İğneada Nerede : Nasıl Gidilir : Harita Örnekleri
Konu, Kırklareli’nde bulunan ve İstanbul’a sadece 3 saat uzaklıktaki muazzam doğal güzelliğe yolculuk olunca, insan haliyle İğneada nerede, nasıl gidilir gibi soruların cevaplarını aramaya başlıyor. Çünkü İğneada, büyük bir şehre bu kadar yakın olan ve Dünya’da çok nadir rastlanan longoz ormanlarına sahip. Longoz ormanı, basit tanımıyla, “su basmış orman” demek. Yoğun şehir hayatından sıyrılıp, kano ile büyülü bir ormanın içinde gezintiye çıkmayı kim istemez ki? Ayrıca ormanın derinliklerinde kamp yapmak, yürüyüşe çıkmak, mantar toplamak, Bulgaristan sınırındaki köyleri dolaşmak ve uzun kumsalında denize girmek de en az kano kadar ilgi çekici nedenler. O zaman güzel bir İğneada turu için; İğneada nerede, İğneada nasıl gidilir gibi soruları aşağıda tek tek cevaplayalım :
1. İğneada Nerede : Nereye Bağlı & İğneada Harita
Aşağıdaki İğneada haritasında gördüğünüz üzere, bu bölge Bulgaristan’a komşu. Hatta Beğendik Köyü Plajı’ndan yürüyerek geçilebilecek kadar kısa bir mesafede bulunuyor.
Peki İğneada nereye bağlı diye soruyorsanız, cevaplayayım : İğneada, Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı bir belde.
Yaz aylarında Karadeniz kumsallarında denize girip bahar aylarında ormanda yürüyüşe çıkılan muazzam bir doğa harikası olduğu için, İğneada’ya tatil beldesi de diyebiliriz.
Hatta bu konu hakkında, İğneada Gezisi Yapacaklar İçin Rehber diye güzel bir rehber hazırladım. Mutlaka göz atın.
İğneada nerede konusunu çözdüğümüze göre gelelim “İğneada’ya nasıl gidilir” sorusunu yanıtlamaya :
2. İğneada Nasıl Gidilir & Ulaşım
İğneada gezisine çıkmak için, araç kiralayabilir, her gün hizmet veren şehirlerarası otobüsleri kullanabilir ya da İğneada turlarına katılabilirsiniz.
Ben İstanbul’dan araç kiralayarak gelmeyi tercih ettim. Eğer İstanbul’a uçak ile gelecekseniz, havalimanından araç kiralayıp İğneada’ya geçebilirsiniz.
Hatta İstanbul’a uyguna uçak bileti bulmak için şu yazıma bakabilirsiniz. Konumuza dönecek olursak, öncelikle araç ile ulaşım sağlamanın ayrıntılarından bahsedeyim :
Araç ile Ulaşım
Bence en keyifli ulaşım alternatifi özel araç ile gelmek. Yukarıda söylediğim gibi ben de 2019 ekim ayında İstanbul’dan kiraladığım araç ile İğneada’ya geldim.
Özellikle kamp malzemesi fazla olanlar, ya da çevreyi keşfetmek isteyenler için büyük rahatlık.
İstanbul’dan İğneada’ya araç ile ulaşımın güzergahı şu şekilde :
- Otobandan;
- İstanbul
- Çerkezköy
- Saray
- Vize
- Poyralı
- Demirköy ve İğneada.
Geçilen yollar asfalt ama öyle kaymak gibi bir yol beklemeyin. Biraz da dolanıyorsunuz hissi gelebilir. Bu yüzden E5 yolundan Lüleburgaz’a gelip İğneada’ya da geçebilirsiniz.
Biraz yol uzamış olur ama Lüleburgaz’da güzel bir ciğer arası verirseniz tüm enerjiyle yine yola devam edebilirsiniz. Ben dönüş yolunu Lüleburgaz üzerinden yaptım ve daha rahat oldu.
Bu arada Avrupa Yakası’ndan geliyorsanız yol 3 saat, eğer Anadolu Yakası’ndan geliyorsanız yol 4 saat sürüyor. Bilginiz olsun.
Aşağıdaki videomu sonuna kadar izleyerek İğneada hakkında daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz.
Son olarak; nereden araç kiraladığımı merak edenler için aşağıda hem havalimanından hem de İstanbul’dan araç kiralamak için linkleri paylaşıyorum :
- Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan araç kiralama için : Tıklayınız
- Yeni İstanbul Havalimanı’ndan araç kiralamak için : Tıklayınız
- İstanbul şehir içinden araç kiralamak için : Tıklayınız
- Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için : Tıklayınız
Otobüs ile Ulaşım
İğneada meydanına çok yakın küçük bir otogar mevcut. Buradan yaz-kış İstanbul’a gidip gelebileceğiniz Metro Turizm var.
Günde 2 sefer oluyor. Biri sabah 9:00’da diğeri de öğlen 13:00’da.
Araç kiralayamayanlar için şehirlerarası otobüs de güzel bir alternatif olabilir.
3. İğneada’ya Ne Zaman Gidilir?
Aslında İğneada’ya gelme fikri, sizin beklentilerinize göre şekilleniyor diyebilirim.
- Doya doya denize girmek isterseniz : Kesinlikle yaz aylarını tercih etmelisiniz. Çünkü bahar ayları sıcak olsa da Karadeniz’de su çok dalgalı oluyor. Bu yüzden yaz ayları, en güzeli.
- Doğada kafa dinleyip, İğneada kamp tecrübesi kazanmak isterseniz : Nisan, mayıs, eylül ve ekim ayları çok güzel olur. Tabii bayram ya da hafta sonuna denk gelirseniz, çok az bir yoğunlukla karşılaşabilirsiniz.
- “Ben rüzgara dayanıklıyım” diyorsanız : Kış aylarında bölgeyi ziyaret edebilirsiniz. Ama ben uyarmış olayım. Karadeniz’den esen sağlam soğuğa hazırlıklı olun.
Yaz aylarlarında gelecek olanlara bir UYARIM olacak. Özellikle kamp için gelenler, haziran-eylül arasındaki geyik sineklerinden rahatsız olabilir. Bu yüzden yanınızda mutlaka sağlam bir sinek kovucu olsun.
İlginizi Çekecek Diğer Yazılarım :
Gördüğünüz gibi İğneada nerede, nasıl gidilir gibi soruların cevapları hiç ertelenecek kadar kafa karıştırıcı değil. Dünya’da nadir rastlanan İğneada Longoz Ormanları’nı yakından görün derim. Çünkü gerçekten hiç bir fotoğraf, aslını yansıtmıyor. Eğer araç ile ulaşım sağlarsanız, yakındaki köylere rahat gidip gelirsiniz. Eğer araç imkanı olmazsa, şehirlerarası otobüs ile de rahatlıkla gelebilirsiniz. Yeter ki hayal edin, düşün peşine…
bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederim…
Rica ederim. İğneada’ya gidecek olanlara umarım güzel rehber olmuştur
Emeğine sağlık
Poyralı ve yıldız dağı tarafı yollar tehlikeli diyiyorlar araç kullanmak için doğru mu?