüyor. Belge limitinize göre, dalış yapacağınız metre belirleniyor.
Bu arada tüm tur ve aktivitelerde su geçirmez makinelerle fotoğraf çektirebiliyorsunuz.
Tüm bu doğa sporlarını ve aktiviteleri yapabileceğiniz Yıldırım Seçmen abimizin iletişim numarası: 0530 614 72 40
Olimpos atv turu da benim en sevdiklerimin arasında. Rotası çok güzel. Doğal orman içinden ve dereden geçiyorsunuz.
Hatta sezonun başında ve sonunda bu derelerde su da oluyormuş. Eminim suyun içinden geçmek çok daha zevklidir.
Güzergah, 8-10 kilometre boyunca devam ediyor. 3-4 kere mola veriliyor. Molalar dahil tur, 1,5 – 2 saat sürüyor. Atv’yi kullanmak çok basit. Eğer korkarsanız, 2 kişi olarak da atv turu yapabiliyorsunuz.
Atv turu yapmanın kişi başı fiyatı 150 TL. İki kişiyseniz, toplam 200 TL’ye oluyor. Bu aktiviteyi Alaturka Pansiyon’un hemen yanındaki Olympus Aktivite’de yapabilirsiniz. Selamımı söyleyin. Yardımcı olurlar.
5. Gündüz dinlenip, gece Olimpos gece hayatına doyun
Sabah kuş sesleriyle uyandınız. Sakinlik içinde güzel bir kahvaltı yapıp, Olimpos sahile doğru yürüdünüz. Masmavi suda yüzdükten sonra pansiyonunuzdaki hamağa uzanıp keyif yaptınız.
Gündüzünüz böylesine dingin geçti ve gece de eğlenmeye çıkmak istediniz. İşte burada ben devreye girip sizin için bir kaç mekan önerisinde bulunacağım.
Mekan dediysem de öyle şatafatlı yerler beklemeyin. Sade, otantik ama eğlenceli mekanlardan bahsediyorum.
Sadece Olimpos gibi uygun bir yerde fiyatların biraz yüksek olması beni şaşırttı açıkçası. Kokteyler 40-80 TL, bira da 30-40 TL arasında değişiyor. Önereceğim mekanlar şöyle:
Hangar Bar: Hangar, yukarıda bahsettiğim Kadirin Ağaç Evleri’nin içinde bulunan bar. Eğlence 9:30’da başlayıp 12’ye kadar devam ediyor. Konaklamasanız da girip eğlenebiliyorsunuz. Giriş ücreti yok.
Bull Bar (Öküz Bar): Hangar Bar’da 12’de biten eğlence, çalan bir zil ile Öküz Bar’a taşınıyor. Burası da Kadirin Ağaç Evleri’nin içinde. Genelde yabancı hit şarkılar çalıyor. Gece 3’e kadar herkes dans ediyor. Giriş ücreti 40 TL.
Cafe Cactus: Cactus’te ‘Sütlü Kakao’ diye canlı müzik yapan bir grup çıkıyor. Özellikle canlı müzik seviyorsanız bayılırsınız. Çok da güzel parçalar çalıyorlar. Keyifli bir ortamı var. İster bahçede oturun, isterseniz de içeride dans edin. Giriş ücretsiz ama kokteyller 60-100 tl arasında.
Orange Bar: Orange Bar, vadi içerisine kurulan bir bar olduğu için biraz ıssız bir yerde kalıyor. Arada iyi gruplar ve sanatçılar da çıkıyor. Gidiş yolu biraz karanlık ama merak etmeyin buralarda hiç bir sorun yaşamazsınız.
Likya Clup: Likya Clup’ta saat 20:00 ile 00:30 arası grup ‘Jukebox’ canlı müzik yapıyor. ‘Dj Ra’ da 00:30’dan 03:00’a kadar performansını sergiliyor. Eğlenceli bir ortamı var.
Dediğim gibi Olimpos’da gece hayatı yaşamak istiyorsanız, fiyatların yüksek olmasına da razı olacaksınız gidecek mekan var tabi. Ama insan Olimpos’un düşük fiyatlarına alıştıktan sonra, geceleri o paraları ödemeyi pek istemeyebiliyor.
Benim favorim ne derseniz : Alaturka Pansiyon’un bahçesinde, yıldızların altında yaktığımız ateşin etrafında gitar çalan gençlerle sohbet etmek…
6. Yüzyılların sönmeyen ateşi Yanartaş’ı görün
Ülkemizdeki mucizelerden biridir Yanartaş. Çıralı Plajı’nın kuzey kısmındaki kayalıklarda yıllardır aktif bir şekilde yanmaya devam ediyor. Ben ilk gördüğümde gerçekten çok şaşırmıştım. Çünkü böyle bir doğa olayını, öyle her yerde göremiyor insan.
‘Sonsuz ateş’ olarak anılan Yanartaş, tarihi ve turistik açıdan oldukça önemli. Düşünün, yıllardır kayaların arasından doğal alevler yükseliyor. Doğal alev diyorum ama aslında doğal bir gaz. Hatta zamanında buradaki medeniyetler için bile çok önemli ve kutsal bir yermiş burası.
Yanartaş’ın konumu çok ama çok güzel. Gerçi genelde bir çok turist gece görmek istiyor burayı. Neden ? Çünkü taşların arasından yanan ateşe şahit olmak, geceleri daha keyifli de o yüzden.
Bu arada, deniz seviyesinden yaklaşık 250 metre yukarıda bulunan Yanartaş’taki gaz, sadece belli bir noktadan değil, belki de 40-50 yerden çıkıyor. Zaten ulaştığınız anda şaşkın şaşkın hepsini görmeye çalışıyorsunuz.
Olimpos Yanartaş nasıl gidilir?
Çıralı Plajı’nın kuzeyinde kalan Yanartaş’a, Çıralı merkezden yürüyerek ya da bisikletle ulaşım sağlayabilirsiniz.
Öncelikle Çıralı-Yanartaş Mesire Alanı’na yaklaşık 35 dakika yürümeniz gerekiyor. Bisikletle ya da motorla bu süreyi biraz daha kısaltabilirsiniz.
Tavsiyem, hiç yürümeyin. Hem yollar çok ıssız hem de iki kat daha fazla yorulmuş olursunuz. Yürümek yerine hemen hemen her pansiyondan akşam 9’da kalkan servislere binin.
Gidiş-dönüş ve giriş ücretleri dahil 50-70 TL arasında bir ücret ödüyorsunuz.
Tabii asıl mevzu servislerle mesire alanına geldikten sonra başlıyor. Çünkü burada sizi yaklaşık 25-35 dakikalık bir tırmanış bekliyor. Ama yollar basamaklı, güzel. Aralarda mola vere vere çıkın derim.
Zaten tepeye çıktıktan sonra karşılaştığınız atmosfer karşısında tüm yorgunluğunuzu unutuyorsunuz. Gündüz gitmeyin, hava karardıktan sonra kayalardan çıkan alevin her bir zerresini daha iyi görüyorsunuz.
Servisle giderseniz size fiyata dahil olarak fener de veriyorlar ama siz yine de yanınızda bir fener bulundurun. Ayağınızda rahat bir ayakkabı olsun. Sönmeyen ateşte kızartabileceğiniz marşmelov da fena olmaz tabi.
Olimpos’a gidiyorsanız, bu eşsiz güzelliği mutlaka görün. Eğer Likya Yolu yürüyüşü yapıyorsanız, Yanartaş bu yolun rotası içine dahil. Likya yolu yazımı okuyabilirsiniz.
7. Olimpos Plajı’nda muhteşem bir gündoğumuna şahit olun
İtiraf edeyim, plajdaki gündoğumuna tesadüfen şahit oldum. Öyle bir planım yoktu. Gece pansiyondan sahile yürüdüm.
Yıldızları izleyip uzunca oturunca sabahı ettim. Ve gün doğarken öyle bir manzarayla karşılaştım ki size anlatamam. Birebir sizin de o ana şahit olmanız lazım.
Bir an her şey durdu. Gökyüzündeki masalımsı renkler gözlerime öyle bir mutluluk ışıltısı yansıttı ki tarifi yok. Dünya yeni bir güne gözlerini muazzam bir duyguyla açıyor aslında.
Her gün oluyor bu. Bizim artık normal olarak gördüğümüz gündoğumu, her sabah yeniliyor kendini. Farkında olalım bu güzelliklerin, tat almasını bilelim. Hepsi bizim için, kıymetini bilelim…
Bu arada normalde Olimpos Plajı’na belli bir saatten sonra giriş yasak. Carettaların kumun içine yumurta bıraktığı yer çünkü. Ama gece 3 gibi girebildim içeriye. Sorun da olmamıştı. Ayrıca, Olimpos’da gün batımı göremezsiniz. Çünkü güneş dağların arkasından batıyor ama gün doğumu harikadır.
Siz de Olimpos sahilinde yıldızları izleyip sabahın ilk ışıklarına şahit olmak isterseniz; carettaları korkutmayın yeter. Işıktan, yüksek sesten ve çakıllı kumları eşelemekten uzak durun. Gerisi problem değil, anın tadını çıkarın.
8. Olympos Teleferiği ile Tahtalı Dağı’nın zirvesine ulaşın
Antalya merkezden yaklaşık 57 kilometre uzaklıkta bulunan Olimpos Teleferiği, Beydağları Sahil Milli Parkı’nın merkezinde, Çamyuva ile Tekirova arasında bulunuyor.
Deniz seviyesinden 726 metre yüksekte başlayan yolculuk, 2.365 metre yüksekliğe kadar çıkıyor. Geniş camları olan kabine en fazla 80 kişi binebiliyor.
Yolculuk süresi yaklaşık olarak 10 dakika. Bu kısa sürede dağ kütlesinin yapısını ve kızıl – kara çamların kök salmış doğasını bütünüyle görmek çok güzel.
Olympos teleferik, tüm yıl boyunca açık. Yani dört mevsimi de güzel bir açıdan görebiliyorsunuz.
Hatta kışın giderseniz işletme fiyatları hem daha uygun olmuş olur hem de dağın zirvesindeki bembeyaz karı izleme şansı yakalamış olursunuz.
En güzeli denizin sonsuz ufkundaki ilk kızıl ışıkları görmek için gündoğumu vaktinde o dingin havayı solumak… Ya da akşam üzeri güneşin usulca dağ zirvesinden veda edişine tanıklık etmek…
Olympos Teleferik Nasıl Gidilir?
Her gün Çamyuva, Tekirova, Kiriş, Kemer, Beldibi ve Göynük’ten kalkan transfer servisleri var. Ayrıca haftanın belli günlerinde Antalya’dan da servis hizmeti bulunuyor.
Toplu taşıma ile gelecekseniz; KC71, KM61, KC71A, 504, 504A, 600A, TK92, KL08, UC11, UC11A, TK36, DK38, VC57, VC59 numaralı otobüslere binin. Antalya 5M Migros’a gelin. Yan tarafındaki Tekirova Toplu Taşıma Araç Durağı’ndan Kemer Ekspres Otobüsü’ne binin ve en son Olympos Teleferik ana kapısında inin.
Tekirova tarafından geliyorsanız, ana yoldan geçen Antalya – Kemer minibüslerini kullanıp teleferik girişinde inebilirsiniz.
Olimpos Teleferik fiyatlarına ve diğer tüm ayrıntılara buradan bakabilirsiniz. Olimpos’dan gelecekseniz, kaldığınız pansiyondan yardım isteyin. Merak etmeyin. Ellerinden gelen yardımı göstereceklerdir.
9. Tahtalı Dağı’ndan yamaç paraşütü ile atlayın
Olimpos’a gelip teleferikle Tahtalı Dağı’nın zirvesine çıkarsanız, yamaç paraşütü yapmayı deneyin derim. Tahtalı Dağı’nın özelliği, yamaç paraşütündeki en yüksek uçuş noktası olması.
Olağanüstü manzaranın tam üzerinde süzülüyor olmak, özgür ruhlu herkesi derinden mutlu eden bir duygu…
Kendinizi kuşlar gibi hissedeceğiniz bu muhteşem deneyimin uçuş süresi yaklaşık 45 dakika sürüyor. Tabii hava şartlarına ve kilonuza göre de uçuş süreleri değişkenlik gösteriyor. Bazen 60 dakika ya da 30 dakika sürdüğü de oluyor.
İlk defa deneyimleyecek olsanız bile hiç korkmayın. Türkiye’nin en iyi milli takımı pilotları eşliğinde uçuyorsunuz.
Tabii fiyatlar biraz uçuk. Kişi başı uçuş fiyatı 800 TL’den başlayıp 1.500 TL’ye kadar gidiyor.
Şahsi fikrim; eğer uçmak istiyorsanız Fethiye Babadağ’ın fiyatları daha uygun. Kişi başı 1.000 TL’den başlıyor. Eğer fotoğraf ve video isterseniz de 1.000 TL ayrıca ödüyorsunuz.
Karar sizin. İkisinin de manzarası ve keyfi birbirinden güzel. Hatta Fethiye Gezilecek Yerler yazımdan da detayları okuyabilirsiniz.
Tahtalı Dağı’nda yapabileceğiniz diğer aktiviteler:
Yamaç paraşütünün dışında doğa sporunu sevenler, zirveden başlayıp 4 saat süren Beycik Köyü’ne yürüyebilir. Ayrıca 6 saat süren Çukuryayla dağ yürüyüşünü de tercih edebilirsiniz.
Yürümek istemezseniz, işaretlenmiş yürüyüş patikaları üzerinde bisiklet sürerek de doğayı keşfe çıkabilirsiniz. Ziyaretçiler genelde zirveye çıkarken yanlarına dağ bisikleti almayı tercih ediyorlar.
Biraz yorucu ama temiz havayı içinize çekip güzel manzaralara şahit olduğunuzda tüm yorgunluğunuza değiyor.
10. Adrasan Deresi’nin üzerindeki çardaklarda keyif yapın
Adrasan, güzel vakit geçirebileceğiniz şirin bir belde. Pırıl pırıl denizi, çam ağaçlarının kapladığı büyülü ormanları ve birbirinden güzel bakir koyları ile tatilin tam olarak keyfini çıkarabileceğiniz bir yer…
Bu güzel tatilinize masal gibi bir anı da ekleyin derim. O da Adrasan tekne turu yaptıktan sonra kuş sesleri içinde huzurla dinlenebileceğiniz Adrasan Deresi’ne uğramak…
Dere üzerine kurulmuş çardaklarda kahvenizi yudumlayın, sakin sakin yüzen ördekleri izleyin.
Kuş seslerinin arasında 5 dakika oturup gözlerinizi kapatın. Bu bile öyle iyi geliyor ki…
Biz Edrassa’ya oturup bir şeyler içmiştik. Türk Kahvesi 15 TL, çay 7 TL’ydi. Eğer 1 demlik çay isterseniz fiyatı 50 TL. Böyle derenin üzerine üzerine kurulmuş birçok restoran ve pansiyon var.
Adrasan, Olimpos’a yaklaşık 15 dakika uzaklıkta. Ve Olimpos gibi doğal güzelliklerini korumuş nadir yerlerden.
En güzel yanı, Olimpos pansiyonlarında olduğu gibi burada da fiyatların uygun olması… 170 TL’den başlayıp 250 TL’ye kadar gidiyor. Hatta burada, güzel bir otel isterseniz Papirus Otel‘i tavsiye ederim. Hem fiyatları uygundur hem de konumu ile harikadır.
Bonus: 535 Kilometre Uzunluğundaki Likya Yolu’nu Yürüyün
535 kilometrelik bir yol Likya Yolu. Dünyanın en iyi 10 yürüyüş yolundan birisi seçildi. Şahsen bu güzel yolun harika parkurlarını bir çok kez yürüdüm. Likya Yolu yazımda da uzun uzun her şeyi anlattım. O yazımı ne yapın ne edin sonuna kadar okuyun derim. Tüm bilgileri orada özetledim.
İşte bu Likya Yolu’nun, Çıralı-Olimpos ve Adrasan (Gelidonya feneri) parkurlarını yürüyebilirsiniz. Özellikle Gelidonya Feneri, Türkiye’nin en iyi manzaralarından birisi seçildi.
Bence, en az 1 gününüzü bu yolları keşfetmek ve manzaraya hayran olmak için ayırın. Alın yanınıza suyunuzu, domatesinizi, peynirinizi. Çam ağaçlarının gölgesinde kaybolun. Hatta Likya Yolu linkine tıklayarak her bir önerimi sonuna kadar okuyun. İnanın pişman olmayacaksınız.
Dikkatinizi Çekebilecek Diğer Yazılarım:
- Türkiye Yaz Tatili Yerleri
- Fethiye Gezilecek Yerler
- Hafta Sonu Gezilecek Yerler
- Antalya Kaş Tatili Yapmak İçin 14 Neden
Antalya Olimpos’ta yapacak, görecek, hissedecek çok şey var. İnanın Olympos tüm bu anlattıklarımdan çok daha güzel. Ayrıca Türkiye’nin en ucuz tatil yeri. Olimpos tatili yaptığınız zaman bunu daha iyi anlıyorsunuz. Olympos Plajı’nda yürümeden, pansiyonlarda ateşin etrafında keyif yapmadan, Suluada cennetinde yüzmeden, Yanartaş’ın gizemiyle buluşmadan Olimpos tam olarak yaşanmıyor. Gidip görüp hissetmek lazım. Bu yüzden hayal edin, düşün peşine.
Valla alaturka pansiyona da yusuf kaptanada ismini verdim indirimi kaptim 23 temmuzda yaptim rezervasyonlari gidioruz insallah eyvallah 😉
Antalya Olimpos candır. Şimdiden güzel bir gezi dilerim
Sizin sayenizde bayram tatili rotamizi belirledik :))
Rica ederim. Olimpos Antalya candır. Umarım güzel bir Akdeniz tatili geçirirsiniz
Çıralı da konaklayıp Olimpos sahilinin veya gün doğumunun tadını çıkarma şansımız var mı? Anladığım kadarıyla aynı sahile komşu iki yerleşkede. Öyle mi acaba? Öyleyse antik kent ücretinden de tasarruf etmiş olur muyuz? Veya gece girişi kısıtından? Selamlar, teşekkürler 🙂
Tabi ulaşabilirsiniz. Ama arabanız olmalı. Sabah ulaşım için bir araç bulamazsınız.
Sahilden 5-10dk lık bir yürüyüşle çıralıdan olimposa ücretsiz geçebilirsiniz 👍
selamlar kardeşim ben 3 çocuğumu alıp gitsem olimposa ev kişi başımı yoksa tek ev fiyatımı vereceğim
Çok güzelmiş. Deneyeceğim.
Deniz Hocam her yazında olduğu gibi Olimposile ilgili yazında çok faydalı ve açıklayıcı olmuş.Kendi bloğumuzda yazılarınızdan çok esinlendik ve kendimizce bir şeyler üretmeye başladık.Yani bizim öncümüzsünüz ellerinize sağlık.