Pasaport Yenileme Nasıl Yapılır ? Pasaport Randevusu Nasıl Alınır ?

100 ülkeden sonra pasaportta vizelerdi, damgalardı derken yer kalmayınca, pasaportumun süresi dolmamasına rağmen yenisini alayım dedim. Özellikle vize alarak gideceğim ülkeler boş sayfa görmek isteyecekleri için, bende pasaportumu yeniledim. Pasaport yenileme süreci nasıl işler ve pasaport randevusu nasıl alınır diyenlere tüm deneyimimi aşağıda adım adım anlattım. Bu yazıyı okuduktan sonra Pasaport yenileme işlemlerinizi kolayca yapabileceksiniz.

1. Pasaport türleri neler ?

Arkadaşlar. Önce şunu belirtmem lazım : Normalde, en çok kullanılan 2 pasaport türü var. Bir tanesi bordo, diğeri ise yeşil pasaport. Bordo pasaport sahipleri, bir çok ülkeye giderken vize almak zorundadır.

Ama yeşil pasaport sahipleri, bu konuda çok rahatlardır. 100’den fazla ülkeye vizesiz gidebilirler ama öyle herkes yeşil pasaport alamaz. Yeşil pasaport kimlere verilir yazımdan detayları zaten okuyabilirsiniz.

Pasaport nasıl alınır; hangi evraklar gereklidir diye merak ediyorsanız : Pasaport nedir Vize Nedir yazımı sonuna kadar okumanızı öneririm.

Bu arada bir durum daha var : Mesela 25 yaş altında iseniz ve öğrenci iseniz; pasaport harcından muafsınız. Ama defter bedelini ödemeniz gerekiyor.

İşte bu defter bedelini ve sürecini zaten herkes için aşağıda anlattım. Ayrıca lütfen öncelikle harçsız öğrenci pasaportu yazımı da okuyun. Bu yazıların hepsi, pasaport konusunda aklınızdaki tüm soruları cevaplar.

Eğer bu farkları bilirseniz, öncelikle doğru pasaportunuz olduğunun da farkına varırsınız. Eğer bu pasaportlarınız elinizde hali hazırda var ise ve yeni pasaport çıkarmanız gerekiyorsa buyrun sırası ile bu işlemleri gelin birlikte yapalım:

2. Pasaport yenileme ne zaman yapılıyor ?

Öncelikle ne tür pasaportumuzun olduğunu anlatmış olduğumuza göre, artık pasaport yenileme sürecine başlayabiliriz. Şimdi efendim. Pasaport yenileme, aslında bildiğiniz pasaport çıkartma işlemi ile benzer süreçten geçiyor.

Ben, pasaportumun süresi dolduğu için pasaportumu yeniledim. Eğer siz, ilk kez pasaport çıkartacaksanız, zaten yine süreç hemen hemen aynıdır. Haberiniz olsun.

Pasaport yenileme işlemi, pasaportunuzda sayfa kalmayınca, pasaportunuz yıpranında (çipi bozulunca, sayfalar yırtılınca v.s.) veya pasaportunuz kaybolunca yapılabiliyor.

3. Pasaport yenileme için nereye gitmek gerekiyor ?

Pasaport yenileme işlemleri, eskiden karakollarda yapılırdı ama o iş artık değişti. Bu yıldan itibaren, yenileme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerinde yapılıyor.

Onun için de, ya randevu almak gerekiyor; ya da müdürlüğe gidip sırada beklemek gerekiyor. Şimdi size adım adım nasıl pasaport yenileme başvurusu yapacağınızı anlatıyorum :

4. Pasaport yenileme randevusu nasıl alınıyor ?

Randevu.nvi.gov.tr diye İç İşleri Bakanlığı’nın sitesine giriş yapıyorsunuz. Burada, Randevu Al butonuna tıklıyorsunuz.

Pasaport Yenileme İşlemleri Nüfus ve vatandaşlık İşleri Websitesinden Yapılıyor

Pasaport Yenileme İşlemleri Nüfus ve vatandaşlık İşleri Websitesinden Yapılıyor

Sonrasında karşınıza yukarıdaki gibi bir ekran geliyor ve buradan PASAPORT sekmesini seçiyorsunuz.

Pasaporta tıkladıktan sonra, size pasaport çeşitlerini gösteriyor. Hangi renk pasaportunuzu yenileyecekseniz o renge tıklıyorsunuz. Benim pasaportum bordo olduğu için bordo ile devam edelim.

pasaport yenileme surecleri

Pasaport yenileme süreçleri çok basittir. İşte bu ekranda hangi pasaportunuzu yenileyecekseniz tıklayın.

Sonra karşınıza aşağıdaki uyarı geliyor. Bu uyarıdan sonra, hangi ilde Pasaport yenileme işlemi yapacaksanız o ili seçiyorsunuz.

Akabinde sistem, size en müsait Nüfus Müdürlüğü’nden randevu tarihi veriyor.

pasaport yenileme işlemleri Nüfus Müdürlüğü randevu sistemi

Pasaport yenileme işlemleri Nüfus Müdürlüğü randevu sistemi üzerinden yapılıyor

Bu arada, eğer ki aceleniz varsa, Nüfus Müdürlükleri uygun olmaları halinde yardımcı olabiliyorlar.

Yukarıda anlattığım şekilde online olarak randevu almasanız da olur ama gerçekten çok aceleniz varsa ve memurlar yardımcı olabilecek durumdalarsa süreç hızlanabiliyor.

5. Pasaport yenileme defter ücreti ne kadar ?

Pasaport yenileme yapacaksanız, sadece defter bedelini ödüyorsunuz. Yani pasaport harcı ödemenize gerek yok.

Pasaport yenileme ücreti ise 501 TL ve anlaşmalı tüm bankalardan, vergi dairelerinden, PTT şubelerinden veya en kolayı olan Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi olan https://ivd.gib.gov.tr adresinden ödeyebilirsiniz.

Bankadaki gişeye geldikten sonra, pasaport defter bedeli ödeyeceğim deyin. Onlar zaten ne yapmaları gerektiğini biliyorlar.

Bence en kolayı yukarıda belirttiğim gibi Gelir İdaresi başkanlığı adresinden ödemenizi yapmanız.

ÖNEMLİ: Ödemeler artık online olarak göründüğü için ayrıca makbuz/dekont çıktısı istenmiyor.

6. Pasaport yenileme için gerekli evraklar ve belgeler neler ?

Pasaport yenileme evrakları da çok basit.

  • 1 adet pasaport için çekilmiş olan biyometrik fotoğraf.
  • T.C. kimliğiniz
  • Eski pasaportunuz

gerekli evraklar olarak yetiyor. Eğer nüfus cüzdanınız yoksa, Nüfus Müdürlüğü’nden geçici kimlik belgesi alarak da kimlik yerine kullanabilirsiniz.

7. Pasaport yenileme işlemi yapılırken ne yapıyorlar ?

Bu evrakları teslim ederken, Nüfus Müdürlüğü’ndeki ilgili birim sizin parmak izinizi alıyor. Eski pasaportunuza da “İptal Edilmiştir” kaşesi vuruyorlar ve size iade ediyorlar.

Benim bir çok anılarım pasaportumdaki damgalarda olduğu için, aslında pasaportumu elimden alacaklar diye çok korkmuştum. Neyseki artık iade ediyorlar ve anı olarak saklayabiliyorsunuz.

Sonrasında ise sizden, gönderecek oldukları yeni pasaportunuz için kargo adresi istiyorlar. İmzanızı atıyorsunuz ve kargonuzu bekliyorsunuz hepsi bu kadar.

8. Pasaport yenileme harç/süre uzatma ücreti Ne Kadar ?

Eğer, pasaportunuzun süresini de uzatmak istiyorsanız, o halde ödemeniz gereken pasaport harcını da ayrıca yatırmanız gerekiyor.

Yine anlaşmalı tüm bankalardan, vergi dairelerinden, PTT şubelerinden veya en kolayı olan Gelir İdaresi Başkanlığı sitesi olan https://ivd.gib.gov.tr adresinden pasaport harç ücretinizi ödeyebilirsiniz.

ÖNEMLİ : Yukarıda bahsettiğim ilk ödeme defter yenileme ücreti idi. Eğer, diyelim ki pasaportunuzun süresinin dolmasına çok az bir süre kalmış ve siz 10 yıllık yeni bir pasaport almak isterseniz, o halde 3.295 TL’yi yine ödemeniz gerekecek.

Eğer 6 aya kadar geçerli bir pasaport alacaksanız, o halde 689 TL ödeyeceksiniz.

1 yıl süreli pasaport harç bedeli ise 1.008 TL.

9. Pasaport yenilendikten sonra kaç günde teslim ediliyor ?

Genelde 3-5 iş günü içerisinde yeni pasaport adresinize ulaştırılıyor. Eğer kargo adresinde teslim alan kimse olmazsa, Nüfus Müdürlüğü’ne gidip pasaportunuzu teslim alabilirsiniz. Ya da en yakın PTT şubesinden de pasaportunuzu alabilirsiniz.

10. Acil Pasaport Yenilemem Gerekiyorsa ?

Eğer çok yakın zamanda seyahatiniz varsa ve pasaport yenileme işleminizin hızlanmasını istiyorsanız ALO 199 numaralı hattı arayın. Eğer imkanları varsa yardımcı oluyorlar ve pasaportunuzun basım ve teslim süresini oldukça hızlandırabiliyorlar.

Aşağıdaki yazılarımı da incelemenizi öneririm

Pasaport yenileme ve pasaport randevu sürecini henüz yeni deneyimlediğim için, sıcağı sıcağına sizinle de paylaşayım dedim. Pasaport işlemlerine dair aklınıza takılan bir soru olursa, aşağıya yorum kısmına sorularınızı bırakabilirsiniz. Beni, aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın. Hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

31 Yorum

  1. hüseyin
    • Deniz Pehlivan
      • Ali Can
  2. Ada
  3. Ali
  4. UĞUR
  5. serap
    • Deniz Pehlivan
  6. Gamze
    • Deniz Pehlivan
  7. Ceyda KILIÇ
  8. yasemin
    • Deniz Pehlivan
      • yasemin
  9. Muhammed Şerefoğlu
  10. Zehra
    • Deniz Pehlivan
  11. Ufuk demirci
    • Deniz Pehlivan
  12. Melek
  13. Beyza
    • Deniz Pehlivan
  14. Okan
    • Deniz Pehlivan
  15. mirgesav
    • Deniz Pehlivan
  16. Yeliz
    • Deniz Pehlivan
  17. Mehmet Ali
    • Deniz Pehlivan
  18. Voyager

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.