Sazova Parkı : Türkiye’nin Disneyland’ı Eskişehir Sazova Parkı’nda Gezilecek 8 YER!
Sazova Parkı gezilecek yerleri, tıpkı Eskişehir Odunpazarı Evleri gibi ayrıca anlatmak istedim. Çünkü Eskişehir gezilecek yerler içerisinde önemli bir yeri oluşturuyor. Eskişehir masal şatosunu içinde barındırması ve şehrin Disneyland’ı olarak anılmasından dolayı oldukça ünlü kendisi. Hatta sırf Eskişehir şatosunun önünde fotoğraf çekilmek için parka gelenler var. Tabii Sazova, şato dışında; müzeleri, hayvanat bahçesini, oyun alanlarını da içinde barındırıyor. Hepsini fotoğraflarıyla birlikte aşağıda tek tek anlatacağım merak etmeyin. O zaman hemen Eskişehir Sazova Parkı yazımıza başlayalım mı?
Eskişehir gezi planınız varsa mutlaka aşağıdaki yazılarımı da sırasıyla okuyun derim :
- Eskişehir Gezilecek Yerler
- Eskişehir Nerede – Nasıl Gidilir – Harita – Nüfusu
- Tarihi Odunpazarı Evleri
Sazova Parkı gezilecek yerlere geçmeden önce ulaşım ve giriş ücretlerinden bahsedeyim diyorum:
1. Sazova Parkı Ulaşım & Giriş Ücreti & Nerede
Eskişehir – Kütahya karayolu üzerinde bulunan parka ulaşım gayet rahat. Şehrin batı tarafında yer alan park, yeni Eskişehirspor Stadyumu’nun yanında yer alıyor.
Sazova Parkı’na ulaşım alternatiflerini sıralayacak olursam:
- Kendi arabanız ya da kiraladığınız araç ile (Özellikle İstanbul ve Ankara tarafından gelenler, ilk olarak Sazova Parkı’nı görebilir)
- Merkez bölgelerden taksi ile (10-15 dakikalık yolun tutarı yaklaşık 20 TL civarında olacaktır)
- Toplu taşıma ile (Odunpazarı Evleri’nden 11-17 numaralı otobüsler ya da eski satadyumun arka kısmındaki 16-38 numaralı minibüsler) Sazova Parkı’na kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Tavsiyem, araç kiralayarak rahat rahat gezmeniz. Özellikle 2-3 günlüğüne Eskişehir’e geliyorsanız, araç kiralayarak vaktinizi daha verimli geçirebilirsiniz.
Hatta hemen bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için: Şu linki inceleyin derim.
Son olarak, Sazova Parkı’na girişlerin ücretsiz olduğunu belirtmek istiyorum. Ancak parkın içindeki birçok gezilecek yer ücretli.
Ben aşağıda o bölümlerin hangileri olduğunu ve ücretlerini ziyaret saatleriyle birlikte tek tek yazdım, merak etmeyin. Hatta hemen gezilecek yerleri anlatmaya başlayalım:
Bu arada tüm Eskişehir ulaşım alternatiflerini ve çok daha fazlasını da Eskişehir Nerede – Nasıl Gidilir – Harita – Nüfusu yazımda anlattım. Mutlaka okuyun.
2. Sazova Parkı Gezilecek Yerler
Şunu belirterek başlamak istiyorum : Sazova Parkı (Bilim, Sanat ve Kültür Parkı), sadece Eskişehir’in değil, Türkiye’nin de en güzel ve en büyük parkları arasında yer alıyor.
Öyle ki yaklaşık olarak 400.000 m2’lik bir alan üzerindeki birbirinden farklı yapılarıyla, hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap ediyor. (Tabii özellikle çocuklu aileler için çok daha keyifli)
Yani anlayacağınız, yapıların sıra dışı olması ve birbirinden güzel etkinlik alanlarıyla donatılmış olması, parkı Eskişehir gezilecek yerler listesinin en üst sıralarına taşıyor.
Merak etmeyin, Sazova Parkı’nda gezeceğiniz tüm yerleri aşağıda tek tek anlattım. Listesi ise şu şekilde :
- Masal Şatosu
- Korsan Gemisi
- Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri
- Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi
- Eskişehir Hayvanat Bahçesi
- Eti Sualtı Dünyası
- Sabancı Uzay Evi
- Bilim Deney Merkezi
Hani başta, “Burası Türkiye’nin en büyük parklarından biri” demiştim ya, işte bu sebeple park için 1 gün bile yetmeyebilir. Çünkü birçok önemli yapı yer alıyor burada.
Ve aşağıda anlatacağım yerler dışında parkta güzel restoranlar, birden fazla oyun alanı, kafe ve hediyelik eşya alabileceğiniz yerler de bulunuyor.
Hal böyle olunca, insan Sazova Parkı’nda zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor. Ama en azından gitmeden önce hangi kısımlara daha çok odaklanacağınıza karar verirseniz, daha verimli bir gezi olur sizin için.
Haydi o zaman, daha fazla vakit kaybetmeden Sazova Parkı’nın en önemli gezilecek noktasından başlayalım:
Eskişehir turuna çıkmadan önce mutlaka tüm yazılarımı okuyun : ESKİŞEHİR
2.1 Masal Şatosu
Bol bol fotoğraf çektirerek, “Disneyland olsa beğenirdiniz ama burası Eskişehir” yazısıyla paylaşım yapabileceğiniz yer : Masal Şatosu.
Ama kesinlikle! Türkiye’deki farklı kulelerin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bu efsanevi yapının önünde sadece fotoğraf çektirmekle yetinmeyin!
Çünkü Masal Şatosu, sadece önünde fotoğraf çekilmek dışında içinde de görülmeye ve hissetmeye değer çok şey barındırıyor. Ama önce dış yapısının neden bu kadar önemli olduğuna değinelim:
Masal Şatosu’nun dış mimari yapısı çok değerli. Çünkü ülkemizdeki birçok önemli kuleden izler taşıyor. “Peki nedir o iz taşıdığı kuleler?” sorusunun cevabı ise :
- İstanbul – Galata Kulesi
- Diyarbakır – Çan Kulesi
- İstanbul – Topkapı Sarayı
- Mardin – Ulu Kule
- İstanbul – Kız Kulesi
- Amasya – Burgulu Kule
- İstanbul – Sindrella Kulesi
- Antalya – Yivli Kule
Aşağıdaki fotoğrafa iyi bakarsanız, Masal Şatosu’nun kule kısımlarının yukarıdaki yapılardan esinlenerek harika bir görünüm kazandığını göreceksiniz.
Şatonun görünümünü anladıktan sonra şimdi gelelim masal diyarında neler yapılabildiğine. Öncelikle şatonun bölümlerini ve içeriklerini anlatayım :
- Gizemli Yolculuk: 5-11 yaş arasındaki çocukların tiyatro oyuncularıyla beraber fantastik dekora sahip olan oyunların içerisine dahil olduğu bölüm.
- Efsaneler Diyarı: Çocukların ve yetişkinlerin Türk kültürüyle birlikte Türk efsanelerini öğrenebileceği bölüm.
- Evvel Zaman Sokağı: Hediyelik eşya alıp fotoğraf ve video çekebileceğiniz bir bölüm.
- Sihirli Elma Kafe: Masal kahramanları ve masallara dair ayrıntılarla tasarlanmış tatlı bir mola bölümü.
- Masal Şatosu Sahnesi: Atölye ve gösterilerin yapıldığı bölüm.
Yukarıda saydığım bölümleri 2 şekilde gezebiliyorsunuz. İlki seans dışı gezi, ikincisi ise seanslı gezi. Peki nedir bu ayrım :
- Seans Dışı Gezi Alanı: Giriş katını, hediyelik eşya dükkanlarını, seyir terasını ve kafeyi gezebiliyorsunuz. Ücreti ise: Yetişkinler – 4 TL, indirimli – 3 TL
- Seanslı Gezi Alanı: 2 çeşit masal turunun düzenlendiği alan. Biri yetişkinler için biri de çocuklar için. Turlar 15-25 dakika arasında değişiyor. Ücreti ise: Yetişkinler – 10 TL, indirimli – 5 TL
Önerim, özellikle çocuklu ailelerin burada bolca vakit geçirmesi. Çünkü çocukların paylaşma, birlik olma, kendi kararını özgürce verebilme ve en önemlisi hayal dünyalarının genişlemesi açısından oldukça faydalı turlar var şatonun içerisinde.
Tabii yetişkinler de bu kocaman şatoda, havuzda yüzen bembeyaz kuğular eşliğinde kendini masallar diyarında hissedip çocukluğuna dönse fena olmaz değil mi?
Bu arada son olarak masal şatosunun ziyaret saatlerinden bahsetmek istiyorum. Tavsiyem, parka erken gelmeniz. Çünkü çalışma saatleri erkenden sona eriyor. Ve salı – çarşamba günleri KAPALI!
Masal Şatosu Çalışma Saatleri :
- Hafta içi: 10.00-17.00 , Hafta sonu: 10.00-17.15 (Salı-Çarşamba kapalı)
Gezilecek yerlerden sonra harika Eskişehir otellerinde konaklamak istersen, şu linki incele derim.
2.2 Gemi Müzesi (Korsan Müzesi)
Sazova Parkı’nın içinde hemen yapay gölün yanında bulunan Korsan Gemisi, parkta en çok dikkati üzerine toplayan müzelerden birisi.
“Hangi gemiden ilham alınarak yapılmış?” derseniz, 1620 yıllarında Atlas Okyanusu’nu aşarak Amerika’ya göçmen taşıyan ilk gemi Mayflower’ın tasarımına sahip diyebilirim.
Başta kaptan köşkü olmak üzere geminin içerisindeki malzemeler ve mürettabatın hamakları ilginizi çekecektir.
Hep filmlerde gördüğümüz korsan gemisini gerçek hayatta yakından incelemek gerçekten harika bir duygu. Mutlaka uğrayın derim.
Sazova Parkı gibi gezilecek güzel yerleri olan Tarihi Odunpazarı Evleri yazıma da mutlaka bakın.
2.3 Esminyatürk Türk Dünyası Şaheserleri
Her yapıyı gidip yerinde görmek en güzeli elbette. Ama henüz önemli yapıların tamamını görme fırsatınız olmadıysa, burada Türk Dünyası Şaheserleri’nin minyatürlerini görebilirsiniz.
Bu yüzden, aşağıda anlatacağım Türk Dünyası Bilim, Sanat ve Kültür Merkezi’ni gezmeden önce kompleksin ön bahçesinde bulunan Esminyatürk’e uğrayın derim.
Zaten çok vakit almıyor. 15 dakika gibi kısa bir sürede gezebiliyorsunuz. Bu arada Esminyatürk’de 32 tane harika maket yer alıyor.
En önemli yapı minyatürleri arasında Selimiye Camii ve Tac Mahal bulunuyor.
Yani sadece Türkiye topraklarında yer alan değil, Türk kültürünü yaşamış ülkelerde Türk izleri taşıyan muhteşem eserlerin de örneklerini burada görebiliyorsunuz.
Bu arada Eskişehir’de yoğun bir Çerkes nüfusu bulunuyor. Ve Çerkes halkı için 21 Mayıs 1864 hüzün dolu bir tarih.
Bu nedenle yapılmış olan Çerkes Sürgün ve Soykırımı anıtını da Minyatür Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz, bilginiz olsun.
Esminyatürk’e Giriş Ücretleri :
- Yetişkin: 3 TL
- Öğrenci: 1,5 TL
2.4 Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi
Esminyatürk’ü gezdikten sonra uğrayabileceğiniz merkez, 15.000 metrekarelik bir kapalı alandan oluşuyor.
Merkezin yapılmasının amacı ise: Türk devlet ve topluluklarının gönül birlikteliğini ve kardeşliğini güçlendirmek, ortak Türk kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve dünyaya tanıtmak.
Şuan Türk Dünyası Vakfı’nca 2017 yılında Anadolu Üniversitesi’ne devredilen merkez, 40 ayrı bölümden oluşuyor. Bu farklı bölümlerden bazıları :
- Bilim Sanat Okulu,
- Türk-İslam Dünyası’nda kullanıldığı bilinen, 400 enstrümandan 216 adedinin sergilendiği Musiki Tarihi Salonu,
- 300 kişilik Çok Amaçlı Amfi Sahne,
- Tanıtım mekanları, kafeteryalar
- 40 odadan oluşan, Türk bilgelerinin ve Osmanlı ile Selçuklu mimarisinin tanıtıldığı yapılar
Yarım kubbe olarak tasarlanan bu sanat merkezine girişler ücretsiz. Bence bu kısımda bolca vakit geçirmelisiniz.
Eskişehir turuna çıkmadan önce mutlaka Eskişehir Gezilecek Yerler yazımı okuyun.
2.5 Eskişehir Hayvanat Bahçesi
Sazova Parkı’nda sevimli dostlarımızı barındıran bir hayvanat bahçesi de bulunuyor. 2017 tarihinde açılan bahçe, Sazova Parkı’nın kuzey batı tarafına konumlandırılmış.
Burada 1 saatten fazla vakit geçirebilirsiniz. Çünkü hayvanat bahçesi; penguen, lemur ve fok balığı gibi farklı hayvan türlerine ev sahipliği yapıyor.
Bu arada yakalayabilirseniz, fok balıklarının beslenmelerini de izleyebilirsiniz.
Eskişehir Hayvanat Bahçesi Ücreti & Ziyaret Saatleri :
- Tam: 10 TL
- Öğrenci: 5 TL
- Kış Saatleri: 16.00 – 17.00
- Ekim-Kasım-Mart-Nisan Saatleri: 17.00 – 18.00
- Mayıs-Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül Saatleri: 18.00 – 19.00
2.6 Eti Sualtı Dünyası
Eskişehir Hayvanat Bahçesi için aldığınız bilet ile aynı alandaki Su Altı Dünyası’nı da ziyaret edebilirsiniz.
Önceden Eskişehir akvaryum için ayrıca bilet alınıyormuş ama şimdi bu kısım da hayvanat bahçesine bağlandığı için aynı biletle 2 yeri de gezebiliyorsunuz.
Hayvanat bahçesini gezmek istemeseniz bile Sualtı Dünyası’na kesinlikle uğrayın derim. Neden mi?
Başınızın üzerinden geçen 123 türdeki 2150 farklı balığı ve o farklı çeşitlerdeki balıkların su ile dansını izlemek muhteşem bir keyif veriyor çünkü.
Bu arada Sazova Parkı’nı gezdikten sonra diğer Eskişehir gezilecek yerleri turlamak için araç kiralamanızı öneririm. Daha hızlı ve verimli bir gezi yapmış olursunuz.
- Bulunduğunuz şehirden araç kiralamak için: Şu linke
- Eskişehir’e nasıl uyguna uçak bileti bulurum diyorsan da: En İyi 10 Uçak ve Tren Bileti Arama Motoru yazımı incele derim.
Bu arada uçak demişken bu kısıma ayrı bir parantez açmak istiyorum. Çünkü Eskişehir’de havalimanı olmasına rağmen, genellikle eğitim amaçlı kullanılıyor. Bu yüzden uçuşlar çok kısıtlı. Ve daha çok yaz aylarında bilet bulabiliyorsunuz.
Bu ayrıntıyı da verdikten sonra yine Sazova Parkı’nda keyifle ve merakla dolaşabileceğiniz bir yere daha gidelim diyorum şimdi:
2.7 Sabancı Uzay Evi
İsminin ‘Sabancı’ olmasının nedeni, Sabancı desteğiyle yapılan bir uzay merkezi olması. Buraya mutlaka uğrayın. Çünkü:
Bilimsel düşünce sistemlerinin geliştirilmesi için tasarlanan merkez, son teknoloji ile donatılan Türkiye’deki en büyük planetaryum olma özelliğini taşıyor.
Ayrıca içerisi sadece gezmek için değil. Katılım sağlayabildiğiniz sunum ve farklı farklı şovların da yapıldığı özel bir salon aslında.
Bu 96 kişinin katılım sağlayabildiği büyük salonda neler yapılıyor onu da hemen söyleyeyim:
Uzay, yıldız, galaksi ve diğer gezegenlerle ilgili tüm konularda 3 boyutlu harika bilgilendirici sunumlar yapılıyor. Kubbeye yansıtılan görüntülerin içinde olmak, hem eğlenceli hem de eğitici oluyor.
Katılım sağlayabileceğiniz; Uzay Çağının Başlangıcı, Karanlık Maddenin Gizemi, Astronot, Dünya’dan Evren’e gibi gösterimler 30-40 dakika arasında sürüyor.
Gösterileri daha detaylı incelemek isterseniz, “Eskisehirbilimdeneymerkezi” adresine göz atabilirsiniz. Son olarak giriş ücretlerinden söz edeyim diyorum:
Sabancı Uzay Evi Giriş Ücretleri :
- Tam Bilet: 10 TL
- Öğrenci Bileti: 5 TL
2.8 Eskişehir Bilim Deney Merkezi
Eskişehir deney merkezi, bilime yönelik merak ve keşfetme duygusunu uyandırmak; bilime ilgisi ve sevgisi olan meraklı, araştırmacı, yaratıcı bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlamak amacıyla çocuklar için hayata geçirilmiş harika bir proje.
‘”Gelecek Eskişehir’den Geçecek” sloganıyla hizmete açıldığı için özellikle çocukların uğraması gereken bir yer.
Zaten bilim merkezi, Eskişehir’deki ilköğretim ve lise öğrencilerinin deney yapmaları için müthiş gerçek ortamlar sunuyor. Bu yüzden sık sık buraya okul-grup rezervasyonları düzenleniyor.
Tabii sadece çocuklar için değil, yetişkinler için de farklı tur programları düzenleniyor. Bilime merakınız varsa, bence bu güzel merkezi es geçmeyin. Giriş ücreti de şu şekilde:
Bilim Deney Merkezi Giriş Ücretleri :
- Tam: 10 TL
- Öğrenci: 5 TL
Tüm anlattığım bu Sazova Parkı gezilecek yerlerin dışında birkaç hoşunuza gidebilecek alternatifi daha kısaca aşağıya eklemek istiyorum:
- Sazova Parkı Gezi Treni: Hemen parkın girişinde sol tarafta ÜCRETSİZ hizmet veren bir gezi treni. Özellikle bazı günler çok kalabalık oluyor. Parkın belli noktalarında da yolcu indirip alıyor. Tur 15 dakika civarında sürüyor.
- Japon bahçesi: Eskişehir Hayvanat Bahçesi’nin kuzey kısmına sonradan açılan huzurlu bir bahçe. Güzel düzenlemeleri var. Parktaki yoğunluktan sıyrılmak isteyenlere güzel bir alternatif diyebilirim.
- Gölet: Parka bambaşka bir görünüm kazandıran yapay gölet, Sazova Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi’nin ortasında bulunuyor. Göletteki ördekler ortama başka bir huzur katıyor. Ayrıca bu güzel gölde bazı zamanlar spor etkinlikleri düzenleniyor.
- Sazova Parkı Çay Bahçesi: Sazova Parkı’nı dolaşırken oturup bir şeyler atıştırmak isterseniz, parkta birkaç restaurant ve cafe bulunuyor.
3. Eskişehir’de Nerede Kalınır?
Eskişehir gezilecek yerler yazımda bolca konaklama önerilerinde bulunmuştum ama bu yazımda da kısaca birkaç öneride bulunayım diyorum:
- Tam olarak şehrin kalbinde yer alan: Grand Namlı Otel (2 kişi 1 gece konaklama fiyatı kahvaltı dahil 252 TL)
- Tren garı bölgesine yakın olan: Otel Ibis Eskişehir (2 kişi 1 gece konaklama fiyatı 144 TL)
- Hemen Porsuk Çayı’nın yanına konumlandırılmış: SennaCity Hotel (2 kişi 1 gece konaklama fiyatı kahvaltı dahil 160-300 TL arasında değişiyor)
- Tarihi Odunpazarı bölgesinde yer alan: Abacı Butik Otel (2 kişi 1 gece konaklama fiyatı kahvaltı dahil 151 TL)
Odunpazarı ve Porsuk Çayı’nın kenarındaki oteller daha keyifli olabilir. Çünkü Odunpazarı hem şehrin merkezi sayılıyor hem de tarihi dokuya sahip otellerinde konaklamak bir başka güzel oluyor.
Porsuk Çayı tarafı ise insana farklı bir ülkedeymiş hissini veriyor. Sabah uyanınca çayda süzülen tekneleri izlemek çok keyifli.
Diğer taraftan Eskişehir gibi yoğun ve hareketli bir şehirde tabii ki daha kalacak yer çok. Ben bu yüzden hepsini listelediğim linkleri de aşağıya bırakacağım:
- Eskişehir Odunpazarı Bölgesi’ndeki tüm otelleri incelemek için : Şu linke
- Eskişehir Tren Garı yakınlarındaki tüm otelleri incelemek için : Şu linke
- Eskişehir Anadolu Havaalanı yakınlarındaki tüm otelleri incelemek için : Şu linke
- Eskişehir’deki tüm otelleri incelemek için ise : Şu linke
İlginizi çekeceğini düşündüğüm diğer Eskişehir yazılarım :
- Eskişehir Gezilecek Yerler
- Eskişehir Nerede – Nasıl Gidilir – Harita – Nüfusu
- Tarihi Odunpazarı Evleri
Sazova Parkı gördüğünüz gibi Eskişehir ‘de dolu dolu bir gün geçirmeniz için muhteşem bir alternatif. Zaten Türkiye’nin en büyük parklarının içerisinde yer almasından dolayı içinde yapılacak çok fazla alternatif var. Tavsiyem, Eskişehir gezilecek yerler listenizde Eskişehir Sazova Parkı’nı üst sıralara yazmanız. Kısacası; Eskişehir’de masal şatosu , Eskişehir uzay evi gibi farklılıkları görmeden asla dönmeyin. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip edip, sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin, düşün peşine…
Çok güzel bir makale olmuş. Teşekkürler.
Çok teşekkürler. Sazova Parkı yazısına çok emek verdik beğendiğinize sevindim
Böyle güzel bir yerin varlığını sizin sayenizde öğrendik. Teşekkürler.
Rica ederiz. Şimdiden güzel bir Sazova parkı gezisi dilerim
Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş, bu gün yapacağımız gezi de bize iyi bir rehber olacak teşekkürler😊
emeğinize sağlık daha önce eskişehire gittim ama sazova parkını tam anlamı ile gezemedim cumartesi tekrar gidip gezeceğim.Bu makalenin rehberliğinde gezi planı yaptım çok teşekkürler
emeğinize sağlık teşekkürler.Eskişehir gezimizin planına aldık