Belgrad’da Gezilecek En İyi 12 Yer
Belgrad’da nereler gezilir? Belgrad Gezilecek Yerler açısından zengin mi zengin bir şehirdir. Belgrad’da, birbirinin içine geçen örgü şeklinde sokakları arşınlayarak kendinizi kaybedip, bazen yağmurlu bazen de güneşli bir yaz gününde gezmek gibisi yoktur. Şehrin kalbi olarak bilinen Stari Grad bölgesi en güzel bölgedir. Avrupa’nın bir çok şehrinde olduğu gibi, sanırım en güzel şey, gezerken hiç bitmesin istediğiniz arnavut kaldırımlı sokaklardır. Kısacası Belgrad’da gezilecek yerler, özellikle 2-3 gün kaçamak yapmak isteyenler için biçilmiş kaftandır.

Belgrad Gezilecek Yerler Rotalarım
Belgrad’da gezilecek yerler özeti : Belgrad ile ilgili bir çok yazı yazdım. Özellikle Belgrad Gezi Rehberi, Belgrad Turu ve Belgrad Gece Hayatı yazılarıma da mutlaka bir göz gezdirin derim. İnanın, aradığınız her sorunun cevabını o yazılarımda bulabileceksiniz.
Bu seyahatimde bir şey farkettim. Seyahat ederken insan sadece yanındakini değil, kendini de tanımayı öğreniyor. Gerçi o kadar yer gezdim ama hala kendimi bulamadım. Hala birşey eksik. Belki 20’li yaşlar bunalımı, belki de aç gözlülük. Neyse…
Çok fazla lafı uzatmadan, Belgrad’da gezilecek yerleri ve Belgrad’da görülmesi gereken en önemli yapıları başlıyorum anlatmaya. Belgrad gezi ve seyahat turumuz başlasın !
Belgrad’a nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Belgrad Gezilecek Yerler
- Gün Belgrad Gezilecek Yerler
- Knez Mihailova Caddesi
- Republic Square
- St. Mark’s Kilisesi
- Kalenic Pijaca
- St. Sava Kilisesi
- Skadarlija

Interrail ile Belgrad’a ulaşıyorum
- Gün Belgrad Gezilecek Noktalar
- Etnografya Müzesi
- Kalemegdan Kalesi
- Savamala Bölgesi
- Ada Ciganlija
- Nova Grad
- Zemun
1. Knez Mihailova Caddesi
Sabah uyandığımda, ilk defa yalnız başıma gezmenin verdiği enteresan bir duygu ile atıyorum kendimi Mihailova caddesine. Daha görür görmez ilk izlenimim, bizim İstiklal Caddemiz’e ne kadar benzediği oluyor.

Knez Mihailova Caddesi-Belgrad
Avrupa’nın en güzel caddelerinden birisi olaran bilinen caddede, kafeler, restoranlar, butikler, şirin işletmeler eşliğinde başlıyorum dolanmaya.
2. Republic Square (Özgürlük Meydanı)
Mihailova Caddesini bitirdikten sonra, meşhur Cumhuriyet meydanına çıkıyorum. Meydandaki heykel dikkatimi çekiyor. Kendileri Prens Mihailo Obrenovic adına dikilmiş bir heykelmiş.
Belgrad’da konaklama arıyorsan : Belgrad’da konaklama yazımı bir okumalısın
1882 yılında inşa edilmiş. Mihailova Sırpların en önemli aydın liderlerinden. Osmanlı’ya karşı Balkan federasyonu kurmaya çalışan ve sonrasında ise, Osmanlı’ya karşı Sırpların bağımsızlıklarını ilan etmelerinde en önemli kilit rol oynayan liderleri. Sağ eli İstanbul’u gösteriyormuş.

Özgürlük Meydanı- Belgrad
Türkleri geriye göndereceğiz anlamında ! Derin mevzular yani. Bu meydanın etrafını saran Ulusal tiyatro binası ve Sırbistan Ulusal Müzesi ‘ni de geçerek bir sonraki durağıma yol alıyorum.
3. St. Mark’s Kilisesi
Bu kiliseyi fotoğraflarda gördüğüm için gelmişken göreyim diyorum. 1940 yılında tamamlanan St. Mark’s kilisenin, özellikle iç kısmına bayılıyorum.

St. Mark’s Kilisesi-Belgrad
İçeriye girdiğimde, tam da ayin vaktine denk geliyor. Sessizce Sırpların ayinlerini köşeye çekilerek izliyorum.
4. Kalenic Pijaca
Nikola Tesla Müzesi ne yazık ki kapalı olduğu için (Eğer müze hakkında bilgileri merak ediyorsanız, Nikola Tesla Vikipedia‘ya bakabilirsiniz.), yönümü yerel insanları gözlemlemek için her daim yaptığım gibi yerel pazarlara çeviriyorum. Bir şehre geldim mi, benim için görülecek şeylerin en başında gelen yerler, her daim halkın yaşadığı, gündelik hayatlarının izlerini sürebileceğim yerlerdir.

Kalenic Pijaca-Belgrad
İşte Kalenic Pijaca da, Belgrad’ın sabit halk pazarı olarak bilinen bir açık hava pazarı. Bizim salı pazarından biraz hallice. Balık satan, meyve-sebzelerini tezgaharına yerleştiren esnafı izleyerek şehrin atmosferini koklayabileceğiniz bir yer burası. Bayılıyorum böyle yerlere.
5. St. Sava Kilisesi
Pazarda biraz yerel halkla kaynaşıp, muhabbetin belini kırdıktan sonra, her zaman olduğu gibi kilise görmeye devam. Bu sefer St. Mark’s kilisesine gidiyorum. Kiliseyi görür görmez: “AAA. E bu bizim camilere çok benziyor !” diye söylenirken, notlarıma göz gezdiriyorum.
Kendileri Dünyanın en büyük katolik kiliselerinden birisi olarak biliniyor ve bizim Ayasofya camiine çok benzediğini zaten herkes söylüyor. Aslında sebebi malum. Geçmişe dönüp, şöyle bir hatırlayınca “Heee !” diyorum kendime.

St. Sava Kilisesi-Belgrad
Hatta benzerini Sofya’da da görüyorum. Sofya’ya gidene kadar, bu tarz kiliselerden çok görmemiştim doğrusu. Bölgeyi biraz gezdikten sonra, Beli Dvor yani Beyaz Saray’a uğramaya vaktim kalmıyor ve şehir merkezine geri dönüyorum.
6. Skadarlija
Şehrin biraz dışında dolandıktan sonra, şehir merkezine geri dönüp biraz da bohem yerlerde takılayım diyorum. 1.000 yıldan eski olan, şehrin sanat sevdalılarının buluştuğu, bizim bir nevi Karaköy havasında olan Skadarlija bölgesine gidiyorum.

Skadarlija-Belgrad
Çiçeklerle bezenmiş restoranları, rengarenk masa örtüleri ile sanki filmlerde kendini bulmayan çalışıp bir türlü ne aradığını bilmeyen turist misali taş sokakları arşınlayarak bölgeyi keşfediyorum. Benim en sevdiğim yerlerden birisi oluyor burası. Özellikle yemek yemek veya bir şeyler içmek için çok hoş bir yer
7. Etnografya Müzesi
2. Gün Belgrad Gezilecek yerler rotam : Dün akşam sabahlara kadar eğlenip, güzel bir cuma gecesi keyfi çattığım için, bugün biraz yorgunum. Ama yine de erkenden kalkıp, şehrin eksik kalan bölgelerini keşfetme heyecanıyla atıyorum kendimi sokaklara. Yine yalnız ! Sevmedim ben bu yalnızlığı. Hayat paylaştıkça güzelmiş.
Benim yanımda konuşacak birisi olmadı mı, ne gördüğüm sokağında bir anlamı var, ne de tattığım yemeğin. Neyse. En azından bunu deneyimlemiş ve öğrenmiş oldum. Kendimle saçma sapan konuşa konuşa, müzesiz olmaz diyerekten bu meşhur müzelerine uğrayayım diyorum.
Belgrad’a gitmeden önce, şu linkten en ekonomik Belgrad otellerini inceleyin
Sırpların geleneksel kültürlerine dair eşyalarının sergilendiği müzede, dönemin kıyafetleri, eşyaları, kullandıkları ekipmanları sergiliyorlar. Görülmese de olur. Giriş 60 Sıp Dinarı. Bu arada, burada bulunan Sırbistan Tiyatro Sanatları olarak bilinen Theatre Museum’u es geçiyorum. Belki siz gitmek istersiniz diye not edeyim dedim.
8. Kalemegdan Kalesi
Artık Belgrad’da görülmesi gereken en önemli yapılardan birisi olan meşhur Kalemegdan Kalesi’ne doğru yol alıyorum. Aslında burası Belgrad kalesi. Çok büyük bir arazi üzerine kurulu. Hemen kalenin güzel bir noktasına çıkıp, sağıma Tuna soluma ise Sava nehrini alıyorum. Üçümüz biraz başbaşa kalıp, dertleşiyoruz. Yalnız gezmek zor mu ! He bu arada biraz kalenin de tarihinden bahsedeyim.

Kalemegdan Kalesi-Belgrad
M.Ö 3. yüzyılda kurulan Kalemegdan Kalesi, şehrin ilk yerleşim yerlerinden. Sonrasında Romalılar tarafından bu bölgede şehir inşa edilmiş ama en son 17. yüzyılda Osmanlılar tarafından fethedilmiş. Kale bir çok kez yenilenmiş.
İçeride, o dönemlerden kalma toplar ve önemli kişilerin heykelleri bulunuyor (Pobednik Heykeli de bunlardan birisi. Kendileri Sırbistan’ın Balkan Savaşları’nda kazandığı başarı için yapılmıştır). Hatta Belgrad Hayvanat bahçesi ve Askeri müze de (Giriş 150 Sırbistan Dinarı) yine bu bölgede yer alıyor.
Hatta burada bulunan Ruzica Church yani Ruzica Kilisesi’ne de uğruyorum. Daha detaylı bilgier edinmek isterseniz “Kalemegdan Kalesi Vikipedia“dan bilgilere erişebilirsiniz.
9. Savamala Bölgesi
Belgrad gezilecek yerler turuma devam ediyorum. Stari Grad bölgesi şehrin old town yani eski şehir bölgesi olarak bilinirken, şehrin biraz daha aşağısına ineyim diyorum. Nehir kıyısında eski yerleşim yeri olan Savamala harebe görünümlü bir bölge.
Belgrad’a gitmeden önce, şu linkten en ekonomik Belgrad otellerini inceleyin
Hatta bölge yeniden inşa edilmeye çalışılıyor ve buraların da ileride çok farklı olacağını, ruhunu kaybedeceğini düşünmüyor değilim ! Sevmiyorum ben yeni şeyleri. Bütün ruhunu kaybediyor yahu ! Neyse. Söylene söylene yoluma devam ediyorum.
Onlarca kafe, restoranları boylu boyunca yürürken, her yerde Türk kahvesi kokusu alıyorum. Sonradan öğreniyorum ki, bu nehrin kenarında, 2000’den fazla yüzen bar, kulüp ve restoran hizmet veriyormuş ve Türk kahvesi de çok meşhurmuş.
10. Ada Ciganlija
Belgrad gezilecek noktalar kısmının olmazsa olmazlarından birisine gidiyorum. Şehirde yeterince kaybolduktan sonra, birazda yeşillikler içerisinde, doğanın kalbinde oyalanmak istiyorum.

Ada Ciganlija-Belgrad
Sakin, sessiz bir gün olsun derdindeyim. Sava Nehri ortasında bulunan bu güzel yere gidiyorum. Çok güzel bir park burası. Sahil kısmında güneşlenen Sırpları, çocuklarını gezdiren anneleri, çimlere uzanan gençleri izleyerek dolanıyorum oradan oraya. Yine yalnız !
11. Nova Grad (Yeni Belgrad)
Belgrad gezilecek yerler arasında her daim yeri olan Nova Grad yani “Yeni Belgrad” bir sonraki durağım oluyor. Şehir merkezlerinden çıkıp, halkın yaşadığı yerleri gözlemlemeyi çok sevdiğimden midir nedir, Savamala’dan yürümeye devam ediyor, Savski most köprüsünü arşınlayarak, Nova Grad yani “Yeni Belgrad” bölgesine yol alıyorum.
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
Buraya gelmemin en büyük nedeni, Belgrad’ı daha güzel açıdan seyretmek aslında. Yoksa AVM ya da gökdelen görmek peşinde felan değilim. Çünkü bu bölgede her yerde bolca bulunuyor. Ne yazık ki!
12. Zemun
Belgrad gezilecek yerler rotamın artık son durağına geliyorum. Biraz huzura ermek için yine en çok sevdiğim şeyi yapayım diyorum. Malum, günbatımına bayılırım. Günün en dingin, en güzel anıdır. Huzurumun nedenidir !

Zemun-Belgrad
Gittiğim bütün şehirlerde de ne yapar ne eder günbatımını izlemeye çalışırım. işte Zeum bölgesi de, Belgrad’da günbatımını izlemek için en güzel durak olarak biliniyor. Ayrıca bölgenin şirin meydanlarında ve sokaklarında da kaybolmayı ihmal etmiyorum.
Aslında biraz plansız geziyorum buraları. Bilerek kendimi kaybetmeye çalışıyorum. Sonradan yolu bulunca, anlamsızca sevineyim diye ! Bölge hakkında detaylı bilgiler isterseniz, Zemun Vikipedia‘ya bakabilirsiniz.
Belgrad’da konaklama arıyorsan : Belgrad’da konaklama yazımı bir okumalısın
2 günlük Belgrad maceram boyunca, Belgrad’ın hem sokaklarına (Sanırım “Belgrad’da ne yapılır ?” diye soranların sorularını cevaplayıcı bir yazı olmuştur), hem tarihine, hem yemeklerine hem de Belgrad gece hayatına doyduktan sonra, Interrail yapmaya devam etmek üzere, yönümü Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya çeviriyorum.
Diğer Belgrad Sırbistan Yazılarım : Belgrad Gezi Rehberi
Diğer Belgrad Sırbistan Yazılarım : Belgrad Gece Hayatı
Diğer Belgrad Sırbistan Yazılarım : Novi Sad Gezi Rehberi
Diğer Belgrad Sırbistan Yazılarım : Belgrad Turu
Sofya’da da 2 gün kalıp, oradan İstanbul’a geçiyor olacağım. Böylelikle, Danimarka’dan başlayan ve yaklaşık 30 gün süren 2. Interrail maceram bitmiş olacak. Yine sırtımda çantam, içine doldurduğum anılarımla, hayatım boyunca asla unutmayacağım bu macerayı ömrüm boyunca ruhumda saklıyor olacağımı, inanın hiç bilmezdim. Interrail güzeldir. Her insan muhakkak ömründe 1 kez yapmalıdır. Umarım sen de bu anılarımdan esinlenir, bir sırt çantası alarak, yollara düşersin.
Sevgili Deniz selamlar, Mart ve Nisan ayına Belgrad turu koymuşlar. Bu aylarda nasıl olur oralar. Yani hava durumu ve gezilecek yerler açısından? Küba turunda görüşmek üzere…
Nisan ayında Belgrad güzel olur bence. Keyifli geçer. Küba’da görüşürüzzzzzzzzzzzzzzzzz
Ya bu çeşitli gezi gruplarında Sırplar ve Türklere bakış açıları hakkında, rüşvetçi polisleri, nefret dolu bakışları hakkında çok fazla yorum var. Gitmeye çekiniyorum. Düşüncelerinizi alabilir miyim? Ha ben zaten arkadaşımla gidiyorum, sosyalleşmek gibi dertlerim yok, sadece emekli gibi tarihi mekanları, sokakları vs gezicem, yicem, içicem 🙂
Detaylı anlatımınız yine çok faydalı oldu. Teşekkür ediyorum.
Merhaba yanımıza giderken euro mu götürmeliyiz dolar mı ? Sonra orada sırp dınarı mı yapmayılız ?Şimdiden tesekkurler
Sırbistan’a giderken euro götürün. Belgrad’da bir çok yerde paranızı bozdurabilirsiniz
Merhaba Deniz Bey
Belgrad’a Saraybosna’dan geçiş yapacağız.
Yol güzergahında herhangi bir sıkıntı oluyormu?
En sorun sorun yoktu. Belgrad’dan otobüsle gidilebiliyor diye biliyorum
Merhaba,Ulaşım için belirli günü kapsayan ve tüm ulaşımda geçerli bir kart alabiliyormuyuz öyle bir sistemleri var mı?Ağustos ayı nasıl bir iklimi olur ?
Mutlaka vardır ama bizim Belgrad’da hiç ihtiyacımız olmadığı için araştırmadım
Merhaba acaba 1 haftalık seyahat için Sırbistan mı yoksa Ukrayna mı tercih edilmeli? Hangi ülke daha ucuz (belgrad ve Lviv hangisi daha hoş)
Deniz merhaba, çok yararlı bir yazı olmuş.
Teşekkürler 🙂
Rica ederim. Belgrad gezisi yapacaklara yardımcı olabildiysek ne mutlu
Bayraklı cami yok mu senin rotanda. Kiliselerin önüne 1.sıraya koymalısın