SEYAHAT TÜYOLARI
Nasıl seyahat edilir ? Biliyorum. En ama en zoru başlamaktır. Karar vermektir. Aslında her şey küçücük bir hayal ile başlar, ama o hayaller kolay kolay planlara dökülmez. Hep bir bahanesi vardır insanın. İşte ben şimdi sizin hayallerini, nasıl gerçeğe dönüşterebileceğiniz tek tek anlatacağım. Biraz uzun bir yazı olacak ama anlatacağım her bir nokta, bizzat yaşanmış ve deneyimlenmiş önerilerdir.
Dünya nasıl gezilir ? Nasıl seyahat edilir ?
Hepimiz koskoca bir yıl buna hazırlarız kendimizi. Çok paranız olsa yapacağınız 3 şeyden biri seyahat etmektir. İşte ben de bu yazımda, seyahate çıkmadan önce yapmanız ve araştırmanız gereken hazırlık sürecine ilişkin bilgilerden bahsedeceğim.
Ayrıca başınıza gelmesi olası sorunları önceden listelemeye çalışacağım. Umarım herhangi bir sorun ile karşılaşmazsınız. Şimdiden keyifli hayaller dilerimç
1. Yola Çıkmadan
Gideceğiniz ülkeye ait tüm uçak ve otel rezervasyonlarınızı yararlı websiteler kısmına bakarak yaptığınızı varsayıyorum. Önce o yazımdaki siteleri bir yere mutlaka not ediniz.
2. Vize
Yurtdışına giderken vize almak gerekir mi ? Gittiğim ülkelere ilişkin vize olup olmadığına dair herhangi birşey yazmayacağım.
Sürekli olarak vize şartları değişmekte olduğu için, öncelikle gideceğiniz ülkenin vize isteyip istemediğinden emin olmak lazım. O yüzden ben tek tek ülkelerin vize şartlarından bahsetmeyeceğim. Onun yerine, bu işler nasıl işliyor onu anlatacağım.
Önce pasaportunuz olmalı. Temelde 2 pasaport var. Bir tanesi yeşil (Hususi-Hizmet-Diplomatik) pasaport diğeri bordo(Umuma Mahsus) pasaport. Yeşil (Hususi-Hizmet-Diplomatik) pasaportunuzun olması için devlet kurumu ile bağlantılı olmanız ya da annenizin veya babanızın bağlantılı olması gerekir.
Ama eğer ailenizin bağlantısı olsa bile ancak sizin bir bağlantınız yoksa, belirli dönemlerden sonra o pasaport elinizden gidecek haberiniz olsun. Sonradan aramıza hoşgeleceksiniz ve bordo pasaporta başvuracaksınız.
Yeşil pasaportunuz varsa, zaten çoğu ülkeye vizesiz gidiyor olacaksınız. Bordo varsa sürekli vize derdiyle uğraşacaksınız. Bu pasaportlar direk en yakın emniyetten cuzi ücretler,ki dünyadaki en pahalı pasaport bizde, ödenerek alınıyor.
Hem defter için ayrı para ödüyorsunuz hem de o pasaportun geçerli kılınacağı dönem (1 yıl, 2 yıl,5 yıl v.s) uzunluğu kadar ayrı para ödüyorsunuz. Kaça mal olur derseniz emniyetin sitesine bakabilirsiniz.
Pasaportun var ve gideceğin ülkenin senden vize isteyip istemediğini mi öğrenmek istiyorsun?
Yeşil ya da bordo pasaportunuzun rengine göre, vizeden muaf mısınız değil misiniz görmek için, Dışişleri Bakanlığı’nın resmi sitesi olan www.mfa.gov. tr‘ den gideceğiniz ülke için vizeye tabi olup olmadığınızı mutlaka kontrol edin.
Eğer gideceğiniz ülke vize istiyor ise (Yeşil veya Bordo pasaportunuza göre değişir), zaten yüzlerce firma ya da blog vizeler konusunda oldukça bilgilendirici bir şekilde sizi yönlendiriyor olacak.
Google’a sadece gideceğiniz ülke ve sonuna “Vizesi” yazmanız yeterli olacaktır. Vizeden muaf olduğumuz ve bizden vize istemeyen ülkeler listesini inceleyebilirsiniz.
Normal vize alma yöntemleri hemen hemen her yerde aynı olmakla birlikte, istenen evraklar ve vize ücretleri ülkelere göre değişiklik gösterebilir.
Genelde konsolosluklardan alınabilen vizeler dışında bazı ülkelerden kapı vizesi alabilir, bazı ülkelerden de ülkenin resmi turizm sitesinden başvuru yaparak e-vize alabilirsiniz.
Kapı vizesi demek, sınırdan geçer geçmez, otel ve uçak bileti rezervasyonlarını göstermeniz halinde, aynı normal vize gibi pasaportunuza belirli bir ücret karşılığında vize işlenmesidir. E-vize ise, tıpkı normalde aldığınız vizenin konsolosluğa gitmeden, direk internet ortamında alınması halidir.
Ancak pasaportunuza vize yapıştırılmaz. Aldığınız vizenin çıktısını alır ve ülkeye girerken direk bu vizeyi gösterirsiniz. Bazen de vize istemeyen ama en fazla 30 gün kalabileceğiniz ve ülkeye girişte (Mesela Rusya) verilen kartlar olur.
Bu kartlar ülkeye girerken size pasaport kontrolde verilir ve çıkarken de geri alınır. Sakın ama sakın bu verilen kartları kaybetmeyin, çöpe falan atmayın. Ülkeden çıkana kadar mutlaka yanınızda bulundurun.
3. Sağlık-Aşı
Yurtdışına çıkmadan önce aşı olmalı mı ? “Onca yer görme aşkıyla yollara düşerken, hiç hastalandın mı ?” diye gelen sorulara istinaden bunu da yazmak istedim.
Bazı durumlarda, ki özellikle uzun süreli seyahatlerde aşı olmakta fayda var. Seyahat sağlığı adlı sitenin de en güzel yanı sizin aşı olmanız gereken durumda gayet bilinçli bir ekip tarafından bilgilendirilmeniz.
Bu görevliler size aşı olmanız veya olmamamız, olmanız gerekliyse ne tür aşılar olmanız konusunda çok geniş kapsamlı ve hayat kurtaran bilgiler vermekteler.
Eğer gideceğiniz ülke hakkında bu konuda bilgiye ihtiyacınız varsa kesinlikle seyahat sağlığı sitesine göz atın ve gerekli durumlarda arayıp bilgi alın. Ayrıca ne olur ne olmaz, gitmeden önce seyahat sağlık sigortanızı yaptırın. Çoğu banka bu konuda yardımcı oluyor.
50-100 TL’ye seyahat sağlık sigortası yaptırabilirsiniz. Böylece seyahatlerinizde başınıza gelebilecek herhangi bir olumsuz durumda, bu sigortadan yararlanarak maddi olarak masraflarınızı telafi edebilirsiniz.
“Ne olabilir ki en fazla ?” diyerek sakın ihmal etmeyin. Misal; beni Japonya‘nın Tokyo şehrinde, bir parkta gezerken, eşek arısı soktu. O yüzden bu işler hiç belli olmaz dostlar. Ama umarım hiçbir zaman ihtiyacınız olmaz.
4. Tüm rezervasyonların çıktıları
Seyahate çıkmadan önce otel ve uçak rezervasyonlarının çıktıları neden alınmalı ? Özellikle vize isteyen ülkelere gidiyorsanız sizden çoğu zaman otel ve uçak rezervasyonlarının detaylarını isterler.
Yanınızda bütün rezervasyonlarınızın çıktılarını bulundurun ve ülkeye girerken istenmesi durumunda görevli memura hepsini gösterin.
Hatta bu rezervasyonlarınızı mail ortamında da bulundurun. Bazen çıktıları kaybedebilirsiniz. Ama mail ortamında bulundurursanız direk yeniden çıktı almanız kolaylaşır. Hatta bütün otel ve uçak biletlerinizi, ilgili websitesinden satın alırken üye olarak alın.
Böylece çıktıları kaybetseniz dahi, üye olarak giriş yapıp tekrardan rezervasyon bilgilerinize ulaşabilirsiniz. Ayrıca tüm otel ve diğer adres bilgilerinizi her daim telefonunuzun Google Maps gibi uygulamaları üzerinden kaydını yapın.
Böylece kaybolsanız dahi, telefonunuzun GPS özelliği sayesinde, kaydettiğiniz adrese bir şekilde ulaşabilirsiniz.
İnsan bazen kaldığı otelin bile ismini unutabiliyor. Sokaktan geçen insanlara kaldığınız otelin adını söylesiniz bile anlayamayabiliyorlar. İşte bu durumlarda GPS inanılmaz hayati önem arz ediyor.
5. Uçuşa 48 saat kala Check-In yaptırın
Check-in ndeir ? Check in nasıl ve ne zaman yapılmalıdır ? Çoğumuz havalimanına elimizi kolumuzu sallaya sallaya gideriz. Ama bazen inanılmaz kalabalık olur ve hatta uçağı bile kaçırabiliriz.
İşte böyle durumlara maruz kalmamak için , uçuşa 48 saat kala (Çoğu yurtdışı uçuşlarda uçuşa 48 saat kala online check-in açılır) online check in yapın.
Çünkü online check in yapan yolcular için genellikle özel kontuar (Check in yapılan yer-gişe) açılır ve böylece siz sıra beklemeden check-in işlemlerinizi tamamlarsınız.
Online check-in yapmak için, uçacak olduğunuz hava yolu firmasının resmi websitesine girin ve check-in bölümünden işlemlerinizi PNR ya da Elektronik bilet numaranızı kullanarak check in işlemlerinizi tamamlayın.
Tamamladıktan sonra sayfadan çıkmadan hem mail olarak hem de mesaj olarak gönderimini sağlayın. Eğer havalimanına geç kalacağınızı düşündüğünüz durumlar olursa, mutlaka havayolu firmanızı arayın.
Bir çok uçuş için ücret iadesi veya açığa alma gibi işlemler yapabilir ve biletinizin tamamının yanmasını engelleyebilirsiniz. He birde, eğer gidiş-geliş uçacak olur ve gidiş uçuşunuzu kaçırırsanız, dönüşü UÇAMAZSINIZ. Bunu unutmamanızı önemle hatırlatırım.
6. Gitmeden önce pasaport fotoğrafınızı kaydedin
Pasaport güvenliğini nasıl sağlamalı ? Diyelim pasaportunuz kayboldu. Ne yaparsınız ? Önceden pasaportunuzun fotokopilerini çektiğinizi varsayarak; Eğer dönüş uçağınız aktarmasız ise, bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğunun düzenleyeceği bir form ile ülkenize geri dönüş yapabilirsiniz.
Ama eğer dönüşünüz aktarmalı ise, işte o noktadan sonra sıfırdan uçak bileti almanız gerekmekte ya da konsolosluğun size düzenleyeceği yeni pasaport ile, ki kaç gün sürer bilinmez, seyahatinize kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Ben yine de sizin için tüm Dünya’da bulunan Türk Konsolosluklarının adreslerini veriyorum. Umarım işiniz düşmez.
7. Yanımızda ne götürmeliyiz ?Nasıl bir bavul olmalı ?
Sırtçantasında neler olmalı ? Sırtçantası nasıl hazırlanır ? Az.Az.Az. Bırakın anın tadını çıkarın. Sanırım seyahat ederken bizim milletten fazla kıyafet taşıyan başka millet yoktur. O yüzden dostlar, eğer çok fazla yer değiştirmeyecekseniz kesinlikle bavul götürün.
Özellikle 4 tekerli bavullardan götürün. Ama bizim gibi sürekli yollarda iseniz, 2-3 güne bir şehir değiştiriyorsanız, sırt çantası (backpack) götürmek her zaman daha pratiktir. Özellikle 70-80 litrelik bir sırt çantası gayet işinizi görecektir.
Hatta alabiliyorsanız sırtçantalarının tekerlekli olanlarından almalısınız. Biraz daha ağırdır ama gayet kullanışlıdır. Ortalama bir sırt çantası 100-400 tl arasında değişir. Bu tamamen sizin bütçenize kalmıştır.
Tatile çıkarken ne götürmeli ? ;
Kalacağınız güne bağlı olarak;
- 5-6 t shirt
- 1 kot (kanvas da olabilir)
- 2 şort, 1 uzun kollu mont (Özellikle su geçirmez olanlardan),
- 3-4 iç çamaşırı
- tırnak makası
- not defteri, kalem
- ilaç (ağrı kesici, soğuk algınlığı, ateş düşürücü, mide bulantı hapı, güneş kremi vs.)
- şarj aleti (ülkere göre kullanılan priz türleri için tıklayınız)
- tüm otel-uçuş-pasaport fotokopileri (hatta bir örneklerini de kendinize mail atın)
- tarak
- küçük bir sırtçantası (decathlon mağazalarında küçücük cep ebatında olan ama açıldığında gayet kullanışlı günlük sırt çantasına dönüşebilen)
- 1 terlik,
- 1 asma kilit
- 1 kolay kuruyan havlu
- 1 güneş gözlüğü, tıraş-saç malzemeleri(olabildiğince küçük ebatlardakini tercih edin)
- ıslak mendil (Kesinlikle bulundurun)
- yolluk olsun diye biraz aburcubur almanızı tavsiye ederim. Decathlon mağazalarında aslında çok kullanışlı seyahat ekipmanları ve küçük çantalar mevcut, her türlü seyahat malzemesi için göz atmanızda yarar var.
Kıyafeti çok düşünmeyin. Zaten gittiğiniz hemen hemen her şehirde, bozuk para ile çalışan çamaşırhaneler göreceksiniz. O kıyafetler sizi 1 hafta 10 gün idare etse yeter. Hatta göresiniz diye de Japonya’nın Kyoto şehrinde yararlandığım çamaşırhaneye ait vidyoyu da aşağıya ekledim.
Seyahat ederken çantalarınızı olabildiğince sırtınıza değil önünüze asın. Özellikle cüzdan-pasaport-telefon için ayrıca küçük bir çanta yapın ve her zaman bu çantanız arkanızda değil önünüzde olsun ki hırsızlık gibi istenmeyen durum risklerini en aza indirgeyebilesiniz.
Son olarak, denize veya suyun çok olduğu bir yere giderseniz, mutlaka su geçirmez, boyna asılan kaplardan alın. Özellikle, son dönemde su altında çekim yapmamızı sağlayan bu kaplar, sadece telefon koymak için değil, pasaport ve diğer değerli eşyaları da koymak için biçilmiş kaftan.
8. Havalimanlarında nelere dikkat etmeli ?
Çoğu ülkede birden fazla havalimanı olduğundan özellikle şehir merkezine transferde sıkıntısı yaşamamanız adına gideceğiniz havalimanını önceden araştırın. Uçak biletini ucuza getirmek adına merkeze çok uzak olan ve şehir merkezine ulaşımın zayıf olduğu havalimanını tercih etmemenizde yarar var.
Ayrıca çoğu havayolu firmaları, en yoğun hava limanlarına (Ya başkent ya da ülkenin en kalabalık şehrine) uçuş gerçekleştirir. Bu yoğun limanlara uçuş daha ucuzdur. Önce bu limana biletinizi alın ve eğer başka bir yere gidecekseniz, buradan aktarmalı ayrı uçuş seçin.
Mesela; İstanbul-Manila (Filipinler’in Başkenti) gidiş geliş uçuşum 700 dolara mal olmuşken, Manila’dan ada şehri Puerto Princesa’ya gitmem 200 dolara mal olmuştu. Ama eğer ki İstanbul-Puerto Princesa uçuşuna baksaydım, bu bana 1.500 dolara mal olacaktı.
Bu yüzden 2 farklı bilet alarak, oldukça ucuza mal ettim. Birde gecenin bir yarısı havalimanına inip çaresiz kalma ya da taksiye binip bilet alırken elde ettiğiniz karı taksiye verme ve gecenizi ve hatta sonraki gününüzü mahvetme riskini mutlaka göz önünde bulundurun.
Ayrıca kapı numaranızı her zaman dikkatli kontrol edin. Son dakika kapı numarasında değişiklik olup farkına varmazsanız uçağınızı kaçırabilirsiniz. “Uçuş ve Havalimanı Önerileri ?“ yazıma da göz gezdirebilirsiniz.
Bir de çok ama çok önemli bir mevzu var. Bu örnek başıma geldiği için anlatma gereği duyuyorum. Diyelim ki İstanbul’dan uçağa bindiniz. Seul aktarmalı, Tokyo’ya gideceksiniz. İstanbul-Seul THY iken, Seoul-Tokyo arası Kore havayolları olsun.
Bu 2 firmadan, ayrı ayrı bilet almışsanız, Seul‘e varınca ülkeye giriş yapıp, bagajınızı alıp sonradan tekrardan bagajınızı Kore havayolları ile uçacak şekilde teslim edip, ülkeden çıkmanız gerekebilir.
Ancak ve ancak, bu 2 firma arasında bagaj anlaşması veya aynı birliğe (Mesela Staralliance) üye iseler, bagajınız direk Seul aktarmalı Tokyo’ya gider. Böylece sizde ülkeye giriş-çıkışla uğraşmassınız. Bu nokta çok ama çok önemli. Aktarma yapacağınız uçuşlarda mutlaka bu detayları iyi araştırın.
Yoksa bagajınız aktarma noktasında kalabilir. Ya da böyle gereksiz yere ülkeye giriş-çıkış yapmak zorunda kalabilirsiniz. Araştırmakla yetinmeyin ve check-in işlemlerinizi hallederken böyle bir durumunuzun olduğunu belirtin. Binlerce bagaj her yıl bu yüzden kaybolabiliyor…
Ayrıca Türkiye’den yurtdışına çıkarken 150 TL karşılığında yurtdışı çıkış harcı almadan Türkiye’den çıkamazsınız. Bunu ya havalimanlarının ilgili gişelerinden ya da bankalardan makbuz karşılığında alabilirsiniz. O makbuz veya harç pulu sizin çıkış biletiniz. Sakın atmayın.
9. Duty Free Nedir ?
Duty free vergisiz alkol, sigara, parfum v.s ürünleri alabileceğiniz, ülkeden ülkeye değişen kotaları olan (Türkiye için 2 şişe yüksek alkollü içecek v.s ) pasaport kontrolden sonraki bölümde yer alan basit tabirle geniş konseptli alışveriş alanıdır.
Türkiye’ye gelmeden önceki Duty Free’den aldığınız alkol veya sigaraları, ülkeye getirirken dikkatli olmanızda yarar var. “Baya da ucuzmuş hee” deyip 8-10 şişe alkol alırsanız, çıkarken bavulunuzu rastgele de olsa x-ray cihazından geçirmek isteyen yetkililer, sizin normalden fazla alkol,sigara v.s taşıdığınızı görürlerse, hem elinizdeki ürünlere el koyarlar hem de bilmem kaç euro ceza keserler.
Bu yüzden her kalkış havalimanında, gideceğiniz ülkeye göre Duty Free yetkililerine danışarak bilgi alıp ondan sonra ürün almakta yarar var. Türkiye’de Duty Free sigara ve alkol limitlerini mutlaka gitmeden önce araştırın.
En son düzenelmede, Türkiye’ye indiğinizde pasaportunuz ve biniş kartınızı göstererek maksimum 2 şişe alkol (Yüksek alkollülerde 1 şişe) alabiliyor ve 3 karton sigara alma hakkınız vardı.
10. Yurtdışında Ulaşım
Yurtdışında ulaşım nasıl sağlanır ? Şehir merkezine nasıl gidilir? Gideceğiniz havalimanına indikten sonra, “Şehir merkezine nasıl giderim ?” sorusunu önceden cevaplayıp, hazırlıklı olun.
Bu yüzden hem havalimanından şehir merkezine gideceğiniz ulaşım aracını (taksi, otobüs, shuttle, metro v.s) iyi araştırın hem de otelinizin adresine ilişkin çıktı alın. Hatta otelinizin lokasyonunu telefonunuzda GPS’inize kaydedin.
Otelinize varış noktanız en önemli kısmıdır. Dediğim gibi, otele ulaştıktan sonra, artık seyahatinizin en keyfili kısmı başlıyor olacak. O yüzden otele ulaşım çok önemli gençler.
11. Nereler görülmeli – Ne yapılmalı ?
Hangi ülkede veya şehirde ne görülmelidir ? Bir şehire gelince gezilecek ve görülecek yerler nerelerdir ? Bir ülkeye veya şehre gitmeden önce o şehrin gezilecek belli başlı yerlerini mutlaka araştırın ki sonrasında keşke şuraya da gitseydim, buraya kadar gitmişken şunu nasıl görmemişim gibi pişmanlıkları yaşamayasınız.
Zamanı daha verimli kullanabilmek adına kendinize bir rota belirleyin ve planlı ilerleyin, bazen de o rotaya uymadan sokaklarda kaybolmanın tadını çıkarın.
Ülkeler ve şehirlerle ilgili yazdığım yazılarda olabildiğince şehir merkezini, bütün gezilecek yerleri, o şehre gitmişken yakında başka ziyaret edilebilecek şehirleri yazmaya, anlatmaya çalıştım.
Ayrıca facebook adresimde bulunan fotoğrafların tümünde de fotoğrafların nerede çekildiğini gösteren pinler atarak, tek tek harita üzerinde göstererek işinizi kolaylaştırmaya çalıştım.
Bir de bütün şehirlerin, rotaların ve gezilecek yerlerin haritalarını ilgili yazılara ekledim.Böylece,şehre gitmeden önce şehrin ve ülkenin planı hakkında birazda olsa bilgiye sahip olabileceksiniz.Son olarak, yararlı websiteler bölümünde ilgili yönlendirmeleri yaparak diğer seyahat sitelerinden de yararlanmanıza yardımcı olmaya çalıştım.
Özetle; her zaman garantici olun. Tamam hayatı yolda yaşamak anı yaşamak çok güzeldir. Ben bir çok kez sokakta, sahilde, parkta, havalimanında yattım.
O zamanlar güzeldi ve hala anıları vardır bende ancak bazen de eziyete dönüşebilir. Sonradan üzülmek ve keşke demek yerine, baştan önlemlerinizi alın ki, seyahatiniz keyif olmaktan çıkıp eziyete dönüşmesin.
Seyahate çıkmadan önce cüzdan-pasaport-telefon üçlüsünü daima kontrol edin. Her şeyiniz kaybolsun ama bu üç şeye mutlaka dikkat edin.
Seyahat ve gezi tüyoları da bittiğine göre, artık ülke ülke, şehir şehir yazılarımı okumaya başlayabilirsiniz. Ancak şunu bir kez daha belirteyim ki, bütün yazılar henüz bitmedi. Bittikçe zaten tüm sosyal medya hesaplarımda duyuruyor olurum. 50’den fazla ülkeye, 200’e yakın şehire ilişkin yazılarımı tamamlandıkça, umarım beğenirsiniz ve size güzel bir kaynak yaratmış olurum. Şimdiden hepinize iyi seyahatler dilerim. Umarım bir gün bir yerlerde karşılaşırız.