Adana’da Gezilecek Yerler Listesi +14 En Güzel Yer
Adana’da gezilecek yerler ve görülecek çok fazla tarihi veya turistik yerler veya yapılar yok. Ama sanırım 1 günlük bir program yapılıp, şimdi sayacağım yerler görülse yeter diye düşünüyorum. Tabi yeme içme hariç buna, sadece “Adana’da görülecek yerler” olarak bu önerilerimi ve planı size yapıyorum. Tahmini bir rota çıkarıp, aşağıya ekliyorum. Tabi yeni Adana ve Seyhan Baraj Gölü taraflarını da anlatıyor olacağım. Lafı çok uzatmadan hemen Adana’da gezilecek yerleri sırası ile anlatmaya başlıyorum.
Adana’da Gezilecek Yerler Listesi Planlaması
Önce şehir merkezinden gezmeye başlayacağız. İlk durağımız Taş Köprü olacak.
Sırası ile:
- Eski Adana bölgesini gezip
- Sonrasında Yeni Adana’ya doğru ilerleyeceğiz.
Bu arada, her yeri kolayca gezebilirsiniz. Aracınız varsa tabi daha rahat edersiniz. Öyle aman aman bir trafik yok Adana’da.
Bir de Adana’ya ulaşım konusu var:
Adana’ya ulaşım için uçak ve otobüs seyahati öne çıkan seçenekler. Biletlerinizi alırken uçak ve otobüs biletleri için fiyat karşılaştırması yapıp çeşitli kampanyalarla uygun fiyata bilet bulabileceğiniz siteleri kullanmanızı öneririm.
Araç kiralama konusunda Şu Siteye mutlaka göz atabilirsin. Çok güzel araçlar var ve site, dünyanın en iyi araç kiralama sitelerinden birisi. Güven konusunda için rahat eder yani.
Bir de Adana’da konaklama durumu var. Onu da Şu Site‘den halledin derim. Otellerin fiyatları diğer bir çok siteye nazaran daha uygun ve istersen çoğunu da iptal edebiliyorsun.
Adana Gezi Videomu da izlemeden aman plan yapmayın. Hem yazdım, hem videosunu çekip anlattım. Daha ne yapsın bu çocuk 🙂
Daha detaylı Adana yazılarım için, Adana Gezi Rehberi yazıma da mutlaka bakın; ondan sonra plan yapın derim.
1. Taş Köprü
Seyhan nehri üzerinde kurulu olan Taş köprü, dünyada araç trafiğine açık en eski köprüsü ve Romalılar tarafından 2.yy’da inşa edilmiş.
Özünde 21 gözlü olan bu köprü, günümüzde kara kısmının taşlarla doldurulmasından dolayı 14 gözlü olarak görünüyor. Hava mis. Seyhan nehri ve ardındaki Adana Merkez Camii’nin, Seyhan Nehri üzerinde yarattığı manzara tarifsiz.
2. Ulu Camii (Ramazanoğulları Camii)
Köprüyü geçtikten sonra, tarihi bölgeye doğru ilerliyoruz. Burası eski şehir bölgesi olarak biliniyor. Bu bölgede de çok önemli bir uygarlık olan Ramazanoğulları’nın geride bıraktıkları en önemli yapılardan birisi Ulu Camii sıradaki durak.
1541 yılında tamamlanan camii, duvarları ve içerisindeki mimarisi ile tarihi dokusunu ve kokusunu korumuş bir yapı.
3. Ramazanoğlu Medresesi
Camiinin hemen karşısında bulunan medreseye geçiyoruz. Ramazanoğlu Beyliği’nden ayakta kalan huzur dolu bahçesi ve oturup dinlenilecek güzel avlusu görülmeye değer.
Bizim gibi siz de şansı olursanız, içeride ney enstrümanı çalan gençlere denk gelip, huzura erip, bahçesinde bulunan ağaçların altında güzelce dinlenebilirsiniz.
4. Tarihi Saat Kulesi (Büyük Saat)
Medreseden çıktıktan sonra hemen sol tarafa doğru yolalıyoruz. Sağ tarafta bir mezar görüyoruz. Ziya Paşa’nın mezarıymış. Kendileri Adana’nın ilk valisi. Saygımızı sunup, sonrada meydanı geçerek hemen karşımızda gördüğümüz 32 metre yüksekliğindeki saat kulesi geliyor.
1881 yılında inşaatı başlamış ve hemen 1 yıl içerisinde bitirilerek 1882 yılında hizmete açılmış bir kule. Bu arada Türkiye’nin en uzun saat kulesiymiş. Saat kulesini geçip hemen ardında bulunan meşhur kazancılar çarşısına yol alıyoruz.
Bu arada, bölgeyi gezerken acıkırsanız, Adana’da ne yenir yazıma bakın. Aklınıza gelebilecek tüm önerilerimi o yazımda görebilirsiniz.
5. Tarihi Kazancılar Çarşısı
Saat kulesinin bulunduğu yer aslında şehrin çarşısı. İşte tam bu bölgede bulunan Kazancılar çarşısı, adından da anlaşılacağı üzere bakır ve kazan imalatı ve tamiratı yapan dükkanların olduğu eski, tarihi çarşılarımıza örnek olabilecek yerlerden birisi.
Öyle çok büyük bir yer beklemeyin. Sağlı sollu dükkanlar var hepsi o. Bir de gelmişken bu bölgede Adana dürüm ve efsane sokaklarda yapılan kebapları tadın.
İnanın bir çok restorandan daha başarılılar. Nedense sokakta satılan yemekleri hep daha çok severiz ? Cevabını bilemiyoruz ama lezzeti insanı mutlu etmek için yetiyor da artıyor bile.
6. Adana Etnografya Müzesi
Kazancılar çarşısından, Adana çarşılarından kaybolarak “E müzesiz olmaz !” umuduyla gittiğimiz Adana Etnografya Müzesi bir sonraki durağımız. Kapısına kadar gelip “Acaba müze nerede. Bu bildiğin kilise !” diye söylenirken, sonradan öğrendik ki aslında önceleri kilise olarak kulanılan bu bina, 1924 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmış.
İçerisinde ise Çukurova köylerinde ve Toroslar’da yaşayan yörüklere ait eşyalar sergileniyormuş. “Muş”lu konuşuyorum çünkü giremedik. Kapalıydı. Belki siz gidince açık olabilir diye yazayım dedim.
7. Bebekli Kilisesi
Baştan uyarayım. Pazar güneri kapalı. Cumartesi açık. Kapısına kadar gittik ama giremedik. Kazancılar çarşısından 10 dakika kadar yürüyerek Bebekli Kilise’ye gidiyoruz.
Bebekli Kilise, 1880’li yıllarda St. Paul adına yapılmış bir İtalyan Katolik kilisesi.
Buranın özelliği ise, kilisenin üzerinde bulunan Meryem Ana’nın elinde tuttuğu 2.5 metrelik tunç heykeli, bebeğe benzetildiği için adı “Bebekli Kilise” olarak kalmış. Hepsi bu.
8. Atatürk Parkı-Ziyapaşada-Gazipaşa ve Atatürk Caddeleri
Şehrin en eski bölgesinden çıkarak biraz da yeni bölgelerini görelim diyoruz. Adana Garı’na kadar olan bölgede bulunan bu caddeler ve Atatürk parkı boyunca her türlü kafe, restoran ve eğlence merkezleri bulunuyor.
Ziya Paşa Caddesinde bolca lüks mağaza ve kafeler bulunuyor. Alışveriş için güzel bir bölge. Hatta akşamları şöyle 2 kadeh bir şeyler içelim derseniz, barlar ve publar da hep bu bölgelerde. Özellikle haftasonları alternatifiniz olabilir.
9. Adana Merkez Parkı
Şehir merkezinde de biraz dolandıktan sonra, artık biraz dinlenip, nefes almak istiyoruz. Bir şehirde su göremediğim zaman hep bir şey eksik gibi gelir.
Belki de Fethiyeli olduğum için alışkanlık haline geldi. Bilmiyorum ! Adana’da da neyseki Seyhan nehri var ve tüm nehir kenarı yemyeşil.
Benim Adana’da en çok sevdiğim kısım bu oldu. Adana Belediyesi park hizmeti konusunda çalışmış gibi göründü gözüme. Sonradan öğrendim ki, meğer bu park Türkiye’nin en büyük parkıymış.
Yemyeşil devasa bir park alanından bahsediyoruz. Taktir ettim. Darısı diğer şehirlerimizin özellikle İstanbul’un başına diyelim…
10. Sabancı Merkez Camii
Seyhan nehrinin hemen kıyısında kurulu olan Sabancı Merkez Camii, Türkiye’nin ve de Ortadoğu’nun en büyük camii olarak bilinir ve 6 adet 99 metre yüksekliğinde minaresi ile nehir kenarında hoş bir manzara sunar.
Biz de bunu bilerek bir sonraki durağımız olan Camii’ye doğru yol alıyoruz. Bu caminin rakamsal olarak çok önemli özellikleri var. Şöyle ki :
4 yarım-kubbe 4 halife ve 4 mezhebe, 5 kubbe İslam’ın 5 şartına, 6 minare ise imanın 6 şartına denk gelir. Avlusunda 28 kubbe bulunur ve Kur’an da adı anılan 28 peygambere, ana kubbedeki 40 pencere Hz. Muhammed’in peygamber olduğu yaş olan 40’a ve 99 metre yüksekliğindeki 6 minare ise Allah’ın 99 güzel ismini anmak için yapılmıştır. Bazı yerler, göründüğünden daha derin anlamlar taşır…
11. Arkeoloji Müzesi
Bir sonraki durağımız ülkemizin en eski 10 müzesinden birisi olan Arkeoloji müzesi oluyor ama biz girmiyoruz. Tadilattaymış sanırım.
Belki siz gidince görme şansınız olur diye anlatayım dedim. Cumhuriyet ilan edildikten hemen 1 yıl sonra inşa edilen Arkeoloji müzesinde, Hititlere ait Kapı arslanı, yazıtlar, lahitler bulunuyor.
Eski dönemlerden kalan bir çok farklı hayvan, tanrı ve tanrıça figürleri sergileniyor. Pazartesi günleri hariç her gün açık.Giriş 10 TL.
12. Atatürk Müzesi (Suphi Paşa Konağı)
Adana’da Gezilecek yerler arasında en önemli duraklardan birisi kuşkusuz Mustafa Kemal Paşa’nın ve eşi Latife Hanım’ın da misafir olarak ağırlandığı bu yer.
Atatürk 15 Mart 1923’te Adana ziyaretinde burayı kullanmış. Şimdilerde müze olarak kullanılan yapıda, çok sayıda kitap, Atatürk’ün bal mumu heykeli ve Kuva-yi Milliye döneminden kalan büstler sergileniyor.
13. Adana Sinema Müzesi
Konaktan çıktıktan sonra hemen yanıbaşında bulunan Adana Sinema Müzesi’ne biz girmedik. Ama belki siz ziyaret etmek istersiniz diye yazayım dedim.
Sinemada emeği geçen Adanalıların balmumu heykelleri sergileniyor. Kim bu Adanalı sanatçılar :
- Yılmaz Güney
- Ali Şen
- Şener Şen
- Orhan Kemal
- Abidin Dino…
14. Seyhan Baraj Gölü
Şehrin kuzeyinde kalan bu göl, etrafında yürüyüp, nefes alıp, dinlenmelik bir yer. Araçla gelmek gerekiyor. Göl boyunca küçük küçük seyyar satıcılar her yerde dikkatimizi çekiyor.
Aynı zamanda akşam yemeği yemek için çok güzel restoran ve kafeler bulunuyor. Biz tercihimizi Onbaşılar’dan yana kullanmıştık. Tavsiye ederim.
Eğer Adana hakkında daha kapsamlı gezi yazılarıma ulaşmak isterseniz :
- Adana gezi rehberi
- Adana’da ne yenir yazılarıma tıklayarak her detayı okuyabilirsiniz.
Adana gezilecek yerler konusunda “Eh işte” dedirtse de; yine 1 gün ayırarak tarihi ve kültürel noktaları ile insanı tatmin ediyor. Özellikle yemekleri için ön planda olan bir şehir Adana. Hakkını da veriyor doğrusu. Yukarıdaki yazılarımı da okuduktan sonra, harika bir Adana gezisi yapacağınıza eminim. Şimdiden güzel bir geziniz olsun. Hayal edin, düşün peşine…
15-Belemedik, 16-Kisecik Kanyonu, 17-uçurumun kenarında duruluyormuş görüntüsü veren Gülek Kalesi. 🙂 Ben henüz buralara gidemedim; ama en kısa zamanda gideceğim.
Adana’da gezilecek yerler 1-2 gün geçirmek için yeter de artar bile
adana çok güzel bir yer çok beğendik tekrar gelmeyi düşünüyoruz
Otel olarak Saydam Otel i şiddetle tavsiye ederim fiyatının üstünde bir hizmet veriyor
adana merkez park, taş köprü , seyhan nehrini mutlaka görmenizi şiddetle tavsiye ederim
Adana da gezilecek yerlerin bu kadar oldugunu bilmiyorduk araştırmalar yaptık ve çok güzel bir gezi gerçekleştirdik bu sitedeki yerleri tek tek gezdik çok teşekür ederiz.Ayrıca yorumlarda Saydam otel i gördük merak edip arayıp rezervasyon yaptık ve çok memnun kaldık bu kadar ilgileneceklerini hiç beklemiyorduk.
Adana çok sıcak ama insanı da o kadar sıcak ve cana yakın……
teşekkürler Adana teşekürler Cana yakın insanlar…
İyiki bu sayfadan gezilecek yerlere bakmışım çok beğendim bu kadar çok gezilecek yer oldugunu bilmiyordum neredeyse heryeri gezdim bu arada iyiki yorumlara bakmişim Otel olarak Saydam Otel iyiki tercih etmişim hizmetleri misafirperlikleri çok güzeldi teşekkürler herşey için
ayrica çatalan köprüsü ve menderes muhteşem yerler….
Rica ederim. Adana gezilecek yerler konusunda rehber olduysak ne mutlu
Adanaya ilk kez gelen biri olarak açıkçası bir endişem vardi ama bu kadar sıcak insanlarla karşılaşacağımı sanmıyordum adana gerçekten çok güzel yerlere ve çok iyi insanlara sahip
gerçekten çok iyi insanlarla karşılaştim.Kazancılar buüyük saat ulu camii muhteşem yerler görmeden evinize gitmeyin
TAVSİYE OLARAK
1-yemeği Kaburgacı Yaşar Ustada
2-muzlu sütü KAZIM BÜFE DE
3-Kalacaksanız SAYDAM OTELi öneririm
Öncelikle yazılan yerler için emeğinize sağlık eşimle bir çok yeri gezdim adana çok beğendik insanlar çok samimi ve iyi kalpli nasip olursa portakal festivalinde tekrar geleceğiz
önerilerimiz kebap yiyecekseniz Kebapçı Mesut uğrayın çok güzel bir lezzet.
kalmayı düşünüyorsanız Saydam Otel i tercih edin ilgi alaka mükemmel.
Kazım büfe de muzlu süt içmeyi unutmayın
Kebapçı mesut yeri tam olarak nerde acaba
öncelikle merhaba bilal bey 2 tane var
1.cisi bu has olandır SAYDAM OTELin arka caddesinde
2.cisi dört yolda bunu tavsiye etmiyorum fiyatlar uçuk ve lezzet az
25 eylulde senelik izne cikicam antalya sonra adana sayende gidecegim sehir hakkinda baya bir bilgim oldu tsk adanayi cok merak ediyorum keske bir de guzel hamam tavsiyesi yapsaydin
Adana güzel biryer. umarım gezmek nasip olur.
canım memleketim. imamoğlu kozan aladag ilçesinin köylerini ve yaylalarını gezmenizide tavsiye ederim.
Bir adanalı olarak söylebilirim ki gitmeye değecek yerler; baraj gölü, çatalan, varda köprüsü, dilberler sekisi, adnan menderes sahil yolu, belemedik, kapıkaya kanyonu( gerçekten çok güzel bir yer) ,aladağ( çam ormanlarını tepeden gören gören müthiş kahvaltı sıkma evleri var ), atatürk parkı ve Atatürk parkının bulunduğu bulvar olan Ziyapaşa içmek eğlenmek için çok güzel ortam, yılan kalesi müthiş manzaralı bi yer, karataş harbiş sahili ( turistik bir yer beklemeyin ama doğal manzara açısından çok güzel kamp yapmalık bir yer.Şehir merkezinde kalacaksanız Saydam oteli öneririm.Sabah erken uyanabilirseniz ciğerci edip ustaya uğramayı unutmayın