Erasmus Şartları Nelerdir ? (Bilmeniz Gerekenler)

Diyelim ki, Erasmus ile Avrupa’ya gitmenin hayalini kuruyorsun. Üniversitede gayet güzel giden de bir hayatın var. Arkadaşların “Yahu Erasmus diye bir şey var. Erasmus nedir ? Erasmus Başvuru Süreci Nasıl İşler ? Biz de mi yapsak ?” diye senin aklına girmeye çalışıyorlar. Hatta ikna da ediyorlar. Peki her üniversite öğrencisi, Erasmus yapabilir mi ? Erasmus şartları var mıdır ?

Okuduğu üniversitenin ve bölümün, Erasmus Birliği dahilinde olması halinde, her öğrencinin Erasmus yapmaya hakkı olmakla beraber; bazı Erasmus şartları ne yazık ki yerine getirilmek zorunda. Çünkü, aslında bu hakkı kazanmak ve gidebilmek için, girmemiz gereken sınavlar ve belli başlı başvuru şartları vardır. Bunlar:

Erasmus Şartları

  • Öncelikle, okuduğunuz bölümün Erasmus programından yararlanabildiğiniz bir bölüm olması gerekir. (Her üniversite veya bölüm okuyan, Erasmus’a gitmeye hak kazanabilir diye bir durum söz konusu değildir. )
  • Lisans, ön lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencisi olmanız gerekir.
  • Not ortalaması da çok ama çok önemlidir. Erasmus’a başvurabilmeniz için, genelde 4 üzerinden 2.20 veya 100 üzerinden 70 puanlık bir not ortalamanız olmalıdır.
  • Yüksek lisans veya doktora öğrencilerinin en az 2.50 veya 75 puanları olmaları gerekli.

Erasmus programı şartlarını yerine getirdiniz diyelim. Daha bitmedi. Üzerine bir de sınava girmeniz gerekiyor. Çünkü, Erasmus yapmak istediğiniz ülkeye (Diyelim İtalya olsun.) sizin gibi gitmek isteyen bir çok sıra arkadaşınız olabilir. Her başvuru yapan değil, belirli kontenjan dolacak şekilde, en iyi ortalaması olanlar öncelikle Erasmus’a gitmeye hak kazanırlar.

Detaylı bilgi için Avrupa Birliği’nin Erasmus Sitesinden incelemeler yapabilirsiniz.

Dam Meydanı - Amsterdam

Dam Meydanı – Amsterdam : Erasmus şartları nelerdir ?

Uçak bileti arayanlara : En iyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motorları yazımıza bakınız.

Genellikle 6 ay veya 1 sene önceden, okul yönetimi Erasmus şartlarını göstermek amacıyla panoya ilan asarlar. Oradan, hangi ülkeye kaç kişinin gideceğini, Erasmus başvuru şartlarını ve yapılacak olan sınavın tarihini görebilirsiniz.

Erasmus Programı hakkında daha geniş bilgiler için Ulusal Ajansın www.ua.gov.tr adresini ziyaret edinebilirsiniz.

Şartları yerine getiren herkes, sınav günü Erasmus sınavına katılır. Erasmus soruları, genel yetenek ve ingilizce/diğer diller sınavı şeklinde olabilir. Erasmus sınavı sonucunda, sınavın ortalaması ve not ortalaması alınarak, ilgili bölümde okuyan herkesin puan sıralaması okuldaki panoya asılır.

Mutlaka aşağıdaki yazılarıma da göz atınız

1. Erasmus Nedir
2. Erasmus Şartları Nelerdir
3. İnterrail Nedir
4. Schengen Vizesi Nedir
5. En İyi Konaklama Arama Motorları

Bu puanlara göre, herkes tercihde bulunur ve en iyi puan ortalaması olan, ilk tercih hakkını elde eder. Erasmus’a gitmeye hak kazanan herkes, tercih sırasına göre tercihlerini yaptıktan sonra, okul yönetimi tarafında gerçek ve yedek kazananlar okuldaki duyuru panosunda ilan edilir. Bundan sonra yapılması gereken ise, Erasmus’a gitmek için gerekli belgeleri toplayıp, hayaller kurmaya başlamaktır. Avrupa’nın kapıları ardına kadar açılır, yeni bir hayat ve deneyimler denizi, sizleri bekler.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

One Response

  1. shahlo

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.