Konya Gezilecek Yerler Önerileri (20 Önemli Yer)

Konya gezilecek yerler ve görülecek yerler açısından da öylesine zengin bir şehrimiz ki ! Hangi birisini sayayım bilmiyorum doğrusu. O yüzden, kendimce Konya gezilecek yerler rotalarını, tek tek sizlere harita üzerinde gösterip, nerede ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini anlatacağım. Hatta Konya tarihi yerleri, Konya’da gezilecek yerlerin açılış-kapanış saatlerini, Konya tarihi mekanlara giriş ücretlerini dahi anlatacağım. Konya’da görülecek yerlere dair tüm önerilerim başlıyor.

Önce, Konya Şehir Merkezi üzerinden ilerleyeceğiz. Konya Merkezde Gezilecek Yerler noktalarını anlattıktan sonra, Konya Tropikal Kelebek Vadisi, Sille ve Konya’nın diğer noktalarına yayılmış olan diğer gezilecek yerleri anlatacağım.

Konya Gezilecek Yerler Rehberi

Konya’da gezilecek yaklaşık 18 yer söyleyeceğim. Bu gezilecek noktaları önce madde halinde anlatıp, sonra detaylı olarak aşağıda tek tek belirteceğim.

konya gezilecek yerler haritası

Konya Nerede ? Konya’ya yakın gezilecek yerler

  • Konya Mevlana Türbesi (Mevlana Müzesi)
  • İplikçi Camii
  • Şerafettin Camii
  • Şemsi Tebrizi Camii
  • Karatay Medresesi
  • İnce Minare Medresesi
  • Konya Alaaddin Tepesi (Alaaddin Camii – Alaaddin Köşkü)
  • Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
  • Konya Sille
  • Mevlana Kültür Merkezi
  • Akyokuş
  • Konya Arkeoloji Müzesi
  • Çatalhöyük
  • Kilistra Antik Kenti
  • Konya Meram
  • Nasreddin Hoca Türbesi
  • Konya’daki Parklar
  • Tuz Gölü
  • Beyşehir Gölü
konya gezilecek yerler merkez haritası

Konya’da Gezilecek Yerler : Konya Merkez’de Bulunan Yerleri İşaretledim. (Resme Tıklayınız.)

1. Konya Mevlana Müzesi (Konya Mevlana Türbesi)

“Günaydınlarrr.” diyerek gözlerimi açıyorum. Yine, içimdeki o çocuk kıpır kıpır. Gezeceğim yer ister Japonya olsun, ister Konya. Benim için en güzel duygu, sabahın ilk ışıkları ile bambaşka coğrafyalarda güne başladığımda o bilinmezlik hissinin, yolda olma duygusunun içimde uyandırdığı mutluluk olsa gerek. Seviyorum bunu. Seviyorum dünyanın en güzel duygusunu.

Konya_Mevlana_turbesi

Konya Mevlana Türbesi : Konya gezilecek yerler

Konya’da sabah ilk durağımız Mevlana Celaleddin Rum-i türbesi (Konya Mevlana Türbesi olarak da biliniyor.) oluyor. Sadece bizlerin değil, dünya tarihinin de saygı ile andığı, özellikle Mesnevi adlı eseri ile, dünyanın takdirini kazanan Hz. Mevlana’nın türbesi,hemen Konya’nın merkezinde bulunuyor.

Şunu belirtmek istiyorum : Hz. Mevlana’yı, öyle 2-3 satırda anlatamam. Çok ama çok uzun yazılarla, detaylı anlatmak gerekir. Bunu tüm samimiyetim ile söylüyorum. Muhteşem bir şair ve düşünce adamı olan Mevlana’yı, özellikle şu sözleriyle çok iyi tanıyoruz :

Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
İster kafir, ister mecusi,
İster puta tapan ol yine gel,
Bizim dergahımız, ümitsizlik dergahı değildir,
Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel…

O yüzden, Mevlana Türbesi Hakında detaylı bilgiler için lütfen Vikipedia Mevla Celaleddin-i Rumi yazısına bakın derim. Şimdi. Nerede kalmıştık ! Hz. Mevlana’nın müzesi, şehrin tam kalbinde yer alıyor demiştik.

Babası ile yanyana türbesi bulunan Hz Mevlana’nın türbesinin atmosferi çok ama çok başka. Bir çok önemli kişinin türbelerini ziyaret etmişimdir. Bulundukları odaların kokusu, havası insanı anında başka bir ruha sokuyor.

Konya_hazreti_Mevlana

Konya demek Mevlana demektir. Mevlana müzesi veya Mevlana türbesi ziyaret edilmeli

İçeriye girdikten sonra, bir çok mezar görüyorum. Bunlar, o dönemde yaşamış Mevlana’nın yakın akrabaları.

İçeride, tam köşede yer alan Hz. Mevlana’nın türbesini gördükten sonra, hemen diğer tarafa ilerliyorum. O kısımda ise, bir çok eser sergileniyor. Özellikle küçücük Kuran-ı Kerim örnekleri, görülmeye değer.

Sonrasında avluya doğru ilerliyorum. Kalabalık hınca hınç. Sonuçta ülkemizde en çok ziyaret edilen yerlerden birisi. Avlunun hemen ortasında yer alan çeşmenin başında soluklanıyorum.

Bu çeşmenin de bir sürü manası var aslında. Uzun uzun burada yazmayayım. Adı Şeb-i Arus Çeşmesi. İnternetten araştırabilirsiniz. Sonrasında ise, istikametim İplikçi Camii oluyor. Hani şu meşhur şadırvanı olan yer. Nasıl bir yer mi dersiniz ?

  • Konya Mevlana Türbesi’ne giriş ücreti yok.
  • Mevlana Türbesi Ziyaret Saatleri ise açılış saati 09:00. Mevlana Müzesi kapanış saati 18:30 (Yaz saatine göre. Kışın ise 16:40)

Otel bulma konusunda mutlaka Şu Siteyi kullanın.

2. İplikçi Camii

Bu arada, İplikçi Camii’ne gelmeden önce, 17. y.y.’da yapılan barok tarzı mimarisi ile nadir camilerden birisi olan ve halk arasında “Pencereleri kapısından büyük camii” olarak bilinen Aziziye camii’ne de uğruyoruz. Gerçekten tarz olarak nadir görebileceğiniz camiilerden kendileri.

Mevlana Müzesi’nde Mevlana’nın felsefesine hayran kaldıktan sonra, sıradaki durağımız çok ama çok enteresan bir camii oluyor. Daha önce hiç böyle bir özelliği olan camii görmediğimi şimdiden belirteyim. Neden mi ?

iplikci_camii_konya_gezi

Konya tarihi Yerler’den İplikçi Camii : Şadırvanda Ses Testi Yapmadan Dönmeyin

Efendim İplikçi Camii’nin, Camii kısmından daha önemli özelliği, şadırvanı. 8 adet mermer sütundan oluşan bu şadırvanda, karşılıklı oturan 2 kişi, sessizce konuşsalar dahi, birbirlerinin sesini çok net bir çekilde duyabiliyorlar. Bildiğiniz mikrofondan geliyormuş gibi hemde ! Peki bu nasıl oluyor diye soranlara :

Şadırvanın tavan kısmı öylesine ustaca yapılmış, öylesine matematiksel oranı ahenk içerisinde kullanılmış ki, karışınızdaki kişinin hemen yanındaki kişi konuşsa duyulmazken, tam karşınızdaki kişinin sessizce konuşması direk kulağınızda beliriveriyor.

Şadırvanın bu şekilde inşa edilmiş olasının nedeni ise; abdest alan kişilerin sessizlik ve huzur içerisinde abdest almaları ve yanlarındaki kişilerin huzurunu bozmamaları için tasarlandığı söyleniyor.

aziziye_camii_konya

Aziziye Camii Konya : Gezilecek Tarihi Yerlerden

İnanın bana, ben böyle bir şeyi daha önce görmedim ve varlığından bile haberim yoktu.

Bu yüzden, eğer Konya’ya giderseniz, mutlaka bu şadırvana gelin, karşı karşıya bir arkadaşınız ile sırtınızı duvara dayamış bir şekilde konuşun. Şaşıracağınıza ve hayran olacağınıza adım gibi eminim.

Eğer araç kiralayarak Konya’yı gezecekseniz : Şu Siteden araçları inceleyin. İptal dahi edebileceğiniz seçenekler sunuyor.

3. Şerafettin Camii

Konya sokaklarında kaybolmaya devam ediyoruz. Sıradaki durağımız, hemen İplikçi Camii karşısında bulunan Şerafettin Camii oluyor. Konya’da gezilecek yerlerin, özellikle Konya Merkez bölgesinde olanlar için söylüyorum, hemen hemen hepsi yürüme mesafesinde.

konya_serafettin_camii_gezilecek_gorulecek_yerler

Konya Şerafettin Camii : Konya da gezilecek yerler

Şerafettin Camii, 1336 yılında inşe edilmiş bir camii. Bana bu camii nedense, Ayasofya Camii’ni andırdı. Özellikle sütun kısımının dışa çıktığı kemerlerden dolayı olsa gerek. Ama, bizim asıl buraya gelme nedenimiz Şerafettin Camii değil. Meşhur Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi. Neden mi

4. Şemsi Tebrizi Camii

Şemsi Tebrizi Camii ve Türbesi, Konya’da gezilecek en önemli yerlerden birisi olarak biliniyor. Çünkü, Hz. Mevlana’nın gönül dünyasında en önemli etkilere neden olmuş çok çok önemli bir din adamı kendileri.

semsi_tebrizi_camii_konya

Şems-i Tebrizi Türbesi : Konya Tarihi Yerler

Şems-i Tebrizi, aslen İran’ın Tebriz şehrinde doğmuş, örnek aldığı bütün meşhur şeyhlerden ders almak için diyar diyar gezmiş bir alimdir. Hz. Mevlana kadar değerli bir alim olan Şemsi Tebrizi hakkında çok uzun şeyler yazabilirim ama bu yazımda biraz özet geçmek istedim.

Şems-i Tebrizi Camii’nden sonra, tavanındaki çini sanatına hayran olduğum harika bir yere gidiyoruz. Neresi mi dersiniz ?

5. Karatay Medresesi

Şemsi Tebrizi Camii’nden çıktıktan sonra, beni, özellikle tavanındaki efsane çinileri ile büyüleyen bir sonraki durağmıza yani Karatay Medresesi’ne ilerliyoruz. Bana göre, Konya Gezilecek Yerler arasında en önemli noktalardan birisi burası oluyor.

1251 yılında inşa edilen Karatay Medresesi, 1955 yılından beri “Çini Eserler Müzesi” olarak kullanılıyormuş. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı izlerini taşıyan medrese, vakti zamanında eğitim amacıyla kullanılmış.

karatay_medresesi_konya

Konya’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden Karatay Medresesi

İçeriye girdiğim andan itibaren hayran olduğum Karatay Medresesi’nin tavanına bakınca dikkatimi küçücük bir çatı ve pencereler çekiyor. Sonradan öğreniyorum ki; yazın çatısı açılan bu medresenin pencereleri, kışın ise, tam da ortada bulunan küçük alanda yanan dev ateşin dumanlarının tahliyesi için kullanılıyormuş.

Her gün açık olan Karatay Medresesi  giriş ücreti 5 TL. Müze kartı olanlar ücret ödemiyorlar.

  • Giriş ücreti 5 TL
  • Karatay Medresesi açılış saati 09:00. İnce Minare Medresesi kapanış saati 18:40 (Yaz saatine göre. Kışın ise 16:40)

6. İnce Minare Müzesi (Medresesi)

İnce Minare Medresesi, bir sonraki durağımız oluyor. 1254 yılında Selçuklu veziri Sahib Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan İnce Minare Medresesi, eskiden medrese olarak kullanılırmış.

ince_minare_medresesi_konya

İnce Minare Medresesi : Konya Tarihi Gezilecek Yerler

Medresenin yapılma amacı ise, öğrencilere ve hatta halka hadis öğretmek imiş. Selçuklu taş işçiliği konusunda şaheser olarak bilinen bu güzel yapı, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

  • Giriş ücreti 5 TL
  • İnce Minare Müzesi açılış saati 09:00. İnce Minare Medresesi kapanış saati 18:40 (Yaz saatine göre. Kışın ise 16:40)

7. Konya Alaaddin Tepesi

Aladdin Tepesi, hemen Karatay Medresesi ve İnce Minare Müzesi’nin karşısında yer alıyor ve Konya Merkez’de bulunan tek tepe aslında. Bu arada, Alaaddin tepesininin çok enteresan da bir tarihi var :

Sultan Alaaddin, Konya’da güzel bir cami yaptırmak istediğini şehrin önde gelenlerine bildirdiğinde, biraz farklı bir karara varırlar. Camii, şehrin ortasında kurulacak olan yapay tepe üzerinde yapılacaktır. Evet. Bu tepe, tamamen yapay topraklar oluşturulmuştur. Nasıl mı ?

konya_alaaddin_tepesi-2

Alaaddin tepesi

Bu kadar toprağın nasıl toplanacağına ise, toprak vergisi alarak yapmaya karar verirler. Yani herkes, kendi imkanları çerçevesinde topladıkları toprakları çuvallarla buraya taşırlar ve tepe, o dönemdeki halkın katkısı ile inşa edilir.

Günümüzde ise tepede, Alaaddin camii, içerisinde Sultanlar Türbesi ve tepenin eteğinde bulunan Selçuklu Köşkü kalıntılar vardır. Biz de buraya gelip, güzel bir çay içerek, pek yüksekte olmasak da, Konya manzarasının keyfini sürüyoruz.

8. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Şehir merkezinde tarih kokan Konya sokaklarını keşfettikten sonra, çok ama çok hatta çokkkkk farklı bir yere gidiyoruz. Hiç beklemediğim ve sonradan öğrendiğimde, kendilerinin Avrupa’nın en büyük, Türkiye’nin ise tek kelebek bahçesi olduğunu öğrendiğim Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne gidiyoruz.

Konya_Kelebekler_Vadisi_Ulasim

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Benim takdir ettiğim, çok beğendiğim bu güzeller güzeli tesis için, Konya Tropikal Kebelek Bahçesi yazıma bakabilirsiniz. Öyle 3-5 kelime ile anlatmak istemedim. Uzun uzun yazdım efendim. Konya’da gezilecek yerler arasında mutlaka listenizde olsun derim.

9. Konya Sille

Konya Gezilecek Yerler önerileri konusunda yine efsane bir duraktan bahsedelim : Sille. Sıradaki durağımız, yine beni çok şaşırtan bir yer oluyor. Dedim ya “Konya’nın dört bir yanı tarih.” diye. İşte, en güzel örneklerinden bir tanesi de Sille oluyor.

aya_eleni_sille_konya

Aya Eleni Kilisesi : Sille Konya

O yüzden Sille’yi, öyle üç beş satırda anlatmak istemiyorum. Apayrı bir yazıda, uzun uzun anlatmak istiyorum. Konya Sille gezilecek yerler yazıma bakabilirsiniz.

10. Mevlana Kültür Merkezi

Sille’den döndükte sonra, “Akşam, Konya’da olmazsa olmazlardan Sema gösterisi izleyelim.” diyoruz ve düşüyoruz yollara.

Daha önce bir kaç kez izlememe rağmen, nedense sanki ilk defa izleyecekmişim gibi heyecanlıyım. “Sema gösterisini, asıl Konya’da izle Deniz.” dedikleri için olsa gerek.

Akşam saat 7’de başlayacak olan gösteri için bilet almıyoruz. Çünkü, bugün günlerden cumartesi. Yani “Halk günü”. En sevdiğimiz.

O yüzden ücret ödemeden harika bir sema gösterisi izliyoruz. Semazenlerin kendilerinden geçermişcesine süzüldükleri an, beni derinden etkiliyor. Biraz araştırma yaptıktan sonra öylesine, Sema gösterisi hakkında enteresan bilgiler öğreniyorum ki.

mevlana_konya

Konya da gezilecek yerler : Konya Mevlana Müzesi Sema Gösterisi

Mesela; neden semazenlerin, o kadar uzun uzun süre boyunca 360 derece etraflarında dönmelerine rağmen başları dönmez ? Hiç merak ettiniz mi ?

Sebebi şu : boyunları 20-25 derece eğik bir şekilde dönerler. İç kulakta 3 tane yarım daire kanalı vardır ve bu 3 kanalın birbirleri ile olan mesefeleri eşittir.

Semazenler sema yaparken, başlarını sağ tarafa doğru 20-25 derece eğerler ve bu 3 kanal eşit mesafede uyarıldığı için baş dönmesini engeller.

Sema gösterisinde huzura erdikten sonra, artık Konya gezimiz sona yaklaşıyor. Harika geçen 2 günün ardından, İstanbul’a yine harika anılar ile dönüyorum.

Her ne kadar Çatalhöyük’e gidememiş olsam da. Hani olurda siz belki daha uzun Konya’da kalırsınız diye, Konya’da gezilecek diğer yerleri de sizlere anlatmak istiyorum.

11. Akyokuş

Malum Konya dümdüz bir şehir. Hani olur da, şehri biraz tepeden göreyim derseniz, adresiniz Akyokuş olsun.

tepe_manzara_konya

Konya Akyokuş : Konya Gezilecek Yerler

Bu noktadan, tüm Konya’yı görebilirsiniz. Bu arada biz buraya gitmiştik. Yukarıda bahsetmeyi unuttum.

12. Konya Arkeoloji Müzesi

Konya’ya kadar gelmişseniz ve tarih vazgeçilmezisiniz ise, Konya Arkeoloji Müzesi adresiniz olsun. Yaklaşık 9.000 yıllık tarihi eserlerin sergilendiği müzede, insanlık tarihinin her bir gelişimini gözlemleyebiliyorsunuz.

konya_gezilecek_yerler_arkeoloji_muzesi

Konya Arkeoloji Müzesi

  • Giriş ücreti 5 TL
  • Konya Arkeoloji Müzesi açılış saati 09:00. Konya Arkeoloji Müzesi kapanış saati 18:40 (Yaz saatine göre. Kışın ise 16:40)

13. Çatalhöyük

Çatalhöyük’den bahsetmeden olur mu hiç ? Neden mi ? Çatalhöyük, M.Ö. 7400 yılından izler taşır da ondan. Evet. Dile kolay neredeyse 9.500 yıllık bir bölgeden bahsediyoruz.

catalhoyuk_konya_gezilecek_yerler

Çatalhöyük Konya

Dünyanın en en en eski yerleşim yerlerinden birisi. Dünya tarihine, adını altın harfler ile yazdırmış olağanüstü bir yer.

Ondan bahsetmeden geçmeyelim. Malum, bu aralar kazı ve bakım çalışmalarından dolayı kapalı. O yüzden özel izin alınarak gidilebiliyor. Haberiniz olsun.

14. Kilistra Antik Kenti

Konya’da, Kapadokya’daki gibi yumuşak taşlara inşa edilen bir şehir var.

konya_kilistra_gezi

Konya Kilistra Antik Kenti

İşte onun adı Kilistra Antik Kenti. M.Ö. 3.y.y’da inşa edilmiş olan kent, içerisinde bulundurduğu şapeller, pazarlar, su sarnıçları ve daha nicesi ile günümüze kadar ayakta kalmış.

15. Konya Meram

Konya’da yemyeşil bir yer arıyorsanız eğer, Konya Meram adresiniz olacaktır.

konya_meram_gezi

Konya Meram. Konya Gezilecek yerler rehberi

Meram Deresi boyunca yemyeşil bir bölgeye kurulu olan Meram, Konya Merkez’in de en büyük 3 ilçesinden birisi alsında.

16. Nasreddin Hoca Türbesi

O’nu, ders niteliğindeki fıkraları ile biliyoruz. Çocukluğumuzun, gençliğimizin, hayatımızın her noktasında adı geçen Nasreddin Hoca, Sivrihisar’da doğmuş, Akşehir’e yerleşmiş ve hayata orada gözlerini yummuş çok önemli bir Hoca’dır.

konya_nasreddin_hoca

Konya Nasreddin Hoca Türbesi : Konyada Gezilecek Yerler

Güldürürken düşündürmesi ile hayatımızın neredeyse her anında yer edinen Nasrettin Hoca’nın türbesi, Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunuyor. Fırsatınız olursa ziyaret edin derim.

17. Konya’daki Parklar

Buna değinmeden geçemeyeceğim. Neden mi ? Konya’da Kyoto Parkı var da ondan. Evet. Adı Japon Kyoto Parkı. Konya ile Kyoto kardeş şehir oldukları için, 2010 yılında böyle güzel bir park kurmuş Konya Belediyesi. Kendileri, Türkiye’nin en büyük Japon parkı imiş.

konya_japon_parki

Konya Parkları : Konya Japon Parkı. Konya Gezilecek Yerler

Böyle Japon parkları, dünyanın bir çok yerinde dikkatimi çekmiştir ve Konya’da var olduğunu duyunca da çok sevindim doğrusu. Sadece Japon Kyoto Parkı mı ? Tabi ki de hayır : Kültür Parkı, Nene Hatun Parkı, Piri Reis Parkı, Sancaktepe Parkı da, Konya’da mutlaka görülecek yerlerden.

18. Tuz Gölü

Özellikle gün batımı anında, gölün üzerinde yansıyan güneşin rengarenk dansını görmeden, asla Konya’dan ayrılmayın derim. E adresiniz ise Tuz Gölü olacak.

tuz_golu_konya_gezi

Tuz Gölü Konya Gezisi : Konya Gezilecek Yerler

Ülkemizin tuz ihtiyacının % 40’ının sağlandığı Tuz Gölü, Konya Merkez’e biraz uzak kalıyor. Özellikle Kapadokya‘ya gidecekseniz, yol üzerinde de Tuz Gölü’ne uğrayabilirsiniz.

Otel bulma konusunda mutlaka Şu Siteyi kullanın.

19. Beyşehir Gölü

Konya’da bir diğer güzel adres ise, Konya Beyşehir Gölü. Ülkemizin en büyük 2. Gölü olan Beyşehir Gölü, özellikle berrak suyu ile nam salmış. Yaz mevsiminde, yerel halk, Beyşehir Gölü’ne gidip yüzermiş.

beysehir_golu_konya

Beyşehir Gölü Konya : Konya Gezilecek Yerler

Aynı zamanda, binlerce kuş türüne de ev sahipliği yapan Beyşehir Gölü, Konya turu yapacak olanlar için mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

Konya Hakkında Diğer Yazılarımdan da faydalanınız. Çok güzel Konya Gezi Rehberleri hazırladım. Bunlar :
Konya Gezi Rehberi
Konya’da Nerede Kalınır
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya Sille Gezilecek Yerler

Instagram hesabımdan beni takip ederseniz, bu yıl gideceğim 35 ülkedeki deneyimlerimi görebilirsiniz. Instagram’dan takip etmek için tıklayınız

Benim, Konya Gezilecek Yerler Rehberi konusunda size anlatacaklarım bu kadar. Bu ülkenin tarih, doğa, kültür, sanat zenginliğine hayranım. Dünyanın neresine gidersem gideyim, benim için bu ülkenin zenginlikleri her daim özel kalacak. Sizlere, her zaman söylediğim şeyi tekrar söylüyorum : İnanın bana, önce bu ülkeyi gezmek lazım. Biz, çok ama çok güzel yerlere sahip bir ülkeyiz. Konya, sadece bunlardan birisi. Hayal edin. Düşün peşine. Ama önce, ülkemizin güzelliklerinin peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

4 Yorum

  1. Özdrn
    • Dylz
  2. Onur
  3. Dünyanın katmanları

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.