Antalya Belek Seyahat Rehberi

Antalya Belek gezi rehberi … “Nasıl anlatmaya başlasam açıkçası bilmiyorum. Hayatımda klavyeye aldığım ilk seyahat yazım. 36 ülke gezmiş biri olarak ilk yazımı Antalya Belek ile yapmak da işin cilvesi sanırım. O yüzden sürçülisan edersek affola. Öncelikle Belek’e gitme kararını nasıl aldık onu söyleyeyim: Deniz gibi ben de özel sektör çalışanıyım. Bir hafta yine konuşuyoruz: “Yetti gari.” dedik yine. Normalde hafta sonu da dahil kısa veya uzun seyahat fark etmez, hep yurt dışını planlarız ama bu sefer ikimizin de aklında Antalya varmış. Sanırım çok yorulmuştuk.

Antalya Belek : Mavi ve Yeşilin Muhteşem Uyumu

Antalya Belek : Mavi ve Yeşilin Muhteşem Uyumu

Bu sefer dinlenmelik, gökyüzü seyretmelik, temiz hava çekmelik, daha az aksiyonlu bir seyahat olsun dedik.

Bunun için hemen uçak bileti baktık ve Cuma akşamı iş çıkışı gidiş, Pazar akşamı dönüş THY’den yaklaşık 220 liraya uçak bileti bulduk. Hemen aldık tabi.

Antalya’ya uçak biletlerinin 400-500 olduğu dönemleri biliyoruz çünkü. Rus turistin gelmemesi de bunda büyük etkendi tabi.

1. Antalya Belek Başlangıç

Antalya Belek’te daha doğrusu Serik‘te aradığınız her şeyi bulabilirsiniz. Biliyorsunuz Belek Serik’in bir mahallesi aslında. Turizm beldesi olması sebebiyle Serik’in önüne geçmiş bulunmakta kendileri.

Antalya Belek : Türkiye'nin cennet köşelerinden

Antalya Belek : Türkiye’nin cennet köşelerinden

Burada isterseniz tatil köylerinde, otellerde, pansiyonlarda, yazlıklarda, kamp alanlarında kalabilir; isterseniz pahalı plajlarda güneşlenebilir; isterseniz halk plajlarında denize girebilir; isterseniz doğaya kendinizi teslim edebilir; isterseniz de şehir hayatının akışına kendinizi bırakabilirsiniz. Kesinlikle her keseye göre gidilecek bir yer ve her keseye göre yapılacak bir aktivite bulunur.

2. Antalya Belek Hakkında

Antalya Havalimanı’ndan yaklaşık 33 km/45 dk uzaklıkta Belek. Ne ararsanız var burada ama Belek otellerinin golf tesisleri dünyanın sayılı tesislerinden sayılıyor. Sizin de benim gibi golf merakınız varsa (hiç oynamadı) Belek doğru adres.

Antalya Belek ve Muhteşem Golf Sahaları

Antalya Belek ve Muhteşem Golf Sahaları

Lüks arayan turisti geri çevirmez Antalya Belek. 40’tan fazla 5 yıldızlı Belek otelleri bunun sebebi. 2016 yaz döneminde Rusya ile gerilimli geçen aylar sonunda buraya gelen yıllık ortalama 3 milyon turist sayısı çok aşağılara çekilse de ortamın hafiften ısınmasıyla bu yıl bunun düzeleceğini düşünüyorum.

Bu yazıda Belek’le ilgili bilgilerin yanında, içinde yer aldığı Serik ilçesi hakkında da bilgiler bulabilirsiniz. Serik’te ilk yerleşim yerleri MS 2. yy’da Bergama Krallığı’nın vesilesiyle Sillyon ve Aspendos olarak iki yerde kurulmuş. Helenizmin ve Roma İmparatorluğu’nun etkisinin ardından bölgeye Selçuklular egemen olmuş.

Antalya’nın en popüler yerlerinden Aspendos ve Sillyon’un yanında Zeytinlitaş Mağarası ve Uçansu Şelalesi de görülmeye değer. Aslında bu yerler pek bilinmiyor. Yazının ilerleyen bölümlerinde detaylandırılacaklar efendim.

belek_nerede

Belek Nerede Diyenlere : Antalya Belek harita . Belek nerde

Aziz Paul Yolu da Serik’ten geçmekte. Malumunuz Aziz Paul Hristiyanlık’ın Batı Avrupa’ya yayılmasında önemli bir figürdür. Köprülü Kanyon’da bir etabı bulunan bu 500 kmlik yol, ilerde Likya Yolu’nu ikinci plana itecek deniyor. Göreceğiz. Yürümeyi, trekkingi sevenlere tavsiyemizdir. Yanılmıyorsam yaklaşık 27 günde tamamlanıyormuş. Vaktim olsa, düşünmeden yapardım. Sizlerin vakti varsa, mutlaka değerlendirin derim.

3. Antalya Belek’e Ulaşım

Antalya havalimanı Belek ulaşım nasıl sağlanır ? Belek nerede ? Daha önce de belirttiğim gibi Belek sadece bir mahallesi Serik’in. Serik, Antalya’nın büyük ilçelerinden biri. Konumu kabaca aşağıdaki gibi. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın bir kısmını içine alır. Aksu ve Manavgat ilçeleriyle komşudur.

Antalya Belek Konum

Antalya Belek Konum : Belek Nerede. Belek’e nasıl gidilir

Öncelikle Antalya’ya nasıl ulaşılır onu aktaracağım daha sonra Antalya’dan Belek’e nasıl ulaşılır onu ileteceğim.

  • Antalya’ya uçakla ulaşım

Bilindiği üzere Antalya’da iki havalimanı var. Antalya Havalimanı ve Gazipaşa Alanya Havalimanı. Antalya Havalimanı’ndan şehir merkezi yaklaşık 10 km, Belek ise yaklaşık 33 km uzaklıkta. Gazipaşa Alanya Havalimanı’ndan Antalya şehir merkezi ise yaklaşık 132 km, Belek 103 km uzaklıkta. Ben, Antalya Havalimanı’na gitme taraftarıyım; eğer Antalya Merkez ya da Belek tarafına geçeceksem.

Ama yine de bilet bulamayıp da  Gazipaşa Alanya Havalimanı’na gelmek zorunda kalacaklar için de ulaşım nasıl sağlanır açıklamaya çalışacağım.

Antalya Havaliamanı’na ve Gazipaşa Alanya Havalimanı’na, bilindiği üzere İstanbul’dan Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanları’ndan günde çok sayıda sefer gerçekleştiriliyor.

Antalya Havalimanı’na yurt içinden direk uçuşlar İstanbul, Kayseri, Ankara, Adana, Trabzon, İzmir ve Gaziantep’ten gerçekleştiriliyor.

Gazipaşa Alanya Havalimanı’na yurt içinden direk uçuşlar ise İstanbul ve Ankara’dan gerçekleştiriliyor.

Antalya Havalimanı’na yurt dışından direkt uçuşlar Tel Aviv, Zürih, Cenevre, Moskova, Krasnodar, Dresden, Düsseldorf, Leipzig, Kiev, Yekaterinburg, Berlin, Sankt Petersburg, Viyana, Lefkoşa, Londra, Minsk, Münih, Brüksel, Köln, Frankfurt, Kazan, Hamburg, Rostock, Budapeşte, Rostov, Billund, Amsterdam, Leicestershire, Paderborn, Hannover, Oslo, Bremen, Saarbrücken, Malmö, Oulu, Friedrichshafen, Nürnberg, Stockholm, Stuttgart ve Kuopio’dan gerçekleştiriliyor.

Gazipaşa Alanya Havalimanı’na yurt dışından direkt uçuşlar ise Kopenhag, Billund, Aalborg, Amsterdam, Eindhoven, Oslo, Stockholm, Göteborg, Brüksel, Varşova, Pardubice, Vilnius, Düsseldorf ve Frankfurt’tan gerçekleştiriliyor.

Tabi güncel bilgilere bakmakta her zaman fayda var. Yukarıda belirtilen şehirlerden seferler iptal edilebilir ya da yenileri eklenebilir. Benim eksiklerim ve fazlalıklarım da olabilir. Güncel uçuş arama motorlarından size uygun şehri seçerek, uygun zamanlarda, uygun uçak biletleri bulabilirsiniz. Ayrıca bu uçuşların bazıları charter (kiralık), çoğu tarifeli uçuşlardır bilginize. Gönlümüz charter seferlerin artıp fiyatların düşmesi yönünde tabi ki.

Ayriyeten yukarıda belirtilen şehirlere aktarma yaparak da gelebilirsiniz. Uçak biletleri sezonuna, mesafesine, sınıfına ve hava yollarına göre değişiyor ama özellikle İstanbul için gidiş-dönüş 200 TLlik aktarmasız bir ekonomi sınıfı uçuşu işinizi görecektir.

Antalya Belek Şehir Merkezi

Antalya Belek Şehir Merkezi

Antalya havalimanlarından şehir merkezine ve Belek’e ulaşım

Ne yazık ki Gazipaşa Alanya Havalimanı’ndan Havaş ile Antalya Merkez’e ya da Antalya Belek’e transfer yok. Özel transfer şirketleriyle ya da taksiyle geçebilirsiniz ama pahalıya patlayacaktır. Taksiyle Belek yaklaşık 250 TL, Antalya Merkez 330 TL. Tavsiyem Havaş ile Alanya Otogar’a gidip oradan Antalya Belek otobüsüne binmek.

Havaş 17 TL yaklaşık 60 dk, otobüs fiyatı da yaklaşık 20 TL ve 1 saat 30 dk. Yani toplamda 37 TL ve iki buçuk saat. Biraz uzun ama fiyatı mantıklı değil mi?  Ya da araba kiralayıp direk gidilebilir eğer Antalya Merkez’de ya da Belek’te gezilecekse, taksiyle gitmektense. Araç kiralama yazımıza bakabilirsiniz.

Antalya Havalimanı’ndan ise taksi ile şehir merkezi 35-40 TL, otogar 50-55 TL, Belek ise yaklaşık 185 TL. Görüldüğü üzere çok pahalı. Ben prensip olarak taksi tercih etmiyorum. Aslında bu yüksek fiyatlandırmadan dolayı. Araç kiralamak daha mantıklı onun yerine.

Antalya Havalimanı’ndan şehir merkezine 600 (Otogara da gider) ve 800 (Lara) numaralı belediye otobüsleri ile de gidebilirsiniz. Antalya kartı ile 4,20 TL, Antalya kartının kendisi de 5 TL.

Yani belediye otobüsü ile 9,20 TL’ye bu yolculuk gerçekleştirilebilir. 600 numaralı otobüsün, çoğu saatte seferi var gece bile. Bu otobüslerle şehir merkezi yaklaşık 40-50, otogar 50-60 dk. Şehir merkezinden ya da otogardan da yarım saatte bir kalkan Belek minibüsleriyle Belek’e ulaşabilirsiniz.

Ayrıca Antalya Havalimanı’ndan Havaş ile yaklaşık 10 TL ile şehir merkezine varabilirsiniz. Tüm iç hat uçuşları için servisleri bulunmakta. Dış hat yolcuları da iç hatlara gelip bu servislerden yararlanabilmekteler. Bu yolculuk da yaklaşık 40-50 dk. sürmekte. Oradan da yine minibüslerle Belek’e varabilirsiniz.

Antalya Belek Şehir Merkezi

Antalya Belek Şehir Merkezi

  • Antalya’ya otobüsle ulaşım

Bilindiği üzere ülkemizde her ilden, her yere otobüs seferleri var. Antalya’daki otobüs terminali merkezin 4 km kuzeyinde. Otobüs  firmalarının sitelerinden gerekli yolculuklara bakabilirsiniz. Şimdi tek tek otobüs şirketlerini yazmak istemedim.

İstanbul’dan 12, Fethiye’den 3, İzmir’den 9, Ankara’dan 8, Göreme’den 9 saatlik otobüs yolculuğuyla ulaşabilirsiniz otobüs terminaline. Bilet fiyatları ise 55 liradan 90-100 liraya kadar çıkıyor mesafeye ve otobüsün kalitesine göre. Otobüs ile Antalya’ya geldikten sonra, firmalarının servisleri ile şehir merkezine gidebilirsiniz. Ayrıca otogardan minibüs, dolmuş ile Belek‘e ulaşılabilir. Taksi de bir seçenek tabi her zaman.

  • Antalya’ya trenle ulaşım

Antalya’yı İstanbul’a bağlamak için Eskişehir-Kütahya-Afyonkarahisar-Burdur-Antalya hızlı tren projesi etüt çalışmalarının 2016’da biteceği söyleniyor. 2020-23 yılları arasında bitmesi bekleniyor bu projenin. Kapadokya ile mesafenin 3.5 saate düşürülmesi planlanıyor.

Avrupa‘daki veya Japonya‘daki tren hatları gibi bir ağ şu ülkenin en büyük eksiği. Umarım bu eksik giderilecek. Şu anda trenle ulaşmak mümkün değil Antalya’ya ne yazık ki. En yakın tren istasyonu Burdur’daydı o da şu anda kullanımda değil yamulmuyorsam.

Velev ki Burdur’a gelindi bir şekilde, Antalya merkeze gidilebilir o halde. Yaklaşık 15-20 lira arasında otobüs biletleri. Merkezden de yukarıda anlattığım gibi Belek‘e geçilebilir. Burdur Antalya arası yaklaşık 168 km. İki buçuk saat sürebilir arabanızla.

En sevdiğimiz ulaşım türü

En sevdiğimiz ulaşım türü

  • Antalya’ya özel araçla ulaşım

Şahsi aracınız olabileceği gibi, kiralık bir araçla da Antalya’ya ulaşabilirsiniz. Hatta bana sorarsanız araç kiralayıp, öyle bu bölgeleri gezin derim. ŞURADAN tüm araba kiralama şirketlerini tek çatı altında görebilirsiniz. Peki Antalya’ya nasıl ulaşacaksınız şimdi onu anlatayım :

İstanbul-Antalya arası yaklaşık 675 km. Bu da 7-8 saatlik bir yolculuğa tekabül ediyor. Tabi trafik vs. göz ardı edilirse. İstanbullular bilir İstanbul’dan çıkış 3 saatte de olabilir 5 saat de.

Ankara-Antalya arası yaklaşık 483 km. Yaklaşık 6-7 saat süreceğini tahmin ediyorum.

İzmir Antalya arası yaklaşık 455 km. Burası da yaklaşık 5-6 saat sürer araba ile.

Antalya tarafından gelecekler Sillyon; Alanya tarafından gelecekler Serik otogar kavşaklarını kaçırmazlarsa sıkıntı olmayacaktır. Afyon, Kütahya ve Burdur üzerinden Antalya’ya ulaşılabilir.

Diğer şehirlerden de çeşitli haritalardan bakılıp yol tarifi alındığında ne kadar süre ile ulaşılacağı bulunabilir.

Bunların dışında tabi ki özel tur şirketlerinin,  Antalya otellerinin, havayollarının, özel transfer şirketlerinin araçlarıyla istediğiniz yere ulaşabilirsiniz. Tabi bir de ilkokul arkadaşınız ya da akrabanız da sizi almaya gelebilir. Aslında bu en sevdiğimiz seçenektir.

Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.

4. Antalya Belek’te Konaklama

Belek’te konaklamak için çok fazla seçenek var aslında. Golf sahaları (yaklaşık 15 adet) ve lüks Antalya otelleri Belek’i popüler bir tatil beldesi haline getirdi son 20 yılda.

Antalya - Belek - Spice - Hotel - Spa

Antalya Belek Spice Hotel Belek & Spa : Antalya Belek hava durumu her daim güneşlidir.

Belek taraflarında villalarda, envaiçeşit otellerde, apartlarda, motellerde yer bulabilirsiniz. Tabi ki Serik Belek’in genelinde hostellerde, gezgin misafir edenlerin evlerinde ya da kamp alanlarında da kalınacak yerler bulunabilir.

Bütçenizin ölçüsünde yerler değişiyor. Bir haftalık tatilinizi ‘couchsurfing’le ya da kamp atarak bedavaya getirebilirken, lüks bir otelde binlerce dolara da halledebilirsiniz. Artık bu sizin zevkinize ve bütçenize kalmış.

Ama genel olarak fikir edinmeniz adına belirtmek gerekirse Belek otel fiyatları gecelik kişi başı 850 TL ile 10.700 TL arasında değişkenlik gösterebiliyor. Fiyat bilgisini güncel olması adına Enuygun.com sitesinden Kasım 2023 tarihinde kontrol ettim.

Ben,  hem konakladığımız oteli, hem de Belek’de nerelerde kalınabileceğini Antalya Belek Otelleri yazımda anlattım. O yazımdan detaylara bakabilirsiniz.

5. Antalya Belek’te Ne Yapılmalı?

Belek’te ne yapılır ? Tüm bu aşağıda bahsi geçen aktivitelerin yanında deniz, kum, güneş denilip, çok güzel yan gelip de yatılabilir o ayrı.

  • Golf oynanmalı/seyredilmeli.

Türkiye’nin en büyük golf sahaları burada. Ayrıca uluslar arası birçok turnuvaya ev sahipliği yapıyorlar. Türk Hava Yolları dünyanın en büyük golf turnuvasını gerçekleştiriyor. 61 ülkeye yayılıyor bu golf turnuvası.

Büyük final, Belek’te gerçekleştiriliyor. Eğer oynayamıyorsanız, izlemenizi tavsiye ederim bir sporsever olarak. Bunun yanında futbol, tenis vb. takım sporlarının yanında, su sporlarıyla da uğraşabilirsiniz.

  • Caretta Caretta (Deniz Kaplumbağası) üreme alanları ziyaret edilmeli.

Belek’in muhteşem doğasının alametifarikası deniz kaplumbağaları. Elbette görmüşsünüzdür o minik minik carettaların suya ulaşma çabalarını. Antalya Belek sahilleri bu kaplumbağa türünün yumurtlaması için birebirdir. Kuluçka döneminden 2 ay sonra yavrular gece vakti yumurtalarından çıkar ve denize ulaşmaya çalışırlar.

Bebek Caretta Carettalar

Bebek Caretta Carettalar

Belek’te korunan bu kısımlarda bu dünyanın en tatlı kaplumbağalarının üremesi sağlanıyor. Bu sahilleri ziyaret edip uygun zamanda bu zorlu yolculuğa tanıklık edebilirsiniz. Bir de şu var. Haberlerini duymuşsunuzdur belki. Caretta carettalar insanlara saldırabiliyor.

Bunun sebepleri uzun süre çiftleşememeleri ya da uzun süre aç kalmaları. O yüzden bebeklikleri bu kadar tatlıyken yetişkinliklerinde kabusunuz olabilirler. Yine de soyu tehlike altındaki bu canlıları doğal üreme alanlarında rahat bırakmalıyız ve eğer gönüllüysek çeşitli yardım kuruluşlarıyla iletişime geçip yardım edebiliriz. Ayrıca sadece bu canlıları değil bu canlılara bağlı ekosistemi de düşünmeliyiz.

  • Aziz Paul Yolu’nda trekking yapılmalı.

Aziz Paul (Tarsuslu Pavlus)’un Hristiyanlık’ın batı toplumuna yayılmasındaki rolü çok büyüktür. Bunu yaparken katettiği yol, şu anda Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotalarından biri. Hristiyanların hac yolu olarak da bilinir.

Aziz Paul yolu Antalyanın Pergesi ile Eğirdir Gölü arasındaki 500 km’ye tekabül ediyor. Rivayete göre 27 gün sürüyor yürümesi. Farklı rotalar mevcut. Likya Yolu‘ndan daha yabani olduğu söylenir. Deniz seviyesinden başlayıp 2200 metre seviyesine kadar çıkılabilmektedir.

İlkbahar ve sonbahar için ideal. Rotasıyla ilgili çeşitli gps uygulamalarını akıllı telefonlarınıza indirebilir, yolla ilgili yazılmış kitapları okuyabilirsiniz. Diğer türlü kaybolmanız olasıdır. Yol üzerinde çeşitli konaklama yerlerinde kalabilirsiniz, çadır atabilirsiniz. Yolda çeşitli antik kent kalıntıları ve muhteşem doğa sizi selamlayacaktır efendim. Bu arada Likya Yolu ile Aziz Paul Yolu’nun mucidi Kate Clow’u (Kardelen Karlı’yı) da unutmamak gerek. Teşekkürler güzel insan.

  • Gece hayatına dalınmalı.

Malumunuz Antalya otellerinde, gece hayatıyla ilgili envaiçeşit aktiviteler yapılabilmekte. Bunlar dünyaca ünlü kişilerin konserleri de olabilir, Türk gecelerinde oryantal gösterileri de, diskoda deliler gibi dans etmek de , barda içkinizi yudumlamak da. Belek otellerinin dışında bir çok gece kulüpleri, bar veya kafe de bulunmakta. Buralarda da vakit geçirebilirsiniz. Hatta zaman kalırsa, Kemer’de bulunan gece kulüplerine de uğramınızı öneririm.

  • Su sporları yapılmalı.

Bir çok otelin bünyesinde yapabileceğiniz gibi dışarıda da çeşitli su sporlarını yapabilirsiniz. Bunların başlıcaları yelken, kano, rafting, su kayağı, parasailingtir. Ayrıca dalış yapabileceğiniz muhteşem suları var. Birçok dalış merkezinden eğitim alıp bu güzel sulara dalabilirsiniz. Keşif, mağara, gece ve batık dalışları belli başlı dalış çeşitleridir. Su altı zenginliklerimizi görmek için birebir.

Antalya Belek Parasailing

Antalya Belek Parasailing

  • Alışveriş yapılmalı.

Belek’e gelirken ya da ayrılırken yol kenarlarında meyve sebze satanları göreceksinizdir. Buralardan reçel ve turunçgillerden alabilirsiniz. Belek çarşısında da birçok alışveriş dükkanı var. Ayrıca yöresel taze gıdaları almak için her Cumartesi kurulan halk pazarına da uğrayabilirsiniz.

Bir çok hediyelik eşya satan dükkandan Belek’e özgü şeyler de alabilirsiniz. Magnet koleksiyoncusu olarak ben, Belek magneti almadan dönmeyin derim.

6. Antalya Belek’te Ne Yenmeli?

Eğer 5 yıldızlı Antalya Belek otellerinden birinde kalıyorsanız A’dan Z’ye her şeyi bulabileceğinizi biliyorsunuzdur. Sadece Türk mutfağı değil dünya lezzetlerinden de birçok şey tadabilirsiniz. Ayrıca şehir merkezinde, çok sayıda restoran bulunuyor.

Ama her sahil kasabasının olmazsa olmazı balıktır tabi ki. Gün batımında yiyeceğiniz muhteşem balıklar, sizi hissettirdikleri açısından zirvelere taşıyacaktır. Yerli yabancı çok sayıda alkol çeşidi de bu zirveye eşlik edecektir.

Rakı Balık

Rakı Balık

Narenciye (turunç, bergamot, portakal, limon…) diyarı Antalya Belek malumunuz. Turunçgillerden yapılmış çeşitli reçellerin tadına bakabilirsiniz ve kavanoz kavanoz evinize götürebilirsiniz. Yol kenarlarında satıcıları göreceksiniz.

Ayrıca Serik’in en meşhur yemekleri olan köfte ve piyazını da denemelisiniz. Piyaz tahinlidir, benim gibi tahin severler bayılacaktır. Diğer başlıca yemekleri ise darı çorbası, sütlü bulamaç, koca tarhana, keşkek, kekikli çorba, arap aşı ve kulak çorbasıdır.

7. Antalya Belek’te Gezilecek Yerler

Daha önce 32 kere tekrar ettiğim gibi Belek’in cazibe noktaları kumsalları, lüks otelleri, alışveriş merkezleri ve golf sahaları. Bunların dışında, şiddetle tavsiye edeceğim Belek’te görülmesi gereken yerler de mevcut. Peki Belek’te gezilecek ve görülecek yerler nereler ?

  • Aspendos

Aspendos Antik Kenti, Serik İlçesi’nin Belkıs Köyü’nde (Pamfilya) teee MÖ 10.yy’da kurulmuş, dönemin zengin ve de özgür kentidir. Aspendos’a gittiğinizde gezilecek bir çok yerinin (bazilika, su kemeri, acropolis vs.) olduğunu göreceksiniz.

Aspendos Amfi Tiyatro

Aspendos Açık Hava Amfi Tiyatrosu

Giriş yaklaşık 25 TL ama değer. Yurt dışında bunun yanından geçmeyecek kıytırık birçok yere daha fazlasını vermişliğimiz var. Orada yer alan Aspendos Açık Hava Amfi Tiyatrosu’nu duymayan yoktur sanırım.

Yaklaşık 20 bin kişilik bu tiyatro, Romalılar tarafından inşa edilmiş ve Akdeniz bölgesinde en iyi şekilde korunmuş Roma tiyatrosu olarak geçmekte. Burası, Jeopolitik konumu itibariyle hep gözde olmuş. Böyle küçük bir kentin parası,vakti zamanında Akdeniz’de söz sahibiymiş. Refah, özgürlük ise hat safhada tabi. Adamlar tiyatroyla uğraşmış daha ne olsun.

Tiyatronun hikayesi ise şöyle: Rivayete göre Aspendos Kralı kızını evlendirmek istiyormuş. Bunun için Aspendos’umuza kim en iyi yeniliği yaparsa, kızı o kapar demiş. İkiz mimarlardan biri su kemeri yapmış. Kral bayılmış. Ne kadar da yenilikçi bir erkek demiş. Su halkımızın ayaklarına kadar gelecek artık demiş. Ben buna hizmet gibi hizmet derim diye de eklemiş.

Ama mimar kardeş tongaya düşürmüş kralı ve bir gün uzun uğraşlarla, zar zor kaynak bularak yaptığı tiyatrosuna davet etmiş. Tiyatronun en tepesinde oturan krala aşağıdan kızına talip olduğunu fısıldamış ve kral o anda bu akustiğe vurulmuş. ‘Bu devirde bu teknoloji vay bee’ demiş hafif bir fısıltıyla dileğini ileten koçyiğit mimara ve hafif bir fısıltıyla vermiş gitmiş kızını.

Düğünlerini de burada gerçekleştirmişler tabi. İşin esprisi adam teee o yıllarda ne tiyatro yapmış görüyorsunuz değil mi hem de binlerce yıl sonra bile ayakta ve etkinlikler düzenlenebiliyor burada. Ben bu isteğe, arzuya, tekniğe, bilgiye saygı duyarım. Mutlaka gidin görün derim. Buraya günlük turlarla ya da kendi aracınızla ulaşabilirsiniz.

  • Kurşunlu Şelalesi

Kurşunlu Şelalesi‘nin bulunduğu coğrafya kızılçamın hakim olduğu, çeşitli endemik hayvan ve bitki türlerinin olduğu bir tabiat parkı. Şelalenin arkasında bir de mağara bulunuyor.

Şelale 7 ayrı şelaleciğin birleşiminden oluşuyor. Ayrıca piknik alanları, restoranlar, seyir alanları, yürüyüş parkurları da mevcut. Köylüler tarafından kurulmuş 200 yıllık 10 su değirmeninden biri halen faaliyet gösteriyor. Kurşunlu Şelalesi’ne 519 nolu otobüsle ya da dolmuşlarla Antalya şehir merkezinden ulaşılabilir. Civarında konaklama yok ne yazık ki. Belek civarında kalınıp, buraya gelebilirsiniz.

Antalya Kurşunlu Şelalesi

Antalya Kurşunlu Şelalesi

  • Dinler Bahçesi

2004 yılında açılmış bu mekan, semavi dinlerin ibadethanelerinin örneklerinin bulunduğu sevgi, saygı ve hoşgörünün ana fikir olduğu bir yer. Ortak bir avluya açılan cami, kilise ve sinagogtan oluşuyor. Semavi dinlerden birine, herhangi bir insan, inansın ya da inanmasın Belek’e yolu düşen biri görmeli derim. Burada kişiler ibadetlerini de özgürce yapabiliyorlar. Özellikle yurt dışından gelen bir misafiriniz varsa mutlaka götürün derim.

antalya-dinler-bahcesi-1

  • Köprülü Kanyon Milli Parkı

Büğrüm Köprü ve Bilgelik Vadisi bu milli parkın içinde. Burada kamp atabilir, bungalov evlerde, ağaç evlerde, pansiyon veya motellerde kalınabilir; rafting/kano, safari yapabilir, bisiklet sürebilir ya da doğa yürüyüşleri ile adrenalin seviyenizi yükseltebilirsiniz.

Ayrıca Selge Antik Kenti’ni de gezebilirsiniz. Bu antik kent doğal korunaklı olduğu için ulaşmak biraz zor lakin. Burada da endemik hayvan ve bitki türleri görülebilir. Yine aynı şekilde toplu taşıma ya da kendi aracınızla buraya ulaşabilirsiniz.

Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı

Antalya Köprülü Kanyon Milli Parkı

  • Sillyon Antik Kenti

Perge ile Aspendos arasında kalmış bir diğer Pamfilya şehri, olağan dışı yapısı ve konumuyla uzaklardan rahatça görülebilir. Sillyon halkı vaktinde Büyük İskender’e kök söktürmüş uzun yıllar birçok medeniyet tarafından askeri üs olarak kullanılmış.

Sarp bir tepede kurulduğu için surlarla çevirmeye de gerek kalmamış. Ne yazık ki Sillyon tiyatrosu 1969’daki toprak kayması sonucu göçmüş. Asıl üzücü olansa buranın gün geçtikçe bakımsız hale gelmesi, bir çöp kenti halini alması.

Buraya ziyaretleri artırarak bu farkındalığı artırabiliriz ve kentin yetkililerini harekete geçirebiliriz sanırım. Buraya sadece kendi aracınızla ulaşmanız mümkün.

Antalya Sillyon Antik Kenti

Antalya Sillyon Antik Kenti

  • Zeytintaşı Mağarası

Serik’in 15 km kuzeyinde yer alan Zeytintaşı Mağarası aslında son dönemlerde keşfedilen bir yer. Mağaranın içi küçük damla taşlarıyla kaplı. Mağaranın içinde görülen yer yer makarna sarkıtlar mağaranın karakteristik özelliklerinden.

Bu sarkıtları başka yerlerde göremezsiniz. Bir uyarı : 8 milyon yaşındaki sarkıtlara dokunmak yasak. Ulaşım konusunda ise; özel aracınızla mağara girişine kadar ulaşabilirsiniz.

Antalya Zeytintaşı Mağarası

Antalya Zeytintaşı Mağarası

  • Pednelissos Antik Kenti

Burası Serik’te bulunan ama pek rağbet görmeyen bir antik kent. Ulaşımının zorluğu ve bakımsızlığının sonucu olarak önemini yitirmiş ama doğa aşıkları için doğru mevsimde gidilmelik bir yer.

Hatta bence oraya bir bisiklet turu bile düzenlenebilir. Bu arada Selge, Pednelissos ve Aspendos antik kentlerini içeren Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndan da geçecek otoyol projesi 2023’te açılacak. Umarım doğaya zarar vermeden güzel bir yol yapılır da insanlar rahatça ulaşır buralara.

Antalya Pednelissos Antik Kenti

Antalya Pednelissos Antik Kenti

  • Uçansu Şelalesi

Uçansu Şelalesi, Aziz Paul Yolu’nun da geçtiği güzergahta bulunuyor. Burası öyle turistik yerlerden değil pek. Bu yazılar sonrasında olabilir gerçi. O yüzden vakit kaybetmeden daha bakirken gidin görün derim.

Ayrıca, Pednelissos Antik Kenti’nin yakınlarında bulunduğu için bir taşla iki kuş vurabilirsiniz. Burada yine rafting, safari vb. aktiviteleri de gerçekleştirebilirsiniz. Ama en güzeli o güzelim suda çocuklar gibi yüzmek olacaktır. Özel aracınızla gidebilirsiniz buraya. Bazı bungalovlar dışında konaklama da sınırlı.

Antalya Uçansu Şelalesi

Antalya Uçansu Şelalesi

  • Boğazkent Kuş Cenneti

200’den fazla kuş türünün tespit edildiği bu cennette, 38 kuş türü yaz ziyaretçisi, 70’i transit ziyaretçi, 60’ı da kış ziyaretçisiymiş. Kuş gözlemciliği bizde pek rağbet görmese de yurt dışında aslında elit uğraşıdır.

Antalya Boğazkent Kuş Cenneti

Antalya Boğazkent Kuş Cenneti

Ülkemizde böyle biyoçeşitliliğin olduğu yerler yanı başımızdayken gidip görmekte fayda var hem de zengin uğraşı olmadan. Lakin şöyle de bir kötü haber var. Otellerle dolduruluyormuş burası. Evet Antalya’da otel yapacak başka yer kalmamış. Buraya kendi aracınızla ya da otobüslerle ulaşabilirsiniz.

8. Antalya Belek’te Kaç Gün Kalınmalı?

Güzel bir Belek gezi planı çıkarmak istiyorsanız ; Bence bu bölgeyi ne 1 ayda ne de 3 ayda hakkıyla gezemezsiniz.  Bir yerin yerlisi olmadığınız sürece ne kadar hakkını verebilirsiniz ki?

Ama şöyle tavsiyelerim var tabi:  Eğer sadece otelde geçirmelik bir tatil istiyorsanız bir hafta bence idealdir Antalya Belek‘te. Bir haftadan sonrası aynı otelde sıkar gibi geliyor bana.

Antalya Belek Spice Hotel & Spa

Antalya Belek Spice Hotel & Spa

Eğer etraftaki güzellikleri gezmek isterseniz, gideceğiniz yerlere göre değişecektir bu. Sadece antik kentler gezilecekse bu süre 3-5 gün ile sınırlandırılabilir. Eğer ki milli parklara da uğranılacaksa bir, bir buçuk hafta idealdir.

Tabi bu süreler sizin enerjiniz, bütçeniz, vasıtalarınız ve hayal gücünüzle orantılı. Ben şahsen aylar boyu vakit geçirebilirim o coğrafyada.

9. Antalya Belek’te Yapılmadan Dönülmemesi Gerekenler

Yukarıda birçok ” Belek yapılacak Şeyler” ve gezilecek yerleri yazdım. Ama bunlar içinde bence olmazsa olmazlar aşağıdaki gibi. Listeye ‘bu ne biçim liste be, liste öyle olmaz böyle olur!’ deyip takla attırmak tabi ki serbest.

Antalya Belek Sahili

Antalya Belek Sahili

1. Aspendos Antik Kenti’ni bir filozof edasıyla gezme

2. Köprülü Kanyon Milli Parkı’na gidip doğayla bütünleşme, imkan varsa rafting yapma

3. Bol bol deniz, kum, güneş üçlemesi yapma

4. Bol bol turunçgil yeme/içme (C vitamini)

5. Golf oynama/izleme hayatta bir kere de olsa

6. Aziz Paul yolunun tamamını olmasa da belli bir kısmında trekking yapma

7. Uçansu Şelalesi’ne çocuklar gibi dalma

8. Gün batımında, günün yorgunluğunu atmalık, eş-dost sohbetli, rakı-balık keyfi yapma

10. Antalya Belek’e Ne Zaman Gidilmeli?

Antalya Belek kışın dahi ılıman bir iklime sahip. O yüzden kışa da bir şans verilmeli. İşten güçten sıyrılmak için ideal. Kesinlikle hüsrana uğratmayacaktır.

Antalya Belek Gün Batımı

Antalya Belek Gün Batımı : Belek 5 yıldızlı otel önerim Spice Resort Belek

Yazın hava yeri geldiğinde çok bunaltıcı olabilir. Kışın da yeri geldiğinde titretebilir amma velakin bence dört mevsim çok güzel tatil yapılabilir. Gitmek için en güzeli ise ilkbahar ve sonbahar bence. İlkbaharın coşkusu, sonbaharın hüznü burada ayrı zevkli. Yazın hem sıcak, hem de daha pahalı olacaktır. Tabi seçim yine sizin.

11. Antalya Belek Seyahatim Kaça Mal Olur?

  • Belek ne kadar pahalı?

Lüks oteller bölgesi olduğundan diğer tatil yörelerine göre biraz daha pahalı malumunuz. Yine de her bütçeye göre bir seçenek var. Benim araştırmalarımda ortalama değerler aşağıdaki gibi. Tabi mevsimine göre değişecektir bunlar.

  • Belek’e ulaşım masrafları

İstanbul’dan Antalya’ya uçak biletleri, genelde 200 TL civarında. Otobüsler ise gidiş dönüş 100-150 TL civarı tutabilir. Belek içi ulaşım için ise, taksiler, daha önceden söylediğim gibi pahalı olacaktır. Çeşitli dolmuş/minibüs/otobüs seçenekleriyle o yöreler gezilebilir. Ayrıca araba kiralama da farklı bir seçenek olarak kullanılabilir.

belek_nerede_kalinir_otelleri

Spice Resort Belek : Belek otelleri önerim

Antalya’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

  • Belek’te konaklama masrafları

Oteller gecelik 70 liradan başlayıp, ucu bucağı görülmeyen sayılara kadar varabilmektedir. İhtiyaçlarınız ve bütçenize göre kendinize en uygununu seçebilirsiniz. Ben aşağıda güzel bir site önerisi de yapacağım.

Otel seçiminiz için :

Otel bulma konusunda mutlaka ŞU SİTEYE göz atın

  • Belek’te yeme-içme masrafları

Her şey dahil bir oteldeyseniz böyle bir derdiniz olmayacaktır ama dışarıda normal bir restoranda ortalama bir yemek yiyecek olursanız, 10-15 TL’ye halledebilirsiniz. Otel seçiminiz ise 2 kritere göre yapın : Her şey dahil ve Ultra her şey dahil. Her şey dahil otellere aldanmayın. Oldukça kalitesiz gıdalar sunuyorlar. Mesela sınırsız alkol dedikleri çoğu şey, sudan ibaret. Ama ultra her şey dahil otellerde böyle bir şey söz konusu değil. Envai çeşit kaliteli yemek ve içecekler hizmetinizde oluyor. Spice Resort Belek bunlardan birisi.

  • Belek’te müzeler, ören yerlerine giriş

Antik kentlere, müzelere genellikle 20-25 TL gibi ücretler ödeyebilirsiniz. Müze kart çıkartarak bu fiyatları düşürebilir, sıra beklemeden hızlıca geçiş yapabilirsiniz. Hatta müze kartınız olunca, ekstra hiç para vermiyorsunuz desem yeridir.

  • Belek’te aktivite maliyetleri

Su sporları, golf, dalış vs. bunlar pahalı aktiviteler ne yazık ki Antalya Belek‘te. Ve aldığınız hizmet, eğitim, ekipman vs. ile daha da pahalılaşıyor. Net bir sayı verememekle birlikte araştırıp en uygun yerdekine gitmekte, hatta kampanyaları takip etmekte yarar var.

12. Antalya Belek’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilmeli?

Antalya bu konuda çok fazla seçeneği olan bir memleket, o yüzden pek bilinmeyen yerlerine gitmek naçizane tavsiyem. Kekova, Büğrüm Köprü, Karçukuru, Bilgelik Vadisi, Saklıkent Kayak Merkezi, Kaş, Kemer, Fethiye bunlardan bazıları.

Pek bilinmeyen bu yerler için de ayrı bir yazı kaleme alacağım yakın zamanda. Hala üzerinde çalışıyorum ne yazık ki!

13. Antalya Belek Hakkında Uyarılarım

  • Yeri geldiğinde çok sıcak olabilir. Güneşte kavrulmamak için önlemler alınmalı (Güneş kremi, şapka, gözlük vs.)
  • Sivrisinekler için ilaç alınmalı.
  • Çok fazla yer var görmek için aceleye mahal verilmemeli. Bazı yerler sonraya bırakılabilir.
  • Müze kart alınmalı. Türkiye’nin her yeri için elzem bence.
Sahil & Rüzgar

Sahil & Rüzgar

  • Trekking yapacaklar, kamp atacaklar, doğayla iç içe zaman geçirecekler yanlarında yeterli teçhizat ve yiyecek/içecek ile gitmeliler. Bazı yerlerde su alınacak yer dahi bulamayabilirler.
  • Eğer milli parklara gidilecekse rotalar önceden hazırlanmalı, gerekli bilgiler önceden toplanmalı.
  • Belek Gece Hayatı konusunda size önerebileceğim şey;  genelde otellerde gece hayatını yaşabilirsiniz. Ama bilin ki, Antalya gece hayatının kalbi Kemer bölgesinde atmaktadır.

Antalya Belek ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Umarım bu yazılanlar işinize yarar. Ne demiş şair ‘insanı yaşatan hayalleridir’. Dünyada keşfedilmemiş yer, görülmemiş toplum, kültür var mıdır? O yüzden hayalini kurun ve size uygun seyahat biçimiyle düşün peşine. Seyahatle kalın.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

4 Yorum

  1. Erkan
    • Deniz Pehlivan
  2. Erhan
    • ERHAN

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.