Bangkok Gezi Rehberi: Gece Hayatı & Gezilecek Yerler
Bangkok, Güneydoğu Asya bölgesinin en önemli turistik başkenti. Hatta dünyanın en çok turist çeken şehri. Peki, ne oldu da, son yıllarda hem Tayland, hem de Bangkok bu kadar popüler oldu ? İşte bu sorunun cevabı olarak bildiğim her bir detayı, teker teker bu yazımda sizlere anlatacağım. Hatta, Bangkok gecelerini ve Bangkok gezilecek noktalarını da uzun uzun aşağıda özetleyeceğim. Tayland başkenti Bangkok şehri hakkında söylenecek, anlatacak o kadar çok şey var ki… Bu yüzden sizi daha fazla bekletmeden tüm detaylarıyla anlattığım Bangkok gezi rehberi yazım başlıyor.
1. Bangkok’a Başlangıç
Bangkok’a ilk gittiğimde tur ile gitmeyi tercih ettiğim için kendi kafama göre rahat rahat gezememiştim. İçimde kalmıştı. Ben de hiç düşünmeden Asya’nın en çok turist çeken başkentlerinden Bangkok’a bir kere daha gideyim dedim. Yalnız başına gidince, aslında gerçek Bangkok’u gördüm desem yeridir.
Tayland turu yapan herkesin öncelikle görmek istediği yerlerden birisi, kuşkusuz başkent Bangkok. Fakat daha önce hiç Uzak Doğu seyahati yapmadıysanız ve direk Bangkok’a geliyorsanız, trafik birazcık sizi korkutabilir.
Ama merak etmeyin, bu ülkede trafik yoğunluğunda bile çok fazla korna duyamazsınız. Herkes birbirine saygılı ve kibardır. He bir de, kanalizasyon sistemi hala açık bir şekilde şehirden geçtiği için, özellikle yaz mevsiminde kötü kokulara da hazırlıklı olun derim !
Saygı demişken : O kadar ki, metroda yüzlerce insan vagonlara binmek için kuyrukta bekleyip, kimse kimsenin önüne geçmiyor.
Gelir düzeyleri çok fazla olmadığı halde insanlar burada hep mutlu. Yaşam felsefeleri bu sanırım, her şeye rağmen mutlu olmak. Aslında “Gülen insanların ülkesi” diye boşuna demiyorlar. Dinin ve kültürün etkisinden dolayı, Tayland’ta insanlar son derece güler yüzlü.
Eminim, siz de Bangkok’u gezip yerel bölgelerdeki insanlarla tanışınca bunu farkedeceksiniz. Tabii bunun yanında uçsuz bucaksız masmavi denizi ve çılgın gece hayatı da Bangkok’a gelinesi en önemli sebeplerden…
Tayland şehirlerinden Bangkok’a gelmeden önce Tayland Turu Yapmak İçin 10 Efsane Neden yazıma bir bakın derim. Nedenleri okudukça Tayland’ı ve tüm şehirlerini bir an önce görmek isteyeceksiniz.
2. Tayland Başkenti Bangkok Hakkında
Bangkok, Tayland’ın başkenti ve aynı zamanda ülkenin en büyük şehri… Guinness Rekorlar kitabına “Dünyanın en uzun isimli şehri” olarak kayıtlı ve Tay dilindeki resmi ismi, tam 163 harften oluşuyor. O da şöyle :
“Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Yuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit”
Tayland halkı Bangkok için “Krung Thep” yani “Melekler Şehri” adını kullanıyor. Resmi alanlarda ise “Krungthep Mahanakhon” olarak geçiyor.
Bangkok şehri 50 bölgeye ayrılmış ve 2010 sayımına göre burada, 8.280.925 kişi yaşıyor. Taylan nüfusu ise; 68,86 milyon.
Yukarıda bahsetmiştim : Bangkok dünyanın en çok turist çeken şehri diye. Ne kadar biliyor musunuz ? Tam 22 milyon kişi, her yıl bu şehri ziyaret ediyor. Yani İstanbul’un 2 katından bile fazla.
Bu arada Bangkok, aslında çok eski ve tarihi bir şehir. Özellikle Ayutthaya krallığı döneminde ticari işlerin yoğunlukta yapıldığı bir yer iken; tam anlamıyla 15 y.y.’da inşa edilip, günümüzde ise özellikle son 40 senede ticaret ve turizm beşiği haline gelmiş.
Her ne kadar turizm ile ön plana çıksa da, günümüzde yüzlerce şirket, fabrika ve finansal kuruluşlar Bangkok’a akın etmeye başlamışlar. Zaten şehri gezerken, karşılaşacağınız yüzlerce expat bunu doğrular nitelikte.
Tayland ile ilgili bütün bildiklerimi Tayland Gezi Rehberi ‘nde sizler için yazmıştım. Tayland’a neden gidelim? diyorsanız, öncelikle yazımı okuyun derim.
3. Bangkok Nerede? Bangkok Hangi Ülkededir?
Yukarıda da söylediğim gibi Bangkok, Tayland’ın başkenti ve Tayland’ın orta bölgesinde yer alıyor.
Aynı zamanda Tayland şehirleri içinde en kalabalık nüfusa sahip olan yer ve ülkenin kültür şehri.
Hatta son zamanlarda, hem turizmin hem de finansın merkezi olmaya başlayan bir şehir burası. O kadar ki 2016 yılında Dünya’da en çok ziyaret edilen şehir oldu.
Daha fazla bilgi ve detay için Bangkok Nerede, Nasıl Gidilir ? yazıma göz atabilirsiniz.
4. Bangkok hava durumu & Bangkok’a Ne Zaman Gidilmeli ?
Bangkok hava durumu epey değişken. Yağmurlu gözüken günler güneşten kavrulup, güneşli gözüken günlerde yağmura yakalanabilirsiniz.
Tropikal iklim kuşağının etkisinde olduğu için yıl boyu ortalama hava sıcaklığı 29 derece civarında.
Ayrıca güneşin bizim ülkemizde olduğundan biraz daha yakıcı olduğunu unutmayın, güneş kremlerine sıklıkla ihtiyacınız olacak çünkü.
Nisan – kasım arasındaki aylar, muson yağmurlarının görüldüğü döneme denk geliyor. Bu aylar epey yağmurlu geçiyor ve dolayısıyla nem de çok fazla oluyor.
En yağışsız ve gidilebilir en uygun dönem ise kasım ile şubat ayları arası. Yani ülkemizde kışın yaşandığı dönem…
Fakat tabii ki bu dönem Bangkok’un turistik açıdan en yoğun sezonu olduğu için fiyatlar diğer sezonlara göre biraz fazla. Bu ayrıntıyı da göz önünde bulundurarak Tayland turlarınızı ayarlayın derim.
Seyahate çıkmadan önce gideceğimiz ülkenin vize isteyip istemediği ilk akla gelen sorulardandır. Tayland hakkındaki bu sorunuza Tayland Vize İstiyor Mu? yazımda detaylıca cevap verdim. Bir göz atın derim.
5. Bangkok Seyahat Rehberi
- Ülkenin ulusal para birimi Thai Bahtı. Avro veya dolar üzerinden döviz bürolarından paralarınızı komisyonsuz çevirtebilirsiniz.
- Ancak mutlaka üç veya dört döviz bürosu gezin! Çünkü her döviz bürosu farklı kur uyguluyor. O yüzden siz siz olun ilk gördüğünüz yerde para bozdurmayın. Önce 4-5 döviz bürosu gezip kur fiyatlarını gözden geçirin.
- 1 baht kaç tl ? diye kendi kendinize soruyorsunuz diye düşünüyorum. Kurlar ve ülkemizdeki döviz dengesi epey değişken olduğu için tavsiyem, Tayland para birimi için XE Currency sitesine göz atıp anlık kur bilgisini kontrol etmeniz.
Şuan anlık kur sistemini kontrol ettiğimde ; 1 Baht : 0.11 kuruş olarak görünüyor.
- Tayland’da elektrik gücü Türkiye’de olduğu gibi 220 volt ve 2’li / 3’lü priz kullanılıyor. Herhangi bir adaptör olmadan elektronik eşyalarınızı orada kullanabilirsiniz.
- Sağlık hizmetleri ülke genelinde gayet başarılı fakat Türkiye’ye kıyasla epey pahalı. Bu sebeple lütfen sağlık sigortanızı mutlaka yaptırın!
- Yenilen yemekler veya içilen açık sular sebebiyle yaşayabileceğiniz mide sorunlarına karşı tedbir amaçlı yanınıza ilaç alabilirsiniz. Sağlık Bakanlığı Seyahat Sağlığı sitesinden gideceğiniz dönemde ülke için önerilen özellikli bir aşı veya tedavi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
- Ülkenin telefon operatörleri turistler için özel internet paketi olan hatlar satıyor. Türkiye’de kullandığımız operatörlerin çoğu oraya makul fiyatlı paketler sunmadığı için yerel bir hat alarak internet üzerinden iletişim kurmak en mantıklı yol.
- Ayrıca restaurant ve kafelerde wi-fi ağı oldukça yaygın ve gelişmiş bir biçimde kullanılıyor. Eğer yerel hat önerisi istiyorsanız DTAC ve AIS en çok bilinen gsm operatörleri.
- Telefon hatlarını havalimanından veya 7/11 marketlerinden satın alabilirsiniz.
Bangkok gezi rehberinden önce Asya ile ilgili fikir sahibi olmak isterseniz Asya Kıtası Gezi Rehberi yazısını okuyabilirsiniz.
6. Bangkok’a Nasıl Gidilir & Bangkok Şehir İçi Ulaşım
Bangkok’da 2 tane hava limanın bulunuyor. Şehir içi ulaşımı konusunda da ister taksiler, ister tuktuklar, isterseniz toplu taşıma araçları hizmetinizde.
İşte bu kadar çok seçenek olunca, ben de ayrı bir yazı yazarak hem Bangkok’ nasıl gittiğimi, hem de Bangkok’da nasıl gezdiğimiz Bangkok nerede haritası Bangkok’a nasıl gidilir yazımda uzunca anlatayım dedim. O yazımı sonuna kadar okumanızı tavsiye ederim.
7. Bangkok’da Yeme-İçme
Bangkok’da nerede, ne yenir ? Bangkok’da ne içilir ? Tayland mutfağı nasıldır ?
Gelelim dünyanın en iyi 10 mutfağı arasında gösterilen Thai mutfağına…
Taylandlıların çok çeşitli, bir o kadar enteresan ve oldukça uç damak zevkleri ve yemek alışkanlıkları var.
Sokaklarda adım başı farklı farklı yemek satıcıları görebilmeniz mümkün. Bunun sebebi de, Taylandlıların evlerinde bizdeki gibi geleneksel mutfak anlayışının olmayışı.
Sokaklarda pişirilen yemekler Taylandlıların aynı zamanda geçim kaynağını oluşturuyor.
Bizim gibi belli saatlerde yemek yeme kültürleri yok. Karınları ne zaman acıkırsa küçük kapta az miktarda atıştırıveriyorlar hemen.
Durum böyle olunca kafanızı nereye çevirseniz yemek satan birilerine rastlıyorunuz.
Tabii Bangkok, sadece sokak yemekleriyle kısıtlı değil. Sonuçta Uzakdoğu mutfağının da en iyi örnekleri bu şehirde bulunuyor.
Hal böyle olunca, deneyebileceğiniz onlarca enteresan yemeği, sadece sokakta değil, lüks restoranlarda da bulabiliyorsunuz.
Mesela Bangkok’a gelindiğinde birçok insanın en çok tercih ettiği bölge, Khao San Road civarı oluyor.
Bu kadar uğrak bir yer olmasının sebebi de alışveriş dükkanlarından tutun masaj salonlarına; gece kulüplerinden tutun birbirinden güzel restaurantlara kadar her şeyin bulunduğu canlı bir yer olması…
Eğer Khao San Road’a yakın kalıyorsanız, fast food zincirlerinden tutun da aklınıza gelebilecek bütün dünya mutfaklarına kadar tüm restaurantları bu çevrede bulabilirsiniz.
Ama benim gibi sokaktan yiyecekseniz, öğün başına en fazla 150 Baht ödeyerek karnınızı doyurabilirsiniz.
Örneğin Chathuchak marketini gezerken toplam 140 Baht’a pilav üzeri tavuk ve sebzeli sigara böreği yiyebilirsiniz.
Khao San Road civarında konaklayanlar için alternatif önerim, hemen paralelindeki Rambutri Alley olacaktır.
Khao San Road civarındaki en ucuz otelleri listeledim. Şu linkten bakınız
Birbirinden güzel konsept restaurantların bulunduğu bir yer burası. Seçtiğiniz restauranta göre canlı müzik dinleme şansınız da var ayrıca.
Uzak Doğu’nun birbirinden lezzetli yemekleri de mevcut. Phat Thai, Khao Phat Kung, Tom Yam Çorbası, Khao Phad, Som Tom (Salata), Spring Roll (Sebzeli sigara böreği gibi) ve ismini saymakla bitiremeyeceğim çeşitli yemekler…
Yukarıda saydıklarım benim favori yemeklerim. Ayrıca aklınıza gelebilecek her türlü deniz ürününü yeme şansınız da var.
Yerel alkolleri; SangSom adlı rom ile birlikte Singha, Chang ve Leo biraları çok güzel. Özellikle Samui, Phangan ve Tao Adaları’nda kokteylleri kovalarda içme gibi bir adetleri de var.
Tayland’da en çok gönlünüzü feth edecek olan şey ise tropik meyveler.
- Mango
- Chompu
- Rambutan,
- Longan
- Mangosteen
- Passion Fruit
- Dragon Fruit
- Papaya
- Ananas ve Hindistan Cevizi meyve çeşitlerinden sadece bazıları.
Yol üzerinde sıklıkla meyve suyu tezgahlarına rastladığınızda, ortalama 30 – 70 Baht arasında para ödeyerek meyve suyu keyfini her daim yaşamanızı öneririm.
Aşağıdaki videomuzu izleyerek Tayland pazarlarını görebilirsiniz
Tatlı olarak da sokaklarda satılan ve benim vazgeçilmezim : Çikolata soslu, muzlu krepler. Aslında daha neler var neler. O yüzden :
Sizin için detaylı mı detaylı, tüm sorularınızın cevabını bulabileceğiniz, Tayland mutfağına dair her şeyi En Güzel Tayland Yemekleri Listemde uzun uzun anlattım. Mutlaka okuyun.
Gelelim ortalama fiyatlara :
- Eğer lüks restaurantlara giderseniz ortalama kişi başı 150 – 400 Baht arası hesap ödersiniz.
- Yemeğinizi sokakta yerseniz, bu rakam 50 – 200 Baht arasında olur.
- İçecek fiyatlarına gelirsek marketlerde; yerel biralar 40 – 80 Baht ,
- Su fiyatları küçük boy 7 – 15 , büyük boy 13 – 30 Baht arasında,
- Bacardi Breezer 50 Baht,
- Gece kulüplerinde ise içecek fiyatları 150 – 300 Baht arasında değişiyor.
Kısacası lüks yaşarsanız Türkiye’deki fiyatlarla aynıya gelir ama sokak yemekleri ve uygun fiyatlı yerleri tercih ederseniz, emin olun kârlı çıkarsınız.
ÖNEMLİ NOT: Şebeke suyundan içmeyin. Ne olur ne olmaz kendinizi garantiye alın, kapalı su tüketin!
8. Bangkok’da Konaklama
Gezmeyi ve yeni yerleri keşfetmeyi seven insanlar ayakları şişene kadar yürümeyi sever. Hal böyle olunca insan istiyor ki kuş tüyü yataklarda yatsın uyusun.
Ben Khao San Road’a 2 km. mesafedeki Swana Bangkok Otel’de konakladım. Lobide 24 saat çay, kahve ve atıştırmalık (tatlı) yiyeceklerin bulunduğu bir oteldi.
Gerek resepsiyondaki görevliler gerekse oda temizliği yapan görevliler birbirinden güler yüzlü, size seve seve yardımcı olan harika insanlar.
Bangkok genelinde hostel, apart ve otel gibi birçok seçenek mevcut. Belki seçtiğiniz otelin yatağı rahatsızdır ama hosteldeki ranza dünyanın en rahat uyuma alanı olabilir. Bu da şans işi.
Ama en önemli nokta, planınızı erken yaparsanız fiyatlar her zaman uygun olur. Bangkok otel tavsiyesi yapmadan önce konaklamanızı Khao San Road’a yakın bir yerde seçmenizi öneririm.
Ona da şu linkten bakabilirsiniz efendim
Hem gündüz gezerken hem de gece dışarı çıktığınızda sizin için daha rahat olacaktır. Bu bölgeye metro yok, bu konuda biraz sıkıntı çekebilirsiniz ama emin olun en yakın istasyona tuktuk ile kısa sürede ulaşabilirsiniz.
Eğer konaklamanızı biraz daha lüks şekilde yapmayı düşünürseniz, gökdelenlerin ve zengin muhitin yaşadığı Siam Bölgesi’ni tercih edebilirsiniz. Marka zincir otellerinin çoğu bu bölgede yer alıyor çünkü.
Bangkok Otelleri Önerilerimi, tesis isminin üzerine tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz :
Hostel kafasında olsun diyenler için :
Nacorn Hostel : Gece hayatının kalbindeki Khosan Road Bölgesi’nde yer alan ve Bangkok’taki en iyi puanlı konumlardan birinde olan bu hostelin geceliği, 2 kişi 80 TL.
Hits Hostel : Bangkok’un Eski Kent Bölgesi’nde yer alan Hits Hostel, Khao San Road’a 300 metre mesafede. Ve geceliği 2 kişi sadece 74 TL.
Khosan Road Bölgesi’de olsun ama otel olsun diyenler için :
Navalai River Resort : Çatı katında havuzu ve nehir kıyısında restoranı bulunan Navalai’de, 1 gece 2 kişi 200 TL’ye koyaklayabilirsiniz.
Ratchadamnoen Residence : Modern iç mekanlara ve rahat bir oturma alanına sahip olan otelde , 1 gece 2 kişi 150 TL’ye konaklayabilirsiniz.
Nanda Heritage Hotel : Khao San Yolu’na 10 dakikalık sürüş mesafesinde olan bu otelin gecelik konaklama bedeli, 240 TL.
Biraz daha kaliteli otel olsun diyenler için :
Vie Hotel Bangkok : Seçkin bir konuma sahip olan ödüllü Vie Hotel Bangkok , sıcak renklerde şık bir şekilde dekore edilmiş. Tam 9.2 puana sahip bu konforlu otelde, 1 gece 2 kişi 440 TL’ye konaklayabilirsiniz.
Siam Kempinski Hotel : Peyzajlı bahçelerindeki çok sayıda havuzla hizmet veren lüks tesisde 2 kişi 1 gece konaklama ücreti, 1.042 TL.
Bu kadar yetmez, daha fazla Bangkok oteli görmek istiyorum derseniz de, Bangkok’daki otellerin hepsini en ucuzundan pahalısına listeledim. Görmek için tıklayınız.
9. Bangkok’da Eğlence – Alışveriş – Gece Hayatı
Bangkok’da Eğlence ve Gece Hayatı
Gelelim Bangkok gezi rehberinin en can alıcı bölümlerinden biri olan gece hayatına…
Bangkok’da kültürel açıdan nereleri görmeniz gerektiğini ilerleyen bölümlerde detaylı anlatacağım. Bu bölümde genel olarak eğlence ve Tayland gece hayatı konusundan biraz bahsetmek istiyorum.
Bangkok’da bütün gezginlerin uğrak noktası olan Khao San Road, eğlence ve gece hayatının gözbebeği diyebilirim.
Canlı müzik dinletisi yapan barlardan masaj salonlarına, alışveriş yapabileceğiniz dükkanlardan restaurantlara ve sokak yemeği tezgahlarına kadar her şey var bu caddede.
Tayland gece hayatı hakkındaki her bir detayı Tayland Geceleri yazımda uzun uzun anlattım. Dünya’nın en çılgın gece hayatıyla bu yazımda tanışabilirsiniz.
Bangkok’un en önemli gece kulüpleri ise genellikle Sukhumvit Bölgesi’nde bulunuyor. Ve bu bölge, Khao San Road’a yaklaşık 10 km. uzaklıkta.
Ben bu civardaki gece kulüplerine vaktim olmadığı için hiç gitmedim. Ama en önemli kulüplerin isimlerini size sayabilirim : Levels Club&Lounge, Insanity, Beam ve Glow.
Sukhumvit dışındaki bölgelerde yer alan önemli gece kulüpleri ise : Ce La Vi, Onyx ve Route 66.
Gelelim Hangover filmi sonrasında Bangkok’da daha çok bilinir hale gelen Roof Bar’lara.
Sky Bar, Hangover filmiyle ünlenmiş olmasına karşın Bangkok’da 10’dan fazla Roof Bar bulunuyor.
Vertigo – Banyan Tree, Octave RoofTop, Park Society, Three Sixty, Above Eleven ve Red Sky bunlardan bazıları…
Tayland Bangkok gece hayatı denince akla gelen bir başka bar türü ise Go-Go Bar’lar.
Cinsel içerikli gösteri, şov ve striptizin yer aldığı barlar diyebiliriz bu yerlere. Bu tarz barları Bangkok’daki Soi Cowboy, Patpong ve Nana Plaza Bölgeleri’nde görebilirsiniz.
Tayland’ın hem en güzel hem de en eğlence dolu adası olan Phuket Adası’nı yazımda uzun uzun anlattım. Mutlaka okumanızı tavsiye ederim.
Bu mekanların bazıları giriş ücreti istiyor bazıları ise giriş ücreti almadan fahiş fiyatla sizlere içki satıyor.
Eğer giriş ücreti alıyorlar ise neyin dahil olup olmadığını mutlaka sorun. Normalde içki ücreti dahil oluyor ama gözünüz açık olsun, sizi kazıklamak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Muhtemelen Khao San Road’da yürürken sizleri Go-Go Bar’lara götürmek isteyen TukTuk’lar göreceksiniz. Bence hiç onlara bulaşmayıp kendi imkanlarınızla gidin, emin olun daha ucuza gelecektir.
Bangkok’da Alışveriş Nerede Yapılır?
Bangkok alışveriş için çok ideal bir şehir. Bu renkli şehirde yer alan Chatuchak Hafta Sonu Pazarı en önemli adresiniz olmalı.
Çünkü yerel halkın alışveriş yaptığı bir yer ve dünyanın en büyük haftasonu pazarı burası. Giyimden hediyelik eşyaya kadar aklınıza gelen her şeyi bulabiliyorsunuz.
Yaklaşık 30 dönümlük bir alana kurulu, sadece haftasonları açık olan bu pazarda 8000’e yakın satıcı ürünlerini satıyor.
Eğer uygun fiyatlı alışveriş yapmak istiyorsanız burası sizin için bir cennet olacaktır. Erkek veya kadın her türlü giyim kıyafetini ucuza alabilirsiniz.
Size tavsiyem, Chatuchak Hafta Sonu Pazarı’na 6-7 saatinizi ayırın. Merak etmeyin, pazarda yemek yiyebileceğiniz İtalyan barı bile mevcut.
Tabii ki her zaman olduğu gibi pazarlığı asla unutmayın. Güç sizde! Gerekirse 15 dakika harcayın ama ürünü satıcının dediği rakamdan almayın.
Ayrıca Bangkok’da gece pazarları da meşhur. Şehir merkezine en yakın olan Asiatique ve Patpong gece pazarlarına giderek karanlıkta varlığını sürdüren bu alışveriş merkezlerini gezebilirsiniz.
Eğer Asiatique’yi ziyaret ederseniz büyük dönme dolaba binerek nehir kenarından Bangkok manzarasını da izlemeyi unutmayın.
Ayrıca kaliteli ve marka ürünler satın alacaksanız, Siam Square civarında bulunan büyük alışveriş merkezlerine giderek kendinizi ateşe atabilirsiniz.
Çünkü bir gezmeye başlarsanız 5-6 saat vakit harcarsınız. Şimdiden size iyi alışverişler.
Bangkok’dan elektronik ürün satın alınır mı?
Artık alınmaz! Yaklaşık 6 yıl önce gittiğimde dolar kuru makul seviyelerde olduğu için ülkemize göre fiyatlar gayet uygundu.
Bangkok’daki Siam Paragon alışveriş merkezinde orijinal fotoğraf makineleri fiyatlarını görünce dudağım uçukladı.
Türkiye’den garantili aldığınızda daha ucuza geliyor. Bence hiç uğraşmayın, gidin İstanbul Doğubank veya Hayyam’a, alışverişinizi oradan yapın.
Eğer yan sanayi ürünü almayı düşünürseniz, elektronik alışverişi için gitmeniz gereken yer Bangkok’daki MBK alışveriş merkezidir.
Yedi katlı olan MBK alışveriş merkezinde yok yok. Neredeyse her türlü ürün satılıyor.
Her katında elektrik ürün satıcısı bulunuyor ve web kamerası, aksiyon kamerası, model taşıtlar, taşınabilir harddisk, taşınabilir güç kaynağı gibi ürünleri uygun fiyata alabiliyorsunuz.
10. Bangkok’da Gezilecek Yerler
Bu başlık altında sizlere Bangkok’da gezebileceğiniz yerleri önemli olan bilgileriyle anlatacağım.
Bangkok gezilecek yerleri aslında uzun uzun yazmaya kalksak, gerçekten kitap olur.
Öncelikle şunu belirteyim, sıklıkla okuyacağınız “Wat” kelimesi, tapınak anlamına geliyor.
Aşağıda sıraladığım tapınaklar, öncelikli olarak görmeniz gereken yerler. Vaktinize göre daha çok tapınak gezme ve görme şansınız da var tabii.
Tapınaklar ile ilgili bir uyarı yapayım. Kadınların tapınaklara askılı üst kıyafet, etek/şort ile girmesi yasak.
Tapınak ziyaretleri için ya yanınızda hemen giymek için etek ve gömlek bulundurun ya da tapınak girişinde sizlere ödünç olarak verilen kıyafetleri kullanın.
Ayrıca aşağıda genel bir bilgi vermek için belirttiğim açılış-kapanış saatlerini ve giriş fiyatlarını, gitmeden önce tekrar kontrol etmenizi öneririm.
Khao San Road :
Başta sırt çantalı gezginler olmak üzere Bangkok’a gelen neredeyse bütün turistlerin uğradığı cadde burası.
Hosteller, oteller, restaurantlar, barlar, publar, masaj salonları ve aklınıza gelebilecek her şeyi burada bulmanız mümkün.
Bangkok’a gelirseniz mutlaka ama mutlaka Khao San Road’ı görmelisiniz.
Dünya’nın her bir yanından milyonlarca seyahatçiyi ağırlayan etkinlikleri, Tayland Festivalleri yazımda tüm ayrıntılarıyla anlattım. Mutlaka okuyun.
Ramburti Alley :
Khao San Road paralelinde yer alan bu cadde, birbirinden güzel restaurantlara ev sahipliği yapıyor.
Canlı müzik eşliğinde yemek yiyebileceğiniz yerler dışında tabii ki alışveriş yapabileceğiniz dükkanlar ve barlar da var Ramburti Alley’de…
Siam Square :
Siam Bölgesi alışveriş merkezlerinin bulunduğu bir cennet. Siam Paragon, Central World, MBK Alışveriş Merkezi (Özellikle Elektronik için), Siam Center, Siam Discovery sayabileceğim alışveriş merkezlerinden bazıları!
Grand Palace & Wat Phra Kaew :
Tayland’ın ve Bangkok’un en önemli yapılarından biridir Büyük Saray. Kraliyet Sarayı Kompleksi 1782’den bu yana kraliyet ailesine ev sahipliği yapıyor.
Ayrıca kraliyet ve devlet törenleri de burada gerçekleştiriliyor. 218.400 metrekare bir alana sahip ve içinde birçok kamu binası ile birlikte tapınaklar bulunuyor.
Wat Phra Kaew diğer adıyla Emerald Buddha Tapınağı da bu kompleksin içinde ve kraliyet şapeli olarak yer alıyor.
Bu şapel, içinde bulunan Zümrüt Buddha Heykeli sebebiyle en kutsal yerlerden biri sayılıyor.
Yaklaşık 66 cm uzunluğundaki bu heykel zümrütten yapılmış ve yoga duruşunda oturarak meditasyon yapan budisti simgeliyor.
Yakından fotoğrafının çekilmesi yasak ve kral haricinde kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.
Eğer budist rahiplerin düzenlediği ayin sırasında burada bulunursanız, o mistik havayı inanılmaz bir şekilde hissedebilirsiniz.
Her gün 08:30 – 15:30 saatleri arasında açık olan saray kompleksinin giriş ücreti 500 Baht.
Efsane Tayland Adaları’nı anlattığım Tayland Gezilecek Yerler Rehberi yazımı okumadan geçmeyin derim.
Wat Pho Kompleksi :
Tam adı “Wat Phra Chettuphon Wimon Mangkhlaram Ratchaworamahawihan” olup Reclining Buddha (Yatan Buddha) olarak da biliniyor.
Wat Pho’nun içinde bulunan, 15 metre yüksekliğe 43 metre uzunluğa sahip olan Yatan Budha Heykeli, sağ kolu üzerinde uzanmış şekilde yatmakta olan budisti simgeliyor.
3 metre yüksekliğinde ve 4,5 metre enindeki ayaklarında sedef ile işlenmiş uğurlu semboller yer alıyor.
Tapınağın içinde heykelin arka kısmındaki koridorda 108 kase bulunuyor ve bu kaseler Buddha’nın 108 hayırlı durumunu simgeliyor.
Budist inancı doğrultusunda bu kaselere para atılması, şans ve iyilik getiriyormuş. Bu kompleks, budistlerin hac merkezi…
Kompleks içinde Wat Pho dışında başka tapınaklar da bulunuyor. Ayrıca kompleksin içinde yer alan masaj okulu Tayland’ın en eski masaj okulu olma özelliğine sahip.
Dilerseniz burada masaj eğitimi alabilir veya Tayland’daki en iyi Thai Masajını yaptırabilirsiniz. Detaylar için internet sitesine bakabilirsiniz.
Her gün 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık olan kompleksin giriş ücreti 100 Baht.
Wat Arun (The Temple of Dawn) :
Tam adı “Wat Arun Ratchawararam Ratchawaramahawihan” olup şafak tapınağı anlamına gelen bu kompleksi ziyaret etmek bir türlü kısmet olmadı maalesef.
Yenileme ve bakım çalışmasından dolayı üst kısmına çıkamayacağım için nehrin karşısından görmekle yetindim. Ama sizler için bildiklerimi aktarıyorum ve hatta Deniz ziyaret etmişti. Onun da fotoğrafını aşağıya ekliyorum.
Beş kuleden oluşan yapının ortasındaki kulenin yüksekliği yaklaşık olarak 70 metrenin üzerinde.
Çin porseleninden oluşan ve renkli şekilde süslenmiş olan bu tapınağın merdivenlerinden tepeye çıkarak şehri izleyebilirsiniz.
Tavsiyem, gün batımına yakın zamanda gitmeniz yönünde olacaktır. Hatta ziyaret sonrası yemeğinizi tapınağın karşısındaki restaurantlardan birinde yiyebilirsiniz.
Her gün 08:30 – 17:30 saatleri arasında açık olan tapınağın giriş ücreti 100 Baht.
Wat Traimit (Temple of Golden Buddha) :
Traimit Tapınağı, Tayland’ın değerli hazinesi sayılabilecek, tam adı “Phra Phuttha Maha Suwana Patimakon” olan saf altından yapılmış heykele ev sahipliği yapıyor.
Bu heykel, 1955 yılına kadar farklı bir sıva ve renkli cam parçaları ile kaplı halde iken Traimit Tapınağı’na taşınması ile gerçek ortaya çıkıyor.
O da kırılan alçı sıvadan altın yüzeyin gözükmüş olması… Tüm sıva dikkatlice kaldırıldığında som altından yapılmış 3 metre boyunda ve 5,5 tonluk bu heykel ortaya çıkmış.
Heykelin değerinin 250 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Heykel Traimit Tapınağı’nın en üst katında yer alıyor.
Tapınağın diğer katlarında Tayland tarihine ait müzeler de bulunuyor.
Her gün 09:30 – 17:00 saatleri arasında açık olan tapınağın giriş ücreti 100 Baht.
China Town :
Birçok ülkede olduğu gibi burada da Çin Mahallesi bulunuyor. Köpekbalığı yüzgeci satan dükkanlardan Uzak Doğu’ya özel sağlık ürünleri satan yerlere, sokak yemeği tezgahlarından Çin malı kıyafetlere, Çin restaurantlarından elektronik mağazalara kadar aklınıza gelebilecek her Çin menşeili ürünün bulunabileceği bir yer burası.
Wat Traimit Tapınağı zaten bu yol üzerinde, bence ikisini birden ziyaret etmeyi ihmal etmeyin.
Sadece Tayland turistik yerleri değil, bilinmeyenleri de tek tek anlattığım Tayland Gezi Rehberi yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Damnoen Saduak Floating Market :
Yüzen pazarlar, orjinalinde kanallar çevresinde yerleşik hayatta yaşayanların kullandığı pazarken, günümüzde turistlik amaç için organize edilmeye başlanmış.
Bangkok’da birden çok yüzen pazar bulunuyor fakat en çok bilineni merkeze 100 km. uzaklıktaki Damnoen Saduak.
Buraya gitmek için iki yolunuz var: Ya tur ile gideceksiniz ya da kendi imkanlarınızla.
Fakat şunu aklınızda bulundurun, yüzen pazarlar erken saatte açılıp öğleden sonra kapanıyor. O yüzden bu pazarları görmek isterseniz, erkenden yola düşmeniz gerek.
Meklong Railway Market :
Tayland’da en ilgi çekici yerlerden bir tanesi kuşkusuz bu pazar. Diğer adı ile The Folding Umbrella Market.
Tren raylarının üzerinde kurulu bir pazar düşünün! Tren geldiği zaman herkes rayların üzerinden ayrılıyor, tezgahların tenteleri açılıyor ve sonrasında tren gelir hoş gelir diyerek yoluna devam ediyor.
Tren geçince yine tenteler kapanıyor ve hiçbir şey olmamış gibi insanlar alışveriş yapmaya devam ediyor. Böyle bir yeri dünyanın kaç noktasında görebilirsiniz bilmiyorum ama bu deneyimi yaşamadan Bangkok’dan ayrılmayın derim.
Railway Market’e kendi imkanlarınızla gitmeyi düşünüyorsanız, trenlerin geçiş saatlerini mutlaka iyi araştırın.
Araştırdığım kadarıyla, Damnoen Saduak Floating Market ve Meklong Railway Market’e kendi imkanlarımla gitmemin biraz masraflı ve zor olacağını tespit ettim.
Çünkü tren geçişlerini kaçırma ihtimaliniz yüksek. Ben Tayland’a gitmeden Day Tour Bangkok firmasından 950 Baht’a tur rezervasyonu yaptırdım ve gittiğimde iki yeri de rahatlıkla gezdim.
Hatta sağ olsunlar tur firması kendiliğinden bana 100 Baht indirim de yaptı. Tabi pazarlık yaptıktan sonra !!!
Chao Phraya Nehri :
Bu nehir oldukça uzun. Tayland’ın kuzeyinden başlayıp Bangkok’un içinden geçiyor ve sonunda Tayland Körfezi’ne dökülüyor. Hatta bu nehir sayesinde birçok kanal kurulmuş ve bu sayede, pirinç tarlaları sulanıyormuş.
Dilerseniz, bu nehirde turistler için özel düzenlenen bot turlarına veya akşamları müzikli eğlenceli olarak teknelerde düzenlenen yemeklere katılabilirsiniz.
Ayutthaya :
Ayutthaya, Bangkok şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta yer alan Tayland tarihinin eski başkentlerinden.
Uzun adı, Phra Nakhon Si Ayutthaya. 1350’li yıllarda kurulmuş olan bu şehir, 18. yüzyılda Burmalıların istilasıyla yakılıp yıkılmış.
Bu istiladan geriye kalan birçok tarihi nitelikteki tapınak ve heykellerle dolu olan Ayutthaya şehri, 1991 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine de adını yazdırmış.
Bu tarihi şehri Bangkok’dan satın alacağınız yerel turla veya kendi imkanlarınızla ulaşarak gezebilirsiniz.
Eğer vaktiniz varsa burayı mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. Görmeniz gereken en önemli yapıların isimleri :
- Wat Phra Si Sanphet
- Wat Ratchaburana
- Wat Mahathat
- Chao Sam Phraya Müzesi
- Wat Chai Mongkol
- Wat Na Phra Men
- Wat Suwan Dararam
- Ve Bang Pa-In Palace.
11. Bangkok’da Kaç Gün Kalmalı?
Bangkok’a ilk kez geliyorsanız ve bir daha gelmeyecekmiş gibi Bangkok Turu yapacaksanız, yaklaşık 5 veya 6 gün ayırmanız gerekli.
5 veya 6 gün diye belirtmemin sebebi, sizin ne kadar erken kalkıp ne kadar hızlı gezebileceğinizi bilemediğim için, araya 1 gün fazladan ekledim.
”Peki ben bu 5 günü nasıl doldururum?” diyorsanız, hemen sizin için örnek bir program yapalım :
- Gün : Otele yerleşme, dinlenme ve iniş saatinize göre çevre turu.
- Gün : Grand Palace, Wat Pho, Wat Arun
- Gün : Yüzen Pazar ve Tren Rayları Marketi ile Çin Mahallesi ve Wat Tramitr
- Gün : Ayutthaya
- Gün : Chatuchak Hafta Sonu Pazarı (Bu pazar sadece Cumartesi ve Pazar günleri açık olduğu için umarım Bangkok’da bulunduğunuz güne denk getirebilirsiniz.)
Hazırladığım bu örnek program sadece gündüz vakitlerinizi değerlendirmeniz için. Akşamları eğlence ve alışveriş kısmında detaylı olarak belirttiğim yerleri değerlendirebilirsiniz.
Bangkok Tayland turuna çıkmadan önce otelleri ve fiyatlarını incelemek için : Tıklayın
Bu yazımda, sadece Bangkok’ta gezip görebileceğiniz yerleri kısaca sizlere anlatmaya çalıştım. Tayland ile ilgili diğer yazılarımız için aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz. O yazılarımı da okumadan, Tayland planları yapmamanızı öneririm.
Mutlaka okumanızı tevsiye ettiğim diğer yazılar :
- Bangkok nerede, nasıl gidilir ?
- Tayland’ın En Güzel Adası : Phuket Adası
- Phuket Adası Nerede Nasıl Gidilir
- Tayland gezi rehberi
- Tayland Adaları Tayland gezilecek yerler
- Tayland festivalleri
- Tayland nerede harita
- Tayland vize
- Tayland gece hayatı
- Tayland’a nasıl gidilir ne zaman gidilir
- Tayland Turu yapmak için 10 efsane neden
- Tayland yemekleri
Uzun lafın kısası Tayland başkenti Bangkok’a gitmişken kendinize kısıtlama koymayın, hayatınız boyunca hiç tadını bilmediğiniz lezzetleri deneyimlemekten çekinmeyin. Bol bol sokak pazarlarını gezin, doya doya masaj yaptırın. Tayland şehirleri içindeki en renkli eğlencelere ev sahipliği yapan Bangkok gecelerinde eğlenin. Unutmayın, Bangkok turunuzu rüyaya çevirmek sizin elinizde. Kısıtlamayın, cesaret edin ve düşün peşine. Şimdiden Bangkok’da iyi gezmeler. Bizi, aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın.