Erasmus Nedir? Erasmus Nasıl Yapılır?

Erasmus, Avrupa’da okumanızı sağlayan güzeller güzeli bir programdır. Herkesin üniversite hayatında muhakkak bir kez tatması gereken deneyimlerdendir. İşte bu yazımda, erasmus yapmış birisi olarak, Erasmus Nedir, Erasmus Başvuru Süreci, Erasmus şartları nelerdir tek tek anlatacağım. Hazırsanız, Erasmus hakkında bildiğim her şeyi anlatmaya başlıyorum.

Mesela sizlere desem ki; Avrupa’ya gideceksiniz, şehir şehir gezeceksiniz, kariyeriniz için artı bir deneyiminiz olacak, üzerine bir de cebinize harçlığınızı verecekler… “Hakikaten mi yahu. Piyango mu vurdu ?” demenize gerek yok.

Üniversite okuyorsanız, buna Erasmus diyorlar ve bu şans, sizin en doğal hakkınız. O yüzden, bir yudum Erasmus Plus alır mıydınız ?

Szczytyno-Erasmus+

Gittiğiniz şehri sevdiğinizde Erasmus döneminiz en az beş kat daha güzel geçiyor. : Erasmus nedir ?

Erasmus, Avrupa’da üzerine bir de para alarak eğitim alıp, o ülkede yaşayabildiğiniz efsane bir programdır.

1. ERASMUS NEDİR?

Şu Erasmus Plus (+) dediğimiz şey, aslında gezerek ve eğlenerek öğrenmek, kendimizi  daha çok tanıyarak sınırlarımız neymiş, ne değilmiş ölçmek, ön yargılarımızdan arınmak, yeni insanları tanımanın heyecanını yaşamak, yeni yerler keşfetmenin hazzını tatmak için büyük bir fırsat,  efsane bir deneyimdir. Sistem ise şu şekilde işler :

Erasmus- Szczytno

Hiç huzuru kokladınız mı? Erasmus huzuru diye bir şey var : Erasmus Başvuru Şartları

Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Eğitim gören öğrenci ve akademisyenler, eğitim amacı ile başka ülkelere giderler ve o ülkelerde eğitimlerine devam ederler.

Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

Yani, Türkiye’de okuyan Ahmet Fransa’ya gidip oradaki üniversite okuduğu gibi; Fransa’daki John da Türkiye’ye gelip üniversite eğitimine dönemsel olarak devam edebilir.

Detaylı bilgi için Avrupa Birliği’nin Erasmus Sitesinden incelemeler yapabilirsiniz.

Erasmus programı, üniversiteler arasında ülkeler arası işbirliğini teşvik ederek; öğrencilerin ve eğitimcilerin Avrupa’da karşılıklı değişimini sağlayarak; programa katılan ülkelerdeki çalışmaların ve alınan derecelerin akademik olarak tanınması ve şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunarak bu amacı gerçekleştirmeye çalışmaktadır.

Daha kaliteli yükseköğretim sunan Avrupa’da mezunlar daha donanımlı, iş dünyasının beklentilerine daha fazla cevap veren bireyler olacaklardır.

2. ERASMUS KİMDİR?

Hümanizm akımının öncülerinden ve en büyük temsilcilerinden biri olan Erasmus, Avrupa’nın ortak bir sanat ve bilim çatısı altında birleşmesine yaptığı katkılardan dolayı, çağının eğitim felsefesine olan etkisi ile programa uygun bir isim olarak düşünülmüştür.

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayat boyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ Programı altında da devam edecektir.

Önceden, sadece Erasmus dediğimiz program, 2014 yılından itibaren Erasmus Plus olarak anılmaya başlamıştır.

Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının arttırılması amaçlanıyor.

3. KİMLER ERASMUS’DAN FAYDALANABİLİR?

Erasmus programı çerçevesinde gerçekleştirilecek bütün faaliyetlerde, taraflardan en az birinin Avrupa Birliği üyesi ülke kurumu olması şartı aranmaktadır.

Öyle her üniversite veya bölüm Erasmus Plus’a dahil olamaz. Gerekli şartları yerine getirmeleri gerekir.

Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yükseköğretim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü’nün ilgili birimi olan Komisyon Yürütme Ajansı’na (The Education, Audiovisiual  and Culture Executive Agency – EACEA) başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi – EÜB  (Erasmus University Charter – EUC) almaya hak kazandıkları takdirde, bu kurumların öğrenci ve personeli Erasmus programından faydalanabilir.

Öğrenci staj (Erasmus stajı)hareketliliği gerçekleştirmek isteyen kurumların Genişletilmiş EÜB (Extended EUC) alması gerekmektedir. Bu belgeleri aldıktan sonra, Erasmus Anlaşmalı Üniversiteler listesi arasına girmeye hak kazanır.

Erasmus-Szczytno

Bazen okulunuzun adını okumaya İngilizce’niz yetmez çünkü adı Lehçe yazılmıştır. Erasmus hakkında bilgiler

EÜB sahibi kurumların Öğrenci ve Personel Hareketliliği faaliyetlerinden yararlanacak bireylerinin:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaları ya da,
  • Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’de bir okulda, meslek okulunda, yükseköğretim kurumunda veya yetişkin eğitimi veren bir kurumda kayıtlı öğrenci olmaları veya ilgili yasalar ve mevzuatlar çerçevesinde Türkiye’de bir işte çalışıyor olmaları veya Türkiye’de yaşıyor olmaları gerekmektedir.

4. ERASMUS PLUS PROGRAMINDA HANGİ ÜLKELER YER ALIYOR?

Erasmus+ Programı ile birlikte, işbirliği kurulacak ülkelerin sayısı ve coğrafyası genişliyor. Buna göre, her faaliyet türü için değişik olmakla birlikte, aşağıdaki ülkelerle işbirliği yapılması mümkün olabilecek:

Taş koleksiyonu-Erasmus+

Şehirlerin izlerini somutlaştırmak, anılarınızı hatırlamaya yardımcı olacak. 🙂 Erasmus nedir ?

28 AB üyesi ülke :

AB üyesi olmayan program ülkeleri (Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya ve Türkiye)

5. ERASMUS ŞARTLARI NELERDİR?

Yukarıda da söylediğim gibi : Her üniversiteye kayıt olan öğrenci, ya da her üniversitenin bölümü Erasmus Programı kapsamına dahil olmayabilir.

İşte bu yüzden, Erasmus’a gidebilmek için belirli şartlar vardır. Erasmus şartları, birazcık detaylı olduğu için,  Erasmus Şartları Nelerdir yazımda liste halinde açıklamları yaptım.

6. ERASMUS+ AYLIK HİBE MİKTARLARI

Erasmus şartları yazımı okuduğunuzu varsayıyorum. Sınava girdiniz. Erasmus sınav sonuçları açıklandı ve kazandınız. Tercihiniz bitti. Sırada, gideceğiniz ülkeye göre, alacağınız hibe rakamları olacak. “Erasmus Hibe Nedir ?” sorusu aklınızda belirmiş olabilir. Cevaplayalım :

Hibe, birlik tarafından size ödenen burs bedelidir. Her ay hesabınıza aşağıdaki ülke ismine göre, euro olarak para yatar.

Yani program her ay size bildiğiniz maaş verir gibi para verir. Bu hibe rakamı, iade edilmez. Keyfinize göre harcarsınız ve ülkelere göre değişir. Erasmus hibe miktarları, erasmusa başladığınız tarihten itibaren size gönderilir. Erasmus hibe miktarları ise :

  1. Grup Program Ülkeleri (500 EURO)

Avusturya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, İrlanda, İtalya, Lihtenştayn, Norveç, İsveç, İsviçre, Birleşik Krallık

  1. Grup Program Ülkeleri (400 EURO)

Belçika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Kıbrıs Rum Kesimi, Almanya, Yunanistan, İzlanda, Lüksemburg, Hollanda, Portekiz, Slovenya, İspanya, Türkiye

  1. Grup Program Ülkeleri (300 EURO)

Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Malta, Polonya, Romanya, Slovakya, Makedonya

Para koleksiyonu-Erasmus+

Gezdiğiniz yerlerde cebinizde kalan ufaklıkları biriktirmek… Birikim önemli  : Erasmus a nasıl gidilir

Burada bilmeniz gereken husus : Norveç’e giderseniz 500 Euro hibe alırsınız ama bilin ki, Norveç çok ama çok pahalı bir ülkedir.

O yüzden, gitmeden önce her bir ülkeyi çok iyi araştırmak gerekir. Türk öğrenciler, genellikle İtalya, Polonya, Baltık ülkeleri ve Balkan ülkelerini seçerler. İskandinav ülkeleri bizler için oldukça pahalıdır.

7. BAŞVURU SÜRECİ İÇİN NURHAN TAVSİYELERi

Erasmus yapmış birisi olarak, sizlere tüm deneyimimi ayrı bir Erasmus Başvuru Süreci Hakkında Önerilerim yazımda anlattım.

O yazımda, Erasmus’a başvururken nelere dikkat ettim, süreç nasıl işledi, neleri öneririm tek tek listeledim. Mutlaka bir göz atın derim.

Uçak bileti arayanlara : En iyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motorları yazımıza bakınız.

8. ERASMUS NE DEĞİLDİR?

Başarılı aynı zamanda şanslı biriydiniz ve Erasmus Programına katılmaya hak kazandınız diyelim. Şunların farkında olmanız, Erasmus süreciniz için epey faydalı olacaktır:

  • Erasmus programı bir yabancı dil öğrenme programı değildir.

Yabancı dili öğrenmiş olmalısınız ki Erasmus programı ile de bu öğrendiklerinizi pekiştirebilesiniz. Öğrenmek derken anadiliniz gibi öğrenmenize gerek yok, hayatta kalacak kadar bilin yeter.

Ayrıca, vücut dili her yerde işe yarıyor. Oda arkadaşıma hiçbir zaman, “Şunu uzatır mısın ? ” demek için ‘’Could you pass it to me ? ‘’ demedim mesela. İşaret parmağımla göstermek ve soru işareti bakışım ile bu işi halletmek çok daha kolaydı tabii ki.

Erasmus-Szczytno

Erasmus partisi anlayışım. 🙂 Erasmus nedir ?

  • Erasmus programı tam anlamıyla bir burs programı değildir.

Programa hibeli olarak katılabilirsiniz fakat hibesiz olarak kendi imkanlarınız ile Erasmus yapmanız da mümkün. Hibeli olduğunuz taktirde Erasmus hibenizin öncelikle %80’i hesabınıza yatmakta.

Dönüş yaptığınızda, eğer belirli şartları sağlıyor iseniz hibenizin kesin miktarı tekrar hesaplanarak kalan %20’lik kısmı hesabınıza yatırılmakta. Bunu da, mutlaka bütçeleyerek bir yere not edin derim.

  • Erasmus programı bir diploma programı değildir.

Fakat CV’niz için getirisi yüksek bir deneyimdir. Erasmus programına katılmış olmanız ‘’Evet, benim İngilizce’m var ve  onunla yurtdışında da yaşayabiliyorum.’’un ispatı olacak. Özellikle, mezun olduktan sonra işe girerken CV’de çok güzel duruyor.

  • Erasmus programı sadece ülke ülke gezilen bir gezi programı değildir.

Kesinlikle her fırsatınızda çıkın yola gezin elbet. Yaklaşık 14 Şehir gezebilmiş biri olarak söylüyorum ki, boş kalmayın, gezin…

Döndüğünüzde ‘’Neden 14 değil de 20 şehir gezip gelmedim, şu gün de vaktim vardı oysa. ‘’ demeyin. Fakat şunların hesabını iyi yapmalısınız ki döndüğünüzde başınız hibe için, dersler için ağrımasın:

Derslerinizde başarılı olamadığınız taktirde, dönüş yaptığınızda okulunuzun uzama ihtimali sizi ne derece etkileyecek bunu iyi düşünmeli; Schengen ülkelerinde pek tespit edilemese de bulunduğunuz yerden “7 gün ayrıldığınız” tespit edildiğinde hibenizin kesileceğini de unutmayın. Bu konularda dikkatli olmanızı öneririm.

Erasmus-Krakow

Atl’ayın gidin bir yerlere, boş durmayın. Erasmus nedir ? Erasmus candır…

  • Erasmus programı yan gel yat, partiden partiye koş programı da değildir.

Evet, birçok kişi bu programın eğlenceli kısımlarını çekici buluyor sadece. Mutlaka o döneminizi en eğlenceli geçirmenizi tavsiye ederim; zira hem o çağlar, hem o eğlenceler, hem o fırsatlar on kez gelmiyor insanın ayağına.

Fakat sorumlulukları da unutmamalı değil mi ? Sizi orada bekleyen sadece eğlenceli arkadaşlar, partiler, geziler değil. Aynı zamanda sınavlar, sunumlar , yaşam zorlukları var…

Krakow-Erasmus+

Ah ne güzel şehirler ne güzel… Erasmus nasıl yapılır ? Erasmus nedir ?

%20 hibenizi alabilmenizin bir diğer şartı ise derslerinizde belirli bir oranda başarılı olmak. ‘’Hem dersler hem eğlence hem gezmek bir arada olur mu? ‘’ demeyin.

Yaptım, oldu. Aldığı 8 dersi yüksek notlarla tamamlamış, bununla birlikte 14 şehir gezmiş ve arkadaşlarıyla da çok eğlenmiş birinin sözüne inanmalısınız bence.

Erasmus Hakkında Son Sözler

Erasmus hakkında bilgi arayanlar için yazdığım bu yazımda, artık sona geliyorum. Hem zorlukları hem güzellikleri olan bu Erasmus programı, fırsatınız varsa mutlakaaaa değerlendirmeniz gereken harika bir tecrübe olacak.

Yeni şeylerle birlikte kendinizi de keşfedeceksiniz, size vizyon katacak, sadece dil olarak değil bunun yanında farklı konularda da gelişim göstermeniz mümkün olacak. Tek başına yurtdışında ayakta kalabilmek gibi…

Mutlaka aşağıdaki yazılarıma da göz atınız

1. Erasmus Başvuru Süreci Hakkında Önerilerim
2. Erasmus Şartları Nelerdir
3. İnterrail Nedir
4. Schengen Vizesi Nedir

Benim “Erasmus Nedir ?” diyenler için anlatacaklarım bu kadardı. Erasmus deneyimimden paylaşacaklarım yaz yaz bitmez aslında. Umarım, bu güzel programı deneyimlersiniz ve dönünce beni de anarsınız. Dilerim, ömrünüze harika anılar ekleyebileceğiniz güzel bir Erasmus deneyimi sizin de hayatınıza dokunur. Erasmus şansınız bol olsun, mutlulukla kalın.

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

4 Yorum

  1. Beti
    • Deniz Pehlivan
  2. Sevda
  3. Gezgin Ajandası

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.