La Sagrada Familia Hakkında TÜM BİLGİLER

Şimdi geldik yılda iki milyonun üzerinde turiste kapılarını açan La Sagrada Familia Bazilikası’na. Herkesin bildiği gibi aslında “Bitmeyen Kilise” olarak anılıyor. Çünkü yüz yılı aşkındır yapımı devam ediyor. Barselona’nın göz bebeği La Sagrada Familia’nın Mimarı Antoni Gaudi’nin Barselona‘ya bıraktığı en görkemli eser, ilk bakıştı “Acaba neden bir adam böyle bir yapı inşa etmek ister ki ? ” sorusunu, benim de zihnimde oluşturmuştu. Neden mi ?

Yüzyılın tüm mimari kurallarını bir kenara bırakıp hayal gücünü en güçlü haliyle konuşturan Gaudi’nin sıra dışı yapısını görünce hayran olmamak elde değil.

Her bir köşesinde hayal, yaratıcılık ve mimari zekayı görüyorsunuz. İnanın dünyada gördüğüm hiç bir yapı, Sagrada Familia’ya benzemiyor.

O zaman gelin Sagrada Familia hikayesini ve tüm detaylarını hep birlikte öğrenip hep birlikte şaşıralım.

Sagrada Familia Nedir?

La Sagrada Familia dini bir yapı, Katolik ve Katalanlar için oldukça değerli bir kilise. Bu arada Katalonya, İber Yarımadası’nın Kuzeydoğusu’nda bulunan ve Barselona, Girona, Lleida ve Tarragona’dan oluşan bölgeye deniyor.

Hatta haberlerde sürekli İspanya‘dan ayrılması gündemde olan “Özerk bölge” olarak duyduğunuz meşhur Katalonya, burası işte.

İşte, bir heykeltraşın titizliği ve özeniyle Sagrada Familia’ya ciddi emek sarf eden Gaudi de koyu bir Katolik ve bir Katalan vatandaşı.

Bunun yanı sıra Katalanlara ve Katalan değerlerine yüksek derecede önem veren bir milliyetçi.

Hatta o kadar ki, Katalanca konuşmanın yasalara aykırı olduğu bir dönemde, Katalanca konuştuğu için tutuklandığı bile biliniyor.

İspanyollar her ne kadar bazilikayı sahiplenmeye çalışsalar da Katalanların birçok dini ve doğa sembolünü içinde barındıran kiliseyi İspanyollara kaptırmaya niyeti yok.

Not Alın : Barselona’da gecelik 10-15 Euro’ya şu linkte yazdığım yerlerde kalabilirsiniz 

La Sagrada Familia’nın Anlamı nedir?

İspanyolca’da anlamı “Kutsal Aile” olan kilisenin uzun adı, Templo Expiatorio de La Sagrada Familia, yani Kutsal Aile Tapınağı.

Aynı zamanda Katolik inancından gelen Hz. İsa, Meryem ve Hz. Yusuf’dan oluşan “Kutsal Aile” kavramını ifade ediyor.

La Sagrada Familia Kilisesi bir katedral değil bazilika, yani büyük kilise.  Aynı zamanda Hz. Yusuf (Sant Jozep) adına ithaf edilen ‘sır’ dolu bir yapı…

Sagrada Familia Hikayesi

fly insta fly insta

Günümüzde hala yapımı devam eden kilisenin hikayesi aslında 1882’de başlamış. Yapımını ilk etapta Francesc de Paula Villar  Lozano üstlenmiş ama yaşanılan anlaşmazlıklardan ötürü proje, 1883 yılında Antoni Gaudi’ye devredilmiş.

O günden sonra Gaudi, elindeki tüm işleri bırakarak sadece La Sagrada Familia’ya odaklanmaya başlamış.

Tüm enerjisini ve sıra dışı hayal gücünü resmen ölümüne kadar bu bazilikaya yoğunlaştırmış.

la sagrada familia barselona

La Sagrada Familia Hikayesi : Dışarıdan görünüşü

O kadar ki bu dünyadan ayrılacağı vakte kadar bazilikada yatıp kalkmış, stüdyosunu da Sagrada Familia’ya taşımış.

Gaudi’nin istediği tek şey, tüm mimari bilgisini , derin ve karmaşık sembollerle Kutsal Aile’yi simgeleyen bu kiliseye aktarmak olmuş.

Mimar Gaudi, yüzyıllık bitmeyen kilise öyküsünü öngörmüş müdür bilemiyoruz ama 40 yılı aşkın süren çalışması için sorulan soruları, “Müşterimin acelesi yok” diyerek cevaplamış. Burada söz ettiği müşteri ise Tanrı’ydı…

Yapımına başlandığı ilk zamanlar çevresinde inekler otlanırken şimdi koca bir şehri kucaklıyor Sagrada Familia…

Onu farklı kılan bir diğer unsur da geçmiş zamanı simgeleyen bir mimari yapıyla başlanıp şimdiki zamanın ve koşulların etkisiyle tamamlanıyor olması. Düşünün : Hangi yapı, 19.y.y’da başlanıp, 21.y.y.’da bitirilir ?

casa-battlo barselona

Casa Batllo – Gaudi’nin bir diğer çılgın eseri

Peki neden La Sagrada Familia bir türlü bitmemiş ?

Bu uzun süreçte inşaat o kadar fazla kesintiye uğramış ki. İlk kesinti, Gaudi’nin ölümünden sonra fon bulunamaması ve iç savaş nedeniyle çalışmaların sekteye uğramasıyla başlamış.

Sonrasında II. Dünya Savaşı’nın çıkması, kiliseye uzun bir ara verilmesine sebep olmuş.

Bu sancılı dönemde bir de Mimar Gaudi’nin orijinal çizimleri ve modelleri yıpranıp zarar görmüş.

Sonra da proje, Gaudi’nin planlarının bir kısmının yorumlanmasıyla devam ettirilmeye çalışılmış.

Bazilikanın böylesine uzun sürmesinin bir diğer sebebi de daha bütünü tamamlanmadan ilk inşa edilen bazı parçaların restore edilmek zorunda kalınması. Düşünün. O kadar zaman geçince !!!

La Sagrada Familia Cepheleri

Gaudi’nin sıra dışı ve gösterişli eseri, renkli vitray, süslü cephe, kemer ve kuleleriyle modern neo-gotik  stilinin bir sentezi.

Neredeyse tüm kariyerini bu yapıya adayan Gaudi, kiliseyi üç farklı cephe olarak tasarlamış.

Bazilikanın ilk bölümü, Gaudi’nin kontrolünde olan  Nativity Facade (Doğuş Cephesi, ön cephe, şehre bakan cephe) cephesi.

İsa’nın doğumuna adanan ve birçok detayı içinde barındıran bu cephe, 1894-1930 yılları arasında tamamlanmış.

Passion Facade (Tutku Cephesi, arka cephe)  cephesinde ise Doğuş Cephesi’ndeki o yoğun detaylar yok. Daha sade bir tasarım hakim.

1976-1987 arasında kuleleri tamamlanan bu cephede İsa’nın acısına değinildiği için, daha sert ve köşeli formlar kullanılmış.

Barselona la sagrada falimia

La sagrada familia Bazilikası’nın görünümü

“Barselona’ya gittiğimde nerede kalacağım?” diyorsan : Barselona’da nerede kalınır yazımda bir çok otel ve hostel önerisi mevcut. 

2002 yılında inşaatı başlayan ve hala yapımı devam eden Glory Facade (zafer) cephesinde ise Gaudi’nin 1936’da hazırladığı bir modelden yararlanılıyor.

Kilisenin ana kulesi ve en büyük cephesi olacak olan bu bölümde, İsa’nın kutsal görkemi, zaferi ve Tanrı’ya yükselişi anlatılıyor.

Şuan sekiz kulesi bitmiş durumda olan kilisenin, tamamlandığında on sekiz kulesi olacak.

İsterseniz tamamlanmış olan bu iki cephenin kulelerine çıkabilirsiniz. La sagrada familia bazilikasına kadar gelmişken mutlaka kulelerden birine çıkmanızı öneririm.

Kulelere çıkışlar asansörle yapılıyor. Nativity cephesindeki kuleye çıkmanızı öneririm. Çünkü burdan inerken salyangoz merdivenleri kulanıyorsunuz.

Asansörle inmektense doğadan esinlenerek yapılmış salyangoz merdivenlerden inmek çok daha cazip.

Bu arada trenin altında kalarak trajik bir şekilde ölen Gaudi’nin mezarı da kilisenin alt katında bulunuyor. Kilisenin içinden görebiliyorsunuz.

Bitmeyen Kilise: La Sagrada Familia Özellikleri

fly insta fly insta

2010 yılında Papa XVI. Benedictus tarafından kutsanan ve bir bölümü ibadete açılan Sagrada Familia, “Bitmeyen Kilise” ünvanını daha uzun süre üzerinde taşıyacak gibi duruyor.

Hem çizimlerin hasar görmüş olması hem planların günümüz teknolojisine pek kolay uyarlanamaması hem de Gaudi’nin karmaşık ve detaylı mimari tarzı, bazilikanın tamamlanma sürecini geciktiriyor.

Kilisenin tamamlanma projesi, zaman zaman tartışmalara yol açmış. Mimarlardan sanatçılara kadar bir çok kesim ya desteğini vermiş ya da tepkisini koymuş.

Sagrada Familia bazilikasının tamamlanma projesini üstlenen baş mimar Mark Burry, yapıyı yorumlarken, “Kentin içinde devasa bir heykel” tanımını kullanmış.

La sagrada familia fotoğrafları

La Sagrada Familia’daki harika renk geçişleri

Bassegoda da şöyle yazılmış, “Geleceğe yönelik olarak düşünüldüğünde, Gaudi’den çıkarılması gereken ders, onun çözümlerini kopyalamak değil, esin kaynağı aramak için doğaya bakmak… doğanın modası asla geçmiyor.”

Duke Üniversitesi mekanik mühendisliği profesörü Adrian Bejan, Gaudi’nin bir öncü ve “sanat ile bilim arasında köprü kuran bir ip cambazı olduğunu” söylemiş.

İspanyol sürrealist ressam Salvador Dali ise o zamanlar, “Projeyi sanatçısı olmadan devam ettirmeyi düşünmek bile ihanettir, bırakın kentin ortasında çürüyen bir diş gibi kalsın” yorumunda bulunmuş.

George Orwell’in tanımı ise oldukça sert, “Dünyanın en çirkin binalarından biri” olarak değerlendirmiş kiliseyi.

Bazı kesimler tarafından Gaudi’nin yapıda taş kullanma isteğine karşı beton tercih edilmesi, mimarın fikirlerine saygısızlık olarak değerlendirilmiş.

“Gaudi ruhunu taklit etmek imkansız!” diyen şehrin Moma direktörü Daniel Giralt ise tamamlanma projesinin sonlandırılıp eserin korunma altına alınması gerektiğini savunmuş.

Tabii bu sürece destek verenler de “Bir binaya resim muamelesi yapılamaz” karşılığını vermişler.

“Mimarın hayatının son bulması, projesinin de son bulduğu anlamına gelmez.” diyen mimarlık okulu öğrencileri de projeye saygı göstermek için kilisenin bitirilmesi gerektiğini savunmuşlar.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan özgün bir yapı için bu kadar tartışmak, normal olsa gerek.

La Sagrada Familia Ne Zaman Bitecek ?

İnşaata tam 141 yıl (2023 itibari ile) önce başlanmış ama hala yapımı devam ediyor.  Aslında kilisenin bu kadar uzamasının yukarıda belirttiğim diğer sebeplerinin dışında çok daha önemli bir sebebi var.

O da Sagrada Familia’nın “halkın kilisesi” olması amacıyla, yapım masraflarının ilk günden beri bağışlarla karşılanıyor olması…

Birçok mimarın hayat verdiği ve günümüz teknolojisiyle birlikte yapımı hız kazanan kilisenin, Gaudi’nin 100. ölüm yılı olan 2026 yılında tamamlanması öngörülüyor. 

Ama bazı kesimler popülerliği arttırdığı için bilerek sürecin yavaştan alınıldığını düşünüyor.

La Sagrada Familia Nerede & Nasıl gidilir ?

La Sagrada Familia Kilisesi’ne ulaşım çok rahat. Barselona’daki La Rambla üzerindeki Liceu Metro İstasyonu’ndan L3’e binip Diagonal’de line (hat) değiştiriyorsunuz.

Sonrasında L5 hattına binip Sagra da Familia durağında iniyorsunuz. Böyle indi bindi olduğuna bakmayın, ulaşım gayet rahat.

Sagrada Familia metro durağında indikten sonra kafanızı kaldırın, kiliseyi göreceksiniz. Metro bazilikanın dibinde.

Barselona’nın neredeyse tüm mahallelerinden, Sagrada Familia’ya ulaşacak bir araç bulabilirsiniz merak etemeyin.

Bu arada, Barselona’da gecelik 10-15 Euro’ya dahi kalabileceğiniz yerler var. Otellerin fiyatlarını görmek için tıklayın

La Sagrada Familia Giriş Ücreti ve Saatleri

La Sagrada Familia’ya erken gitmenizi öneririm. Biz bilet almak için sırada bekledik ama erken gitmemizin avantajı olarak 30 dakika içerisinde kiliseye girebildik.

Yüksek sezonlarda kilisenin girişinde çok sıra olabiliyormuş. Bunun için biletinizi MUTLAKA internetten almanız, sizin için daha iyi olacaktır.

Giriş ücretlerinden bahsedecek olursam, 14.80 € ödeyerek bazilikanın içini gezebiliyorsunuz. Eğer kuleleri de gezmek isterseniz fiyat, 18 €’ya çıkıyor.

Not Alın : Barselona’da gecelik 10-15 Euro’ya şu linkte yazdığım yerlerde kalabilirsiniz 

Çıkışta mağazasından magnet de alabilirsiniz. Fiyatları 6 €, ama bana biraz pahalı geldi açıkçası. Sokaklarda 1-2 Euro’ya bulabilirsiniz.

La Sagra da Familia açılış kapanış saatleri :

  • Kasım ve Şubat arası : 09:00 – 18:00
  • Ekim ve Mart arası : 09:00 – 19:00
  • Nisan ve Eylül arası : 09:00 – 20:00

Bu yazılarımı da okumadan asla Barselona gezi planı yapmayın:

Barselona turu planlarınız varsa La Sagrada Familia , kesinlikle görmeniz gereken bir yer olmalı. Doğa ve dini sembollerle dolu cephesi, harika renk geçişleri ve ışık yansımalarıyla bazilika, adeta insanı büyülüyor. Bitmeyen Kilise Sagrada Familia’ya girer girmez her bir detayı hayret ve merakla inceledim. Sütunlar, renkli vitraydan yansıyan ışıklar ve İsa’nın çarmıha gerildiği anın büyük bir gerçekçilikle yansıtıldığı alan inanılmazdı. Antoni Gaudi’nin büyüledikçe büyülediği eserini büyük bir keyifle sizlere anlattım. Tabii her zaman gidip yerinde görmek bambaşkadır. Bu yüzden, hayal edin. Düşün peşine…

menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi

2 Yorum

  1. betul
    • Deniz Pehlivan

Cevapla

Bu site reCAPTCHA ve Google tarafından korunmaktadır Gizlilik Politikası ve Kullanım Şartları uygula.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.