Mardin Nerede : Mardin’e Nasıl Gidilir ?
Unesco koruması adayı olan Mardin, Güneydoğu Anadolu’da yer alıyor. Bölgedeki komşu iller olan
Diyarbakır’ın 90 km güneydoğusunda
Batman’ın 150 km güneybatısında
Şanlıurfa’nın ise doğusunda yer alıyor. Konum olarak Suriye sınırına 35 km mesafede bulunuyor.
Hızlıca Mardin nerede diyenler için giriş yaptım ama inanın Mardin hakkında daha anlatacak çok fazla şey var.
Eski Mardin’den Suriye’ye doğru bakınca, uçsuz bucaksız Mezopotamya göz alabildiğince uzanıyor. Bölgede verimli topraklar bulunuyor. Hatta öyle ki, Mardin ve çevresi o kadar zengin medeniyetlere ve etnik çeşitliliği olan dönemlere ev sahipliği yapmış ki, bölgeyi gezmek için en az 2-3 gün ayırmak gerekiyor. Gelin Mardin nasıl gezilir biraz ondan bahsedeyim.
1. Mardin’in Önemi
“Bir yemekleri var, İstanbul’da kebap yememişiz yahu!” sözleri ile herkesin son zamanlarda bir gurme şehri olmaya başladı. Hatay, Adana, Urfa, Mardin derken herkes bir yemeğin peşine düştü ama çoğu turist, gittiği yeri anlamadı.
Halbuki bu şehirlerimiz o kadar önemli ki, tarihin doğduğu bu yerleri bilmeden gezmemek lazım. Lütfen bu şehirlerimizi iyi anlayarak gezelim. Mesela Mardin;
- İpek yolu üzerinde bulunan, yaklaşık 7.000 yıllık tarihi bir kent aslında.
- Tamamen SİT olarak ilan edilmiş bir yer. 2 tane daha benzer şehir var böyle. Onlar nereler mi ? Kudüs ve Venedik.
- Onlarca medeniyet görmüş. Öyle ki, Mardin için “Bir o kadar da toprağın altında Mardin var.” diyorlar.
- 7 dil ve 7 din asırlardır bu kadim şehirde yaşıyor. Süryaniler, Türkler, Araplar ve daha nicesi birlikte.
İşte bu yüzden Mardin, hem kültürel anlamda hem de tarihi anlamda nadide bir şehrimiz. Peki Mardin nerede, tam olarak hangi yerde derseniz :
2. Mardin Nerede
Tarihin doğduğu, insanlığın ve medeniyetin başladığı bir coğrafya olan Mezopotamya’nın göz bebeği Mardin, Dicle ile Fırat nehirlerinin ortasında, Diyarbakır’ın güneyin yani Güneydoğu’da yer alıyor.
Mardin, sanırım Kars’tan sonra misafirperverliğine hayran olduğum en güzel yer. Dükkana girersin kahve gelir, sokakta yürürsün bir anda şeker ikram ederler.
Farklı dine inanan toplumların yan yana, aynı mahallede yaşadığı bir şehir burası. O yüzden, mutlaka ama mutlaka Mardin’i ömrünüzde bir kez görün derim.
3. Mardin’e Nasıl Gidilir
Öncelikle Mardin’e gitmek inanılmaz kolay. Her gün, merkeze 25 km uzaklıkta bulunan Mardin Hava limanına karşılıklı seferler düzenleniyor.
İster karayolu ile, isterseniz hava yolu ile Mardin’e bir yerlerden mutlaka ulaşabilirsiniz. Bildiğim kadarı ile tren yolu ile ulaşım yok. Sanırım Diyarbakır’a kadar trenle ulaşılabiliyor.
Bu arada kara yolu ile gelecek olsanız bile yollar gayet iyi. Hatta bütün şehirler arası yollar duble yol ve gayet keyifli. Ama önce gelin hava yolu ile Mardin’e nasıl gelinir ondan bahsedeyim :
Hava Yolu İle (Uçakla) Mardin’e Ulaşım
Özellikle Pegasus Hava Yolları’nın çok uygun fiyatlı seferleri oluyor. Uçuş, Sabiha Gökçe Hava Limanından ise yaklaşık 2 saat sürüyor ve Mardin Merkez’e 20 km uzaklıktaki Mardin Havaalanı’na ulaşıyorsunuz. Zaten Şuraya Tıklayarak biletleri inceleyebilirsiniz.
Ama çok hızlı bir not : Biletinizi mutlaka erkenden alın. Çünkü Mardin’e inanılmaz bir talep var. Özellikle resmi tatil dönemlerinde bilet kalmıyor. O yüzden erken rezervasyon ile çok daha uyguna bilet bulabilirsiniz.
2 saatlik uçuşun akabinde hava limanına ulaştıktan sonra, merkeze gitmek için 3 yol var. Bunlar :
- Yerel otobüs/dolmuş : Mardin Merkez’e 2-3 TL’ye giden yerel servis var.
- Havaş : Dilerseniz Havaş ile de gidebiliyorsunuz ve kişi başı ücreti 9 TL
- Taksi : Eski Mardin’e gitmek yaklaşık 30 dakika sürüyor ve 50 TL tutuyor.
Peki ya otobüsle veya araçla gelecekseniz. Ondan da bahsedeyim :
Araçla Mardin’i Gezmek
Bununla beraber Mardin’e pek tabiki şahsi aracınız veya otobüsle de rahatça ulaşılabiliyor. Ama İstanbul, İzmir ve Ankara gibi şehirlerden ulaşmak en az 12-15 saat sürüyor.
Eğer ki Mardin’e gelince, araç kiralayarak bölgeyi gezecekseniz, ki benim önerim de odur, ŞU Siteye tıklayarak Mardin’deki tüm araç kiralama şirketlerini görebilirsiniz. Araç kira fiyatları da döneme göre çok ama çok değişiyor. O yüzden mutlaka o siteden tıklayarak, erkenden alın derim.
Bu arada araçla gelmişken, Güney Anadolu gezisi yapacaksanız, Urfa-Mardin veya Urfa-Diyarbakır yolu otoban gibi çok güzel. Zaten bölgedeki çoğu yol gayet bakımlı ve konforlu. Mardin-Diyarbakır yolu da oldukça iyi. Şahsen ben araç kiralayıp gezdim ve yol konusunda hiç bir sorun yaşamadım.
4. Mardin’i Gezmek
İyi güzel, Mardin’e geldikte, bu Mardin ve çevresi nasıl gezilir ? Nereler görülür ? Şimdi hızlıca size bir plan yapayım.
Mardin aslında 2 bölge olarak düşünülmeli : Merkez Mardin ve Eski Mardin. Eski Mardin, şu tepede kurulmuş kahverengi şehir. En turistik olanı zaten burası ve Gap turu yapan herkesin uğradığı yer. Aynı zamanda fotoğraflarda da gördüğünüz yer zaten.
Yeni Mardin ise, bu tepenin aşağı bölgesi oluyor. Yerel halkın çoğu bu Yeni Mardin’de, yüksek binalarda yaşıyor. Görülecek yer olarak Yeni Mardin’de pek bir şey yok. Her şey, Eski Mardin’de.
Bu yüzden Eski Mardin’i gezerken bir araca ihtiyacınız olmaz. Ama özellikle Mardin çevresinde gezilecek yerler olan
- Midyat
- Dara Antik Kenti
- Beyazsu
- Mor Gabriel Manastırı gibi yerlere gitmek için araç kiralamanızı öneririm.
Şahsen biz de zaten araç kiralayarak bu yerleri gezebildik. Diğer türlü yerel otobüsler ile de gidilir ama çok zamanınızı alır.
Gitmeden önce, yukarıda bahsettiğim Şu Siteden aracınızı alın. Daha sonra bahsettiğim diğer yerlere de araçla rahatça gidebilirsiniz.
Bununla beraber, Mardin gezilecek yerler açısından da çok zengin yerdir. Özellikle ;
- Kasımiye Medresesi
- Mor Behram
- Mardin Müzesi
- Sakıp Sabancı Kent Müzesi
- Latifiye Camii
- Mardin Protestan Kilisesi,
- Zinciriye Medresesi
- Tellallar Çarşısı
- Eski Ptt Binası
- Deyrulzafaran Manastırı mutlaka görülmeli.
Mardin’i gezerken, Müze Kartınız da yanınızda olsun. Çünkü çoğu yere giriş ücretli ama Müze Kartı olanlara ücretsiz.
5. Mardin’de Konaklama ve Otel Önerileri
Gezilecek yerlerden ve ulaşımdan da bahsettim ama otel konusuna pek değinemedim. Şimdi efendim Mardin’de konaklama eskisi gibi ucuz değil. Çünkü turizm patlamış. Etrafta da öyle bir sürü otel yok. Hal böyle olunca da fiyatlar artmış.
Gecelik 200 TL’ye de otel var bu şehirde 1.200 TL’ye de. Ama benim size önerim, gitmeden önce mutlaka, Kredi Kartı İstemeyen Şu Siteden tüm otelleri inceleyin. Fiyatları, diğer çoğu siteye göre uygun.
Ben özellikle şu otelleri önerebilirim :
- Tarihi Selçuklu Konağı
- Kaya Ninova Otel
- En meşhur otellerden İzala Hotel
Bu otellerin isimlerine de tıklayarak tek tek inceleyebilirsiniz ve 3’ü de, direk Eski Mardin’in en merkezi yerinde yer alıyor.
Bonus. Mardin İlçeleri Hangileri
Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı bölgede, 11 tane ilçe bulunuyor. O yüzden Mardin’i küçük bir yer gibi düşünmeyin. Bu ilçeler ise ;
- Artuklu
- Dargeçit
- Derik
- Kızıltepe
- Mazıdağı
- Midyat
- Nüsaybin
- Ömerli
- Savur
- Yeşilli
Gördüğünüz gibi Mardin hakkında anlatacak çok hikaye, gösterecek onlarca tarihi yer var. Zaten bağlantılı yazılarımda, Mardin hakkında daha kapsamlı gezi önerilerime ulaşabilirsiniz. Mardin nerede, nasıl gidilir diye soranlara umarım yardımcı olabilmişimdir. Aşağıdaki sosyal medya hesaplarımın butonlarına tıklayarak bana ulaşabilir, sorularınızı sorabilirsiniz. Hayal edin. Düşün peşine…
Bir 30 yıl daha genç olup peşinize takılmak isterdim. 😊Yay burcuyum. İnanılmaz meraklı( özellikle tarihe) biriyim.çok şükür ki geçen ay GAP TURU yaptım ve Mardine hayran kaldım.Kaya İNNOVA otelde kaldım.Ama doğudaki bu tarihi şehirlerimizin her virine mutlaka en az 3 gün ayrlılmalı..Yolunuz açık olsun ..Takipteyim 😊