Hatay Yemekleri : En Güzel Antakya Yemekleri : Hatay’da Ne Yenir + 11 EFSANE Restoran
Hatay yemekleri aslında anlatılmayacak kadar çok. Çünkü 600 çeşit yemeği, binden fazla mezesi ve 80’e yakın tatlısıyla gastronomi kenti ilan edilen bir şehir burası. Bu yüzden hepsini anlatamayacağım için 3 günlük gezimde en çok sevilen Antakya yemeklerini yazdım aşağıya. Baştan söyleyeyim; burada neredeyse adım başı Hatay künefesi yapılıyor. Yemeden döneni döverler, öyle söyleyeyim. Onun dışında kömbe, abagannuş, Hatay humusu, zahter salatası, Hatay kağıt kebabı, Hatay tepsi kebabı ve Haytalı da yemeniz gereken lezzetler arasında. Ben Hatay mutfağına dair neler yiyebileceğinizi, hatta nerelerde yiyebileceğinizi aşağıda uzun uzun anlattım. Vakit kaybetmeden lezzet konusunda Dünya’ya açılan Hatay‘ın, kendine has zengin yemek çeşitlerini birlikte tanıyalım mı?
1. Hatay’da Ne Yenir & Hatay Meşhur Yemekleri
Her ne kadar son 6 yıldır zor günlerden geçse de 2017 yılıyla birlikte, UNESCO tarafından aldığı 26. Gastronomi Şehri ünvanı, Hatay’ın kabuğunu kırmasına ve gelecek adına umutlu hissetmesine vesile olmuş durumda.
Biliyorsunuz, 2016 yılında Gaziantep de gastronomi şehri seçilmişti. Bence her ikisi de yüzlerce çeşit yemeğiyle bu ünvanı fazlasıyla hak ediyor.
Çünkü bu değerli şehirlerimiz, özel bir dağarcığa ve müthiş kültür birikimine sahip.
Gönül isterdi ki Hatay’ın tüm yemeklerini ayrı ayrı bu yazıya sığdırabileyim. Ama bu kadar çeşidi tek bir yazıda anlatmanın imkanı yok.
Ben de bu yüzden 2-3 günlük Hatay turuna çıkanlar için mutlaka yenilmesi gereken Hatay lezzetlerini aşağıda anlatmak istedim.
Hatta bu özel lezzetleri nerede yiyebileceğinizi de tek tek anlattım. Yani geziye çıktığınızda Hatay’da nerede ne yenir sorusunu uzun uzun araştırmanıza gerek kalmayacak.
Ben sizin için deneyimleyip Hatay sofrasına dair en sevdiklerimi aşağıda paylaştım :
Hatay lezzetlerini uzun uzun anlatmadan önce, kısaca Hatay’da nerede ne yenir sorusunu cevaplamak istiyorum :
- Sultan Sofrası’nda Antakya Kahvaltısı
- Sabri Usta’nın Yeri’nde Bol Peynirli Künefe
- Aydın Kasabı’nda Tepsi Kebabı
- Humusçu Nedim Usta’da Fava ve Humus
- Tarihi Affan Kahvesi’nde Haytalı Tatlısı
- Pöç Kasabı’nda Kağıt Kebabı
- Gözde Paça Çorba’da İşkembe
- Petek Pastanesi’nde Hurmalı Kömbe ve Baklava
- Antik Limon Mezeci’de Oruk, Kömbe ve Hatay Mezeleri
- Musa Dağı Restaurant’ta Toros Patatesi
- Vakıflı Köyü Çay Bahçesi’nde Serpme Köy Kahvaltsı ve Çay
Yukarıda yazdığım bu lezzetleri, aslında bir Antakyalı’nın evine konuk olup yerseniz, gerçek Antakya mutfağını görmüş olursunuz. Doğrusu bu gezimde, hangi esnafa sorsam hep bu cevabı aldım. O yüzden bahsetmek istedim.
Benim öyle bir imkanım olmadı ama eğer sizin imkanınız olursa, önceliğiniz bir Antakyalı’nın evine misafir olmak olsun.
Eğer böyle bir imkan oluşturamazsanız, yukarıda kısa kısa yazdığım bu harika tatları nerede yiyebileceğinizi fiyatlarıyla birlikte tek tek anlatayım diyorum :
Bu arada Hatay turundan önce mutlaka tüm Antakya yazılarımı inceleyin : Hatay
2. Antakya Yemekleri & Hatay Restaurant Önerileri
Vejeteryan olanlar dahil herkesin mutlu ayrıldığı bir kent Hatay. Çünkü her damağa hitap eden yüzlerce çeşit yemek var burada.
Zaten bu sebeple gastronomi şehri kendisi. Birçok medeniyetten farklı lezzetleri sunduğu için…
Yukarıda söylediğim gibi, Hatay yemekleri anlatmakla bitmez ama ben bu bölümde size Hatay’ın en sevilen lezzetlerinden kısaca bahsedeceğim.
İçlerinden en beğendiklerinizi mutlaka not alın derim. Eminim çok işinize yarayacak.
- Bu arada eğer konaklamalı bir gezi düşünüyorsanız, en çok tercih edilen Antakya otellerini şu linkten mutlaka inceleyin. İptal ve iade edilebilir özelliklerinden dolayı memnun kalacağınızı düşünüyorum.
- Araç kiralayacaksanız da güzel fiyatlar sunan şu siteyi inceleyin. 2-3 gün Antakya’nın kendine has otellerinde konaklayıp kiraladığınız araç ile rahatlıkla Antakya ve çevresini gezebilirsiniz.
Ben araç kiralayarak gezdim ve çok rahat bir gezi oldu. Kısacası bu alternatifler aklınızda bulunsun.
Ulaşım hakkında her şeyi anlattığım Hatay Nerede Hangi Bölgede & Nasıl Gidilir yazımı okursanız, aklınızda her şey daha net oturacaktır.
Bu güzel önerileri verdikten sonra gelelim asıl mevzuya :
2.1 Antakya Kahvaltısı & Hatay Sultan Sofrası Evi
Antakya merkezdeki Çankaya Konakları Hotel‘e eşyalarımı yerleştirdikten sonra heyecanla Antakya kahvaltısı yapmak için dışarı attım kendimi.
Çünkü burada bizim yediğimiz normal kahvaltı öğününden çok daha fazlası var. Tuzlu yoğurtlu omletinden tutun, zahter salatası ve biberli ekmeğine kadar ilk defa yiyeceğiniz farklı lezzetlerden bahsediyorum.
Ben yoğurdu sevdiğimden midir bilmiyorum, Antakya’da en çok tuzlu yoğurt olayını sevdim. Hatta fotoğrafta gördüğünüz tuzlu yoğurtla yapılan yumurta favorim oldu.
Bu fotoğrafta ilk defa gördüğünüz başka lezzetler de var tabii. Merak edenler için hemen tek tek sayayım :
- Sakızmurçlu yumurta (tadı çok iyiydi)
- biberli ekmek
- ıspanaklı gül böreği
- tuzlu yoğurt
- sürk,
- humus
- külçe
- zahter salatası
- çökelek salatası
- kiremitte peynir
- zeytin salatası
- Antakya simidi.
Tabii bu menü dışında Antakya’nın diğer meşhur lezzetlerinden de tatmak isterseniz, 2 ve 5 TL arasında bir fiyat ödeyerek kahvaltınıza ekletebilirsiniz. (Mesela Kaytaz Böreği ve Semirsek olabilir)
Son olarak bu farklı içeriğe sahip kahvaltının ayrıntılarını anlatayım hemen :
- Fiyatlar : Yukarıda saydığım bu serpme kahvaltı, kişi başı 30 TL. Çay sınırsız. Dilerseniz kişi başı 20 TL olan kahvaltıyı da tercih edebilirsiniz. Ve Antakya’ya has hamur işlerinden yemek isterseniz, tanesine 2 ve 5 TL arasında fiyat ödeyerek kahvaltınıza ekletebilirsiniz.
- Önerilerim : Hatay’a ilk gidişinizse, serpme kahvaltı söyleyip tuzlu yoğurtlu yumurta ve Sakızmurçlu yumurtayı denemenizi öneririm.
- Nasıl Bir Yer : Eski bir Antakya evinden dekore edildiği için ortamı gayet güzel ve otantik. Lezzetleri de ortalama. Neden böyle söylüyorum? Çünkü Hatay’ın köylerinde daha lezzetli oluyor kahvaltı. Yani bana öyle geldi. Ama yine de Sultan Sofrası, Antakya merkezde gidebileceğiniz güzel yerlerden.
- Adres : Kurtuluş cd. Habib-i Neccar Camii karşısı 31060 Antakya / Hatay / Turkey
- Puanım : 10/8
- Hatay Kahvaltısı Yapabileceğiniz Diğer Restoran Önerileri : Harbiye’nin üst taraflarındaki Döver Köyü’nde Pınaraltı Kır Bahçesi var. Vaktiniz olursa orayı da öneririm. (yeşilliklere bakan bir terası var ve kişi başı 30 TL, tabaklar boşaldıkça yenileniyor). Onun dışında aşağıda anlatacağım Vakıflı Köyü Çay Bahçesi’nde de köy kahvaltısı yapabilirsiniz. (kişi başı 25 TL ve ürünleri çok taze)
Bu arada Antakya kahvaltısını yaptıktan sonra nereleri gezebilirim diyorsan mutlaka oku : Antakya Gezilecek Yerler
2.2 Hatay Künefe & Sabri Usta’nın Yeri – Onur Künefe
Gelelim Hatay’ın en meşhur lezzetine. Yukarıda da söylemiştim. Antakya’da gerçekten adım başı künefeci var. Sevmeseniz bile bir tanesine girip yemek zorundasınız.
Misal benim künefeyle pek aram olmamasına rağmen dönüşte “Son 1 kez daha yesek, havalimanına yetişir miyiz?” diye hesaplamalar yapıyordum, öyle söyleyeyim.
Bunun en büyük sebebi de kesinlikle Sabri Usta. “Künefe nerede yenir?” deyince herkes Uzun Çarşı Çınaraltı Yusuf Usta’yı tarif ediyor ama inanın Sabri Usta’da aldığım lezzeti hiç birinde bulamadım.
Neden derseniz, Antakya Uzun Çarşı’da künefeye çok talep olduğu için büyük tepsilerde ve közde pişiriliyor. Sabri Usta ise sadece size özel tabakta kendi küçük ocağında pişiriyor.
Ve malzemeleriyle kıvamı o kadar iyi ki yerken kendinizden geçiyorsunuz. Bence Antakya’da yiyebileceğiniz en iyi künefeci diyebilirim. Fiyatları ve diğer merak edilenlere geçecek olursam :
- Fiyatlar : 1 tam tabak 10 TL.
- Önerilerim : Çok aç değilseniz 2 kişiye 1 tam tabak yeterli olur. Çünkü çok doyurucu.
- Nasıl Bir Yer : Harbiye’de Atatürk Parkı’nı gezdikten sonra tesadüfen bulduğum bir yer. Çünkü yolda giderken hiç belli olmayacak kadar küçük ve salaş bir mekan. Ön tabelada Onur Künefe yazıyor. Camlarında ise Sabri Usta’nın yeri yazıyor. Aklınızda bulunsun.
- Adres : Harbiye, 31160 Harbiye, Turkey (Harbiye Şelaleleri’ne çok yakın)
- Puanım : 10/10
- Hatay Künefesi Yiyebileceğiniz Diğer Mekan Önerilerim : Antakya Uzun Çarşı’daysanız, Çınaraltı Yusuf Usta ve Kurşunlu Han’ın içinde bulunan Asi Künefeleri’nde de bu güzel tatlıdan yiyebilirsiniz. (Yusuf Usta yarım fıstıklı 7 TL, yarım dondurmalı 10 TL, tam da 13 TL. Asi’de ise tam 9 TL. Yanında süt ikram ediyorlar.)
Hatay yemekleri dışında görülecek yerleri de merak edenler ve rota çıkarmak isteyenler için Hatay Gezilecek Yerler diye çok faydalı bir yazı hazırladım. Mutlaka okuyun.
2.3 Hatay Tepsi Kebabı & Aydın Kasabı ve Kebap Salonu
Antakya Uzun Çarşı’da dolaşırken acıktığınızı hissederseniz, yiyebileceğiniz en güzel lezzetlerden biri, tepsi kebabıdır. Ve bunu yemek için restorana değil, kasaba gidersiniz.
Evet, Hatay’da kasap kültürü diye bir gelenek var. Kasaba gidip siparişinizi veriyorsunuz. Orada yiyeceğiniz siparişi hazırlıyorlar ve fırına gönderip pişirtiyorlar.
Tabii kasap dediysem öyle çok küçük bir yer beklemeyin. Arka kısmı salaş bir restoran aslında. Ama baktığınız zaman kasapta yemek yiyorsunuz.
Ben böyle salaş yerleri sevdiğim için bu duruma bayıldım. Uzun Çarşı’dan gelen sesler, kasabın etinizi hazırlayışı ve tepsinin fırına gidişi çok geleneksel bir olay bence. Kesinlikle bu kültür devam etmeli.
Bu arada bu tür kasaplarda en çok tepsi kebabı ve kağıt kebabı tercih ediliyor. (Kağıt kebabı için aşağıda başka bir öneride bulundum)
Aralarındaki fark ise, tepsi kebabının soslu, kağıt kebabının sossuz oluşu. Bir de tepsi kebabına daha çok sebze konuluyor.
Soslu sevenler kesinlikle tepsi kebabını tercih etsin. Tadı gerçekten hafif ve lezzetli. Sadece etin tadını almak isteyenler de kağıt kebabını seçebilir. Onun da kendine özgü ayrı bir lezzeti var.
Mekan ile ilgili diğer merak edilenlere gelecek olursam :
- Fiyatlar : Burada gram usülü geçiyor. 1 kilo tepsi kebabı 90 TL. 200 gram 18 TL.
- Önerilerim : Çok aç değilseniz, 2 kişiye 200 gram tepsi kebabı yeterli olur.
- Nasıl Bir Yer : Uzun Çarşı içerisinde salaş bir mekan. Çarşı içi olduğu için ve kasap olarak geçtiği için biraz sesli bir ortamı var. Karşısında hemen Pöç Kasabı bulunuyor. Onu da aşağıda anlatacağım.
- Adres : Uzun Çarşı Cad. No: 145, Antakya 31000, Türkiye
- Puanım : 10/9
- Hatay Kağıt Kebabı Yiyebileceğiniz Diğer Mekan Önerilerim : Aşağıda anlatacağım ve Aydın Kasap’ının hemen karşısındaki Pöç Kasabı’nın da tercih edebilirsiniz. Ve Tugay Kasap’a da vaktiniz kalırsa gidin derim.
2.4 Hatay Humusu & Humusçu Nedim Usta’nın Yeri
Gelelim 1920’lerden beri hizmet veren ve Hatay mutfağına gerçekten hakim olan Nedim Usta’ya. Nedim Usta tam bir esnaf diyebilirim.
Müşterilerle ilgili. Ve mezeleri de gerçekten çok lezzetli. Ben humusu pek yiyemezdim ama Nedim Usta’da keyifle yedim.
Antakya’nın ilk humusçularından olduğu için bu işi gerçekten biliyor. Humus dışında fava (bakla ezmesi) mezesi de efsane. Bu ikisini mutlaka deneyin.
Artı olarak Hatay’ın diğer meze çeşitleri olan cevizli biber ve abagannuşu da burada tatmanızı öneririm.
Bu mezelerin içeriklerini merak ediyorsanız, hemen aşağıya yazayım :
- Humus : Nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, pul biber ve tuz.
- Abagannuş : Patlıcan, taze biber, domates, sarımsak, zeytinyağı, nar ekşisi, tuz.
- Cevizli Biber : Kuru kırmızı biber, ceviz, tahin, kimyon, tuz.
Mezelerin içeriklerini de öğrendiğimize göre şimdi fiyatlara ve diğer ayrıntılara geçelim :
- Fiyatlar : Mezeler 7-10 TL arasında.
- Önerilerim : Humus, fava ve abagannuşu mutlaka deneyin. Turşusu da güzel ama biraz tuzlu, bilginiz olsun.
- Nasıl Bir Yer : Epey küçük bir yer. Salaş bir havası var. Çalışanlar çok ilgili.
- Adres : Gazipaşa Caddesi No: 3, Antakya, Türkiye
- Puanım : 10/9
- Hatay Humusunu Yiyebileceğiniz Diğer Mekan Önerilerim : Aslında Hatay’da sabah kahvaltısında bile humus getiriyorlar. Bu yüzden hemen hemen gittiğiniz her yerde Hatay’a özgü mezeleri bulabiliyorsunuz.
Bu arada Hatay’daki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
2.5 Haytalı & Tarihi Affan Kahvesi
Konakladığım Çankaya Konakları Oteli Kurtuluş Caddesi’nde olduğu için merkezdeki birçok yere yakındı ve bu konuda inanılmaz rahat ettim. İşte Tarihi Affan Kahvesi de otelin hemen 2 dakikalık yürüme mesafesindeydi.
Hatay’a geldiğim 2. akşam, yorgunluğumu atmak ve Haytalı dedikleri meşhur tatlıdan yemek için Tarihi Affan Kahvesi’ne gittim.
Dışarıdan görünüşüne aldanmayın, çünkü tam bir kıraathane havasında. Zaten tabelasında İnci Kıraathanesi yazıyor. Ama arkasında güzel bir bahçesi var. Ben de tabii ki arkada oturmayı tercih ettim.
Hemen 1 adet Haytalı ve sade bir kahve söyledim kendime. İlk defa yiyeceğim için heyecanlıydım tabi.
Tatlı geldiğinde biraz hayal kırıklığına uğradım. Çünkü ben daha jöle kıvamında bir şey bekliyordum ama tatlı çok suluydu.
Neyse moralimi bozmadan 1 kaşık aldım hemen. Tadı efsane güzel diyemem ama farklı bir lezzeti var. Ben gül suyunu ve kokusunu sevdiğim için güzel geldi açıkçası. Ama herkes sevmeyebilir.
Bu arada merak edenlere hemen Haytalı tatlısının içeriğinden bahsedeyim :
- Aslında Haytalı bir Lübnan tatlısı. Hatta ismi de Lübnan’ın Haytalia Köyü’nden geliyor.
- Yapımında mısır nişastası ve süt kullanılıyor.
- Muhallebinin üzerine de özel sütlü dondurması ekleniyor.
- Son olarak da gül suyu dökülerek servis ediliyor.
Bunu ‘Bici Bici’ tatlısıyla karıştıranlara çok bozuluyor Hataylı’lar. Çünkü Bici Bici Adana ‘ya ait bir tatlı.
Buğday nişastası ve suyla yapılıyor. Üzerine ise meyve ve pudra şekeri dökülüyor. Son olarak da buz ve gül esansı eklenerek servis ediliyor. İkisi arasındaki fark da işte bu. Bilginiz olsun.
- Fiyatlar : Haytalı 7 TL, çay bardağında sunulan kahve ise 4 TL.
- Önerilerim : 2 kişiyseniz, Haytalı’dan önce 1 tabak alın derim. Beğenirseniz 2. tabağı alırsınız. Çünkü herkesin sevebileceği bir lezzet değil.
- Nasıl Bir Yer : Yukarıda söylediğim gibi, ilk başta kıraathaneye girdiğiniz ama arka bahçesinin normal bir cafeye dönüştüğü, salaş ve eski bir mekan.
- Adres : Fevzi Çakmak Mahallesi, Kurtuluş Cd. No 42/a, 31100 Antakya/Hatay
- Puanım : 10/8
- Haytalı’yı Yiyebileceğiniz Diğer Mekan Önerilerim : Yukarıda anlattığım Sultan Sofrası’nda da Haytalı yiyebilirsiniz. (Fiyatı 6 TL)
Haytalı’nın da içinde olduğu şu yazımı da okumanızı öneririm : Antakya Hatay Gezisine Çıkmak İçin 10 Neden
2.6 Hatay Kağıt Kebabı & Pöç Kasabı ve Kebap Salonu
Yıkarıda da Antakya’da kebabın kasapta yenildiğini anlatmıştım. Zaten girişte koca koca etlerin asılı duruşundan dolayı önce bir duraksıyorsunuz.
Ama içeri girince her şey değişiyor. İstediğiniz yemek hemen büyük tepsilerde hazırlanıp yan taraftaki fırında pişirtiliyor. Ve siz de afiyetle yiyorsunuz.
Pöç Kasabı’nda neler yiyebileceğinize gelecek olursak; kağıt kebabı ve tepsi kebabı diyebilirim. Ben Aydın Kasabı’nda tepsi kebabı yediğim için burada da kağıt kebabını yemeyi tercih ettim.
Normalde eti çok iştahla yemem ama gerçekten hafif ve lezzetli bir tadı vardı. Yanına söylediğim yoğurtlama ve cevizli biber mezesiyle de lezzet çok daha iyi oldu.
Tek eksik, böylesine değerli bir gastronomi şehrinde, yediğiniz yemeğin yanında salata dahil hiçbir mezenin gelmemesi.
Sadece turp ikram ediliyor. Önceden mezeler az da olsa ikram ediliyormuş ama şimdi ücret ödeyerek meze alıyorsunuz.
Yine de Antakya Uzun Çarşı’da gezinirken mola verip kebap yiyebileceğiniz güzel yerlerden. Ayrıntıları ise şöyle :
- Fiyatlar : Burada gram usülü geçiyor. Kilosu 90 TL. Yani 150 gram kebap 14 TL, 200 gram da 18 TL. Mezeler tek tek 10 TL. Ama 3 mezeyi azar azar 1 tabakta isterseniz, 12 TL.
- Önerilerim : 2 kişiyseniz, 200 gram kağıt kebabı ve 3’lü meze tabağı yeterli olacaktır.
- Nasıl Bir Yer : Çarşının içerisinde olduğu için biraz sesli bir yer. Küçük bir mekanmış gibi görünüyor ama içerisi çok büyük. Sadece hijyen konusuna biraz dikkat edilmeli.
- Adres : Yeni Camii Mahallesi, Uzun Çarşı Cd. No:154, 31060 Antakya/Hatay
- Puanım : 10/8
- Hatay Kağıt Kebabı Yiyebileceğiniz Diğer Mekan Önerilerim : Yukarıda anlattığım, Pöç’ün hemen karşısındaki Aydın Kebabı’nı da tercih edebilirsiniz.
2.7 İşkembe Çorbası & Gözde Paça Çorba
Hatay gezimin 2. gecesinde Eski Antakya sokaklarını dolaşırken acıktığımı farkettim.
Böyle çok ağır olmayan doyurucu bir yemek yiyeyim dedim. Ve tabii gecelerin vazgeçilmezi işkembe çorbasını içmeye karar verdim.
Saat geç olduğu için her yer açık değildi. En son bir esnafa çorba içmek istediğimi söyleyince beni Gözde Çorba’ya yönlendirdi. Zaten hemen yeri meydanda, kolay bir yerde.
2 kişi olduğumuz için birimiz kellepaça birimiz de işkembe çorbası söyledik. Fotoğrafta gördüğünüz gibi “Beni ye” diyen koca bir ekmek ve soğanın yanında geldi çorbalar.
İşkembesi gerçekten çok hafifti, baya sevdim. Ve içi de et doluydu. Yoğurt sosu kıvamını çok iyi ayarlamışlar. Kısacası ben sevdim, siz de gece acıkırsanız Gözde Çorba aklınızda bulunsun.
- Fiyatlar : 1 kellepaça ve 1 işkembe çorbasının fiyatı 28 TL. Yanında soğan, biber ve kocaman bir ekmek geliyor.
- Önerilerim : Yanında gelen soğan ve ekmeği yiyin ama biberi sadece acı sevenler yesin. Çünkü baya acı.
- Nasıl Bir Yer : Küçük, salaş bir yer. Genelde 4 adet çorbası oluyor.
- Adres : Kışla Saray Mahallesi, İnönü Cd. No:1, 31070 Antakya/Hatay
- Puanım : 10/10
“Hatay’da nereden uyguna araç kiralayabilirim?” diyorsan, 53.000’den fazla noktada 900 şirket arasında karşılaştırma yaparak size en iyisini sunan bir yer önereyim : Şu linke tıklayarak inceleme yapın derim.
2.8 Oruk ve Hatay Meze Çeşitleri & Antik Limon Mezeci
İstanbul’a döneceğim gün, Hatay’ın meşhur oruk ve kömbesinden yanımda götürmek istedim.
Oruk, bizim içli köfteyeye benziyor ama buradaki farklı. Kömbe ise tatlı tarzında, çay ile süper giden bir kurabiye diyebilirim.
Aslında bunları birçok yerde bulabilirsiniz ama ben daha iyi bir yerden almak için Hatay’da yaşayan bir aileye danıştım.
Onlar da kaldığım Çankaya Konakları Hotel’in yakınında bulunan Antik Limon Mezecisi’ni önerdiler. Burada Hatay’a özgü birçok lezzeti bulabiliyorsunuz.
Ama ben öncelikle oruk almanızı öneririm. Dondurulmuş olarak veriyorlar. Siz evde pişiriyorsunuz. Ayrıca bol bol kömbe de alın.
Kömbenin özellikle cevizlisi çok iyi. Ben asıl hurmalı kömbeyi merak ediyordum da ondan kalmadığı için alamadım.
Hemen aşağıda anlattığım Petek Pastanesi’nde de hurmalı kömbe önermişlerdi. Ben de oradan alacaktım ama başıma ne geldiğini aşağıda Petek Pastanesi bölümünde anlattım.
Ama önce Antik Limon Mezeci’nin fiyatlarına ve diğer ayrıntılarına bakalım:
- Fiyatlar : Kömbe kiloyla satılıyor. 1 kilo fiyatı da 35 TL. Oruk ise taneyle satılıyor. Tanesi, 3,5 TL.
- Önerilerim : Dükkanda birden fazla çeşit var. Ama önceliğiniz kömbe ve oruk olsun. Tabii mezeleri de güzelmiş, öyle söylediler.
- Nasıl Bir Yer : Daha çok evde yemelik satış yapan küçük, temiz bir dükkan. Sahibi gayet ilgili.
- Adres : Güllü Bahçe Mahallesi, Saray Cd. 43/B, 31100 Antakya/Hatay
- Puanım : 10/10
2.9 Kömbe ve Baklava & Petek Pastanesi
Antik Limon Mezeci’de hurmalı kömbe bulamayınca birçok kişinin önerdiği Petek Pastanesi’ne gittim.
Tabii buraya ulaşmak için Antakya merkezden 1 saat uzaklıktaki İskenderun’a geçmeniz gerekiyor. İskenderun Antakya’ya göre daha kalabalık, yani tam bir şehir gibi.
Neyse konumuza dönelim. Petek Pastanesi’nin önemi, Hatay’ın ilk pastanesi olmasından kaynaklanıyor. Ve ne kadar büyüyüp modernleşse de geleneksel lezzetlerin muhafaza edilmesi şartını hep ön planda tutmuş.
Tüm ürünler günlük olduğu için çok taze ve lezzetli. Künefeden tutun, baklava ve yaş pastaya kadar her çeşit tatlı var burada. Ve içerisi gerçekten çok kalabalık.
Ben burada hazırlanmış paketler içerisindeki hurmalı kömbeyi tercih ettim. Yolda yeme hayalleri kuruyordum ki :
Yanlışlıkla cevizli kömbe paketini aldığımı farkettim. Tabii bunu anladığımda havaalanı yolundaydık ve iş işten geçmişti.
Bu yüzden buraya gelip hurmalı kömbe alırsanız, aşağıya yorum olarak yazın mutlaka. Gerçekten nasıl olduğunu merak ediyorum.
Bu üzücü olaydan sonra Petek Pastanesi’nin fiyatlarına ve diğer ayrıntılarına bakalım hemen :
- Fiyatlar : Hurmalı kömbenin kilosu 36, cevizlinin ise 44 TL. Baklavaların kilosu ise genelde 80 TL. (küçük kaplara hazırlanmış kömbe almak isterseniz cevizli 12, hurmalı 11 TL.)
- Önerilerim : Ben burada baklava yemeyi istedim ama vakit kalmamıştı, çok taze görünüyorlar, bence mutlaka deneyin. Ve tabii hurmalı kömbe almadan da çıkmayın derim.
- Nasıl Bir Yer : Petek Pastanesi 1942’den beri hizmet veriyor. Eskilerin pastanesi olmasına rağmen içeride 7-8 kişi çalışıyor ve dışarıya modern bir hava yansıtıyor. Geleneksellikle modernliği birleştirmiş diyebilirim. bir de içerisi 1 dakika boş kalmıyor, sürekli dolu.
- Adres : Savaş Mah. Mareşal Fevzi Çakmak Cad. No:16 İskenderun
- Puanım : 10/9
İskenderun’daki tüm otelleri listelediğim şu linki mutlaka inceleyin. İptal edilebiliyor ve kredi kartı gerekmiyor, bilginiz olsun.
2.10 Toros Patatesi & Musa Dağı Restaurant
Şimdi çok fazla yazılıp çizilmeyen ama çok huzurlu bir ortamı olan Musa Dağı Restaurant’ından bahsetmek istiyorum. Burası Türkiye’nin tek Ermeni Köyü’ne çok yakın bir konumda yer alıyor.
Aşağıda anlattığım Vakıflı Çay Bahçesi’nden sonra bir şeyler atıştırmak için uğrayabileceğiniz bir yer.
Ortada yanan şöminesi ve terasındaki portakal ağaçlarına bakan manzarasıyla hemen mekana içiniz ısınıyor.
Benim de öyle oldu ve terasta yeşilliğe bakan manzaraya karşı oturdum hemen. Ve ortaya 1 meze tabağı, oruk ve sadece bu restorana ait olan Toros Patatesi’nden söyledim.
Hatta patatesin ismi, restoranın sahibine ait. Toros isimli bir Ermeni kendisi. Patatesin tadına gelecek olursak, bayıldım diyebilirim.
Özellikle ortaya söylediğim abagannuş mezesiyle efsane oldu tadı. “Bu patates nasıl bir şey?” diyorsanız, hemen cevaplayayım.
Cips gibi düşünün. İnce ince doğranmış patates, sarımsak, maydonoz ve pul biber ile harmanlanmış.
Belki de başka baharatlar da vardır içinde bilmiyorum ama söylemek istediğim, o taraflardan geçerseniz mutlaka deneyin.
Bu arada yemeğinizi yedikten sonra size bahçe meyvelerinden yapılmış portakal suyu ikram ediyorlar. Bu da ayrı bir güzellik. Restoranın yemek fiyatlarına bakacak olursak :
- Fiyatlar : Toros Patatesi 15 TL, meze tabağı 20 TL (humus, abagannuş, biberli yoğurtlama ve patlıcanlı yoğurtlama)
- Önerilerim : Tabii ki terasta manzaraya karşı oturarak Toros Patatesi’nden yemeniz. Mezelerin de tadına bakın derim.Ya da sabah gidiyorsanız serpme kahvaltısını da deneyebilirsiniz.
- Nasıl Bir Yer : Ermeni Köyü Vakıflı’da güzel bir manzaraya bakan terasıyla sakin, kendi halinde bir işletme. Çalışanlar müşterilere çok saygılı.
- Adres : Cemal Gürsel Mahallesi, Hıdırbey Cd., 31800 Samandağ/Hatay
- Puanım : 10/10
Hatay turuna çıkmadan önce : Şu linkten iptal ve iade edilebilir otelleri inceleyip ona göre plan yapabilirsiniz.
Bonus : Çay – Ev Şarabı ve Hatay Köy Kahvaltısı & Vakıflı Köyü Çay Bahçesi
İşte burası Türkiye’nin tek Ermeni Köyü olan Vakıflı’da yer alıyor. Çok sakin bir yer olduğu için gerçekten kafa dinliyorsunuz.
Ben kahvaltı yapmış olmasaydım kesin burada yerdim. Çünkü diğer masalardan gördüğüm kadarıyla tam bir köy serpme kahvaltısı getiriyorlar. Fiyatı da Antakya’daki kahvaltılara göre daha uygun üstelik.
Orada çalışanlar, “Hafta sonu gelirseniz her şey daha sıcak ve taze oluyor” diyorlar. Bu ayrıntıda aklınızda bulunsun.
Ben burada kahvaltı yapmadım ama mis gibi bir çay içtim. Bir de hemen sol tarafındaki el ürünleri satış noktasından eve götürmelik bir kaç ürün aldım.
Vakıflı kadınlarının evde yaptıkları şarap, likör, reçel gibi doğal ürünler satılıyor burada. Hem fiyatları da uygun. Hatta hemen aşağıya yazayım:
- Fiyatlar : Şarap ve likör 15-20 TL arasında. Çay 2 TL. Serpme köy kahvaltısı kişi başı 25 TL.
- Önerilerim : Burada mutlaka kahvaltı yapın. Ayrıca giderken ev şarabı ve likör almanızı da öneririm.
- Nasıl Bir Yer : Sakin, temiz ve huzurlu bir yer. İçeride küçük bir soba yanıyor ve gelenlere “merhaba” diyen sevimli bir papağan sizi karşılıyor.
- Adres : Vakıflı Mahallesi, 31800 Samandağ/Hatay
- Puanım : 10/10
Benim Hatay yemek ve kahvaltı önerilerim bu şekilde. 10/10 puan verdiğim yemek ve mekanlar, en beğendiklerim oldu. Umarım siz de deneyip beğenirsiniz.
Eğer Hatay hakkında diğer ayrıntıları da merak ediyorsanız, gitmeden önce mutlaka aşağıdaki yazılarımı da okuyun derim.
Hatay hakkında ilginizi çekebilecek diğer yazılarım :
- Hatay Nerede Hangi Bölgede & Nasıl Gidilir
- Hatay Gezilecek Yerler
- Antakya Gezilecek Yerler
- Antakya Hatay Gezisine Çıkmak İçin 10 Neden
Hatay yemeklerini sizlere 3 günlük Hatay gezimde deneyimlediğim kadarıyla anlatmaya çalıştım. Dediğim gibi buradan Hatay künefe, kömbe, abagannuş, Hatay kağıt kebabı ve Hatay tepsi kebabı yemeden dönmeyin. Tabi daha bunun Hatay humusu, Haytalısı, oruğu, biberli ekmeği, Antakya simidi ve kaytaz böreği var. Yani Antakya yemeklerinde çeşit bitmez. Bu yüzden hafta sonuna bir Hatay turu yaparak bu değerli gastronomi şehrinde kendiniz Hatay mutfağı keşfine çıkabilirsiniz. Yeter ki isteyin ve plan yapmaktan çekinmeyin. Yani kısacası; hayal edin, düşün peşine…
Sultan sofrası diye iki yer bulunmaktadır, Antakya sultan sofrası kahvaltı evi ise bahsettiğiniz yukarıda adres yanlış oluyor, doğrulayabilr misiniz?
Adresi Antakya Sultan Sofrası Kahvaltı Evi olarak düzenledim. Dikkatiniz için teşekkürler.
Tebrik ediyorum sizi çok güzel detaylı açıklayıcı bir şekilde tarif etmişsiniz 👍🏻