Kyoto Gezi Rehberi
Kyoto, Japonya‘nın en güzel şehri seçilmiş büyüleyici kelimesinin yeterli olmadığı bir yer. Bunu, gittiğim 60’dan fazla ülkeye dayanarak söylüyorum. Gezilecek yerleri, tapınakları, sokakları, parkları. Filmin içerisindeki bir karenin sürekli tekrar etmesi gibi bir yer burası. O yüzden, Kyoto gezisi yapacak siz hayalperestler için, Kyoto nerede sorunuzdan tutun da, Kyoto’da Gezilecek Yerlere kadar bildiğim her şeyi tek tek anlatacağım. Kyoto gezi notları başlıyor efendim.
1. Kyoto’ya Başlangıç
“Dünyanın en iyi şehri seçilmiş üst üste. Japonya’da mutlaka görülmesi gereken şehirlerin de başında geliyormuş.Görmeden olmaz.”
Hiroşima’dan akşamüzeri ayrılıyoruz. İstikamet, bırakın ülkeyi, dünyanın en iyi şehri seçilen, tarihi dokusunu hala koruyan ve size nefes kesici anlar, manzaralar yaşatacak olan şehir, Kyoto. Yine Shinkansen treni ile gidiyoruz. Yine değmeyin keyfimize.
Cam kenarında otururken, bir yandan yanıbaşından geçtiğimiz küçücük Japon köylerini izlerken, bir yandan da kompartımana her girişinde beline kadar eğilip, yolcuları selamlayan çalışanları izliyorum. Bir insan nasıl bu kadar güler yüzlü olabilir ?
Sen çalışansın ya. Tamam yalandan gülersin de, gözlerin nasıl oluyor da bu kadar içten ve sıcak gülüyor ? Tıpkı yüzündeki sımsıcak, samimi gülüşün gibi ? Yine başlıyorum kahırlanmaya. Yine derin bir nefes. Yine yakınma.
Ali ile beraber bir yandan da notlara göz gezdiriyoruz. Çünkü, Kyoto’da 3 gün kalacağız ve muhteşem rotalara yayılmış bir şekilde, gün-gün tapınaklardan, Japon bahçelerine, çarşılarından daracık sokaklarına kadar farklı bölgelerini gezeceğiz. Tapınak demişken. Nanzenji tapınağında çektiğimiz vidyoyu aşağıda izleyiniz. Kyoto’da tapınakların ne kadar güzel olduğunu göreceksiniz.
Bu arada Hiroşima’dan kalkan Shinkansen trene binmeden önce, şu meşhur 7/11 ve Lawson marketlerin birinden yolluk yiyecekler alıyoruz. 2 paket suşi, 4 meyve suyu, 2 vanilyalı pasta (Dosdum bu vanilyalar pastaları yemeden dönme.Premium Sweets diye bir marka), 1 cips ve 1 somon balığının olduğu alışverişimize 1,800 yen ödüyoruz. 15 dolar gibi birşey.
Tren yine her zaman ki gibi tam vaktinde 20:48’de Hiroşima’dan kalkıyor ve 22:21’de Osaka’ya varıyoruz. Burdan aktarma yapmak zorundayız. Çünkü, direk Kyoto’ya giden treni kaçırmıştık. O yüzden bizde Osaka’ya kadar geliyoruz ve buradan Kyoto’ya aktarma yapıyoruz.
Japonya’da gittiğim Kyoto, Osaka, Kobe, Nara, Hiroshima gibi şehirlere dair tek tek gezi rehberleri çıkardım. Ben, en büyük hayalimi gerçekleştirdim. Darısı, hayal eden sizlerin başına. Keyifli okumalar.
Aktarmasıydı, yürümesiydi derken gece 23:00’da Kyoto’ya varıyoruz. Trenden koşarak iniyoruz. Gardan dışarıya kendimizi atıyoruz. Artık sonunda beklenen an geliyor. Çünkü dünyanın en iyi şehrinde, Kyoto’dayız…
2. Kyoto Hakkında
Ülkenin kültür başkenti. Hatta Japoncadaki “başkentlerin başkenti” anlamında. 1,100 yıldan fazla süre başkentliği yapmış, 1.5 milyon civarında nüfüsu olan bir kent.
Sadece tarihi bir şehir değil, aynı zamanda finans şehri. Herşeyden öte, tarihi dokusunu özellikle Gion bölgesinde korumayı başaran Kyoto, dünyada en fazla geyşaya ev sahipliği yapmasının yanı sıra, 2,000’den fazla tapınağa da ev sahipliği yapan Japonya’nın tarihi anlamda bayrağını taşıyan bir şehir.
En önemlisi de, bu kadar uzun zaman başkent olan bir şehir, bunca eski yapıyı o kadar güzel ve özenle korumayı başarmıştır ki, dünyada sayılır örnek şehirlerden birisi olmuştur. Şehir öylesine büyüleyici tarihi güzelliklere sahip ki, ABD atom bombasını ve hava bombardımanı planlarını iptal etmiştir.
3. Kyoto’da Ulaşım
Önce şunu bilin; burada havalimanı yok. Şehirde çok yaygın otobüs hatları var. Günlük pass’e 490 yen ödeyerek heryere ulaşabilirsiniz. Ama hadi herşeyi sıfırda özetleyeleim ;
Kyoto’ya Havayolu ile ulaşım;
Kyoto’ya nasıl gidilir ? Osaka’da bulunan Kansai havalimanını kullanacaksın. Özel bir tren olan Haruka’ya tek yön 2,850 yen ödeyerek 70 dakika da Kyoto’ya gelebilirsin. Bir diğer alternatif, Rapid tren olarak bilinen ve Osaka’dan aktarma yapacağınız, size 1,880 yene mal olacak ve 100 dakikanızı alacak olan trenler.
Japonya’ya nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
Yok bu da pahalı dersen, Icoca&Haruka diye bir paket var. 3,030 yen vererek, Icoca Prepaid kartı da yanında (500 yenlik depozito ve 1,500 yenlik içinde bakiye ile ) sana verilir ve bu 1,500 yenlik kısmını, şehir içi ve şehirler arası ulaşımda da kullanabilirsin.
Ama yine söylüyorum; sen kendi planına göre, kafanda bir rotan varsa, zaten bileti almadan önce gişedeki görevli kişiye sor. Çok yardımcı insanlar. Sana mutlaka yardım ederler. Ama eğer, Kansai bölgesinde çok gezeceksen, mutlaka JR Kansai Area Pass almanı öneririm.
Böylece çok daha ucuza getirebilirsin. He birde, JR varsa bedavaya ulaşımını hallledebilirsin. Son olarak havalimanından kalkan otobüsler de var. 2,550 yen ve 100 dakika sürüyor ama değmez. Detaylı olarak adamlar kendi sitelerinde çok güzel anlatmışlar aslında. Ama ingilizce. Tıklayınız.
Kyoto’ya Tren İle Ulaşım;
Tokyo’dan 140-160 dakika arasında sürede gelen farklı trenler var. Tek yön fiyatlar 13,000-15,000 yen civarında. Ama bazı paketler sayesinde konaklama ve gidiş-geliş ulaşım fiyatları 20,000 yen civarında bir ücrete mal edilebiliyor.
Bazı yerel trenler 9 saatte gelebiliyor ve fiyatları 2,370 yen civarında. Eğer Osaka’dan gelecek olursanız, yine trenleri kullanabilirsiniz. 15 dakika’da 1,420 yen ödeyerek Shinkansenler ile ulaşalabilirsiniz.
Yok bu pahalı olur dersen, Special Rapid diye trenler var. 30 dakikada gidersin ve 560 yene mal olur. Nara’dan gelecek olursan, Miyakoji rapid trenleri var. 710 yen veriyorsun ve 45 dakikada ulaşımını sağlıyorsun.
Birde Kintetsu railways var. Buda 35 dakikada götürüyor ama 1,130 yen. Sonuç olarak ; arkadaşlar hep diyorum. İnanılmaz tren hatları var. JR varsa zaten hepsine ekstra 1 lira bile ödemezsin.
Ama yoksa, bu bölgede geçerli Kansai pass’ler var. Onlardan alırsın. He en olmadı, zaten bu dediğim trenlerin hepsini istasyonlarda görüyor olacaksınız. Biliyorum çok fazla tren alternatifi yazdığım için aklın karışıyor. Ama inan gidince ne kadar kolay olduğunu göreceksin.
Kyoto’ya Otobüs İle Ulaşım;
Tokyo’dan 9-10 saat süren otobüsler var. 4,000-5,000 yen arasında tutuyor. Hatta diğer bir çok yerden de var. Görmek isterseniz tıklayınız.
Kyoto’da Şehiriçi Ulaşım;
Otobüsten gerisi yalan olacak bu şehirde. Tamam metro da var ama gideceğiniz yerlerin %90’ına metro gitmiyor olacak. O yüzden 490 yen verip günlük pass alın. Bütün otobüslere rahatça binin. Birçok turist ofisi, ki tren istasyonunda var, zaten bu konuda size yardımcı oluyor.
Ben de size gidilecek yerler kısmında durak durak herşeyi zaten anlatıyor olacağım. Eğer dilerseniz tek yön için 230 yen ödeyebilirsiniz. Gün içerisinde yapacağınız rotaya göre bunu düşünmelisiniz.
Ama özellikle Filozof yolu bölgesini ve Gion bölgesini gezecekseniz, otobüs biletine çok ihtiyacınız olmayacak. Otobüsü en çok kullanacağınız bölge, aşağıda belirteceğim 1. gün rotasında olacak. Otobüs duraklarını da göresiniz diye aşağıya ekledim.
4. Kyoto’da yeme – içme
Kyoto’da nerede, ne yenilir ? Biliyorsunuz “Japonya’da Ne Yenir – Japon Yemekleri Nelerdir” yazımda çok kapsamlı bir yemek bölümü vardı. Bu yazımda zaten oldukça detaylı herşeyi anlatmıştım.
Ama Kyoto için net bir kaç öneri vermeden edemiyeceğim. 3 tane yemek yemek için çok önemli bölge var. Birisi Gion diğeri Nishiki market ve son olarak Pontocho bölgesi.
Gion’da genelde tarihi restoranlarda yemek yiyeceksiniz. Ramen ve Setamed Meat Dump (Mantı gibi) çok popüler ve belirttiğim yemekler kişi başı 1,500 yen gibi bir ücrete mal olacak.
Nishiki Market’da ise, yüzlerce suşi restoranı var. Aslında burası biraz daha pasajların olduğu bir bölge. Bolca Kaiten Zushi restoranını bu bölgede görebilirsiniz.
Yani dönen bantlar üzerinde gelen suşi sistemi. Bunu da “Gezi Rehberi”nde anlatmıştım. Nishiki Market civarında suşi yemek isterseniz, size kişi başı 2,000 yen civarında bir ücrete mal olacaktır.
Son bölgemiz olan Pontocho ise, Gion ile Nishiki Market arasnda kalan ve nehrin hemen yanıbaşında bulunan, büyüleyici daracık sokakları ve tasarım harikası Japon restoranlarının olduğu bir bölge.
Zaten gezilecek yerler kısmında hepsini haritada çiziyor olacağım. Burada ise genelde fix menüler var. 2,500-3,000 yen vererek, çorba-ana yemek ve tatlı şeklinde klasik fix menü yiyebiliyorsunuz.
Aslında yemekleri bilin yeter dostlar. Restoranlara çok takılmayın. Zaten hepsi kapısının önünde fiyatları yazan menüleri koymuş oluyor. İnanın 1 yen bile fazladan ödemezsiniz.
O yüzden ne yiyeceğinizi bilin yeter. Biz Kappa Zushi dye bir restoranda yemek yemiştik. Nishiki Market ile Pontocho bölgesi arasında kalıyordu. Hatta Kawaramachi otobüs durağının oradan ulaşmıştık. Bu restoran oldukça hesaplıydı ve bir Kaiten Zushi restoranıydı. Tavsiye ederim. Göresiniz diye de vidyosunu ekliyorum.
Son olarak özellikle Gion ve Pontocho bölgesinde yer alan restoranlarda çay seremonisi yapan restoranlar olacak. Fiyatlar değişebiliyor. Genelde 2,000-4,000 yen arasında. Eğer, bir Geyşa gösterisi izlemek isterseniz, 10,000 yen çok sıradan bir rakam gelebilir.
En başta söylediğim gibi, burası ülkede en çok Geyşaya ev sahipliği yapan yer ama bu işler çok ama çok pahalı. Geyşalar size çay servisi yapar ve ülkeye özgü enstrümanları çalarak müzik dinletisi yapabilirler.
Genelde 1 saatlik Geyşa hizmeti 1,000 dolar gibi bir rakama tekabül ediyormuş. O yüzden gitmeden önce bu işleri çok iyi araştırın derim. Ama ucuza mal olsun derseniz, Gion Corner ve Minami-za diye mekanlar var. Bir nevi tiyatro. Şu kabuki tiyatro mu ne adı. Buraya girip, bu sahne sanatını izleyebilirsiniz.
5. Kyoto’da nerede konaklamalı ?
Kyoto’da nerede konaklanır ? Mutlaka Gion bölgesine yakın yerlerde konaklamaya çalışın. Ama pahalı olacaktır. Biz Karasuma taraflarında Smile Hotel Kyoto’da kalmıştık. Gecelik 2 kişi 7,000 yen ödemiştik. Biraz pahalıydı ama artık otelde konaklayıp dinlenmek niyetindeydik.
Kyoto’da Smile Hotel Kyoto‘yu tavsiye ederim. Gayet güzeldi. Görmek için tıklayınız.
He bu arada, bu indirimli haliydi. Normalde 10,000 yen civarındaydı. Bulunduğumuz yerden Gion’a yürüyerek 30 dakika, otobüsle 5-10 dakikada ulaşıyorduk.
Ama siz buraya gelecek olursanız ve “Ortalaması nedir bu işin ?” derseniz ; hostellarda kişi başı konaklama 3,000 yen civarında. Otellerde ise 2 kişi en az 6,000 yen’i gözden çıkarmalısınız. Bu en uygun rakamlar. Diyorum , Japonya’da konaklama ve ulaşım çok pahalı.
Üstüne üstlük, yoğun dönem olan sakura zamanında bu şehre gelecek olursanız, bu rakamları 2 ile çarpın. Benden söylemesi. Kyoto’daki otellerin listesini görmek için tıklayınız.
Otel bulma konusunda En iyi otel bulma arama motorları yazıma bakınız.
Birde dostlar, eğer para konusunda sıkıntınız yoksa, mutlaka ama mutlaka Ryokan’larda konaklayın. Ryokan’da konaklamanın en ideal olduğu şehir Kyoto. Öyle diyorlar. Bazıları biraz şehir dışında olabilir. Ama merak etmeyin, bu şehirde heryerden otobüs geçiyor desem yeridir. Eminim ki hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim olacaktır.
6. Kyoto’da Eğlence – Alışveriş – Gece Hayatı
Bu şehire gelmeden önce tek birşeyden emindim. Burası bir eğlence şehir değildi. Hatta bir çok blogda, “Eğlenecekseniz Osaka’ya gidin. Kyoto huzur şehridir.” diyordu. Aynen de öyle çıktı. Ama ben size ne olur ne olmaz diye 3-5 şey listeleyeyim diyorum.
Kyoto’da Eğlence-Festivaller
Şehirde devasa akvaryumlar, hayvanat bahçeleri veya eğlence parkları yok. Alternatif olarak ne var ? Festivalleri var. Bana sorarsanız en eğlenceli şey, yabancı birisi olarak onca Japon’un yanında, onlar için çok önemli değerleri hepbirlikte paylaşıyor olmaktı.
Biz temmuz ayında düzenlenen ve en önemli festivallerden birisi olan Gion festivaline denk geldik. Diğer önemli festivallerde kabaca şu şekilde ;
Setsubun : 3-4 Şubat
Hanatoro : 14-23 Mart
Cherry Blossom Season : 1-15 Nisan (Havaya göre günler değişebilir)
Aoi Matsuri : 15 Mayıs
Gion Matsuri : 1-31 Temmuz (Ülkedeki en iyi ilk 3 festivalden birisi)
Daimonji Gozan Okuribi : 16 Ağustos
Jidai Matsuri : 22 Ekim
He birde eğlence demişken. Gazetelere, televizyonlara çıkan çok enteresan bir adamla tanıştık. O da rastgele oldu doğrusu. Yolda giderken bize selam verdi. Sonra evine davet etti. Öylesine sarhoş ki ayakta duramıyordu.
Ama o kadar tatlı o kadar sevimli bir amcaydı ki, sanırım Kyoto’da en eğlendiğimiz an, bu amcayla tanıştığımız andı. Bize tek tek çizimlerini, gazete küpürlerindeki fotoğaflarını gösterdi. Özellikle çizdiği resimler inanılmaz güzeldi.
Bu arada, adresi neresi deseniz inanın yerini tam tarif edemem. Ama sanırım Entokuinteien tapınağı civarındaydı.O yüzden anca vidyosunu çekip görün diye aşağıya ekledim. Bazen spontane takılmak kaybolmak güzel. İşte seyahat etmek bu yüzden, bu denli cezbedici.
Kyoto’da Alışveriş
Özellikle Japon el sanatlarına merakı olanlar bu şehrin büyüsüne kapılacaklar. Özellikle Gion bölgesinin sokaklarında gezerken ne demek istediğimi anlayacaksınız. Ama size özetle 3 bölgeden bahsetmek istiyorum.
Bu adamların çookkkk uzun bir caddeleri var ve adı “Shijo-Dori”. Zaten bu en önemli caddeleri. Gion’a kadar uzanıyor. Boylu boyunca uzanan binlerce mağazada alışveriş yapabilirsiniz. Takashimaya ve Marui gibi alışveriş mağazalarını gezebilirsiniz.
Bunlar Kawaramachi caddesinin olduğu bölgede bulunuyor. Ama bana sorarsanız, bırakın mağazaları falan. Kamo river olarak bilinen ve bu bölgeyi 2’ye bölen nehri geçip doğruca şehrin en güzel ve en tarihi bölgesi olan Gion bölgesine gidin.
Çok güzel butikler, minik minik dükkanlar sizi baştan çıkaracak ve inanın çok daha mutlu ve huzurlu olacaksınız. He bu arada. Alışverişten nefret ediyorum…
Son olarak, baktınız hiçbirşey alamadınız. Üzülmeyin. Hayatımda gördüğüm en güzel tren garlarından birisi olan Kyoto Garı içerisinde yer alan yüzlerce mağazada da alışveriş yapabilirsiniz. Bırakın alışverişi, otel bile var. Ama genel hatları ile, alışveriş de oldukça pahalı dostlar. Bir magnet bile 400-500 yen. Ama 10 tane suşi paketi de 500 yen. Seçim sizin.
Son olarak beni baştan alan bir bölgeden bahsetmek istiyorum. Kiyomizudera. Gion’dan, bu bölgeye kadar yürüyün. Öyle güzel dükkanlar, öyle narin sokakları var ki. İnsan hiç bitmesin istiyor.
Yağmur yağarken en çok keyif aldığım bölgelerden birisi burası idi. Ne yapın ne edin bu 2 bölge arasında yürüyün ve özellikle yerel ve el işi tarzı hediyelik eşyalar almak niyetindeyseniz, bırakın buranın esnafı kazansın. Adamlar çok tatlılar. Çok nazikler. Herşeyden öte tarihin kokusunu her bir sokağında hissedin.
Peki ne almalı ? Özellikle birçok bayanın elinde göreceğiniz yelpazeler çok popüler. Bununla beraber, elişi seramikler, magnetler, çay setleri, ev aksesuarları, kağıt işlemeler, ipek el işleri, samuray bıçakları alabilirsiniz.
Ama en pahalısı ve en güzeli, kimono yani yerel kıyafetler, eğer ekonomik durumunuz iyi ise, alabilirsiniz. Ancak bu kimonolar, binlerce dolar tutar haberiniz olsun.
Kyoto Gece Kulüpleri – Kyoto Gece Hayatı
Gitmedik. Çünkü biz haftaiçi Kyoto’da kaldık. Belki haftasonu eğlenecek yerler vardır. Ama biz kendimizi Tokyo ve Osaka’ya saklamıştık. Zaten bildiğim en önemli şey, Gion ve Pontocho bölgelerinde Geyşa şovları izlemenin en güzel aktivite olduğuydu.
Ee birde çok pahalı olunca, gitmekte istemedik. Gece kulüpleri ve bar olarak ; A Bar diye bir mekan var. Burası yemek yiyip, muhabbet edebileceğiniz bir yer. Metro diye de bir gece kulübü vardı. Burası da sabahlara kadar eğlenmelik bir yermiş.
Ama yine söylüyorum. Sokaklar daha güzel. Gece kulübünü heryerde bulabilirsin. Ama Gion Bölgesinde sessiz bir gecede, daracık tarihi sokaklarında ömründe bir kez yürüyebilirsin. Yerinizde olsam Kyoto sokaklarında kaybolur, eğlence için trenle Osaka’ya giderdim.
7. Kyoto’da gezilecek yerler nereler ?
Şimdi. Yine söylüyorum : Burası, Dünyanın en güzel şehri şeçilmiş güzeller güzeli bir kent. Planlamanızı ona göre yapmanızı öneriyorum. Ben şimdi sizlere, kendi yaptığım 3 günlük rotayı anlatacağım. İster 1 hafta kalırsınız, isterseniz 3 gün. Ama 3 günden az kalmayın. Peki bu Kyoto’da gezilecek yerler nereler ?
- GÜN ROTAMIZ
- Kinkaku-ji (Golden Pavilion )
- Ryoan-ji
- Ninna-ji
- Daikaku-ji
- Tenryu-ji
- Bamboo Ormanı
- Okochi Sanso Garden
- Arashiyama Monkey Park (Maymun Parkı )
- Nishiki Market
2. GÜN ROTAMIZ
- Nijo Castle
- Kyoto Imperial Palace
- Ginkakuji
- Filozof Yolu
- Nanzen-ji
- Yasaka Shrine
- Gion
- Pontocho Bölgesi
3.GÜN ROTAMIZ
- Kodai-ji
- Entokuinteien
- Kiyomizu-dera
- Tofuku-ji
- Fushimi Inari Taisha
İşte bu 3 gün bu noktaları tek tek gezdik. Bana göre, Kyoto’da gezilecek en önemli noktalar bunlardı. Eğer gezdiğimiz her bir noktayı görmek ister, nasıl ulaştığımızı, girişte ne kadar ödediğimizi satır satır okumak isterseniz, sizler için hazırladığım Kyoto’da gezilecek yerler yazıma bakınız.
8. Kyoto’da kaç gün kalmalı ?
Sahi Kyoto’da kaç gün kalsak yeter ? Bence 2 gün yeter, 3 gün karar, 4 gün belki ama sanırım 5 gün sıkar. Bu benim düşüncem. Yukarıda, zaten size 3 günlük planı yaptım. Bunun 1 gün önünde veya ardında değişiklik yapmak size kalmış
Ama bana sorarsanız, kalabildiğiniz kadar kalmaya bakın derim. Çünkü, böyle tarihi şehirlerde, mutlaka kıyıda köşede sizi cezbedecek güzellikler saklıdır. Hiçbirşey yapmasanız bile, sabah akşam sokaklarında kaybolabilirsiniz.
9. Kyoto’da yapılmadan dönülmemesi gerekenler neler ?
- Fushimi-inari, Kiyomizudera, Yasaka Shrine, Nanzenji,Ginkaku-ji, Kinkaku-ji, Tenryu-ji tapınaklarını görmeden
- Filozof yolunda yürümeden
- Gion bölgesinde yer alan sokaklarda kaybolmadan
- Tenryu-ji’deki bambu ormanında dolaşmadan
- Ramen yemeden
- Gion-Kiyomizu-dera arasında yer alan bölgeyi dolaşmadan
- Zen felsefesini iyice araştırmadan
- Gion bölgesinde yer alan muhteşem bahçelere sahip restoranlarda kahve içmeden
- Kalabiliyorsan Ryokan’da konaklamadan
- İlkbahar veya sonbaharda, kiraz ağaçlarının altında piknik yapmadan
- Nishiki Market’da bir akşam yemeği yemeden
- Temmuz ayında düzenlenen Gion festivaline katılmadan
- Gion olmazsa, en azından diğer festivallerden birisini görmeden
- Shijo-dori caddesinde alışveriş yapmadan
dönme arkadaşım. Daha bir sürü şey ekleyebilirim. Ama sanırım bu kadarı, durum özetlemek için yeterli olacaktır. Emin olun. Kyoto nefesinizi kesecek. Benim şahsen bulunduğum şehirler içerisinde, en iyi ilk 5 şehirden birisi Kyoto’dur.
10. Kyoto’ya ne zaman gitmeli ?
“Mart sonu nisan başı veya ekim ortasından kasım ortasına kadar olan dönem en ideal dönem.” demiştim Osaka-Kobe-Nara yazılarımda. Aynı şey Kyoto içinde geçerli aslında. Ama temmuz ayında da gelirseniz hiç pişman olmazsınız. Çünkü, dediğim gibi, en önemli festivallerden birisi olan Gion festivali düzenleniyor.
Ayrıca hava yağmurlu olsa bile, tapınakları ve sokakları elinizde şemsiyeniz ile gezmek çok keyifli oluyor. İnanın, yaz yağmurunun bu kadar güzel olduğunu bilmezdim. Kyoto’da öğrendim…
11. Kyoto’da benim yapmadığım ama size önerilerim neler ?
- Şu meşhur Tea Ceremony (Çay Seromonisi)’ne gitmedim. Çok pahalı dediler. Siz gidecek olursanız, özellikle Gion bölgesinde bir çok mekan bulabilirsiniz.
- Gion Corner veya Minami-za tiyatrolarında sergilenen oyunlara gidemedik. Buralarda geyşalar bile gösteri düzenliyor. O yüzden gelmişken mutlaka gidilmesi gereken aktivitelerden. Gion Corner için tıklayınız. Minami-za için tıklayınız.
- Ryokan’da konaklamadık. Oldukça pahalıydı (Gecelik 400-500 tl civarında) İmkanınız varsa mutlaka 1 gecede olsa konaklayın. Enteresan bir deneyim olabilir.
- Saiho-ji, Katsura Imperial Villa, Toji gibi tapınaklara gitmedik. Bunları da listenize ekleyebilirsiniz.
- Gece hayatını yaşamadık. Eğer siz yaşamak isterseniz, zaten yukarıda gece hayatı bölümünde anlatmıştım. Ama bir kez daha belirteyim. Gece hayatı arıyorsanız, adresiniz mutlaka Osaka olmalı. Atlayın bir trene. Sabah tekrar dönersiniz. Ulaşım konusunda hiç tereddüdünüz olmasın.
12. Kyoto seyahati hakkında uyarılarım
- Yazın gideceksen, mutlaka her daim şemsiyen yanında olsun.
- Tapınaklar genelde 17:00’da kapanıyor. Ona göre planlamanı yap.
- Taksiler çok pahalı. Unutma.
- Mutlaka turist ofisinden şehrin otobüs haritasını al. Çok işine yarayacak.
- Eğer yoğun dönemlerde geleceksen, çok önceden otel rezervasyonunu yaptır.
- Tapınaklar genelde 400-500 yen. Yani 4-5 dolar. O yüzden hepsini görmesen de olur.
- Genellikle geceleri otobüs-metro yok. Haberin olsun.
Kyoto… İnsanın hayallerinin peşinden gitmesi kadar güzel birşey yok bu hayatta. O yüzden bu sitenin adını “Birhayalinpeşinde” koydum. Sebebi de, bu şehirlerin ruhumda ve zihnimde bıraktıkları izleri, sonu gelmeyen seyahat arzusu ve hayali ile sürekli peşinden koştuğum ve koşacağım gezme aşkı. Kyoto ve Kyoto gibi daha bir sürü şehir, hala dün gibi aklımda.
Yazması zor. Ama üzerimde bıraktıkları his tarifsiz. Umarım, beceremediğim yazma yetkinliğim sizi çok darlamamıştır. Umarım Kyoto hakkında aradığınız herşeyi bu yazıda bulmuşsunuzdur. Çok uzun yazılarımdan birisi oldu. Çünkü burası Kyoto. Hiçbirşeyi kaçırmamanız gereken, döndüğünüzde haftalarca uyanamayacağınız ya da uyanmak istemeyeceğiniz güzel şehirlerden birisi. Bambaşka bir dünya.
Japonya İle İlgili Diğer Yazılarıma Geçebilirsiniz
1 .Japonya’da yapmanız gereken 10 şey
2. Japonya’da ne yenir
3. Japonya’da ulaşım
4. Japonya’da nereye gidilir
Bir sonraki durağımız yolun sonu. Bitmesini istemediğimiz rüyanın son durağı. Dünyanın en kalabalık ama en modern şehirlerinden. Ekonominin, teknolojinin, ülkenin başkenti. Tokyo.
harika bir gezi klavuzu olmuş ellerinize sağlık keşke her ülke şehir veya turistik yer içinde böyle paylaşımlar yapanlar olsa…:)
teşekkürler hem gezmekten bu kadar zevk aldığınız ve hayallerinizin peşinde koşturduğunuz için hem de bizlerle de bu bilgileri paylaştığınız için.