Birhayalinpesinde.com’da Yazar OL
Birhayalinpesinde.com’da yazar ol desem, gelir misin ? Dünyada 196 resmi ülke ve resmi olmayanlar ile beraber neredeyse 230 ülke var. Ben, bunlardan sadece 100 tanesini gördüm. Henüz! Dilim döndüğünce de, tüm deneyimlerimi sizlerle paylaştım. Ama artık bu yükü biraz da sizlerle beraber taşımak istiyorum. İnsanların hayatlarına dokunmaya, dünyanın dört bir yanına senin yazılarını okuyarak giden insanlardan gelecek olan “Teşekkürler.” sözcüğünü duymaya hazır mısın ?

Kyoto-Japonya
Neredeyse 400′ e yakın yazı yazdım. Size dünyanın nasıl gezildiğini, nerelere gitmeniz gerektiğini sadece 1 yıl gibi kısacık sürede anlattım. Ama artık, biraz da sizler ile beraber bu yola devam etmek istiyorum.
1- Neden Birhayalinpesinde.com’da Yazar OL diyorum ?
Çok fazla ver yer var. Ve bunca yeri gezmek için ömür yetmez. Bunu ikimiz de biliyoruz. O yüzden, senin, benden çok daha iyi bildiğin yüzlerce yer vardır. Hatta benim de gitmediğim bir çok yere sen gitmişsindir.

Kyoto Fushima Inari
İnsanların, gitmediğim bir yer ile bilgi ihtiyaçlarını görünce “Şey. Ben yazmadım ama yazar arkadaşlarımız Svalbar’ı yazdı. Dilersen onun yazılarına bakar mısın ?” demek, daha güzel olmaz mı ?
2- Neye göre yazar olabilirim ?
Direk sadede geliyorum : Benim için 2 önemli husus var : İlki, yazılarını yazarken duygu katıyor olman gerekli. Olay, vikipedia’dan bilgileri toplayıp, sözlükdeki gibi aktarmak değil. Olay, dokunduğun, kokladığın, hissettiğin şeyleri, merak eden seyahat severlere aktarabilmekte. Bunu yaparken de, öyle edebi bir dil kullanmana gerek yok. Sadece hissederek yaz yeter.

Hongkong
Diğer konu ise bilgi. Dünyayı anlatan seyahat blogları sayımız 5 parmağı geçmez. Bu işleri yapan, en kıymetli bilgileri anlatan gezi blogları genelde yabancı siteler. İstiyorum ki, bizim insanlarımız da bilgilere erişebilsin, nasıl gideceklerini, nerelerde yemek yiyeceklerini, ne kadara mal olacağını bilsinler. Zaten bu blogu bu yüzden kurmamış mıydım ?
3- Süreç nasıl işleyecek ?
Şimdi. Öncelikle Sırbistan Belgrad gezi rehberi yazımı okuman gerekecek. Bu format, bizim ana formatımız. Tüm başlıkların sırası aynen kalacak ve sen, anlatacak olduğun şehir hangisi ise buna göre alt başlıkları dolduracaksın. Yazıyı okumaya başlayınca aşağıdaki şekilde başlıklar göreceksin. İşte bizim ana amacımız bu başlıklara göre okuyucularımıza bilgi vermek.

Belgrad Geceleri-Sırbistan
- 1.Belgrad’a Başlangıç
- 2.Sırbistan Başkenti Belgrad Hakkında
- 3.Belgrad-Sırbistan gezi rehberi
- 4.Belgrad’a nasıl gidilir ?
- 5.Belgrad’da ne yenir-içilir ?
- 6.Belgrad Otelleri
- 7.Belgrad’da Eğlence-Alışveriş-Gece Hayatı
- 8.Belgrad’da gezilecek yerler
- 9.Belgrad’da kaç gün kalmalı ?
- 10.Belgrad’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
- 11.Sırbistan’da nasıl bir rota izlemeli ?
- 12.Neden Belgrad’a gitmeli ?
- 13.Belgrad seyahati kaça mal olur ?
- 14.Belgrad’a ne zaman gidilmeli ?
- 15.Sırbistan’da benim yapmadığım ancak size önerebileceklerim nelerdir ?
- 16.Belgrad seyahati hakkında uyarılarım
Sırbistan yazımın aynısını word dökümanına kopyalayıp, anlatacak olduğun şehri anlattıktan sonra, gönlün ferah bir şekilde, bilgi olarak her şeyi yazdığını düşünüyorsan deniz.pehlivan@birhayalinpesinde.com‘a, yazdığın yazının word dökümanını göndereceksin. Word olarak gönderdikten sonra ise :
Yazıya başlamadan önce bana bir mail atabilirsiniz. Hangi ülkeyi veya şehri yazacağınız da konuşabiliriz. Özellikle, zaten var olan bir şehir yazılmışsa, başka bir yazı yazmanızı rica edebilirim.
Ben, yazdığın yazıyı tek tek okuyacağım. Eğer gerçekten de yazabileceğini düşünürsem, sana mail ile geri döneceğim ve aramıza hoşgeleceksin. Hepsi bu kadar olacak.
Sonrasında da, sana websitem üzerinden yazarlık vereceğim ve sen direk siteye erişecek, yazılarını site üzerinden yazabileceksin. Bundan sonraki aşamayı, mailler ile halledeceğiz. Tüm bilgileri sonraki aşamada sana ileteceğim.
4- Yazar olunca ne olacak ?
Bilmem. Bunu yapmanın nedeni sizlerden gelen inanılmaz talepler. Bir çok kişi ” Ben de yazar olmak istiyorum.” demişti. O yüzden böyle bir şey yapmaya karar verdim.

Bali-Endonezya
Hem ayrıca, yıllardır Brüksel’de yaşayan kişi mi daha yardımcı olur, yoksa ben mi ? Tabiki de o kişi benden bin kat daha bilgilidir. İşte benim de derdim o bilgiyi insanlara ulaştırmak. Bu süreçte de senin yardımına ihtiyacım olacak.
5- Peki başka ne olacak ? Beraber gezsek ya ?
Evet. Bunu yapıcam. Her sene, tüm ekip ile bir yerlere gideceğiz. Gideceğimiz yere henüz karar vermedim. Ona, yapacağımız toplantılarda karar vereceğiz.

Mısır Piramitleri : Birhayalinpesinde Yazar OL
Gideceğimiz yer Afrika’da bir kabile de olabilir, Kars’da bir köy de. Önemi olan yolda olmak. Beraber olmak ve deneyimlerimizi insanlara aktarabilmek.
6- Yazı yazarken nelere dikkat etmemiz gerekir ?
Bu kısımı özet olarak anlatayım diyorum. Zaten yukarıda Sırbistan yazımı örnek olarak vermiştim ama bir de madde madde anlatayım diyorum

Paris-Fransa
- Tüm yazılar, imla kurallarına göre yazılmış olmalı ve Sırbistan yazımdaki gibi ana başlıklardan oluşmalı.
- Yazıları yazarken, karşınızdaki kişilerin daha önce bu şehre hiç gitmediklerini göz önünde bulundurarak yazmanız gerekir.
- Bilgi. En en en önemli nokta bu. O şehri, ülkeyi anlatırken bildiğiniz her şeyi anlatmalısınız.
- Akış. Tüm yazıda kullanılan dil, aynı akış halinde olmalı.
- Ekonomi. Aslında burası biraz muallakta kalan husus. Ama asıl hedefimiz, herkesi seyahat etmeye hazırlamak. Bildiğiniz en ekonomik yöntemleri, o şehri daha ekonomik bir şekilde gezebilme tüyolarını arkadaşlarımıza aktarabilmeliyiz.
7- Peki yazımı beğendin. Sonra ne olacak ?
Hani dedim ya : Siz yazıları yazacaksınız ve deniz.pehlivan@birhayalinpesinde.com‘a word dökümanının içerisinde göndereceksiniz diye. İşte ben onları tek tek okuyacağım.

Roma-İtalya
Eğerki her şey tamamsa, size bir mail atacağım ve sonraki aşamalarını anlatacağım ve hatta teknik detayları da özetleyeceğim. Çünkü bir yazıyı yazmak 10 dakika alıyorsa, teknik kısmı da bir o kadar zaman alacak. Merak etme. Onu da anlatacağım. Ama hepsi sırayla olacak.
8- İlla yurtdışı ile ilgili mi yazılar olacak ?
Tabiki de HAYIRRRRR. İstersen memleketini yaz, ya da yaz tatilini geçirdiğini herhangi bir şehrimizi. Hiç farketmez.

Üç Güzeller Kapadokya
Türkiye’de hafta sonu gezilecek yerler de olur, sadece gurme turu yaptığınız Antep de. Her bir şehir, bizim için bilgidir. O yüzden ülke olması zorunlu değil.
9- Ben kendi blogumu kurmak istiyorum. Herkes kendi yoluna Deniz’cim de diyebilirsiniz
E olur tabi. Ben zaten bunu hep demiyor muyum : Yeter ki yazın. Benim “birhayalinpesinde.com‘da yazın.” dememin nedeni, çok ama çok büyük kitlelere hitap ediyorum (Milyonlarca okuyu kitlemiz var.)

Ölüdeniz-Fethiye : Birhayalinpesinde’de yazar ol
Ayrıca, değerli bilgilerinizin bu güzel insanlar tarafından okunmasını istiyorum. Eğer “Yok ben kendi blogumu açmak istiyorum” derseniz, sizleri Blog Açmak yazısına alalım.
10- Eee. Anlat anlat. Başka ?
Hepsi bu kadar aslında. Bundan sonrası sana kalmış. Artık senden gelecek olan yazıyı bekliyorum. Benim anlatacaklarım, dile dökecelerim bu kadar. Biliyorum.

Ginkakuji Tapınağının Bahçesi-Kyoto-Japonya : Asya kıtası ülkeleri : Yazar ol
Şimdi ne gezginler vardır beni takip eden. Nerelere giden. Ne anılar, deneyimler biriktiren. Ama gerçek şu ki : Şu kısacık blogger’lık ömrümde öğrendiğim tek şey: gezmek kolay. Ama yazmak inan çok zor. Eğer “Denizzz. Yaz beni.” diyorsanız, sizlerden gelecek olan mailleri bekliyorum. Hayal edelim. Düşelim peşine…
Merhaba deniz şuanda sri lankadayım .Bir hafta oldu daha 20 gün buralardayım bende neredeyse parasız geziyorum.20 gün sonra tayland’a gideceğim oradan diğerlerine.Bu arada bir blogum var yazmaya başladım ama blogumu tam düzenliyemedim bu konuda biraz cahilim.Eğer istersen senin sitenede yazabilirim.Senden tek ricam bloğumun ayarlanması ve düzenlenmesinde bana yardımcı olman bazı foto ve videoları tam yükleyemiyorum dedimya cahilim bu konuda yolum daha çok uzun göreceğim çok yer var karşılıklı fikir alış verişide yapabiliriz.İstersen bu turu beraber yardımlaşarak yapabiliriz.saygılar
Blog yazmak ve özellikle teknik konularda destek almak çok zordur. İnan benim sitemi de arkadaşlarım kurdu. Ben bile hala bir çok şeyi bilmiyorum.
Merhaba,
Parasız nasıl gezliyor, en samimiyetle merak ettiğim ve ihtiyaç duyduğum bilgidir bu, yardımcı olursan sevinirim 🙂
Deniz merhaba bu sitede gönülden yazma isteğinde olan bir gezgin olarak bu karara çok sevindim. nilsahunal@hotmail.com adresinden bana ulaşabilir misin,ben gezdiğim yerleri söylerim sende yazmam için içlerinden birini seçersin.Kendi blogumu kurmaktansa buradan herkese hitap etmek üstelik kendim gibi gezgin insanlarla tanışmak beni çok mutlu eder. Bu güzel teklif için tekrar sana teşekkür eder bol gezmeli günler dilerim. Mailini bekliyorum. Haftaya londra paris edinburgh yapıp geleceğim inşallah dönüşü ilk yazımı yazabilirim.
Merhaba Deniz Bey öncelikle blogunuzu uzun zamandır takip ediyorum. Yazılarınıza ve paylaştığınız fotoğraflarınıza ilgiyle bakıyorum. Bende yurt dışına çıkmak isteyip cesaret edemeyenlerdenim 🙂 Kesinlike başta Cezayir olmak üzere; Kuzey Afrika, Afganistan, İran ve birçok Asya ülkelerine gitmek istiyorum. Biraz utangaç bir yapım olduğu için , birçok arkadaşım benimle seyahat etmenin sıkıcı olduğunu söylüyor! Oysa her zaman bunun sorumluluğun bir getirisi olduğunu düşünsem de son zamanlarda huysuz ihtiyar muammelesi görüyorum! Tanımadığı koskoca bir ülkede, bir başına şaşkın bir turist nasıl anı yaşamalı ki? Carpe Diem dedikleri şey…
Aralık Nisan arası Asyada 4 ülke dolaştım gayette keyifli geçti
şimdi 3 hafta sonra yine Asya ya gitmek için hazırlanıyorum.
Beraber gelmek isteyen olursa tel.bıraksın ararım
Ahsen Karacadağ ben de senin gibi yurtdışına çıkmaya cesaret edemeyenlerden(di)m. Bir gün başıma kötü bir olay geldi ve bu olaydan daha fazla zarar görmemek için bulunduğum ortamı aniden terketmeye karar verip 24 saat sonrasına tek yön bir uçak bileti aldım. Ne bir seyahat planı yaptım, ne de bir otel rezervasyonu. yanıma bir akıllı telefon da almadım tabiri caizse tüm gemileri yaktım. ilk başta ben ne yapıyorum, burada ne işim var gibi kaygılı düşünceler ve “deperzonalizasyon” yaşayıp, endişeli ve güvensiz hissetsem de oraya vardığımın ertesi günü yaşadığım maceralar ve kendime olan güven artışı anlatılamaz..yapman gereken şey, sadece karar verip herşeyin hazırmış gibi yola çıkmak, kalan herşey zaten yolda halloluyor ilginç bir şekilde..
sitenizde misafir yazar olmak isterim
Şartları yukarıda anlattım neden olmasın
Merhaba deniz bey nesılsınız.
Bende turizm ile ilgileniyorum ve sitenizde gittigim yerler le iggili yazı yayınlamak issterim
Bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum
Saygılarımla.
Kadir Bakal
gezginceyla.com bloğumu yeni açtım , gezdiğim gördüğüm heryeri anlatmayı çok istiyordu ,benim hayalimdi,şimdi nasıl devam ederim bilemiyorum anlatmaktan çok farklıymış yazmak, eşim de kızım da benim gibi gezmeyi keşfetmeyi çok seviyor ,bazen tek başıma ,bazen kızımla bazen çekirdek aile geziyoruz,blogda yazmak isteme sebebim insanlara ilham olmak,olabileceğini ,kolaylığını göstermek zihinlerinde oluşturdukları korkularını yenmelerine yardımcı olmak zaten o çizgiyi bir kere aşınca gerisi su gibi akıyor ,dilerim teknik eğitim almış bir makina mühendisi olarak blog yazarlığına kolay adapte olurum ve anlatmak istediklerimi anlatırım …..
Bol şans dilerim. Ben, blog yazmanın bu kadar zor olduğunu hiç bilmezdim. Çok çok büyük emekler vermek gerekiyor. Ama insanların size gönderdikleri “Teşekkürler ” maili sizi daha da kamçılıyor. Bol şans
bende çok istiyorum gitmeyi, wala sana baktıkça daha çok gidesim gelio yazılarını okurken duygulanıyorum ama benim bu hayalimi gerçekleştirmem için atanıp para kazanmam gerek,bana dua edin…
Darısı herkese nasip olur inşallah
Para olmadan, dil bilmeden nasıl geziyorsunuz çok merak ediyorum. Ben kendi ülkemde bunu yapamıyorum.
Förmülü ne acaba ?
İngilizce biliyorum
çok basit filimler 2 saat sürer ama bizi etkileyen bir kac sahnesidir ve çikinca orayi anlatiriz. diger kisimlari anlatmayiz iste diger kısimlari yani parayi nasiil buluyoruz dil bilmeden nasil yapiyoruz kisimlari güzel kismina odaklaniyorsun digerleri bir sekilde halloluyor
Para olmadan olmaz.Diğerleri olur.
Merhaba Deniz bey,
Bende gezdiğim ülkeleri yazıya dökmek isterim. Sizinde yazdığınız gibi bence gezi yazılarında en önemli şey ekonomik gezi tüyoları vermek ve duygu katabilmek.
Benim merak ettiğim gezi yazıları karşılığında yazan kişi belli bir ücret alabiliyor mu?
Hayır tamamen gönüllülük esaslı
Merhaba,
Ben dil bilmeden Hinsiatan’da 15 gün 9 şehir gezdim.Duygularımı geniş kitlelerle paylaşmak istiyorum.
Evet yine anlaşılan paranın dilini herkes bilir.
Merhaba ,bunu nasıl yaptınız çok merak ettim çok cesaretliyimdir ama bu konuyu maalesef aşamadım tabancı dilim çok iyi olmadığ8ndan başaramıyorum
SEVGİLİ KARDEŞİM
MAURİTUS ADASINDAN MADAGASKAR ADASINA GEMİ SEFERİ OLUP OLMADIĞI KONUSUNDA BİLGİ VE DUYUMUN VARMI.SAYGILARIMLA.
Mauritius’dan Madagaskar’a gemi var mı inanın bilmiyorum
Merhaba Hasan Bey,
Mauritus ‘dan Madagaskara gemi var yalnız çok tavsiye etmem.
Ben ve eşim amerikaya gitmek istiyoruz Ama çok iyi dil bilmiyorum Bizi ne gibi zorluklar la karşılaşa biliriz
Amerika’da gezmek için orta halli ingilizce bilmenizi öneririm. Böylece çok daha rahat gezebilirsiniz.
Merhaba iyi günler. Son iki yazımın bir kısmını Amerika’nın doğu kesiminde geçiren bir kişi olarak yaşadıklarımı paylaşmak isterim.
Merhabalar ben yeşil pasaportu hakettim ve ilk işim alarak Dünyaya açılmak olacak. Teşekkürler size.
Merhaba Deniz 🙂
Yola çıkmak istediği halde çıkmaya bir türlü cesaret edemeyenlerden biriyim.
Yazmak konusunda iyi olduğumu düşünüyorum.
Nasıl başlayabiliriz
Merhabalar Deniz… Uzun zamandır instagram hesabını ve blog sayfanı yani seni yakından takip ediyorum. Öncelikle yaptığın işin kalitesi ve doğru örnek olma çaban için sana çok teşekkür ederim. Dedim ya uzun zamandır takip ediyorum seni ve görüyorum ki insan isterse yapılmaz denileni çokta iyi yapabiliyor. Başarmanın sırrı da burada gizli aslında. Kendime blog sayfası kurdum kısa süre önce neredenbilirim.com adında ve tamamiyle proje oluştururken senden esinlendim. Yaptığın işler ve izlediğin yol çıkış noktam oldu. Daha yolun çok başındayım, biliyorum ama örnek aldığım kişiler işin üstadları. Dolayısıyla bana ilham kaynağı olduğun ve topluma güzel örnekler sunduğun için bir kez daha teşekkür ederim.
Çok teşekkürler ve başarılar dilerim. İnsan istedikten sonra her şeyi başarabilir
Deniz selam. Karadağ yazısı yok sanırım blogda, geçen sene Karadağ’a gitmiştim, belirttiğin formatta orayı yazıp sana mail atsam olur mu? şimdiden teşekkürler.
Sevgili Deniz Pehlivan sen benim için dünkü çocuksun ben 1947 doğumlu emekli bir öğretmenim aslında 1975-1985 arasında gençlik yıllarıma rastlasaydın seni gezi manyağı yapardım şimdi 74 yaşımda orta yaşlı bir amcan olarak seni sanal alemde izliyorum ve samimi içten yapmacıksız kolay anlaşılır sunumundan dolayı bir numarasın diyorum başarıların daim olsun memleketin Fethiye’ye üç beş kez gittim hatta oralı olan Liseden sınıf arkadaşım halen Bodrum’da yaşayan OLAY TAN isimli gazeteci var onunla da gezdik o zamanlar Fethiye bir yürük şehri idi son yıllarda gerçekten kabul değiştirmiş ve süper güzel olmuş samimi söylemek gerekirse gözlerim oldukça bozuldu şu yazımı bile hatırına binaen kutlamak için yazdım selam ve sevgilerimle