Tayvan Gezisi Yapacaklara 15 Efsane Öneri
Tayvan, dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi. Sadece gelişmiş değil, aynı zamanda da mutlu bir ülke. Ne kadar mı ? Dünyanın en mutlu 36. ülkesi. IT konusunda dünyanın en iyi 10 ülkesinden birisi. 27 milyon kişinin yaşadığı bu küçücük ada ülkesinde (Ülke mi, değil mi aşağıda anlatacağım) insanı kendine hayran bırakan özellikle Taipei‘deki düzen ve saygı beni benden aldı. Tam 1 hafta kaldığım Tayvan hakkında bildiğim tüm bilgileri bu yazıda tek tek size anlatacağım. “Tayvan Nerede, Vize İster mi ?”, her şeyden öte “Tayvan Ülke mi Deniz ?” diyenler için hadi gelin bilgi denizinde beraber yüzelim.
1. Tayvan Nerede ? Haritası ve Nüfusu
Tayvan , Çin’in 180 kilometre güneyinde; Japonya’nın doğusunda ve Filipinler’in ise Kuzey doğusunda yer alıyor. Filipinler’den yaklaşık 2 saat uçuş mesafesinde bulunan Tayvan’a, Çin’den direk uçuş yok. Ama Japonya veya Türkiye’den, Tayvan’a direk uçuş ile gidebiliyoruz.
Tayvan nüfusu 27 milyon. Evet. Bu minnacık adada, inanılmaz yoğun nüfus var. Özellikle Taipei’de her bölge tıklım tıklım kalabalık.
Ama aynı zamanda, inanılmaz saygı ve nezaket hakim bu topraklarda ! Metrolarda, trafikte, sokakta gördüğüm nezaketi, nasıl anlatırım inanın bilmiyorum !
2. Tayvan Vizesi : Vize İster Mi ?
İster. Durum şöyle arkadaşlar : Taipei’deki Taoyuan Hava limanına indiğimiz zaman, vize tabelalarını takip ediyoruz.
Pek muhtemel sizi de sevimli teyzeler güler yüzle karşılayıp, sizden 1 adet vesikalık fotoğraf isteyecekler. Akabinde, size vize formu verip doldurmanızı isteyecekler.

Tayvan Vize İster mi ? : Tayvan vizesi hemen hava limanından ücretsiz alınabiliyor
İşte bu kısım inanın çok basit. Yaklaşık 10 dakikada formu doldurup, üstüne de fotoğrafınızı yapıştırdınız mı, pasaportunuzda Tayvan vizesini görebilirsiniz. Ama şöyle durum da olabilir :
Kapıdan tam geçerken, yani Tayvan’a tam giriş yaparken; gümrük memuru sizi köşeye çekip klasik sorular olan, geri dönüş biletinizi ve konaklayacağınız otellerin rezervasyonlarını göstermenizi isteyebilir. Sakin olun.
O yüzden : Şu linkten iadeli otel rezervasyonu yapabilirsiniz
Dönüş biletinizi ve kalacağınız otelin rezervasyonunu gösterin. Bunu, ben bizzat yaşadığım için, hani ne olur ne olmaz diyerekten size de aktarayım dedim.
3. Para Birimi Nedir ?
Tayvan para birimi, Tayvan Doları yani NTD olarak biliniyor. Bu NTD ise aslında New Taiwan Dollar yani Yeni Tayvan Doları anlamında kullanılıyor.
Bu para da, Çin Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından basılıp, Tayvan’da kullanılıyor. O kısımları birazdan anlatacağım.
Tayvan’da nasıl para bozdurulur ? Buna da değinelim. Tayvan’a gelince, yanınızda dolar veya euro olursa, ülkedeki çoğu bankada paranızı rahatça bozdurabilirsiniz.
Tayvan parası : Tayvan doları. 1 ABD dolar 29 Tayvan Doları ederinde
Ben, genellikle aşağıda her şeyi Taywan Doları cinsinden anlatacağım. Bilginize…
Ayrıca, Tayvan’da şahsen oldukça az döviz bürosu gördüğümü belirtmek isterim. O yüzden, hafta içi açık olan bankalardan; pasaportunuzu göstererek paranızı bozdurabiliyorsunuz.

Taipei 101 binası. Dünyanın en yüksek 3. binası kendileri
Bu arada 1 ABD doları, 29 Tayvan Dolarına denk geliyor. Şehir merkezindeki bankalardaki kur ile, hava limanındaki döviz bürosu arasında çok fark yok.
4. Tayvan’a Nasıl Gidilir ?
Tayvan’a nasıl gidilir kısmı da çokça duyduğum sorulardandı. Aslında yukarıda birazcık değindim ama o kısım, daha çok Filipinler kısmı oldu.
Efendim bu güzel ülkeye, THY ile direk olarak 10 saat 40’dakikada ulaşabileceğiniz gibi ; Qatar Airways veya diğer yabancı firmalar ile aktarmalı olarak da yaklaşık 16-17 saatte, Tayvan başkenti Taipe’ye uçabilirsiniz.

Taipei’de her yer 2 katlı yol. Alt kat araçlar için, üst kat metro-trenler için
Hava limanlarının ismi, Taoyuan. Bu hava limanı, Taipei merkezden yaklaşık 1 saat kadar uzaklıkta yer alıyor ve hem metro hem de otobüsler ile ulaşım sağlanıyor.
Tayvan uçak bileti, gidiş geliş ortalama 2.000 TL civarında.
Bu arada, hava limanında 2 tane terminal var. 1. Terminal kısa uçuşlar; 2. Terminal ise genelde uzun uçuşların yapıldığı terminal.
Tayvan’a Hong Kong, Japonya, Vietnam, Filipinler gibi ülkelerden direk uçuşlar da düzenleniyor. Eğer bu ülkelerden Tayvan’a gelecek olursanız ; Air Asia gibi ekonomik hava yolu şirketlerini seçebilirsiniz. Yalnız, bagaja dahi ekstra ücret aldıklarını unutmayın. Uçak bileti almadan önce Uçak Bileti Arama Motorları yazıma da mutlaka göz atın.
5. Tayvan’da Nasıl Gezilir ?
Tayvan’a geldiğimizi farz ediyorum. Hava limanına indiniz. 3 seçeneğiniz var ;
Taksi, otobüs, tren. Taksiler sanıldığı kadar pahalı değil. Uzun mesafelerde bile, 1000 Tayvan Doları’na bir çok yere ulaşabilirsiniz (70 Tayvan Doları’ndan açılıyor.). Hava limanından, Taipei merkeze gitmek için, en az 500-700 Tayvan doları isteyeceklerdir.
Eğer, hava limanından tren ile merkeze (Taipei Main Station olarak geçer.) ulaşmak isterseniz; tek yön ücreti olarak 160 Tayvan Doları ödersiniz.
Eğer, hava limanından merkeze otobüsle gidelim derseniz, o halde fiyatı 145 Tayvan doları.

Tayvan Nerede Haritası Konumlar
Ben, size ne öneririm ?
Efendim, Taipei’de adamlar bizdeki akbil gibi sistem yapmışlar. Adına da “Easy Card” demişler. Yani bu karta deposito olarak ilk başta 100 Tayvan Doları ödüyorsunuz, içerisine kullanacağınız kadar para dolduruyorsunuz ve oradan oraya rahatça geziyorsunuz.
Eğer, Taipe’de uzun kalacaksanız, veya fazla gezecekseniz, günlük-haftalık paketleri de var. Ben, 1 hafta kalmama rağmen buna ihtiyaç duymadım doğrusu.
Bu arada Taipei’de, 6 tane metro hattı var. Şehirler arası tren hatlarından bahsetmiyorum bile. Bu her hat, birbiri ile bir yerlerde kesişiyor ve ortak hat ise Main Station olarak geçiyor.

Taipei’de her yere tren veya metro var. Taipe ulaşım ağı gelişmiş.
Ayrıca, Taipei’ye ilk indiğimde gördüğüm efsane yollardan, viyadüklerden, üst geçitlerden v.s. bahsetmiyorum bile. 20 sene önce bu yolları nasıl yapmışlar inanın aklım almadı.
Özellikle 2-3 katlı yollar ve bu yolların üstünden geçen tren hatları insanı hayretler içerisinde bırakmakla kalmıyor; aslında Tayvanlıların ne kadar çalışkan ve başarılı olduklarını; insanlarına ne kadar değer verdiklerini de gösteriyor. Zaten bu konuya da ayrıca aşağıda değineceğim.
Ayrıca, Taipei’de hem motor hem de bisiklet ile de gezebilirsiniz. Özellikle bisiklet konusunda The Bike adında firma kurmuşlar.

Taipei’de ulaşımın en güzel yolu bisikletler
1 saatliğine 20-30 Dolar ödeyerek, tüm Taipei’de yer alan bisiklet kiralama noktalarından bisiklet kiralayabiliyorsunuz. Bunun için kredi kartınızın veya EasyCard’ınızın olması yeterli. Eğer hava güzel olursa, bence mutlaka bisiklet kiralayarak Taipei’yi gezin derim.
6. Tayvan Yemekleri Nerede Ne Yenir ?
Bize, damak tatları çok uzak. Bunu baştan belirteyim. Ekmek yemiyorlar desem yeridir. Pilavları yağsız ve tuzsuz. Sabah kahvaltı kültürlerimizin farklılığından bahsetmiyorum bile. İyi güzel de, aç mı kalacağız ? Kalmayacağız tabi. Şimdi neler yediğimi size tek tek anlatacağım :

Tayvan yemekleri: Deniz mahsulleri olmazsa olmaz
Tayvan’da oldukça kaliteli restoranlardan tutun da; sokak yemeklerine kadar her türlü işletmeyi bulabiliyorsunuz. Yani o yüzden, yeme&içme sektöründe de para konuşuyor. Bir de, benim size en büyük önerim şu olurdu :
Sabah kahvaltısı olarak, Bakery diye geçen fırınlara gidin. Oradan, kruvasan, çörek v.s. alıp, yanında çay veya kahve tüketin. Bunun için maksimum 150 Tayvan Doları ödersiniz. Bu fırınlar Tayvan’ın her yanında var zaten.
Yemek olarak ise; pizza, makarna, Mc Donalds en zor durumlarda sığınacağınız limanlar olsun. Merak etmeyin. Tayvan’ın her yerinden Starbucks’ından tutun da; KFC’sine kadar yüzlerce restoran var.
Ama pizza ve makarna konusunda, size önerim Yentl adındaki restoranlar olacak. O restoranlarda kocaman 1 pizzayı 300 Tayvan Doları’na yiyebilirsiniz. Bir çok yerde şubeleri var.

Taipei akşam pazarlarında meyvelere doyamıyorsunuz
Ben, Tayvan’da aç kalmadım arkadaşlar. Zaten çok yemek yiyen adam değilim ama yine de hiç aç kalmadım. Neden ?
Çünkü, sushi ve noodle hayranı olan adamım. Tayvan’ın her şehrinde de mutlaka bunlardan birisini bulabiliyor; hatta 7/11 veya Family Mart gibi marketlerden 50-100 Tayvan Doları ödeyerek paket olarak alıp, hemen orada sıcak su ilave ettirerek marketlerin masalarında yemeğinizi yiyebiliyorsunuz.
Sushi yiyelim derseniz; Ximending’de Kara Sushi diye restoran var. Burası Kaiten Zushi yani dönen bantlarda sushi satan güzel işletme.

Taipei’de öylesine güzel kafeler var ki
Önünüzde dönen bant üzerinde, envai çeşit sushi sizleri bekliyor. Siz, tabakların içerisinden sushinizi alıp, afiyetle yiyorsunuz. Sonrasında ise, yediğiniz sushi tabağı sayısına göre fiyat çıkıyor. Biz, 3 kişi tıka basa doymamıza rağmen kişi başı 250 Tayvan Doları yani 5 Abd Doları ödedik.
Tayvan’da yenmesi gereken diğer yemek ise Ramen. Benzerini Japonya’da bir çok kez yesem de; nedense buraya kadar gelmişken bu rameni tatmadan dönmek istemedim.
Size önemli uyarı : Bir çok restoran, rameni domuz etinden yapıyor. O yüzden beef yani dana eti yapan yer bulmaya çalışın.
Ben buldum. Ama bu restoranın yerini nasıl tarif ederim inanın bilmiyorum. Yaptığım tek şey; Google Maps’de “Beef Ramen” diye aratıp, sonrasında restorana gitmek oldu.

Taipei’de ramen yemeden dönmeyin
Ramen, aslında kalın noodlelardan oluşuyor ve çorba gibi bir yemek. İçerisinde de 100 gram kadar et oluyor. Genelde ya orta ya da büyük tabakta servis ediyorlar. Tabi fiyatı da ona göre değişiyor.
Ben, orta boylarda 1 tabak Ramen için 120 Dolar ödedim ve tamamını bitiremedim bile. Gayet de gezzetli idi.
Diyelim çok aç kaldınız ve Mc Donalds menü yemek istiyorsunuz. Onun fiyatı da 120 dolar civarında.
Gelelim benim en favori yemek yenecek adreslerime. Akşam pazarlarına yani.
Akşam pazarlarında, Hot Pot restoranları, aynı zamanda sokaklardaki tezgahlarda ızgara olarak 100 gram dana etine 100 Tayvn Doları isteyen abilerin işletmeleri favorilerim oldu. Ama yine hatırlatayım : Dana eti olduğundan emin olun. Çoğu domuz etidir. Bilginize…

Taipei’deki hot pot restoranları
Bununla beraber, pazarlarda envai çeşit meyveler 50-100 dolar civarında satılıyor ve ne meyveler var bir görseniz. Hepsi şerbet gibi, o kadar lezzetli ki. Meyve konusunda da, buraya hayran olacağınıza eminim. Gördüğünüz her meyveyi mutlaka tadın.
Marketlerde, özellikle Family Mart ve 7/11’de, aradığınız çoğu şeyi bulabilirsiniz. Fiyatları (Tayvan doları olarak) :
- Biralar 30-60
- Çikolata 20-30
- Doritos 30-40
- Kekler 40-50
- Su 15
- Kola 20
- Yemekler 70-100 dolar civarında.
7. Ülkede Hangi Telefon Hattı Kullanılır ?
Ben, hava limanından T Star firmasından 7 günlük sınırsız internet aldım. Ama sadece internet olarak hattımı aldım (Yani konuşma veya mesajlaşma yoktu) ve sınırsız olmasının yanında, internet hızının da rahatlığına doydum doğrusu.
7 günlük paket fiyatları 450 Taywan Doları idi. Siz de böyle hat alın derim. İnternet her daim gerekli oluyor. Ayrıca hattı hava limanından alırsanız, şehir merkezindekilere nazaran daha ekonomik olduğunu söyleyebilirim.

Taipei’de gezilecek o kadar yer var ki. İnternet alarak her noktaya rahatça ulaşabilirsiniz
Bu arada, hem otellerde, hem de şehir merkezindeki parklarda-meydanlarda-metrolarda bedava şehir interneti(Wi-fi) da var. Ama hızı biraz yavaş. Bilginize.
Günde maksimum 50-60 dolara gezilir
8. Gece Hayatı ve Geceleri Nasıldır ?
Tayvan’da gece hayatı demek, Taipei demek aslında. Tayvanlılar, dışarıdan oldukça çekingen ve sessiz görünseler de; tanıştıktan sonra gayet sıcak kanlı ve sevimli insanlar. Ayrıca çokta saygılılar.
Tayvan’da gece hayatı için, size bir kaç yer önereceğim. Ama öncesinde, birazcık Taipei gece hayatının nasıl olduğunu ve gece hayatı kültürünü de özetleyeceğim.
Taipe’de gece hayatı pahalı. Özellikle cuma ve cumartesi geceleri, her yerde up uzun kuyruklar oluyor. Hafta içi, özellikle çarşamba günleri, genelde ladies night partileri oluyor.

Tayvan Taipei geceleri de hareketli.
Bir çok mekanda giyime kuşama önem veriliyor. Yani dress code olayı buralarda da geçiyor. Zaten Tayvanlıların çoğu zengin olduğu için, paraları gece hayatında şişe açtırarak veya gösteriş yaparak harcıyorlar. Gidince, ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Taipei Gece hayatı için ise, size 2 bölge önereyim.
Bunlardan 1 tanesi, Xinyi District. Hemen Taipei 101 ve arka bölgelerinde bulunan semt. Burada onlarca mekan var. Yalnız çoğu mekana giriş 1.000 Tayvn doları civarında. Bu fiyata, genelde 2 tane de bira dahil veya bazı mekanlarda tüm gece alkol dahil. Ben, daha çok bu bölgede gece hayatını yaşadım. Mesela;
Att4fun diye mekan vardı. Aslında burası kocaman bina ve bu bina içerisinde onlarca gece kulübü bulunuyor. Aynı zamanda, bu civarda bulunan mekanlar da var tabi.

Taipei gece hayatı ve sokakları
Bu arada, Taipei’de bir çok mekan gece 3’te kapanıyor. Neden mi ? Çünkü fuhuşu engellemek için böyle karar almışlar. Ne alaka bilemedim doğrusu.
Size özetle söyleyeceğim Taipei Gece Hayatı Mekanları ise :
- Babe 18 : Taipei’nin en iyi gece kulüplerinden birisi olarak biliniyor. Sabah 3’e kadar açık oluyor. Hem yabancı hem de yerel halkın en sevdiği yerlerden. Özellikle hafta içi dünya kadar parti oluyor.
- Elektro : Ben bu kulübe gittim. İçeride yaklaşık 500 kişi vardı. Gayet kaliteli mekandı ama inanılmaz gösteriş havası hakimdi. Şişeler havalarda uçuşuyordu desem yeridir. Giriş 1.000 Tayvn Doları ve bu fiyata 2 bira dahil.
- Barcode : Bu mekan da, hemen Babe 18 ve Elektro’nun yanında yer alıyor. Konsept tamamen aynı ama daha çok bar atmosferi hakim.
- Spark : Taipei’nin en klas mekanlarından birisi. İçerisi tıklım tıklım oluyor ve özellikle gecenin geç saatlerinde herkes çılgınca eğleniyor.
- Omni : Tam kopmalık mekan burası. Tamamen parti havasında geceler yaşanıyor. Işıklandırmalar ve müzik harika. Giriş biraz pahalı : 1000 Tayvn doları.
- Wave : Giriş 1.000 Tayvn Doları ama sınırsız alkol alabiliyorsunuz. Genelde gençler eğleniyor ve akşam 22.00’dan itibaren up uzun kuyruk oluşuyor.
Ayrıca, Shi-men Ting diye bölge var. Burası ise, daha çok öğrencilerin takıldığı yerler. Ben bu bölgede gece hayatını yaşamadım.
9. Taipei’de Nerede Kalınır ?
Taipei, aslında konaklama açısından sonsuz bir deniz gibi. Gecelik 10.000 dolara da otel var, 10 dolara da. Ama ben, şimdi size kaldığım 2 otel üzerinden örnekler vererek, bütçenize uygun olanı bulmanızda yardımcı olacağım.
Taipei’de, 2 farklı otelde konakladım. Bunlar Relax hotel ve Shangri-La idi.
Shangri La’dan bahsetmeme gerek yok sanırım. Dünyanın en iyi otellerinden birisi kendisi. 40 katlı koskoca binanın tamamı otel.

Tayvan’da çoğu kişi Budizm ve Taoizm dinlerine inanıyor
36. katında, ücretini ödemeniz dahilinde lounge club hizmeti de var. Karşınızda ise, Tayvan’ın sembol yapılarından, dünyanın en yüksek 2. Binası Taipei 101. Çatı katında ise efsane havuzu var. Otelin içerisindeki restoranlar, Tayvan’ın en iyi restoranlarından ama ben yemek yemedim. Oldukça pahalı idi. Güzel akşam yemeği; kişi başı 2.000 Tayvn Doları civarında. Yani 250-300 TL civarında.
Tahmin edersiniz ki, Shangri La pahalı otel. Gecelik ortalama 800-1.000 TL’den başlayan odaları var. Oda darken, ev demek istiyorum aslında.
Öyle 10 metrekare oda değil, bildiğiniz 30-40 metrekare kocaman daire gibi. Bu arada, otel Yeni Taipei bölgesinde yer alıyor. Hem metroya hem de gezilecek bir çok yere yakın konumda. Otelin 40. katındaki havuzu, her sabah sınırsız açık büfesi, Spa bölümü o kadar güzeldi ki.

Tayvan Taipei’de her bir mahallede tapınak var desem yalan olmaz
Biz, Filipinler’den sonra direk bu otelde kalınca yeniden doğduk desem yeridir. Aslında biraz rahatı da özlemişim. 22 gün sonra Taipei’ye gelip bu otelde kalınca onu farkettim doğrusu. Otele göz atın derim. Görmek için tıklayın
Diğer otel yani Relax otel ise, direk Main Station’a 5 dakika mesafede yer alıyor. 3 kişilik odalarında, kişi başı 15-20 Abd doları ödeyerek kalabiliyorsunuz. Sabah kahvaltısı da bu fiyata dahil ama ben kahvaltıyı beğenmedim doğrusu.
Ama otelin temizliği, konumu ve odaların güzelliği açısından, bu oteli de tavsiye ederim. Odaları görmek için tıklayın
Eğer, Taipei’de daha ekonomik yer arıyorsanız, o halde şimdi size bir kaç hostel önereceğim. Bu hosteller de gayet güvenli, temiz ve merkezi konumda yer alıyorlar ve gecelik sadece 5-10 Abd doları ödeyerek de, gayet Taipei’de konaklama işinizi halledebilirsiniz.
- Backpackers hostel : Gecelik 25 dolar. Konumu harika. Görmek için tıklayın
- Ximen Corner Hostel : Tam 8 puan almış, konum olarak da güze hostel. Görmek için tıklayın
- Art Inn : Gecelik 13 dolara konaklayabileceğiniz gayet güzel hostel. Görmek için tıklayın
Taipei’nin en ucuz otellerini görmek için tıklayabilirsiniz.
10. Taipei Gezilecek Yerler
Taipei gezilecek yerler konusunda en az 3 gününüzü ayırmanızı öneririm. Gece pazarları, parklar, tapınaklar, alış veriş noktaları konusunda çok zengin şehir.

Yehliu Park Tayvan
Ama aynı zamanda, Taipei’ye kadar gelmişken, diğer Tayvan şehirleri de tabiki görülmeli. Ben, Taipei dışında Jiufen ve Yehliu Geopark adında 2 yere de gittim. Ama liste olarak özetlemek gerekirse ;
- Taipei Hayvanat Bahçesi
- Maokong
- Linjiang gece pazarı
- Ximending Bölgesi
- Lungshan Tapınağı
- Bopiliao Historical Block
- Taipei Botanical Garden
- National Chiang Kai-Shek Memorial
- Yongkan Street
- Daan Forest Park
- Guanghua Digital Plaza
- Huashan 1914 creative park
- ADD Fish Market
- Xintiang Temple
- Confucius Tapınağı
- Dalondong Boaon Tapınağı
- Dadaocheng Dock
- Dadaocheng
- National Palace Museum
- Shillin Gece Pazarı
- Jiufen
- Yehliu Geopark
bu noktaları size önerebilirim. Kendim, bizzat bu noktaların hepsini tek tek gezdim. Detaylı şekilde okumak ve her noktaya ulaşım önerilerimi görmek isterseniz, Taipei Gezilecek Yerler yazıma bakabilirsiniz.
11. Yaşam ve İnsanları
Tayvan insanları, dışarıdan soğuk görünüyor. Ama bir konuştunuz mu, sımsıcak insanlar olduklarını anında farkediyorsunuz. Ama en önemlisi ne biliyor musunuz ?
Tayvan’a giderken “Filipinler’e kadar geldik. Şu ülkeyi de görelim bari!” diye yola çıkmıştık. Ama itiraf edeyim : Bu ülkenin insanlarına, nezaketine ve saygısına hayran oldum. İnsan, bir ülkenin halkına hayran olur mu ? Oluyormuş işte.

Tayvan’da yaşam : Halk inanılmaz sıcak kanlı
İnanılmaz saygılılar. Saygıdan ölüyorlar hatta. Bir şey sorduğunuzda, eğer bilemiyorlarsa utanıyorlar. “Bilmiyorum. Kusura bakma.” demiyorlar. Kıvranıyorlar. Ellerini ovuyorlar. Özür diliyorlar “Neden sorunuzu cevaplayamadım ki !” der gibi.
İşte bu halk, son günlerde nüfusunda yaşlanmasından ve gençlerin evlenip, çoluğa çocuğa karışamamasından muzdarip. Doğum oranları % 1 seviyelerinde. Gençler, geçinme korkusundan dolayı evlenmiyorlar.
Tayvan halkı, evlerinde pek zaman geçirmiyor. Sokaklarda olmayı seviyorlar. İşte bu yüzden, gece pazarları ve çarşılar, gecenin geç saatlerine kadar tıklım tıklım.

Tayvan Taipei sokakları
Modaya, sanata düşkünler. Tasarım konusunda almış başını gitmiş Tayvan. Kafeler, restoranlar zevkle tasarlanmış halde. Teknoloji ? Asus, Acer ve HTC gibi onlarca firma aslında Tayvn markası.
Turizm konusunda da oldukça başarılılar. 27 milyonluk Tayvan’a, her yıl 10 milyondan fazla turist geliyor. Özellikle Japonya ve Güney Kore‘den.
Tayvanlılar, Çin’e gitmek için ayrı bir pasaport çıkartıp, Hong Kong gibi ülkelerden Çin’e gidebiliyorlar.
12. Tayvan Dili
Tayvan’da her şey Çince. Çünkü Tayvan’da konuşulan dil Çince. Ama kendilerine özgü orjinal dilleri olan bir başka Tayvan dili de var ama az kişi tarafından kullanılıyor. Sanırım Mandarin dili olması lazım.
Çince, inanılmaz zor dil. Alfabesini görünce, zaten ne demek istediğimi anlayabilirsiniz. Karakterlerden oluşuyor. Bir kelimenin, telafuzuna göre anlamı da değişiyor. Aynı kelime, konuşurken 4-5 farklı manaya gelebiliyor.

Taipei pazarları : Kim bilir o panoda ne yazıyor !
Hatta Tayvan’da tanıştığım Tayvanlı Ömür (Aslında Tayvn vatandaşı ama Türkçe öğrenen ve Türkçe dersler veren öğretim görevlisi), bana televizyon programlarının canlı yayınlanmadığını; sonradan alt yazıları eklenerek kanallarda yayınlandığını söyledi. Neden mi ?
Çünkü bazen canlı yayınlarda konuşulanları anlayamadıkları için, alt yazı ile anlamaya çalışıyorlarmış da ondan.
13. Tayvan Ekonomisi
HTC, Acer, Asus gibi, dünyanın en iyi yazılım ve IT şirketlerini kuran ülke burası. Yıllık ülke geliri ne kadar biliyor musunuz ? Tam 530 milyar dolar. Yani Türkiye’nin neredeyse % 50-60’ı kadar gelir elde ediyorlar. Dünyanın en büyük 22. ekonomisi

Taipei inanılmaz gelişmiş başkent. Ekonomi iyi olunca, bazı şeyler de iyi oluyor.
Tayvan’a, dört Asya kaplanından birisi olarak bakmalarının nedeni de bu ekonomileri. Diğer 3 ülke ; Singapur, Hong Kong ve Güney Kore.
Asgari ücret, 700 dolar civarında
14. Ülke Ucuz Mu ?
Tayvan pahalı ülke ama aslında o kadar da pahalı bir ülke değil. Özellikle teknoloji ürünleri, bize göre en az % 20-30 daha uygun. Ama size bir uyarım var :

Taipei’deki elektronik mağazaları o kadar çok ki !
Eğer, Tayvan’dan elektronik eşya alacaksanız, muhtemelen aldığınız ürünün garantisi Türkiye’de geçerli olmayacaktır.
Eğer, aldığınız ürünün başına bir şey gelirse, iade etmek için ya Tayvan’a kargolamanız gerekecek; ya da bizzat kendiniz Tayvan’a gelerek iade etmek zorunda kalacaksınız. Bilginize…
15. Tayvan İçin Kaç Gün Yeterli ?
Yukarıda bahsetmiştim. Taipei için 3 gün yeterli olur. Eğer, Taipei’ye yakın şehirleri de gezmek isterseniz, 2 gün daha ekleyebilirsiniz. Eğer; Yilan, Hualien, Sun Moon Lake, Tainan gibi şehirleri de gezmek isterseniz, 2-3 gün daha eklemenizi öneririm.

Tayvan Taipei’deki Lungshan Tapınağı
Tayvan’da gezilecek bu şehirleri görmek isterseniz, bence araba kiralayarak gezin. Böylece hem daha çok yer görebilirsiniz; hem da rahatça tüm noktalara ulaşabilirsiniz. Bu arada, Tayvan’ın %80’inden fazlası yeşil alan ve Tayvan adasının etrafını, araç ile 8 saatte gezebilirsiniz.
Bu yazılarıma da mutlaka bakınız
Benim Tayvan hakkında anlatacaklarım bu kadar. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden birisi olan Tayvan, belki de öyle turistik ülke değil. Ama inanın bana, insan bu güzel ülkenin sokaklarını, meydanlarını, parklarını gezip; insanları ile tanıştıktan sonra, “Varsın turistik olmasın.” diye düşünmüyor değil. O yüzden olur da imkan bulursanız, Tayvan’a en az 5 gün ayırın derim. Hayal edin. Düşün peşine…
Yurt dışını görmemiş 40 yaşında biri olarak, anlatım çok hoşuma gitti. Elinize sağlık.
Rica ederim beğendiğinize sevindim. Tayvan gezisinin yeri bende ayrıydı.
Merhabalar Tayvan nerede bölümünde bir hata olmuş. Tayvan Japonyanın güneybatısında Filipinlerinse kuzeyinde yer alıyor 🙂
sen nasıl kral bir adamsın anlatımın verdiğin fiyatlar ve linkler gerçekten harika dostum.Bir gün hayallerimi gerçekleştirmek icin yola çıkacak olsam sitenin tamamını okuyacağım
Rica ederim. Canım çıkıyor. Ama böyle güzel mesajlar alınca iyi ki başlamışım diyorum. Umarım daha nicesini sana görmek nasip olur
Deniz bey merhaba, taiwan da iş ile ilgili önemli bir sorum olacak, bana ulaşabilirmisiniz?
Elinize sağlık, çok güzel bir rehber olmuş ve çok yardımı dokundu teşekkür ederiz. ^^ 🙂
Rica ederim. Çok emek vererek yazdım. Şimdiden güzel bir Tayvan gezisi dilerim
Çok açıklıyıcı eyvallah çok güzel eyvallah reis taivan puzi city diye bir yerden arkadaşım var orasıda anlattığın gibi mi aynıdır herhalde
Cok güzel bir paylaşım olmus. Üşenmeden herşeyi yazmışsınız. Yazı dili yalın, akıcı ve bir o kadar da gezip gördüklerinizi karşınızdakine aktarıcı. Tayvana gidip geldim gibi hissettirdiniz. Tekrar tebrikler
Çok teşekkür ederim. Tayvan’a gideceklere yardımcı oluyorsa ne mutlu
Çince bilmeyen bir turist için ingilizce ne kadar fayda sağlar? Yani orada ingilizce konuşmak yeterli mi?
Tayvan’da ingilizce konuşan birilerine denk geldiğim için pek sorun yaşamadım
Elinize ve yüreğinize sağlık, büyük bir keyifle okudum her bir satırın. Biz de eşimle nisan başında 2 haftalığına gideceğiz, sanırım 1 hafta Tayvan için yeterli olacak gibi görünüyor, dönüşümüz yine Taipeiden olsa da, ikinci haftayı oradan yerel bir uçuşla japonya mı ya da yakınlardaki başka bir yer daha mı yapsak diye düşünüyoruz… öneriniz ?
Tayvan’ı gezmek için 2 hafta fazla. O yüzden 2. haftanızı Vizesiz Japonya veya Filipinler’den yana kullanabilirsiniz.
Merhabalar
6 yildir Tayland’da yasayan bir Turk olarak, yuksek lisans bursu kazandigim icin National Tsing Hua Universitesinde okumaya, 2 yilligina Tayvan’a yerlesecegim. Daha once Japonya ve Guney Kore’de bulundum fakat Tayvan’a hic gitmedim. Bu yuzden uzun zamandir Tayvan’a dair gezi yazilari okuyorum. Sizin yazinizi da bir nefeste okudum, anlatiminiz hic yormuyor. Zaman ayirip gorduklerinizi blogunuza aktardiginiz icin tesekkurler.
size tesekkür ederim. Güzel anlatmissiniz.