Erasmus Başvuru Süreci Hakkında Önerilerim
Erasmus yapmış birisi olarak, sizlere biraz Erasmus hakkında tavsiyeler vermek istiyorum. Erasmus nedir, Erasmus şartları nelerdir bunları zaten anlatmıştım. Peki Erasmus başvuru işlemlerini tamamlarken, her şeyi hayal edip, merakla sonucu beklerken veya Erasmus’a giderken nelere dikkat etmeliyiz ? Bunlar :
En büyük tavsiyem : SABIR
İşler sizin istediğiniz kadar hızlı gitmiyor maalesef. Sürekli bir şeyleri beklemek zorundasınız. Çoğu işlem adım adım ilerliyor, bir belge gelmeden diğer kuruma başvuramıyorsunuz.
Özellikle karşı kurumdan gelecek kabul mektubu için heyecan yapmayın, oralarda da işler yavaş ilerliyor. Bir mail atıyorsunuz size on gün sonra cevap veriyorlar mesela.

Sabırlı olun, birçok arkadaşınız olacak elbet oralarda : Erasmus başvuru süreci
Vize işlemleriniz Erasmus Programı için olduğundan dolayı hızlıca halloluyor. Fakat nadir de olsa, bazı ülkeler için işlemlerin daha uzun sürdüğü doğru.
Birçok kağıt işiniz olacak fakat inanın gitttiğiniz yerde yaşadığınız her güzel şey için, o kağıtlarla uğraşırken çektiğiniz sıkıntılara ‘’Evet ya, değermiş.’’ diyeceksiniz. Sabır mühim; gitmeden önce, gittiğiniz yerde, hatta döndüğünüz de bile.
Uçak bileti arayanlara : En iyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motorları yazımıza bakınız.
Erasmus’u Çok İyi Araştırın
Gideceğiniz ülkeyi, şehri, özellikle okulu çok ama çok iyi araştırın. Zira İşletme öğrencisi olan Ben, hiç araştırma yapmadan, sadece ‘’Polonya olsun benim olsun.’’ diye düşünerek yaptığım tercihler sonucunda, Polonya’nın içinde kafesi bile olmayan minicik bir şehrinde, üstelik de bir polis okulunda buldum kendimi.

Bir dil bir insan, bir Erasmus birçok lisan. : Erasmus başvuru süreci
Ama minicik şehirde çok mutluydum. Hem Avrupa’da her şehrin kapısı da açıktı. Nasıl bir şehirde olursanız olun, gezmek ve eğlenmek için çokça fırsatınız olacak. Merak etmeyin. Yeter ki eğlenmeyi, gezmeyi bilin. Yine de iyi araştırın işte…
Bir diğer mevzu da okullar. Tercih ettiğiniz okulların şartlarını iyi bilmelisiniz. Bazı okullar gideceğiniz ülkenin dilini belirli bir seviyede bilmenizi hatta bunu belgelemenizi isteyebiliyor. Aman bunu bilerek Erasmus’a gideceğiniz okulu seçin derim.
Detaylı bilgi için Avrupa Birliği’nin Erasmus Sitesinden incelemeler yapabilirsiniz.
Gideceğiniz ülkeyi de araştırmalısınız. Hibeli de olsanız ülkenin standartlarını bilemelisiniz ki maddi durumunuzu ayarlayabilesiniz.
Polonya’da bana verilen aylık 300 Euro hibe bana yetebilirken, İtalya’da aylık 500 Euro hibe alan birine o hibe yetemeyebiliyor. Bunların kritiğini iyi yapmalısınız ki son dakika vazgeçmek zorunda kalmayasınız. Daha kötüsü bu maddi zorluğu oraya gidince yaşamanız… Bu sizin için pek hoş olmayabilir.

Bitmek bilmeyen ”paper work”ler çok yoracak çok. : Erasmus başvuru süreci
Yurdışında konaklarken kullandığımız En İyi Yurtdışı Konaklama Siteleri Arama Motorları yazımıza da bakınız.
Ağrı kesici alın
Hazırlamanız gereken bir öğrenim anlaşması(Learning Aggrement) olacak. O da başınızı epeyce ağrıtacak.
Ayrıca derslerinizi de eşleştirebilmeniz için o okuldaki alacağınız derslerin içerikleri uyuşmalı. Eşleştirme yaparken bunları da araştıracaksınız, eşleşmediği takdirde bölümünüz karşı kurumdan döndüğünüzde o dersi kabul etmeyebilir. Buna çok ama çok dikkat edin.
Mutlaka aşağıdaki yazılarıma da göz atınız
1. Erasmus Nedir
2. Erasmus Şartları Nelerdir
3. İnterrail Nedir
4. Schengen Vizesi Nedir
Tüm bunlar başınıza bir miktar ağrı verebileceğinden, ağrı kesiciye ihtiyacınız olabilir. Ama eminim ki, okuduğunuz okuldaki öğrenci işleri bu konuda size sonsuz yardımda bulunacaktır. Birazcık kahrını çektikten sonra, belkide artın hayatınızın en güzel deneyimini yaşamak üzere hayallere dalmaya başlayabilirsiniz. Erasmus, maceradır.
abi yazılarının nerdeyse hepsini okudum çok geziyosun son 6 yılını gezerek geçmişsin bende ünüversitem bittsin dolaşmayı duşunuyorum ama gezmek içinde para lazım 6 yılını gezerek harcarken nerelerde apra kazanıyorsun GMAİLimimden bana ulaşırsan sevinirim.
yellowkeyboard1@gmail.com