Yurtdışında İş Nasıl Bulunur ?

Bazen diyorum “Keşke Güney Amerika’da herhangi bir ülkede çalışsam. Haftaiçi deliler gibi çalışıp, haftasonu gidebildiğim heryere gidebilsem. Alsam sırtıma çantamı, doldursam içine hayallerimi, merakımı Peru’dan Arjantin’e, Brezilya’da Şili’ye karış karış gezsem.” Hatta yaşasam ! Mümkün mü ? Yurtdışında iş bulunabilir mi ?

Pekin-Çin

Pekin-Çin

Pek muhtemel sen de böyle hayallere dalıyorsundur. Buralardan uzaklara gitmenin hayalini kurup, kısacıkta olsa çok uzaklara göç etmeyi, bu ülkeden biraz olsun uzaklaşmayı düşünüyorsundur. Hemde ardına bile bakmadan.

Ama bir türlü cesaret edemiyorsundur. Ya da cesaretin varsa bile “Oralarda nasıl yaşanır, nasıl geçinilir, hayatta nasıl kalınır !” soruları aklını kurcalıyordur. Nereden mi biliyorum ? Çünkü benim de öyle de ondan.

pisa_italya-gezi

Pisa-İtalya : yurtdışında iş nasıl bulunur

Dünyanın en büyük danışmanlık firmalarından birisinin İstanbul ofisinde çalışıyorum. 150’den fazla ülkede hizmet veren ve 200.000′ e yakın çalışanı olan dev bir topluluk.

İşte böyle büyük firmada çalışınca, insan biraz daha global çalışma yapısını ve aslında dünyanın ne kadar küçük olduğunu ve insan istediğinde dünyanın dört bir yanında çalışmak istedikten sonra iş bulabileceğini fark etmeye başlıyor.

Nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.

Yurtdışında İş Bulma Yolları

Her ne kadar ben hala bulamasam da, ki çok aramadım doğrusu, ben size nasıl bulunur onu anlatayım. Şu an anlatacağım işler, sizin sahip olduğunuz mesleklerle alakalı olmasa bile, en azından dünyayı gezerken masraflarınızı karşılamaya ve bir süreliğine de olsa, o ülkelerde geçinmenize yardımcı olacaktır.

İyi güzel de “Yurtdışında iş nasıl bulunur ? Yurtdışında iş buldum da yaşam masraflarımı nasıl karşılarım ? Her şeyden öte nereden başlamalı ? gibi sorularına istinaden, başlıyorum anlatmaya…

1-Neye yetkinliğin var ? Kendinden haberdar mısın ?

Önce bunun farkına varmalı. Neye yatkınsın ? Sırf finansal danışmansın, muhasebecisin, pazarlamacısın v.s gibi mesleğin var diye, yurtdışında o mesleği yapacak değilsin. Belki bir hobin var ve o alanda ilerlemek istiyorsundur ?

Pattaya-Tayland

Pattaya-Tayland

Mesela ; resim konusunda becerikli olabilir, gitar çalıyor olabilirsin. İnan bana sırf bu meslekleri yaparak dünya turu yapan ve kazandıkları para ile bırak geçinmeyi, üzerine para biriktiren insanlar gördüm.

O yüzden, sırf yurtdışında yaşamak için değil, gerçekten gönlün istediği için iş bul derim. Yoksa zaten, sevmediğin bir işi, başka bir ülkede yapıyor olmak seni çok memnun etmeyecektir.

2-Hangi dili biliyorsun ?

Bu devirde ingilizce bilmek mühim. Ama öyle idare eder bir ingilizce değil. Biraz hakim olmak gerek. Sonuçta iş yapıyor olacaksın. O yüzden ingilizce bilmiyorsan veya herhangi bir dili iyi derece de bilmiyorsan, önce öğrenmeye çalış.

Dünyanın kapılarını ardına kadar açacak olan anahtar, öğreneceğin yeni bir dil olacaktır. İnan bana, bunu sadece yurtdışında iş bulmak için değil, dünyayı bambaşka dillerden dinleyip, öğrenmek için gayret göstermelisin.

kobe_bifteği_Japonya

Kobe Bifteği-Japonya

He olmazsa olmaz mı ? Değil. Hayalin, öyle dev firmalarda çalışmak değil de, kendini idare edecek kadar para kazanmanı sağlayacak ressamlık, sokak sanatçısı, garson veya aşçı olmaksa, biraz biliyor olsan bile yeter.

3-Hangi alanlarda lisanlı belgelerin var ?

Ben finans sektöründeyim dedim ya. Kendimden örnek vericem. Mesela CIA veya CPA gibi finans ve muhasebe ile ilgili 2 belgem olsa, dünyanın heryerinde kolayca iş bulur, ortalamanın çok üzerinde de maaş alıyor olabilirim. Peki böyle bir şansım varsa neden almıyorum ? Çok biliyorsam önce kendim neden başlamıyorum ? Söyleyeyim:

Seul-Güney Kore_palace

Seul-Güney Kore

Umrumda değil de ondan. Ben bazı şeylerin farkına vardım ve o belgeler benim hayatımda olmazsa olmaz şeyler değil. Ben bu mesleğin adamı değilim çünkü. Eğer senin, yaptığın mesleğe dair elinde bulundurduğun uluslararası belgelerin varsa, yolu yarılamışsın demektir.

Artık tek yapman gereken şey, araştırmak olacaktır. Global otoriteler tarafından tanınan uluslararası belgen varsa eğer, pek yakın zamanda bir yerlere göç ediyor olacaksın.

4-Peki bu işleri nereden bulacaksın ?

Artık her şey internet ortamında. Önce “Linkedin” gibi dünyanın en büyük profesyonel iş ağına üye olacak ve CV yaratacaksın.

Sonra, gideceğin(Hayal ettiğin) ülkeyi araştıracak ve Linkedin’e üye olan ve o ülkede o işi yapan insanları ekleyeceksin. Mesaj atacak veya direk cv ni göndereceksin. Ya da mevcut iş ilanlarını süzdürüp, senin için uygun olana başvuracaksın.

El_nido_gün_batımı

El Nido’da Günbatımı-(Fotoğrafta hİç Oynamadım.)

Bazen de onlar seni bulacaklar. Bu işleri yapan binlerce Headhunter yani “Çalışan Arayan İnsan Kaynakları Uzmanları” var.

Linkedin’in yanında Easyexpat, Goingglobal veya Goabroad gibi siteleri de kullanarak, dünyanın dört bir yanında iş ilanlarını görebilir ve online yurtdışı iş başvurusu yapabilirsin.

5-Lisanslı bir  dilin varsa öğretmen olmak ister misin ?

“Ben çok iyi ingilizce biliyorum.” demek, sana iş garantisi vermez. Bunu TOEFL veya IELTS belgeleri ile kanıtlaman gerekir. Ya da başka dilleri biliyorsan, o dillere ait uluslarası platformlarda kabul görmüş belgelerinin olması gereklidir.

himeji_japonya

Himeji-Japonya

İşte, bunu kanıtlarsan, Vietnam’dan Güney Kore’ye, Tayland’tan Japonya’ya bir çok ülkede iş bulabilir ve o ülkelerde hem para kazanıp, hem yaşayabilirsin. İş arayacağın muhteşem de bir site var. Adı Goabroad.

Buradan hem gönüllülük programları hem de yabancı dil öğretebileceğin (Bildiğin öğretmenlik yaparsın.) işlerin listesini bulabilirsin.

6-Hiç bir belgem yok, dilim de yok. E ne olacak şimdi ?

Dedim ya hani, bir yetkinliğin var mı diye ! Belki ressamsın, belki IT alanında çok güzel ve değerli bilgilerin var, belki müzisyensin, belki de aşçısın. O halde yatkınlığın olan işlerin peşinden koşacaksın.

Beverly Hills-Los Angeles

Beverly Hills-Los Angeles

Bunun için tek yapman gereken şey, gittiğinde senin içini rahat ettirecek ve biraz da olsa yaşam masraflarını karşılamanda faydalı olacak olan işleri bulmak olsun. Zaten birazdan sayacağım bir çok ülkede iş bulmak, tahmin ettiğinden daha kolaydır.

7-Gönüllü olup hem para kazanıp, hem gezsek ?

Birleşmiş milletler, IESC gibi gönüllülük esaslı organizasyonlara katılabilirsiniz. Bunların bazıları üzerine de para verir ama temelde, sizi yardıma muhtaç ülkelere götürürler ve orada bulunan ihtiyaç sahiplerine yardımcı olmak esastır. Bunu gezmek olarak değil, bambaşka kültürleri tanımak olarak algıla.

Flam-Norveç

Bazen gezip görmekten daha önemli olan, o ülkeyi yakından tanıyıp, yaşamaktır. Özellikle 20-29 yaş arasında olan gençler sözüm size:

Mutlaka bu programları iyi araştırın ve hayatınızın kısacıkta olsa küçük bir dönemini bu örgütlerde bulunarak geçirin derim…

8-Work and Travel ile bir yaz yurtdışında nasıl çalışılır ?

Üniversite’nin 3. sınıfında karar verip, yaz dönemini ABD’nin UTAH eyaletinde geçirdim. WAT (Work and travel nedir yazıma bakabilirsiniz.) olarak bilinen bu program sayesinde hem çalışıp, hem de gezdim. ABD gezi rehberi yazılarıma bakabilirsiniz. Hayatımın en önemli kararını vermiştim.

Öğrencilik Yıllarımın İlk Ülkesi ABD-San Francisco

Öğrencilik Yıllarımın İlk Ülkesi ABD-San Francisco

İyi ki gitmişim, iyi ki görmüşüm. Ömrümün en güzel yazını yaşamış ve satın aldığım araba ile Las Vegas’dan San Francisco’ya, Los Angeles’dan New York’a kadar özgürlüğün ve seyahat etme virüsünün ne demek olduğunu öğrenmiştim.

Avustralya’da iş bulunur mu ? Work and travel programının Avustralya versiyonu olan Work and holiday adında bir program var.

Harika, muhteşem bir program ve tam 2 yıl Avustralya’da yaşayabiliyorsunuz. Work and holiday nasıl yapılır  yazıma da mutlaka bakın.

O yüzden üniversite okuyorsan, mutlak bir yaz bu programa katıl. Bu işleri yapan bir sürü firma var. Güvendiğin birisi ile anlaş. Zaten onlar bütün süreci kendileri yönetiyorlar. Senin tek yapman gereken bir meslek seçmek oluyor. Bak dostum. Ne yap ne et bu programa mutlaka ama mutlaka katıl derim…

9-Biraz birikmiş param var. Oraya gitsem iş arasam ?

Bunu yapan milyonlarca insanın olduğunu biliyor musun ? Kimisi cebine koyduğu 2.000-3.000 dolar para ile, Avustralya’dan Kanada’ya, Yeni Zelanda’dan Güney Afrika’ya kuş misali uçuyor ve gittiği yerde iş yapmaya çalışıyor. Peki ne yapıyorlar ?

bali

Bali-Endonezya

Kimisi garson, kimisi fotoğrafçı, kimisi aşçı, kimisi öğretmen, kimisi öğrenci, kimisi inan bana köpek gezdirerek para kazanıyor. Gerçekten öyle.

Mesela bu meslek Avustralya’da çok yaygın. İnsanların köpeklerini sabah 8-9 gibi alıyor, akşama doğru evlerine bırakıyorsun. Ve inan bana çok ciddi de para kazanılıyor. Sen yeter ki iste.

10-Konaklamam hallolsun, gerisini hallederim diyorsan ?

Workaway.info diye bir site var. Aslında başka bir ülkeye gidip, o ülkede iş veren tarafından ağırlanıp ama genelde her hangi bir ödemenin yapılmadığı sisteme verilen ad.

niagara_abd

Niagara Şelaleri Manzarası

Aslında bunu hiç deneyimlemedim ama bu şekilde dünyayı gezen bir çok kişi ile tanıştım. Çok uzun aylar dünyayı gezecekseniz, ekonomik olması açısından ara sıra bu sistemden yararlanabilirsin.

BONUS ?

Diyelim bir şekilde hayalini kurduğun ülkeye gittin ve artık orada yaşayıp, hayatına devam etmek niyetindesin. İyi güzel de, yurtdışında uzun süreli nasıl kalınır ? Vatandaşlık veya çalışma izni nasıl alınır ?

Öncelikle şunları bilmelisin : Mutlaka o ülkede bulunan firma sana sponsor olmalıdır. Güvenlerini kazanırsan, sana çalışma izni verebilirler.

abd - yurt - dışı - iş - bulmak

New York-ABD

Eğer vatandaşlık almak istersen; ABD gibi ülkelerde yeşil kart, evlilik ve askerlik yapmak gerekirken, İngiltere, İspanya gibi ülkelere ise ciddi miktarda para ile gelir ve iş kurar veya ev satın alırsanız, Belçika, Fransa, İsviçre, Avusturya, Yunanistan, Rusya gibi ülkelerde en az 3-5-10 yıl (Ülkesine göre değişir) resmi olarak ikamet etmişseniz, vatandaşlık hakkı elde edebilirsin.

O yüzden, gideceğin ülkelerin vatandaş olma şartlarını veya çalışma izni alma şartlarını en ince ayrıntısına kadar bilmeni öneririm.

Bled_golu_Slovenya

Bled Gölü ve Çevresi Gezi Rehberi : yurtdışında iş nasıl bulunur

Kendimce iş bulabileceğinizi düşündüğüm en kolay ülkeler ;

  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Güney Doğu Asya ülkeleri
  • Çin
  • Türkiye Cumhuriyetleri
  • Rusya
  • Avustralya
  • Kanada
  • ABD ve bir çok gelişmiş Avrupa ülkeleri diğer ülkelere nazaran biraz daha kolaydır ve iş ilanlarının çeşitliliği ve uluslararası firma zenginliği açısından daha çeşitlidir.
myanmar_ucuz_uke

Myanmar Bagan : yurtdışında iş nasıl bulunur

Karar vermek zordur bazen. Nereye gideceğine, nasıl gideceğine, ne kadar kalacağına bir türlü karar veremez, sürekli ertelersin.

Ama inan bana, bir başlasan ve bu işlerin ne kadar kolay olduğunu bir görsen, ne bir daha duracaksın ne de durmak isteyeceksin. Eğer kafana koyduysan, ne yap ne et peşinden git.

Amsterdam-Hollanda

Amsterdam-Hollanda : yurtdışında iş nasıl bulunur

Bu sistemlerin hepsini iyice araştır. Oku. Öğren. Zaten, elbette bir kaçı senin için uyuyor olacak ve kafana yatacaktır. Tek yapman gereken hayal etmeye devam etmek.

Hayal ettikçe motive olacak ve bir adım daha yaklaşacaksın. Sen bu programları araştırmazsan, onlar sana gelmezler. Senin araştırıp, merak edip, ilgili başvuruları yapman lazım…

Uçak bileti konusunda ise, mutlaka En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.

Yurtdışında iş bulmak ile ilgili anlatacaklarım bu kadar. Asya’dan Afrika’ya, Amerika’dan Avustralya’ya özgürce gezip, dolaşıp, çalışıp dünyayı bambaşka pencerelerden görmeniz, hayatınızı yaşamanız, güzellikleri tatmanız dileğimle…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

3 Yorum

  1. ismail
  2. yurtdışı iş
  3. Faruk

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.