Peygamberler Diyarı: Şanlıurfa’da Gezilecek Yerler
Güneydoğu Anadolu şehirlerini turlarken, en heyecanlandığım yerler arasında Şanlıurfa gezilecek yerler vardı. Çünkü içerisinde Harran ve Göbeklitepe gibi Dünya’nın en eski yapılarının olduğu tarihi zenginlikler var. Şehrin merkezinde geleneksel kıyafetler ile dolaşan erkek ve kadınlar, kültürün ne kadar yoğun yaşandığının göstergesi… Yani Urfa, Türkiye’deki bir çok yerden çok farklı hisler yüklüyor.
Halfeti’de Fırat Nehri altında kalan evlerin üzerinde tekne ile dolaşmak, benzerleri çok çok az olan tarihi Harran evlerinin içinde kaybolmak ve Urfa’nın meşhur sıra gecelerine katılmak, bu farklı hislerden sadece bazıları… O zaman gelin, hep birlikte başka bir ülkedeymişsiniz hissini yaşatan Urfa sokaklarında gezintiye çıkalım :
Urfa’ya Ne Zaman Gidilir?
Temmuz ve ağustos ayları hariç, her ay gidebilirsiniz. Çünkü yazın inanılmaz sıcak oluyor. Gezmekten keyif almazsınız. Öyle 40 derece de değil, 55-60’ları gören fena bir sıcak.
Aşağıdaki Şanlıurfa gezi videomu izlemeden Urfa gezisi planlamayın
Ama ben özellikle ekim ayı ortalarını öneririm. Hem çok ideal bir sıcaklık oluyor hem de su ile buluşan toprakların pamuk hasadı başlıyor.
Özellikle Harran Ovası’ndaki pamukların görünümü, beyaz altın tarlasındaymışsınız hissini veriyor.
Urfa’da Kaç Gün Kalmalı?
Şanlıurfa gezisi için, 2 gece 3 gün çok ideal. 1 gün merkezi ve çevresini gezmek, diğer günlerde de Göbeklitepe, Harran ve Halfeti gibi uzak noktaları gezmek, yeterli olacaktır.
Tabii gezerken Şanlıurfa’nın meşhur sıra gecelerini de unutmamak gerek. Aşağıda hepsine değineceğim, merak etmeyin.
Şanlıurfa’da Nerede Kalınır?

Fotoğraf kaynak : nevalihotel.com
1. Nevali Hotel
Nevali Otel, Şanlıurfa’nın en sevilen otellerinden birisi. 5 yıldızlı olduğu için konforlu bir konaklama imkanı sunuyor. Geleneksel Türk Hamamı, sauna, kapalı havuz ve fitness salonu gibi imkanları mevcut. Ücret biraz normalin üzerinde ama temiz, odaları geniş ve kahvaltısı güzel olan bir Urfa otel seçeneği. Tripadvisor puanı, 4,0.
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayınız
2. Hilton Garden Inn Şanlıurfa
Şanlıurfa Hilton, şehrin merkezinde sayılır. Çünkü Balıklıgöl’e 10-15 dakika yürüme mesafesinde. Yine 5 yıldızlı bir hizmet alabiliyorsunuz. Havuzu, ferah ve temiz odaları var. Ayrıca zengin bir kahvaltısı mevcut. Tripadvisor puanı, 4,0.
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayınız
3. Şanlıurfa Uludağ Otel
Burası 2019 yılında hizmete başlayan yeni bir otel. Merkezi konumda yer alıyor. Balıklıgöl ve arkeoloji müzesi gibi önemli notalara 15 dakika yürüme mesafesinde. Otelin en üst katında teras mevcut ve burada şehri izleyerek kahvaltı yapmak keyifli oluyor. Tripadvisor puanı,
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayınız
4. Şehrazat Konağı
Biraz daha farklı otel arayışında olanlar, Urfa’nın tarihi atmosferinde konaklayabilirler. Otel, önemli gezilecek yerlere yürüme mesafesinde bulunuyor. Aynı zamanda konakta sıra geceleri de yapılıyor. Balıklıgöl’e 11 dakikalık yürüme mesafesinde yer alıyor. Tripadvisor puanı 4,5.
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayınız
5. Elçi Konağı Butik Otel
Burası da 12 Havari Kilisesi’nin müştemilatı olarak inşa edilen tarihi bir konak. Bu yüzden bin yıllık tarihi geçmişin içerisinde konaklama fırsatı yakalıyorsunuz. Balıklıgöl gibi önemli noktalara 10 dakikalık yürüme mesafesinde olması güzel bir artı. Tripadvisor puanı, 4,0.
Oteli incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayınız
Diğer Şanlıurfa otellerini incelemek için : TIKLAYINIZ
Şanlıurfa Merkezde Gezilecek Yerler
Şanlıurfa gezisinde ilk gün merkezi ve çevresini gezip diğer günleri uzak noktalara ayırabilirsiniz. Aşağıda paylaştığım haritada gördüğünüz gibi 3 önemli uzak nokta var.
Ben Mardin’den kiraladığım araç ile Mardin, Midyat, Diyarbakır ve Urfa rotasını turladım. Araç en çok Mardin ve Urfa rotasında yardımcı oldu diyebilirim.

Şanlıurfa gezilecek yerler haritasında gördüğünüz gibi merkezi 1 günde, uzak noktaları da diğer günde gezebilirsiniz
Eğer 2 gününüz varsa, merkeze yarım gün ayırıp, günün geri kalanında da Halfeti tekne turu yapabilirsiniz. Ertesi gün de Göbeklitepe ve Harran’ı dolaşırsınız.
Biraz hızlı bir tur olur ama yine de Urfa’da en önemli yerleri görmüş olursunuz. Tabii bir akşam, sıra gecesine de yer ayırın, o da gezilecek yerler kadar önemli… O zaman merkezden gezmeye başlayalım :
1. Şanlıurfa Arkeoloji ve Mozaik Müzesi
Tarihi zengin bir yere gittiğimde, ilk olarak müzelerden gezmeye başlarım. Çünkü bana harika bilgiler verir. Ve gezilecek yerlere başlamadan önce şehir ile aramda güzel bir bağ kurmama yardımcı olur.
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde de böyle oldu. Burada, Dünya’daki en eski insan boyutunda yapılmış Balıklıgöl Heykeli gibi önemli eserler var.

İşte Şanlıurfa Müzesi’nin Göbeklitepe canlandırması (Fotoğraf kaynak : www.tripadvisor.com.tr)
Ayrıca Göbeklitepe D Tapınağı’nın canlandırmasını görüyorsunuz. Müzede yaklaşık 10.000 eser sergileniyor, ki bu Türkiye standartlarının çok üzerinde.
Yani müze öyle yarım saatte gezilecek bir yer değil. Bu yüzden en az 1-2 saatinizi ayırmanızı öneririm.
- Giriş Ücreti : 14 TL (müzekartlılara ücretsiz)
- Ziyaret Saatleri : Yazın 08:00-19:00 / Kışın 08:00-17:00 / Pazartesi KAPALI
2. Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Şanlıurfa Müzesi’nin 300 metre yanında bulunuyor. Arkeoloji Müzesi kadar büyük olmasa da Türkiye’nin en etkileyici mozaiklerini içinde barındırıyor.
Eserler ise, M.S 6. yüzyıla kadar Haleplibahçe yakınlarında hüküm sürmüş güçlü bir Roma kentine ait. Mozaikler, geçmişte görkemli sarayları, villaları ve hamamları süslediği için çok dikkat çekiyor.

Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ndeki en önemli mozaiklerden birisi (Fotoğraf kaynak : www.sanliurfa.bel.tr)
En önemli eser ise Orpheus Mozaiği… Çünkü müzenin en eski tarihe ait olan değeri olarak geçiyor. Ayrıca “Avlanan Amazonlar Mozaiği” ve “KTI CIC Mozaiği” gibi eserler de müzenin yıldızları arasında…
Çarpıcı bir geçmişin izlerini görebileceğiniz Şanlıurfa Mozaik Müzesi’ne mutlaka vakit ayırın derim. Arkeoloji Müzesi için aldığınız bilet ile buraya da giriş yapabiliyorsunuz.
3. Balıklıgöl (Halil-ül Rahman Gölü)
Balıklıgöl, Şanlıurfa’nın simgesi haline gelen, şehrin en çok turist ağırladığı yer. Müzeden 10 dakikalık yürüyüş mesafesiyle ulaşılıyor.
Balıklıgöl için yazılan bir çok hikaye var ama hepsi, Hz. İbrahim’in atıldığı ateşin suya, odunların da balığa dönüşmesi ile bitiyor. En bilinen hikaye şöyle:

Balıklıgöl’e sabahın erken saatlerinde giderseniz, böyle sakin halini yakalarsınız
Dönemin kralı Nemrut, Hz. İbrahim’i şuanki Urfa Kalesi’nden mancınıkla dev bir meydan ateşine attırır. işte o anda, Enbiya Suresi’nde geçen “Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve selametli ol” emri gereğince, ateş su, odunlar da balık olur.
Şuan gölün içinde birçok balık var ve halk tarafından kutsal sayıldıkları için yenilmiyor. Hatta gölün etrafında 1 TL’ye aldığınız yemler ile balıkları besleyebiliyorsunuz.
Bu arada fotoğraf çekilmek isterseniz, 3-4 TL gibi bir fiyata geleneksel kıyafet giyip gölün kenarında harika kareler yakalayabilirsiniz. Aklınızda olsun.
4. Ayn Zeliha Gölü
Balıklıgöl’ün hemen çaprazında olan Ayn Zeliha Gölü’nün de hikayesi şöyle : Zeliha, Nemrut’un kızıdır.
Ama Hz. İbrahim’e aşık olup onun dinine inandığı için o da ateşe atılır. Ve ateşe atıldığı yer, tıpkı Balıkgöl’de oluğu gibi göle dönüşür.

Balıklıgöl’e bağlanan bir diğer huzurlu Aynzeliha Gölü…
Biz sabah saatlerinde gittiğimiz için, 2 gölün de çok huzurlu bir atmosferi vardı. Zaten Balıklıgöl ve çevresini gezerken, bir yerden hep ney sesi geliyor. Bu da huzurlu hissetmek için çok başka bir neden…
Bu arada eğer oturup bir çay içmek isterseniz, Zeliha Gölü’nün etrafındaki çay bahçelerinde mola verebilirsiniz.
5. Rizvaniye Camii
Rızvaniye Camii, Balıklıgöl’ün bitişiğinde, tek minaresi ile dikkat çeken bir camii. 1736 yılında Ahmet Paşa tarafından yaptırılmış.
Camii küçük ama Balıklıgöl’ün yanından girip, Rızvaniye El Sanatları Külliyesi‘ni kesinlikle dolaşmanızı tavsiye ederim.

Hemen Balıklıgöl’ün yanıbaşında böyle harika sanatlar görebileceğiniz Rızvaniye Camii ve Külliyesi mevcut
İçerisinde Halil’ür Rahman Kitaphanesi, sahaf gibi iç ısıtan yerler var. Ayrıca Hüsn-i Hat, Nakkaşlık, Kaligrafi, Dokuma, Bendir gibi el sanatlarını görebileceğiniz, hatta satın alabileceğiniz bir alan.
Ben bendir almayı çok istedim ama nasip olmadı. Çok çok güzel sanatları icra ediyorlar, mutlaka görün.
6. Mevlid-i Halil (Dergah) Cami & Hz. İbrahim’in Doğduğu Mağara
Burası da Balıklıgöl’ün civarındaki bir cami. Aslında hem külliye, hem camii hem de Hz. İbrahim’in doğduğu makam iç içe. Hz. İbrahim’in hemen caminin yanındaki mağarada doğduğuna inanılıyor.
Hikayesi ise şöyle : Dönemin kralı Nemrut, gördüğü bir rüyayı müneccimlere yorumlattıktan sonra, o yıl doğacak çocuklardan birinin saltanatını bitireceği cevabını alır.

İşte fotoğrafta gördüğünüz kalabalık kapıdan Hz. İbrahim’in doğduğu düşünüldüğü mağara ziyaret ediliyor.
Bu yorumun ardından Nemrut, o yıl doğacak tüm erkek çocuklarının öldürülmesini emreder. Hz. İbrahim’in annesi de İbrahim’i bir mağarada doğurup yıllarca saklar.
İşte bu yüzden, Şanlıurfa’nın inanç turizminin en canlı olduğu yerlerden biri, burası. Ayrıca Hz. Muhammed’in sakal-ı şerifinin burada olması ve mağaradan çıkan suyun zemzemden sonra en şifalı su olduğuna inanılması da bu turizmi güçlendiren sebeplerden…
7. Şanlıurfa Kalesi
Burası, Balıklıgöl’ün hemen arka tarafında bulunan, Şanlıurfa manzarasını izleyebileceğiniz en güzel yerlerden birisi. Fakat 2 yıldır restorasyon çalışması olduğu için kapalı.
Ama yine de merdivenlerden yukarı çıkıp manzarayı seyredebilirsiniz (kaleye girmeden). Ayrıca kaleye çıkarken mağara restoranlarında serinleyip birer kahve de içebilirsiniz..

Urfa Kalesi’nde Hz. İbrahim’in mancınık ile ateşe atılırken kullanıldığı düşünülen 2 sütun
Bu arada kalenin, M.Ö 2000’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Bulunduğu nokta Dambak Tepesi olarak geçiyor. Kalenin üzerindeki 2 taş sütun, en dikkat çeken yapı.
“Neden” derseniz, Hz. İbrahim’in mancınık ile ateşe atılmasında kullanılan sütunlar olduğuna inanılıyor.
8. Şanlıurfa Çarşıları
Urfa’nın çarşıları beni benden aldı diyebilirim. Çünkü her şey merkezin içinde ve yöreye ait birçok ürünü bulabileceğiniz farklı farklı çarşılar mevcut.
Aslında bu çarşıların birçoğu, Tarihi Kapalı Çarşı’ya dahil. İşte o güzel Urfa çarşılarından bazıları :

Urfa çarşısı içinde en sevdiğim yerlerden birisi, buram buram emek kokan Bakırcılar Çarşısı oldu
- Tarihi Ucuzluk Pazarı : Balıklıgöl’e en yakın olan yer. Buram buram isot kokuyor. Çokça yöresel baharat ve süs eşyaları satan bir yer. Girişinde Hakim Ticaret var. Eğer Urfa biberi sipariş etmek isterseniz, kargoluyorlar. Ayrıca geleneksel kıyafetler için rengarenk kumaşlar da satılıyor.
- Bakırcılar Çarşısı : En sevdiğim çarşılardan biri. Unutulmaya yüz tutmuş bakırcılık mesleğini yapan insanları bir arada görüyorsunuz. Tepsi, cezve, çaydanlık gibi ürünlerin üzerine tek tek ince işlilik yapıyorlar. Bu çarşıdan hem kendinize hem de sevdiklerinize güzel hediyeler alabilirsiniz.
- Tarihi Gümrük Han : Şanlıurfa’nın en eski hanı. 1566’da kervansaray olarak yaptırılmış. Şuan avlusunda çay, kahve, nargile içip, ciğer yiyebiliyorsunuz. Fiyatlar uygun. Mesela çay, 1,5 TL.
- Halıcılar (Sipahi) Pazarı : Gümrük Han’ın ilavesi olarak yaptırılmış çarşı. Şuan çeşit çeşit keçe, halı ve kilim gibi ürünler bulabiliyorsunuz.
- Kazzaz (Bedesten) Pazarı : Urfa’ya özgü erkek ve kadın giysilerinin satıldığı çarşı. Yöresel kıyafet sevenler, mutlaka uğrasın derim.
Şanlıurfa’ Merkez Dışında Gezilecek Yerler
Merkezde görülecek yerleri bitirdikten sonra, gelelim uzakta olan noktalara… Hepsi birbirine uzak. Bu yüzden araç kiralayıp gezmeniz çok daha verimli olur.
Ben uzak olan kısımları araç kiralayarak gezdim. Böylelikle günümü daha iyi değerlendirmiş oldum. Siz de araç kiralamak isterseniz şu linkten fiyatları inceleyebilirsiniz.
1. Göbeklitepe
Son zamanlarda Dünya’nın gündemine oturan Göbeklitepe’yi mutlaka duymuşsunuzdur. Bu kadar konuşulmasının sebebi, TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRMESİ…
Çünkü bu zamana kadar yerleşik hayata geçtikten sonra şehir ve tapınak inşa edildiğini biliyorduk ama Göbeklitepe’de tam tersine, önce tapınak sonra yerleşik hayat söz konusu.

Urfa Göbeklitepe’de servisler ile gidilen en önemli alan
Bu tapınaklar yaklaşık 12.000 yıllık. Dolayısıyla Dünya’nın en eski tapınağı. Ayrıca ibadethanelerin yapı biçimi ve eserler incelendikçe, yeni teoriler ortaya çıkıyor.
Ve bu da eski inanış şekillerine karşı farklı pencereler açıyor. Böylesine önemli bir tarihe tanıklık etmeden asla Urfa’dan dönmeyin. Bu arada Göbeklitepe Örenyeri’ne servislerle çıkmadan önce Sergileme Alanı’na da mutlaka uğrayın. 3 boyutlu Göbeklitepe Canlandırma Alanı’nı çok seveceksiniz.
- Göbeklitepe giriş ücreti 2020 : 36 TL, kombine bilet (canlandırma alanı ve örenyeri) 42 TL, müze kartlılara ücretsiz.
- Ziyaret saatleri : Yaz dönemi 08:00-19:00 / Kış dönemi 08:00-17:00
2. Harran / Kümbet Evler
Merkezden araçla 40-50 dakika, Göbeklitepe’den de yaklaşık 1 saat 10 dakika süren Harran, Dünya’da hala yaşamın sürdüğü en eski bölgelerden birisi.
Harran’a geldiğinizde, 150-200 yıllık koni şeklindeki kümbet evleri mutlaka görmelisiniz. Dünya’da çok az benzeri var. Evlerin içini gezmek için Harran Kültür Evi’ne gelmeniz gerekiyor.
Çünkü Harran’da evler artık modern yapılıyor. 900’ün üzerinde tespit edilen kubbeli evlerden de sadece biri restore edilip ziyarete açılmış durumda.

Harran’daki kümbet evlerin mükemmel görünümü
Evlerin içi ve dışı geleneklesel eşyalarla dolu. İnsan kendini geçmişe ışınlanmış gibi hissediyor. Hatta evde 5 TL’ye geleneksel kıyafetlerden giyip fotoğraf çekilebiliyorsunuz. Harika kareler çıkıyor.
Bu arada evlerde 4-5 metre yüksekliğinde kubbe bulunması, aşırı sıcaklarda havanın tepede birikip, en üstteki boşluktan dışarı çıkmasını sağlıyor. Urfa’nın aşırı sıcakları için güzel bir çözüm.
Kültür evini çok sıcak bir aile işletiyor. Ve harika kahveler yapıyorlar. Evin içini gezdikten sonra bahçede mutlaka kahve molası verin derim. Vaktiniz kısıtlı değile, Harran Evleri’nden sonra :
- Tarihi Harran Üniversitesi
- Han-el Ba’rur Kervansarayı
- Şuayb Şehri
- Sogmatar Harabeleri’ne giderek Harran’ın tarihine yolculuk yapabilirsiniz (ama bu noktaların bazıları araç ile 1 saat uzaklıkta)
3. Halfeti / Birecik
Son olarak, Urfa’nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış sakin ilçesi Halfeti’ye gidelim. Burası, 2000 yılından sonra “Saklı Cennet” olarak anılıyor.
Nedeni ise Birecik Barajı yapılırken Savaşan Köyü’nün yarısının sular altında kalması… Yani şuan Fırat nehri altında evler, camiler, ağaçlar görülebiliyor.
Aşağıda bu batık bölgeyi nasıl görebileceğinizi ve Halfeti’de başka neler yapabileceğinizi tek tek anlatayım:

İşte Halfeti Savaşan Köyü’nde sadece minaresi su üstünde kalan cami (Fotoğraf kaynak : www.sanliurfa.bel.tr)
- İlk olarak, batık köyleri görmek için Halfeti’de yapılacak en güzel şeylerden olan tekne turuna çıkabilirsiniz.
- Halfeti tekne turu rotasında; % 80’i sular altında kalan Savaşan Köyü’nü, Gaziantep topraklarına dahil olan Rumkale’yi ve Kralın Kızı Mağarası gibi noktaları görüyorsunuz.
- Tekne turu 1,5 – 2 saat sürüyor. Fiyat da sezona ve tura katılanların sayısına göre değişiyor. Ama genelde kişi başı 20 TL. Özel kiralarsanız da 150-250 TL arasında değişiyor (keşke teknede yüksek sesli müzik olmasa)…
- Bazı tekneler Savaşan Köyü’nde duruyor. Ne yazıkki burada hayat yok. Sadece çay bahçesi var. Savaşan Köyü’nün en dikkat çeken noktası, sadece minaresi su üstünde kalmış olan cami…
- Tekne turu dışında, Eski Halfeti sokaklarında dolaşabilirsiniz. Burası, Birecik suları yükselmeye başlamadan önce, Halfeti halkının yaşadığı yer. Tabii şuan turistik geziler yapılıyor.
- Bu sokaklarda dolaşırken Urfa’nın kesme taş evlerini ve denk gelirseniz Halfeti’ye özgü siyah renkli karagüllerini görebilirsiniz.
- Eski Halfeti’de Fırat Nehri’ndeki 2 yakayı birbirine kavuşturan Asma Köprü’de nostaljik fotoğraflar çekilebilirsiniz. Tabii görüntüyü kirleten tepedeki devasa otel, biraz canınızı sıkabilir.
- Ayrıca, sadece Fırat ve Dicle’de yetişen Şabut Balığı’nın tadına, Halfeti restoranlarında bakabilirsiniz. Bu tatlı su balığı dışında, erik tavasını da öneririm.
Şanlıurfa’da Ne Yenir?
Urfa deyince; ciğer, çiğ köfte, haşhaş kebabı, Urfa kebabı, lahmacun, terbiyesiz tavuk, Urfa kahvaltısı, şıllık ve billuriye tatlısı gibi lezzetler geliyor. Özellikle kebaplar çok çeşitli.
Patlıcanlısı da var mantarlısı da… Urfa’da ciğer de çok özel bir yere sahip. Sabahın 7’sinde bile tüketiliyor. Ve bu şehirde ne yapılırsa, içine Urfa’nın özel baharatlarından ekleniyor.

Fotoğraf kaynak : www.culcuoglurestaurant.com
Özellikle isotu birçok yemeğin içinde görüyorsunuz. Hatta burada acı o kadar çok kullanılıyor ki, acı salçaya “biber reçeli” diyorlar. Ve bu biber reçeli denilen salçaya kahvaltıda yumurta kırıyorlar.
Aşağıda önereceğim kahvaltı mekanında, bu acı salçalı omletten tadabilirsiniz. Acı ama mideyi hiç rahatsız etmiyor.
1. Şanlıurfa Kahvaltısı / Zahter Kahvaltı Salonu
Sabah kahvaltısı için düşünmeden gidebileceğiniz bir yer. 1950’den bu yana Urfa’da hizmet veriyor. Salaş bir yer olmasına rağmen her yer çok temiz.

Ortada gördüğünüz biber reçelinden (acı biber) yapılan omlet
Serpme kahvaltı kişi başı 25 TL. Ortaya acı salçalı omlet geliyor. Adres : Haliliye Atatürk Bulvarı Kamberiye Mahallesi, Melik Cabbar Cd. 6 D, 63040 Merkez
Şanlıurfa’da kahvaltı için diğer önerim :
- Köprübaşı Kahvaltı Salonu
2. Ciğer Kebabı / Ciğerci Aziz Usta
Türkiye’de ciğerin en güzelini yiyebileceğiniz şehirlerden birisi, kesinlikle Şanlıurfa. Burada ciğer, her öğün tüketiliyor. Kömürün üzerindeki ciğerleri çevire çevire yaptıkları için ciğer kurumuyor.

Ciğerci Aziz Usta epey salaş bir yer ama ciğeri gerçekten çok iyi
Ve lokum gibi harika bir tadı oluyor. Ciğerci Aziz Usta da Urfa’nın en meşhur lezzet duraklarından birisi. Esnaf ile iç içe salaş bir yerde ciğer yiyorsunuz.
1968’den beri hizmet veriyor. Porsiyon ciğer ve ayranın 20 TL fiyatı var. Adres : Pınarbaşı Mahallesi, 1211. Sk. No:13, 63210 Merkez
Şanlıurfa’da ciğer için diğer önerilerim :
- Ciğerci Yusuf (burada yürek ve dalak da çok güzel oluyor)
- Ciğerci Arapoğlu (Ciğerci Yusuf ile yan yana)
- Sevgi Ciğer Salonu
3. Şıllık Tatlısı & Billuriye & Baklava & Kadayıf
Dikkatinizi çeken ilk tatlının, Şıllık tatlısı olduğunu biliyorum. Aslında anlamı, cıvık hamurdan geliyor.
İncecik akıtma hamuruna şerbet ve fıstık ekleniyor. Çok hafif bir tatlı ama öyle acayip farklı bir tat beklemeyin.

Urfa’ya özgü şıllık tatlısını birçok restoranda bulabiliyorsunuz
Bu arada ben bu tatlıyı, Ciğerci Aziz Usta’ya giderken hemen solda kalan Hacı Abdurrahmanoğulları’nda yedim. Porsiyonu 15 TL idi. Diğer tatlı çeşitleri için de şu mekanlara gidebilirsiniz :
Billuriye – Baklava ve Kadayıf için Öneriler :
- Miroğlu Kadayıf & Billuriye
- Gökçin Baklava
- Nehir Baklavaları
- Üstüneller Baklava
4. Çiğ Köfte & Sıra Geceleri
Şanlıurfa sıra geceleri, ahilikten gelen bir gelenek. “Sıra gecesi” adı, 10-12 kişilik arkadaş gruplarının sıra kimde ise onun evinde toplanmasından geliyor.
Sıra gecelerinde, sazlı sözlü eğlenceler, geç saatlere kadar devam ediyor. Tabii sıra gecelerinin asıl olayı, Urfa’nın meşhur çiğ köftesini herkesin önünde yoğurup misafirlere sunmak…

Urfa sıra gecelerine katılabileceğiniz Cevahir Han’ın avlusu (Fotoğraf kaynak : www.cevahirhan.com)
Zaten Şanlıurfa’da evlerde misafirlere çiğ köfte ikram etmek, çok eski bir gelenek. Şimdiki sıra gecelerinde çiğ köfte dışında Urfa’nın çeşitli kebapları ve yöresel lezzetleri de ikram ediliyor.
Şanlıurfa’ya geldiğinizde kesinlikle bir akşamınızı sıra gecesine ayırmanızı öneririm. Hatta yemekli bir sıra gecesine katılırsanız, yöresel tatları da denemiş olursunuz.
Sıra gecesi önerim :
- Cevahir Han (yemekli 120 TL, yemeksiz 75 TL) – Adres : Kadıoğlu Mah. Vali Fuat Cad. No 5 Eyyübiye Şanlıurfa Rezervasyon tel : 0414 215 93 77
5. Şanlıurfa’nın Çeşitli Kebapları
Urfa’da 300’e yakın yöresel lezzet var. Bu yöresel lezzetlerin bir kısmını da kebaplar oluşturuyor. Buraya geldiğinizde sadece Urfa kebabı değil, birçok kebap çeşidiyle karşılaşıyorsunuz.
Urfa’da her yemeğe acı konulsa da kebaplarda acı pek tercih edilmiyor. Sebebi de kebabın lezzetinin kaybolmaması… Ben hemen aşağıda Urfa’da en çok tercih edilen kebapları ve nerede yiyebileceğinizi yazayım :
- Keme Kebabı / Altın Lokantası : Mart ve nisan aylarında yer altında yetişen bir mantarla yapılıyor. Denk gelirseniz, mutlaka tadına bakın derim. Mayısın ortasına kadar bulma ihtimaliniz var. Az çıktığı için fiyat biraz yüksek oluyor ama değer. Adres : Şutim Yenihal Pazarı C Blok No:1 Şanlıurfa/Merkez

Fotoğraf kaynak : MEHMET ALİ K / tripadvisor
- Haşhaş Kebabı / Cevdet Usta : Bu kebabın ismi, içerisinde haşhaş olmasından değil, ağızda tane tane dağılmasından geliyor. Zırhla çekilmiş kuzu eti ve sebzeler ile birlikte hazırlanan haşhaş kebabını yiyebileceğiniz en güzel yer, Birecik’teki Cevdet Usta. Bu yüzden Halfeti rotanıza mutlaka bu kebabı ekleyin. Adres : Merkez Mahallesi, Belediye Cad. İskele Çarşısı No:29/A İş Bankası yanı Birecik/Urfa
Bu 2 kebap çeşidi dışında; Urfa Kebabı, patlıcanlı kebap, domatesli kebap, soğanlı kebap, tike kebabı diye liste uzayıp gidiyor. Özellikle ocakbaşı restoranlarında bu kebapların çoğunu bulabiliyorsunuz.
Urfa’nın kebapları için diğer önerilerim :
- Çulcuoğlu Baklava Restaurant (her şey var)
- Osmanlı Ocakbaşı
- Çağdaş Ocakbaşı
- Cevahir Han
Şanlıurfa’dan Ne Alınır?
Acıyı seviyorsanız, Urfa dönüşünde epey bavulunuz dolacak demektir. Çünkü burada çarşılar ‘isot’ dolu. Normalde marketlerden aldığımız isot, Urfa çarşılarında ev yapımı olarak satılıyor.
Zaten isot, Şanlıurfa’ya özgü bir baharat. Kırmızı acı biberin ısı altında fazla tutulduğunda daha koyu bir renk almasıyla oluşuyor. Burada çiğ köftenin yıldızı kendisi.
Yani seviyorsanız, çarşılardan mutlaka ev yapımı isot alın derim. Ayrıca esnafların “biber reçeli” dedikleri acı salçadan da alın. Kahvaltıda çok güzel omlet oluyor.

Özellikle Tarihi Ucuzluk Pazarı’nda çeşit çeşit biber alternatifleri görüyorsunuz
Urfa’dan alabileceklerinizi liste olarak yazarsam :
- Ev yapımı isot
- Ev yapımı biber reçeli (acı biber salçası)
- Renk renk allı pullu kumaşlar (hint kumaşı olarak geçiyor, 3 metresi 250 TL idi sorduğum bir yerde)
- Bakır işlemeli ürünler (Bakırcılar Çarşısı)
- Pekmezli cevizli sucuk
Şanlıurfa Nerede?
Halk dilindeki ismiyle Urfa, ülkemizin en kalabalık 9. şehri olarak geçiyor.
Güneydoğu Anadolu şehirlerimizden olan Urfa’nın etrafında, kendisi kadar kültürü zengin olan komşuları mevcut. Mesela :

Şanlıurfa haritasında da gördüğünüz gibi Urfa’nın etrafını önemli tarihi şehirlerimiz çevrelemiş
- Doğusunda Mardin
- Batısında Gaziantep
- Kuzeydoğusunda Diyarbakır
- Kuzeyinde ise Adıyaman var.
Zaten kültürel ve tarihi açıdan zengin olan bu kentlere GAP turları düzenleniyor. İlk defa gelenler için bu turları öneririm. Çünkü en önemli yerlere götürüyorlar.
Ve şehirleri daha iyi tanıyıp anlama fırsatı yakalıyorsunuz. GAP turları haricinde Urfa’ya nasıl gidilir derseniz :
Şanlıurfa’ya Nasıl Gidilir?
Şanlıurfa’ya ben araç kiralayarak ulaşım sağladım. Mardin’den kiraladığım araç ile Mardin, Midyat, Diyarbakır ve en son Urfa olarak devam ettim.
Hem şehirlerde uzak noktalara kolaylıkla gitmem açısından hem de vaktimi daha verimli geçirmek açısından gayet faydalı oldu diyebilirim.
Şanlıurfa’da Göbeklitepe, Harran ve Halfeti’ye giderken bana epey zaman kazandırdı. Siz de gitmeden önce şu likten araç kiralama fiyatlarını araştırıp rezervasyon yapabilirsiniz.
Tabii araç kiralama dışında : Havayolu, şehirlerarası otobüs ve GAP turu gibi imkanlar var.
Mesela İstanbul’dan uçak ile Şanlıurfa Gap Havalimanı‘na gitmek, yaklaşık 2 saat sürüyor. Havalimanından merkeze gitmek için de 12 TL ücreti olan havaş servislerini kullanabiliyorsunuz.
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde yoğunluk olduğu için uçak biletinizi önceden almanızı öneririm. Şu yazımdan uyguna nasıl uçak bileti aldığıma bakabilirsiniz.
Bir başka seçenek olarak, Şanlıurfa Şehirler Arası Otobüs Terminali’ne ulaşım sağlamayı tercih edebilirsiniz. Ama batıdan gidenler için yol 19 saat sürdüğünden, biraz yorucu olabilir.
Deniz Bey merhaba,
toplam 7 günde Urfaya kaç gün(halfetiyi daha önce gezdim) , Mardin için kaç gün ayırmalıyım, bu günler fazlaysa Diyarbakırı da eklemelimiyim, ,
desteğin için teşekkür ederim,
Deniz abi gezmiş kadar oldum gerçekten. Yazınız çok büyük emek içeriyor. Planladığımız Urfa seyahatimizde bol bol yararlanacağız gibi.