Kırgızistan Başkenti Bişkek Gezisi : Tüm Gezilecek Yerler
Bişkek, Kırgızistan’ın Başkenti. Çok uzun zamandır Kırgızistan‘dan daha çok adını duyup, bu güzeller güzeli, yemyeşil ülkeye giderken ilk giriş yaptığım şehir, aynı zamanda ülkenin her şeyi aslında. O yüzden, 2 kez gittiğim Bişkek hakkında biraz detaylı bilgiler vermek istiyorum. Bu yazımda, Bişkek Gezilecek Yerler konusunda bildiğim tüm bilgileri ve hayat kurtaran önerileri bir yere not edin derim. Çünkü en ince ayrıntısına kadar Bişkek hakkında bildiğim ne varsa tek tek anlatacağım.
Kırgızistan Başkenti Bişkek Nerede ?
Bişkek, Kırgızistan’ın kuzeyinde yer alıyor. Kazakistan sınırı ile arasında sadece 25 kilometre bulunuyor. Hatta dilerseniz, vize almadan Kazakistan’a da bu sınırdan giriş yaparak ülkeyi gezebiliyorsunuz.
Bişkek Nerede yazımdan detaylara bakabilirsiniz.
Bişkek, yaklaşık 1 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor. Şehrin dört bir yanında parklar, müzeler bulunuyor. Tabiki Sovyet izleri de hala dün gibi kendini hissettiriyor. Şehrin tam kalbini meşhur Ala-Too meydanı olarak kabul edebilirsiniz. Zaten aşağıda tüm Bişkek gezilecek yerleri burayı referans alarak anlatacağım.
Bişkek’e Nasıl Gidilir ?
Kırgızistan Bişkek’e uçak bileti fiyatları genelde gidiş-geliş 800 TL civarında ve tek yön yaklaşık 4 buçuk saat sürüyor.
Uçak bileti almadan önce şu yazımı bir okumanızı öneriyorum
Direkt olarak hem THY hem de Pegasus hava yolları uçuyor. Ben Pegasus Hava Yolları ile gitmiştim. Başkent’teki Manas Hava Limanı’na indikten sonra, şehir merkezine taksiler ile ulaştık.
Bu arada, konaklayacağınız otellerin hava limanından servisleri oluyor. Bunu, mutlaka otel yetkililerine sorun derim. Eğer bireysel gidecek olursanız, tek yön için taksiye 500 SOM ödersiniz.
Bişkek Yeme İçme Rehberi : Kırgızistan Yemekleri
Hiç aç kalmadığım bir ülke oldu Kırgızistan. Özellikle Bişkek’de hem yerel hem de uluslararası mutfağa sahip onlarca restoran var.
Koskoca etin 25-30 TL olduğu, en kaliteli mekanda kokteyllerin 15 TL’ye satıldığı Bişkek’de, Kırgızistan para birimi olan SOM kullanılıyor.
100 SOM yaklaşık 5 TL’ye denk geliyor. Harika restoranlar, yemekler konusunda uzun uzun yazdığım En Güzel Kırgız Yemekleri yazıma mutlaka bakmanı öneriyorum. Orada hem yemekleri, hem fiyatlarını hem de Bişkek Restoranları önerilerimi yazdım.
Bişkek Gezilecek Yerler
Bişkek, yemyeşil parkları, devasa caddeleri, onlarca meydanı ve mağazaları ile gayet keyifle gezdiğim bir başkent oldu. Doğrusu ben daha kötü bir şehir bekliyordum.
Ama 2 gidişimde de Bişkek’de harika zamanlar geçirdim ve senin için bildiğim tüm bilgileri tek tek aşağıda anlattım.
Bişkek Gezilecek Yerler Rotam
- Gapar Aitiev Fine Arts Müzesi
- Devlet Opera ve Bale Binası
- Oak Park
- Frunze Müzesi
- Devlet Tarihi Müzesi
- Ala Too Meydanı
- Erkindik
- Panfilov
- Osh Pazarı
- Zafer Meydanı
- Ala Arca Milli Parkı
1. Gapar Aitiev Fine Arts Museum
Bişkek’deki ilk günümüz. Hava tertemiz, aylardan mayıs. Onlarca parkın içerisinden, bir o kadar da devasa geniş Sovyet dönemi esintili caddelerden geçiyoruz.
İlk durağımız, Sovyet döneminden kalan yüzlerce tablonun Kırgız halkı için saklandığı Gapar Aitiev Fine Arts Museum müzesi oluyor. İçeride 17.500 eser sergileniyor.
- Adres : Sovetskaya Street 196 :
- Açılış – kapanış saatleri : 9:00-17:00
- Giriş ücreti : Ücretsiz
2. Devlet Opera ve Bale Binası
Müzeden çıkınca, karşımıza bu güzeller güzeli bina çıkıyor. Sovyet etkisinin görüldüğü ülkelerde, sanata çok önem verilirdi. Kırgızistan da Sovyetler’in bir parçası olduğu için, bu izleri hala görebiliyorsunuz. Tiyatro, müze, sanat galerileri hala ayakta ve halk bu kültürü devam ettiriyor.
Öyle ki; parklarda küçücük kulubeler görüyoruz. İçinde de kitap. Sonradan öğreniyorum ki, halk kitap okumak isteyenler için okudukları kitapları bu kulübelere bırakıyormuş. Sonradan gelen diğer kişi, gelip parkta kitabı okuyormuş. Ne güzel değil mi !
Bu arada, biz bu binanın içerisine giremedik. Kapalıydı. Eğer sizin vaktiniz olursa mutlaka gezin hatta 1 etkinlik denk getirmeye çalışın derim. Aşağıya linkini bırakıyorum.
- Adres : Websitesi için tıklayın
- Açılış – kapanış saatleri : 9:00-17:00 (Etkinlik günlerinde daha geç)
- Giriş ücreti : Etkinliklere göre fiyatlar değişiyor
3. Oak park
Oak Park, Kırgızistan’daki en güzel ve önemli parklardan bir tanesi. Bu arada, sadece Bişkek’de 20’den fazla park var. Ama Oak Park’ın yeri ayrı. Neden mi ?
Bişkek’in en eski parklarından birisi olan Oak Park, yürüyüş yolları, havuzları ve dinlenme köçeleri ile huzur dolu bir yer. Ayrıca, ülkenin önde gelen liderlerinin olduğu müze kısmı da mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Düşünün : Parkın, müzesi var.
- Adres : Oak Park
- Açılış – kapanış saatleri : Her daim açık
- Giriş ücreti : Ücretsiz
4. Frunze Müzesi
Mikhael Frunze, çok önemli bir devlet adamıymış Sovyetler döneminde. İşte onun anısına yapılan bu müzeye de uğrayalım diyoruz.
Aslında içeride çok fazla bir şey yok. Öyle “Şaşırtıcı” bir müze beklemeyin. Frunze’nin yaşadığı evi, o dönemin aile ve ev düzenini gösteren eşyaları ve Kırgız kültüründe önemli dönemlerin fotoğraflarını görebiliyorsunuz.
- Adres : 364 Frunze Street, Bishkek, Kırgızistan
- Açılış – kapanış saatleri : 09:00-17:00
- Giriş ücreti : 100 SOM
5. Devlet Tarih Müzesi (State History Museum)
Devlet Tarihi Müzesi, ne yazık ki kapalı idi. Biz giremedik. Ama bildiğim kadarıyla bu müzeyi size anlatayım : Müzede, onbinlerce eser varmış. 1.y.y.’dan kalma tarihi eserler, koleksiyonlar, seramikler ve daha nicesi sergileniyormuş.
- Adres : Hemen Ala – Too Meydanında
- Açılış – kapanış saatleri : 10:00-15:00
- Giriş ücreti : 75 SOM
6. Ala Too Meydanı
Artık yavaş yavaş şehrin en önemli durağındayız. Çocukların balonların peşinde koştuğu, teyzelerin banklarda muhabbet ettiği, sevgililerin havuzların etrafında aşk yaşadığı yerde, Bişkek’in kalbinde yani Ala Too Meydanı’ndayız. Yani Kırgızcadaki “Ala Meydan”
Meydanın tam kalbinde bulunan Manas heykeli, zaten önemli bir yere ulaştığınız hissettiriyor. Bu arada, Manas Heykeli’nden önce, Lenin heykeli varmış bundan 10 yıl kadar önce. Ayrıca, heykelin hemen arkasında ise, Devlet Tarih Müzesi var.
- Adres : Hemen Ala – Too Meydanı Bişkek
- Açılış – kapanış saatleri : Hep açık
- Giriş ücreti : Ücretsiz
7. Erkindik
Erkindik diye bir park var Bişkek’de. Yaklaşık 5 caddeyi kesiyor. Öylesine up uzun bir park. Tren istasyonuna kadar uzayıp gidiyor. Biraz da bu parkın tadını çıkaralım diyoruz. Dalıyoruz parka.
Ekindik özgürlük demek
Herkes sakin sakin oturuyor. Küçücük ağaçtan kulübelerde kitaplar dikkatimizi çekiyor. Meğer o kitapları alıp parkta okuyormuşsunuz. Sonra geri bırakıyormuşsunuz. Başkaları da yararlanıyormuş. Güzel uygulama. Darısı başımıza…
8. Panfilov
Bu arada, size bir parktan bahsetmeyi unuttum. Sanırım şehirdeki en güzel park burasıydı. Adı Panfilov.
Burası, haftasonları çocukları ile eğlenmeye gelen ailelerin, keyif yapmak isteyen çiftlerin uğrak noktasıymış. İçerisinde küçük lünaparklar, restoranlar ve kafeler olan bu parka bayılıyorum. Park konusunda gerçekten 10 numara bir şehir burası.
- Adres : 368 Frunze Street, Bishkek 720000, Kırgızistan
- Açılış – kapanış saatleri : 10:00-20:45
- Giriş ücreti : Ücretsiz
9. Osh Pazarı (Oş pazarı)
Bir şehri tanımak için yine olmazsa olmazımızı, yani yerel pazarları dolaşmaya gidiyoruz. Burası, şehrin en büyük pazarlarından bir tanesi. Meyveler, sebzeler, hediyelik eşyalar,yerel kıyafetler kısacası aklınıza gelen her şeyi bu pazarda bulabiliyorsunuz.
Bu arada, bir de DORDOY pazarı vardı. Ona gitmedik. Ben zaten alışveriş yapmayı da hiç sevmeyen bir adamım. Özellikle hanımlar için bunu da belirteyim dedim. Alışveriş yapmak isterseniz, yerel pazara gidebilirsiniz.
- Adres : Osh pazarı derseniz herkes götürebiliyor
- Açılış – kapanış saatleri : 08:00-18:00
- Giriş ücreti : Ücretsiz
10. Zafer Meydanı (Victory Square)
Şehirdeki en değerli noktalardan bir tanesine değinmeden olmaz değil mi ! Burası, Kırgız halkının geçmişi ve geleceği unutmamak adına yaptıkları, ortasında Sönmeyen Ateş’in olduğu, binlerce insanın ziyaret ettiği 1984 yılında inşa edilen bir meydan.
Özellikle Nazi Almanyası’na karşı alınan zaferden sonra yapılan meydanda, bir kadın heykeli dikkatimizi çekiyor. Oradayken ne anlama geldiğini bilmiyordum ama dönünce biraz araştırdım.
Meğer kadın heykeli, savaştan dönecek olan kocasını bekleyen kadın duygularını halka aktarması için yapılmış. Ayrıca heykelin bulunduğu bölümde yer alan 3 tane de kemer vardı. O kemerler ise, yurtu temsil ediyormuş. Yani, göçebelerin oluşturdukları küçük köyleri.
Göçebe çadırlarına Bozüy diyorlar
11. Ala Arca Milli Parkı
Bu parkı yaklaşık olarak 21837912732 takipçim önermişti. Ama bir türlü denk getirip gidemedim. Sonradan fotoğraflara bakınca çok üzüldüm. Siz, bu hatayı yapmayın, benim yerime gidin diye yazayım dedim. Zaten Bişkek’ten kırk kilometre kadar uzakta. Maksimum 1.000 SOM’a, bu parka taksiler götürür diye düşünüyorum.
Bişkek’te Alışveriş
Şimdi efendim. Hızlandırılmış bir yazı oldu biliyorum. Ama bildiğim ne varsa hepsini tek yazıda anlatmış oldum.
Son bir kez daha belirtmek istediğim bir kaç not var. Özellikle Kırgızistan’da alışveriş yapmayı kafaya koymuşsanız :
- TSUM Center : Elektronik eşya için bu mağazaya gidin. Ne ararsanız var.
- İstore : Buradan I Phone almıştım. Türkiye’de kullandım. Sorun olmadı.
- Kosmopark : Burası da AVM idi. Alışveriş için gelebilirsiniz
Bişkek Gece Hayatı
Bişkek gece hayatı fena. Yani nasıl anlatsam bilmiyorum. Şöyle söyleyeyim : Herkese hitap ediyor. Herkes ne ararsa, o mutluluğu bulabiliyor bu şehirde.
Çılgın partiler mi isterseniz, bitmek bilmeyen danslar mı; yoksa sakin bir pubda canlı müzik mi ? Ne ararsanız var. Aslında daha neler neler var da, onları Bişkek Kırgızistan Gece Hayatı yazımda anlattım. En ince ayrıntısına kadar…
Bişkek Kaç Günde Gezilir
2 gün yeter, 3 gün güzel olur, 4 gün sıkar. Yukarıda anlattığım tüm Bişkek gezilecek noktaları 2 günde gezdim. Yetti de arttı bile. Ama biraz daha rahatça gezmek isterseniz 3 gün ayırabilirsiniz.
Bişkek’te Nerede Kalınır ? Bişkek Otelleri Önerilerim
Otel konusuna da değinelim. Bişkek otelleri çok pahalı değil. 2 kişi 150-200 TL’ye güzel bir otelde konaklayabilirsiniz. Ben aşağıda hem konakladığım oteli hem de alternatifleri anlattım.
Ben Nerede kaldım:
Bişşkek Centrum Hotel kaldım. Otelden gayet memnun kaldım zaten 9.2 almış güzel bir tesisdi. Gecelik fiyatı 204 TL’idi. Odalar çok büyüktü. Merkezdeki yerlere 15-20 dakikada yürüyerek ulaşabildim. Bu arada, hava limanından ulaşım hizmetleri de vardı. İncelemek için tıklayın
Başka Nerede Kalabilirim !
- Ambassador Hotel : 9.2 almış çok güzel bir otel. Ama biraz pahalı. 2 kişi gecelik 500 TL. Konum olarak şehrin tam kalbinde diyebilirim. İncelemek için tıklayın.
- Plaza hotel Bişkek : Hemen Panfilov parkının dibinde yer alıyor. 8.9 puanı var. 2 kişi gecelik fiyatı 390 TL. Görmek için tıklayın
- Hyatt Regency Bişkek : Hyatt kalitesi zaten. Söylememe gerek yok. Gecelik 718 TL. İncelemek için tıklayın
- Tumar : Şehrin tam kalbinde kiralık daire. Gecelik 2 kişi 94 TL. Görmek için tıklayın
- Apartments In The Center Lux : Burası gayet güzel bir daire. Gecelik 181 TL. İncelemek için tıklayın
Yukarıda saydığım tüm oteller, Bişkek’in kalbindedir.
Kırgızistan’a gitmeden önce aşağıdaki yazılarımı sırası ile okuyun
Onlarca parkı, çılgı gece hayatı, enfes yemekleri ve servisi ile mest eden restoranları, geniş meydanları ile çok sevdim Bişkek’i. 2 kez gitmem rağmen, her gidişimde bir yerleri hala görememiş gibi hissettim. Göçebe hayatın hala ayakta kalmayı başardığı Kırgızistan’da, başlangıç ve bitiş için çok keyif aldığım bir durak oldu. Umarım sizin de öyle olur. Hayal edin. Düşün peşine…
Naber?