Kurban Bayramı Tatilinde Türkiye’de Gidilesi 5 Rota
Bu yıl, merakla beklediğin Kurban Bayramı tatili sonunda 9 günlük bir tatil olunca, bana Kurban Bayramı turları konusunda sabah-akşam sorular sormaya başlamıştın. Ben de, senin için, kendimce en çok beğendiğim şehirlerden Kurban Bayramı rotaları yazısı yazayım dedim. Elimden geldiğince, tek tek Kurban Bayramı tatili boyunca gitmeni önerdiğim rotaları anlatayım diyorum. Ne dersin ?
Uçaklar doldu. Otobüsler taştı. Oteller de neredeyse dolmak üzere. O yüzden neler yapman gerektiğini tek tek aşağıda anlatacağım.
Dünyanın sadece 70’den fazla ülkesini görmekle yetinmedim; Türkiye‘nin doğusundan batısını, kuzeyinden güneyini nereden baksan 70’den fazla ilini tek tek gezdim. Doğu Karadeniz’in yaylalarında ; Akdeniz’in sahillerinde ; Güneydoğu Anadolu’nun ovalarında ; Ege’nin köylerinde keşifler yaptım.
Demem o ki, bu yazı öyle 2-3 şehir görerek bir tatil önerisi rehberi olmayacak. Türkiye’deki deneyimlerimden çıkarak, kendimce beğendiğim rotaları sırası ile şimdi anlatacağım. Ben, hayallerimi gerçekleştirdim. Sıra sende…
Kurban Bayramı Tatili Ne Zaman
Hükümetin kararı ile 9 günlük bir kurban bayramı tatili bizleri bekliyor. Kurban Bayramı tatili, 18 Ağustos tarihinde başlayacak ve 26 ağustos günü sona erecek. Biliyorum. Ülkenin dört bir yanı kalabalık olacak. O yüzden bir an önce planlar yapmak lazım değil mi ?
Kurban bayramı tatili : 18 Ağustos’da başlayıp, 26 Ağustos’ta sona erecek.
Otelleri Nasıl Ayarlayacaksın ?
Bizler genelde son dakikacı bir milletiz. Ne zamanki bir yerlere gidecek olsak “Hadi hemen plan yapalım.” telaşında olan insanlarız. O yüzden, bir çok takipçime, seyahate çıkmadan önce genellikle planlı olmaları gerektiğini her daim söylemişimdir.
Eğer hala plan yapmadıysan, hızlıca sana Türkiye’nin en güzel kurban bayramı tatili rotalarını kendimce yaratacağım. Eğer senin de önerilerin olursa, lütfen aşağıda yorum kısmına yorum bırakmayı unutma olur mu ?
Öncelikle şunu belirtmek istiyorum : 9-10 gün çok uzun bir süre. Oteller hızla dolmaya başladı. Ama dün baktığım Neredekal.com‘da hala bir çok uygun otel vardı.
Türkiye’nin en büyük otel arama sitesi kendileri. Aşağıda anlatacağım tüm şehirlerde, konaklama kısmı için Neredekal.com linkinden bakarak plan yapın derim.
Neredekal.com, Türkiye’de şu anda en kapsamlı otelleri bulan otel arama sitesi. Diğer bir çok siteden fiyatları çekip, kıyaslayıp sizi en ekonomik olan siteye yönlendiriyor.
Ulaşım Kısmını Nasıl Ayarlayacaksın ?
Otel kısmını anlattım. Hemen ulaşım kısmından da bahsedelim : Bir çok uçak-otobüs doldu. Ama yine de, gitmeden önce şu yazımı bir oku derim.
Eğer, aşağıda anlatacağım rotalardaki şehirlere bir kaç kafadengi arkadaş ile gideceksen, araç kirala. Araç kiralarken dikkat etmen gereken yazılarıma da şu linkten bakabilirsin.
Kurban Bayramı Tatili Nereye Gidilir ?
Otel kısmını Neredekal.com’dan bakarsın diye anlattık. Ulaşım kısmı için ise ilgili yazılarımı okuman için linklerini verdik. E o halde, artık gezilecek noktaları sırası ile anlatabiliriz.
Aşağıda anlattığım tüm rotalar, benim şahsi deneyimlerime ve zevklerime göre tahmini olarak 9-10 günde bitirmeniz için yazıldı.
1) Göcek-Fethiye-Kalkan-Kaş-Adrasan-Olimpos-Çıralı Rotası
Türkiye’nin en güzel köşelerinden bir tanesi olan Göcek-Çıralı arasındaki efsane Akdeniz sahil beldeleri ilk önereceğim yer olsun.
Türkiye’de yaz tatili yapılacak yerler yazımı da oku derim
Öncelikle bu beldelerimizde ayırman gereken tahmini gün sayılarını söyleyeyim :
FETHİYE linkinden tüm Fethiye yazılarımı sonuna kadar okuyunuz
Göcek için yarım gün, Fethiye için 3 gün, Kalkan için yarım gün, Kaş için 2 gün, Adrasan – Olimpos ve Çıralı için ise 3 gün yeterli olur.
- Göcek : Kordonu ve Göcek merkezi gezmeni tavsiye ederim. Zaten Göcek, minicik sevimli bir kasaba bence.
- Fethiye : 12 Adalar tekne turu, Ölüdeniz Tekne Turu, Kaya köyü gezisi, Saklıkent, Çalış, Yediburunlar ve Alınca Köyü gezisi mutlaka yapılmalı. Akşamları mutlaka balık halinde yemek yenmeli. Akşam üzeri güneş batarken kordonda yürünmeli. Fethiye gezilecek yerler yazımda detaylar yazıyor.
- Kalkan : Kaputaş plajı, Patara ve bölgedeki antik kentler görülmeli
- Kaş : Kekova tekne turu, Scuba Diving ( Dalış), Hidayet Koyu gezisi (Hatta Likya Yolu yürüyüşü yaparak git), Küçük Çakıl ve Büyük Çakıl plajları. (Kaş gezi önerilerim için, KAŞ linkine tıklayın.)
- Adrasan – Olimpos ve Çıralı : Bu 3 yer, zaten yanyana. Dilediğinde konaklayabilirsin. Ama buraya gelmişken ; muhakkak 1 gün Suluada turu yap. Ne yap ne et, bu tura katıl. Hatta diğer koylara giden ayrı da bir tur var. Onu da yap. Son kalan 1 gün ise, Olimpos veya Adrasan sahillerinde dinlen. Antalya Olimpos linkinden gezi yazımı da oku derim.
2) Dalaman-Dalyan-Marmaris-Selimiye-Bozburun-Akyaka-Datça Rotası
Şimdi ise, Göcek’den Datça’ya kadar olan diğer favori bölgemi rota haline anlatacağım. Bu bölge de, genellikle deniz-kum ve güneş arayanların hayran oldukları yerlerdendir.
Dalaman ve Dalyan için 2 gün yeter. Marmaris için 1-2 gün, Selimiye için 1-2 gün, Bozburun için 1-2 gün, Akyaka ve Datça için ise 3 gün.
- Dalaman : Sarıgerme plajı
- Dalyan : İz tuzu plajı, Kaunos Antik kenti, Kaplumbağa hastahanesi, Çamur Banyosu (Tekne turları)
- Marmaris : Marmaris plajları (Direk halk plajı), 1 gün tekne turu hatta Sedir Adası
- Selimiye : Marmaris’den gelirken yol üstünde yer alan Kız Kumu plajı. Civardaki bakir koyları keşfedebileceğin tekne turları
- Bozburun : Kocabahçe Glamping diye bir otel var. Adada konaklıyorsun. Buraya git ve dinlen derin. Harika bir yerdi. Dilersen tekne turu da yapabilirsin.
- Datça : Mutlaka Palamutbükü’nde bir gün akşama kadar güneşlen. Eski Datça’yı gez. Tarihe düşkünsen mutlaka Knidos Antik Kenti’ne uğra. Ayrıca, bu saydığım tüm yerlere kıyı yolları kullanarak git. Göreceğin plajlara hayran olacaksın.
- Akyaka : Akyaka demek Azmak nehri demek. Mutlaka tekne turu yap. Bilmesen bile mutlaka dene. Neyi ? Kitesurf yapmayı. Akyaka, bu spor alanında dünyanın en iyi noktalarından birisi olarak biliniyor. Zaman kalırsa, mutlaka Çınar Plajı’na da uğra hatta bu bölgedeki tekne turlarına da katıl. Sabah gidip, akşam üzeri geri dönüyorlar. Son olarak, Akçapınar’da da tekne turu da yapabilirsin. Bilgine.
3) Didim-Kuşadası-Çeşme-Alaçatı-Karaburun-Urla Rotası
Akdeniz bitti. Sırada Ege var. Adrasan’dan Akyaka’ya kadar yukarıda anlattım. Şimdi ise, Didim’den devam edelim. Bu arada neden Bodrum yok diye merak ediyorsundur. İnanılmaz kalabalık olacak. O yüzden yazmadım. Dilersen rotana ekleyebilirsin ama ben bu yazımda Bodrum’dan bahsetmeyeceğim.
Didim ve Kuşadası için 3 gün, Çeşme ve Alaçatı için 3 gün, Karaburun ve Urla için 3 gün olarak düşündüm. Araya ilave edeceğim köyler de olacak merak etme.
- Didim : Altınkum plajında güneşlenebilirsin. Ya da günübirlik tekne turları ile 1 gün tekne turuna katılabilirsin. Ayrıca, Apollon Tapınağı ve Didim Merkez de görülmeli. Buraya kadar gelmişken, Bafa Gölü’nde bir gün batımı izlemeden dönme. Bafa’da Kapıkırı diye bir köy var. Mutlaka akşam üzeri o köyde biraz zaman geçir.
- Kuşadası : Didim’den araçla Kuşadası’na giderken ; Eski Doğanbey köyü, Milet Antik kenti ve Priene Ören Yeri mutlaka görülmeli. Ayrıca, Dilek Yarımadası’nda biraz gezmeli; Kuşadası’ndaki Caferli Köyü’ne de uğramalı. Deniz için Kadınlar plajına gidebilirsin. Akşamları Kuşadası sokaklarında gezebilir, Güvercinada’da dolaşabilirsin. Kuşadası’ndan da günübirlik kalkan tekneler var. Onlarla 1 gün geçirebilirsin.
- Efes– Şirince : Kuşadası bittiyse, kuzeye doğru ilerle. Yol üstündeki; Meryem Ana Evi, Şirince Köyü ve Efes Antik Kenti mutlaka görülmeli. Çeşme’ye doğru dönerken ise, yol üstündeki Seferihisar’a uğrayabilirsin.
- Çeşme ve Alaçatı : Ayrılmaz 2’li. O yüzden beraber yazıcam. Delikli Koy, Sığacık Plajı, Altınkum Halk Plajı, Çeşme Kalesi, Çeşme Marina, Ilıca Halk Plajı ve Alaçatı sokakları rotasını direk izle derim.
- Karaburun : Öncelikle Ildır’a uğra. Burası küçük bir köy gibi, sevimli mi sevimli bir yer. Sonrasında, Karaburun’a doğru ilerle. Burası yarımada. O yüzden, adanın etrafını araba ile gez. Rüzgar tribünlerinin gölgesinde Karaburun merkeze ulaş. Burada Mimoza Koyu ve İncirli Koyu keyif yapabileceğin koylar.
- Urla : Dönerken ise Urla’ya uğra. Urla, Türkiye’nin en güzel şaraplarının yapıldığı köylerden birisi bence. Urla’daki USCA şarapçılık mutlaka görmen gereken bir işletme olsun. Dönerken zaman kalırsa, Urla’nın sahil kısmına gidebilir, artık biraz dinlenebilirsin.
4) Ayvalık-Cunda-Akçay-Ege Köyleri-Asos-Bozcaada-Çanakkale Rotası
Ege’nin en güzel noktalarından bir tanesi olan Ayvalık ilk durağın olsun. Ayvalık’a kadar gelmişken ise, Cunda’sız olmaz zaten. Bu bölgeleri gezerken tahmini günler de şu şekilde ;
Ayvalık ve Cunda için 3 gün; Akçay için 1 gün; Aşağıda sayacağım Ege köyleri için 1 gün ; Asos için 1 gün ; Bozcaada için 3 gün; Çanakkale için 1 gün
- Ayvalık : Ayvalık gezi rehberi yazımda uzun uzun neler yapman gerektiğini anlattım
- Cunda : Cunda gezilecek yerler yazımda anlattım
- Akçay : Altın Kum Plajı
- Ege Köyleri : Rotanın üzerinde göreceğin; Çamlıbel, Kavlaklar, Narlı, Adatepe ve Yeşilyurt köylerine mutlaka uğra.
- Assos : Deniz-kum-güneş için Kadırga Koyu; akşam üzeri Assos Behramkale’de günbatımını izle; Antik kenti gez. Akşam ise, limanda güzel bir yemek ye.
- Bozcaada : Bozcaada linkinden tüm yazılarımızı oku. O yazılarımızda, görmen gereken yerleri, keyif çatılası plajları tek tek yazdık.
- Çanakkale : Mutlaka Çanakkale Şehitliği ziyaret etmen gereken yer. Bence, tüm bölgeyi satır satır gez derim. Akşam üzeri Çanakkale merkeze dönebilirsin. Çok güzel bir şehir Çanakkale. Ertesin gün zaman kalırsa, Güzelyalı’da deniz-kum-güneş keyfi yap.
5) Trabzon-Rize-Artvin-Gürcistan Rotası
Doğu Karadeniz’in bende yeri başkadır. Özellikle dağların tepesinde dolaşırken, bulutların üzerinden güneşin batışını hala unutamıyorum. O yüzden, bu bölgedeki özellikle yaylalardan bahsedelim.
Trabzon için 2 gün, Rize için 3 gün, Artvin için 3 gün ve zaman kalırsın kimlikle gidebileceğin Gürcistan’ın Batum şehri için 2 gün yeterli olur.
- Trabzon : Sümela Manastırı, Hıdırnebi Yaylası ve Uzungöl (Trabzon gezilecek yerler yazıma bakabilirsin.)
- Rize : Çağrankaya Yaylası, Zil Kale, Palovit Şelalesi, Sal Yaylası, Pokut Yaylası, Ayder Yaylası, Huser Yaylası. Hatta Rize Gezilecek Yerler yazımda detaylar yazıyor.
- Artvin : Borçka Karagöl, Karagöl Sahara Milli Parkı, Hopa. Artvin gezilecek yerler yazımızdan devamını okuyabilirsin.
- Gürcistan : Batum çok büyük bir şehir değil. Artık yeni kimliklerimiz ile Gürcistan’a bırak vizeyi veya pasaportu, kimlikle dahi girebiliyoruz. Buraya kadar gelmişken, belki bir yurtdışı yapmak istersin diye yazayım dedim. Gürcistan Batum Gezi Rehberi yazımdan detaylara bakabilirsin.
Başka Nereler ?
Mevsimlerden yaz olduğu için, İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu bölgelerimiz çok sıcak olacaktır diye, o coğrafyalardan pek bahsetmedim. Ama ben yine de giderim diyorsan ; İç Anadolu’da Kapadokya favorimdir. En az 3 gün ayır. Hatta yola çıkmadan Kapadokya gezi ve seyahat rehberi yazımı baştan sonra oku.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde favori rotam ise ; Maraş – Antep – Nemrut – Mardin ve Batman.
Beni, Instagram Birhayalinpeşinde hesabımdan takip etmeyi unutmayın.
Biliyorum. Neredeyse 40’a yakın büyük ya da küçük beldelerimizden bahsettim. Akdeniz’den Karadeniz’e, İç Anadolu’dan Güneydoğu Anadolu’ya kadar tek bir yazıda, sana Kurban Bayramı Tatili rotası çıkarmaya çalıştım. Umarım, güzel bir tatilin olur. Şimdiden harika bir Kurban Bayramı dilerim. Hayal et. Düş peşine…