Tayvan’ın Kalbi : Taipei Gezilecek Yerler EN GÜZEL 22 NOKTA
Taipei gezilecek yerler açısından en az 3 gün ayrılması gereken zengin mi zengin bir şehir. Her ne kadar Taipei olarak bu yazıya başlasam da, aslında Tayvan’da görülmesi gereken en az 7 farklı şehirin de olduğunu belirtmek istiyorum. O yüzden bu yazımda, tam 1 hafta kaldığım Tayvan‘da deneyimlediğim tüm gezilecek yerler rotalarını, aşağıda sizler için gün gün planlar şeklinde hazırladım. Hazırsanız, Tayvan gezisi başlıyor.
Tayvan Nerede ? Tayvan Vizesi Gerekli mi ? Tayvan’a Nasıl Gidilir ?
Çin’in güneyinde, Japonya’nın doğusunda yer alan Tayvan, uçakla 11 saat uzağımızda bir ada ülkesi ve kullanacağımız hava limanı Taoyuan.
150’den fazla ülkenin ÜLKE olarak tanımadığı Tayvan, aslında Çin’e bağımlı ama Çin’den de biraz ayrı gibi.
Tayvan vizesi alarak girebildiğimiz bu teknolojinin ana vatanı ülke hakkında detaylı önerilerime :
Tayvan Nerede Harita Nasıl Gidilir yazımdan ulaşabilirsiniz.
Tayvan Gezilecek Yerler Nereler ?
Efendim ben bu güzeller güzeli ada ülkesinde yaklaşık 1 hafta kaldım. Taipei, Jiufen ve Yehliu Park olarak 3 farklı şehrinde bulundum. Bu gezdiğim şehirlerin hepsini de zaten aşağıda satır satır anlattım.
Ama, olur da sizlerin daha fazla vakti ve imkanı olabilir diyerekten, diğer şehirleri olan;
- Yılan County
- Hualien County
- Sun Moon Lake
- Tainan City
gibi diğer gezilecek noktalarından da bahsetmek istedim. Bu gezilecek yerleri de ziyaret etmek isterseniz; en az 3-4 gün daha eklemenizi öneririm. Bakmayın bir ülke olduğuna. Koca adanın etrafını, arabanız ile 8 saatte tam tur yaparak tamamlayabilirsiniz.
Taipei Gezilecek Yerler
Taipei’de gezilecek yerler hakkında küçük bir öneri : Pazartesi günleri, bir çok müze kapalıdır. Haberiniz olsun. İlk baştan belirtmek istedim.
Uçak bileti almadan önce göz atın : En İyi Uçak Bileti Arama Motorları
Şimdi efendim, Taipe’de gece pazarları, parklar, müzeler, alış veriş semtleri, yer altı çarşıları, onlarca efsane güzel tapınak, şehrin sembol yapıları say say bitmez. O yüzden, ben şimdi sizlere gün gün Taipe gezilecek yerler planı hazır edeyim diyorum.
Bu plan, benim deneyim ve gözlemlerime göre yapıldı. Siz, ister günleri kaydırabilir; isterseniz hızlandırılmış program da, pek tabiki yapabilirsiniz.
1. Gün Taipei Gezilecek Yerler
- Taipei Hayvanat Bahçesi
- Maokong
- Linjiang gece pazarı
Ben, Taipei’de gezilecek yerler için, aslında 3 günlük bir plan yapayım dedim. Sonrasında ise Taipei’ye yakın diğer şehirleri gezmeye karar verdim.
İlk gün sabah erkenden kalktım. Bugün, Taipei Hayvanat Bahçesi (Taipei Zoo)’ya gidip, oradan meşhur teleferik turunu yapayım diyorum.
Bu arada, bu geziyi anlatırken sanki yalnız başıma gitmiş gibi anlattığıma bakmayın. Yanımda, kardeşim Şafak Pehlivan ve kuzenim Serkan Biçer de olacak. Hazırsanız, Taipe gezimiz başlıyor.
Tayvan para birimi : Tayvan doları. 1 ABD doları 29 Tayvan Doları ederinde
Taipei Zoo
Taipei’de olmazsa olmazlardan olan Taipei Zoo, aslında bir hayvanat bahçesi değil; bildiğiniz ormanın içerisinde özenle ayrılmış dev bir park aslında.
- Giriş Ücreti : 60 Tayvan Doları
- Ulaşım : Taipei Zoo Metro Durağı
Hayvanat bahçesi o kadar büyük ki, burayı gezmek için en az 4-5 saat ayırmak lazım. İçerisinde penguenlerden tutun da; dev gergedanlara, gorillere, pandalara kadar bir çok canlı özenle beslenip, korunuyor.
Yaklaşık 3-4 saat bu güzel parkta, çocuklarını gezdiren Tayvanlı halkın arasına karışarak gezdikten sonra, meşhurrrr Maokong Teleferiğine yürüyerek gidiyorum.
Maokong
Bu teleferik, öyle bildiğiniz sıradan dandik teleferiklerden değil. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğunda yemyeşil ormanın üzerinden geçip; en son durak olan Maokong’da son buluyor. Bana sorarsanız Taipei’de olmazsa olmazlardan kendisi.
Maokong teleferiği ile gezmeden önce, size çok önemli 2 uyarıda bulunayım :
Mutlaka ama mutlaka, gün ışığının bol olduğu bir zamanda bu etkinliği yapın. Ayrıca, teleferiğe binerken, 2 sıra göreceksiniz.
Bir tanesi daha uzun olacaktır. İşte o uzun olanda bekleyin. Çünkü o teleferikdeki odaların (Artık ne deniyorsa) altı camdan ve resmen ağaçların üzerinden süzülerek manzaranın tadını çıkarabiliyorsunuz.
Biz, normal olan teleferikle gittik ve neredeyse akşam karanlığına kalıp Maokong’a ulaştık. Vardığımızda hava kararmıştı.
Biraz Maokong’da dolaştıktan sonra, taksi ile metro durağına kişi başı 60 Tayvan Doları ödeyerek döndük. O yüzden siz, mutlaka erken bir zamanda bu geziyi yapın derim.
Ayrıca size bir öneri daha; eğer aynı gün içerisinde hem metro hattını kullanacak; hem de Maokong teleferiğine binecekseniz, paket bir Easy Card alın.
Böylece, teleferikle gidiş dönüş ücreti, hayvanat bahçesi girişi ve tüm gün metro ücretsiz olur. Ama hatırladığım kadarı ile bunun ücreti 350 Tayvan doları idi.
- Giriş Ücreti : 120 Tayvan Doları
- Ulaşım : Maokong Metro Durağı
Linjiang Gece Pazarı
Akşam ise, konakladığımız otele yakın olduğu için meşhur Linjiang gece pazarına gittik. Bu pazarlardan aslında Taipei’nin her yerinde görebilirsiniz.
Tayvanlılar gece sokaklarda olmaya bayılıyorlar. Bizdeki gibi, öyle akşam bizim eve gelip, çay demler çekirdek çitleriz eğlencesi onlarda yok.
Mutlaka ama mutlaka : Öncelikle Tayvan Taipei Hakkında yazıma mutlaka bakınız
O yüzden halk bu pazarlarda ve meydanlarda vakit geçiriyor. Pazarlarda ise envai çeşit meyve; yüzlerce yerel yemeği görebileceğiniz tezgahlar; onlarca dükkan görebilirsiniz.
Resmen filmlerdeki gibi aslında. Buralarda gezerken, kaosun ortasında nerede olduğunuzu anlamaya çalışıyor gibi hissediyorsunuz. Pazarlara hayran olacağınıza eminim.
2. Gün Taipei Gezilecek Yerler
- Ximending Bölgesi
- Lungshan Tapınağı
- Bopiliao Historical Block
- Taipei Botanical Garden
- National Chiang Kai-Shek Memorial
- Yongkan Street
- Daan Forest Park
- Guanghua Digital Plaza
- Huashan 1914 creative park
- ADD Fish Market
- Xintiang Temple
Ximending
Taipei’yi 2 ana bölge olarak düşünelim. Doğu bölgesi Yeni Taipei, batı bölgesi ise Eski Taipei.
İşte Ximending yani okunuşu ile Shi-men Ting (Şimentig) Taipei’nin eski semtlerinden birisi. Burası eski bir bölge ve gerçek Taipei bu muhit aslında. Hatta akşamları, burada da şehrin en büyük gece pazarlarından birisi kuruluyor.
Taipei’de, benim de en sevdiğim bölgelerden olan Ximending’de, Q time diye bir internet kafe& kitap evi gibi bir yere gidiyorum. Neden mi ?
Çünkü burası, 24 saat açık bir yer. Odalarında ister film kiralayıp film izleyebiliyorsunuz; isterseniz kitap okuyabiliyorsunuz. Böylesini daha önce sadece Japonya’da gördüğüm için dikkatimi çeken bu güzel yerden de sizlere bahsetmek istedim. Mutlaka bir uğrayın derim.
Bu arada : Japonya linkinden Japonya gezi yazılarımı da okumanızı öneririm
Bugün çok yoğun bir gün olacak, neredeyse 10’a yakın farklı bölge göreceğiz. O yüzden tek tek hepsini rota olarak sana aşağıda anlatacağım. Bir çoğuna yürüyerek de ulaşabilirsin.
Taipei’de kişi başı gecelik 10 dolara oteller var. Ben liste olarak çektim. İncelemek için tıklayınız
Lungshan Tapınağı
Tayvan’da 2 önemli din var : Bunlar Taoizm ve Budizm. İşte Taoizm’in en önemli tapınaklarından birisi de Lungshan tapınağı.
Bu arada Taoizm aslında ; nesnelere ve kavramlara verdiğimiz anlamlar olarak biliniyor. Ama asıl önemli olan arzu ve isteklerimiz, onlara yüklediğimiz değerlerdir.
Aslında insan bedeninin evrendeki tüm Tanrıları barındırdığına inanıyorlar. Tapınaklarda görünen heykeller, aslında bu dinin üstadı olarak bilinir. Ayrıca ;
- Din adamları (Rahipleri vardır)
- Yemek rejimleri uygulanabilir
- Mütevazi ve iyi olmak en büyük amaçlardandır
Bazı inananlar, Tanrı’nın sembol olarak (Heykeller v.s.) ile yanı başlarında olabileceklerine veya dua etmeleri gerektiğine inanırlar. Aslında bu dinde, birden fazla tanrı vardır. Savaş Tanrısı, İyilik Tanrısı gibi. Bu kısma da, biraz değineyim dedim. Bu arada, onların da kutsal bir kitapları var. Adı : Tao ve Fazilet.
Tao, inananların gözünde yaratıcı olarak biliniyor
Yukarıda değindiğim gibi : Taoizm dininde, farklı farklı tanrılar var. Hatta bir tapınağa girdiğiniz zaman, farklı farklı tanrıların farklı farklı odalarda olduğunu görebilirsiniz.
Bu tapınakta benim en çok dikkatimi çeken bir olaydan bahsetmeden geçmek istemiyorum : Dua eden insanlar, ellerinde 2 farklı ağaç parçasını avuçlarında tuttuktan sonra, aniden yere fırlatıyorlar.
Yere düşen ağaçların 2 yüzü de birbirinden farklı. İşte bu ağaçlar yerde durdukları anda, eğer ki 2 tarafı da birbirinden farklı olursa, o halde o tahtaları yere atan kişi dua edebiliyor. Eğer gelmezse, tanrısının duasını kabul etmeyeceğini düşünerek, dua edemiyor.
Böyle bir inancı daha önce hiç görmemiştim. Görünce biraz şaşırdım ve sonrasında cevabının bu şekilde olduğunu Ömür’den öğrendim.
- Giriş Ücreti : Yok
- Ulaşım : Lungshan Metro Durağı
Bopiliao Historical Block
Lungshan’dan çıktıktan sonra hemen 200 metre ilerisinde, tarihi Tayvan dönemlerden esinlenerek korunan bu tarihi bölgeye gidiyoruz.
Burası, kiremitten yapılmış sevimli evlerin olduğu, hatta bir çok kez filmlerin de çekildiği küçük bir yer. Öyle büyüleyici bir güzelliği yok ama yol üstünde olduğu için uğruyoruz.
Taipei Botanical Garden
Taipei, hatta bütün Tayvan, yem yeşil bir coğrafya. Sadece Taipei’de bile onlarca park var. Bunlardan birisi de Taipei Botanic Bahçesi.
Yürüyüş yolumuzun tam üstünde olan bu botanik bahçesine giriş ücreti yok. İçerisi, doğrusunu söylemek gerekirse pek parlak değil. Özellikle zambakları çok güçsüz kalmış. Ama şöyle biraz kafa dinleyip, soluklanmak için uğranılası bir yer.
National Chiang Kai-Shek Memorial
Tayvan, Çin’e bağlı bir ülke demiştim. Ama kendileri başka bir ülke olduklarını söylüyorlar demiştim.
İşte bu serüveni başlatan adamın kendisi, yani bu abi Chiang Kai Shek (Çan Kay Şek diye okunuyor.)
1925 yılında Çin Milliyetçi Partisi’nin başında olan bu zat; hem siyasetçi hem asker. 1928 yılında Çin’in kuzeyinde o zamanın başkenti Nanking’de milliyetçi hükümet kurmuş; hatta 20 sene kadar bu partinin de liderliğini yapmış.
1949 yılında Çin’den şimdiki Tayvan’a kaçıp Tayvan’ı işgal etmiş, Milliyetçi Çin Cumhuriyeti adı altında faaliyetlerine devam etmiş ve Çin’i buradan yöneteceğini söylemiş. İşte bu dönemde de, şimdiki Tayvan kurulmuş ama Tayvan, hala 100’den fazla ülke tarafından tanınmıyor. O yüzden Tayvan ülke mi, değil mi orasına siz karar verin !
Yongkan Street
Taipei’de onlarca mahalle var demiştim. Bunlardan bir tanesi de Yongkan. İşte bu bölgenin bir de harika sokağı var.
Trafiğin neredeyse hiç olmadığı, sessiz sakin bir yer. Bölgede bulunan onlarca kafe ve restoran da cabası. Buraya bayıldım doğrusu. Hem alış veriş yapalım, hem de aylak aylak dolaşalım derseniz şiddetle öneririm.
Daan Forest Park
Taipei’nin tam kalbindeki Daan parkı, Tayvanlıların Central Park’ı aslında. Kocaman parkın tam ortasında huzur dolu da güzel bir göl var.
Halk, özellikle hafta sonlarında çocukları ile bu parka akın edip; parkın tam ortasında kurulan sahnede müzik dinletilerinin keyfini çıkarırmış. Ne diyelim. Darısı bize…
Guanghua Digital Plaza
Artık yavaş yavaş yorulmaya başlıyorum. Daan Park’tan çıktığım gibi, soluğu bu teknoloji pazarında alıyorum.
Tayvan, kişi başı 36.000 Abd Doları gelir ile, dünyanın en zengin ülkelerinden birisi. Acer, Asus ve HTC gibi markaların kurulduğu ülke.
Teknoloji konusunda Ömür’ün önerdiği bu pazara gidiyorum. Pazar dediğime bakmayın. Kocam bir teknolojik ürünler satan AVM aslında.
Bu arada Ömür, Türk hayranı, Türkçe konuşan bir Tayvanlı kardeşimiz.
Fiyatlar, bize göre %20-30 daha ekonomik. Dünyada son model hangi ürün çıkmışsa hem bu yerde hem de hemen yanındaki binada satılıyor. Eminim, teknolojiye merakı olanlar, buradan çıkmayacaklardır. Ama bir uyarı : Bir çok ürünün Türkiye’de garantisi olmayabiliyor. Satın almadan önce mutlaka sorun.
Huashan 1914 creative park
Akşam olduğu için ben bu parka gidemedim. Ama siz uğramak isterseniz, buraya not olarak yazmak istedim.
Taipei’nin Karaköy’ü mü desem ne desem bilmiyorum ama ; özellikle gençlerin takıldığı, özellikle sanat galerileri ve kafeleri ile nam salmış bir bölge. “Özellikle güzel bir havada denk getirirseniz, mutlaka rahat rahat bu bölgenin sokaklarında gezmek gerekli !” demişti Ömür.
ADD Fish Market
Tayvan’da en güzel balık yiyebileceğiniz mekanlardan birisi olan ADD Balık Pazarı’na gidiyorum.
Şimdi balık deyince, böyle kötü kokan bir balık pazarı gelmiştir aklınıza. Ama gelmesin !
Burası, son derece modern bir market, restoran ve işletme aslında. 20-30 kiloluk dev yengeçlerin havuzlarda tutulduğu; yüzlerce çeşit balığın tezgahlarda satıldığı; isteyenin de market kısmında deniz mahsullerini satın alıp; hemen kapısında yer alan masalarda tadılabildiği bir yer.
Biz, önce market kısmından sushi ve sashimi için 300 Tayvan Doları ödedik. Sonrasında, restoran kısmında da sushi yedik ve fiyatı 600 Tayvan Doları idi.
Siz, dilerseniz balık seçip; seçtiğiniz balığı hemen girişteki restoranlarda pişirtebilirsiniz. Balıkların fiyatları ortalama 500 Tayvan Doları. Pişirme ve servis bedeli olarak da, % 10 ekstra fiyat ödemeniz gerekiyor.
Xintiang Temple
ADD Balık Pazarı’ndan metroya doğru gelirken bu tapınağa da uğruyoruz. Meğer burası da Tayvan’daki en önemli Tao tapınaklarından birisiymiş.
Özellikle akşamları dua eden yüzlerce insanın yaktıkları tütsülerin kokusunu hissederek, etrafımda koşuşan çocukların çığlıklarını dinleyerek günü sonlandırıyorum. Bu arada yine söylemeden geçemeyeceğim : Gördüğüm en saygılı 5 toplumdan birisi Tayvanlılar oldu.
3. Gün Taipei Gezilecek Yerler
Bugün, Taipei’nin biraz batısını gezeceğim. Aynı zamanda, ülkenin en önemli müzesini ve gece pazarını da rotama dahil edeceğim.
- Confucius Tapınağı
- Dalondong Boaon Tapınağı
- Dadaocheng Dock
- Dadaocheng
- National Palace Museum
- Shillin Gece Pazarı
Confucius Tapınağı
Metroya atladığım gibi Confucius Tapınağı’na gidiyorum ama kapalı. Neden ? Pazartesi günleri bir çok tapınak kapalı olurmuş da ondan. Bilginize…
- Giriş Ücreti : Yok
- Ulaşım : Yuanshan Metro Durağı
Dalondong Boaon Tapınağı
Confucius Tapınağı’nın hemen karşısında yer alan bu tapınak dikkatimi çekiyor. Burası her gün açık bir Tao tapınağı imiş.
Hemen ardında ise Budist tapınağı var. Tayvan’da herkes dinini özgürce yaşıyor demişlerdi. Yan yana 2 tapınak bunu doğrular nitelikteydi…
Dadaocheng Dock
Daracık sokakları aştıktan sonra, biraz nehir kenarında yürüyeyim diyorum. Burası, Tamsui nehrinin aktığı küçük bir rıhtım.
Ama aynı zamanda, hemen ilerisinde Dadaocheng mahallesi de var. Burası, Taipei’nin en eski semtlerinden birisi.
Dadaocheng
Çince yazan sokak tabelalarını ve yerlerde yazan uyarı yazılarına bakıp bakıp gülüyorum. Belki mutluluktan, belki de “Bu nasıl bir dil arkadaş.” şaşkınlığı.
Düşünsenize, alfabe değil de, daha çok sembol ve işaretçiklerden oluşan bir dil Çince. Ona daha detaylıca ayrı bir yazıda değineceğim zaten.
Dadaocheng eski bir bölge. Daracık sokakların, sevimli dükkanların, kiremitten yapılmış 2 katlı minik evlerin olduğu harika bir semt.
Bu güzel semtteki marketlerde ve dükkanlarda biraz gezdikten sonra, JIIA adında bir kafede 1 kahveye 120 1 keke 90 Tayvan Doları ödeyip, biraz dinleniyorum.
National Palace Museum
Söylediklerine göre, Çin’in elindeki tarihi eserden daha fazlasının bu müzede korunduğunu iddia etmeleri üzerine; atlıyorum trene önce Shillin istasyonunda inip; oradan otobüse binerek meşhur müzelerine ulaşıyorum. Giriş 350 Tayvan Doları.
Müzenin içerisinde 700.000 eser var. Tabi hepsini sergilemiyorlar. Binlerce yıllık mektuplar, parşömenler, seramikten yapılmış ev eşyaları, kıyafetler ve daha nicesi bu müzede sergileniyor.
Müze, çok güzel korunmuş ve tertemiz. Tasarım konusunda da Tayvan kültürüne sadık kalınarak inşa edilmiş.
Yaklaşık 3 saat kadar müzeyi gezdikten sonra, bu günü sonlandırıyorum. Artık Ömür ile buluşup, meşhur gece pazarını gezmek için geri dönüyorum.
- Giriş Ücreti : Yok
- Ulaşım : Shillin Metro Durağı ve 815 nolu Otobüs
Shillin Gece Pazarı
Ömür ile Tayvan’ın en en en büyük gece pazarına gidiyoruz. Yüzlerce sokakta kurulmuş binlerce tezgah, bu tezgahlarda aklınıza gelebilecek her türlü yiyecek&içecek.
Shillin gece pazarı, Tayvan’ın en büyük gece pazarı olarak biliniyor. Şehrin birazcık dışarısında kalan pazara metro ile ulaşılıyor. Akşam saat 8 sularında tezgahlar kurulup; gece 2’ye kadar tüm sokaklar gayet hareketli oluyor.
Bu pazarda, sadece tezgahlar yok, aynı zamanda etrafında normal dükkanlar, mağazalar ve restoranlar da var. Özellikle hanımların çok seveceğine eminim.
- Giriş Ücreti : Yok
- Ulaşım : Shillin Metro Durağı
Jiufen Gezilecek Yerler
İnternette araştırma yaparken, Taipei dışında Tayvan’da gezilecek diğer şehirler arasında bir çok kez ismini gördüğüm; Tayvan’ın Santorini’si olan Jiuefen’e gideyim diyorum.
Jiufen, 1950’lere kadar bölgede yer alan altın madenleri sayesinde ülkenin en zengin bölgelerinden birisi olarak nam salmış.
Sonradan bu madenler kapatılmış. Şehir, dağın yamacına kurulduğu için turizm ile ayakta kalmaya çalışmış. Adamlar “Manzaramız, altınımızdan daha değerli.” diyerek, dünyanın dört bir yanından turisti bu güzel bölgeye çekmeyi başarmışlar.
Jiufen’e nasıl gidilir diye soracak olursanız; Taipei Main Station’dan kalkan trenler var. Ama bunlar MRT yani metro trenleri değil; TRA yani şehirler arası trenler.
Bu trenlerden, Ruifang’a gidene binin. Son durakta inin. Sonra, yolun karşısına geçip otobüs duraklarına gidip, Jiufen otobüsüne binin. Zaten kalabalığı da göreceksiniz. Bu arada tren ücreti 100 Tayvan Doları; otobüs ücreti ise 15 Tayvan Doları.
Jiufen’e gelince, öyle çok fazla yer olmadığını farkediyorum. Bir tane ana caddeleri var. Tüm dükkanlar, tezgahlar o cadde üzerinde kurulu. Buraya kadar gelmişken, eski maden ocaklarını dilerseniz görebilirsiniz.
Ayrıca, burada Jiufen Tea House diye bir café var. Sadece Jiufen’in değil; aynı zamanda Tayvan’ın da en eski çay evlerinden birisi. Hatta, içerisi aynı zamanda da bir müze.
Eski dönemlerden günümüze kadar uzanan çay kültürünün zenginliği anlatan bardaklar, tabaklar, kaplar bu müzede ücretsiz sergileniyor ama çay içmek oldukça pahalı. Ne kadar mı ? En ucuz çay, 600 Tayvan Doları desem!
Ben, bu rakamı çok pahalı bulduğum için, hemen aynı sokakta yer alan ve harikaaaa manzarası ile beni büyüleyen Shanhaiguan Tea House’da çay ve cheescake ikilisine 230 Tayvan Doları vermeyi tercih ediyorum.
Yarım gün kadar bu güzel bölgede dolaştıktan sonra, artık trene dönüp Taipei merkeze geri döndüm.
Bu arada, eğer buraya kadar gelirseniz, Pingxi ve Shifen Şelalesi’ne de gitmenizi öneririm. Benim vaktim yetmediği için gidemedim. Size mutlaka öneririm.
Yehliu Geopark Gezilecek Yerler
Ömür’ün “Deniz çok güzel bir park var Tayvan’da. İstersen yarın benim işim yok. Sizi oraya götürebilirim.” Davetini kırmayıp, bugün Tayvan’ın en doğusunda yer alan meşhur Yehliu Geopark’a gidelim diyoruz.
Taipei’nin tam kalbinde yer alan Taipei Main Station’un olduğu yerde, bir de Taipei otobüs durağı var. İşte bu otobüs durağından otobüse atlayıp, 1 saat uzaklıktaki bu bölgeye, yemyeşil ormanları aşarak geliyoruz. Bu arada abartmıyorum. Her yer orman bu ülkede.
Yehliu’ya geldiğimiz an donuyorum. “Yahu Ömür.” diyorum. “Biz başka ülkeye mi geldik ?” diye şaka ile karışık soruyorum.
“Burası, adanın doğusu artık. Burdan ötesi Japonya. Sürekli rüzgar alan bir bölge. O yüzden de sizin Kapadokya’daki gibi peri bacaları var burda !” demesi üzerine ne üşümem kalıyor ne titremem.
Parkın hemen girişindeki balıkçıları bir bir geçtikten sonra ( Bu arada aklım hala o devasa yengeç ve ıstakozlarda kaldı.), parka giriş ücreti olarak 60 Tayvan Doları ödüyoruz.
Koştura koştura bölgeye ulaştıktan sonra, sonunda peri bacalarını görüyorum. Ama peri bacası demeye dilim varmıyor doğrusu.
Bir de, bu bölge ile ilgili size bir şey söylemek istiyorum : Biz, buraya geldiğimizde hava şartlarından dolayı çok keyif alarak gezemedik doğrusu.
Çok çok soğuktu. O yüzden, Ömür’ün dediğine göre, özellikle bahar ve yaz mevsiminde bu bölge çok güzel olurmuş. Haberiniz olsun.
Parkta, 1 saat dolaştıktan ve donduktan sonra, hemen çıkıştaki balıkçılardan güzel bir balık-karides-kalamar 3’lüsü keyfi yapıyoruz. Ama buralar oldukça pahalı. Kişi başı 700 Tayvan Doları’ndan aşağıya doyamazsınız. Neden?
Çünkü burası çok turistik bir yer de ondan. Ayrıca, yemeğinizi pişirtirken, mutlaka sossuz pişirtin. Çünkü onların sosları bizim damak tadımızdan çok ama çok farklı.
Afiyetle güzel bir yemek yedikten sonra, bugün gezimizi sonlandırıp, yine 1 saat yolculuk yaparak Taipei’ye geri dönüyoruz. 25 günlük seyahatin, artık yorgunluğu da aslında yavaş yavaş hissedilmeye başlanıyor.
Taipei’de Başka Nereye Gidilir ?
Buraya kadar güzelce her bir gezdiğim yeri size özetledim. Aslında daha onca yer vardı. Mesela Taipei 101 binası gibi. Dünyanın en yüksek 2. binasına çıkmak için tam 600 Tayvan doları ödemek gerekiyordu. Ben, böyle şeylere para harcamayı seven birisi değilim. Eğer siz isterseniz, bu meşhur binanın 91. katından tüm Taipei manzarasını görebilirsiniz.
Ayrıca, Yangmingsan Ulusal Parkı diye dev bir park var. Buraya da gezmeye gidebilir, doğanın içerisinde kaybolabilirsiniz.
Bununla beraber, şehrin en çok sevilen yem yeşil dağlarından Elephant Mountain’de yürüyüş yapıp, Taipei’yi tepeden izleyebilirsiniz. Özellikle güneşli bir günde mutlaka bu geziye zaman ayırmanızı öneririm. Ben, kışa denk geldiğim için rotama dahil edemedim.
Taipei’de Nerede Kalınır ? Otel Önerilerim Neler ?
Taipei’de 2 farklı otelde konakladım. Bunlar Relax hotel ve Shangri-La idi.
Shangri-La, zaten üst düzey, oldukça pahalı bir otel. Çok fazla anlatmama gerek yok sanırım. Eğer durumunuz iyi ise, gözünüz kapalı konaklayabilirsiniz. Odaları da olağanüstü idi doğrusu. Ne yalan söyleyeyim, Filipinler’den sonra dinlenme anlamında çok memnun kaldım. İncelemek için tıklayın
Diğer otel ise, Ximentig bölgesinde, metroya 5 dakika mesafede yer alan Relax otel idi. Böylesine güzel bir otelde, 2 kişi 200-250 TL’ye konaklayabiliyorsunuz. Benim gönül rahatlığı ile önerebileceğim orta halli otellerden. İncelemek için tıklayın
Bununla beraber, Taipei’de çok daha ekonomik oteller veya hosteller de var. Onları da liste olarak hazırladım. Gecelik, 2 kişi 100 TL’ye bile konaklayabilirsiniz. Bir göz atmak için tıklayın
OKUMADAN GEÇMEYİN : TAYVAN linkinden diğer yazılarım da yardımcı olur
Tayvan, özellikle Taipei, gezilecek yerleri, tadılacak harika sokak yemekleri, insanı hayran bırakan düzeni ve saygısı ile benim çok takdir ettiğim bir ülke oldu. Japonya, Singapur gibi ülkeleri gördükten ve hayran oldukta sonra, Tayvan da benim önerebileceğim “Saygılı ve ülke gibi ülke.” listeme girdi. Umarım, sizler de güzel bir Tayvan gezisi yaparsınız. Hayal edin. Düşün peşine…
Çok uzun ama okumaktan sıkılmadım elinize sağlık
Teşekküre derim. Tayvan gezi yazılarımı keyifle yazdım
Cok basarili ve aciklayici bir yazi olmus elinize saglik. ayrica okuyunca heyecanlandim. Bende arastirdim. Ekim ayina uygun bilet buldum. acaba cok soguk olur mu sizce?
Çok teşekkürler. Hem Tayvan hem Taipei gezilecek yerleri özenle yazmak istedim. Birazcık soğuk olur diye biliyorum ekim ayını
Böyle bir yer olduğunu bilmiyordum .sonuna kadar sürükledi beni yazına eline sağlık Tşk.ler
Rica ederim. Tayvan ve başkenti Taipei güzeldir
Elinize sağlık. 2 gün sonra gidiyorum ivisa.com üzerinden vizeyw başvurdum ama hala ses yok. Bordo pasaportum var oraya indiğimde alabilir miyim vizeyi? yeni havalimanındaki görevliler sıkıntı yapar mı ? Teşekkürler
Ben Tayvan’a gidince kapıda aldım vizemi. Tayvan Nerede Vizesi Nasıl Alınır yazımdan detaylıca okuyabilirsiniz.
Elinize sağlık.Sizin aydınlatıcı bilgileriniz ışığında yalnız başıma Taiwan a geldim.Bu gün 8.günüm.Bu kadar yolu tek başıma katedip geldiğime hiç pişman olmadım.Bu yaşıma kadar(56)40 ülke gezdim.Taiwan lılar kadar yardımsever,cana yakın ve güler yüzlü başka millet görmedim.Hepinize bol seyahatli günler dilerim.