Rize’de Ne Yenir?: En Güzel Rize Yemekleri Listesi
“Söyleyin bakalım : Hamsi ile hangi yemekleri yapıyorsunuz ?” sorusunun cevabı olarak “Tatlısını bile yapıyoruz.” diyenlerin şehrine gidiyorsunuz. Evet. Belki de ilk aklınıza deniz mahsulü odaklı mutfak (Özellikle hamsi) olacak gibi geliyordur. Ama 1 hafta kaldığım Rize’de, genelde et ağırlıklı Rize yöresel yemekleri yediğimi hemen söylesem iyi olacak. O yüzden, işte bu yazımda sizden aldığım “Rize’nin neyi meşhur, Rize’de yemeden dönülmemesi gereken Karadeniz Rize yemekleri nelerdir?” sorularının hepsini cevaplayalım bakalım.
Meşhur Rize Yemekleri Neler?
Rize’de mutlaka yemenizi önerdiğim yemekleri sırası ile anlatacağım. Hatta yemeklerden biraz bahsedip, hangi restoranda ne yiyeceğinizi ve ne kadar ödeyeceğinizi de belirteceğim. Özetle meşhur Karadeniz yemekleri :
- Kuru fasulye
- Muhlama
- Saç kavurma
- Rize pidesi
- Pide
- Laz böreği
- Hamsili pilav
- Kara lahana çorbası
- Kara lahana sarması
- Sütlaç
- Kete
- Anzer balı
1. Kuru Fasulye
Kuru fasulye bildiğiniz kuru fasulye ama nasıl pişiriyorlar, içerisine ne koyuyorlar anlayamadım doğrusu. Kiremitte piştiği kesin ama lezzet olarak bayıldığım yemeklerden bir tanesi oldu.
Her ne kadar kış yemeği olsa da, Rize’de bir çok yerde, özellikle Çayeli’deki Lale Lokantası’na giden yüzlerce, binlerce kişiyi görebilirsiniz. Ben de bu meşhur restoranda kuru fasulye yedikten sonra bayılanlardan oldum. Fiyatı 15 TL idi. Merak etmeyin. Restoranın detaylarını aşağıda anlatacağım.
2. Muhlama
Bölgeye has peynir, mısır unu ve tereyağı sahanda pişiriliyor. Sabah, öğle, akşam farketmeden her öğün yenebiliyor. Ne zaman acıksam ilk sığındığım yemek oldu.
Muhlama, mıhlama olarak da biliniyor. Karadeniz’de her daim yenen bir yemek bu. Gittiğiniz her restorandaki menüde mutlaka yerini alıyor. Fiyatları genelde 10-15 TL civarında oluyor.
Tüm Rize otellerini inceleyip önceden rezervasyon yaptırmak için : Tıklayınız (kredi kartı gerekmiyor)
3. Saç Kavurma
Bildiğimiz domates, biber, soğan ve etin saçta pişirilmiş hali. Ama nedense, bir çok restoranda ve köyde mutlaka yenen saç kavurma, diğer şehirlerde yediklerimden farklıydı.
Tam tadını hatırlayamıyorum ama havasından mıdır, suyundan mıdır orasını bilememekle birlikte; neredeyse gittiğim bütün restoranlarda bayılarak yediğim bir yemek oldu. Saç kavurma ortalama 20-25 TL arasında.
4. Pide
Pide, genelde pizza gibi yuvarlak şekilde hazırlanıyor. Ortasında et, kıyma v.s artık neli sipariş etmişseniz o bulunuyor. Dış kısmında ise, hamur. Hem Rize’de, hem de Trabzon ve Artvin‘de çok popüler. Ortalama fiyatı 10-15 TL.
5. Laz Böreği
Laz böreği, aslında bildiğimiz böreklere çok benziyor. İçerisinde yumurta, süt, tereyağı, un ve tuz bulunuyor. Özellikle mis gibi çay ile harika gidiyor. Ortalama fiyatı 10 TL.
6. Hamsili Pilav
Ben Rize’de iken henüz hamsi yoktu. O yüzden hamsili pilav tadamadım ama size nasıl bir şey olduğunu anlatayım :
Aslında bildiğiniz pirinç pilavı ve hamsi özünde. Yani öyle ahım şahım ince bir detayı yok. Bir tencereye önce pirinci sonrasında balık ve diğer malzemeleri koyduktan sonra, birlikte pişiriyorlar. Daha önce geldiğimde tadabilmiştim ama bu gezimde şanssızdım. Denk gelirse mutlaka tadın derim.
Karadeniz nehirlerinin Karadeniz’e karışması ile birlikte denizlerdeki bereket de artar. Özellikle hamsi Karadeniz’de en çok tüketilenler arasındadır.
7. Mısır Ekmeği
Mısır unundan yapılan ekmek özünde. Bölgede bir çok mısır tarlası var. O yüzden bu mısırlardan ekmek yapan üretken halk, doğal beslenmeyi de ihmal etmemiş.
Kendileri ekiyorlar, biçiyorlar ve de ekmeklerini yapıyorlar. Özellikle tereyağı ile çok güzel gidiyor.
Karadeniz’de mısır üretimi fazladır. Ayrıca çay üretiminde Türkiye’de 1 numaradır. Türkiye’de, yaklaşık 1 milyon kişi çay sayesinde geçinir.
8. Kara Lahana Çorbası
Kara lahana, kuru fasulye, mısır unu, soğan, salça ve tereyağı karıştırılarak hazırlanıyor. Daha önce hiç böyle bir çorba içmemişseniz Rize’de mutlaka deneyin derim.
Ot ile yapılan yemekler de sıkça tüketiliyor. Karalahana ve pazı en çok rastladıklarım oldu.
9. Kara Lahana Sarması
Kara lahana sarması en çok sevdiğim Rize yemeklerinden birisi oldu. Normalde, üzüm bağının yapraklarından sarma yapılır. Ama Rize’de durum farklı.
Rize’de, kara lahana sarmasını “Kara lahana”dan yapıyorlar. Doğu Karadeniz bölgesinde bir çok yerde kara lahana yetişiyor. Hal böyle olunca da, en çok yenilen yemeklerden bir tanesi kara lahana içerikli yemekler olmuş.
Sarmanın içerisinde; aslında bildiğimiz kıyma, soğan var. Ama kara lahana ile yapıldığı için tadı bambaşka. Özellikle yoğurt ile harika bir 2’li oluyorlar. Fiyatı 15 TL.
10. Sütlaç
“Sütlaç işte” diyebilirsiniz. İlk tadına baktığımda ben de aynısını söylemiştim ama sonradan farkettim ki, üzerindeki fındıklar, sütün tazeliği göz önünde bulundurulunca, daha önceden sütlaç yemediğimi söyleyebilirim. Özelikle Lale Lokantası’nda yediğim enfesdi. Fiyatı 7.5 TL.
11. Kete
Sabah kahvaltısı yapmadan önce, bazı restoran ve kafelerde açmaya benzeyen hamur işi yiyecekleri raflarda görmüştüm. Tadayım diye aldım. Meğer kete imiş. Peki bu kete nedir ?
Yine içerisinde süt,tereyağı, un ve özenle hazırlanmış iç ( Ceviz, tahin v.s.) bulunuyor. Ben çok beğenemedim. Belki de doğru yerde yememişimdir. Ortalama fiyatı 5 TL.
12. Anzer balı
Kilosu neredeyse 1.000 TL olan balı duymuşsunuzdur. İşte bu balın adresi Rize. Bir çok yerde görebilirsiniz ama emin olmadan asla satın almamanızı öneriyorum. Çok meşhur olduğu için, belki de Rize’ye kadar gelmişken almak istersiniz diye yazayım dedim.
Rize’de Nerede Yemek Yenir?
Şimdi ise Rize’de hangi restoranlarda ne yemeniz gerektiğini anlatacağım. Öyle çok fazla restoran görmedim. Emin’in “Burası güzeldir.” dediği neresi varsa gitmeye çalıştık. Zaten 3-4 gece hep kamptaydık. O yüzden pek fazla restoran görme şansım olmadı. Ama özetle :
1. Huzur Pide ve Kebap
Karadeniz’de pide yemeniz gereken adres burası işte. Tam Rize’nin kalbinde yer alıyor. Sadece pide yok, aynı zamanda kebap da yiyebiliyorsunuz.
- Adres: Cumhuriyet Cad. No:111/D Rize Merkez, Rize, Türkiye
- Önerdiğim yemekleri : Pide
Rize’ye uçak bileti almadan önce : Uçak Bileti Arama Motorları yazıma mutlaka bir göz atmalısın.
2. Çayeli Lale Lokantası
Kuru fasulye, pilav ve sütlaç için gittiğim restoran. 1973 yılından beri hizmet veriyor. Rize’de kuru fasulye konusunda 1 numara.
- Adres: Hopa Caddesi No: 93 Çayeli/Rize
- Önerdiğim yemekler : Kuru fasulye, sütlaç
3. Dağmaran Restoran
Dağmaran Restoran, direk Rize’yi tepeden görebileceğiniz, etrafında çay bahçeleri olan harika bir restoran. İster yemek yiyebileceğiniz, isterseniz çay-kahve içebileceğiniz bir yer. Özellikle manzarası harika.
- Adres : Balsu Mahahallesi Dağbaşı Mevki Balsu Cad. No:103
- Önerdiğim yemekleri : Kara lahana, muhlama
Rize’deki bu güzel yerleri gezmek için araç kiralamak istiyorsanız, şu linki inceleyip fiyatlara göz atabilir ve rezervasyon yaptırabilirsiniz.
4. Pokut Doğa Konuk Evi
Burası Pokut’taki bir otel aslında. Pokut yaylasına gelince yaylanın uzağında kamp yapmamızı ve çadır kurmanın yasak olduğunu söylediler.
Biz de, hem 2-3 günün yorgunluğunu atalım, hem de bu harika yerin keyfini sürelim dedik ve bu otelde konakladık. Görmek için Pokut Doğa Konuk Evi linkine tıklayın.
- Adres : Pokut yaylası
- Önerdiğim yemekleri : Her şey harikaydı
5. Toşi Pansiyon’un Restoranı
Çat Vadisi’ne giderken, Toşi Pansiyon’da durmuştuk. Buradan da Çiçekli Yaylası’na gidecektik. Gelmişken pansiyonun restoranında da bir şeyler yiyelim dedik. Muhlama ve çay keyfi yapıp, Fırtına Deresi’nin sesini dinleyerek keyif yapmıştık. Buraya da mutlaka uğrayın derim. 2 kişilik muhlama 20 TL idi. Çay ve su ücretsizdi. “Su başımıza akıyor. Halktan bir de bunun parasını mı alacağız ? ” cevabını verene, adam gibi adamlara selam olsun…
- Adres : Çat Köyü
- Önerdiğim yemekleri : Muhlama
Diğer Rize Yazılarıma da mutlaka göz atın
- Rize Gezi Rehberi
- Rize Gezilecek Yerler
- En Güzel Rize Yaylaları
- Rize Otelleri Nerede Kalınır?
- Rize Nerede Haritası Nasıl Gidilir?
- Gito yaylası
Rize yemekleri çok ağır olmamakla birlikte, bazen et, bazen ot, bazen de balık ağırlıklı idi. 1 haftalık Rize maceramda hiç aç kalmadım ve neredeyse gittiğim her restoran güzel, yediğim her yemek lezzetliydi. Nasıl olmasın ki ! Ülkemizin en yeşil, en renkli, en doğal coğrafyası sonuçta. Hayal edin. Düşün peşine…
Gerçekten iştah açıcı bir yazı olmuş. Resimler oldukça kışkırtıcı… Yemekler ayrı güzel, yaylanın manzarası ayrı güzel. Gidesim geldi çok… Elinize sağlık.
Rize yemekleri bayılarak tattığım lezzetler oldu. Beğendiğinize sevindim
Geçiminizi nasıl sağlıyorsunuz?
Belli ki siz Pilunç Çay Evi’nde yemek yememişsiniz, özellikle de sütlacı.. Bir dahakine denemeden dönmeyin derim bütün ürünleri doğal ve kendi üretimleri.
Laz böreği şerbetli tatlıdır. Bildiğiniz böreklere de benzemez Yanlış bilgiler vermeyiniz lütfen.