Yedigöller Nerede : Nasıl Gidilir – Harita – Ulaşım : TÜM BİLGİLER
Yedigöller nerede deyince Türkiye ‘nin bir ucunda gibi bir izlenim var sanki. Ama Bolu Yedigöller, İstanbul dahil birçok ilimize yakın bir konumda. Yani günübirlik arabaya atlayıp gidilecek mesafede. Ayrıca tüm mevsimlerin geçişini en güzel renklerle anlatan bir doğa harikası. Bu yüzden hiç Yedigöller turuna çıkmaktan çekinmeyin. Belki toplu taşıma imkanı yok ama araçla rahat rahat gidiliyor. Yollar yenilenmiş, virajlı ve arada toprak yol olmasının dışında hiçbir sıkıntı yok. Zaten ben bu yazımda Yedigöller nasıl gidilir, Yedigöller harita gibi tüm detayları anlattım. Okuyun ve hemen plan yapmaya başlayın derim.
Tabii Yedigöller planları öncesinde mutlaka sırasıyla aşağıdaki yazılarımı da okuyun:
Hatta sizin için hazırladığım Yedigöller VLOG’umu da izlerseniz, tamamdır. Artık gitmeye hazır olursunuz.
1. Yedigöller Nerede & Yedigöller Harita
Şimdi efendim, yukarıda Yedi göllerin çok da uzun mesafede olmadığını söylemiştim. Özellikle İstanbul ‘da olanlar, şehirden biraz uzaklaşmak için mutlaka 7 gölleri listesinde bulundursun derim.
Bu öneriyi verdikten sonra Yedigöller nerede konusuna açıklık getirelim diyorum : Yedigöller, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan, Bolu’ya bağlı ve koruma altına alınmış önemli bir milli parkımız.
Özellikle sonbahar aylarında kartpostal gibi manzaralarıyla insanı adeta büyülüyor. Çok uzak da değil ayrıca. Haritada gördüğünüz üzere;
- Bolu’nun kuzeyinde,
- Zonguldak ilinin güneyinde,
- Düzce’nin de doğusunda bulunuyor.
Konum itibariyle ve doğal oluşumlardan ötürü bitki örtüsü çok zengin. İlginç ağaç türlerine, bitkilere ve birçok yaban hayvanına ev sahipliği yapıyor. Ve doğayı sevenler için biçilmiş bir kaftan.
Yedigöller ile ilgili her şeyi anlattığım Yedigöller Gezisi Hakkında 8 Önemli Bilgi yazımda daha detaylı yazdım bunları. Mutlaka okuyun.
“Peki doğası böylesine güzel olan bir milli parka nasıl gidilir” diye soruyorsunuz muhtemelen. Hemen aşağıda onu da anlatayım diyorum:
2. Yedigöller’e Nasıl Gidilir?
Arkadaşlar Yedigöller’e toplu taşımayla gidilmiyor, onu baştan belirteyim. Bir ara yaz aylarında 40 TL’ye Bolu Çarşı’dan kalkan toplu taşıma araçları oluyormuş ama kış yaklaştıkça kaldırılıyormuş.
Tabii şuan için de geçerli midir bilmiyorum. İki gün Yedigöller’de kaldım ama tur otobüsleri dışında hiç toplu taşıma aracıyla karşılaşmadım.
Genelde özel araçla, günübirlik turlarla ya da Bolu’dan taksiyle geliniyor. Ama ben taksiyi önermiyorum. Çünkü baya masraflı oluyor, bence gerek yok.
Mesela ben konaklama yaptığım için araç kiralayıp ulaşım sağladım. Kafama göre dolaşmayı seviyorum açıkçası. Bu yüzden böylesi daha çok işime geliyor.
Siz de Yedigöller’e konaklamalı bir gezi planlıyorsanız, ilk tercihiniz araç kiralama olsun derim. Günübirlik düşünüyorsanız da çok fazla tur düzenleyen şirket var.
“Yedigöller’de nerede kalabilirim?” diye merak ediyorsan : Yedigöller Kamp Konaklama Otel
Dilerseniz önce araç kiralama alternatifinin detaylarına bakalım :
Yedigöller Araç Kiralama
Yedigöller’e bulunduğunuz ilden araç kiralayıp gidebileceğiniz gibi, Bolu’ya gidip de araç kiralama yapabilirsiniz. Bunu söylememin sebebi, Bolu’da araç kiralama fiyatlarının daha uygun olması.
Yani şöyle söyleyeyim, İstanbul’da tek günlük araç kiralama, en iyi ihtimalle 200 TL’den başlıyor. Tabii daha uyguna da kiralayanlar vardır muhakkak da ne kadar güvenebilirsiniz bilemem.
Bu arada ücretler günden güne de farkeder. Yani hafta sonuna araç kiralarsanız, daha fazla ücret ödemiş olursunuz.
Araç kiralamaya karar verdiyseniz, yakın illerden Yedigöller’e mesafe ne kadarmış ona bakalım diyorum:
- İstanbul’dan Yedigöller’e: Yaklaşık 4,5 saat (Avrupa Yakası’ndan)
- Ankara’dan Yedigöller’e: Yaklaşık 3,5 saat
- Bursa’dan Yedigöller’e: Yaklaşık 4 saat
- Eskişehir‘den Yedigöller’e: Yaklaşık 4,5 saat
- Zonguldak’tan Yedigöller’e: Yaklaşık 2,5 saat
- Düzce’den Yedigöller’e: Yaklaşık 2 saat
- Bolu’dan Yedigöller’e: Yaklaşık 1 saat
Ben İstanbul’dan araç kiralayarak Yedigöller Bolu’ya ulaşım sağladım ve harika 2 gün geçirdim. Hatta Yedigöller’den dönerken yolumun üzerindeki Abant Gölü Tabiat Parkı’na da uğradım, çok keyifli oldu.
Bu arada Yedigöller’de bulunduğum iki gün içerisinde milli parka hem Mengen’den hem de Bolu’dan giriş yaptım.
İki yolu da asfalt ile döşemişler. Sadece Mengen tarafındaki bazı yerler toprak olarak kalmış, o kısımda zorlandım. Umarım orası da kısa zamanda düzeltilir.
Yoksa yolların bol virajlı olmasının dışında bence pek bir sıkıntı yok, gayet rahat gidilebilir. Tabii kışın bu yolları aşmak biraz cesaret ister ama o aylarda da zaten Yedigöller tercih edilmiyor.
“Deniz, iyi güzel hoş da araba kiralayamıyorsak ne yapalım?” diyorsan, hemen diğer alternatife geçelim:
Yedigöller Turu
İnternette arama yaptığınızda önünüze kafanızın karışacağı kadar çok tur şirketi ismi çıkıyor. Ben hiç tur ile gitmediğim için açıkçası bir öneride bulunamayacağım.
Ama en azından 7 göller turu için seçeceğiniz acentede dikkat etmeniz gerekenleri sıralayabilirim:
- Öncelikli olarak dikkat edeceğiniz durum, acentenin TÜRSAB üyesi olup olmadığını kontrol etmek olsun. Çünkü bu tarz organizasyonları sadece TÜRSAB’a üye olan şirketler düzenleyebilir. (Bunu Türsab sitesinden öğrenebilirsiniz.)
- Gezi boyunca yapılacak her bir ayrıntı açıkça belirtilmiş mi mutlaka dikkat edin. (Ulaşım araçlarının cinsinden tutun, yemek öğün sayısına kadar her şey)
- Ve tabii aynı şekilde ulaşım ve varsa konaklama bilgilerinin de açıkça belirtilmiş olması gerekiyor.
- Ayrıca ödeme ile ilgili de temel olan bilgiler yazılmış olması lazım. (Fiyata dahil olan/olmayan hizmetler gibi)
- Son olarak bir acente seçtiyseniz, ödeme yapmadan önce mutlaka iptal ya da erteleme durumlarının şartını öğrenin derim.
Tüm Yedigöller otel, bungalov ve dağ evlerini şu linkten inceleyebilirsiniz.
Yedigöller nerede, nasıl gidilir durumunu çözdüysek, Yedigöller’de neler yapılır ona bakalım:
3. Yedigöller’de Ne Yapılır & Yedigöller Giriş Ücretleri
Diğer yazılarımda, özellikle Yedigöller Gezisi Hakkında 8 Önemli Bilgi başlığı altında bu konuyu uzun uzun anlattım ama burada da kısaca Yedigöller’de neler yapılır sorusunu kısaca cevaplamak istiyorum. Ama önce :
Yedigöller Milli Parkı Ücret Tarifesi (2018)
- Şahıs: 5 TL
- Motorlu Bisiklet: 10 TL
- Otomobil – Kamyonet: 15 TL
- Minibüs: 45 TL
- Otobüs: 120 TL
- Fotoğraf Çekimi: 150 TL
- Film – Klip Çekimi: 1,500 TL
Bu giriş ücretini ödediğiniz zaman Yedigöller’de;
- Orman içerisinde doğa yürüyüşleri yapabilir,
- Göllerin kenarına çadır kurabilir ya da kendinize ait karavanla Yedigöller’de dolaşabilir,
- Bolu tarafından gelirken Yedigöller yolu üzerindeki şirin, salaş çay teraslarında sacda mantar, sucuk-ekmek, gözleme yiyebilir,
- Kapankaya Seyir Terası’ndan Yedigölleri’n eşsiz manzarasını izleyebilir,
- Mangal yakmak dışında göl kenarlarında ya da doğanın içinde huzurla piknik yapabilir,
- Özellikle sonbahar aylarında aklınızı durduracak güzellikte fotoğraflar yakalayabilir,
- Mayıs – eylül dönemleri arasında Büyükgöl ve Deringöl’de olta balıkçılığı yapabilir,
- Aşçılarıyla ünlü Mengen’de enfes yemeklerin tadına bakabilir,
- Önceden rezervasyon yaptırdığınız doğa evleri ya da bungalovlarda kuş sesleriyle uyanabilir,
- İlkbahar’da yeşilin tonları, sonbaharda ise kızıla boyanmış doğanın güzelliğine aşık olabilir,
- Zengin bitki örtüsüyle büyüleyen ilginç ağaçları ve bitkileri inceleyebilir,
- Buralara kadar gelmişken dönüşte Abant Gölü Tabiat Parkı’na uğrayabilirsiniz.
Yani siz yeter ki gelmek isteyin, Yedigöller’de yapılacak çok şey var. Özellikle sonbahar aylarında gelindiğinde renk cümbüşüne hayran olmamak elde değil.
Tabii en çok sonbahar aylarında tercih edildiği için en kalabalık dönemi de bu zamanlar oluyor. Bu yüzden planınızı hafta içine yapmanızı öneririm.
Umarım en kısa zamanda siz de keyifli bir Yedigöller gezisine çıkmış olursunuz. Ve umarım Yedigöller hakkındaki tüm yazılarım da yolculuğunuz boyunca yardımcı olur.
Bolu Yedigöller Gezi Planı Yapmadan Önce Sırası İle Okuyun:
Yedigöller nerede ve Yedigöller nasıl gidilir konuları gördüğünüz gibi gayet kolay. Aslında bir yere gitmeden önce hep şu kural geçerlidir: Önceden doğru alternatifi bilip ona göre karar vermek. Size en uygun yöntemi seçtikten sonra, ön araştırma ile birlikte her yere rahatlıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Bolu Yedigöller de öyle. Kötü yorumlara aldanmayın. Yollar düzelmiş durumda. Sadece Mengen tarafından gelirken biraz toprak yol ile devam ediyorsunuz. Bu yorabilir. Onun dışında Yedigöller yollarının virajlı olması çok da zorlayıcı bir sebep değil bence. Her zaman dediğim gibi, siz yeter ki hayal edin, düşün peşine. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip, sorularınızı sorabilirsiniz.