Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, diye bir yer var. Nerede mi? Konya’da. Bilmiyordum. Varlığından dahi kimse bahsetmemiş, hatta lafı bile geçmemişti. Söyleseler de “Sıradan bir bahçedir işte!” der geçerdim sanırım. Ta ki, Konya Selçuklu’ya gidip, hem şehrin tarihi zenginliğine hem de bu güzeller güzeli Tropikal Kelebek Bahçe’nin varlığını görüp, şaşkınlıktan ölüp, taktir etmekten yorulana kadar… Helal olsun. Örnek olsun. Neden mi?

Çünkü, dünyayı gezmek, sadece başka ülkelerde bulunup tatil yapmaktan ibaret değildir. Dünyayı gezmek, vizyon kazanmak, öğrenmek, keşfetmek, anlamak ve anlatmaktır.

Konya_Kebekler_Vadisi_Giris

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

İşte bunu, harika bir şekilde gören, öğrenen ve uygulayan Konya Selçuklu Belediyesi yöneticileri sadece gezmemişler, ülkemize takdire şayan bir tesis, çocuklarımıza miras bırakmışlar. İyi güzel de, ne var bu Tropikal Kelebek Bahçesi’nde? Anlatayım :

1- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Hakkında

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, çok ama çok büyük bir araziye kurulu. 3.500 metrekarelik gezi alanı ve toplam alan olarak tam 7.600 metrekarelik dev bir kompleks.

İçerisinde envai çeşit tropik bitki, küçük bir şelale, müze ve yüzlerce kelebeğin yumurtası bulunuyor. Kelebekler, pupa olarak Filipinler ve Kenya’dan getiriliyor.

Konya_Kelebekler_Vadisi_Ulasim

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Önce, girişten biletleri alıyoruz. Karşımıza fotoğraf çeken arkadaşlar çıkıyor. Fotoğraflarınızı çekiyorlar ve çıkarken bu fotoğrafları ücreti karşılığında alabiliyorsunuz.

Sonra, kelebekler hakkında detaylı bilgi veren biyologlar size ayrıntılı bilgi vermeye başlıyorlar. İçerisi nemli ve sıcak. E haliyle kelebekler için en uygun hava şartları bu.

Kelebekler_Tropikal-Konya

Pupaların içerisinde yer alan kelebekler : Konya Kelebekler Vadisi

İçeriye doğru ilerledikçe, yemyeşil bir ortam bizi karşılıyor. Her yerde kelebekler, ama neeee kelebekler bizi karşılıyor. Oradan oraya uçuşuyorlar ve harika bir manzara sunuyorlar.

Bayılıyorum. Ağzım açık, mutluluktan ölürcesine dokunuyorum. Seviniyorum, çünkü şaşırıyorum. Şaşkınlığın ve gururun sevinci desem yeridir.

Sonrasında ise, pupaların içerisinde yer alan ve cam dolaplar içerisinde korunan kelebekleri izliyorum. Kimisi hala pupa içerisinde, kimi ise doğmuş ama kanatları henüz ıslanmadığı için olduğu yerde asılı bir şekilde bekliyor. Yoluma devam ediyorum.

Kelebekler

Kelebek Vadisi’nde Yer Alan Güzeller Güzeli Kelebekler

Bu sefer, dev kelebekler beni karşılıyor. Şanslıyım. Çünkü yeni doğmuşlar. Kanat açıklığı tam 28 cm genişliğinde olan devvv kelebek Atlas Kelebeği yani Atlas Moth beni karşılıyor.

Koyu kahverengi ve tonlarının hakim olduğu kelebeğin kanatları ve deseni öylesine güzel ki “mucize” kelimesinden başka ne yakışır bilemiyorum. Doğanın öylesine güzel işlemesini gördükten sonra, hayran hayran dolanmaya devam ediyorum.

Bu sefer karşıma bir şelale çıkıyor. Evet. Parkın içerisinde yapmış adamlar. Şırıl şırıl akan suyun etrafında uçuşan kelebeklerin sunduğu manzarayı tahmin edebilirsiniz. Film gibi…

Konya_Tropikal_Kelebekler_Bahcesi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi

Yaklaşık 1 saat kadar parkta kelebekleri kovalayıp, en iyi açıdan fotoğraf çekme mücadelesi verdikten sonra, artık müze bölümüne geçiyorum. Burada ise kelebeklerin yaşam döngüleri sergileniyor.

Tam 5 aşama, tesisteki kelebeklerin nasıl bir hayatları ve yaşam döngüleri olduğunu anlatıyor. Hatta bir de sinema var. Orada da biraz oturup, kelebeklerin hayatlarını izliyorum. Peki ya başka ? Bu Tropikal Kelebek Bahçesi’ni bu kadar özel kılan başka ne var ki ?

Konya_Tropikal_Kelebek_Vadisi

Konya Kelebek Bahçesi

  • Türkiye’nin tek ve Avrupa’nın en büyük kelebek parkı
  • Yaklaşık 20 farklı kelebek türü ve yaklaşık 5000 kelebek
  • 98 farklı türden, 20.000’den fazla tropik bitki
  • Kelebek müzesinde, kelebeklerin 5 aşamalı lavral evreleri de gösteriliyor. Bunları da hem müzede, hem de sinema bölümünde izleyebiliyorsunuz.

Konya’ya uçak ile gidecekseniz, hangi uçak bileti arama motorlarını kullandığımı En İyi Uçak Bileti Arama Motorları yazımda tek tek anlattım. Konya’ya gitmeden önce bakmanızı öneririm.

2- Kelebekler Hakkında

İlk sorumuz : Kelebekler kaç gün yaşar? Ya da siz de kelebeklerin 1 gün kadar yaşadığını düşünenlerden misiniz? Yalannnn.

Hiç bir kelebek 1 gün yaşamazmış. Ben de bir gün yaşar diyenlerdendim ve yanılmışım doğrusu. Neden mi ?

Konya_Selcuklu_Tropikal_Kelebekler_Bahcesi

Kelebeklerin Yaşam Evreleri de Müzede Gösteriliyor

Çünkü, kelebeklerin bazı türleri tam 1 yıl yaşayabiliyorlar da ondan. O 1 gün yaşar mevzusu, kelebeklere çok benzeyen Mayıs sineğinin 1 gün yaşamasından ve kelebek olarak sanılmasından dolayı nam salmış. Peki, kelebekler tam olarak nasıl canlılar ? Kelebek nedir ?

Kelebek nedir? Kelebekler aslında bir böcek türüdür ve pul kanatlılar sınıfında yer alır.

Şimdi. Diğer bir enteresan özelliklerinden bahsedelim. Bu arkadaşların tam 3 ayakları varmış. En enteresanı bu doğrusu. Ben, 2 ayakları var sanıyordum.

Sonra, ağızları, bildiğiniz ağız değil de, hortum şeklindeymiş. E son olarak, pek şaşırtıcı olmasa da, 2 kanatları varmış. Hadi canımmm…

Kelebekler_Vadisi_Konya_Ziyaret_Saatleri

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Böyle Bir Yer İşte

Eee. Başka başka? Sonra, bu kelebekler ayakları ile tat alabiliyorlarmış. “Nasıl ya! Ayaklarında dilleri mi var yani?” diye sorabilirsiniz. Aynen öyle efendim. Ayaklarında dilleri varmış bu arkadaşların. Kim bilir daha başka neleri vardır…

Mesela, bu kelebekler yumurta ile çoğalıyorlarmış. Yumurtadan çıkma süreci ise şöyle : Yumurtadan çıkan lavraya tırtıl deniyor. Sonra bu tırtıllar, iyice beslendikten sonra, kendisine bir pupa oluşturur.

Pupanın içerisinde başkalaşıma uğrayan tırtıllar, kelebek olarak pupadan çıkıyor. Çıkar çıkmaz hemen uçamıyorlar çünkü, kanatları henüz açık olmuyor. Vücutlarından salgıladıkları vücut sıvısı ile kanatlar canlanıyor ve uçma yetkinliğini kazanıyorlar. Tam bir mucize değil mi yahu?

  • Kelebekler 1 yıla kadar uzun ömürlü olabilirler
  • İdeal ortamları 28 derecedir
  • Toparlarsak, kelebek yaşam süreci; Yumurta – tırtıl – pupa – kelebek şeklinde…

3- Konya Tropikal Bahçesine Nerede?

Kelebekler Vadisi olarak da bilinen Konya Tropikal Kelebek Bahçesi nerede diyenlere olacaktır. Bu güzide yerin açık adresi :

Parsana Mh. İsmail Kaya Cd. No:244 Selçuklu / KONYA.

Konya_Kelebekler_Vadisi_Nerede

Konya Kelebekler Vadisi Nerede : Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Nerede diyenlere

Ayrıca websitelerini de görmek isterseniz Konya Kelebekler Vadisi linkinden direk bakabilirsiniz efendim.

Bu arada Konya’da konaklama rezervasyonu yapmak için : Şu linki kullanabilirsiniz. Kredi kartı gerekmiyor. 

Ben Konya’da Ramada Plaza’da konakladım. Henüz, yeni açılmış bir otel. Çok memnun kaldım. Sizlere de şiddetle tavsiye ederim. Konya Ramada Plaza linkinden oteli inceleyebilirsiniz.

4- Konya Tropikal Bahçesine Ulaşım : Nasıl Gidilir?

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi (Kelebekler Vadisi Konya’ya nasıl gidilir)’ne, 47 numaralı otobüs ile Konya Tropikal Kelebek Bahçesi’ne ulaşılabiliyor.

dunyanin_en_buyuk_kelebekleri

Dünyanın En Büyük Kelebeklerinden Birisi Olan Atlas Kelebeği

Araç ile ulaşmak isterseniz, şehir merkezinden ve havalimanından 20 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz.

  • Konya Havalimanı’ndan araç kiralamak için : Şu linki
  • Konya merkeze ulaştıktan sonra araç kiralamak isterseniz de : Şu linki kullanabilirsiniz.

5- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Giriş Ücreti

Hafta İçi Kelebekler Vadisi Ziyareti Giriş Ücretleri :

  • Yetişkinler için 15  TL iken, genç kardeşlerimiz için 7.5 TL. Şehit ve gazi yakınları ve engelli vatandaşlarımız için ise 5 TL

Hafta sonu Kelebekler Vadisi Ziyareti Giriş Üretleri

  • Yetişkinler için 17.5 TL iken, gençler için 7.5 TL. Şehit ve gazi yakınları ve engelli vatandaşlarımız için ise 5 TL
Kelebekler_Vadisi

Konya Tropikal Kelebek Bahçesi Giriş Ücreti 10 Tl civarında

Bu arada, Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, pazartesi günü hariç her gün hizmet veriyor. Hani olur da, bu güzel yerin hayalini kurup, pazartesi günü Konya’ya gider ve içeriye giremezeseniz, beni kötü bir şekilde anmamanız için belirtmek istedim. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi çalışma saatleri ise; sabah 10 ve akşam üzeri 18:30 arası.

Konya’da konaklama planları yapmadan önce, Konya’da nerede kalınır yazımı okuyunuz

Konya Hakkında Diğer Yazılarımdan da faydalanınız. Çok güzel Konya Gezi Rehberleri hazırladım. Bunlar :

Uzun lafın kısası Konya, sadece Hz. Mevlana’dan, dönemin en gelişmiş toplumlarından birisi olan Selçuklular’dan, enfes yemeklerden ve sema gösterilerinden ibaret değilmiş. Konya Tropikal Kelebek Bahçesi diye de bir yer varmış! Her zaman olduğu gibi yine söylüyorum : Önce, bu toprakları gezmek, şehirlerimizi, kültürümüzü, değerlerimizi tanımak gerek. Biliyorum. Dünya çok ama çok güzel. Lakin, inanın bana bizim ülkemiz, bunu çok samimi söylüyorum, inanılmaz bir coğrafya üzerinde kurulu. Kıymetini bilelim. Gezelim. Öğrenelim. Tanıyalım. Hayal edelim. Düşelim peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

Cevapla

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.