Yurtdışında Nasıl Ucuza Gezilir ?

Yurtdışında nasıl ucuza ve ekonomik gezilir? Şu an kim bilir nereye gitmeyi planlıyorsun ! Tatil zamanı bir an önce gelse de, uzun zamandır hayalini kurduğun yere artık gitsem diye rüyadan rüyaya koşuyorsun. Nereden biliyorum biliyor musun ? Ben de öyleyim çünkü. Sabah akşam bunun için yaşıyorum. Sri Lanka’dan Papua Yeni Gine’ye, Peru’dan Madagaskar’a, Güney Afrika’dan Moritanya’ya kısacası her yere gitmek istiyorum.

Hepsinin hayalini kuruyorum. Bunun için yaşıyor, bunun için çalışıyorum. İşte bu yüzden, kısacık olan seyahatlerimde elimden geldiğince mantıklı, dikkatli ve bilinçli gezip, tatilimi mahvetmek istemiyorum.

Şimdi sana sayacağım 10 ipucu ile, senin de tatilinde dikkat etmen hususları anlatıyor olacağım.

Pekin-Çin

Pekin-Çin : seyahatte ekonomik gezmek

“Seyahat ederken nelere dikkat etmeli, seyahat ederken nasıl ekonomik gezilir, tatildeyken bütçemi nasıl dengelerim, ucuza ve ekonomik gezerken nelere dikkat etmeliyim, sahi bu işlerin püf noktaları var mı ?” gibi bir sürü sorduğunuz için, hemen lafı uzatmadan anlatmaya başlıyorum.

1-Taksiye bineceksen, geliş kısmında bin.

Biz sırtçantası ile gezmeye bayılanlar, genellikle taksi kullanmayız. Ama özellikle 4 kişi isek veya gece yarısı havalimanına gelmiş ve kalacağımız yere geçmek için taksi kullanmamız gerekirse, asla havalimanlarının geliş kısmından taksiye binmeyiz. Neden ? Çünkü havalimanlarının gidiş kısımlarından herkes taksiyle ayrılmak ister.

Kuala Lumpur-Malezya

Kuala Lumpur-Malezya : seyahatte ekonomik gezmek

Bu yüzden bir çok kez uygun taksi bulmak için beklemek zorunda kalırsın. Ama geliş kısmından binersen, zaten müşterisini bırakan boş taksi, bir an önce müşteri kapmak için sırada bekliyor olacaktır.

Ayrıca, gidiş kısmındaki taksiler havalimanlarının taksileri olacağı için asla pazarlık yapamazken, geliş kısmına gelen ve havalimanın taksisi olmayan bu taksicilerle fiyat pazarlığı yapman daha kolaydır. Bunu Malezya’nın Kuala Lumpur şehrinde denemiş ve işe yaradığını görmüş birisi olarak rahatça söyleyebilirim.

2-Havaalanında çok para bozdurma.

Uçakla geldiğini farz ediyorum. Asla havalimanında çok fazla para bozdurma. Havalimanları bir çok ülkede fahiş fiyattan kurlar uygularlar. 2 olan kuru size 2.1 veya 2.2 gibi oranlardan satarlar.

singapur

Singapur : seyahatte ekonomik gezmek

Sonundaki 0.1 veya 0.2’lik fark yüzünden, % 10 oranında daha fazla para alacakken, daha az almana neden olur. İşe bu yüzden, seni şehre götürecek veya en azından 1-2 gün idare ettirecek kadar para bozdursan yeter.

3-Hostelda konakla veya Couchsurfing yap.

Diyorum ya hep. Konaklamaya 1 TL daha az harca diye. Bu parayla git güzel bir yemek ye, yada gönlünce eğlen. İşte bu konaklama yötemlerini her daim gittiğin şehirlerde uygula.

Pattaya-Tayland

Pattaya-Tayland

Hostel yani yurtta kal veya 1 TL dahi ödemeden, Couchsurfing sistemini iyice öğren ve bu yöntemle konakla. Gezdiğim bir çok ülkede hostelda konakladım ve inan bana yine olsa yine yaparım. Konaklamaya dair anlattığım Ekonomik Konaklama Yollari yazıma bakın.

4-Az sayıda ve küçük boyutta çanta taşı.

Bir çok havayolu firması, ilave bagajların için senden ekstra ücret talep eder. Hatta, özellikle düşük bütçeli havayolu firmaları, 1 tane bile bavulun varsa, onun için ekstra ücret ister. Çünkü pek muhtemel senin satın aldığın bilete, bagaj dahil değildir.

Bergen_Norveç

Bergen-Norveç (Deniz Mahsullerini Yemeden Dönmeyin)

O yüzden, her daim yanında olabildiğince küçük ebatta çanta taşı. Güney Doğu Asya ülkelerinde bulunan bir çok firma düşük bütçelidir ve ekstra bagajlar için inanılmaz ücretler talep ederler…

5-Hiç bir zaman turistler için satılan ulaşım, hediyelik eşya v.s alma.

Unutma. Sen backpacker yani sırtçantalı bir gezginsin. Turist değil. Macera peşindesin. Heyecan peşindesin. O yüzden, senin böyle şeylere ihtiyacın yok. Yerel halk nerede takılıyorsa orada takılacak, çalıştığın ve ezberlediğin yerlere kendin, özgürce gideceksin.

Seul-Güney Kore

Seul-Güney Kore : seyahatte ekonomik gezmek

Zaten inan bana, turist olduğunu anladıkları andan itibaren, seni kazıklamak için ellerinden geleni yapıyor olacaklar. (Sözüm gelişmekte olan ülkeler için geçerli. Mesela Japonya-Güney Kore gibi ülkelerde asla böyle bir kazıklama durumu söz konusu değildir…)

6-Ucuza yemek yemek için bölgede halkın yemek yediği yerlerde ye.

Dedim ya hani. Sen artık bir backpackersın diye. İşte bir backpacker, her daim halk nerede yemek yerse, orayı elbet bulabilir. Özellikle, sokakları, meydanları iyice öğren ve sokak mutfağına alışmaya başla. İnan bana sokak yemekleri, bazen bir çok restorandan daha lezzetli olabiliyor.

Udon_karides_tempura

Farklı Lezzetler-Udon ve Karides Tempura : seyahatte ekonomik gezmek

O yüzden önceliğin bilmem kaç dolara yediğin yemek değilde, sokaklarda yemek yerken tanışacağın ve anılarını paylaşacağın insanlar olsun. Yurtdışında ekonomik yemek yemenin ipuçlarını anlattığım yazımda görebilirsiniz.

7-Bedavaya şehir turlarına katıl.

Özellikle Avrupa ülkelerinde çok popüler olan bu yöntemi sosyalleşmek ve senin dahi bilmediğin ama bölgede yaşayan rehberin (Bu genelde üniversite öğrencisi olan ve senin vereceğin 3-5 kuruş bahşişle hayatını idame ettiren bir gençtir.) çok iyi bildiği ve  sana şehrin bilinmeyen yanlarını ve öğrenmen gereken bilgileri veren bu kişilerle şehri dolaş.

Prag-Çek Cumhuriyeti

Prag-Çek Cumhuriyeti

Aslında bazı durumlarda bu turlar bedavada oluyor ama adetten 3-5 kuruş vermek iyidir tavsiyesini vereyim diyorum.

8-Her daim pazarlık yap.

Sürekli seni kandırmaya ve dolandırmaya çalışan insanlar olabilir. Bu durumlarda sakın olaki “Aaa. Ne kadar da ucuzmuş.” deyip, aldanma. Hele ki Asya ülkelerinde insanların günde 2-3 dolara geçindiğini düşününce, senin için çok ucuz olan bir şey, aslında hala çok pahalı olabilir.

Goa_Hindistan

Goa-Hindistan (En Mutlu Olduğum Anlardan )

Mesela Hindistan’da iken, bizi ilk günler ne denli kazıkladıklarını yaklaşık 1 hafta o ülkede kalınca anlamıştık. Meğer bizim 3 dolara aldığımız ürünler, normalde 1 doların bile altındaymış. “Deneyim, hayatta yediğiniz kazıkların toplamıdır.” diye boşa dememiş atalarımız.

9-Yanında her daim bir şişen veya mataran olsun.

Gelişmiş ülkelerde su kaç para biliyor musun ? Özellikle restoranlarda  ? İnan bana 5 dolara su aldığımı bilirim Hongkong’da. O gün, bu gündür söz verdim kendime bir daha asla yanımdan suyumu eksik etmeyeceğim diye.

Hongkong

Hongkong : seyahatte ekonomik gezmek

Bu yüzden dostum, günü birlik bir daypack ya da sırt çantan varsa, her zaman içerisinde 1 şişe su veya varsa mataranı koymanı tavsiye ederim. 1 dolar 1 dolardır değil mi ?

10-Marketten alışveriş yap.

Seyahatin altın kuralı. Olabildiğince ekonomik gezme metodları geliştirmelisin. Neden marketten alışveriş yap biliyor musun ? Şahsen ben yemek yapmayı çok severim. Fırsat oldukça da yaparım.

Siem Rea-Kamboçya

Siem Reap-Kamboçya : seyahatte ekonomik gezmek

Bazen de yurtdışında eğer hostelin mutfağı veya kiraladığım evin mutfağı varsa, halktan birisi gibi sokaklarında kaybola kaybola alışverişe gider, üzerine de güzel bir yemek pişiririm.

Seyahatte ekonomik gezmek

Seyahat etmek sadece o yerleri görmek değil, bazen kısacıkta olsa o şehirde yaşamaktır. Yaşamakta sokaklarda, pazarlarda kısacası halkın yaşadığı yerlerde olur. Benden sana küçük bir tavsiye.

Jaipur_Hindistan

Jaipur-Hindistan (Öyle özledim ki…) : seyahatte ekonomik gezmek

Singapur, Hongkong, Japonya, Norveç, İsveç gibi ülkeler çok pahalıdır. İnan bana, günde 50 Euro dahi yetmeyebilir. Biliyorum : Kaç kez oraları görmek, hayalini kurduğun yerlere gitmek için ne planlar yapıyorsun. Her seferinde de, çok büyük ihtimalle bütçe sorunun oluyor.

İşte dostum, eğer bu saydığım yöntemleri yaparsan, masraflarını çok ama çok aza indirger, hayalini kurduğun yerlere giderken tek engelin alacağın 1 uçak bileti olacaktır. Benden sana bir arkadaş, bir dost ve bu işleri az çok bilen bir gezme aşığı önerisi. Hayal etmeye devam et. Hayalini kurdukça, her seferinde daha da yaklaşıyor olacaksın… Sen yeterki düş peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.