Katar’da Yaşam Nasıldır ? İş İmkanları ve Ekonomisi Nasıldır ?
Katar’da yaşam, sanılanın aksine Suudi Arabistan’daki gibi katı kuralları içermiyor. En azından, 3 kez gittiğim bu Orta Doğu ülkesinde tanıştıklarım ve gördüklerime dayanarak bunu söyleyebiliyorum. Katar’da iş imkanları konusunda ise; özellikle yurt dışında çalışmak isteyen ve Avrupa ülkelerinde iş bulamayan beyaz yakalılar; son yıllarda Katar gibi Arap ülkelerini listelerine almaya başladılar. Nasıl almasınlar ? Her ay 20-30.000 TL civarında parayı, başka nerede kazanabilirsiniz ki ?
1. Katar Ülkesi Hakkında Tüm Bilgiler
Katar, Orta Doğu’nun kalbinde yer alan, zamanında balıkçılık ve inci ticareti ile kendi yağında kavrulurken; günümüzde doğalgaz sayesinde ve dev şirket satın alımları yarattıkları gelirleri ile inanılmaz zengin bir ülke olarak karşıma çıktı.
Katar kişi başı milli gelir bakımından dünyanın en zengin 1. ülkesi

Katar çöllerinde bir gece konakladım. Harika bir deneyimdi
Katar, o kadar zengin bir ülke ki; kendi has Katarlı vatandaşlarına her ay maaş veriyor. Ne kadar mı ? Binlerce dolar. Ama özetle :
- 1971 yılına kadar İngilizlerin sömürgesinde bir ülkeydi. 1971 yılında ise bağımsız oldu.
- Tamin Bin Hamad ülkenin lideri. Kralı gibi düşünebilirsiniz.
- Katar nüfusu 2.5 milyon. Ama bu nüfusun 2 milyon kadarı göçmen veya beyaz yakalı çalışanlar.
- Katar’ın tek karadan komşusu Suudi Arabistan.
- Bu topraklar, 1800’lü yıllarda Osmanlı hakimiyetinde idi. Ama 1913 yılında sona erdi ve 1971 yılına kadar İngilizlerin hakimiyetine girdi.
Katar’da bizim de üssümüz var Amerika’nın da. Hatta ABD’nin 10.000’den fazla askeri Katar’da bulunuyor.
- Katar ülkesi, dünyanın en en en güvenli ülkelerinden birisi. Hırsızlık yok denecek kadar az. Kapınızda anahtarınızı unutsanız bile kimse evinize hırsızlık yapmak için girmeye kalkışmaz.
Lütfen öncelikle KATAR videomu sonuna kadar izleyin. Aşağıdaki videoda her şeyi anlattım. Kanala da ücretsiz abone olmayı unutmayın derim !
- Katar halkı Emrilerine aşıklar desem yeridir. Devlet dairelerinde, sokaklarda, meydanlarda, her yerde Emir’in fotoğraflarını görebilirsiniz.
- Katar’da her 100 kadına 329 erkek düşer. Nüfus dağılımı dengesizdir. Hatta bu konuda dünyadaki en dengesizi diye biliyorum.
Öncelikle şu yazıma bakınız : Katar hakkında en kapsamlı bilgiler
2. Katar Ekonomisi
Katar ekonomisi, aslında doğal gazdan gelen paralar ve bu paralar ile satın alınan şirketlerden gelen gelirler ile dönüyor.
Son yıllarda ise, tıpkı Dubai’nin başardığı gibi, turizm alanında da başarılı olmak istiyorlar. Hatta 2022 Dünya Kupası maçları organizasyonu Katar’da düzenleniyor. “Peki Katar ekonomisi ne kadar büyük ?” diyenler için :
Katar’daki en ucuz otellerin listesini görmek için şu linke tıklayınız
- Dünyada en çok doğal gaz üreten ilk 5 ülkeden birisi
- Katar milli geliri 150 milyar dolar civarında
- Katar’ın elindeki doğal gaz tam 250 yıl yetecek kadar
- Çok zenginler demiştim ya. Al Jazeera TV, Digiturk, QNB Finansbank, beİN Sports gibi markaların hepsi Katar’ın.
Kişi başına düşen gelir açısından dünyanın en zengini. Tam 124.000 dolar. Yani ortalama olarak 1 Katarlı, her ay 10.000 dolar civarında kazanıyor. Dünya ortalaması ise ayda 1.200 dolar.
- Qatar ekonomisi, son 10 yılda yaklaşık olarak her yıl % 10 büyüyor.
- Katar, enerji sektöründe de çok fazla yatırım yapan bir ülke. Önümüzdeki 10 yıl boyunca, enerji sektörüne 120 milyar dolar yatırım yapmayı planlıyorlar.
3. Katar’da İş İmkanı
Katar’da yaşayan asıl Katarlılar, aslında çok fazla çalışmayan bir toplum. Onlar daha çok patronlar yani firma sahipleri diyebilirim.
İşte bu yüzden, özellikle Hindistan, Filipinler gibi daha az gelişmiş ülkelerden gelen göçmenler, Katar’da iş bulmaya çalışıyorlar.
Katar’a Gitmeden Önce Mutlaka okuyun : Katar Nerede Katar Harita Doha Nerede

Doha nerede, nasıl bir yer diyenlere : Doha böyle bir yer. Oldukça gelişmiş. Katar’da yaşam nasıldır
Nüfusun %80’ini göçmenler demiştim. Bu göçmenlerin arasında beyaz yakalı yöneticiler de var; en kötü işleri yapan ve bildiğim kadarı ile pekte memnun olmayan garibim göçmenler de. Ama özetle :
- Nüfusun %80’inden fazlasını göçmenler oluşturuyor. Göçmenlere vatandaşlık verilmiyor diye biliyorum. Ama erkek bir Katarlı, göçmen bir kadın ile evlenirse, o durumda verilebiliyor diye okumuştum.
- Her yerde ama her yerde Hintlileri görebilirsiniz. Özellikle corniche yani kordon bölgesinde el ele tutuşan Hintlileri görünce şaşırmayın. Onların kültüründe, gayet normal bir şeydir.
- Katar’da işe girmek için bir sponsor bulmak gerekir. Bu sponsor, sizin ülkedeki patronunuzdur. O izin vermeden ülkeden dahi çıkamazsınız.
- Katar’da iş imkanları oldukça fazla seçeneği kapsıyor. İster restoranda bir aşçı; ister dünyanın en büyük şirketlerinde üst düzey yönetici olmak isteyin. Katar’da bir çok meslek alanında iş bulabilme şansınız ve ayda binlerce dolar kazanabilme imkanınız olabilir. Tabi bu, sponsor bulmanız ile alakalı bir durum. Aksi takdirde iş bulmak imkansıza yakın.
4. Katar’da Yaşam
Katar’da yaşam, özellikle Doha’da gayet sakin. Zaten ülkede, özellikle bürokrasi konusunda her şey çok yavaş ilerliyor. Havasından mıdır, yoksa kültüründen midir bilinmez ama bu ülkede, bizdeki gibi bir telaş durumu söz konusu değil.
Katar’a uçak bileti almadan önce mutlaka okuyun : En iyi uçak bileti arama motorları
Katar’da tanıştığım expat yani beyaz yakalı çalışan arkadaşlarım ile oturup muhabbet ettiğimde; satın alma gücünün ve kazanılan para ile yaşamanın gayet rahat olduğunu öğrendim. Yani kazandığınız para yetiyormuş.
Katar vize durumunu, Katar vize yazımda görebilirsiniz

The Pearl dedikleri yapay ada : Doha’da akşam gezilecek güzel yerlerden
Peki Katar’da yaşam gerçekten de nasıl diyenler için özetle :
- Ülkede bir çok hastahane ve eğitim hizmeti ücretsiz
- Ülkeyi yöneten Emir’i eleştirmek yasak. Ayrıca hala halk oy kullanarak yönetimi seçemiyor.
- Alkol satışı sadece belli başlı dükkanlarda (Sayısı 1-2 tane) veya otellerde yapılıyor ve ülkeye alkol getirmek YASAK. Bu belli başlı yerler ise, QDC (Qatar Distribution Company) adında bir yer ve oteller-barlar.
- Alkolü satın alırken ise maaşınız dikkate alınıyor ve aylık maaşınızın sadece % 10’u kadar olan kısmı kadar içki satın alabiliyorsunuz.
Katar gece hayatı yazıma da mutlaka göz atın

Katar gece hayatı konusunda Souq Wakif’de dolaşmak da keyifli
- Ülkede hafta sonu cuma ve cumartesi günleri
- Cuma günleri, cuma namazı saatlerinde bi yerde yemek yiyorsanız, aniden sizin masadan kalkmanızı isteyebilirler. Neden mi ? Çünkü cuma namazı vaktinde her yer kapanır da ondan.
- Halka açık plajlarda bikini ile yüzmemek gerekiyor. Zaten halka açık plaj yok denecek kadar az. Yüzmek için ya ülkenin kuzeyine veya doğusuna; ya da pahalı otellerinde beachlerine gitmeniz gerekiyor.
- En sevdikleri spor futbol. Ama aynı zamanda, deve yarışlarına da hastalar. Öyle ki, deve yarışlarını kazanan deve sahiplerine Range Rover gibi arabalar hediye ediyorlar. Bu gelenek, ülkede yüz yılardır devam ediyormuş.

Katar’da yaşam : Develer, Katarlıların yüz yıllardır dostları
- En sevdikleri hayvan kartal. Bir çok Katarlı kartal besliyor ve bu hayvanlar ile ava çıkıyor
- Aynı zamanda çöl aşıkları. Özellikle hafta sonları envai çeşit araçları ile çölde araba yarışları veya şovları yapıyorlar
- Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 1500 dolar civarında. O yüzden herkes kurallara uymaya çalışıyor ve her bir anınız kameralar ile takip ediliyor.
- Katar’da toplu taşımayı yok gibi düşünebilirsiniz. Herkes ya taksi ile, ya da şahsi araçları ile ulaşımını sağlıyor.

Katar çölleri
- Katar’da bizim içi en uygun şeyler : Benzin ve elektronik eşyalardır. Diğer bir çok şey bize göre pahalıdır.
- Katar kadınları her daim siyah kıyafetler (Sanırım abaya diyorlar) giyiyorlar. Kollarında ise bilmem kaç bin dolarlık çantaları olmadan gezmiyorlar.
- Ama Katar erkekleri istedikleri kıyafetleri giyebiliyorlar. Aslında bir çoğu beyaz kıyafet olarak entari gibi bir kıyafet giymeyi tercih ediyorlar. Başlarında ise kırmızı poşuları olmazsa olmaz. Kıyafetlerinin kolları da genelde manşetli oluyor.
Katar linkinden tüm Katar gezi yazılarıma bakmanızı öneririm
Katar’da yaşam, eğer ki Katar’da para kazanıyorsanız gayet yolunda gibi göründü bana. Her ne kadar bir süre sonra sıkılmaya başlansa da, başlangıç olarak çalışılabilecek ülkeler arasında olduğunu düşünüyorum. Katar’da iş imkanları da, son dönemlerde arttığı için, özellikle yeni bir ülkede deneyim sahibi olmak isteyen arkadaşlara önerebilirim. Ama her şeyden önce : Hayal edin. Düşün peşine…
Şimdi ben oraya okumak için gitmek istiyrm okul nasıl pahalı mi yada bir öğrenci için nasıl bir yaşam var dil kolay öğreniliyor mu
mutlak pahallı katarda öğrenci olmak zordur orada eğitim masrafları konaklama masrafları yeme içme aylık 3 bin 4 bin dolar gibi maliyet demektir
Marangozluk mesleğimi orda yapmak istiyorum
Turist olarak gidip orda iş bulmak çok mu zor, yardımcı olmazlar mi yani?
Türklere vize yokmuş diye duydum ama calismaya gidilecekse vize isteniyor mu bi bilginiz var mı
Katar’da çalışmak isterseniz vize almanız gerekir
Elektronik ve araç yakıtı yönünden bize cazip ama diğerleri pahalı demişsiniz. Rakamlarla biraz açar mısınız mesela temel bir evin ihtiyacı gıda ve giyim ne kadar dışarıda su ne kadar mesela?
Selam antalyada turizm işiyle uğrasiyorum, sizinle calismak istiyorum saygilar..
Katarda calışmak istiyorum 22 yıllık büyük arac şöförüyüm
Merhaba ben pasta ustasıyım kararda nasıl iş bulurum
deniz pehlivan bey bir gezginim diyor yazılarımı okuyun gittim gezdim ve oradaki görmüş olduğum edindiğim bilgilerimi yazıma döktüm diyor
kusura bakmayım deniz bey de
iş bulma kurumu değilki adam
🤣
ben cnc dikişlem ustasıyım katarda üretim varmı
merhabalar bu vizeyi nerden ve ne maliyetle aliyoruz orada calismak icin vasifsiz olarak hammal da diye biliriz
selamlar ben almanyadan yaziyorum meslegim pastaciyim katar da türk pastanesi varmidir acaba ? orda calismak istiyorum
Arkadaslar merhaba oncelikle katarda yasayan birisi olarak yaziyorum. Yaklasik 15aydir burdayim buranin en buyuk zorlugu sicak onun disinda markette fiyatlar bize gore tabiki biraz fazla soyle soyleyeyim 2 kisi bir evde yasiyoruz mutfak ve sigarayi (gunde 3)paket ortak kullaniyoruz aylik masrafımız 2400riyal civari yani 3500tl felan yapiyor disarda yemek yersen tabiki yerine gore degisir ama turk lokantalari var her yerde 30ila40 lira arasi tutar mc donalds felanda menuler ayni birilerine yardimci olabildiysem ne mutlu bana saygilar.
bende uluslar arası tır şoförüyüm katarda iş bulabilirmiyim
Kendi başınıza gidersenizavrupada ki is bu kurum diye düşünmeyin e yer sponsorunuz yoksa iste yok demektir. Önce sponsor firma bulmalisiniz bunun yolu ls ve isci bulma kurumunun katar ile ilgili ilanlarını takip edin…. en az ilk okul mezunu ve diplomaniz olmalı, lise ve on lisansmezunlari içinde diploma mutlaka olmalı ilk okul ve lise mezunlari şayet 10 yılın üzerinde mesleki tecrubeyesahipse supervisor maasi olan 2.0000 2.500 arası maaş ala bilirler. Tansiyon ve kalp sağlığı sorunu olanların çalışmaları uygun degil hava çok nemli ve aşırı sicak
Görüldüğü gibi haber okuyan her türk vatandaşı katara gitmek istiyor.çalışmak istiyor.türk nüfusu az bence buraya gitmek isteyenlere imkan verilmesi taraftarıyım.katarda yaşam pahalı olsa da kazanç yeterli olması cazip hale getiriyor.
Hey türklere sesleniyorum orada çalışmak isteyenlere çağrı yapınız lütfen.sebep olunuz. sevap kazanın. Vesile olun ki hayatlar kurtulsun.
Saygilarimla.
Ben ekmek ustasıyım hem pişirme biliyorum hem hamur yoğurma biliyorum ekmek Ramazan pidesi kıymalı pide çeşitleri biliyorum ve Katar’da çalışmak istiyorum yardımcı olursanız minnet duyarım dua ederim saygılar Türkiye’den yazıyorum fırın sahiplerinden den sponsor olmalarını rica ediyorum
Vizeyi nasil buluruz
Katar vize istemiyor turist olarak gidecekseniz
Herşeyi söylemişsiniz ama net bir gider söylememişsiniz yani şu kadar riyalle geçinilir diye birşey dememişsiniz?
Bende katarda çalışmak istiyorum,Hastanede çalışıyorum Türkiyede,bilgisayar işi yapıyorum,doktor yanında sekreterlik yani.Bu alan üzerine alırlar mı ki beni Katara.