Adana’da ne yenir? Adana Yemekleri Nelerdir?
Adana yemek cennetidir. Günlerce yaşadığım bu güzel şehirde, insan gece uyanıp yemek yemeye gider mi ? Adana’da iseniz gidiyorsunuz işte. O yüzden Adana’da ne yenir, Adana yemekleri nelerdir uzun uzun, restoran restoran size anlatmak istiyorum. Öncelikle tek tek yemeklerden bahsedeceğim. Sonra da hangi restoranda yemek gerekiyorsa ve tahmini ne kadara mal olacaksa onlardan bahsedeceğim. Şahsen benim en çok sevdiğim şey, bu şehrin yemekleri oldu. En az 10 farklı restoranda yemek yedim ve kendimce hepsini tek tek özetleyeceğim. Adana’da nerede yemek yenir ve Adana’ya kadar gelmişken yemeden dönülmemesi gereken Adana yemekleri nelerdir? Haydi başlayalım…
1. Adana Yemekleri Neler? Adana’da Ne Yenir?
Adana yemekleri denince, tabii ki meşhur Adana’sız olmaz. Aslında bana sorarsanız Adana sadece başlangıçmış. Neden mi?
Çünkü, ana yemekten önce gelen atıştırmalık yemekler de bir o kadar lezzetli mi lezzetli de ondan.
Baştan uyarayım: Ana yemek gelmeden önce asla atıştırmalıklar ile yemeğe başlamayın.
Yoksa ana yemeği göremeden doymuş olursunuz. Benden söylemesi.
Tabii Adana’ya gitmeden önce mutlaka şu linkten otelleri inceleyin. Ücretsiz iptal seçeneği mevcut. Bu açıdan müthiş kolaylık sağlıyor.
1.1 Adana Kebabı
Adana yemekleri listemizde olmazsa olmazı tabiki Adana kebabı. Biz İstanbul ’da Adana kebabı falan yemiyormuşuz.
Sıradan, idare eden türden kebapmış o. Asıl sen Adana kebabını, Adana’da tat.
Not: Aşağıda belirttiğim fiyatlar değişmiş olabilir. Malum enflasyon…
Hani hep derler ya “Yemeği yerinde yiyeceksin” diye. Vallahi de öyle. O yüzden Adana kebabını sevmiyorsan bile, Adana’da en azından bir kez tat derim.
1.2 Adana Lahmacunu
Fındık lahmacun aslında. Ama ana yemekten önce mutlaka tadılması gereken atıştırmalık lezzet.
Yalnız yemekten önce atıştırmalıklara çok boğulma.
Adana’da sadece önden gelen atıştırmalıklarla bile yemek işini halledebilirsiniz. Sağolsunlar elleri çok açık Adanalıların.
1.3 İçli Köfte
Her yerde bulunmamakla birlikte, bulduğunuz zaman parmaklarınızı yutacağınız harika bir başlangıç.
Ana yemekten önce biraz fındık lahmacun ve içli köfte ikilisi, Adana’da tadabileceğin güzel başlangıçlardan.
1.4 Çiğ Köfte
Kimse kusura bakmasın ama Antep bu konuda daha iyi. Bu seyahatimde 2 şehirde de bulunmuş birisi olarak bunu çok net bir şekilde ifade edebilirim.
Yine de isterseniz, çiğ köfteyi hemen hemen bir çok restoranda bulabilirsiniz.
1.5 Humus
Malum özünde Arap kültürünün bir başlangıç yemeği olan humus, nohut ike hazırlanıyor ve özellikle pastırmalı olanları muhteşem.
Başlangıç olarak yemenizi tavsiye ederim. ilk başta tadı biraz farklı olacaktır ama bir kaç kaşık sonrasında alışacaksınız.
1.6 Şırdan
Öylesine meşhur, öylesine çok seviliyor ki, bahsetmeden geçemeyeceğim. Özünde mumbar gibi. Ama değil. Benim Adana’da en sevdiğim yemeklerden oldu.
Hatta Adana gezi videomu izleyip, tüm önerilerimi görmeden plan yapmayın.
Koyunun midesinden yapılıyor ve içerisine pirinç, et ve baharatlı soslar ekliyorlar. Sonra da haşlayıp bir güzel yiyorlar. Alkolden sonra iyi gidiyor. Asla yemem diyordum, ama şu an hastası oldum…
Bu arada Adana’da araç kiralayarak kolaylıkla gezebilirsin. Bu konuda 900 şirket arasından en iyi fırsatları sunan şu siteye göz atabilirsin.
1.7 Çorbacılar
Adana’da ne zaman alkolle ilgili bir muhabbet geçse, her daim kelle paça, tuzlama, çürük gibi çorba içmek için bir yerlere gitmeyi öneriyorlardı.
O yüzden siz de bol miktar bu “Çorbacılar” kelimesini duyacaksınız. Çorbacıların en iyi olduğu şehirlerden birisi.
1.8 Bici Bici
Adı ne güzel değil mi! İlk duyunca gülmekten ölmüştüm. Meğer bir tatlıymış bu.
Rendelenmiş buz, pişmiş nişasta, pudra şekeri ve şerbet karışımı. En çok yaz aylarında serinlemek için tüketiliyormuş.
Hatay yemekleri içerisinde de Bici Bici’ye benzer “Haytalı” tatlısı var. Ama Hataylılar bu iki tatlının karıştırılmasına biraz bozuluyor.
Çünkü ikisinin yapım aşaması çok farklı. Haytalı mısır nişastası, süt, dondurma ve gül suyu ile yapılıyor.
İkisi de alışkın olmadığımız bir tat. Kimisi çok seviyor kimisi ilk kaşıktan sonrasını yemiyor. Tamamen damak zevki.
1.9 Şalgam
Gittiğiniz her 10 restoranın 10’unda da şalgam satıyor olacaklar. Adanalılar bayılıyor bu içeceğe. Acılı ve acısız diye 2 türü var.
Malum şalgam aslında bir tür sebze. Suda bekletilir ve sonradan acı süs biberleri kullanılarak acı hale getirilir. Ama dilerseniz acısız olanını da deneyebilirsiniz.
Ve iddia ediyorum: Dünyanın en iyi şalgamı Adana’da. Yerel restoranlar ve mekanlarda içtiğim hiç bir şalgam kötü değildi.
1.10 Muzlu Süt
Kazım Büfe diye bir yer var. Bildiğiniz tost-ayran satan bir yer aslında. Ama öyle güzel muzlu-süt yapıyor ki, ben böyle bir şey içmedim.
Gitmeden önce neredeysen en az 20 farklı sitede öneriler almıştım ve baştan sona haklılarmış. Bu da mutlaka olmazsa olmazlardan.
1.11 Sakatatçılar
Ciğer, böbrek, dalak hastasıyımdır. Bayılırım. Şu hayatta bir deniz mahsulleri bir de sakatat vazgeçilmezlerimdendir.
İşte Adana bu sakatatın merkezidir. Ben böyle lezzetli sakatatlar yemedim. Size de şiddetle tavsiye ederim. Hepsinden deneyin. Her mekanda iyi yapıyorlar.
Bu arada, Adana’yı rahatça gezmek isterseniz, mutlaka araç kiralayarak gezin. Şuradan bir çok araç kiralama şirketini tek çatı altında görebilirsiniz.
Ayrıca, konaklama konusunda ise, iade ve iptal seçenekleri olan şu siteyi kullanın. Bu 2 detaya da değindikten sonra, artık rahatça Adana restoranlarını gezebiliriz.
2. Adana’da Yemek Yenecek Restoranlar Önerileri
Adana yemekleri hakkında konuştum. Sıra geldi Adana’da hangi restoranda yemek yenmesi gerektiğine. Ben gurme değilim. Öyle övünecek bir damak tadım yoktur.
Ama kendimce gittiğim 10’dan fazla restorana dair gözlemlerimi ve tattığım yemeklerin kalitesini kendimce özetleyeyim diyorum.
Çünkü bu şehir sadece hafta sonu yemek yemek için gurmelerin geldiği bir şehir. Hele Adanalıların yaşamak için yemek yemediklerini, bilhassa yemek için yaşadıklarını, geldiğinizde kanlı canlı göreceksiniz.
Lafı çok uzatmadan haydi Adana’nın yemek yenecek en güzel restoranları sıralayalım.
2.1 Onbaşılar Kebap
Seyhan Baraj Gölü’nün hemen yanıbaşında bulunan Onbaşılar Kebap; nezih, temiz ve lezzetli bir durak. Başlangıç olarak gelen küçük lahmacun ve pidelerle başlamak güzel bir seçenek.
Ama çok fazla atıştırmayın derim. Çünkü sadece Onbaşılar Kebap’a özgü değil, istisnasız bütün restoranlarda yemek başlamadan önce, en az 5 çeşit salata, meze vb mezeler geliyor.
Sonra da, tıka basa doyana kadar adana kebabı veya karışık kebabı veya metrelik kebabı deneyebilirsiniz.
Genelde 150-200 TL civarında da bir ücreti olacaktır. Evet, burası biraz pahalıdır. Ama merak etmeyin, diğer alternatifleri de tek tek sıralayacağım.
2.2 Ciğerci Bedo
O ciğerlerin, dalakların, böbreklerin dili olsa da bir konuşsa ! Dedim ya çok seviyorum sakatatı diye. İşte Bedo bu konuda benim en çok sevdiğim yer oldu.
Başlangıç olarak envai çeşit meze gelmekle beraber, akabinde gelen ciğerler sakatatlar, kebaplar. Her şeyi ile olmazsa olmaz duraklardan. Fiyatlar : Ciğer ve Böbrek 50-70 TL arasında değişiyor.
2.3 Kaburgacı Yaşar Usta
Hemen Hilton otelinin ardında bulunan bir sanayi bölgesi var. Kaburgacı Yaşar Usta diye kime sorsanız gösterirler. Bildiğiniz esnaf mekanı.
Her yerde olduğu gibi önce sofrayı donatıyorlar. Ezmeler, közlenmiş biberler ve pideler geliyor. Sonra kaburgaya boğulunur. Yok böyle bir lezzet. Fiyatlar her bir şiş kaburga 25-30 TL.
2.4 Tarihi Kazancılar Kebapçısı
Direk Kazancılar Çarşısında yer alan restoran, özellikle fasıl arayanlar için güzel bir adres. Biz akşam gitmiştik ve sohbet-muhabbet için güzeldi.
Gelmişken de ; ciğer, böbrek ve kazbaşı yemenizi tavsiye ederim. Özellikle alkol ve fasıl keyfi yapmak isterseniz Adana’daki ilk adresiniz olsun. Fiyatlar genelde 1 porsiyon kebap ve içecek 70-80 TL.
2.5 Yüzevler Kebap
Adana’nın en lüks restoranlarından birisi. Zaten İstanbul’da da şubesi var. Sunum olsun yemeklerin ve mezelerin kalitesi olsun çok sevdiğim bir yer oldu. Ama tabi haliyle diğer yerlere göre biraz daha pahalı. Pahalı dediysek, bir istanbul gibi düşünmeyin.
Hala ucuz ve çok çok çok daha kaliteli ve lezzetli. En az 1 akşam burada güzel bir yemek yemenizi öneririm. Başlangıç olarak yine humus, küçük lahmacun ve kaşarlı pide, üzerine ciğer-adana kebabı. Ayrıca alkol seviyorsanız, burası mutlaka adresiniz olsun.
2.6 Kebabçı Mesut
Adana’nın bence en iyi Adana kebabını yapan yer. Öyle lüks, ferah falan bir yer sakın beklemeyin. Ara sokakta, eski, küçücük bir yer.
Hemen Küçük Saat kulesinden yürüyerek gelinebiliyor. Yaklaşık 100 yıldır aynı yerde hizmet veriyor. O yüzden her şey eski. Masalar, sandalyeler, duvarlar…
Adana’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Duvar demişken, buraya gelmeyen ünlü kalmamış heralde. Gidince önce bir duvara bakın derim. Restoranda yiyeceğiniz Adana kebabından sonra pek muhtemel hiç bir yer buranın yerini tutmayacaktır.
Kebabçı Mesut’u mutlaka ama mutlaka listenize yazın. Bir porsiyon Adana ve ayran 40-60 TL civarında. Dilerseniz rakı da var.
2.7 Şırdancı Bedo
Hemen Kebabçı Mesut’un arka sokağında yer alıyor. Muhteşeme bir lezzet. Görüntüsünden midir kokusundan mıdır ilk başta ön yargılı olabilirsiniz ama olmayın. Yok böyle bir lezzet. Tanesi 20 TL civarı.
Yukarıdaki videomda da ne kadar ön yargılı olduğumu görmüşsünüzdür. Ama tattıktan sonra, insan başka yok mu diye merak ediyor. Kesinlikle Şırdancı Bedo’da şırdan yemeden Adana’dan ayrılmayın.
2.8 Kebapçı Adil
Burada beyti yiyeceksiniz. Ben en çok beytisini sevdim. Adana da var ama sanki beyti bir tık daha iyi. Kebapçı Adil’de, genelde 60-70 TL’ye tıka basa doyarsınız.
2.9 Birbiçer
Eğer siz de ciğer ve sakatata benim gibi bayılanlardansanız, adresiniz kesinlikle Birbiçer olsun. Adana’nın en iyi ciğer ve böbrek yapan duraklarından birisi burası.
Baştan uyarayım: ciğer siparişi verirken az pişmiş istediğinizi mutlaka hatırlatın. Eğer çok pişirirlerse kuru oluyor ve o birazcık sulu halindeki tadı bulamayabiliyorsunuz. Porsiyonlar 60 TL.
2.10 Kazım Büfe
“Deniz, Türkiye’nin en iyi 10 büfesinden birisi var Adana’da. Oraya gidince muzlu süt içmeden sakın dönme.” dediklerinde, “Ne kadar güzel olabilir ki ?” demiştim. Yanılmışım.
Ben böyle bir şey içmedim. Adana’ya yolunuz düşerse mutlaka ama mutlaka buraya uğrayın.
Özellikle sabah kahvaltısı için bir yer arıyorsanız, adresiniz Kazım Büfe olsun. Muzlu süt 30 TL.
2.11 Eco’nun Yeri
Ben gidemedim, zaman yetmedi. Ama o kadar çok duydum ki burayı! Mekan sadece öğlenleri açık olduğu için ve ben de sürekli çalıştığım için bir türlü denk getiremedim. Ama sizin vaktiniz olursa burada Adana ve kuzu şiş yemeden dönmeyin.
2.12 Fon Dragon Pearl Chinese & Sushi Restoranı
“Kapa kapa kapa. Adana’ya gelmiş suşi yemiş. Sonra kalkar bir de ben sırt çantası ile dünyayı geziyorum der. Adana gibi bir yerde suşi nedir ?” diye söylenmeyin. “Ne alaka!” demeyin.
Adana’da 3 hafta kaldığım için ara sıra Hilton’da bulunan bu restoranda suşiye doymuştum. Daha 2 ay önce Japonya’da suşinin kralını yedim ama bu restoranın gerçekten suşileri harikaydı.
Suzukiler, sashimiler, california roll, ebi ve nigiri enfesti. Bayıldığım için yazayım dedim. Alternatif lezzet arayanlara önereyim dedim.
Adana’ya gitmeden önce şu yazıları ve siteleri okuyun.
Benim Adana yemekleri konusunda anlatacaklarım bu kadar. Bu güzeller güzeli mutfağın keyfini sürüp, harika yemeklerin tadına doyacağınız güzel bir tatil geçirmeniz dileğimle. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımdan beni takip edip sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…
kebab adana da yenir
Bir Adanalı olarak bu yazınızdan dolayı teşekkür ederim Deniz bey Adanamızı bu kadar güzel tanıtan bir yazı görmedim o kadar güzel yerler önermişsiniz emeğinize sağlık.
Tavsiye olarak bende bazı yerler yazmak istiyorum
1-Kebapçı Ümit (süper esnaf)
2-Şırdancı Kemal (lezzet farkı)
3-Doktorum Şalgam (Acılı İçiniz)
4-Saydam Otel (Süper konukseverlik)
5-Hasanağa Camii yakınındaki çaycı
6-Ütü tost (yeni damak tadı)
7-Börekçi Rıza (süper börek)
8-Şükran Lahmacun (acılı)
9-izol baklava (özel dilim yeyiniz)
Çok teşekkürler. Adana’da yemek yenecek öyle güzel yerler öyle güzel yemekler var ki. Çok selamlar
Adana’yı gerçekten çok güzel anlatmışsınız.