Adana Gezi Rehberi ( Bu Yazıyı Okumadan Plan Yapmayın)

Adana, efsane yemekleri, Akdeniz ikliminin sıcak insanları, Adana’da gezilecek yerlerinden çok, görülesi restoranlarındaki tadılası yemekleri ile öne çıkan bir şehrimiz. 2 kez gittiğim bu güzel şehrimiz Adana hakkında, ne biliyorsam bu Adana gezi rehberi yazımda başlıyorum anlatmaya. Keyifli okumalar. Hatta çektiğim videoları da izleyin. O yüzden hem keyifli okumalar hem de izleyip plan yapmalar. 🙂

1. Adana’ya Başlangıç

Türkiye’de gezilecek yerler ve şehirler hakkındaki ilk yazım. Adana… Uçakta giderken dergiyi şöyle bir karıştırıyorum. Bir yanda dolunay, bir elimde dergim. En sevdiklerim. İnsan başka ne ister Allah aşkına. Kaçarken, ardıma bile bakmıyorum. Nefret eder oldum İstanbul’dan.

Adana - gezi - rehberi

Adana gezi rehberi

İş için gidiyor da olsam, malum ben sandığınızdan daha fazla çalışan sıradan bir adamım, gittiğim her şehir benim için yeni bir seyahat rotası demektir.

Adana’ya iş için geliyor olmama rağmen, uçakta şöyle bir dergiyi karıştırırken o ay “Adana hakkında gezi yazısının” var olduğunu görünce, bir şeylerin farkına varıyorum. Bir şekilde konu gezmek olunca, elbet bir yerde mesajlar beliriveriyor. 🙂

2. Adana Hakkında

Malumunuz, ülkemizin “01” plakalı şehri ve en büyük 5. ili. Pamuğun ve kebabın başkenti. 2 milyondan fazla vatandaşımızın yaşadığı bir Akdeniz şehri olmasından dolayı, sıcakkanlı güzel insanları olan yer.

Seyhan nehrinin şehirde baştan sona uzandığı, nehir boyunca yürümenin keyif verdiği güzel şehir. Pamuğun beşiği diyoruz ya. Hatta kebabın da.

Seyhan Nehri - Adana

Seyhan Nehri-Adana : Adana gezi rehberi

Aslında bu şehir, bunların da ötesinde daha değerli güzelliklere sahip. O da tarihi. 5.000 yıllık bir şehir Adana. İnsanlığın ilk yerleşik hayata geçtiği Neotilik çağın izlerini taşıyan Tepebağ höyüğü Adana’da.

Aslında bir tek Adana değil, komşuları Hatay, Mersin, Kayseri, Osmaniye ve Kahramanmaraş gibi şehirler de tarih açısından çok ama çok değerli topraklar.

Tek kötü yanı yazları felaket sıcak. Ama kışları da ılıman bir yer. Aynen bize ilkokul kitaplarında öğretildiği gibi…

3. Adana Gezi Rehberi

Baştan belirteyim. Öyle aman aman görecek yerler yok. “Şunu görmeden sakın dönme !” diyeceğim bir yer değil.

Ama “Şunu yemeden sakın dönme.” diyebileceğim sayısız güzel yemeklere sahip. Zaten onları da tektek aşağıda anlatacağım. Ayrıca gezilecek yerleri de aynı zamanda özetliyor olacağım.

Genel itibari ile; yeni ve eski Adana olarak 2’ye bölünüyor. Eski Adana bölgesi, hemen taş köprünün batı kısmında kalan meşhur kazancılar çarşısına kadar olan kısım. Yeni Adana bölgesi ise, şehrin kuzey kısmında bulunan bölge.

Benim özellikle Turgut Özal ve Alparslan Türkeş Bulvarı civarında yer alan restoranlar ve mekanlar Adana’da en çok sevdiğim yerler oldu.

Yeni Adana Eski Adana haritası

Yeni Adana-Eski Adana : Adana gezi rehberi

Şehir turistik olmamasına rağmen, insanlar oldukça sıcak kanlı ve yardımsever. 3 hafta boyunca ne bir tartışma gördüm ne de bir gergin insan. Tek sıkıntı trafik.

Adana halkı, trafikte kuralları pek tanımıyorlar. En sağ şeritten gidip, kavşakta en sola dönmek nedir ? İstisnasız 30-40 kez başıma geldiği için buradan da belirtmek istedim. Pek muhtemel sizin de başınıza gelecektir…

Aşağıdaki Adana gezi videomu izlemeden Adana gezisi planı YAPMAYIN.

Bu arada, her yeri kolayca gezebilirsiniz Adana’da. Ama aracınız varsa tabi daha rahat edersiniz. Öyle aman aman bir trafik yok Adana’da. Hatta bu bölgeyi araç kiralayarak gezin derim.

  • Bu konuda Şu Siteye mutlaka göz atabilirsin. Çok güzel araçlar var ve site, dünyanın en iyi araç kiralama sitelerinden birisi. Güven konusunda içiniz rahat eder yani.
  • Bir de Adana’da konaklama durumu var. Onu da Şu Site‘den hallet derim. Otellerin fiyatları diğer bir çok siteye nazaran daha uygun ve isterseniz çoğunu da iptal edebiliyorsunuz.

O yüzden hem araç ve hem otel konusunda planlamanızı o verdiğim sitelere tıklayarak yaptığınızı varsayıp, planlamaya devam ediyorum.

4. Adana’ya Ulaşım

Adana’ya nasıl gidilir diye soruyorsanız : En güzel yöntem uçak. Havalimanı zaten şehrin kalbinde. Beş dakikada limandan şehir merkezine ulaşabilirsiniz.

İstanbul’dan Adana mesafesi 1 buçuk saatte, Ankara’dan Adana 55 dakikada, İzmir’den de 1 buçuk saatte uçakla ulaşabilirsiniz. Hatta Kıbrıs’tan bile Adana’ya gidebilirsiniz. 55 dakika sürüyor ve fiyatlar tek yön 700-900 TL civarında.

Büyük_Saat_Kulesi_Adana

Büyük Saat Kulesi-Adana : Adana gezi rehberi

İstanbul’dan Adana’ya uçak biletleri ise gidiş-geliş 700-1.200 TL arasında değişebiliyor.

Nasıl ucuza uçak bileti bulduğumu, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımı En İyi Uçak Bileti Arama Motorları yazımda tek tek anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.

Eğer Adana’ya otobüsle gelecek olursanız; bu konuda zaten hiç bir sıkıntı çekmezsiniz. Heryerden bir şekilde otobüsle ulaşımınızı sağlarsınız.

Ayrıca dilerseniz trenle de Adana’ya ulaşabilirsiniz. Tren garı direkt şehrin kalbinde ve mimarisi ile pek muhtemel sizin de dikkatinizi çekecektir.

Şehir içi ulaşım için ise, yerel otobüsleri kullanabilirsiniz. Hatta minibüsler de yaygın bir şekilde kullanılabiliyor. Bir de metrosu var ve tüm gün  hizmet veriyor. Taksi kullanmak isterseniz de, yaklaşık 70-100 TL’ye bir çok yere gidebilirsiniz.

5. Adana’da Konaklama

Şehrin merkezinde sıradan bir otelde kalacak olursanız, 2 kişilik bir oda için 600-800 TL ödeyerek konaklama işini halledersiniz.

sheraton - adana - konaklama - otel

Sheraton Adana : Adana gezi rehberi

Biraz daha lüks olsun derseniz, ki ben iş için geldiğim için hem Hilton hem de Sheraton‘da kaldım ve harikaydı, size bu 2 oteli de tavsiye ederim.

Eğer fiyatları sizin için uygunsa, 2 oteli de rahatlıkla kullanabilirsin ancak Sheraton bir tık daha iyi. Ama iş için değil de, sırt çantası ile geziyor olsaydım, bu otellerin lafını bile etmezdim.

Bu yüzden Adana’daki ekonomik otelleri görmek ve incelemek için tıklayınız.

6. Adana’da Gece Hayatı-Eğlence

Öyle çok bir şey beklemeyin. Ama hiç bir şey de yok değil. Hani demiştim ya Gazipaşa-Atatürk, Turgut Özal ve Ziyapaşa Caddeleri var diye.

İşte bunlardan özellikle Ziya Paşa ve Turgut Özal Bulvarı gece hayatının kalbi olarak kabul ediliyor. Ziya Paşa’da Cosecha, Turgut Özal Bulvarı’nda ise Hayal Kahvesi veya La Noche adresleriniz olsun.

adana-muze

Atatürk Müzesi

Akşamları biraz kafa dağıtıp, canlı müzik eşliğinde rahatlamak için güzel yerler.

Bir de nargile içip, yanında çay-kahve içmelik bir yer arıyorsanız Trip Cafe diye tavsiye edebileceğim bir yer var. Muhabbet edip, keyif yapmak için hoş bir mekan.

7. Adana’da Hangi Yemekler Yenir?

Adana demek, yemek demektir. Öyle 2 satırda anlatılmaz bu şehir. Sırf bu güzel kebaplara ve başlangıçlara doymak için, Adana’ya gidilir.

Adana_yemek_nerede_yenirAdana_yemek_nerede_yenir

Adana Yemekleri : Adana gezi rehberi

Bu yüzden, ayrıca bir yazı yazdım. Adana’da ne yenir yazımda tek tek, satır satır okuyabilirsiniz efendim. O linke tıklayarak tüm Adana yemek önerilerimi görebilir, restoran restoran plan yapabilirsiniz.

8. Adana’da Yemek Yenecek Restoranlar

Yemekleri saydım. Sıra geldi Adana’da hangi restoranda yemek yenmesi gerektiğine. Yemek konusunda çok seçici olan ben, kendimce çok beğendiğim 10 Adana restoranını listeledim.

adana

Kebap Sokakta-Kazancılar Çarşısı Çıkışı : Adana gezi rehberi

Bu restoranlardaki Adana yemekleri deneyimlerimi, yukarıya linklediğim Adana’da ne yenir Adana yemekleri nelerdir yazımdan okuyabilirsiniz. Ben yine de buraya başlıkları çıkartayım:

  • Onbaşılar Kebap
  • Ciğerci Bedo
  • Kaburgacı Yaşar Usta
  • Tarihi Kazancılar Kebapçısı
  • Yüzevler Kebap
  • Kebabçı Mesut
  • Şırdancı Bedo
  • Kebapçı Adil
  • Birbiçer
  • Kazım Büfe
  • Eco’nun Yeri
  • Fon Dragon Pearl Chinese & Sushi Restoranı

9. Adana’da Gezilecek Yerler

Adana’da gezilecek ve görülecek çok fazla tarihi veya turistik yerler veya yapılar yok. Bunu baştan söylemeyeyim. Ama yine de:

adana - gezi - harita

Adana’da Gezilecek Yerler (Eski Adana Bölgesi. Ziyapaşa ve Atatürk Caddesi’de Solda Yıldız Olan Yerler)

  • Taş Köprü’de yürümek
  • Tarihi Saat Kulesi Bölgesi’nde dolaşmak
  • Tarihi Kazancılar Çarşısı’nda alışveriş yapmak
  • Seyhan Baraj Gölü çevresinde dolaşmak için

1-2 günlük gezi planı yapılır. Aslında:

Bu konuda Adana’da gezilecek yerler yazımda detaylara bakabilirsiniz.

10. Adana’da Kaç Gün Kalmalı?

1 gün, bilemediniz 2 gün yeter. Çok fazla kalmaya gerek yok. Çünkü Adana, bana sorarsanız hafta sonu kaçamak yapılası bir kent.

Adana-Taş Köprü

Adana-Taş Köprü : Adana gezi rehberi

Tabii vaktiniz varsa Adana’ya kadar gelmişken, muhakkak civardaki yakın şehirleri de gör derim. Hatay ve Mersin bunlara örnek olabilir.

Eğer Hatay’a gidelim derseniz Hatay Gezilecek Yerler yazımda tüm önerilerimi görebilirsiniz.

11. Adana’da Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler Neler?

  • Kebap, ciğer, beyti, böbrek yemeden
  • Seyhan nehri boyunca keyifli bir yürüyüş yapmadan
  • Adana halkı ile muhabbet etmeden
  • Şalgam suyu içmeden
Kazancılar_çarşısı_adana

Geceleri Kazancılar Çarşısı Civarı

  • Yukarıda belirttiğim restoranlardan en az 3 tanesini denemeden
  • Yukarıda saydığım Adana’da gezilecek yerleri tek tek gezmeden
  • En az bir akşam Ziya Paşa ve Turgut Özal Bulvarı’nda eğlenmeden
  • Taş Köprü’den Seyhan nehri manzarasını alarak Sabancı Merkez Cami’nin fotoğrafını çekmeden dönmeyin.

12. Adana’ya Ne Zaman Gitmeli?

“Yaz hariç her mevsim gelin.” diyor Adana halkı. “Öyle sıcak olur ki, bırak gezmeyi, sokağa bile çıkamazsın evlat !” dediler.

E bir Fethiyeli olarak hak verdim doğrusu. Tahmin ediyorum o yaz sıcaklarını. Nefes alamaz, soluk soluğa kalır, “Başlarım gezmene!” diye söyletir insanı.

Bu Yemekler İçin Her Ay Gidilir

Bu Yemekler İçin Her Mevsim Gidilir : Adana gezi rehberi

O yüzden yaz hariç her mevsim demekle beraber, en ideal mevsimin ilkbahar olduğunu ve özellikle nisan ve mayıs aylarında şehrin mis gibi portakal koktuğunu son kez hatırlatıyorum.

Eğer sonbahar dönemi gelecek olursanız, Ekim-Kasım ayları da ideal. Ben Kasım sonu Aralık başı Adana’da idim ve ne yazık ki 12 Aralık “Dünya Rakı Günü” kutlamalarını kaçırdım. Siz denk gelirseniz mutlaka uğrayın.

13. Adana Seyahati Kaça Mal Olur?

Yine en sevmediğim mevzuya geldik, para. Hiç sevmiyorum şunu. Ama ne yapalım, mecburuz. Neyse, çok fazla can sıkmadan Adana’daki otel mevzusundan başlayalım:

Otel için; 2 kişi 500-600 TL’ye konaklama imkanı bulabilirsiniz. Hatta şuradan Adana’daki otelleri görüp inceleyebilirsiniz.

Adana - seyhan - Manzarası

Odamdan Adana Manzarası

Yemekler ise öğün başı 70-100 TL gibi düşünebilirsiniz. Ulaşıma gelirsek; şehir merkezinde konaklarsan hemen hemen heryere yürüyerek ulaşabilirsiniz.

Yine de “Ben araç kiralayarak gezeceğim” derseniz, 900 şirket arasından en iyi fırsatları sunan şu linkten Adana araç kiralama imkanlarına bakabilirsin.

Taksi kullanmanız gereken bir durum olursa, genellikle 60-70 TL gibi bir ücrete bir çok yere ulaşabilirsiniz. Yani ortalama 800 TL’ye 1 günlük Adana turu yapabilirsiniz.

14. Adana’ya Kadar Gelmişken Gidilecek Yerler

  • Misis Mozaik Müzesi : Misis antik kentinten kalan meşhur mozaikler burada bulunuyor.
  • Misis Köprüsü : Anadolu’nun ilk Roma Köprüsü olarak bilinen Misis Köprüsü, Ceyhan Nehri üzerinden geçiyor.
  • Anavarza Antik Kenti : Adana’ya 70 km uzaklıkta bulunur. Bu kentin tarihi M.Ö 1.yy’a dayanır. Tarihe düşkün kardeşlerime görmelerini tavsiye ederim. Bu arada, dünyanın en eski eczacılık kitabının yazarı Hekim Dioscurides  Anavarza Antik Kentlidir. Öyle önemli bir şehirdir aslında. Ama kıymetini bilene…
Anavarza

Anavarza

  • Ayrıca 2 saat uzaklıktaki Hatay (Yemekler olağanüstü),
  • 3 saat uzaklıktaki Kapadokya (Dünyanın en güzel yerlerinden birisi olarak kabul edilen Peri Bacaları burada)
  • Gaziantep – Kahramanmaraş (Hem yemekler hem tatlılar hem de Zeugma Müzesi muazzam)
  • Ve son olarak 1 saat uzaklıktaki Mersin (Sırf tantuni ve Türkiye’nin en uzun sahil bandını görmek için gidilir), vaktiniz olursa mutlaka gitmeniz gereken yerler.

15. Adana Gezi Rehberi Uyarılarım

  • Özellikle yaz aylarında gidecekseniz, havanın her daim sıcak ve nemli olacağını asla unutmayın
  • Çok fazla yemek yiyip, kendine ve midene zarar vermeyin. Evet, yemekler çok güzel. Ama siz de bizim yaptığımız gibi ilk gün kıtlıktan çıkmış gibi yerseniz sabahı zor edebilirsiniz.
Taş Köprü-Adana

Taş Köprü-Adana gezi rehberi

  • Acı sevmiyorsanız, her siparişinden önce acısız olmasını (özellikle şalgam ve kebap) söyleyin
  • Adanalılar çok sıcak kanlı insanlardır. Ama yine de çok çabuk sinirlenirler. O yüzden aman diyeyim.
  • Trafikte dikkatli olun. Aniden sağ şeritten sol şeride kıran sürücülere hazırlıklı olun.

Adana Hakkında Diğer Yazılarım 

Muhabbet edip keyif yapacağınız, yemeklere doyup sohbetle meşk edeceğiniz güzel bir Adana seyahati dilerim. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

7 Yorum

  1. YAVUZ
  2. mahmut_16
  3. Malatya Rent a Car
  4. Nakliyat
  5. Turgut_07
  6. adana

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.