Hindistan Gezilecek Yerler
Hindistan, hem nüfus olarak hem de yüz ölçümü olarak dünyanın en büyük ülkelerinden birisidir. Hal böyle olunca, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına yüzlerce bölgesi, onlarca şehri vardır. Her bir şehrin nüfusu, normal bir ülkedeki ortalama nüfusdan fazladır. Bir çok şehir kaotiktir ama buna rağmen harikadır. O yüzden, her güzelin bir kusuru vardır felsefesini benimseyerek Hindistan’da gezilecek yerler rotaları çıkarılmalıdır. O halde, haydi biraz plan yapalım.
1-Hindistan’da Kaç Gün Kalmalı ?
En baştan başlayalım. En zor sorudan. Kaç günümüz var ? Aslında en ama en zor soru bu. Nasıl cevaplarım bilmiyorum ! Neden biliyor musun ?
Bu ülkeye 1 gün bile tahammül edemeyebilirsin. Ya da bir çok gezgin gibi 1 yıl bile kalsan yetmez. O yüzden kendi deneyimlerim, bilgilerim ve rotalarım üzerinden ilerleyeceğim.
Mumbai : 2 gün
Goa : 3 gün
Jaipur : 2 gün
Agra : 2 gün
Delhi : 2 gün
Varanasi : 2 gün
Toplamda 13-14 gün kaldığımız Hindistan’da bu rotayı izlemiş ve tüm şehirlerde aynen gösterdiğim günler kadar kalmıştık. Sonuç ? Yetmemişti. Keşke daha uzun kalıp, gidemediğimiz her yere gitseydik !
Ama bir daha gidecek olsam, çok daha bilinçli ve çok daha farklı etkinliklerin peşine düşerim. O yüzden ne biliyorsam, ne öğrendiysem sana aktarmaya çalışıyorum. Umarım senin çok daha fazla zamanın olur !
Hindistan’a nasıl ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.
“Peki Hindistan’da Yapmadan Dönülmemesi Gerekenler diyebileceklerim neler. Buralara kadar gelmişken, muhakkak tadılması, denenmesi, keşfedilmesi gerekenler neler ?”
- Goa sahillerinde keyif çatmadan
- Agra’da Tac Mahal’i güneş batarken/doğarken izlemeden
- Varanasi’de ölü yakma merasimlerine katılmadan
- Varanasi’de bir gündoğumu veya günbatımı anında sandalla Ganj nehrinde gezmeden
- Varanasi’nin labirent sokaklarında kaybolmadan
- Mumbai’de açık hava çamaşır yıkama merkezini görmeden
- En az 1 kez trenle seyahat etmeden
- Tuktuklarla şehirlerde kaybolmadan
- Hint yemeklerini tatmadan
- En az 1 gece Delhi veya Mumbai’de gece hayatını yaşamadan
- Mumbai’de en az 1 Bollywood sinemasını görmeden
- Delhi’de Jama Masjid’i görmeden
- Jaipur’da Hawa Mahal’i görmeden
- En az 1 kez fil turu yapmadan
- Hinduizm ve Hint kültürünü iyice öğrenmeden
- Dini tapınakları ve farklı dini yapıları tek tek gezmeden
- En az 1 festivale denk gelmeden (Özellikle Holi Festivali)
Daha bu liste uzar gider. Hindistan sonu gelmeyen bir yolculuktur. Kitaptır. Sanattır. Kültürdür. O yüzden bu ülkeden öğrenecek, her şeyden önce kendini keşfedeceğin çok fazla yeni deneyimlerin olacak !
2-Hindistan’da Nasıl Bir Rota İzlemeli ?
Hindistan’da gezilecek yerler nerelerdir ? Hindistan öyle Avrupa’da herhangi bir ülkeyi gezmek kadar kolay değildir. Çok ama çok zengin, çeşitli ve farklıdır. Karışıktır.
5-6 günlük bir plan arıyorsanız meşhur altın üçgeni yani Delhi-Agra-Jaipur rotasını yapabilirsiniz. 10 gününüz varsa, buna Mumbai ve Jaipur’u da ekleyebilirsiniz. 12-13 gün varsa Goa da eklenebilir.
15 günüz varsa, Varanasi zaten mutlaka görmeniz gereken yer olacaktır. Son olarak Güney’de bulunan Kerala (En az 2 gün kalın) doğal güzellikleri ile nam salmıştır.
Delhi’ye kadar gelmişken Amritsar (2 gün) veya Jaipur’a kadar gelmişken Udaipur(1-2 Gün) mutlaka görülmesi gereken yerlerdir. Bir de Madhya Pradesh Eyaletinde bulunan Khajuraho tapınakları var. Dünyada nam salmıştır. Gelip en az 1 gün kalınmalıdır.
Otel bulma konusunda “En iyi otel bulma arama motorları” yazıma bakınız.
3-Hindistan’da gezilecek yerler nereler ?
Hindistan’da nerelere gitmek gerekir ? Hindistan’da hangi şehirlere, ne için gitmeli ? Kendimce kategorilere ayıracağım. Çünkü Hindistan’da Gezilecek Yerler öylesine çoktur ki. Say say bitmez doğrusu.
Ayrıca Hindistan seyahatinde, herkesin beklentisi farklı olabilir. Kimi deniz-kum-güneş ister, kimi tarih, kimi kültür, kimi rezillik, kimi ise zenginlik ister.
Ben de dilim döndüğünce, izlediğim rotalardan esinlenerek nasıl bir Hindistan rotası yapman gerektiğini ve benim gitmediğim ama deliler gibi araştırdığım diğer şehirlere de neden gitmen gerektiğini anlatacağım. Haydi. Biraz Hindistan planları yapalım !
Mumbai : 2 gün. Şehir yaşamı, zenginlik ve fakirlik. Kısacası zıtlıkları yaşamak için gidilmelidir. Ülkenin dünyaya açılan en önemli kapılarından birisidir.
Goa : 2 gün. Huzurun başkentidir. Ülkenin en güzel ve en doğal yerlerinden birisi olarak bilinir. Deniz-kum-güneş ve keyif düşkünü olanların Hindistan’daki vazgeçilmez adresleridir.
Jaipur : 2 gün. Hindistan’daki en güzel kaleler, en güzel yapılar Jaipur’da bulunur.
Agra : 1-2 gün. Tac Mahal. Her şeyi anlatacağım ama sırf Tac Mahal için bile gidilir.
Delhi : 2 gün. Şehir hayatını görmek ve Hintliler’in gündelik hayatlarını gözlemlemek içi gidilmelidir.
Varanasi : 2 gün. Hinduizm’in en kutsal yeri. İnsanların ölüp, küllerinin Ganj nehrine atılırken gerçekleştirdikleri seremonileri görmek için gidilmelidir. Dünyanın en eski ve dini açıdan en değerli kutsal şehirlerindendir.
Rishikesh : 2 gün. Yoga kursu almak için gidilecek en iyi yerlerden birisidir. Listenize yazın. (Ben gitmedim.)
Amritsat : 2 gün. Altın tapınağı görmek için gidin. (Ben gitmedim.)
Khajuraho : 1 gün. Çok meşhur tapınaklar var. Mutlaka görülmeliydi. (Ben gitmedim.)
Kerala : 3 gün. Ülkenin güneyinde. Doğanın kalbi. (Ben gitmedim. Goa’yı tercih ettim)
Uçak bileti konusunda ise, mutlaka “En iyi uçak ve tren bileti siteleri” yazıma bakın. Nasıl uçak bileti masraflarınızı ucuza mal edeceğinizi tek tek yazdım.
4-Hindistan’ a Neden Gitmeli ?
Sahi neden ? İnsan sırf rezillik, fakirlik, yokluk ve yoksulluk çekmek için neden bir seyahatini Hindistan için harcasın ki ? Hindistan’ı bu kadar farklı kılan, özel yapan ne ?
- Dünyanın en eski ve değerli topraklarından birisidir.
- Tac Mahal gibi büyüleyici yapıyı görmek için bile gidilir.
- Farklıdır. Önce mahveder, sonra aşık. Haberin bile olmayanları gözlerinin önüne sunar.
- Ucuzdur. Sandığından, tahmininden, hayal ettiğinden çok daha ucuzdur.
- Keşfedilmemiştir. Hala kendine has kültürünü korumayı başarmıştır.
- Her şeyi sana verebilir. Acı-sevinç, keder-mutluluk, zenginlik-yokluk…
- Eğitir. Sorgulamanı, bambaşka pencereden bakmanı sağlar. Din, kültür, adalet…
- Çarpar adamı. “Nereye düştüm ben ?” diye sorgulatır. Dünyanın en güzel anında, en güzel sorusudur !
- Dini yapıları ve inanç kültürü ile büyüler.
Otel konusunda Booking.com, Hotelscombined.com linklerini kullanınız.
Hindistan İle İlgili Onlarca Yazı Yazdım. Bunlar :
1. Mumbai gezi rehberi
2. Tac Mahal Agra gezi rehberi
3. Goa gezi rehberi
4. Hindistan gezi rehberi
5. Jaipur gezi rehberi
İşin özü, sonu gelmesin isteyeceğiniz bir yolculuk gibidir Hindistan ve Hindistan’da gezilecek yerler hakkında, inan bana daha belkide nokta kadar yerlerden bahsettik. Ama yine de bir yerden başlar ve Hindistan’a gidersen, inan bana ona ya aşık olur, ya nefret edersiniz. Ama bildiğim tek bir şey varsa, iyisi ile de, kötüsü ile de hayatınız boyunca unutamayacağınız bir deneyim yaşatır size. Umarım, çok güzel anılarla geri dönersiniz. Ayrıntılı Hindistan Gezi Rehberi yazılarıma bakabilirsiniz. Düş Peşime …
Yazdiginiz gibi oratalama 15gunluk bagimsiz bir seyahat 2kisi icin ortalama ne kadara mâl olur 🙂
Hindistan için günde ortalama 30-40 dolar düşünebilirsiniz
Türk parasıyla hesaplanırsa, orada bir ay kalmak için ne kadar harcanır? Daha doğrusu mesela 1000 lira, oranın parasıyla kaç rupi eder?
1 ay, Hindistan’da orta bir otelde, orta bir hayat için sanırım 2.500 TL yeterli olabilir
Merhaba,
Hindistanda yaklaşık bir ay bir proje seçecegim daha sonrasındaki on gün de kendim rota belirleyip gezmeyi planlıyorum
Ancak bir ay boyunda hangi sehirde kalsam bilmiyorum, sizce en yasanabilir en guzel sehri hangisiydi?
Seceneklerim ise Mumbai, Surat, Delhi,Chennai ve Jaipur
simdiden tesekkurler!
Sanırım yine en düzgün şehir Mumbai
hindistana gittiniz mi tavsiyeleriniz nelerdir
Arkadaşlar kapalı bir turla gidiyorlar. Tur programında Varanasi yok. Birde Dehli’ye 3 gün ayırmışlar. Ortadaki 2.gunde 210 km Agra’ya gidilecek Taç mahal görülecek,orada olan bir saray ve bahçesi gezilip 210 km Dehli’ye dönülecek. Ne dersiniz bana pek mantıklı gelmedi. Ama arkadaşlarım butik bir tur diye gidiyorlar.
Çok sıkışmış bir programa benziyor. Ben Hindistan’ı gezerken biraz daha yavaş program yapmanızı öneririm
merhaba, Varanasi’ye gittin sanıyorum, gezi yazısı neden yok:(
Hindistan’da gezilecek yerler arasında Varanasi tabi gittiğim bir şehirdi ancak yazısını henüz yazamadım
Hindistan için 8 günümüz var Delhi(2)-agra(1)-japuir(2)-mumbai(2)-varanasi(1) gün diye bir plan yapsak mantıklımı acaba günleri paylaştırma şeklimiz doğrumu?
Bence Hindistan için çok sıkışık olmuş. Bir hafta daha uzatın ya da şehirlerden bir kaçından feragat edin.
merhaba ben 1 haftalık Hindistan gezisi düşünüyorum,orta sınıf bir otelde oranın yapılarını kültürlerini görmek adına bir rota oluşturmak istiyorum vaktim kalırsa 1 günde sahillerini görmek istiyorum. acaba nasıl bir rota izleyebilirim ? birde 1 hafta için cebimde min. ne kadar türk parası almalıyım ? yardımcı olursanız çok sevinirim 🙂
Hindistan’da gezebilmek için illaki Hintçe bilinmelimidir yoksa sadece İngilizce yeterlimidir.
Hindistan’da ingilizce rahat yeter
Hindistan in bazı sehirleri temiz degil diyolar dogru mu halkı temiz mi gitmeyi cok istiyorum fakat hijyen acisindan kararsizim
Hindistan genel hatları ile temiz değildir. Tabiki zengin bölgeleri var ve temiz ama inanın çok az bir bölgesi için geçerlidir
Ben de Hindistan’a gitmek istiyorum ama ne kadar parayla gidebilirim oranın parasıyla yanıma ne kadar para almalıyım ayrıca derdimi anlatacak kadar ingilizce bilsem yeterlimi?
Günde 40 dolar yeterli olur Hindistan gezisi için. Tabi 10 dolar da yetebilir. Bu, tamamen sizin beklentileriniz ile alakalı
hindistanda delhiden başlayıp aşağıya doğru indiğimiz farzsayarsak dönüşde delihiden mi uçak bileti alalım yoksa ülke içerisinde havayoları ucuzmudur ne önerirsiniz
Hindistan’da uçaklar uygun oluyor ama Türkiye’ye dönerken, genelde Mumbai ve Delhi uçuşları daha uygun olabilir.
Merhaba, ben de eşimle beraber 1 ay sonra 1 haftalık gezi planladık inşallah, sizin de tavsiyelerinizle güzel bir rota çizdik teşekkür ederiz. Fakat bir hassasiyetimiz bizi biraz düşündürdü, bilginiz varsa çok sevinirim. Helal anlamında Hindistanda herhangi bir sokak yemeğini de rahatlıkla yiyebilir miyiz? hayvan yağı kullanıyorlar mıdır?
Yani inanın bu konu çok muamma. Adamlar zaten et yemiyorlar ama Müslüman mahallelerinde bulabiliyorsunuz. O yüzden, helal konusunda hassasanız, ya bu mahallelerde et yiyin, ya da genelde sebze yiyin. Zaten bolca sebzeli yemekler tüketiyorlar.
Merhaba 16 senedir işim ve görevim gereği Hindistan’a gidiyorum. Özellikle bir konuya açıklık getirmek isterim Hindular Müslümanlar gibi domuz eti yemezler, Hindistan’da farklı mezheplerden çok insan var ama bunların hiç biri domuz yemez helalden kastınız buysa. Ayrıca sokaktaki yemekleri yemenizi tavsiye etmem otelde yemek veya turiste hizmet veren bir restoranda yemeniz bence daha uygun. Yemek seçenekleri çok fazlasıyla tavuk tüketilen bir ülke ayrıca balık ve kuzu etli yemekleri var ama bolca sebze. İnek ve türevi inançları gereği tanrılarından birinin yeryüzündeki sureti olduğu için kesilmez. dana eti sadece müslüman mahallelerinde bulunur ama girebilir misiniz bilemem. Ayçiçek yağı çok kullanılır güney Hindistan’da hindistan cevizi yağıda kullanılmakta. Güzel bir gezi olsun iyi seyahatler.