Olimpos Nerede: Olimpos Nereye Bağlı – Nasıl Gidilir ?
Olimpos, son yılların gözdesi, sırt çantalıların hayran olduğu, yeşil ve mavinin buluştuğu bir yer. Peki bu meşhur Olimpos Nerede ? Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı olan Olimpos; Kumluca’ya 27 km, Antalya Kemer’e ise 44 km uzaklıkta yer alıyor. Ulaşması biraz meşakkatli bir yer. Çünkü en yakın hava limanına Antalya Havalimanına bile 100 km mesafede. O yüzden bakir ve çok doğal bir yer olan Olimpos’a şahsen her yıl giderim. Az çok Olimpos nerede, nasıl gidilir anladıysak, gelin detaylıca Olimpos’a ulaşım ve daha nicesini size tek tek aşağıda anlatayım.
Olimpos, Antalya Kumluca ilçesinin bir beldesi demiştim. Burası aslında küçük bir mahalle ama yüzyılların tarihini üzerinde taşıyor.
Ağaç evleri, tarihi yapısı, carettaların yaşam alanı olan plajı ile farklı bir tatil anlayışı sunan Olimpos, aşağıdaki haritada gördüğünüz gibi Türkiye’nin güneybatısında yer alıyor.
Etrafında ise Kaş , Kemer ve Fethiye gibi güzel tatil destinasyonları yer alıyor.
Olimpos’a nasıl gidilir kısmında hepsinden daha detaylı bahsedeceğim ama şimdi yakınında yer alan komuşularının mesafelerinden kısaca bahsedeyim diyorum :
- Fethiye Olimpos arası : 218 kilometre (Yaklaşık 3 saat 30 dakika)
- Kaş Olimpos arası : 120 kilometre (Yaklaşık 2 saat 10 dakika)
- Antalya Olimpos arası : 80 kilometre (Yaklaşık 1 saat 20 dakika)
- Kemer Olimpos arası : 40 kilometre (Yaklaşık 42 dakika)
Yukarıda saydığım gibi Olimpos, çevresinde birçok güzel tatil destinasyonunu barındırıyor. Bu nedenle özellikle araç ile gelenler, tüm Antalya kıyı şeridini dolaşa dolaşa gezme imkanı bulabiliyor.
Tabii içlerinde en el değmemiş güzellikte olanı Olimpos olduğu için, burada tatil yapmanın çok daha doğal olacağını söylemeliyim. Zaten Olimpos, özellikle doğa aşıkları, kampçılar, su sporlarını, doğa sporlarını sevenler ve ağaç evlere hayran olanlar ile dolup taşıyor. Peki gelenler hangi ulaşım alternatiflerini değerlendiriyor? Onu da hemen aşağıda cevaplayalım :
Tüm bu güzellikleri bir araya toplayıp Antalya Olimpos Tatili Yapmak İçin 10 Efsane Neden yazımda bu konuyla alakalı her şeyi anlattım. Mutlaka okuyun!
1. Olimpos’a Nasıl Gidilir & Olimpos Yol Tarifi
Olimpos, birinci dereceden SİT alanı olduğu için otogar ya da toplu taşıma hizmeti göremiyorsunuz. Sadece yaz aylarında 15 dakikada bir minibüs hizmeti veriliyor. (Sezon dışında saatte bir)
Bu yüzden baştan Olimpos’a gelmenin zahmetli olduğunu söyleyeyim. Tabii “Ben Olimpos’a rahat ulaşım sağlamak istiyorum” derseniz, kesinlikle araç kiralayın derim. Ki ben de bu şekilde ulaşım sağladım.
Olimpos’a araç kiralayarak ulaşım sağlama yöntemini ve diğer tüm ulaşım alternatiflerini aşağıda tek tek anlatacağım, merak etmeyin. Bu konuda kafanızda hiç soru işareti kalmayacak.
Öncelikle en kolay ulaşım yolu ile başlayalım diyorum :
1.1 Olimpos’a Araç Kiralayarak Ulaşım
Olimpos’a her gidişimde mutlaka araç kiralıyorum. Böylelikle hem daha hızlı ve rahat ulaşım sağlıyorum hem de Olimpos çevresindeki birçok noktayı gezip görebiliyorum.
Eğer tatil için uzun bir zaman ayırdıysanız, hemen aşağıda kendi gezdiğim rotayı sizlere anlatayım :
- Öncelikle her köşesinde ayrı bir güzellik olan memleketim Fethiye ‘den araç kiralayarak çıktım yola,
- Antalya kıyı şeridinde yol alırken öncelikle Kaş Kalkan bölgesindeki Patara ve efsane Kaputaş Plajı’na uğradım,
- Sonra Akdeniz kıyısının tam ortasındaki Kaş ‘da güzel bir tatil yaptım,
- Ardından Antalya Olimpos ‘un doğallığına ve aktivitelerine bıraktım kendimi.
- Buradan dileyenler Antalya ‘ya da geçerek turu dört dörtlük tamamlayabilir.
- Hatta zamanı bol olanlar, Fethiye’den önce Marmaris ‘de ve içerisinde bulunan Sedir Adası Kleopatra Plajı’nda keyif yapabilir.
Bu rotanın tam tersine, yani Antalya’dan başlayarak da Fethiye’ye doğru bir gezi planlayabilirsiniz. Eğer imkanınız varsa, benim gibi Mayıs-Haziran aylarını tercih etmenizi öneririm.
Böylelikle hem daha sakin bir tatil geçirirsiniz hem de Akdeniz’in o yoğun sıcağına denk gelmemiş olursunuz. Bir de üzerine araç ile rahat rahat giderseniz, fıstık gibi bir tatil olur.
Bu arada araç kiralamaya karar verdiyseniz, size 900 şirket arasından en iyi fiyatı seçip sunan bir yer önereyim diyorum :
- Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için : Şu linke
- Antalya’dan araç kiralamak için : Şu linke
- Dalaman’dan araç kiralamak için : Şu linke
- Fethiye’den araç kiralamak için ise : Şu linke tıklayıp fiyatları inceleyebilirsiniz.
1.2 Olimpos’a Uçak ile Ulaşım
Olimpos’a en yakın havalimanı, Antalya’da bulunuyor. Tabii Muğla taraflarında olanlar, Dalaman Havalimanı’nı da tercih edebilir.
Ben 2 havalimanının uzaklık mesafelerini, oradan Olimpos’a nasıl geçileceğini hemen aşağıda satır satır anlatayım diyorum :
Antalya Havalimanı’ndan Olimpos’a Ulaşım
Öncelikle Türkiye’nin ve Dünya’nın birçok şehrinden Antalya Havalimanı’na direk uçuş yapıldığını söylemeliyim.
Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden haftanın her günü Antalya’ya kolaylıkla uçak bileti bulabiliyorsun.
Ama asıl önemli olan, havalimanına indikten sonra Olimpos’a nasıl ulaşım sağlayacağın. Bu yüzden bu kısmı madde madde özetlemek istiyorum :
- Antalya Havalimanı’na ulaşım, İstanbul’dan yaklaşık 1,5 saat sürüyor.
- Havalimanına ulaştığında, öncelikle Antalya Otogarı’na gitmen gerekiyor.
- Bunun için havaalanından 600 numaralı otobüslerle otogara gidebilirsin. (Havalimanından tramvay ile de otogara geçiliyor ve 45 dakika sürüyor)
- Antalya Otogarı’na geldiğinde Olimpos’a Havaş ile, tur dolmuş – otobüsleriyle ya da yine otogardan araç kiralayarak ulaşım sağlayabilirsin.
- Eğer otobüs ile Olimpos’a geçmek istersen; Fethiye, Kaş, Kumluca ve Finike yönüne giden dolmuş ya da otobüsleri tercih edebilirsin.
- Otobüsten ineceğin yer ise Olimpos Kavşağı. Bu kısımdan sonra, eğer sezonda gitmişsen, 15 dakikada bir Likya Tur minibüslerine binerek Olimpos’a ulaşım sağlayabilirsin.
Dalaman Havalimanı’ndan Olimpos’a Ulaşım
- Muğla’da bulunan Dalaman Havalimanı, İstanbul’dan yaklaşık 1 saat 20 dakika sürüyor.
- Havalimanına ulaştığında, öncelikle Fethiye otogarına geçmen gerekiyor. (Yaklaşık 1 saat)
- Bunun için Havaş ya da Muttaş servislerini kullanabilirsin.
- Ama havalimanından direk Olimpos’a geçmek istersen, hemen oradaki firmalardan araç kiralayabilirsin.
- Eğer servisle gelirsen, Antalya’da olduğu gibi yine Olimpos sapağında inip konakladığın yere dolmuş ile gitmen gerekiyor.
Bu arada Antalya kıyı şeridi yoğun bir güzergah olduğu için, otostop alternatifinin olduğu ve konaklayacağın pansiyonun ulaşım konusunda yardımcı olabileceği de aklında bulunsun.
Eğer Olimpos’a uçak ile gitmeyi düşünürsen, “En İyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motoru” yazımı mutlaka okumalısın.
1.3 Olimpos’a Yürüyerek Ulaşım
Yanlış okuduğunuzu düşünmeyin. Çünkü gerçekten Olimpos’a yürüyerek ulaşım sağlama alternatifi var. Nasıl mı?
Türkiye’nin en güzel ve en uzun yürüyüş rotası Likya Yolu’nu takip ederek… “Peki nedir bu yolun özelliği?” diye soracak olursanız, hemen cevaplayayım :
Likya yolu, Dünya’nın en iyi uzun mesafeli yürüyüş rotalarından biri. Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar devam eden tam 535 kilometrelik bir yol.
Yani tamamını yürümeye kalksanız, 1 aydan fazla zamanınızı alabilir. Ama genelde yürüyüşler, seçilen parkur üzerinden yapılıyor.
Mesela Fethiye taraflarında yürümek isterseniz; Kelebekler Vadisi, Faralya, Kabak Koyu ve Yediburunlar Bölgesi’nde harika manzaralar eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz. Ve bu güzel yürüyüş için 2-3 gün ayırmanız yeterli olur.
Eğer “Olimpos’ta yürüyüş yapacağım” derseniz de Kaş, Adrasan, Olimpos ve Çıralı rotasını yürümeyi tercih edebilirsiniz. Hatta bu rota üzerindeki Gelidonya Feneri, Türkiye’nin en iyi manzaraları arasında yer alıyor.
Yani yürüyüş yaparken muhteşem manzaralara şahit oluyor ve doğanın içinde kamp kurma imkanı buluyorsunuz. İnsanın hayatında 1 kere de olsa deneyimlemesi gereken bir tecrübe bence.
“Ben öyle günlerce yürüyemem!” derseniz, sadece 1-2 saatlik bir Likya yürüyüşü de yapabilirsiniz.
Eğer aklınızda Likya Yolu ile alakalı soru işareti varsa, tüm cevapları bulabileceğiniz Likya Yolu yazımı mutlaka okuyun.
2. Olimpos’a Ne Zaman Gidilir?
Olimpos, Akdeniz kıyı şeridinde bulunduğu için yıllık sıcaklık ortalaması 18-19 derece civarında. Yani buraların havası, her mevsim gelmeye uygun.
Ama! Olimpos bölgesi iki dağ arasında kaldığı için kış aylarında yakındaki bölgelere nazaran biraz daha soğuk geçiyor.
Olimpos’a gelmek için en uygun zaman ise, sonbahar ve ilkbahar ayları. Çünkü hem sıcaklık açısından bunaltıcı bir hava ile karşılaşmıyorsunuz hem de yaz aylarının o yoğun kalabalığına maruz kalmıyorsunuz.
Mesela ben en son mayıs ayında gittiğimde etraf çok sakindi ve kafamı dinleyeceğim güzel bir tatil yapmıştım. Bu yüzden size de eğer imkanınız varsa nisan-mayıs ya da eylül-ekim gibi Olimpos tatiline çıkmanızı öneririm.
Hatta bu aylarda giderseniz, benim de konakladığım huzurlu bir yer önereyim hemen size : Alaturka Pansiyon (pansiyonun ismine tıklayarak inceleyin derim, gözüm kapalı tavsiye ederim)
Diğer Olimpos ağaç pansiyonlarını incelemek isterseniz de : Şu linke tıklayın.
İlginizi çekeceğini düşündüğüm diğer yazılarımı da mutlaka okuyun :
- Antalya Olimpos Tatili Yapmak İçin 10 Efsane Neden
- Kaş Tatiline Çıkmak İçin 14 Efsane Neden
- Kaş Plajları
- Fethiye gezilecek yerler
- Türkiye Yaz Tatili Yerleri
- Hafta Sonu Gezilecek Yerler
Olimpos nerede ve Olimpos’a nasıl gidilir konusu yukarıda da anlattığım gibi biraz meşakkatli. Ama Olimpos ‘a araç kiralayarak gittiğinizde hem rahat oluyor hem de yakınındaki diğer Antalya kıyı şeridindeki tatil beldelerini görme fırsatı yakalıyorsunuz. Diğer türlü Antalya Havalimanı ya da Dalaman Havalimanı’na gelip, oradan tekrar 3 vesait ile Olimpos’a ulaşım sağlamanız gerekiyor. Zaten ben tüm Olimpos ulaşım alternatiflerini Olimpos haritasıyla birlikte yukarıda tek tek anlattım. Önerim, araç kiralama ama siz kendinize en uygun olan ulaşımı seçin yine de. Kafanıza takılan bir konu olursa, aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip ederek sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin, düşün peşine…