Laos Gezisi Hakkında Tüm ÖNERİLER

Güneydoğu Asya’ya bir çok kez geldim. Kamboçya’dan kapı vizesi aldım; Tayland’a zaten vizesiz gidebildim. Ama şu Laos’a, ne zaman niyetlensem Laos Vizesi canımı sıkmıştı. Taki bu yıla kadar. Her ne kadar 1 hafta beni bekletseler de, Laos Vizemi sonunda aldım ve Tayland sınırından girip, ülkenin en güzel şehri Luang Parabang’dan dönecek şekilde 1 haftalık gezi yaptım. Bu yazımda da, Laos’da gördüğüm ve deneyimlediğim her şeyi Laos gezi rehberi olarak size anlattım.

Baştan belirteyim : Laos’u gezmek kolay değil. Tayland, Vietnam gibi ülkelerden çok daha geri kalmış. Yıllarca sömürülmüşler. Alakaları olmamalarına rağmen, Vietnam savaşına dahil edilmişler. Dünyada en çok bomba düşen ülke olmuşlar.

İşte böylesine dert çekmiş Laos’a giderken, insan hep buruk hisseder. İnsanların gözlerinde acıları görürsünüz.

Ama benim Laos’da gördüğüm en güzel şey “İnsanların gözlerindeki nezaket ve saygı.” oldu. O yüzden elimden geldikçe, Laos hakkında güzel şeylerden bahsedip, umut dolu yönlerini anlatacağım.

1. Laos Nerede & Başkenti Neresi ?

Laos, Tayland’ın doğusunda ; Kamboçya’nın kuzeydoğusunda; Vietnam ve Çin’in ise batısında kalıyor.

Laos Başkenti Vientiane. Aslında önceden Luang Prabang’mış. Sonradan Vientiane olmuş.

laos nerede nasil gidilir

Laos Nerede : Haritası ve nasıl gidilir

Ülke küçük sayılır. Laos’un nüfusu 6.5 milyon civarında. Bu nüfusun %10’undan fazlası Başkent Vientiane’de yaşıyor. Bu konuda detaylı önerilerimi Laos Nerede Hangi Kıtada yazımda okuyabilirsiniz.

2. Vize İster mi ?

Evet Laos ne yazık ki bizden yani T.C. vatandaşlarından vize istiyor. Laos’a girerken mutlaka Laos vizesi almamız gerekiyor ve ne yazık ki Türkiye’den bu vize alınamıyor.

Ben, Tayland’dan Laos Vizesini aldım. Komşu ülkeler olan Vietnam ve Kamboçya’dan da alınabiliyor.

Bu videomda Laos’a nasıl gittiğimizi mutlaka izleyin

Çalışanların ruh haline göre bazen gününde, bazen 1 hafta sonra Laos vizesi veriliyor.

Bunun detaylarını da Laos Vizesi Nasıl Alınır yazımda uzunca anlattım. Tüm alternatifleri o yazımda görebilirsiniz.

Özellikle saçma sapan kredi kartı isteme durumları var ki !  Neyse. Konumuza devam edelim.

3. Ülke Hakkında

Laos komünist ülke. Dünyada komünizm ile yönetilen sadece 5 ülke kaldı. Bunlar :

  • Çin
  • Vietnam
  • Küba
  • Kuzey Kore
  • Laos

Komünizm deyince, aklınıza kapalı ülke gelmesin. Aslında 21 y.y.’daki Kapitalizm ile mücadeleyi (Kuzey Kore hariç) neredeyse tüm ülkeler kaybetti gibi.

Özel sektör serbest, insanlar çoğu istedikleri şeyi yapabiliyorlar. Ama işte tek partili düzen var hala. Bu yönetimi destekleyen sendikalar ve organizasyonlar, aslında bir çeşit parti gibi.

Komünizm ama Mercedes’i olan da var; hiç bir şeyi olmayan da…

Ama aslında sadece 1 tane parti var. Zaten ülkenin başında “Demokratik Cumhuriyet” yazıyorsa; ki Laos aslında resmi adı ile Laos Demokratik Halk Cumhuriyeti olarak biliniyor; işte o ülkelerde pek Demokrasi yoktur.

Peki Laos’da başka ne gibi sıkıntılar var !

Hala sokağa çıkma yasağı (Curfew) olan yerler var. Özellikle bazı dükkanlar belirlenen saatlerden önce kapatılıyormuş. Açmak için özel izin alınması gerekiyormuş.

hakkinda bilgiler

Laos’da en yaygın din Budizm ve her yerde tapınak var.

Yönetim ne derse aslında o oluyor. Medyada bile. Zaten neredeyse tüm yayın organları devletin. En önemli suçlardan birisi ne biliyor musunuz ? Yönetimi eleştirmek…

Gece 12’den sonra, neredeyse hiç bir gece kulübü açık olmuyor. Hepsi kapanıyor…

Bu arada dil olarak bakarsak : Laos Dili Laosça. Çoğu kimse İngilizce bilmiyor ama Fransızca bilenler biraz daha fazla.

Laos’da yaygın din ise, yine bu coğrafyada hakim olan Budizm. Ama Laos’ta, belli başlı farklı inanç sistemi de var. Ruhlara falan inanıyorlar.

Laos’a gelmeden önce, ŞU SİTEDEN tüm ulaşım alternatiflerini inceleyin. Bence bu bölgedeki en iyi site 12goasia.

4. Kısa Kısa Laos Ülkesi

Kısa kısa Laos tarihi, Laos’daki ekonomi ve sağlık sistemi, eğitim durumundan da bahsedeyim diyorum :

  • 1893-1945 arasında Fransızlar sömürgesi, 1975 yılında Komünizm ile yönetilmeye başladılar. İlk başta krallıkmış sonradan Cumhuriyet hakim olmuş. Bu coğrafyada nadir görünen durum.
  • Burası dünyanın en fakir 133. ülkesi. Öyle ki, her yıl doğan 1.000 çocuğun 182’si; 5 yaşına gelmeden ölüyor.
  • Düzgün sağlık sistemi yok. Hasta oldukları zaman, çoğunlukla hastahaneye gitmiyorlar. Çünkü, gerek yok. Hastahanede ilaç ve ekipman yok zaten. Bazı yerlerde elektrik de yok. Ama askeri hastahanelerde durum farklıymış.
  • Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, 5 yaşının altındaki her 5 çocuğun % 47.3’ü büyüyemiyor. Çünkü yeterli besin kaynakları yok.
  • Bu arada belki biliyorsunuzdur : Dünyadaki % ‘1’lik zenginlerin servetleri, diğerlerinin yani geride kalan % 99’luk kısmınkine eşit.

Laos ile ilgili şöyle yazı okudum : Çoğu insan okuma-yazma bilmezken, nasıl demokrasi getirebilirsiniz ki ?

  • Halkın % 80’i kırsal alanlarda yaşıyor ve geçimlerini pirinç ile sağlıyorlar.
  • Bu topraklara 270 milyon ton bomba düşmüş ABD-Vietnam savaşı döneminde. Bu, 2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’ya düşen bombadan daha fazla. Laos savaşın parçası bile değilmiş o günlerde. Dünyanın en çok bombalanan ülkesiymiş. (1964-1973)
  • Bu bombaların % 30’u patlamamış. Hala bir yerlerde. Bu yüzden tarım konusu çok sorunlu. Hala yüzlerce insan, bu bombaların patlamasıyla yaralanabiliyorlar. Hatta ölüyorlar.
  • Kişi başı aylık gelir 150 dolar civarında. Bu, ülkede gördüklerimi düşününce iyi rakam.
  • En büyük ihracat kalemleri kahve. Keza Vietnam’ın da öyle. Hatta Vietnam, dünyanın en büyük 2. kahve üreticisi.
  • Laos’da trafik sağdan akıyor. Ülkede yol yok denecek kadar az.

Laos’daki tüm otelleri, en ucuzdan en pahalı olacak şekilde BU SİTEDEN inceleyebilirsiniz.

5. Para Birimi Nedir

Laos Para birimi, Laos Kipi olarak biliniyor. Benim gittiğim zamanda 1 dolar 8.575 Laos Kipi ederindeydi.

Bu arada hemen küçük bilgi : Neredeyse her yerde aynı kurdan parayı bozuyorlar. Çünkü devlet kontrolünde. Bankada da aynı; köşebaşındaki döviz bürosunda da.

Özellikle büyük ve turistik yerler olan : Vientiane, Vang Vieng ve Luang Prabang’da para bozdurma konusunda hiç sorun yaşamadım. Dolar, euro ve pound en çok çevirilen para birimleri.

gece hayatı - ickileri

Laos’daki meşhur içkiler. İçerisinde akrep, yılan ve benzer hayvanlar oluyor. Alkol oranı % 45 civarında. Asla tadılmamalı…

6. Nasıl Gidilir ? Nasıl Gezilir ?

Laos’a gitmek aslında öyle kolay değil. Direk uçuş yok. Zaten doğru düzgün de uçuş yok.

Ama özellikle Başkent Vientiane ve Luang Prabang gibi şehirlere aktarmalı olarak gidilebiliyor. Özellikle Tayland’a kadar gelenler, kolayca Laos’a geçebiliyor. Buralara uçak bileti almadan En İyi Uçak Bileti Arama Motorları yazımı inceleyin derim.

İşte ben de, sizden bu konuda geleceğini tahmin ettiğim tüm sorularınızın cevaplarını Laos Nerede Hangi Ülkede Nasıl gidilir yazımda uzunca anlattım. Oradan satır satır tüm Laos’a gidiş önerilerimi okuyabilirsiniz.

Laos’a gitmek için en güzel zaman Aralık-Mayıs dönemi. Çünkü bu dönem daha kurak geçiyor.

7. Laos Gezilecek Yerler

Gelelim Laos’da gezilecek yerler konusuna. Aslında Laos öyle dev ülke değil. Ama yollar o kadar kötü ki; saatte 30 km hızla bir yerden bir yere gidebiliyorsanız ne mutlu !

İşte bu yüzden, ülkeyi gezmek için en az 1 hafta ayırmak lazım. Zaten 2-3 günü yollarda geçiyor. O yüzden 1 hafta olmalı ki, en azından gittiğinize değsin.

laos vizesi nasil alinir hangi sehirden alinir

Laos vizesi almadan önce, bu şehirlerin yerlerini ezberleyin derim. Vientiane, Vang Vieng ve Luang Prabang

Ben, Laos’da 3 şehirde bulundum. Bunlar

  • Vientiane
  • Vang Vieng
  • Ve Luang Prabang oldu. Bu 3 şehirde nereleri gezdim, şimdi tek tek onlardan bahsedeceğim.

Hatta sonrasında, benim Laos’da gitmediğim yerlerden de aşağıda bahsedeceğim. Umarım sizin daha çok vaktiniz olur ve daha fazla yer görürsünüz.

7.1 Vientiane

Vientiane, gezilecek yerler olarak 1 gün, bilemediniz yarım gün verilmesi gereken yer. Dünyanın en büyük nehirlerinden birisi olan Maekong (Mekong Nehri) Laos’dan da geçiyor ve özellikle Tayland sınırında, akşam üstü mutlaka manzarasına şahit olunması gereken yerlerden birisi bence.

Bununla beraber, ülkede en çok yapılması önerilen ve benim es geçtiğim şey olan Mekong Nehri tekne turu da listede olmalı. Özellikle Tayland’ın batısından Laos’a geçerken, bir çok turist gece konaklamalı bu turları yapıyorlar.

gezi oneri rehberi vientiane

Laos’daki en güzel akşam üstülerden birisi Vientiane’deki Maekong Nehri

Ben yapamadım ama sizin imkanınız olursa mutlaka yapın. Ama lüks gezi beklemeyin. Baştan belirteyim.

Bu arada, konaklama kısmına da değineyim : Biz Usouk otel diye yerde kaldık. Gecelik 25 dolar civarındaydı. Konumu ve odaların rahatlığı fena değildi. ŞURADAN inceleyebilirsiniz.

Bununla beraber, sizin için Vientiane’de tüm otelleri tek tek listeledim. Gecelik 6 dolara da konaklayacak yer var, 100 dolara da. İncelemek için :

VİENTİANE OTELLERİ linkine tıklayın.

Vientiane’de gezilecek yerler ise :

Vientiane’de gezilecek yerlerin çoğu tapınaklardan oluşuyor ve tüm tapınaklara giriş 10.000 Kip. Bununla beraber kısa şort ile girilmesi de yasak.

Ben aşağıda, hem tapınakları hem de diğer gezilecek yerleri tek tek anlattım :

  • Pha That Laung : Laos Budizminin sembolü kabul ediliyor. Ben pek olayını göremedim. Belki de daha güzel tapınaklar gördüğüm içindir. İçeride yatan Buda da var. Dışarısı sapsarı altın kaplama gibi ama aslında değil. Hem turistlerin hem de yerel halkın dua etmek için sıkça uğradıkları mabet.
vang vieng gezisi

Laos Gezisi : Vize – Gezi Rehberi : Pha That Laung

  • Wat Phra Kaew : Budizm müzesi. Zaten Vientiane’de neredeyse tüm gezilecek yerler yan yana bulunuyor.
  • Wat Si Saket : 6.840 adet buda heykelinin olduğu yer burası.
  • Ho Pha Keo : Kralın ibadet merkeziymiş zamanında. Zaten hepsi karşı karşıya.
  • Wat Ong Teu :  Budist enstitüsü. Burada eğitim görürlermiş.
  • Wat Si Muang : Budist tapınağı olur kendileri.
  • Buddha Park : Burası en en en önemli yer. Zaten Laos’un en çok tanıtımlarda kullandığı park aslında.

Ulaşmak için genelde tuk tuklar 150.000 Kip istiyorlar ama motor kiralayıp, özgürce gezin derim. Biz Sport Guesthouse diye yerden motor kiraladık ve 70.000 Kip verdik 1 gün kiralama için.

Bu arada öyle her yerde motor kiralayan işletme bulamıyorsunuz. Buddha Park giriş ücreti ise kişi başı 15.000 Kip.

vizesi_nasil_alinir

Laos Vizesi Nasıl Alınır : Laos vizesini aldıktan sonra direk Vientiane’ye gittim

İçeride 1 saat gezin yeter. Burası aslında tapınak değil. Park. Zamanla turizmin göz bebeği olmuş. Mimarlar, dinin etkisi ile bu parkı inşa etmişler.

  • Walking Street : Sahil bandında (Makeong Nehri) bölge burası. Oldukça canlı. Özellikle geceleri, herkes burada dolaşıyor. Küçük dükkanlar, tezgahlar ne ararsanız burada bulunuyor.
  • Night Market : Publar, konser, restoranlar. Bana göre Vientiane’deki en canlı yer burasıydı. Her çeşit yemek tezgahları ve restoranlar gece 12’ye kadar açıktı.

Bizim gittiğimiz gün, etkinlik de vardı. Laos’a geldiğim ilk gün, böyle yer görünce inanılmaz şaşırmıştım.

Çünkü daha az gelişmiş yer bekliyordum. Aslında Vientiane, Laos’un izlerini pek taşımıyormuş. Bunu, sonradan farkettim. Bu arada mekanlarda biralar 13.000, yemekler 30.000 Kip civarında.

  • Patuxay Kapısı: Fransızlardan kalan en önemli eserlerden birisi de bu kapı. Paris’deki Zafer Takı’na benziyor. En üst katına tırmanıp, buradan hem Laos’u, hem de Tayland’ı seyredebiliyorsunuz.

Vientiane Yemek Yerleri ve Restoranlar 

Vientiane’de genelde Batı mutfağının hakim olduğu restoranlar var. Akşamları güzel gece pazarları da kuruluyor. Nehir kenarına yakın yerlerde gençler alkollerini içip, yemeklerini yiyerek eğleniyorlar. Gayet gelişmiş hava hakim Vientiane’de.

vientiane gece pazarları

Vientiane’deki gece pazarları. Elimde tuttuğum tavuk ayağı. Ve evet. Bunu yiyorlar…

Peki Vientiane’de nerede ne yenir, hadi gelin biraz onlardan bahsedeyim :

  • Vialy Steak House: Çok güzel steak ve batı mutfağı restoranı. Etler 150.000, makarna 60.000, bira 20.000, noodle 35.000 Laos Kipi civarında. Mekanın yemekleri güzel ama gördüğünüz gibi çok pahalı. Biraları bile harika. Fiyatları pahalı ama oldukça başarılı restoran. Vientiane’de adresiniz olsun.
  • Cafe France : Dedim ya heryerde Fransızlar var diye. İşte burası da onlardan kalan güzel kafe. Tatlı, sandviç ve kahve satıyorlar. Kahvaltı 30.000 Kip, kahve 20.000 Kip civarında.
  • Dadacafe : Sandviçler 15.000 kip, Kahve 18.000 Kip, Mini hamburgerleri de meşhur ve 35.000 Kip.
  • Samba Steak House: Bir akşam canımız fena et çekmişti. Burası Brezilya usulü Steak House restoranı. Etler efsane güzel. All you can eat yani yiyebildiğin kadar yiyorsun ve menüsü 188.000 Kip. Biraz pahalı ama sonuna kadar değer.

7.2 Vang Vieng

Vang Vieng, küçücük bir yer. Kasaba mı desem, köy mü desem bilemedim. Vientiane ile Luang Prabang’ın tam ortasında kalıyor. 2 şehirden de, ulaşım 4 saat sürüyor.

Vang Vieng, daha çok lagünleri, yürüyüş rotaları ve doğa odaklı aktiviteleri ile ünlü. Eğer doğa ile ilgili aktiviteler yapayım, motor kiralar gezerim diyorsanız listenizde olabilir. Maksimum 2-3 gün de yeterli olur.

Ben, Vang Vieng’de The Garden Pany Otel’de konakladım. Gecelik 170.000 Laos Kip’i ödedim. Buradan oteli inceleyin. Otel güzeldi.

Diğer tüm otelleri de listeledim. Gecelik 5 Euro’ya konaklanacak yerler var. Mutlaka incelemek için Tıklayın.

Bu arada Vang Vieng’de, enteresan şekilde gece hayatı da var. Tam bakcpacker yani sırt çantalı yeri burası. Özellikle Sakura Bar ve Earth Bar, gençlerin en fazla tercih ettikleri barlar.

Vang vieng gezisi

Vang Vieng’de gezilecek en güzel yerler, dağlar ve tepeler : Burası Pha Ngern Gözlem Noktası

Bununla beraber, gece olduktan sonra herkes ormanlarda düzenlenen partilere gidiyor. Biz inanılmaz yorgun düşmüştük ama belki siz gitmek istersiniz. Not olarak yazın derim.

Vang Vieng’de gezilecek yerler ise :

Vang Vieng’de gezecekseniz, mutlaka motor kiralayarak gezin. Eğer motor sürmeyi bilmiyorsanız, günlük turlar veya dolmuşlar ile istediğiniz bölgeye de gidebiliyorsunuz ama motorunuz olursa daha uyguna mal edersiniz. Günlük motor kiralama ücretleri 70.000 Laos Kipi.

  • Vieng Tara Villa : Burası otel ama fotoğraf çekmek için efsane. İçeriye girip, pirinç tarlaların ortasındaki yolda yürüyerek fotoğraf çektirmenize izin vermiyorlar.

Ben bloggerım diyerek zorla ikna ettim. Siz de şansınızı deneyebilirsiniz. Ama restoranı kullanmakta sıkıntı yok. Kola 10.000 Kip. Eğer otelde konaklamak isterseniz, ki durumunuz iyiyse öneririm, Ving Tara Villa linkine tıklayıp, inceleyin.

vang vieng

Burası Laos’daki Vang Vieng şehrinde bulunan pirinç tarlaları : Vieng Tara Oteli

  • Pha Ngern View Point: 1.000 basamaklı desem abartmış olmam burası için. Vang Vieng’i izlemek için en en en güzel yerlerden birisi. Aslında gözlem noktası. (2 üstteki fotoğraf, o noktadan çekildi.)

Özellikle akşam üstü çıkıp, manzaranın tadına varmalık. Ama kondisyon şart. Sadece tırmanmak, yaklaşık 1 saat sürüyor. Yanınızda mutlaka su ve içecek olsun.

  • Blue Lagoon Tham Poukham Cave : Burası kesinlikle çok gereksiz yer. Üstüne bir de giriş için 10.000 Kip istiyorlar.

Küçücük lagün. Her daim de kalabalık. Ben bunu değil, bir sonrakini sevdim.

  • Blue Lagoon 3: Bu bölgede bir sürü Lagün var. Hepsi de oldukça turistik ama en güzeli bu 3 numaralı olan. Ama yine söylüyorum : buranın yolları rezalet.

Burası, 1. Lagünden 8 km daha ilerde. Dağın dibinde güzel bir yer. Ama kalabalık. Gitmek zor olsa da, Vang Vieng’de mutlaka görülmeli.

Hatta bu masmavi lagünün hemen biraz tepe kısmında, zipline da yapabiliyorsunuz. Buraya genelde eğlenmeye ve keyif yapmaya gelen turistler hayran oluyorlar.

vang vieng

Vang Vieng’deki lagünler : Burası Lagün 3. En güzel olanı.

Bu arada her yerde fillerle birlikte 1 gün geçirme, onları yıkayıp besleme turları satıyorlar. Fiyatı 450.000 Kip.

Bence gereksiz. Az sonra sebebini anlatacağım. Biraz sonraki durağımız olan Luang Pragaban’da.

Vang Vieng Yemek Yerleri ve Restoranlar 

Bu arada Vang Vieng’de yemek konusa da değinmeden geçemeyeceğim. Vang Vieng bu konuda pek zengin değildi.

laos yemekleri mutfagi

Laos Yemekleri

Daha çok sırt çantalı gezginlerin tercih ettikleri restoranlar var. Çoğu da sokak mutfağı. Yemekler fena değil ama bizim damak tadımıza pek yakın değil. Lakin aç kalmazsınız.

  • Luang Prabang Bakery : Kahvaltı için güzel mekan burası. Kruvasanlar 20.000 Kip, portakal suyu 20.000 Kip civarında.
  • Sokak Yemekleri : Bu caddenin adı ingilizce olarak google maps’de çıkmadığı için şu şekilde tarif edeyim : Yukarıda bahsettiğim Luang Prabang Bakery’nin bulunduğu bölgede bir çok sokak yemeği yapan restoran görebilirsiniz. Fiyatları da genelde 30-40.000 Kip civarında.

Size Vang Vieng’de direk güzel restoran öneremiyorum çünkü pek önerebileceğim restoran olmadı. O yüzden, genelde sokak mutfağı satan restoranlardan, beğendiğinizde keyif yaparsınız diyerek, Luang Prabang önerilerime geçiyorum.

7.3 Luang Prabang

Gelelim en en en güzel durağa. Laos’da en beğendiğim şehre. Yüzlerce yıl bu coğrafyada başkent olmuş şehre. Yani Luang Prabang’a.

Koca eski şehir bölgesi, Unesco korumasın altında. 2 katlı minik binalar, tertemiz sokaklar, tarih kokan meydanlar.

İşte Luang Prabang, gerçekten de Laos’un en güzel şehri olmayı sonuna kadar hakediyor.

Biz, Vang Vieng’den kişi başı 80.000 Kip ödeyerek, yine dolmuşlarla Luang Prabang’a geçtik. Bu rotadaki yollar, Vientiane-Vang Vieng’e göre daha iyi. Hatta yapım aşamasında bir sürü duble yol da var. Çinliler her yere inşaat yapıyorlar.

luang prabang

Luang Prabang : Kuang Si Şelalesi

Luang Prabang’daki sokaklar, pazarlar keyifli ve oldukça da düzenli. Turizm yine inanılmaz yaygın. Onlarca restoran ve cafe var. Heryerde yine Fransızlar.

Şehirdeki oteller kişi başı 10-20 dolardan başlıyor. Biz biraz şehir dışında kaldık. O yüzden otelin ismini yazmayacağım.

Ama 2 kişi, gecelik 8-10 Dolara kalacak yerleri ve en lüks olanları yine listeledim. Bütçenize göre incelemek için TIKLAYIN.

Luang Prabang’da gezilecek yerler :

Luang Prabang’da gezilecek yerler de yine birbirne yakın sayılır. Ve yine, mutlaka motor kiralayarak bu güzel şehri ve civarını gezmek lazım. 1 günlük motor kiralama rakamları 80.000 Kip’ten başlıyor.

Ben Luang Prabang’da 2 gün kaldım. Gezdiğim ve önerdiğim yerler şu şekilde :

  • Kuang Si Şelalesi : İlk gün kiraladığımız motorla, bu güzel şelalelerin olduğu yere gidelim diyoruz. Şehir merkezinden yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Giriş 20.000 Kip.

İnanılmaz doğa harika. 6-7 tane şelale var. En sondaki en büyük şelale. Aralardakilerde de yüzebiliyorsunuz.

Havlunuz ve yüzmek için kıyafetleriniz ile gelin derim. Buraya bayıldım. En az 3-4 saat geçirin.

  • Luang Parabang Elephant Camp : Yukarıda bahsetmiştim : Filleri yıkamak, onlarla zaman geçirmek için 450.000 Kip isteyenler var diye. İşte bunu yapmayın neden mi ?
luang prabanag filler

Luang Prabang’daki Elephant Camp’de yıkadığım sevimli fil.

Çünkü bu kamp alanına bizzat gidince, 100-150.000 Kip’e halledebiliyorsunuz.

Hayatımın en en en güzel deneyimlerinden birisini bizzat yaşadığım için, size de mutlaka öneriyorum.

Filleri alıp, Mekong Nehri’ne götürüp, o sevinç çığlıklarını duyarak yüzme anımızı nasıl anlatırım bilemiyorum !

O yüzden, eğer olur da buralara yolunuz düşerse, bu kamp alanına gidin ve mutlaka o sevimli fillerle zaman geçirin.

Adresi :http://www.luangprabangelephantcamp.com sitesi. Zaten hemen Kuang Si Şelalesi’nden Luang Prabang’a dönerken, solda kalıyor. Görmemek imkansız.

  • Mount Phousi : Gün batımı anı gelince, mutlaka çıkılması gereken yerlerden birisi burası.

Hemen eski şehir merkezinde. Tepede bir de tapınak var. Kesişler ve halk, genelde dua edip, kutsanıyorlar. Buraya giriş 20.000 Kip.

  • Wat Xieng Thong : Luang Prabang’daki eski şehir merkezi harika. Burada bulunan tapınaklar ve müze de oldukça iyi korunmuş.

Bu tapınaklardan en önemlisi Budist Tapınağı olan Wat Xieng Thong. Yapım yılı 1560 olan tapınak, aslında diğer bir çok tapınak gibi.

  • Royal Palace Museum : Burası müze. Ben uğrayamadım zamanım yetmedi ama eğer vaktiniz olursa Old Town’da buraya da uğrayabilirsiniz.
  • Wat Mai Monastery : Luang Prabang’daki en büyük tapınaklardan birisi. Hemen Eski Şehir Merkezi’nde bulunuyor.
  • Royal Ballet Theatre : Buna son anda yetiştik ve bizi almadılar. Eğer 1 akşam zamanınız olursa, Laos’un en güzel tiyatrolarından birisinde efsane bir gösteri izleyin. Akşam 6’da başlıyor. Pazartesi, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günleri şovlar oluyor.
  • Pak Ou Caves : Luang Prabang için en az 2  gün ayırmak lazım dedim ya. İşte 1 günü burada geçmeli. Kutsal mağara burası.

Yaklaşık 4.000 tane Buda ikonu var. Luang Prabang’dan 25 km uzaklıkta bulunan mağaraya gitmek için tur ile gidebilirsiniz. Bu turun içerisine nehir turunda tekne yolculuğu ve köy ziyaretleri de oluyor.

Luang Prabang Yemek Yerleri ve Restoranlar 

Sakkaline Rd. caddesinde tüm restoranları, akşam pazarlarını bulabiliyorsunuz. Steak house restoranlarından tutun da; lokal yemeklerden her birini bulabileceğiniz restoranlara kadar tamamını bu bölgede bulabilirsiniz.

yemekleri ve gece pazarları

Laos Yemekleri ve gece pazarları

İyi restoranda yemek 50.000 Kip civarında. Etler 120.000 Kip, Noodlelar 25.000 Kip’ten başlıyor. Yukarıda bahsetmiştim. Neredeyse tüm işletmeler Fransızların elinde.

  • Novelty Cafe : Kahve ve kruvasan iyi. Kruvasan 18.000 Kip, kahve 18.000 Kip.
  • Night market food district : Bütün gece pazarı bu bölgede. Her şey var. Hijyen arıyorsanız pas geçin. Önemli değil derseniz, aç kalmazsınız.
  • Opera House Grill Lao Kitchen : Kebap yani döner 45.000 Kip. Eğer aç kalırsanız iyi gelebilir. Akşam 8’e kadar happy hour var ve 3 küçük bira 32.000 Kip. Burayı sevmiştim.
  • Utopia Bar : Buraya gitmeye zamanımız yetmemişti. Ama bir çok blogda övgü dolu sözler vardı bu restoran hakkında.

Laos’da gezilecek daha bir çok yer vardı aslında. Onlara da aşağıda Benim Yapmadığım Ama Size Önerilerim bölümünde değineceğim.

8. Ülke Pahalı mı ?

Ucuz diyemem. Bana göre, Vietnam’dan bile daha pahalı geldi. Ortalama 30-40 dolara gezerdim diyerek plan yapmıştım ama günde 50 dolar anca yetti.

Özellikle restoranlar oldukça pahalı. Hele Vientiane’de ateş pahası. İnanın çok şaşırdım bu duruma.

Günde 5 dolara geçinen insanların olduğu Laos’da; makarna nasıl 6-7 dolar olabilir ki diye soruşturdum. Cevabı ne oldu dersiniz ?

vang vieng gezi rehberi

Laos gezi rehberi : Laos gezisi yapacaklara önerileri

Özellikle Fransızlar burayı inanılmaz seviyorlar. Gelen yatırım yapmış. Restoran açan da var ; otel açan da.

İşte bu yüzden, fiyatları şişirmişler. Ama genel hatları ile :

  • 1 litre Benzin 8400 Laos Kipi
  • Motor kiralama fiyatları günlük 80.000 Laos Kipi civarında
  • Telefon hattı için 20.000 Kip ve 2 gb internet 5 günlük 10.000 Kip.
  • Konaklama için kişi başı 10 dolar
  • Etkinlikler için kişi başı 10 dolar
  • Gece hayatı için 5-10 dolar harcamanız olacaktır.

9. Laos Gece Hayatı ve Eğlencesi

Laos gece hayatı, Tayland ve diğer komşu ülkelerdeki gibi pekte eğlenceli değil.

Genelde publarda veya hostellerde gece hayatı daha hareketli. Zaten Laos’un da “Gece hayatı konusunda iyiyiz.” gibi bir iddiası yok.

Aslında Laos, gece hayatı, partiler ve eğlence konusunda doğru adres bile değil. Daha çok doğa ve huzur gezisi yapacaklar için bence daha güzel destinasyon.

laos kadinlari ve erkekleri

Laos gece hayatı. Laos kadınları ve erkekleri hakkında tüm bilgiler

Mekanlara giriş ücretsiz. İçecekler ise; 1 bira 10.000 Kip, kokteyller 25.000 Kip civarında.

Ben yine de, sizin için Laos geceleri ve önerilerim konusunda ayrıca rehber hazırladım. Okumak içi : Laos Gece Hayatı yazıma bakabilirsiniz. Orada tüm önerilerimi görebilirsiniz.

10. Laos Yemekleri Nelerdir ?

Yukarıda zaten azıcık bu konulara da değindim. Ama hadi gelin, buradan da biraz Laos Yemeklerinden bahsedelim.

Aslında Laos Mutfağı’nın, hem Tayland hem de Vietnam yemekleri ile inanılmaz benzerlikleri var. Her şeyde baharat var. Ayrıca kişniş de var.

Ayrıca, çoğu yemeğin içerisine yumurta da koyuyorlar. Salatada da var; çorbada da.

Bu arada domuz olmazsa olmaz. Eğer yemekte et görürseniz, mutlaka domuz etinden olup olmadığını sorun. Özellikle ucuzsa, mutlaka domuz etindendir.

vang vieng mutfagi

Laos mutfağı ve yemekleri

Ayrıca, Laos’da bolca böcek de yiyorlar. Akrep yiyen de var; bilmem ne böceği de. Genelde de kızartılmış oluyor. Bol proteinli. Mide sorununuz varsa, siz uzak durun.

Şimdi efendim. Öncelikle noodle ve pilav olmazsa olmaz Laos’da. Pilavları tatsız tutsuz her zamanki gibi.

Noodle ise, biraz daha ince oluyor. Genelde kızartma veya haşlama olarak servis ediyorlar. 1-2 dolara yiyebiliyorsunuz.

Laos’da et pahalı. Sebebini bir türlü anlamadım. En pahalı öğünümüz et ile geçirilenler oldu.

Laos’a gelmeden önce, ŞU SİTEDEN tüm ulaşım alternatiflerini inceleyin. Bence bu bölgedeki en iyi site 12goasia.

Balık daha uygun ve oldukça lezzetli. Karides, kalamar ve daha nicesi de var. Fiyat olarak da daha uygun. Özellikle ızgara deniz mahsulleri çok iyi. Ama asla soslu yemeyin derim. Şahsen ben hiç alışamadım.

Bu arada Fransızlar’ın sömürdükleri dönemden kalan 2 şey var Laos’da : Her yerde ekmek var. Ayrıca kahve konusunda da çok iyiler. Özellikle bu kadar çok çeşit ekmek görmek beni şaşırtmıştı. Pek karşılaşılan durum değildir bu coğrafyada.

vang vieng pazarlari laos

Laos pazarları

Hadi gelin, ben şimdi size Laos’da en çok bilinen yemekleri sırasıyla listeleyeyim.

Meşhur Laos Yemekleri :

  • Khao Piak Sen (Noodle çorbası)
  • Tam Muk Muang ( Yeşil papaya salatası)
  • Spring Rolls ( Dışı pirinçten olan sarmalar)
  • Mok Pa ( Buharda balık)
  • Baguette Pate ( Baget sandviç)
  • Gaeng Som ( Noodlelı Tavuk Çorbası)

Ayrıca neredeyse tüm turistik şehirlerde, pizza, makarna, hamburger gibi yemekleri de rahatlıkla bulabiliyorsunuz.

E tropik meyvelerden de bahsedeyim.

  • Papaya
  • Dragon fruit
  • Star fruit
  • Muzlar
  • Rambutan meyvesi (Favorim)
  • Mangosteen (Bu da favorim)
  • Ananaslar
  • Durian (Ayak kokan meyve. Bu coğrafyada meyve konusunda altın ama ben pek beğenemedim.)

Yani efendim gördüğünüz gibi Laos’da ne aşırı doyulur; ne de aç kalınır. Orta halli gezilir. Sabah kahvaltısında kruvasan, tropik meyveler tabağı veya tost-yumurta ile idare edilir.

Bu videomu da mutlaka izlemenizi öneririm. Youtube kanalımdan diğer Laos gezi videolarıma da mutlaka göz atın

Öğlen ve akşam yemeklerinde de bir çaresi bulunur gördüğünüz üzere. Öğün başı 5-10 dolara, rahatça doyulabilir.

Bonus : Benim Yapmadığım Ama Size Önerilerim

Laos’da aslında gezilecek daha bir çok yer var. Laos, sanıldığından daha da büyük.

Ama daha önceden belirttiğim gibi, ulaşım büyük sorun. O yüzden, eğer sizin 2-3 hafta gibi zamanınız olursa, aşağıdaki şehirleri de görmenizi öneririm.

  • Bokeo : Laos’un kuzeybatısında yer alıyor bu bölge. Yağmur ormanları, dağlar ve tepeler ile meşhur. Ayrıca yerel halkın, özellikle hala kültürü korumayı başaranların görüldüğü ve daha az turizmin olduğu yer. Burada, özellikle Gibbon Experience Office diye bir yer var. Buradan efsane turlara katılabiliyorsunuz. Burada özellikle Huay Xai adındaki şehirde konaklayabilirsiniz.
laos insanlari

Laos kadınları

  • Paksong : Burası ise, efsane şelalelerin ve kahve bahçelerinin olduğu coğrafya. Özellikle Tad Fane adında meşhur şelaleleri var. Fotoğrafları falan da harika. Kim bilir kendisini canlı görmek nasıldır !
  • Nong Khiaw : Aslında burası Luang Prabang’a yakın konumdaydı. Yakın derken, araçla 3 saatten fazla sürüyor.

Küçücük kasabaların olduğu, pirinç tarlaları ve tepelerin hakim olduğu coğrafya. Özellikle trekking severlerin çok övdüğü bir yer.

  • Si Phan Don Bölgesi : Laos’da deniz olmamasına rağmen, bu bölgede 4000 adacık var. Zaten Si Phan Don Islands, 4000 Adalar demek.

Bu bölgeden Mekong nehri geçiyor ve bu yüzden o adacıklar oluşmuş. Burası Laos-Kamboçya sınırında yer alıyor. Don Khon ve Don Det adaları en büyüklerinden.

  • Luang Namtha : Çin sınırında yer alıyor. Kuzeybatının en büyük şehri. Özellikle buradan Çin’e geçecek olanların uğradıkları noktalardan.

Şelaleler, sevimli köyler ve pirinç tarlaları ile nam salmış. Ayrıca gizemli kavanozları olan dev bölgeler de var. Hala gizemi çözülmemiş bu kavanozların.

  • Wat Phu : Aslında Vat Phou olarak biliniyor. Burada, bu coğrafyanın eski krallığı olan Khmer Krallığı’nın tapınakları bulunuyor.
  • Phonsavan : Cennet Tepesi anlamına geliyor Phonsavan. Özellikle, Laos’un kırsal hayatını görmek ve kovboy kültürü ile tanışmak için gelebilirsiniz. Ayrıca ovaları ve ile de meşhur.

Laos Gezi Planı Yapmadan Önce Mutlaka Okuyun

Laos, gezilecek yerleri, el değmemiş doğası, hala bizi bekleyen teknolojiden uzak köyleri ve daha nicesi ile benim sevdiğim bir ülke oldu. Özellikle Tayland, Kamboçya ve Vietnam gibi komşu ülkelere gelenler için, en azından 1 hafta ayrılmasının gerekli olduğunu düşünüyorum. Doğayı seviyorsanız, Laos’u seveceğinize eminim. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip, sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

One Response

  1. MURAT OZ

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.