Ramen Nedir ? Nerede Yenir ? Fiyatları, Çeşitleri + 6 Öneri

Ramen, özellikle Japonya‘da bir çok kez denediğim efsane bir yemek. Aslında Japonya’da ne yeseniz güzeldir ama özellikle Osaka ve civarında yenilen çeşitli yerel yemekler efsanedir. İşte bendeki bu Japon yemeği sevdası ve merakı, sonunda size böyle Ramen hakkında detaylı bir yazı yazmama sebep oldu. O yüzden aşağıda tek tek Ramen nedir, nasıl yapılır, nerede yenir özet olarak anlattım.

1. Ramen Nedir & Çeşitleri ve İçindekiler

Ramen (ラーメン) orijinal olarak Çin’den çıkmış bir tür sulu, erişteli çorbadır. Aslında çorbadan çok, ana yemek gibidir. Doyurucudur.

Bu yemek aslında önce Çin’de ortaya çıkmış. Sonrasında bir şekilde Japonya’da da sunulmaya başlanmış ama farklılaştırılmış.

Hatta zamanla çok popüler olmuş. Düşünün : Sadece Tokyo’da 20.000’den fazla Ramen Restoranı bulunuyor. (Türkiye’de 3-5 yerde var. En beğendiğim restoranı, yazının sonunda anlatacağım.)

Bu arada sadece Japonya’da değil; Güney Kore’de de bolca tüketilmeye başlanmış. Ben 2 ülkede de bu yemeği denedim ama Japonya’daki açık ara daha güzeldi.

ramen nedir

Remen nedir : Böyle bir kasede gelen, içerisinde erişte, soslar ve sebze/et-balık-tavuk olan yemektir

Özel ramen çorbası içerisinde aslında şunlar bulunur :

  • Remen eriştesi
  • Çorba
  • Tare sosu
  • Et, tavuk, balık veya sebzeler
  • Zencefil, soya sosu, yumurta, soğan v.s.
  • Derin bir kasede sunulur.

Şimdi ben burada çoğunlukla içerisinde kullanılan ana gıdaları anlattım ama bana göre öyle evde yapılacak bir yemek değil Remen.

O yüzden, hani olurda bir restorana giderseniz, en azından içerisinde nelerin olduğunu bilin diye anlattım bu kısmı. Zaten yukarıda eklediğim fotoğrafta da, tam olarak neye benzediğini görebilirsiniz.

Bu arada, neden bu yemek, bu kadar değerli biliyor musunuz ?

Çünkü özellikle Japonya’da uygun fiyatlı, sağlıklı, tatmin edici ve her yerde bulunabilen bir yemek de o yüzden. İçerisinde besleyici çoğu gıda bulunuyor ve fiyatı da gayet uygundur. O yüzden oldukça popüler.

Hatta Japon ramen restoranları sadece bu yemeği satar ve bu konuda uzmanlaşmışlardır. İnanılmaz özen gösterirler. Adamlara göre remen yemeği yapmak bir sanat olarak algılanıyor.

Gerçi Japonya’da her konuya, yemeğe, ulaşıma v.s. çok özen gösteriyorlar. Orası ayrı. Peki ramen hakkında biraz bilgi sahibi olduk ama restoranları nasıldır gelin onu da anlatayım :

2. Ramen Restoranları

Ramen restoranları genellikle küçük ve az kapasitelidir. Birkaç masadan, açık mutfaktan ve bir tezgahtan oluşur. Öyle devasa boyutta değillerdir.

Japonya’da restoran müdavimleri mekanla çok özel bir bağ kurarlar.

Japonya’da bu restoranlarda servis genelde 11:30’da başlar ve başarılı ramen restoranlarının önünde kuyruklar oluşur.

Yokohama Ramen Müzesine göre Japonya’da bölgesel olarak 26 çeşit remen yemeği yapılabilir.

Aslında ramenin çok sıkı kuralları yoktur, sayısız varyasyon yapılabilir. Yani her ustanın, bir tarzı vardır da diyebiliriz.

ramen restoranlari

Ramen restoranları arasında favorilerimden Miso Remen İstanbul. Genelde restoranlar böyledir.

Bu yemeğin kalitesi tamamen yemeğin dengesiyle alakalıdır. Çorbası, eriştesi ve üstündeki toppinglerin dengesi çok önemlidir.

Topping : içerisine eklediğimiz ilaveler olarak adlandırılıyor.

Ama en önemli unsuru çorbasıdır. Ustalık, tecrübe ve malzeme kusursuzluğu gerektirir. Restoranları birbirlerinden ayıran da çorbalarıdır. İçerisindeki toppingden çok, asıl olayı çorbadadır.

Çorbanın derinliği, nüansı ve tat harmonisi açıklaması zor bir konudur. Çünkü işin içine umami tadı girer.

Çin orijinli bu yemeği Japonya’da mükemmelleştiren ve dünyaca bir fenomen olmasını sağlayan da budur. Yani Umami.

3. Peki Umami Nedir?

Umami, literatürdeki acı, tatlı, ekşi ve tuzlu tatlarının dışında kendine özgü bir tattır.

100 yıl önce bu farklı, tarif edilemez tadı Tokyo İmparatorluk Üniversitesinden kimyager Kikunae İkeda moleküler açıklamasıyla keşfetti.

30 yıl önce de literatürde 5. Tat olarak kabul edildi. Biz Türkler’in pek aşina olmadığı ama zamanla keşfettikçe bayıldığı bir tattır.

Aslında hayatımızda 4 tat vardır. Acı, tatlı, tuzlu, ekşi. İşte 5. tat Umamidir.

Umamiyi anladık ama bir de dashi var. Peki dashi nedir ?

Deniz ürünleri Japon mutfağının bel kemiğini oluşturur. En önemli unsur ise Dashi’dir.

Umami tadını yoğun içeren malzemelerden yapılır. Dashi, katsuoboshi (fermente edilmiş, kurutulmuş, fümelenmiş orkinos türü balık) ve kombu (kurutulmuş özel okyanus yosunu) ile yapılan bir sos ya da çorbadır.

Japonya yemekleri, halkı ve daha nicesiyle efsanedir

Neredeyse bütün Japon yemeklerinde vardır. Ayrıca umami tadını daha derinleştirmek için Japon shiitake mantarı da koyulabilir.

Ramen çorbasında dashi olmazsa olmazdır. Dashisiz, umami tadından yoksun bir ramen çorbası basit, yavan ve sıkıcı kalır.

Çorbanın tadının kompleksliğini ve derinliğini dashi verir. Dashi, Japon mutfağını diğer Uzakdoğu mutfaklarından ayıran ana unsurdur.

4. Erişte Nedir

Yukarıda hep “Erişte de erişte” diye bahsettim durdum. İyi güzel de, bu erişte nedir ? Neden bu kadar önemlidir ? Eriştesiz bu yemek yenmez mi ?

Erişte, Japonlar için çok önemlidir. Yemeğin karbonhidrat olarak asıl doyurucu kısmıdır.

Birçok farklı bölgeye göre farklı un karışımlarıyla farklı kalınlıklarda ramen eriştesi vardır. Yani aslında un karışımlarından yapılan hamur gibidir. Ama hamur şekillenerek, uzun spagettilere benzetilir. Yalnız daha kalın şekildedir.

ramen_nerede_yenir

Ramen nerede, nasıl yenir : Böyle bir menü gelir. İçerisinden ne isterseniz tek tek seçersiniz.

Eriştenin çorbayı hüpletirken uzamasını ve aynı zamanda çorbayı ve yağı da absorbe etmesi makbuldür.

Hatta Japonya’da bir restoranda şapırdatarak yemek yiyorsanız, bu yemeğin güzel olduğunu şefe bildirmek için yapılır. Şaka gibi değil mi !

5. Ramen Yerken Dikkat Edin

Bu yemeği yerken höpürdetmek yemeği beğendiğinizi gösterir. Ayrıca höpürdetmek yemeğin tadını daha çok almanızı sağlar, noodle daha da soğur.

Yemeğin sonunda içmediğiniz çorba kalabilir, ama beğendiyseniz ve çorbanın tamamını içtiyseniz bu ramen şefi için bir övgüdür.

Ramen yemenin ilk ve en önemli kuralı hızlı yemektir. Aşırı bir hızdan bahsetmiyoruz. Ramenin 5-10 dakikada bitmesi idealdir. Yoksa ramen çorbası soğur, noodlelar fazla yumuşar ve ilk anki kalitesinden uzaklaşır.

6. Ramen Nerede Yenir ?

Türkiye’de bir çok restoranda ramen bulabilirsiniz. Bu restoranların çoğu, aslında Japon mutfağının bir çok dalında hizmet verir ama ana işi sadece bu yemeği yapmak olan restoran sayısı bir elin 5 parmağını geçmez.

Mesela İstanbul’da sadece Ramen servis eden en iyi restoranlardan bir tanesi Miso Ramen’dir.

Restoran sadece bu yemeği servis ediyor ve ramen fiyatları da bir çok restorana göre çok çok uygun.

Kendi remeninizi kendiniz seçiyorsunuz. 2 çeşit çorba seçeneği var. Daha sonra sos yoğunluğunu, yağı ve acı oranlarını da siz belirliyorsunuz.

Aşağıda restoranın ve yemeklerin fotoğrafını görebilirsiniz.

ramen_restoran_onerleri

Miso Ramen restoranı böyle güzel bir yer ve efsane çeşitleri var.

Bu arada ister sadece sebzeden oluşan; isterseniz etli, balıklı, yengeçli,  hatta tavuklu ramen seçimini kendiniz sipariş esnasında yapabilirsiniz.

Ortalama 25-30 TL’ye, Türkiye’deki en iyi ramenlerden birisini yiyebilirsiniz.

ŞURADAN instagram hesaplarını inceleyebilirsiniz.

Adresi : TRUMP AVM – 1. Kat – Trump Cadde – Şişli-İstanbul

Ramen Fiyatları : Çorbalar 17 TL, ekstralar : karides 6 TL, füme et 6 TL, mısır 1 TL, yosun 1 TL, yumurta 3 TL.

Her şeyi ilave ettirseniz, maksimum ödeyeceğiniz rakam 40 TL civarında olacaktır ve tıka basa doyacağınız bir tabak size rahatlıkla yetecektir.

Aşağıdaki yazılarımı da mutlaka okuyun

Japon mutfağının olmazsa olmazı Ramen konusunda merak ettiğiniz her şeyi anlatmaya çalıştım. Kendim de bizzat bayıldığım bir lezzeti derinlemesine anlatmak istedim. Sorularınız olursa yorum kısmında sorup; aşağıdaki sosyal medya hesabımdan beni takip ederek, aklınıza takılanları danışabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.